Από το ξεροβόρι προτιμότερες οι βροχές όπου (ελληνικής) γης

Στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη το κρύο και τα χιόνια θα συνεχιστούν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Στο ίδιο διάστημα στις ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας ο καιρός θα είναι ήπιος, καθώς επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, πέρα από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αναμένονται βροχές και χιόνια (ορεινά) κυρίως την Τετάρτη (7/2) και το Σάββατο (10/2). Οι περιοχές, στις οποίες τα παραπάνω φαινόμενα θα είναι σημαντικά από πλευράς έντασης, θα είναι οι δυτικές, οι βόρειες και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Επισημαίνεται ακόμα ότι τόσο την Τετάρτη όσο και στα τέλη της εβδομάδας οι νοτιάδες θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ. Αναφορικά με την προοπτική του καιρού, την Κυριακή (11/2) και τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας αναμένονται βοριάδες και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Πάντως, βαρύς χειμώνας δεν φαίνεται στον ορίζοντα. 
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
  
Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 και αργότερα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και τοπικά στη Θάλασσα Κυθήρων και το Δ. Κρητικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών τοικών βροχών. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

49 σχόλια:

  1. Ο Χειμώνας τελίωσε δηλαδή πριν καν αρχίσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν εννοεις χιονια στις ταρατσες κατα πασα πιθανοτητα ναι!
      αν θεσουμε σαν χειμωνα απλως τις βροχες και τα κρυα μαλλον επεται και συνεχεια.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά αυτο που συμβαίνει φετος με την παρατεταμένη άνοιξη ειναι πολυ στενάχωρο.ο χειμωνας αυτος θυμιζει τον χειμωνα 2007 που το κρυο και τα χαμηλα ειναι εξαφανισμένα.κυριε ζιακοπουλε,πιστεύετε συμφωνα με την εμπειρία σας οτι εστω και στην λήξη του αυτος ο χειμωνας θα δώσει κατι αξιόλογο μεχρι και τα πεδινα;το χειρότερο απο όλα είναι η καιρικη αηδία για τους επόμενους 9 μήνες που θα υποστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (α) Η ερώτησή σου, φίλε μου, απαντιέται μόνο από "προγνώστη" που βρίσκεται σε έκσταση μασώντας φύλλα δάφνης και εισπνέοντας αναθυμιάσεις καιόμενων ψυχοτρόπων ουσιών.
      (β) Κάποιοι ονειρεύονται Μάρτιο του 1987, ο οποίος έχει χρόνο επαναφοράς τουλάχιστον 100 ετών.
      (γ) Δεν συμφωνώ με τα περί "της εννεαμήνου καιρικής αηδίας" που αναφέρεις, αν και κατανοώ την υπερβολή. Η Ελλάδα έχει τον καλύτερο καιρό του κόσμου, που απειλείται μόνο από την κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    2. Αρκετές μέρες τωρα λεω στην γυναίκα μου τι σόι χειμώνας ειναι αυτός ήπιος καλοκαιρία κλπ.Το Σαββατοκύριακο που πήγαμε μια βόλτα Θεσσαλονίκη που είχε αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τα ειπε ολα αυτα στην παρέα και όλοι γελούσαν με εμένα που δεν μου αρεσει ο χειμώνας που για τους περισσότερους ειναι ό,τι καλύτερο αυτες οι συνθήκες.Εμείς εδω σε αυτο το μπλογκ εχουμε αλλα κριτήρια για το πως ειναι ο καλός χειμώνας γι αυτο δεν πρέπει να μας ενοχλει οταν οι αλλοι μας βλεπου Παράξενα και γελουν με μας.
      Εχουμε την τρέλα μας τι να κάνουμε

      Διαγραφή
    3. Το αν θα κάνει χιόνια φίλε στα πεδινά δεν το ξέρω αλλά κ να μην κάνει δεν είναι φαινόμενο αφύσικο για την γεωγραφική μας τοποθεσία.Τώρα για την 9μηνη "καιρική αηδία" που λες ότι θα υποστούμε δε συμφωνώ.Όπως τώρα όλο το χειμώνα τρώμε τις θερμότερες αέριες μάζες κ σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης έχει αν όχι βαρύ έναν φυσιολογικότατο χειμώνα έτσι κ σε μας την άνοιξη μπορεί η κυκλοφορία να ευννοεί πιό άστατες κ πιο ψυχρές καταστάσεις(εννοείτε δε μιλάω για χιόνια).Ρόδα είναι ο καιρός κ γυρίζει,εγώ αυτό πιστεύω.

