Σαββατοκύριακο με κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται βορειοανατολικά ενισχυόμενο. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο), το εν λόγω χαμηλό θα προκαλέσει κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις έντονες χιονοπτώσεις (ορεινά) και τους ενισχυμένους ανέμους. Την Κυριακή (11/2) τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά - βόρεια ημιορεινά) θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και στο Α-ΝΑ Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν και παροδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα (12/2) τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θα πέσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία. Την Τρίτη (13/2) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και την Τετάρτη (14/2) στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται νέος κύκλος βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά). Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε νότιους- νοτιοδυτικούς.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
    
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-2-2018

Βόρεια Ελλάδα: Βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Στη Δ. Μακεδονία χιόνια θα πέσουν και σε ημιορεινές περιοχές (κρίσιμα υψόμετρα τα 650 ή τα 700 μέτρα). Τα φαινόμενα σταδιακά θα ενταθούν. Άνεμοι Α-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, καταιγίδες (βασικά στα ΝΔ) και χιόνια στα ορεινά (στην Ήπειρο τα κρίσιμα υψόμετρα είναι τα 1000 με 1200 μέτρα). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στο Α-ΒΑ Αιγαίο καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 6 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές. Τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 11 βαθμούς.

84 σχόλια:

  1. Αρρωστημένος, πάντως, ο σημερινός καιρός, μακάρι αύριο να έχουμε κυρίως ποτιστικές βροχές και όχι καταιγίδες. Αρρωστημένη η κατάσταση και στην ιταλική πόλη Ματσεράτα, όπου συνελήφθησαν 20 ακροδεξιοί διαδηλωτές μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία, που προσπαθούσε να τους κρατήσει μακριά από μία άλλη πορεία ακροαριστερών, όπως γράφει η Le Monde. Το σύνθημα της διαδήλωσης ήταν "πεθαίνουμε από τη μετανάστευση" και αναφερόταν στον φόνο μίας 18χρονης Ιταλίδας, για τον οποίο συνελήφθη ένας Νιγηριανός.

    Για να πάρει "εκδίκηση" ένας 28χρονος ακροδεξιός πυροβόλησε το περασμένο Σάββατο καμιά 10αριά Αφρικανούς μετανάστες. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Forza Nuova που έκανε τη διαδήλωση, είπε ότι καταδικάζει την πράξη του, αλλά πρόσθεσε ότι ο θύτης είναι θύμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης με τη νιγηριανή μαφία να διακινεί και ναρκωτικά. Αν και οι αρχές της Ματσεράτα απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στην πόλη, η Forza Nuova αγνόησε την απαγόρευση. Το ίδιο και πολλές αριστερές οργανώσεις που προγραμμάτισαν για αύριο διαδήλωση κόντρα στο φασισμό.
    http://www.lemonde.fr/europe/article/2018/02/08/en-italie-des-heurts-a-macerata-entre-extreme-droite-et-forces-de-l-ordre_5254018_3214.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους μία αξιόλογη κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την επικράτεια εκτός εμάς των δυτικών που για άλλη μια φορά θα φάμε πολύ νερό(ευεργετικά τα αναμενόμενα νερά κύριως σε κεντρική-ανατολική Μακεδονία που τόσο έχουν ανάγκη).Έντω μεταξύ αρχίζει απο αύριο το βράδυ κ παγιώνετε μία καλή εικόνα περίπου μίας εβδομάδας όπου εκτός της κυκλοφορίας που θα έχουμε(δυτικό ρεύμα) αλλά κ των συνεχόμενων διαταραχών θα ευνοηθούν αρκετά τα ορεινά κ πιθανώς κ ημιορεινά της κεντροβορειοδυτικής χώρας με αξιόλογες χιονοστρώσεις που φαίνεται να κρατούν για μέρες.Η μετά συνέχεια θολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,η ΕΜΥ γιατί δίνει χιονοπτώσεις σε ημιορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς;λίγο άκυρο μου φαίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους βροχές βρε μάγκες ,ο αι βησσαριων εκανέ το θαύμα του.μαζι με τον άι Χαράλαμπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μονοψήφια μέγιστη: Ανέκδοτο με δύο λέξεις, η είδος υπό εξαφάνιση. Για τα πεδινά μιλάω φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Στα Χ.Κ. της ΒΔ Πίνδου εκτιμώ ότι μέχρι την άλλη Πέμπτη θα βάλει κοντά στο ενάμισι μέτρο (πιο δυνατές μέρες με ισχυρή χιονόπτωση η αυριανή, καθώς και εκ νέου από Τρίτη βράδυ και όλη την Τετάρτη, μειωμένος υετός Κυριακή και Δευτέρα αλλά με κάποιες χιονοπτώσεις κατά περιόδους όχι όμως ισχυρές). Θεωρώ μάλιστα ότι Τρίτη βράδυ - Τετάρτη και όλη την Τετάρτη (με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υετού) το χαμηλό είναι πιο συστημένο για ΒΔ Πίνδο - Ήπειρο με ρεύμα Ν-ΝΔ και πιστεύω ο υετός θα είναι ακόμη περισσότερος σε σχέση με αύριο (αύριο πιστεύω θα πιάσει τις ίδιες περιοχές αλλά περισσότερο Δ. Θεσσαλία - Άγραφα, Δ. Ήπειρο, όσο πιο βόρεια όμως τόσο πιο χαμηλή θερμοκρασία κλπ.). Για όσους ανέβουν στα Χ.Κ. θέλει προσοχή στα σημεία των διαδρομών ειδικά πάνω από τα 1500μ., που είναι ανοιχτά και εκτεθειμένα στον Α- ΝΑ άνεμο (χιονοθύελλα και ανεμοσούρια με -5,-6 και ΝΑ είναι εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ο δρόμος κλείνει εύκολα και δεν καθαρίζεται εύκολα την ώρα της χιονόπτωσης, έχω περάσει αρκετές φορές ταλαιπωρία με ακριβώς τέτοιο καιρό, που θα έχει αύριο, με άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού εάν το επόμενο εκχιονιστικό δεν περάσει εντός 15-20 λεπτών. Με βοριά στις περιοχές αυτές τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει). Στα ορεινά κατοικήσιμα μέρη (1200μ. μέχρι 1400μ.) επίσης καλή χιονόστρωση πιστεύω στο ίδιο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Εντάξει, άμα θέλουμε να διαβάσουμε γιά απεργίες, πολιτικά και άλλα άσχετα με το θέμα μας, υπάρχουν ειδησιογραφικά σάιτ! Κρατηθείτε στο θέμα του καιρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω ότι ο φίλος Βαγγέλης δίνει πάντα μια διαφορετική νότα στα σχόλια.καλως πράττει..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  8. Κουνούπια έκαναν μόλις την εμφάνισή τους στην οθόνη του υπολογιστή μου. Όλα καλά, όλα "φυσιολογικά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω τη γνώμη ότι τις αλλαγές στη βιόσφαιρα που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα τις πληρώσουμε πολύ ακριβά!

