Συνεχίζεται η νοτιοδυτική κυκλοφορία

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα ξεκινήσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Παράλληλα, θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Την Παρασκευή (9/2) ο καιρός θα είναι ήπιος με ασθενείς ανέμους, τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές θα σημειωθούν τις νυχτερινές ώρες στη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Το Σάββατο (10/2) η χώρα θα επηρεαστεί από ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της (εξαίρεση θα αποτελέσουν οι Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές) και θα ενισχύσει τους ανέμους ως τα 8 μποφόρ. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Την Κυριακή (11/2) ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα στραφούν σε γίνουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.


Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το πρωί σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες βροχές στα ΒΔ. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Απ' το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα λέει η παροιμία.
    Ας ρίξει νεράκι. Το χρειαζόμαστε.
    Στα ημιορεινά των Τρικάλων πέρσι είχαμε πρόβλημα με τα νερά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

    Μέσα στο δάσος κάποια κέδρα από την ανομβρία αρχίζουν και ξεραίνονται.
    Άσχημη εικόνα.

    Το χιόνι απ τη μια το θέλουμε από την άλλη θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Ούτε και ο καιρός μαζί με μας.

    Τουλάχιστον τα αδύναμα μελίσσια πήραν μπροστά και δεν θα χαθούν. Από την άλλη αν δεν βρέξει γύρη δεν έχει και αν ο εργάτης στον έλατο δεν κοιμηθεί με το χιόνι πολλά μέλια δεν θα πέσουν.

    Στα ορεινά έριξε τουλάχιστον. Αν και τα ελάτια έχουν κατέβει χαμηλότερα για κάποιο λόγο και ευδοκιμούν. Τα ευνοεί το κλίμα και επιβιώνουν σε χαμηλά υψόμετρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kι ενώ στην Ελλάδα συνεχίζεται η νοτιοδυτική κυκλοφορία (και οι μπονάτσες προς το παρόν), στη Γαλλία έχουμε επέλαση του χιονιά. Με τις αρχές να ανοίγουν 1.000 επιπλέον καταλύματα για τους άστεγους αυτή την εβδομάδα, όπως γράφει η Le Monde. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε, μάλιστα, "λυπηρή" την άποψη βουλευτή του κόμματος του Μακρόν, που είπε ότι οι άστεγοι μένουν στο δρόμο από επιλογή. Απαντώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν το κάνει από επιλογή και ρόλος της κυβέρνησης είναι να τους προσφέρει κατάλυμα, αξιοπρέπεια και να τους κρατήσει ζεστούς.

    Στη Γαλλία λειτουργούν φέτος 145 χιλιάδες καταλύματα έκτακτης ανάγκης, 10 χιλιάδες επιπλέον από πέρσι, ενώ τον Ιούλιο ο Μακρόν είχε δεσμευτεί ότι ως το τέλος του 2017 δεν θα υπάρχει άνθρωπος στους δρόμους και τα δάση. Καμιά εκατοστή άτομα διεκδίκησαν στις 31 Ιανουαρίου τις εγκαταστάσεις ενός παλιού νοσοκομείου στο Παρίσι. Στη Γαλλία, το κράτος έχει 11 εκ. τετρ. μέτρα αναξιοποίητων χώρων, ανάμεσά τους και 4 εκ. τετρ. μέτρα αναξιοποίητων κτισμάτων.

    Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους άστεγους χρονονολογούνται από το 2012, όταν ήταν 143 χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι στις 30 Ιανουαρίου ήταν 50 άνθρωποι που κοιμούνταν στην ύπαιθρο της Ile de France, αλλά οι άστεγοι τον διαψεύδουν, λέγοντας ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
    http://www.lemonde.fr/societe/article/2018/02/07/froid-les-pouvoirs-publics-annoncent-1-000-places-supplementaires-pour-les-sans-abri_5253112_3224.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα άσχημα νέα για την κλιματική αλλαγή συνεχίζονται ...
    https://nsidc.org/arcticseaicenews/category/daily-image/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιά θολούρα είναι ο ουρανός έξω. Όπως φαίνεται και στην επεξεργασμένη τρέχουσα δορυφορική, μας πνίγει η σκόνη (με το ροζ χρώμα):

    http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG/RGB/DUST/CENTRALEUROPE/IMAGESDisplay/yLWsdTlPavBAC

    Έτσι όπως πάει ο φετινός χειμώνας, τα επεισόδια μεταφοράς αφρικάνικής σκόνης θα είναι περισσότερα από τις ψυχρές εισβολές. Μη μου πει κανείς οτι και αυτό είναι φυσιολογικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Για ΣΚ νομίζω έχει κλειδώσει για χιόνια στα ΒΔ ορεινά όμως (πάνω από τα 1300μ. και πρόσκαιρα και λίγο χαμηλότερα). Εκτιμώ ότι σε γενικές γραμμές θα κάνει ένα 30ωρο αξιοπρεπούς χιονόπτωσης. Διαφαίνεται υετός γύρω στα 45 χιλιοστά. Στα 1500μ. εκτιμώ ότι θα χιονίζει με -1 έως 0 βαθμούς όπερ σημαίνει, αν έχουμε αυτό τον υετό, καμιά 40-50 πόντοι χιονόστρωση. Στα χιονοδορμικά θα χιονίζει χοντρικά με -4 κατά μέσο όρο όπερ σημαίνει, αν έχουμε αυτό τον υετό πάντοτε και δεν μειωθεί αυτός, κοντά στο ένα μέτρο χιονόστρωση. Η συνέχεια από την άλλη εβδομάδα είμαι περίεργος να δούμε τι επιφυλάσσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση κοντινέ φίλε απο την πίνδο ότι τα χιόνια καθώς κ οι χιονοστρώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές κυρίως την Κυριακή θα εντοπίζονται κ πάνω απο τα 1000μ.
      Τα 1200-1300μ. πιστεύω θα εντοπίζονται προς τα μέρη μου(βορειοδυτική Στερεά)

      Διαγραφή