      Διαγραφή
    4. Αυτα που ειπες στο σχολιο σου φιλε ανωνυμε ηταν τελειος ασχετα.Ακομα κι αυτα του ταρατσακια ηταν πιο βασιμα.Απο που κι ως που αυτος ο Χειμωνας μοιαζει με κεινον του 2007 και τα χαμηλα εξαφανισμενα...ψαξτω λιγο!

      Διαγραφή
    5. ο χειμωνας 2006-7 ηταν κλασεις χειροτερος απο τον φετινο.ο φετινος εκανε κατι(δεν αναφερομαι μονο απο αποψη χιονιου διοτι χειμωνας δεν συνεπαγεται αποκλειστικα με χιονια στην ελλαδα)εστω και λιγα πραγματα.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    6. Συμφωνώ και επαυξαύνω κ. Ζιακόπουλε. Αν υπάρχει κάτι από το οποίο δεν μπορείς να έχεις παράπονο στην Ελλάδα είναι ο καιρός της. Και τα χιόνια δεν λείπουν ποτέ από μεγάλα υψόμετρα, απλά δεν γίνεται να κατεβαίνουν πάντα στις μεγάλες πόλεις.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    7. επισης να προσθεσω οτι αρχισαν αλλου σε αλλους χωρους τα καιρομεντιουμ να διαλαλουν για χιονια στα πεδινα μετα τις 15 του μηνος με ερχομο δυνατου κρυου,αιφνιδια στρατοσφαιρικη θερμανση κτλ.κατα ποσο κυριε ζιακοπουλε πρεπει να δινουμε σημασια σε τετοια;

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    8. Το έχω ψάξει φιλε.ο χειμωνας που διανύουμε ειναι στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο του 2007.εσένα σου μοιάζει φυσιολογικος;ειμαστε δευτερη χωρα στην Ευρώπη πίσω από την Μάλτα σε ωρες ηλιοφάνειας!

      Διαγραφή
    9. Εγώ βολεύομαι και με ...μισό Μάρτιο του 87, με χρόνο επαναφοράς να πούμε 50 χρόνια. Άλλωστε, το έχω πει κατ΄επανάληψη, για φέτος έχω ποντάρει όλα τα λεφτά στο Μάρτιο. Αν χάσω, έχασα.

      Φώτη, να μιλάς για χιόνια, γιατί να μη μιλάς; Εκτός κι αν είναι για το γούρι, που λέγαμε. Αλλά για αυτό έχουμε σταθερή αξία τον ταρατσάκια.

      Δημήτρη, ως ένα σημείο ισχύει αυτό που λες. Ναι μεν έχουμε την τρέλα μας, από την άλλη όμως ένας λογικός και ενημερωμένος άνθρωπος, είναι - δεν είναι καιρόφιλος, θα έπρεπε να καταλαβαίνει και να εκτιμά την αναγκαιότητα του κανονικού χειμώνα, όπως και όλων των εποχών. Αλλά μας έχει φάει η χαζοχαρούμενη αποθέωση του lifestyle και της φραπεδιάς, που θέλει παντού και πάντα καλοκαίρι. Δε μιλάω για περιπτώσεις σαν του Βαγγέλη Σπανού που είναι φυσιολάτρης και έχει άλλη επαφή με τη φύση και τη δική του "τρέλα".

      Διαγραφή
    10. Γιώργο εκτός απο το γούρι επειδή ανέφερα άνοιξη εννοώντας κ Απρίλιο κ Μάιο είπα να μην το ξεφτυλίσω με τα χιόνια στα πεδινά,ο Μάρτιος εξακολουθεί να διατηρεί τις ταιλευταίες μας ελπίδες το πιστεύω πολύ!
      Τώρα βρε ανώνυμε φίλε μη βάζεις όλη την Ελλάδα κ τη συγκρίνεις με το άνωμβρο 2007 κ τα περί ηλιοφάνειας ότι έχουμε τα πρωτεία στην Ευρώπη γιατί η μισή χώρα μαζί κ εκει που κατοικώ εγώ ζήτημα μέχρι στιγμής να χουμε δεί μέχρι τώρα το χειμώνα 15 ημέρες συνολικά ηλιοφάνεια.Μέσα στη συννεφιά τη βροχή κ την υγρασία είμαστε οπότε μη λέμε ότι να'ναι.
      Όπως τυχαίνει στη δική μας χώρα αυτό,έτσι κ σε άλλες χώρες φέτος υπάρχουν καλύτερες συνθήκες στη μία κ χειρότερες στην άλλη.
      Ο καιρός έτσι συμπεριφέρετε ανέκαθεν τι να κάνουμε.