      Διαγραφή
  9. "Ένα γέλιο θα σας θάψει". Παλιό κλασικό σύνθημα από τους τοίχους των Εξαρχείων, της παλιάς μου γειτονιάς.

    http://www.mixanitouxronou.gr/ena-gelio-tha-tous-thapsi-kato-i-pano-pano-kanis-ta-sinthimata-stous-tichous-ton-exarchion-vinteo/


    ΕΝΑ ΧΙΟΝΙ ΝΑ ΜΑΣ ΘΑΨΕΙ!! Παράφραση δική μου, και ευχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιστορική απόφαση από την ΕΕ, καθώς το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε την κατάργηση της θερινής ώρας. Επιτέλους και κάτι σωστό και νύχτα το καλοκαίρι στις 8 μ.μ. Μακάρι να καταργήσουν τώρα που έγινε η αρχή και τη χειμερινή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε αν σταματησει η θερινη θα σταματησει αυτοματα και η χειμερινη γιατι δεν θα χρειαζεται να την αλλαζουμε τον οκτωβριο.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο. Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να καταργηθεί η αλλαγή ώρας και πλέον η Κομισιόν πρέπει να δώσει τη σχετική ντιρεκτίβα στα κράτη μέλη για να ισχύσει αυτό από φέτος τον Μάρτη.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Τελικά, ποιά είναι η κανονική ώρα, η χειμερινή η η θερινή;

      Διαγραφή
    4. Καλησπερα φιλε Γιωργο απο Τριπολη, η σωστη ωρα ειναι η χειμερινη, να πεφτει ο ηλιος στις 17.05 και να βγαινει στις 07.42 το χειμωνα και το καλοκαιρι να βγαινει στις 05.02 και να πεφτει στις 7.52, αν δεις και στα ημερολογια και τους καζαμιες εχουν τις παραπανω ωρες ανατολης και δυσης.

      Υ.Γ. Να σε ενημερωσω οτι κλεινει το πεζικο τηε Τριπολης το Μαρτιο που ησουν φανταρος το 1986!!!

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς έτσι είναι. Πλέον θα νυχτώνει στις 8μ.μ. (το αργότερο) το καλοκαίρι. Αρκεί η Κομισιόν να δώσει εντολή να εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη το αποτέλεσμα της (μη δεσμευτικής) ψηφοφορίας του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της αλλαγής ώρας. Κατά τα άλλα, δεν πρέπει να έχει κανείς παράπονο σήμερα, έπεσε πολλή βροχή. Και είχε καλό τάιμινγκ για να μην χαθεί και η βουτιά. Και με τον ανατολικό άνεμο να κερδίζει στα σημεία τον νοτιά, είχαν και διαύγεια τα νερά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ για την απάντηση, μόνο που δεν είμαι από την Τρίπολη. Υπηρέτησα όμως εκεί για πολλούς μήνες (1985 -1987) και, όταν απολύθηκα και γύρισα στην Αθήνα, σχεδόν μιλούσα με τη χαρακτηριστική τριπολιτσιώτικη προφορά! Για το πως έχασα την ευκαιρία να ζήσω το "θάψιμο" της Τρίπολης τον Μάρτιο του 1987, νομίζω πως μαζί τα λέγαμε παλιότερα στο μπλογκ. Εκτός αν σε μπερδεύω με άλλον.

      Διαγραφή
  11. Μπερδεύτηκα τώρα ρε μάγκες το north meteo λέει για Βησσαρίων,το meteo για Ιοκάστη;τι γίνεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα κουνούπια γιωργο δεν πρέπει να μας απασχολούν τόσο,εδω μυτιληνη ξέρεις πόσα δέντρα κυρίως πορτοκαλιές κ μανταρίνιεςέχουν βγάλει άνθη κ ετοιμάζονται να ανοίξουν;κάτι τέτοιο έπρεπε να συμβεί μετά τις 15 μαρτη,μιλαμε βλέπεις εικόνες στη φύση κ αντιλαμβάνεσαι ότι δυστυχώς δεν ακολουθεί ο μήνας την εποχή του,ελπιζω να μην γίνομαι κουραστικός,καλο βράδυ σε όλους,αντωνης,μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ αυτά τα δεδομένα, που είναι απτά, συγκεκριμένα, και βεβαίως στους αριθμούς που είναι σαφείς και αμείλικτοι, ποιός αλήθεια μπορεί να αντιτάξει οτιδήποτε; Ποιός μπορεί ακόμα να κάνει πως δεν βλέπει; Ποιός ...κανονικός άνθρωπος (όχι χιονόφιλος!) μπορεί να ισχυρίζεται οτι όλα βαίνουν καλώς;

      Διαγραφή
  13. Μετά από τόσες "ομορφες"ημέρες προχωρημένης ανοιξης(Ο αέρας χάλασε λίγο το "κλιμα"καθώς και για δυο ημέρες η πρωινή δροσοπαχνη)με τις κάμπιες ΝΑ παρελαύνουν και τις αμυγδαλιές σκετες"νυφουλες"(νομίζω ότι φέτος θα φάμε "τσαγαλα"πολύ νωριτερα)μετα τα κλαδέματα στα αμπέλια μου μάζευα και πολύ ωραίους ζοχουςς οπως και πλατυφυλλα ραδικια σκετα μελι.Με την θερμοκρασία να φθανει κοντα στους 19 βαθμόυς ειπα να ριξω μια ματιά μήπως βρω και σπαράγγια...!!!ευτυχώς δεν βρηκα προς το παρον;!(Φίλος από την Αριαρτο μου είπε ότι εθεάθησαν στον κάμπο της κωπαιδας κοντά στον Βοιωτικο Κηφισό ΠΕΛΕΡΓΟΙ...!!(Αρνούμαι να το πιστεψω).Όλη αυτή η "ζεστη"της εβδομάδας "κατεβασε"στην κυριολεξία τόσο τα χιόνια της Διρφης στην Εύβοια όσο και στον Παρνασσό από την μερια της Αμφίκλειας.Οι μόνοι που δεν λένε να "συγκινηθουν"είναι οι "μετεωρολόγοι"της αυλής μου.Ούτε που ξεμυτησαν καθολου.Να ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξερουμε;Χρόνια τους παρακολουθώ,αλλά φέτος με έχουν πραγματικά εντυπωσιάσει με την "σταση"τους.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους σας,καλό Σ/Κ και ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ σε όλους τους εορτάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όλο και χειρότερος ο μέσος όρος στα τρεξίματα των μοντέλων. Σταθερή η πορεία για αδιάφορο Φλεβάρη, με τάσεις επιδείνωσης. Ας κάνει τουλάχιστον έναν καλό ...Νοέμβριο, με βροχές και χιόνια ψηλά στα βουνά. Για χιόνια στα χαμηλά, όλα θα κριθούν στα ...πέναλτυ (τον Μάρτιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. NW Pindos
    Ήδη και μετά από 5 περίπου ώρες χιονόπτωσης καμιά 25-30 πόντοι χιόνι στο ΧΚ Βασιλίτσας. Και τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι. Αν συνεχισθεί έτσι το πάει χαλαρά για σχεδόν μέτρο μέχρι αύριο. Η χιονόπτωση - χιονόστρωση ξεκινά από τα 1100-1200μ. (λίγο πιο χαμηλά από Σμίξ) και σιγά - σιγά κατεβαίνει. Φίλος μου είπε ότι χιονίζει πολύ έντονα Ελάτη - Περτούλι. Λόγω της κίνησης του χαμηλού (διαγώνια από ΝΔ προς ΒΑ), τα ορεινά της Δ. Θεσσαλίας (Περτούλι - Άγραφα κλπ.) θα τα πιάσει το χαμηλό πολύ γεμάτα, θα έχουν τον πιο πολύ υετό αλλά οι θερμοκρασίες εκεί είναι 1 με 1,5 βαθμό πιο υψηλές σε σχέση με βορειότερα (υπό ιδανικές συνθήκες αρνητικών θερμοκρασιών κάθε ένα χιλιοστό υετού μπορεί να δώσει μέχρι και 1,5 με 2 πόντους χιόνι). Κάποιος που βρίσκεται εκεί μπορεί να μας ενημερώσει καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είμαστε μια πραγματικά ωραία ατμόσφαιρα (όχι σαν εκείνη του αείμνηστου Ηλιόπουλου). Ο Βαγγέλης μάς μεταφέρει εικόνες από τη θάλασσα και το θαυμάσιο κόσμο της, διανθισμένες από περιγραφές του σκληρού πραγματικού κόσμου της απληστίας και της ηλιθιότητας των ανθρώπων. Ο φίλος από τη ΒΔ Πίνδο μάς στέλνει τους χαιρετισμούς του χειμώνα που αντιστέκεται στα ψηλότερα κάστρα του σχεδόν ως το τέλος της άνοιξης και ο Χριστόδουλος μάς στέλνει έξοχες περιγραφές των πρώτων σκιρτημάτων της άνοιξης, της εποχής των χυμών, των χρωμάτων και των αρωμάτων που ετοιμάζει τις βαλίτσες της. Δίπλα τους ο Γιώργος που δυσανασχετεί με το ρεαλισμό και την άλλη άποψη του Βαγγέλη, χαίρεται με τις αναφορές του φίλου από τη ΒΔ Πίνδο και προειδοποιεί τα ζουζούνια του Χριστόδουλου να μη βιάζονται να βγουν από τις κρυψώνες τους! Πλάι σε αυτούς τους τέσσερις φίλους , διαφωνούντες ή συμφωνούντες μαζί τους, στεκόμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, οι παντοτινοί φίλοι του καιρού!
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σε όλους κ έτη πολλά στους
    Εορταζοντες-ζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σε όλους,καλο σαββατοκύριακο,χρονια πολλά στους εορταζοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό ΣΚ σε όλους κ χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.Στα 995mb πέφτοντας ταχέως ακόμη περισσότερο αυτή τη στιγμή η βαρομετρική πίεση σε αιτωλ/νια με τον υδράργυρο στους 10β με έντονη κ συνεχόμενη βροχή κ δυνατούς ανέμους κατα περιόδους μέχρι στιγμής.Επίσης για τον φίλο απο την βδ πίνδο ενημερωτικά χιονίζει πολύ πυκνά σε όλα τα ορεινά της βδ Στερεάς απο τα 1100 περιπού μέτρα ενώ μόλις άρχισε να το γυρνά σε χιόνι κ στο καρπενήσι χωρίς όμως χιονόστρωση καθώς η θερμ. βρίσκετε στο +1 με +2β.
    Αύριο πιστεύω θα ναι μια καθαρά χειμωνιάτικη ημέρα για όλα τα ορεινά (πιθανόν κ πιο χαμηλά)της δυτικής πίνδου αλλά κ για τη δυτική Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά φέτος, αυτά τα λίγα σοβαρά χιόνια που έχει κάνει, στην ...Αφρική τα χρωστάμε. ΄Με συγκλίσεις, θερμά μέτωπα, χαμηλά από τη Λιβύη κλπ. Κανονική "κλασική" ψυχρή εισβολή της προκοπής δεν έχουμε δει ακόμα. Τέλος πάντων, ας μην παραπονιόμαστε, θα μπορούσε να πάει και χειρότερα. Παρεμπιπτόντως, το εποχικό CFS, που για τον Γενάρη έπεσε μέσα για όλη την Ευρώπη σχεδόν, έκανε για τον Φλεβάρη εδώ και κάτι μέρες μιά ωραιότατη κ...τούμπα. Κρύο και χιόνια παντού, εκτός από εμάς, τους Βαλκάνιους γείτονες και τους εξ ανατολών άσπονδους φίλους:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

      "Όλοι οι καλοί μαζί, κι ο ψωριάρης χώρια."

      Διαγραφή
    2. Πάλι καλά να λές τελικά που βλέπουμε κ αυτές τις κακοκαιρίες δηλαδή.
      Το CFS τα χει πάει πολύ καλά φέτος μέχρι τώρα για τους προηγούμενους μήνες κ να που τώρα κάνει την τούμπα τελικά για τον Φλεβάρη δείχνοντας τη σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει μέχρι στιγμής κ θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν κ το υπόλοιπο του μήνα με το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης όπως δείχνει κ ο χάρτης να είναι η μοναδική γωνιά με ήπιες θερμοκρασίες.
      Τουλάχιστον αν δε κάνω λάθος οι κυκλογενέσεις δε φαίνεται να σταματούν στη κεντρική μεσόγειο κ το υπόλοιπο διάστημα Γιώργο με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να ευννοεί κ άλλες διαταραχές να παιρνούν πάνω απ τα κεφάλια μας. (Έτσι νομίζω).Κάτι είναι κ αυτό γιατί πέραν των καλών αναμνήσεων θυμάμαι πολύ καλά κ τις κακές που είχε περάσει σχεδόν ολόκληρος χειμώνας με αντικυκλώνα ήλιο κ τα μεσημέρια 20αρια,σκέτος εφιάλτης!
      Τώρα όπως έχουμε ξανα πει είναι αδύνατον η κυκλοφορία να μην αλλάξει το Μάρτιο,το θεωρώ σίγουρο.Όμως αυτό που φοβάμαι ξέρεις ποιό είναι;
      Θα διατηρηθούν οι κρύες μάζες τόσο δυνατές για τέταρτο μήνα φέτος ή αυτές δε θα αντέξουν στην πίεση της άνοιξης κ στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας κ αν κατηφορίζουν προς τα μέρη μας θα δίνουν ψόφια πράγματα.
      Θέλω να πω ότι ο μήνας ναι μεν θα βγεί ψυχρότερος αλλά υπάρχει κ ένα καλό ποσοστό που μαζί με την γκίνια που μας κυνηγάει φέτος να μας αφήσει κ ο Μάρτιος με την πικρία.
      Σκέψεις?Ικασίες?Εκτιμήσεις?φόβοι?Όπως θες πες το απο έναν απλό καιρόφιλο κ λάτρη της φύσης!

      Διαγραφή
    3. Αν έχεις χρόνο και διάθεση για μοντελική αναδρομή σε ένα τεράστιο καιρικό γεγονός, μπες εδώ http://www2.wetter3.de/Archiv/ και βάλε κάτω δεξιά ημερομηνία εκκίνησης 25.2.1987. Εκεί άρχισαν όλα. Δες τι κατεβαίνει μέρα τη μέρα από πάνω, πως αυτό το θηρίο σταδιακά αποκόπτεται από την κυκλοφορία, για να ξεθυμάνει τελικά γύρω στις 18 Μαρτίου. Αν πας στο κέντρο και επιλέξεις από τη λιστα την παράμετρο "Niederschlagstaerke und Form" (ένταση και μορφή υετού), θα δεις οτι από 3 μέχρι 17 Μαρτίου, αυτό το καιρικό τέρας δίνει και δίνει και δίνει και σταματημό δεν έχει. Φαινόμενο 100ετίας, που λέει κι ο Δάσκαλος. Αλλά και μισό 87 να μας κάτσει (οπότε ...κατεβαίνουμε στην 50ετία) ή και ένα τέταρτο του 87 (25ετία), δε θα είμαστε ευχαριστημένοι, μετά από ένα χειμώνα γεμάτο απογοητεύσεις;

      Διαγραφή
    4. Γιώργο ευχαριστώ για το λίνκ!
      Πραγματικά έψαχνα στοιχεία για αυτή τη χρονιά μιας κ οι δικοί μου κ οι συντοπίτες μου έχουν διηγηθεί(εγώ τότε γεννήθηκα) για τον ιστορικό εκείνο χιονιά που άφησε ακόμα κ μέσα στην πόλη του Αγρινίου 20cm στρωμένο χιόνι.Πραγματικά απίστευτη η εμμονή της παγερής "μπάλας" όπως την λέω η οποία διήρκησε σχεδόν 20 μέρες πάνω απο βαλκάνια κ Ελλάδα κάνοντας βόλτες!
      Μακάρι Γιώργο το μισό να έρθει απ'αυτό φέτος δε θα θέλουμε τίποτα άλλο.
      Απλώς αυτό που πιστεύω πολλές φορές κ στον καιρό ότι όλα είναι θέμα τύχης νομίζω ισχύει.
      Υ.Γ. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που σίγουρα μειώνει ή έστω παρατείνει χρονικά να δούμε ένα ανάλογο φαινόμενο.

      Διαγραφή
    5. Πω πω, πραγματικά Γιώργο εκπληκτικό το link που έστειλες, δεν το γνώριζα το συγκεκριμένο ιστορικό καιρικό αρχείο. Όταν από εδώ και πέρα θα μελαγχολώ με τον καιρό της εποχής μας (λόγω κλιματικής αλλαγής), τουλάχιστο θα μπορώ να μπαίνω και να βλέπω (σαν ταινία) τα περασμένα μεγαλεία!

      Θυμάμαι συντοπίτη Φώτη το χειμώνα του 87 που ήμουν 15 ετών και ξυπνήσαμε στο κατάλευκο Αγρίνιο (γεγονός πολύ σπάνιο) και τρέχαμε όλα τα παιδιά έξω σας τους τρελούς! Είχαμε πάει στο 1ο Λύκειο στο άλσος του Αγίου Χριστοφόρου και μείναμε εκεί μέχρι αργά το μεσημέρι! Χιονοπόλεμος μέχρι τελικής πτώσης!

      Μακάρι έστω και την τελευταία στιγμή φέτος να δούμε στον επερχόμενο Μάρτη την επαλήθευση της παροιμίας "Μάρτης γδάρτης, κακός παλουκοκαύτης"...

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    6. Το Δεκέμβριο λέγαμε ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας, τον Ιανουάριο εναποθέταμε τις ελπίδες μας στον Φεβρουάριο, τώρα ευελπιστούμε να κάνει ο Μάρτιος το θαύμα του. Νομίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο φετινός χειμώνας έχει τα Βαλκάνια εκτός παιχνιδιού. Το να παίζουμε τα ρέστα μας στο Μάρτιο είναι ένα ποντάρισμα με πολύ μικρές πιθανότητες επαλήθευσης. Θεωρώ κι εγώ ότι βάσει πιθανοτήτων μπορεί να αποδειχθεί ο πιο χειμερινός μήνας του τρέχοντος χειμώνα (δεν είναι και τόσο δύσκολο δα με πρακτικά ανύπαρκτους τους μήνες που πέρασαν), αλλά το να κάνει κάτι πραγματικά καλό είναι δύσκολο. Πιο πιθανό θεωρώ να κάνει μια καλή κακοκαιρία και να κλαιγόμαστε μετά και να λέμε "κρίμα, που δε συνέβη αυτό Ιανουάριο", παρά να δούμε κάτι σημαντικό.
      Παρεμπιπτόντως, σήμερα ήταν μια ωραία βροχερή ημέρα για την Αττική, αλλά μέχρι εκεί. Ένα εξάωρο ποτιστικής έως μέτριας βροχής και γρήγορη βελτίωση με 10-15 χιλιοστά αναλόγως της περιοχής. Τίποτα το φοβερό στην Αττική, απλώς λόγω ανύπαρκτου χειμώνα, ακόμα και μία νορμάλ κακοκαιρία γίνεται σημείο αναφοράς.

      Διαγραφή
    7. Δυστηχώς φίλε Χρήστο δεν το πρόλαβα να το χαρώ.Όντως πολύ σπάνιο γεγονός για Αγρίνιο κ εκτός αυτού αυτό που παρατήρησα απο το χάρτη εκείνης της περιόδου που μας έδωσε ο Γιώργος ήταν η απίστευτη ένταση κ η διάρκεια του κρύου για την εποχή.Αλησμόνητες εποχές που δεν ξέρουμε αν θα ξαναζήσετε η θα ζήσουμε εμείς οι νεότεροι.

      Διαγραφή
    8. Αυτο λεω και εγω Βαγγέλη για τον φετινό χειμώνα στην Ελλάδα ο χειμώνας μας ειναι στην "εντατική" και εμεις που θελουμε πολυ να κρατηθει στην ζωή ελπιζουμε στο οτιδήποτε δούμε ή ακούσουμε.

      Διαγραφή
    9. To καλοκαίρι του 1987, μετά το ευρωμπάσκετ, δεν ακολούθησε, όμως, ο καύσωνας με τις χιλιάδες θυμάτων στην Αθήνα; Είχε ίσως κάποια σχέση με τον μεγάλο χιονιά του Μαρτίου 1987 που λέτε; Από την άποψη ότι η θερμοκρασία "διόρθωσε"; Εκείνο τον χιονιά του Μαρτίου δεν τον θυμάμαι,πάντως. Ούτε τον καύσωνα είχα βιώσει, καθώς εκείνες τις μέρες είχαμε πάει κατασκήνωση με τον Ορειβατικό στην Πίνδο. Είχαμε βρει και μία αβαθή λίμνη με κάτι σαυράκια που κολυμπούσαν και κάναμε βουτιές. Και κόντρες με τον δάσκαλο της αναρρίχησης, που μία φορά βρήκε και στον βυθό και μάτωσε το κεφάλι του.

      Eξαιρετικό είναι, εξάλλου, και το φωτορεπορτάζ της Liberation για τους πρόσφυγες στο Παρίσι που κοιμούνται έξω σε σκηνές και έχουν θαφτεί στο χιόνι. Η κατάσταση θυμίζει Βελιγράδι 2017, όταν 2.000 πρόσφυγες είχαν βιώσει παρόμοιες συνθήκες στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. To χιόνι έχει θάψει περιοχές του Παρισιού και λόγω της έλλειψης χώρων στα κέντρα υποδοχής οι πρόσφυγες υφίστανται τη μανία του καιρού στη καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που ζουν στις χιονισμένες σκηνές και κοιμούνται σε αρνητικές θερμοκρασίες,γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, κι ένας Αφγανός που είχε παρασυρθεί από τρένο στη Γερμανία και έμεινε σε κώμα για 8 μήνες. Κάποιοι περιμένουν ακόμα και μία βδομάδα για να αδειάσει κάποια θέση στα ανθρωπιστικά κέντρα και να γλιτώσουν από το κρύο που έχει παγώσει ακόμα και τα παπούτσια που αφήνουν έξω από τις σκηνές, ενώ κάτοικοι τους δίνουν που και που ένα ζεστό ρόφημα.
      http://www.liberation.fr/france/2018/02/10/au-nord-de-paris-les-migrants-sans-abri-face-a-la-neige_1628739
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    10. Χρήστο και λοιποί φίλοι, για όσους δεν τις γνωρίζουν, υπάρχουν και άλλες σελίδες με αρχεία χαρτών, όπως:

      http://www.meteo-fr.net/modeles/archives/archives.php

      http://www.wetterzentrale.de/de/reanalysis.php?map=1&model=noaa&var=1

      Προσωπικά προτιμώ τη σελίδα Wetter3.de, και για τους προγνωστικούς και για τους αρχειακούς της χάρτες, γιατί προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία παραμέτρων. Φυσικά, όταν πάμε και βρίσκουμε χάρτες αρχείου δεκαετίες πίσω, εννοείται οτι είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων. Γιατί οι χάρτες αυτοί (μεγάλο επίτευγμα βεβαίως της τεχνολογίας) έχουν κατασκευαστεί εκ των υστέρων, με μια μεθοδολογία που δίνει την δυνατότητα, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν καθόλου μετρήσεις τιμών στην μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα, να "συνάγονται" αυτές από τις διαθέσιμες επιφανειακές τιμές, με τη βοήθεια τον σχετικών εξισώσεων και των αριθμητικών μοντέλων.

      Διαγραφή
    11. Βαγγέλη Σπανέ, κάποιοι συσχετίζουν τον χιονιά αλλά και τον καύσωνα του 1987 με το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, που προηγήθηκε και τη ραδιενέργεια που διέρρευσε στην ατμόσφαιρα. Χωρίς να είμαι ειδικός, δε νομίζω οτι στέκει κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε τότε να είχαμε γενικευμένη απορρύθμιση του καιρού σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Αλλά και το σκεπτικό της "διόρθωσης-εξισορρόπησης" ακραίου χιονιά με ακραίο καύσωνα, απ΄όσο γνωρίζω και απ΄όσα έχω διαβάσει και εδώ από τον κ.Ζιακόπουλο και αλλού, είναι κάτι αμφίβολο.

      Διαγραφή
    12. Βαγγέλη πολύ σωστή η επισήμανση σου για τον φονικό πανελλαδικό καύσωνα του 1987 καθώς ακολούθησε μετά το παρατεταμένο ψύχος της ίδιας χρονιάς.
      Είναι αυτό που λέγαμε κ σε πιο παλιά συζήτηση σ'αυτό το blog που το έχω ψάξει κ εγώ ο ίδιος αρκετά ότι αν πάρουμε τα στοιχεία που υπάρχουν προϊστορικά αλλά κ στατιστικά θα δούμε ότι ισχύει αυτό που έχει πει κ ο δάσκαλος πως η φύση προσπαθεί να εξισορροπήσει ένα έντονο επεισόδιο τη μία εποχή δίνοντας ένα άλλο εξίσου έντονο την αντίστοιχη του ίδιου έτους.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή Αριάδνη κ ο παρατεταμένος καύσωνας που μας ταλαιπώρησε το καλοκαίρι.
      Οπότε εάν συνεχίσει ο ήπιος χειμώνας φέτος μακάρι να τη γλιτώσουμε το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    13. Γιώργο νομίζω κάπου είχε αναφερθεί ο δάσκαλος γι αυτό το θέμα κ είχε πει ότι έχει κάποια βάση.
      Μπορεί κ ο ίδιος να μας διαφωτίσει.
      Εγώ πάντως πιστεύω πως σχετίζονται τα γεγονότα την ίδια χρονιά όχι μετεωρολογικά τόσο όσο στατιστικά αν το πάρουμε.

      Διαγραφή
    14. Σήμερα, πάντως, δικαιώνονται όσοι μιλούν για θερμό χειμώνα. Πολλή ζέστη, πολλές μύγες και ένα ακόμα σαυράκι έπιασε η γατούλα. Της το πήρα, βέβαια, ζωντανό και το άφησα στον αγρό. Έστω και με κομμένη ουρά - νομίζω ξαναβγαίνει. Με κομμένα φτερά πήγα, εξάλλου, στη θάλασσα που είχε πολύ κύμα και σε αρκετά σημεία καφέ νερά. Αυτό συμβαίνει όταν συνδυάζεται η βροχή που κατεβάζει χώμα στη θάλασσα με το κύμα που το ανακατεύει.

      Αηδιαστικές είναι και οι ψιλοκομμένες ποσειδωνίες - είχαν κολλήσει άπειρες πάνω μου - αλλά ταυτόχρονα και χρήσιμες, αφού παρέχουν οξυγόνο, ενώ όταν μαραίνονται και ξεβράζονται στις ακτές μπορούν να γίνουν και λίπασμα με την κατάλληλη επεξεργασία. Οι ποσειδωνίες δεν είναι φύκια (μακροφύκη για την ακρίβεια), αλλά υδρόβια φυτά. Κάποτε φύτρωναν μαζί με τα αρμυρίκια στην ακρογιαλιά, αλλά πριν εκατομμύρια χρόνια έκαναν τη... βουτιά. Για αυτό και απαντώνται σε ρηχά νερά, κάτω από τα 20-25μ. βάθος δεν υπάρχουν.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    15. Στη διάρκεια του χειμώνα συνήθως έναν ζεστό (ή υγρό) μήνα διαδέχεται ένας ψυχρός (ή ξηρός μήνας). Είναι θέμα αλλαγής της κυκλοφορίας η οποία "δεν μπορεί" να είναι επί δύο μήνες η ίδια (ζωνική ή μεσημβρινή).
      Συσχέτιση μεταξύ διαμετρικών εποχών (χειμώνας-καλοκαίρι) δεν έχει βρεθεί. Προφανώς γιατί η ενεργειακή εξισορρόπηση δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεται με αυτόν τον τρόπο.

      Διαγραφή
  20. Παντως κατω στα πεδινα Τρικαλα αλλα περιμενα για σημερα και αλλα κανει.Περιμενα βροχη πιο καταρακτωδη ισως και καταιγιδα με νοτιο πιο ζεστο αερα και θερμοκρασια 10-12β.Αντ'αυτου ριχνει μια βροχη χειμωνιατικου τυπου(το πρωι πιο δυνατη)με δυνατο ΒΔ αερα και θερμοκρασια γυρω στους 5β,δεν ξερω αν θα δυναμωσει παλι,το καλο μ'αυτο ειναι οτι θα χιονισει και σε πιο χαμηλα υψομετρα απο τα αναμενομενα.Και ωπος φενεται θα ξαναριξει κιαλο μες την βδομαδα.Ομως το ζητουμενο για τα πεδινα δεν γινεται και κριμα που θα περασουν και αυτα τα χαμηλα ανεκμεταλευτα.Δεν ξερω γιατι φετος το Χειμωνα δε μπορει να κανει αυτο το κλικ παραπανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, η Θεσσαλία ήταν στο επίκεντρο χτες (δες και το χάρτη υετού στο Meteo.gr), η μέρα ήταν καθαρά χειμωνιάτικη, Αγιά-Καλαμπάκα πάνω από 80-85 mm βροχής (στην Καλαμπάκα μάλιστα η θερμοκρασία κατρακύλησε - που λένε - κάτω από τους 2 βαθμούς). βρέθηκα στο λόφο στο Ανάντι, δε μπορούσες να πας μέχρι το αυτοκίνητο από παγωμένη βροχή και αέρα.

      επομένως η Ιοκάστη καλύτερη απ΄την "ολότελα" και γενικά η χρονιά υετικά δεν είναι χαμένη για μας..

      καλημέρα, καλή Κυριακή σε όλους..

      Διαγραφή
  21. Αρκετο χιόνι στα ορεινά της Κόνιτσας αλλά μέσα στη πόλη οχι.
    Τα βουνά μας όμως ξαναγεμίζουν πολύτιμο χιόνι!
    Καλο ΣΚ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όντως κ.Ζιακοπουλε είμαστε μια ωραια παρέα.Με μπροστάτη εσάς σαν ΔΆΣΚΑΛΟΣ που είστε,όλοι μας εδώ λέμε και μεταφέρουμε ο καθένας μας ωραίες ιστορίες απο όλη την Ελλάδα.Εκφράζουμε τις αγωνίες μας,τις ανησυχίες μας,τα παραπονα μας καθως και οτι αλλο βρισκει ο καθένας μας ενδιαφέρον.Χαίρομαι που είμαι μέλος αυτής της παρεας.Τώρα όσο αφορά τον καιρό: ΕΧΘΕΣ κοιμηθήκαμε ως ΛΟΣ ΆΝΤΖΕΛΕΣ και ξυπνήσαμε ως ΛΟΝΔΊΝΟ!!Εχθές 19 βαθμούς και σήμερα 8 και βροχή,σιγανή το πρωί και όσο περνούσε η ώρα τόσο η βροχή δυνάμωνε και άλλο τόσο η ομιχλη πυκνωσε και αυτή την ώρα βρέχει δυνατά και η ορατότητα ΠΟΛΥ χαμηλή.Όσο αναφορά τον καιρό (σε απάντηση προς τον φίλο από ΒΔ Πίνδο μόλις μίλησα με ορεινή Αργιθεα(Πετριλια υψόμετρο 1100)χιονίζει από το μεσημερι και έχει περίπου 10 εκατοστά τώρα και χιονίζει ασταματητα(ΚΡΊΜΑ για μένα γιατί θα ήμουν εκεί αλλά ένα απρόοπτο με κρατησε εδω).Υ.Γ.Οι"μετεωρολόγοι"της αυλής μου δεν είναι ζουζουνι α ....Τι ειναι;!!Υ.Γ.2.Είμαι σε πολύ ωραία παρέα και μόλις έγιναν τα χόρτα που μάζεψα εχθες καθώς και τα σαλιγκάρια απο το τηγάνι σβησμένα με κρασι(αντί για ξίδι όπως κάνουν οι Κρητικοί)έτσι για την όρεξη μιας και είμαστε δίπλα στο καζάνι που βγάζει το τσίπουρο, ώστε μετά να έρθουν τα πιο βαριά εδέσματα.Όποιος φίλος μπορει και θελει(Η Αθήνα εξάλλου είναι από εδώ ούτε μια ωρα,τον ίδιο και Λαμια)είναι ευπρόσδεκτος.Προλαβαίνετε άνετα γιατί υπάρχει και δεύτερος και τρίτος γύρος;το ξενέρωμα θα μας βρει σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έβρεξε και στο Κέιπ Τάουν με το BBC να γράφει γλαφυρά ότι μόλις επιβεβαιώθηκαν οι μετεωρολόγοι και άρχισε να πέφτει η βροχή από τον ουρανό του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να ευχαριστούν τον θεό και βγήκαν στους δρόμους για να νιώσουν το νερό στο δέρμα τους.
    Στο χτυπημένο από την ξηρασία Κέιπ Τάουν τα 8 χιλιοστά βροχής την Παρασκευή 9/2 ήταν κάτι που όλοι περίμεναν για καιρό.

    Οι κάτοικοι της πόλης είχαν λάβει οδηγίες να αποθηκεύουν νερό για να μην στεγνώσουν οι βρύσες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεμείνει από νερό το Κέιπ Τάουν, που είχε πολύ χαμηλά ύψη βροχής για τρία χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2018 οι αρχές υποχρέωσαν τους κατοίκους να καταναλώνουν 50 λίτρα νερό τη μέρα, κάτι που φτάνει για ένα σύντομο ντους ή, για να τραβήξεις το καζανάκι της τουαλέτας μία φορά, ενώ άλλες ανάγκες δεν λαμβάνονται καν υπ' όψιν.

    Έτσι, η βροχή της Παρασκευής 9/2 ήταν βάλσαμο για πολλούς, που έσπευσαν να αποθηκεύσουν επιπλέον νερό για πότισμα, για την τουαλέτα κ.λ.π. Ένας παπάς που προσευχήθηκε για να βρέξει, λέει τώρα ότι οι προσευχές του εισακούστηκαν.
    Δυστυχώς για τους κατοίκους είναι απίθανο ότι αυτή η βροχή θα αυξήσει τα αποθέματα νερού. Απλά αντί για τον Απρίλιο του 2018, τα αποθέματα νερού θα επαρκούν πλέον μέχρι τις 11 Μαϊου. Κι αυτό επειδή οι αγρότες χρησιμοποιούν λιγότερο νερό, όχι χάρη σε αυτή τη μικρή ποσότητα βροχής.
    http://www.bbc.com/news/world-africa-43016321
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το ξημέρωμα έγινε ξενέρωμα ζητώ συγνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κ ζιακοπουλε,απο πέμπτη να περιμένουμε κρύο;ή εμυ δίνει βροχές κ βοριάδες,αντωνης,μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα αποκρεύω προγνωστικώς, Αντώνη μου! Χοντρικά, πάντως, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι φαίνεται ζωηρή η μεταβολή του διημέρου Τετάρτης-Πέμπτης και καλός ο καιρός του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς. Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  26. Για να παινέψω και λίγο τα γένια μου:
    Όπως είχα προαναγγείλει στην ανάρτηση της Τρίτης 6/2: http://ziakopoulos.blogspot.gr/2018/02/blog-post_18.html#comment-form
    τις τελευταίες ώρες χιονίζει πυκνά στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 600-700μ με τάση τα χιόνια να κατέβουν και πιο χαμηλά τις επόμενες ώρες.Επιτέλους βλέπουν χιόνι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και ευνοούνται και τα χιονοδρομικά μας στη Κεντρική Μακεδονία στα οποία μέχρι τώρα έκανες πετρο-σκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κ ζιακοπουλε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σας,καλη διασκέδαση,καλο βράδυ από την βροχερή μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε! Να τολμήσουμε να πούμε πως αυτή τη βδομάδα έρχεται η ώρα των Ιωαννίνων ή θα το ματιάσουμε πάλι?
    Να είστε καλά,
    Θεόδωρος, Γιάννενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα σε όλους,τα ημερομηνία φετος πιστεύω ότι πέσανε μεσα στις προβλέψεις,δηλαδη ήπιος κ βροχερος μέχρι τέλη φλεβαρη,το μαρτη τον δίνουνε,με αρκετές ψυχρές εισβολές,για να δούμε....υπομονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνιε, εδώ μέσα τα μερομήνια τα προσεγγίζουμε μόνο από την πλευρά της λαογραφίσς!

      Διαγραφή
    2. Έχει δίκιο ο σύντεκνος δάσκαλε! Μακροπρόθεσμα, μερομήνια, καζαμίες, ονειροκρίτες, πουλιά, γέροντες, χαρτορίχτρες, καφετζούδες...,όλα δεκτά! Μόνο ένα σημάδι για χιόνια βρε παιδιά, ένα σημαδι!!

      Διαγραφή
    3. Ώστε, λοιπόν, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Χιονομακιαβελισμός!

      Διαγραφή
  30. Δίκιο έχετε κ ζιακοπουλε,αλλο επιστήμη κ άλλο λαογραφία,απλως μάλλον κόλλησα το μικρόβιο από την παρεα,μηπως το μαρτη δούμε κ στο νησί λίγο χιονακι,γιατι από απριλιο θα ξεκινήσουνε σταδιακά οι ζεστές στο νησί,καλο απόγευμα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα κ καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. NW Pindos
    Να πούμε καταρχήν, χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που η συμμετοχή μας στην όλη συζήτηση (όσο μπορούμε βέβαια) έχει δημιουργήσει μια ωραία ατμόσφαιρα και σας ευχαριστούμε γι αυτό. Αναφορικά με τον καιρό αποδεικνύεται ότι με ένα απλό οργανωμένο σύστημα από τα δυτικά έστω και για ένα καλό 24ωρο έβαλε σχεδόν ένα μέτρο χιόνι (στα πιο ορεινά), μπορεί σε σημεία και περισσότερο ανάλογα με την ιδιομορφία της κάθε περιοχής (έμαθα ότι Σμόλικα πάνω από τα 1500μ. έχει βάλει σχεδόν ενάμισι μέτρο). Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ένα τέτοιο σύστημα είχε διάρκεια ένα τριήμερο (σύνηθες παλαιότερα). Θα μιλούσαμε για 3 μέτρα στα χιονοδρομικά (μπορεί και περισσότερο), για 1,5μ. στα κλασικά ορεινά, για 80 πόντους στα ημιορεινά κ.ο.κ. και.......για κανένα 20ποντο στη Θεσσαλονίκη (μόνο έτσι χιονίζεται καλά η Θεσσαλονίκη, με οργανωμένο δυναμικό σύστημα δηλ. από δυτικά διάρκειας τριών ημερών, που οδηγεί σε σταδιακή πτώση θερμοκρασίας από την πρώτη μέρα και μετά, και προλαβαίνει με ΒΔ ρεύμα να το γυρίσει και εκεί σε χιόνι). Για τη συνέχεια Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη φαίνεται ότι το σύστημα, που έρχεται και αν διατηρηθούν τα προβλεπόμενα σήμερα ποσοστά υετού (αν διατηρηθούν επαναλαμβάνω), θα είναι συστημένο - συστημένο για Ήπειρο - ΒΔ Πίνδο με τις θερμοκρασίες μάλιστα να είναι πιο χαμηλές και την ατμόσφαιρα πιο ξηρή λόγω Δ-ΝΔ-ΒΔ ανέμων. Αυτό σημαίνει ότι θα πέσει ξανά καλή ποσότητα χιονιού και ίσως τα χιόνια κατέβουν ακόμη πιο χαμηλά (να δούμε όμως πόσο) διότι ο υετός θα πέφτει με πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Σαββάτου. Μακάρι έστω σε κάποια έξαρση προς Τετάρτη - Πέμπτη να δουν παπλαμούδα τα Γιάννενα. Τέλος έχω μια ερώτηση: Ισχύει ότι χοντρικά σε κάθε χιλιοστό υετού μπορεί να αντιστοιχούν και 2 πόντοι χιονιού και άρα με υετό 50χιλιοστά μπορεί να πέσει και ένα μέτρο χιόνι; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωραία, αυτό με βασανίζει (ταλανίζει θα έλεγα) και μένα. ίσως πω μια "πατάτα" τώρα, όπως τη μετέφρασα απ τα forum, αλλά θα αναγκαστεί να με διορθώσει κάποιος που ξέρει και να μάθουμε όλοι μαζί.

      τα mm υετού είναι ως γνωστόν όγκος. άρα, (α): έχω 1 kg βροχής, αντιστοιχεί σε 1 L νερού (λόγω του τύπου d=m/v και της πυκνότητας του νερού) και ισούται με 1 mm υετού (ή 1 L σε 1 κυβικό m). το χιόνι είναι λιγότερο πυκνό απ το νερό (λόγω αέρα?). οπότε, (β) έχω πάλι 1 Kg νερού από βαρύ, νοτερό χιόνι που έλιωσε. αυτό προήρθε από - έστω - 10 L = χιονιού = 10 mm (ύψος στο κυβικό μέτρο) = 1 cm χιονόστρωση. (γ) έχω πιο ελαφρύ παγωμένο χιόνι (πούδρα), με μικρότερη πυκνότητα, οπότε για να πάρω 1 Kg νερού χρειάζομαι πιο πολύ όγκο, ας πούμε 40 L χιονιού = 40 mm (ύψος στο κυβάκι του μέτρου) = 4 cm χιονόστρωση.
      άρα 1 mm βροχής (α) δίνει σε βαρύ χιόνι 1 cm (περίπτωση β) και σε ελαφρύ χιόνι 4 cm (γ). αυτή είναι και η αίσθηση, χρειάζονται πιο πολλά mm υετού όταν το χιόνι είναι υγρό και βαρύ. να πω τέλος, ότι στην Αριάδνη (πούδρα, αρνητική θερμοκρασία) είχαμε 40 cm και το νερό που έλιωσε στο βροχόμετρο τις επόμενες μέρες έγραψε 10 mm.

      apologies, γενικώς


      Διαγραφή
    2. Το ισοδύναμο νερό ενός κυβικού εκατοστού χιονιού βασικά κυμαίνεται από 0,3 ως 0,7 χιλιοστά βροχής.

      Διαγραφή
    3. άλλως πως, 1 mm χιονουετού "δίνει" από 1,43 cm (παπλαμούδα) έως 3,33 cm (πούδρα). καλημέρα

      Διαγραφή
  33. Εξαρτάται από την πυκνότητα και τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.Οσο πιο ξηρό χιόνι, τόσο αραιή η πυκνότητα και έτσι 1 χιλιοστό υετου μπορεί να αντιστοιχεί και σε 5 εκ. Χιόνι.
    Όταν η θερμοκρασία που πέφτει το χιόνι είναι πάνω από 0C τότε η απόκλιση υετου σε χιλιοστά και ύψους χιονιού είναι μικρή. Πχ 1mm ισοδυναμεί με 2-3 εκ χιονιού περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τελικά το πρώτο οργανωμένο χαμηλό για το φετινό χειμώνα αποδείχτηκε μοιραίο στη περιοχή της Κ.Μακεδονίας.Νεκροί ανασύρθηκαν από χαράδρα πλησίον του Προφήτη Ηλία στη κορυφή του Καϊμακτσαλάν οι δύο ορειβάτες από τη ΠΓΔΜ. Δυστυχώς η λάθος εκτίμηση των συνθηκών είχε για ακόμα μια φορά,ως αποτέλεσμα την απώλεια 2 ανθρώπινων ζωών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι τα αρνητικά της χιονοκακοκαιρίας. Και στην Αριάδνη πέρσι είχαμε δύο νεκρούς, αλλά και 500 κατάγματα πανελλαδικά, με ανθρώπους να γλιστρούν στα παγωμένα πεζοδρόμια, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των νοσοκομείων αυτά, κάτι που σημαίνει ότι τα συνολικά ατυχήματα θα ήταν περισσότερα.

      Επίσης έρευνα που έγινε σε όλη την Ευρώπη έδειξε ότι η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση στις αυτοκτονίες ως ποσοστό των συνολικών θανάτων με 3,2%. Χαμηλά βρίσκονται και οι επίσης μεσογειακές Ιταλία (5%) και Ισπανία (6%), ενώ σε Πολωνία, Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τα ποσοστά των αυτοκτονιών κυμαίνονται μεταξύ 15% και 20%. Διψήφια νούμερα, από 10% ως 15% καταγράφονται και στη Σκανδιναβία και σε χώρες της βόρειας (κεντρικής και δυτικής) Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

      Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι παρά την κρίση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ο ήπιος μεσογειακός καιρός και κορυφαίος μακράν στον κόσμο, κάνει καλό στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία μας. Ο αθηναϊκός ήλιος, όπως γράφει συχνά, πυκνά με μία μικρή δόση ζήλιας η Le Monde.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη οι αυτοκτονίες εχουν αρκετα πιο βαθιές ριζες απο αυτες που φαίνονται και βλέπεις και εσυ.Ο βασικός λόγος ειναι το βιοτικό επίπεδο ενος λαού και ο πλούτος του καθενός ξεχωριστά δεν ειναι τυχαίο οτι οι χωρες που αναφέρεις εχουν διψήφιο νουμερο ειναι πλούσιες αλλα και γενικότερα οι πλούσιοι άνθρωποι αυτοκτονούν και οχι οι φτωχοί.

      Διαγραφή
    3. Επίσης, ένας σοβαρός αντίλογος σε αυτό που λέει ο Βαγγέλης, είναι ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι από Νότο προς Βορά (π.χ. οι Μεξικανοί πάνε Αμερική ή Καναδά, όχι το αντίθετο, οι Μαροκινοί πάνε στη Νορβηγία όχι το αντίθετο). Έχουμε αναρωτηθεί γιατί η οικομική ευμάρεια συμβαίνει στον Καναδά και όχι στο Μεξικό και βεβαίως ως φυσικό επακόλουθο οι ροές προς άγραν εργασίας είναι προς Καναδά; Βεβαίως, έχει βάση και αυτό που λέει ο Βαγγέλης για το ποσοστό αυτοκτονιών στις βόρειες χώρες, αλλά καλό είναι να μελετάμε όλα τα στοιχεία. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.

      Διαγραφή
    4. Η οικονομική ευμάρεια παρατηρείται στις βόρειες χώρες, επειδή ακριβώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θέλοντας και μη οργανώνουν τη ζωή τους καλύτερα και έχουν γενικότερα υποδομές που δεν βρίσκεις στον νότο. Απλοϊκή εξήγηση, βέβαια, και φυσικά δεν είναι ο μοναδικός λόγος των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων. Πάντως, πριν ο άνθρωπος αναπτύξει την τεχνολογία, οι πολιτισμοί του αρχαίου κόσμου άκμασαν γύρω από τη Μεσόγειο, προφανώς λόγω του ήπιου κλίματος. Και ουσιαστικά η ανθρωπότητα άρχισε να κάνει βήματα μπροστά μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  35. Μάγκες κάνα νέο από την θερμανση της στρατόσφαιρας που ισως γίνει;
    Έγινε τελικά; θα γίνει;ευχα ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παλεύει κι αυτή, μετά βασάνων και κόπων:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

      Διαγραφή
  36. Αναμνησιολογνείας συνέχεια: Σαν σήμερα το 2004, η Αττική έζησε έναν ιστορικό χιονιά. Ήταν σύντομος (λιγότερο από 18 ώρες), αλλά ιδιαίτερα άγριος. Η έντασή του ήταν απίστευτα ισχυρή, ενώ οι θερμοκρασίες πάρα πολύ χαμηλές για τα δεδομένα της Αττικής. Στην περιοχή μου, στην Κηφισιά, είχαμε -7 και περίπου 40-50 πόντους χιόνι με μία ισχυρότατη χιονοθύελλα που ξεκίνησε στις 6μμ και τελείωσε στις 9 το πρωί της επόμενης ημέρας. Θυμάμαι η χιονόπτωση ήταν ορεινού τύπου, με τις πρώτες νιφάδες, πήγα να καλύψω το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και μέσα σε 1-2 λεπτά το είχε στρώσει παντού. Ούτε μάχες μεταξύ χιονόνερου και χιονιού, ούτε το στρώνει δεν το στρώνει, ούτε άρχισε να το πιάνει. Απλά και όμορφα άρχιζε να χιονίζει και να στρώνει παντού άμεσα, χωρίς περιστροφές. Η Ανατολική Αττική θυμάμαι είχε αρκετά περισσότερο χιόνι (είχα ακούσει και για ένα μέτρο στο Πικέρμι π.χ.), πράγμα σπάνιο αλλά εξηγίσιμο αφού δε χάθηκε υετός εκεί λόγω θερμοκρασιών όπως γίνεται πάρα πολύ συχνά. Άντε να περάσουν οι μέρες, να θυμηθούμε και το 2008. Αυτό μας απέμεινε αυτό το χειμώνα :).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας κάνουμε τώρα τα μνημόσυνα, να αρχίσουμε μετά τις ετοιμασίες για την κηδεία του φετινού χειμώνα. Εκτός και αν μας προκύψει ...νεκροφάνεια, τέλη Φεβρουαρίαυ με αρχές Μαρτίου.

      Διαγραφή
  37. χαχαχα. Πολύ καλό σχόλιο. Πάντως, ομολογώ ότι συνεχίζεις να έχεις το βίτσιο να κοιτάς 300 ώρες plus. Κι εγώ ακριβώς το ίδιο βίτσιο έχω πάντως, ομολογώ. Μετά τη φάπα που υφιστάμεθα από αρχές Φεβρουαρίου συνεχίζουμε να αναζητούμε τη δόση μας. Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είπα και σε προηγούμενο σχόλιο: Εδώ που φτάσαμε, όλα τα κοιτάμε πλέον: 500 ώρες plus, τα χαρτιά, το φλυτζάνι, εδώ ο παπάς - εκεί ο παπάς, τα πάντα όλα!!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα Γιώργο πολύ καλός!
      Πάντως παιδιά εγώ δε βλέπω τίποτα τέλη Φλεβάρη,ίσα ίσα που μπορεί να μας πάρει κ καμία θερμή εισβολή!(Αντε να δούμε δεν έχουμε αφήσει τίποτα φέτος απο εκτιμήσεις,μοντέλα,λαογραφίες,παροιμίες,μάγισσες,χαρτορίχτρες μήπως φταίει το γούρι λοιπόν;
      Οπότε ας πούμε τα αντίθετα κ πάλι.)

      Διαγραφή
  38. Γιώργο ψάχνοντας λιγο στο διαδίκτυο βρήκα τα παρακάτω:Αισθηματικά, Γάμου, Χωρισμού, Αρνητικής Ενέργειας & Αύρας.Οι γνωστές κυριες( μέντιουμ) του χώρου αποφευγουν να κανουν προβλέψεις για τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Γιώργο ευχαριστώ πολύ , φαίνεται μεσημβρινη τάση την αλλη βδομάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα όμως το διάγραμμα δείχνει τη στρατοσφαιρική θέρμαση να παίρνει θεαματικά τ΄απάνω της!

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

      Να δούμε αν θα έχει συνέχεια, ποιές μεσημβρινές ροές θα προκαλέσει και αν εμείς μπορούμε να ελπίζουμε. Πάντως, η διαταραχή του πεδίου των δυτικών (ζωνικών) ανέμων φαινεται να μεταδίδεται ήδη προς τα κατώτερα στρώματα και αυτό είναι το ζητούμενο σε μια στρατοσφαιρική θέρμανση, έτσι ωστε να κατέβει η διαταραχή στην τροπόσφαιρα και να επηρεάσει την κυκλοφορία. Ίσως αυτό να είναι και το τελευταίο μας χαρτί για κάτι αξιόλογο φέτος.

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_UGRD_ANOM_JFM_NH_2018.png

      Διαγραφή
  40. Πως την πατήσαμε έτσι και ο χειμώνας δεν ήλθε ποτε ;

    «Τα καλοκαίρια μας μακρά , κι ανύπαρκτοι χειμώνες»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα σε όλους,κ ζιακοπουλε δεν έχει πρόγνωση για σήμερα;καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή