Στην κεντρο-νότια Ελλάδα οι μεγαλύτερες εντάσεις του υετού

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΝΑ και συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια θα προκαλέσει στη χώρα ισχυρές κατά τόπους βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά –ημιορεινά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (16/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Το Σαββατοκύριακο (17-18/2), γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά ένα μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Καθαρά Δευτέρα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.   

Χιονο-διευκρινίσεις
Ορισμένα κρίσιμα υψόμετρα πάνω από τα οποία κατά πάσα πιθανότητα ο υετός θα είναι χιόνι: Στη Δ. Μακεδονία τα 400 μέτρα, στην Ήπειρο τα 400 με 500 μέτρα, στη Δ. Θεσσαλία τα 400 μέτρα, στην κεντρική Στερεά τα 500 με 600 μέτρα και στην κεντρική Πελοπόννησο τα 600 με 700 μέτρα.

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι ΝΑ 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι αργότερα σε ΒΑ. Θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές κυρίως το απόγευμα. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 9 βαθμούς.

33 σχόλια:

  1. Να και τα χιόνια στην Πάρνηθα, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε υψόμετρο 500 μέτρων και πάνω περίπου. Θετικό ότι θα φυσήξει και άλλος αέρας, γιατί με το κύμα από τους νοτιάδες και τους δυτικούς ανέμους σε συνδυασμό με τη βροχή βρώμισε πολύ τη θάλασσα από την περασμένη Κυριακή. Ειδικά, σήμερα ήταν χάλια. Απέραντο γαλάζιο, ατέλειωτα σκουπίδια...

    Σχετικό με όλα αυτά είναι και το ρεπορτάζ του Guardian για την πιο διάσημη παραλία στην Ταϊλάνδη, που θα κλείσει από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο (μη τουριστική περίοδος), προκειμένου να ανακάμψει ο κοραλλιογενής ύφαλος. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και αλλού στην Ταϊλάνδη, ενώ η Maya Bay, γνωστή και ως "The Beach" από την ομώνυμη ταινία που την έκανε ευρέως γνωστή, προσελκύει 5.000 επισκέπτες ημερησίως. Η ειρωνεία είναι ότι στην ταινία με τον Leonardo Di Caprio, o πρωταγωνιστής έψαχνε να βρει την τέλεια, παρθένα παραλία.

    Η Μaya Bay είναι, όμως, τόσο πολυσύχναστη που όπως δήλωσε τουρίστας που είχε πάει στις 6:30 π.μ. τα περασμένα Χριστούγεννα για να τη βρει άδεια, μέχρι τις 7:15π.μ. είχε γεμίσει από κόσμο και βάρκες. Ο ίδιος πιστεύει ότι το κλείσιμο για τρεις μήνες δεν είναι αρκετό, καθώς στην Ταϊλάνδη το 80% των κοραλλιογενών υφάλων έχουν καταστραφεί, με τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία, τις άγκυρες και τα πλαστικά απορρίμματα να είναι οι κυριότερες αιτίες.

    Και οι αρχές της Ταϊλάνδης έχοντας δει τι έγινε σε περιοχές της Ισπανίας και άλλα τουριστικά μέρη τα τελευταία 40 χρόνια από την ανεξέλεγκτη "ανάπτυξη" έχουν πάρει το μάθημά τους. Και προσέχουν για να έχουν έσοδα από τον τουρισμό που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ της ασιατικής χώρας, με τις αφίξεις να τριπλασιάζονται από το 2004 ως το 2017, που έφτασαν τα 35 εκατομμύρια.
    https://www.theguardian.com/travel/2018/feb/14/thailand-maya-bay-the-beach-movie-close-to-tourists-leonardo-dicaprio
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Μου κάνει εντύπωση το υψόμετρο που δίνετε για κεντρική Πελοπόννησο. Δηλαδή, βλέπετε σοβαρή πιθανότητα για χιονόπτωση και στην Τρίπολη; (στα 650μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδειά σας κ. καθηγητά. Ναι, υπάρχει η πιθανότητα γιατί είναι κοντά στο Μαίναλο, το οποίο μπορεί να κατεβάσει το χιόνι ως την πόλη τις πρωινές ώρες.

      Διαγραφή
  3. Γιώργο, μίλα. Τελικά δεν έχει να κάνει με σένα, απλά δε θέλει φέτος... (πάντως θα φτιάξει πιστεύω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργη πές τίποτα τουλάχιστον για τα αυριανά που θα πάρουμε μια γεύση απο αληθινό χειμώνα σχεδόν πανελλαδικά.
      Τα υπόλοιπα άσε να περάσουν 3-4 μέρες ακόμα να σιγουρέψει η τάση κ βγάλε τότε τις εκτιμήσεις σου!Έχω μεγάλη περιέργεια να δώ τι μαγειρεύει το συσσωρευμένο ψύχος στα βορειοανατολικά προς το τέλος του μήνα.

      Διαγραφή
    2. Ε και τι να πω ρε Φώτη; Αυτές οι νοτιαδο-βροχο-χιονοεισβολές δε μου γεμίζουν το μάτι. Αν έμενα στην Τρίπολη, στο Καρπενήσι, στα Γιάννενα, θα είχα την προσμονή μου, την αγωνία μου. Άσε που ως προγνώστης δεν είμαι καλός γιατί ασχολούμαι σχεδόν μόνο όταν κάτι ισχυρό φαίνεται για την περιοχή μου. Είπαμε, εγώ ειδικεύομαι στα ...μεσομακροπρόθεσμα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχω και εγώ την περιέργεια που έχεις και εσύ. Τώρα, αν αύριο βάλει πέντε η δέκα πόντους στα ψηλά της Πάρνηθας, ποσώς με απασχολεί.

      Διαγραφή
    3. Εντάξει δε λέω,ακόμα κ η αυριανή κακοκαιρία δεν έχει καθόλου την αίγλη ενός χιονοχαμηλού που θα έκανε άσπρες μέχρι κ τις παραλίες.
      Απλώς Γιώργο λόγω του ότι έχω συμβιβαστεί με την περιοχή μου καθώς σπάνια βλέπω χιόνι(Πάντα όμως το βρίσκω εύκολα τέτοια εποχή αν ανέβω στο παναιτωλικό που είναι σχετικά κοντά απ την πόλη)δε με χαλάνε καθόλου τέτοια χαμηλά.Τώρα για σένα που ζείς Αθήνα με τις πολλές χιονοϊστορίες που έχει στην πλάτη της λογικό είναι να περιμένεις κάτι περισσότερο απο ένα χιόνι στην Πάρνηθα.
      Όμως αναμένουμε.....

      Διαγραφή
  4. Και τώρα που το φαινόμενο ΑΣΘ βρίσκεται στη κορύφωσή του πάλι καμία διάθεση χειμώνα.Εν τω μεταξύ αυτό που λένε για διάσπαση του πολικού στροβίλου δε το καταλαβαίνω.Έτσι κ αλλιώς είναι διασπασμένος ο πολικός στρόβιλος προφανώς λόγω κλιματικής αλλαγής που εδώ και ένα μήνα το -5 φτάνει Βόρειο πόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις κι άδικο. Όταν ο πολικός στρόβιλος δεν είναι συμπαγής, έχουμε έντονες μεσημβρινές ροές. Οι προγνωστικοί χάρτες δείχνουν ακριβώς αυτή την εικόνα για το επόμενο διάστημα, μόνο που η περιοχή μας δεν φαίνεται προς το παρόν να ευνοείται. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω οτι η υποχώρηση της ζωνικής κυκλοφορίας μετά από ένα επεισόδιο ΑΣΘ μπορεί κατηγορηματικά να αποδοθεί στην ΑΣΘ καθεαυτή η στην απλή, συνηθισμένη διαδικασία αλλαγής του δείκτη κυκλοφορίας. Μπαίνει δηλαδή το ερώτημα: Έγινε γι αυτό η θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και χωρίς αυτό;

      Διαγραφή
  5. Το κοινό σημείο σε όλες τις προγνώσεις σήμερα, αν δε κάνω λάθος, είναι μια επιφύλαξη ως προς τα υψόμετρα χιονοπτώσεων. Ποια είναι η αβεβαιότητα,αν υπάρχει, κε ζιακοπουλε; Έχει να κάνει με τη ψυχρή σφήνα που αναφέρατε χθες; Ρωτάω για να μαθαίνουμε και κάτι..καλο βράδυ σε όλους
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε, συνονόματε! Ψώνισα από σβέρκο σήμερα αναφορικά με τα υψόμετρα. Ιδιαίτερα για την Ήπειρο έπεσα πολύ έξω. Πώς θα κυκλοφορήσω μεθαύριο στα άγια χώματα;

      Διαγραφή
    2. Μη στενοχωριέστε...για την ιστορία,στη δυτική φθιωτιδα χιονίζει από τα 300-400.εγω βρίσκομαι στα 600 με 15 εκ και θερμοκρασία μισοί βαθμό θετική. Γενικά οι θερμοκρασίες έχουν κάτσει περίεργα σε αυτό το χιόνι. Με βάση το σύνηθες θα έπρεπε να έχουμε αρνητική θερμοκρασία. Μικρές διάφορες σε μεγάλο πάχος ατμόσφαιρας, αυτό καταλαβαίνω ότι συμβαίνει. Πάντως και αυτο το χιόνι όπως κάθε φορά είναι διαφορετικό αλλά πάντα γοητευτικό. Να είστε όλοι καλά.

      Διαγραφή
    3. Από Δημήτρης ρ. το μήνυμα..

      Διαγραφή
  6. NW Pindos
    Τελικά στα ορεινά ΒΔ Πίνδου (πάνω από τα 1650μ.) με καλό χιόνι κυρίως το Σάββατο και από χθες βράδυ μέχρι σήμερα πρωί έχει ρίξει ενάμισι μέτρο φρέσκο χιόνι (στα χιονοδρομικά βασικά). Είχαμε κλασικό νοτιαδόχιονο. Αύριο εκτιμώ ότι η ΒΔ Πίνδος (με πιο χαμηλές θερμοκρασίες) θα βάλει άλλο ένα 25ποντο+. Το επίκεντρο όμως θα είναι ο Παρνασσός. Πολύ χιόνι φαίνεται για αύριο στον Παρνασσό. Είναι όμως πολύ μαλακός ο καιρός, πρέπει να κάνει μια καλή παγωνιά στη συνέχεια για να κρατήσει το χιόνι στα κατοικήσιμα ορεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελπίζω αύριο βράδυ να έχω εδώ στο νησί ένα εξαιρετικό πάρτυ φωτορρυθμικων μαζί με τη βροχή. Και γιατί όχι να δω και κανέναν υδροστροβιλο που έχω χρόνια να δω. Τώρα βέβαια θα μου πείτε ο καθένας κ ο πόνος του, αλλά νομίζω ότι όλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν μετεωρολογικό ενδιαφέρον. Πάνω απ'όλα όμως να βρέξει παντού δυνατά κ ειδικα στα μερη που ο καιρος εχει αδικησει πολυ φετος. Και όσον αφορά ειδικότερα το νησί μου, να βρέξει καλά κ στη νότια Ρόδο που είναι αρκετά δύσκαμπτη υετικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες είναι Θάνο. Ο καθένας με τον πόνο του, αλλά και ανάλογα με το που κατοικοεδρεύει. Άλλος γουστάρει καταιγίδες, άλλος χιόνια, άλλος ρομαντικές ομίχλες (εμένα μου αρέσουν πολύ, αλλά εδώ που μένω είναι πιο σπάνιες κι απ΄το χιόνι), ο Βαγγέλης ο κολυμβητής λιακάδες και πάει λέγοντας. Σε ένα πράγμα όλοι συμφωνούμε: Στον υδρολογικό κύκλο. Να μας δίνει ο καιρός όσο χρειαζόμαστε, χωρίς να πνιγόμαστε βέβαια.

      Διαγραφή
    2. Σιγανή, ποτιστική, δηλαδή,χρήσιμη βροχή έχουμε μέχρι τώρα, τουλάχιστον σε Καλλιθέα - Π. Φάληρο. To meteo.gr δίνει, ωστόσο, μεγαλύτερα ύψη βροχής για τη συνέχεια και χιόνια σε όλη τη δυτική Ελλάδα από Γιάννενα ως Πελοπόννησο. To meteo.gr είχε, εξάλλου, χθες και ένα μίνι αφιέρωμα στον χιονιά του 2004 (12-14/2). Τότε ήταν που είχε χιονίσει ακόμα και στο νησάκι Αρτσιντάς απέναντι από το Θυμάρι και η σχετική φωτογραφία υπάρχει στα γραφεία της κοινότητας στην Π. Φώκαια. Με το νησάκι κάτασπρο, όπως και την ηπειρωτική ακτή και μόνο τη θάλασσα να σπάει το πάλλευκο σκηνικό.

      Περισσότερο θυμάμαι, πάντως, τον χιονιά Ιανουαρίου 2002, επειδή εκείνο το Σάββατο έπαιζε Άλιμος - Φάληρο (90-91 στη δεύτερη παράταση) για την Α2 και ήθελα να πάω στο γήπεδο, πριν την εφημερίδα. Όταν ξύπνησα τα πάντα ήταν λευκά και τελικά πήγα μόνο στην εφημερίδα, αφού τα περισσότερα παιδιά από τα βόρεια προάστια και το κέντρο της Αθήνας δεν κατάφεραν να κατέβουν.

      Μπασκετική ήταν και η εμπειρία μου από τον χιονιά του 2008, στις 18 Φεβρουαρίου (18/2 χιόνισε επίσης ελαφρώς και το 2015 και ήταν η τελευταία φορά για τον Φλεβάρη). Εκείνο το απόγευμα της 18ης Φεβρουαρίου 2008, λοιπόν, οι νιφάδες άρχισαν να πυκνώνουν στην Πειραιώς, καθώς πήγαινα στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Όταν τέλειωσε το παιχνίδι, οι βάρκες στο λιμανάκι έξω από το ΣΕΦ κόντευαν να βουλιάξουν από το χιόνι.

      Έκανα 20 λεπτά να φτάσω με το αμάξι στο Π. Φάληρο, μαζί με ένα άλλο παιδί που πήγα σπίτι του (επίσης στο Φάληρο) και μου έλεγε να πάρουμε ταξί. Λες και κυκλοφορούσε κανένα. Η περιοχή θύμιζε δάσος και πάρκαρα 200 μέτρα μακριά από το σπίτι σε ένα σημείο που είχε πολύ χώρο, καθώς δεν μπορούσες να κάνεις ελιγμούς με όπισθεν. Εκείνη τη νύχτα λυπήθηκα έναν διανομέα με παπί, το μοναδικό όχημα που είδα στον δρόμο.

      Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 82-64 στο πρώτο παιχνίδι του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο του Ολυμπιακού. Με τον Σπανούλη δημιουργό και τον Ουίνστον εκτελεστή, καθώς έβαλε 6-7 τρίποντα. Ο Κένεντι Ουίνστον, ένας νεαρός Αμερικάνος, τότε, είχε εξαργυρώσει την προηγούμενη εξαιρετική του χρονιά στον Πανιώνιο. Στον Παναθηναϊκό δεν έκανε μεγάλα πράγματα, αλλά ήταν "καυτός" εκείνο το παγωμένο βράδι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Κυριακή 17.02.2008 ήταν, Βαγγέλη. ιστορικός χιονιάς Αττικοβοιωτίας-Εύβοιας. πολύ χιόνι στην περιοχή Τανάγρα-Σχηματάρι-Χαλκίδα (βάρκες επίσης). ο σταθμός της ΕΜΥ στην Τανάγρα (υποθέτω είναι στην 114 ΠΜ) έγραψε τις επόμενες νύχτες -10 και -12 (ενδιαφέρον θα ήταν να μαθαίναμε τα απόλυτα ρεκόρ γι αυτόν τον σταθμό, πρέπει να είναι απ τους παλαιότερους, λόγω και της σχέσης ΕΜΥ-ΠΑ).

      στις 15.02.2011 ξεκίνησε στα Τρίκαλα μια περίοδος 21 συνεχόμενων ημερών υετού (σύνολο 140 mm) που έληξε με το (κυρίως διακοσμητικό) χιόνι της Καθαράς Δευτέρας 07.03. αυτός ο τύπος καιρού, "κλειστός" για πολλές μέρες, ήταν συνήθης παλαιότερα στην περιοχή, όπου θυμάμαι (και συγκινούμαι) ότι αν χάναμε την ευκαιρία εκδρομής μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα, έπρεπε να περιμένουμε αρκετά για την επόμενη.

      Διαγραφή
    4. Thanks for the tip. Για την πληροφορία για τη σωστή ημερομηνία του χιονιά (17/2/2008). Να επανέλθω, όμως, στον χιονιά του 2002, με μία ακόμα μπασκετική περιπέτεια της εποχής. Πολλές ομάδες της Α2 που ήταν να ταξιδέψουν, αποκλείστηκαν στην εθνική οδό από τα χιόνια, αλλά παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους, η ΕΟΚ δεν προχώρησε σε αναβολή της αγωνιστικής. Έτσι, από το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του Μίλωνα και είχε ακινητοποιηθεί κάπου στην εθνική οδό, έφυγαν ο προπονητής με 5-6 παίκτες, γύρισαν με δύο ταξί στην Αθήνα και πέταξαν για Θεσσαλονίκη. Εκεί παρά την ταλαιπωρία τους πάλεψαν ως το τέλος το παιχνίδι με τη ΜΕΝΤ, χάνοντας τελικά με 84-79.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. συστημένο για Μαγνησία, Β. Εύβοια, κεντροανατολικό Αιγαίο. για να δούμε.
    με κάτι τέτοια η Ζαγορά ήταν πρωταθλήτρια δικτύου ΕΑΑ 2017 με 2 χιλιάρικα και κάτι ψιλά.

    Γιώργο τρικαλινέ, δε φαίνονται χιόνια χαμηλά, αλλά τα νερά συνεχίζονται και την άλλη βδομάδα. ο Πηνειός στο χωριό πρέπει να είναι στις (επικίνδυνες) δόξες του.

    καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια χειμερινή ημέρα η σημερινή. Βρέχει συνεχώς έως μέτρια, με χαμηλή συννεφιά και σχετικό κρύο. Δεν υπάρχει άγχος για χιόνια και τέτοια οπότε την απολαμβάνουμε απρόσκοπτα.
    Στα των επόμενων ημερών, κλασικά τα μοντέλα παρουσιάζουν δύο εκ διαμέτρου σενάρια. Το Ευρωπαϊκό μας βάζει στην πρίζα αν και χρειάζεται βελτίωση, το δε αμερικάνικο φέρνει το βόρειο πόλο σε όλη την Ευρώπη πλην ημών... Με άλλα λόγια όλα είναι ανοιχτά, στο τέλος δεν θα κάτσει σε εμάς κλασικά.
    Τέλος, με αφορμή το 2008 που σχολιάζουν ορισμένοι είναι από τους χιονιάδες που κάπως με χάλασαν. Μετά το 40ποντο έως Κυριακή αργά το απόγευμα στην Κηφισιά, όλα είχαν τελειώσει, το ίδιο λέγανε και οι τηλεοράσεις άλλωστε. Χορτασμένος, κάθισα να δω το μπάσκετ με έναστρο ουρανό και κάποια στιγμή γυρνάει η κάμερα έξω από το ΣΕΦ κι έριχνε παπάδες. Βγαίνω έξω, αστεράκια όσο πάει το μάτι. Τρελάθηκα. Μπαίνω στα site, διαβάζω ότι χιονίζει δυτικά και νότια, ξαναβγαίνω πάλι άστρα έξω. Έκλεισα τηλεοράσεις κι έπεσα για ύπνο εκνευρισμένος. Το πρωί με παίρνει ένας φίλος στις 4 το πρωί που μένει Κάτω Κηφισιά προς Εθνική οδό (το χειρότερο μέρος της Κηφισιάς για χιόνι) και ξέρει την τρέλα μου, μου λέει δες τι γίνεται έξω. Βγαίνω έξω, τίποτα, χαζοχιόνιζε. Μου λέει εδώ και μισή ώρα έχουμε βάλει 10 πόντους. Ούτε στα χειρότερα όνειρά μου αυτό που συνέβαινε και βέβαια βγήκαν από μέσα μου τα ποταπά συναισθήατα του φθόνου για τις άλλες Αττικές περιοχές (νόμιζα ότι ήμουν ο βασιλιάς του χιονιού ως Κηφισιώτης και δη στο ψηλότερο σημείο της...) και της απληστίας (είχα 40 πόντους έξω από την πόρτα μου). Ευτυχώς, μετά από λίγο και για 3 ώρες έριξε απίστευτη στούπα οπότε οι 40 πόντοι γίνανε μισό μέτρο και κάπως στάνιαρα. Και πάλι όμως είχα την αίσθηση του ανικανοποίητου (κακώς, το ξέρω, αλλά άνθρωπος είμαι, το 1 μέτρο χιόνι δεν ήταν μακριά...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο Παππά,Βαγγέλη Κ. επιτέλους μου θυμίσατε τη χρονιά που είχα ανέβει στην Αθήνα για διασκέδαση.16 Φλεβάρη λοιπόν του 2008.Τίποτα δεν προιδέαζε η μέρα του Σαββάτου θυμάμαι καθώς ο καιρός ήταν μερικώς νεφελώδης κ σχετικά ψυχρός.Θυμάμαι λοιπόν το βράδυ που ξεκίνήσαμε για τα μπουζούκια κ το μόνο που άρχισε κατα τη διαδρομή ήταν ένας ψυχρός ΒΑ άνεμος να ενισχύετε κ τίποτα άλλο.Βγαίνοντας τα ξημερώματα απο το μαγαζί είχε ξεκινήσει πυκνή χιονόπτωση(χοντρές νιφάδες) κ όλος ο κόσμος πνίγονταν απο ενθουσιασμό όπως κ εγώ βέβαια καθώς ήξερα ότι το διήμερο που έτυχε να ανέβω Αθήνα κάτι καιρικά δυνατό θα λάμβανε χώρα.Έτσι λοιπόν με χαρά κοιμηθήκαμε τα ξημερώματα κ ξυπνώντας την επομένη στη Ηλιούπολη στην πλατεία όχι μόνο χιόνιζε ακατάπαυστα αλλά είχε κ στρωμένο χιόνι που τα πόδια βουλιάζαν μέχρι τη γάμπα καθώς με το που αντίκρισα το θέαμα ξεκίνησα βόλτες μέχρι το απόγευμα για να το ευχαριστηθώ καθώς τη Δευτέρα θα έπαιρνα το δρόμο της επιστροφής για Αιτωλ/νία.Ήταν μέχρι στιγμής ο ωραιότερος πεδινός χιονιάς που έχω ζήσει μέχρι τώρα κ αυτό απο σπόντα!
      Δυστηχώς όμως κ στην πρωτεύουσα όλα αυτά τα επεισόδια χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, κάπως έτσι την ψιλοπάτησα και εγώ τότε. Παραμονή του χιονιά άφησα την Καλλιθέα και πήγα να μείνω στο πατρικό μου, περιοχή Νεάπολης Εξαρχείων, μήπως και χάσω καμμιά νιφάδα. Η συχωρεμένη η μάννα μου, που ούτε καιρόφιλη ήταν, ούτε από μετωρολογία ήξερε, μου λέει "τι ήρθες εδώ, αφού θα χιονίσει παντού στην Αττική". Και έτσι έχασα το δυτικό-νότιο φινάλε του χιονιά. Με ορμητήριο όμως τα Εξάρχεια, είχα οργώσει προηγουμένως κέντρο, βόρεια προάστεια, από ξημερώματα ως το απόγευμα είμουν στους δρόμους. Και μπορώ να πω οτι το χόρτασα.

      Το άλλο πρωί έκανα την τελευταία, αποχαιρετιστήρια βόλτα μου στο χιονισμένο Πεδίο του Άρεως (τότε ήταν ακόμα πάρκο και όχι στέκι της πρέζας). Τράβηξα εκεί και το τελευταίο μου βίντεο, το οποίο μάλιστα κέρδισε στη συνέχεια το ...πρώτο βραβείο στο σχετικό διαγωνισμό της Hellas Weather! To παρουσιάζω και εδώ, γιά όσους αγαπούν τις αναμνήσεις. Η ανάλυση δεν είναι καλή (κλασική βιντεοκάμερα της εποχής) και η επεξεργασία του άκρως ερασιτεχνική.
      Η μουσική επένδυση που ακούγεται είναι το συμφωνικό ποίημα "Ο Μολδάβας" του εθνικού συνθέτη της Τσεχίας Μπέντριχ Σμέτανα, το δεύτερο από τα έξι που αποτελούν τη συλλογή του "Η πατρίδα μου".

      https://drive.google.com/file/d/1Gt4AyxbcBGzyCAbLELaOZe3n-NXKeXoX/view?usp=sharing

      Διαγραφή
    3. Μπράβο Γιώργο ωραίο το βίντεο αν έχεις και φωτογραφίες απο το παρελθόν με την Αθήνα χιονισμένη να τις στειλεις στον δάσκαλο να τις δούμε.

      Διαγραφή
    4. Για ένα ωραίο αθηναϊκό διαχρονικό χιονοπανόραμα, δίνω αυτό το σύνδεσμο:

      https://www.facebook.com/pg/ATHENS.THROUGH.TIME/photos/?tab=album&album_id=223966614282374



      Διαγραφή
  10. Κάτι μου λέει ότι ο Φεβρουάριος θα συνεχίσει με "βολές" βαρομετρικών χαμηλών "κατά ριπάς" από τα δυτικά με νερά πολλά και χιόνια στα ορεινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους,αυτο που λες Βαγγελης το έχω νοιώσει κ εγώ,γενικα με τους αττικιωτες θα λεγα,βλεπαμε εσας που απολαμβάνατε,το,χιόνι,κ εδω μυτιληνη παγερος αέρας αλλά ηλιος,ξενερα,ετσι;καλό μεσημερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ ζιακοπουλε,δεν κατέβηκε τόσο χαμηλά δηλαδή ή χιονόπτωση;ότι κ να έγινε δεν έχετε δικαίωμα λάθους;σε τοπικό επίπεδο ή προγνωση πόσο τις εκατω έχει συνήθως επιτυχία;ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απόλυτα χειμερινη ημέρα η σημερινή με πολύ βροχή από τα ξημερώματα, ομιχλη πυκνή και εδώ και λίγη ώρα χιονόνερο.Ήδη στα πιο ορεινα(600 και πανω)χιονίζει ικανοποιητικά και το στρώνει για τα καλά.Η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμόυς.Για να δούμε το βραδυ τι θα γίνει.Όσα για το 2008 εγω τι να πω,τα είπε όλα ο Νίκος.Ιστορικός χιόνισε με τα όλα του.Πρέπει να ξεπέρασε στην περιοχη μου το 1,5 μέτρο,μεγάλη διάρκεια και πολύ χαμηλή θερμοκρασία στους -5 τις μέρες που χιονιζε και κατρακύλησε στους -14 τις επόμενες ημερες(παραλίγο νέο ρεκόρ που είναι από το 2003 με -17).Τι άλλο να πω(σίγουρα θα ζηληψετε) ότι μείναμε μέρες χωρίς ρεύμα και νερό,ότι το κράτησε 15 μέρες,ότι από την έβδομη μερα και μετά πήγαινα για δουλειά στην Θήβα πάνω σε"παγοδρομιο";Παλιές αξέχαστες στιγμές ηδονής για έναν φανατικό χιονοφιλο.Νίκο Ο σταθμός είναι στην 114 πτέρυγα μάχης και είναι του Εθνικού Αστεροσκοπείου.Λογικά θα έχουν τα στοιχεία αυτά.Πιστεύω μέσω ενός φίλου που είναι εκεί σαν προγνωστης να μπορέσω να τα βρω αν φυσικα μπορει να μου τα δώσει.(Το Σάββατο Νίκο θα είμαι Τρίκαλα ολη μερα.Κερνάω καφέ ή τσίπουρο.Αν μπορείς πες μου να σου δώσω το τηλεφωνο).Χαιρετίσματα σε όλους τους φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χριστόδουλε, να κεράσεις εκτός έδρας, δεν παίζει. θα δούμε πως θα γίνει, να το χωρέσουμε ανάμεσα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των παιδιών.
    ο σταθμός του ΕΑΑ που λες είναι στην ΕΑΒ, που βρίσκεται κολλητά με την ΠΜ. της ΕΜΥ είναι άλλος και δε νομίζω να βρίσκεται στο χωριό της Τανάγρας, που είναι στον απέναντι λόφο. ουσιαστικά και η ΠΜ και η ΕΑΒ είναι κοντύτερα στο Σχηματάρι, αλλά έχει καθιερωθεί η ονομαστική σύνδεση τους με την Τανάγρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νίκο εχεις απόλυτο δίκιο,είναι όπως ακριβώς τα έγραψες.Την πάτησα γιατί αυτό μου είπε ένας μόνιμος αξιωματικός που πέρασε αυτήν την ώρα στην δουλειά μου και τον ρώτησα.Δεν ξέρω που ειναι Ο σταθμος της ΕΜΥ, μόλις μιλήσω με τον φίλο μου τον προγνωστη μέσα στην ΠΜ θα τον ρωτήσω αν γνωρίζει και βέβαια για τα άλλα στοιχεία.Όσο αναφορά για τα υπόλοιπα Φυσικά έχουν προτεραιότητα τα παιδιά και αν σου βγει παρε με τηλεφωνο (6977281258).Όσο για το ποιος θα κεράσει (αν βρεθουμε)εγώ λέω να το "στριψουμε" και ότι βγάλει.Το τηλέφωνο ισχυει για ολους τους φίλους και αν καποιος βρεθει προς Σχηματάρι μερια καθε μερα 7-3 ειμαι εκει και κερναω καφε(ως τις 11:30)μετα τσιπουρο η κρασι(συν το δωρο που θα πάρει).Η πρόσκληση είναι σοβαρή και ανοικτή για ολους.Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωραία φίλε Χριστόδουλε, το σημείωσα. θα πρότεινα να το σβήσεις. όπως και να χει θα το οργανώσουμε και η παρέα θα βρεθεί κάποια στιγμή.

      Διαγραφή