      Διαγραφή
    11. κατστε να τελειωσει ο φλεβαρης και βλεπουμε για τον μαρτη!ηδη σε αλλα site μυριζονται για αιφνιδια στρατοσφαιρικη θερμανση που συνεπαγεται με χιονια μεχρι τις ακτες.ομως φαινονται σαχλαμαρες οπως πολλες φορες που αναφερονται σε κατι στα μακρυνα(λογικο αυτο).ο κ.ζιακοπουλος ισως μας δωσει καποια πληροφορια.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    12. καιρικη αηδια ΦΥΣΙΚΑ και δεν χαρακτηριζεται διοτι ειναι υποφερτες οι θερμοκρασιες.μονο καλοκαιρι δεν αντεχεται η ζεστη στα ηπειρωτικα.μπορει να μην χιονιζονται οι βεραντες αλλα κατατ'αλλα μια χαρα ειναι και οι αλλες εποχες.τωρα αν περιμενουμε για πιθανοτητες για αξιολογο χιονια στα πεδινα,μετα τις 12 φλεβαρη!μεχρι τοτε ειναι σχεδον κλεισμενο οτι δεν θα κανει τιποτα.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  3. Πάντα σοφός κ ετοιμόλογος,καλη εβδομάδα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε ζιακοπουλε απο τη μια μιλάτε και υποστηριζετε και οχι αδικα, θεωρω, την υπαρξη του φαινομενου της κλιματικης αλλαγης αλλα απο την άλλη στα αρθρα σας τα παρουσιαζεται ολα τοσο φυσιολογικα και τοσο απλα σα να μη συμβαινει τιποτα. Και ορισμενες φορες θεωρω οτι αγνοειται χαρακτηριστικα να επισημανετε το που θα συνεχισει η ανομβρια. Και η ανομβρια καιρικο φαινομενο ειναι και απασχολει συγκεκριμενες περιοχες. Μιληστε για αυτο στα αρθρα σας λιγο. Οχι μονο Φαινομενο1 Φαινομενο2 Φαινομενο3 στα δυτικα κεντρικα και βορεια. Πειτε και Ανομβρια θα συνεχιστει εδω εκει και εκει μεχρι τοτε. Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, όλες οι καιρικές μεταβολές, ως φυσικές διαδικασίες, ήταν, είναι και θα είναι απολύτως φυσιολογικές. Όμως, οι μέσες καιρικές συνθήκες (κλιματικές συνθήκες) κατά περιόδους αλλάζουν ως αποτέλεσμα των αλλαγών της ενέργειας (θερμότητας) που φθάνει στην επιφανεια του πλανήτη ή που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρά του.
      Στις προγνώσεις καιρού συνήθως αναφέρουμε πρώτα πού και πότε θα βρέξει με βάση τις δυνατότητες της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Είτε το λέμε άμεσα είτε όχι, στις περιοχές που δεν αναφέρονται θα επικρατήσει ανομβρία. Η πρόταξη των περιοχών της ανομβρίας δεν λύνει το πρόβλημα. Πέρα από αυτό, το μέχρι πότε θα συνεχιστεί η ανομβρία σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν είναι εύκολο να ειπωθεί λόγω των αδυναμιών της πρόγνωσης. Το βασικό θέμα είναι ότι υπάρχουν πλέον ορατές αποκλίσεις από τις κλιματικές υετικές παραμέτρους των περασμενων δεκαετιών. Κατά τη γνώμη μου, η σημαντικότερη από όλες αυτες τις αποκλίσεις είναι η μείωση του μέσου αριθμού ημερών βροχής ή χιονιού.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε με καλύψατε με την απαντηση σας αν και παλι θεωρώ οτι θα μπορουσατε να επισημαινετε καποιες καιρικες ανωμαλιες που απασχολησαν καποιες περιοχες ειδικα φετος, λιγο πιο συχνά. Χωρις φυσικα να ειστε υποχρεωμένος καθε τοσο να μιλάτε για το που δε θα βρέξει εννοειται αυτο θα καταντούσε βαρετό και παρεξηγήσιμο για μια μεγάλη μερίδα κατοικων της χωρας μας που στο κάτω κατω και δεν τους ενδιαφέρει και δεν τους απασχολεί. Το μπλογκ σας ηδη ενημερώνει αρκετό κόσμο που γνωρίζει εσάς και το επιπεδο σας σαν επιστημονα.
      Οταν βρειτε χρόνο σας παρακαλώ διαβάστε όμως το παρακάτω σύντομο άρθρο αν και τα αναφερόμενα μάλλον τα γνωρίζετε σίγουρα θα έχετε επαφές και συζητησεις με κρητικους μετεωρολόγους.
      http://www.cretalive.gr/crete/h-cheiroterh-chronia-ths-teleytaias-30etias-brochometrika

      Διαγραφή
  5. προβλεπεται να εχουμε φετος αιφνιδια στρατοσφαιρικη θερμανση;


    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου έλεγα ότι προβλέπεται, θα έκανες ακριβέστερες προγνώσεις; Εντυπωσιάζουν τα ΝΑΟ, ΑΟ ...ΜΑΟ τους εραστές της μετεωρολογίας, αλλά η χρησιμοποίησή τους στις προγνώσεις αποδίδει ψίχουλα για να μην πω τίποτε.

      Διαγραφή
    2. Στο μπλογκ του ο αξιολογότατος προγνώστης και μανιώδης κυνηγός της μετεωρολογικής ακρίβειας, ο Βασίλης Πανάκογλου, έχει ανοίξει σχετικό θέμα:
      http://e-meteolarissa.blogspot.gr/ , " Ενδιαφέροντα μελλούμενα το Φλεβαρη"
      την Φεβρουαρίου 03, 2018



      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά, παρ΄όλα αυτά, έχετε γράψει και εσείς στο μπλογκ για το φαινόμενο δάσκαλε.
      (http://ziakopoulos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7039.html) Και μάλιστα επισημαίνετε οτι περιστατικά αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης μπορούν να αλλάξουν δραματικά (αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιείτε) την κυκλοφορία! Επομένως είναι δυνάμει σημαντικό φαινόμενο, ανεξάρτητα από το αν μας βοηθαέι να κάνουμε καλύτερες προγνώσεις για μια συγκεκριμένη περιοχή. Και πολύ ενδιφέρον φαινόμενο θα πρόσθετα, μιας και δεν είναι (απ΄όσο έχω διαβάσει) απόλυτα κατανοητό πως ακριβώς ένα κύμα Ρόσμπυ προκαλεί τη θέρμανση της στρατόσφαιρας (βαρυτικά κύματα; συμπίεση;)και πως στη συνέχεια η αντιστροφή του πεδίου των ανώτερων ανέμων μεταδίδεται κάτω στην τροπόσφαιρα. Σας δίνω και ένα ερέθισμα για λίγο ....σεμινάριο, αν και εφόσον κρίνετε οτι αξίζει τον κόπο.

      Διαγραφή
    4. οκ!τοτε!
      απλα ρωταω διοτι διαφοροι που ασχολουνται με τον καιρο και τα χιονια σε αλλα site αρχιζουν να διατυμπανιζουν για βαρβατα κρυα μετα τις 15 του μηνος με αιφνιδια στρατοσφαιρικη θερμανση!επειδη ομως ολα ειναι μπακαλιστικες κουβεντες γιαυτο κανω την ερωτηση να ενημερωθω απο αντικειμενικη σκοπια!φαινεται τιποτα για αιφνιδια στρατοσφαιρικη θερμανση;ποια η γνωμη;

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    5. Γιώργο, όπως γνωρίζεις, για τα θέματα αυτά, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου της στρατόσφαιρας στη διαμόρφωση του καιρού έχω αφιερώσει αρκετές σελίδες στο κεφ. 5 του τόμου ΙΙ του βιλίου μου και έχω γράψει παλαιότερα στο μπλογκ. Η αποψινή μου παρέμβαση προφανώς δεν στοχεύει στο να μειώσει τη σημασία της έρευνας. Απλά προσπαθώ να πω ότι ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς επιδρά η στρατόσφαιρα στον καιρό και το κλίμα, βγάλαμε ήδη προγνωστικούς δείκτες καιρού. Οι θολούρες και τα παραμύθια στο θέμα αυτό με ενοχλούν. Πρώτα η γνώση και μετά η πρόγνωση!

      Διαγραφή
    6. αμα κυριε ζιακοπουλε συμβει φετος αιφνιδια ατμοσφαιρικη θερμανση θα εχουμε την τυχη του χειμωνα του 2012;υπαρχει περιπτωση να μην χιονισει ενω ταυτοχρονα να συμβει αυτο το φαινομενο;τα στοιχεια τι δειχνουν;πως πρεπει να αναλυθουν και να ερμνηνευθουν;ηδη το ανακοινωνουν αλλου!ποσο σημασια θα πρεπει να δινουμε ολοι μας που γραφουμε εδω μεσα σ'αυτα που ακουγονται και γραφονται γενικα στο internent;παιζει κατι τετοιο;μερικοι το εχουν παρει στα σοβαρα!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    7. Δεν διαφωνώ καθόλου. Και επειδή είμαι ταπεινός εραστής την καιρικής γνώσης, ομολογώ οτι, αν και θαυμάζω απεριόριστα όσους καταγίνονται με επιτυχία με την πρόγνωση, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, προσωπικά, ως ερασιτέχνη μετεωρολόγο δεν με ενδιαφέρει τόσο η πρόγνωση, όσο η κατανόηση (με το φτωχό μου γνωστικό υπόβαθρο, του μη ειδικού) των ατμοσφαιρικών φαινομένων.

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ Ανώνυμε από Καρδίτσα, η ΑΣΘ (αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση), την οποία μπορείς να παρακολουθήσεις από εδώ: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png ,συνεπάγεται, αν είναι ισχυρή, διαταραχή του πεδίου των επικρατούντων δυτικών ανέμων στην στρατόσφαιρα, η οποία με κάποιον τρόπο έχει την τάση να μεταφέρεται κάτω στην τροπόσφαιρα και να διασπά τον πολικό στρόβιλο, δημιουργώντας ψυχρές αλλά και θερμές εισβολές (μεσημβρινή κυκλοφορία: εμποδισμούς, αυλώνες και αποκομμένα χαμηλά) μέρες η και εβδομάδες μετά την εκδήλωση της ΑΣΘ. Το που ακριβώς και τι ακριβώς θα προκαλέσει μια ΑΣΘ είναι εκ των προτέρων άγνωστο. Μια ισχυρή κατάβαση ψύχους προς την κεντροδυτική Ευρώπη θα σημαίνει για εμάς θερμή εισβολή, για παράδειγμα. Όπως μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, η ΑΣΘ είναι σαν τη ...ρώσικη ρουλέτα: Η σφαίρα σίγουρα θα φύγει αλλά δεν ξέρουμε για ποιόν.

      Διαγραφή
    9. παντως σιγουρα αυξανονται οι πιθανοτητες για σοβαρα πραγματα με ασθ.
      ειναι ενα στοιχειο υπερ μας αν κανει κατι τετειο.αλλα εχει γουστο ολοι να περιμενουν βαρβατα κρυα με ασθ και εντελως ξαφνικα να τα δειξουν δυτικη ευρωπη και εμας να μας πλακωσει κανας υποτροπικος στα κεφαλια μας.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    10. Γιώργο αυτό ακριβώς θέλω να πω κ εγώ γιατί έχει παρεξηγηθεί το θέμα με την ΑΣΘ κ ο καθένας λέει ότι του κατέβει για σιβηρικό ψύχος στην χώρα κ.α.
      Το ότι θα συμβεί το φαινόμενο πια είναι δεδομένο.Όμως όπως κ το 2013(αν δε κάνω λάθος στη χρονιά) μεγάλο μέρος της Ευρώπης βίωσε ψύχος κ χιόνια ενώ εμεις επηρεαστήκαμε κατα κύριο λόγο απο θερμότερες αέριες μάζες κ αρκετά βροχοχαμηλά μόνο.Οπότε μη βιαζόμαστε γιατί όντως δεν ξέρουμε καν πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο κ τι επιπτώσεις θα έχει για τη χώρα μας.

      Διαγραφή
    11. Διαβασμένο σε βρίσκω Φώτη. Οπότε, (έτσι λέω και στους διαβαστερούς μαθητές μου) αφού είσαι φιλομαθής νέος, πάρε και ένα καλό άρθρο γνώσης σχετικά με το περιστατικό του 2013 και έλα αύριο να σε ...εξετάσω!

      http://www.meteoclub.gr/prognosi/makroprothesmes-ektimiseis/4786-ssw_2012-2013_update10jan201

      Διαγραφή
    12. Το άρθρο του δασκάλου το διάβασα πρόσφατα.Μόλις διάβασα κ το συγκεκριμένο που μου έδωσες κ δεν το είχα υπ'όψιν μου.Πολύ χρήσιμες κ αναλυτικές πληροφορίες για την δημιουργία του φαινομένου κ την επίδρασή του ανά ήπειρο όπως επίσης κ οι επεξηγήσεις στούς χάρτες με τη χρονοσειρά της θερμοκρασίας στα 10hPa.

      Διαγραφή
  6. Μάγκες ανώνυμοι καλό είναι να υπάρχει κ όνομα στο σχόλιο που γράφετε,δεν είναι σωστό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι "επώνυμοι" (κανονικά, με λογαριασμό) έχουν και το πλεονέκτημα να λαβαίνουν ειδοποιήσεις στο μέιλ τους και να ανοίγουν τους συνδέσμους - links. Ως ανώνυμοι χάνουν έτσι αρκετές ενδιαφέρουσες παραπομπές. Αλλά δεν το καταλαβαίνουν.

      Διαγραφή
  7. Μια από τις σπάνιες φορές που είδα και τα 19 χιονοδρομικά της χώρας για 10 μέρες να είναι ανοικτά. Ακόμη και σήμερα ανοικτά είναι τα 12. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν ανύπαρκτο χειμώνα επειδή δε χιόνισε Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου γωνία.
    Σαφώς ο χειμώνας τελειώνει στις 21 Μαρτίου. Πέραν της ημερομηνίας αυτής καλό είναι να μην έρθει κανένας χιονιας Γιατί μόνο κακο κάνει σε πολλούς αγροτες. Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ καλα τα λες ομως αλλα σε οποιοδηποτε χιονοsite και να γυριζεις να κοιταξεις το μονο που θα δεις θα ειναι να παρακαλουν για χιονια στα παραθαλασσια μεχρι και τα μεσα απριλη.ορισμενοι ελπιζουν χιονια στα πεδινα της βορειας χωρας ακομα και μεσα απριλη.οσο κουφο και παραλογο να ακουγεται.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  8. Μακάρι όλοι οι μετεωρολόγοι να ήταν του βεληνεκούς του κ ζιακοπουλου,,ποτε δεν χάιδεψε αυτιά ούτε είπε ποτέ αοριστιες,τωρα εάν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους τι να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ακριβως ειναι!οπως τα λες!βεβαια αν οι προγνωσεις δεν ειναι θετικες για χιονια στις βεραντες πολλοι τα ριχνουν στα μοντελα για να εχουν να δικαιολογηθουν χωρις να παραδεχονται του οτι εχουν λυσα με τα χιονια.ο κ.ζιακοπουλος αξιζει να εκτιμηθει και δεν θα πει φουσκωμενα λογια και υπερβολες!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    2. Βρε άνθρωπε του Θεού, εγώ κάθισα και σου απάντησα, όσο μου επιτρέπουν οι πενιχρές γνώσεις μου, για την ΑΣΘ. Εσύ γιατί τα βάζεις συνεχώς μαζί μας, με όσους δηλαδή έχουμε "λυσσα με τα χιόνια"; Άλλος έχει λύσσα με τον ...Ολυμπιακό η τον ΠΑΟΚ, άλλος έχει λύσσα με ένα πολιτικό κόμμα, με έναν τραγουδιστή, με ένα μοντέλο αυτοκινήτου, με το χειμερινό κολύμπι, με τις γυναίκες, με τους άντρες, με οτιδήποτε. Εγώ, γιατί να είναι τόσο κακό να έχω, όχι λύσσα, αγάπη παθιασμένη με τα χιόνια και μάλιστα στην ταράτσα μου;
      Γιατί σε ενοχλεί τόσο πολύ αυτό το (πες το και) βίτσιο; Δεν προσπαθεί κανείς να στο επιβάλει άλλωστε!

      Διαγραφή
    3. Φίλε από την Καρδίτσα, δεν αρκεί που άλλαξες τα γράμματα και αντί των μεγάλων χρησιμοποιείς πλέον τα μικρά. Άλλαξε ρώτα και μην είσαι προκλητικός.

      Διαγραφή
  9. ειχαμε πολλές βροχές και αέρα το σκ που μας πέρασε. Αρκετή ψυχρά ;αργά το βράδυ και νωρίς το πρωι. Ομίχλη μέχρι αργά το μεσημέρι. Σόμπες ξυλολεβητες και καλοριφέρ στο φουλ. Τα ορεινά της ηπείρου έχουμε χειμώνα και ας μην έχει χιόνια.
    Καλη εβδομάδα σε ολους τους φίλους του μπλογκ και τον αγαπητό μας κύριο Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ασθ που προβλέπεται θα προκαλέσει διάσπαση στον πολικό στρόβιλο στο ύψος της στρατόσφαιρας αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διάσπαση αυτή θα μεταφερθεί στον πολικό στρόβιλο στην τρόπο σφαίρα, κάτι που αν γινόταν θα μπορούσε να ωθήσει πολικές αέριες μάζες σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Κε ζιακοπουλε ένας ταπεινός οινοπαραγωγός είμαι, συγνώμη που πήρα θάρρος, μπορεί να τα λέω τελείως λάθος.καλο βράδυ σε όλους
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή είμαι φίλος του κρασιού, θα σου δώσω δύο λινκς, από τα οποία μπορείς να παρακολουθείς αυτά που γράφεις, την εξέλιξη, αν δηλαδή υπάρχει κάθοδος της διαταραχής της Τ, και του πεδίου των ανέμων στην τροπόσφαιρα. Δυστυχώς, μη έχοντας λογαριασμό, σαν ανώνυμος πρέπει να πληκτρολογήσεις τους συνδέσμους, αλλιώς θα μπορούσες απλά να τους ανοίξεις από το μέιλ.

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_TEMP_ANOM_JFM_NH_2018.png

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_UGRD_ANOM_JFM_NH_2018.png

      Σου δίνω και το λινκ για σχετικό άρθρο γνώσης που έδωσα και στο Φώτη:

      http://www.meteoclub.gr/prognosi/makroprothesmes-ektimiseis/4786-ssw_2012-2013_update10jan201

      Ανοίξτε λογαριασμούς, να ανοίγετε εύκολα τους συνδέσμους!

      Διαγραφή
  11. Πάντως στην Πάτρα, το Σαβ/κο που πέρασε ήταν απολαυστικο.Βροχερός και μαλακός καιρός,κλασσικός καιρός της πόλης από τα παλιά. Η βροχή είναι υγεία, καλοδεχούμενο και το χιόνι αλλά φέρνει προβλήματα στα πεδινά. Πόλεις σαν την Αθήνα παραλύουν και όλοι καταγγέλλουν την απουσία του κράτους λες και είναι δυνατόν να υπάρχει πχ.αλατιερα σε κάθε γειτονιά. Για μένα πάντως καιρική κατάρα είναι το παγωμενο ξεροβορι μες το χειμώνα. Δεν προσφέρει τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για το παγωμένο ξεροβόρι, που είναι κι επικίνδυνο για τη χειμερινή κολύμβηση.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  12. To πρώτο καλά οργανωμένο και σχετικά ψυχρό χαμηλό εν όψει!Επιτέλους φαίνεται να ευνοείται και η Βόρεια Ελλάδα με βροχές στα πεδινά,χιόνια στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας(600-700μ) που μέχρι τώρα έχουν πλήρως στερηθεί και στα χιονοδρομικά μας στη Κεντρική Μακεδονία που μέχρι τώρα ήταν άδεια.Γενικά η κακοκαιρία φαίνεται να έχει αρκετά δίκαιη κατανομή υετού με εξαίρεση βέβαια τη Κρήτη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. http://www.gazzetta.gr/football/la-liga/article/1194814/asos-tis-atletiko-madritis-voytixe-imigymnos-sto-hioni-vid
    Δικός μας άνθρωπος ο ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο. Κρίμα που δεν έχουμε και υλικό από την ταράτσα του. Παπάδες θα έκανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάγκες χιονίζει κ στο Παρίσι μετά την Μαδρίτη...άντε και στα δικά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή