Τα νεότερα του καιρού

Η επιδείνωση που θα παρουσιάσει από σήμερα το απόγευμα ο καιρός στη χώρα θα είναι ραγδαία, με αποτέλεσμα την πιθανή δημιουργία προβλημάτων στις περισσότερες περιοχές της (Ιόνιο, ηπειρωτικά και αύριο στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου). Τα σημαντικότερα από αυτά τα προβλήματα είναι τα παρακάτω:

Α. Αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα (flash floods) λόγω φουσκώματος ρεμάτων και χειμάρρων.

Β. Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ανόδου της στάθμης του νερού ποταμών, όπως ο Πηνειός και ο Σπερχειός.


Γ. Αποκλεισμοί οδικών δικτύων λόγω ισχυρών χιονοπτώσεων. Θα χρειαστούν  μεγάλες προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτά το εθνικό και τα επαρχιακά οδικά δίκτυα της  Β. Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας. Αποκλεισμοί είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και στα οδικά δίκτυα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Δ. Πτώσεις δένδρων, πινακίδων κ.λπ. λόγω ισχυρών ανέμων. Σε κίνδυνο μπορούν να βρεθούν και μικρά σκάφη ιδιαίτερα στο βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι χιόνια θα πέσουν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Επιφυλάξεις υπάρχουν για τις παραθαλάσσιες πόλεις και κυρίως για την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Στη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, κατά πάσα πιθανότητα θα χιονίσει και στο κέντρο της πόλης. Αυτό αναμένεται να συμβεί αύριο (Δευτέρα).  

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και προσοχή στους δρόμους

45 σχόλια:

  1. Καλησπέρα δάσκαλε και σε όλους τους φίλους.Οι Θεσσαλονικείς να ετοιμάζονται για ομορφιές αύριο αλλά νομίζω ότι και μέχρι την πέμπτη θα έχουν και άλλες ευκαιρίες να το ξανά δουν το τιμημένο! Για εμάς του αττικάριους υπάρχει κάποια ελπίδα τετάρτη βράδυ μέχρι πέμπτη ξημερώματα να δούμε κάποιες νιφάδες μέχρι τα 400 (για μένα στο καλύτερο σενάριο και εφόσον βγει υετός), στα ανατολικά-βορειοανατολικά του νομού. Γενικά αυτή η κακοκαιρία είναι για την βόρεια Ελλάδα και πιο πολύ για την δυτική Μακεδονία. Θα έλεγα ότι είναι μια λύτρωση για τους φίλους καιρόφιλους-χιονόφιλους και την ¨αξίζουν¨ διότι μέχρι τώρα ήταν πολύ αδικημένοι από αυτό τον χειμώνα. Ας την απολαύσουν λοιπόν και προσοχή στους δρόμους. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από χείμαρρο στην Εύβοια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙΑ? ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΜΙΑ ΚΤΛ? ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΠΤ Η ΜΟΝΟ ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!
    Η απορία μου είναι εάν και τα Γιάννινα συγκαταλέγονται στις πόλεις που θα χιονιστούν;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλο κίνδυνο βλέπω κατ'αρχάς απο το πολύ νερό που πέφτει δυστηχώς ακατάπαυστα απο προχθές το βράδυ σε αιτωλ/νια κ γενικά δυτική Ελλάδα καθώς απο το απόγευμα θα υπάρξει περεταίρω υποτροπή του καιρού κ ουσιαστική παύση δεν προβλέπεται για πολλές μέρες ακόμη.
    Τώρα όσον αφορά τα χιόνια ήδη έχουν κάνει την εμφανισή τους σε όλη σχεδόν τη δυτική Μακεδονία κ φαίνεται πως ώρα με την ώρα θα πέφτουν κ πιο χαμηλά στα βόρεια.
    Τώρα τα Γιάννενα απο αύριο το βράδυ μέχρι Τετάρτη πρωί πιστεύω δεν γίνεται να μη δούν κάτι,μέχρι τότε όμως οι θερμοκρασίες δεν ευννοούν(προσωπική άποψη).
    Πάντως παιδιά εσείς οι βόρειοι να το χαρείτε όσο μπορείτε(με προσοχή πάντα).
    Εμείς εδώ θα έλεγα να αγοράσουμε κ καμιά βαρκούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεγάλη πίτα θα μοιραστεί απόψε οσον αφορα το χιονι αύριο το βραδυ θα ειναι ό,τι περίσσεψε...

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω Δημήτρη αλλά δυστηχώς δε το πιστεύω για τα Γιάννενα σήμερα.Μόνο με κάποιο μικρό θαύμα.

      Διαγραφή
  6. Εφόσον λοιπόν χιονίσει και σε χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία,η στάθμη των ποταμών θα συγκρατηθούν.Πολες εκτάσεις στο Νομό Τρικάλων αυτή τη στιγμή είναι μες το νερό λόγο των προηγουμένων βροχών που ελιώσαν τα χιόνια από ένα ύψος και χαμηλότερα,και μέσω και των παραποτάμων όλα αυτά τα νερά χύνονται στον Πηνειό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματά.Και έπειδη το κάνει συχνά φέτος δηλ. λόγο του ηπιου γενικά Χειμώνα δεν καταφέρνει να παγώνει τα χιόνια στα χαμηλότερα υψομ.και λιώνουν με τις συνεχόμενες βροχές,τα υπόγεια νερά έχουν ανέβει και σε πολλά σημεία στο κάμπο υπάρχουν νερά διότι το έδαφος δεν μπορεί να άποροφησει άλλα.Μετά τα σημερινά χιονα που φενονται αυθονα το μεγάλο προβλημα θα είναι αν μες τη βδομάδα έχουμε βροχές πάλι και ψηλότερα και έχουμε τα ίδια φενομενα.Κατά τ'άλλα Νίκο Παππα αυτή τη στιγμή στο χωριό μου ισχυρός ΒΑος άνεμος με δυνατή βροχή.Βάση της καλήτερης εμπειρίας και γνώσης που έχεις βλέπεις τίποτα για απόψε στα 100μ. μέσον όρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γνώση δεν έχω Γιώργο, λίγη εμπερία λόγω παρατήρησης και προσκόλλησης στους αριθμούς και το μέτρημα. αν ήταν με το ζόρι να προβλέψω, θα 'λεγα ότι στα 100μ (υψόμετρο πόλης) δε θα δούμε χιόνι. πιστεύω θα είναι αρκετά πιο ψηλά το όριο (6 βαθμοί αυτή τη στιγμή στα 240 μ. της Καλαμπάκας). ποτέ δεν ξέρεις φυσικά. συνεχίζω να ανησυχώ για τα νερά, μια και φαίνονται 40-50 mm και είμαστε ήδη φουλ, κάργα και τίγκα. από τα μοντέλα φαίνεται ότι θα δυναμώσει σε λίγο και τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι νωρίς το πρωί. πιθανώς την ώρα που ξεκινά η κυκλοφορία και τα σχολεία να έχουμε καθαρίσει στα Τρίκαλα, αλλά μετακινούμενος προς Λάρισα σχεδόν σίγουρα θα με προλάβουν τα ισχυρά φαινόμενα.

      Διαγραφή
    2. στην ΕΤ3 ανακοινώθηκε ότι κάποιες περιοχές των νομών Τρικάλων και Μαγνησίας θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. φαντάζομαι παρακολουθείτε τι γίνεται στη Ζαγορά από την αρχή του χρόνου..(ουσιαστικά συνεχίζει από κει που το άφησε το 2017)

      Διαγραφή
    3. Είναι ήδη στα 1200 χιλιοστά ετήσιου υετου κ το κοντέρ θα συνεχίζει να γράφει. Παίζει για Φεβρουάριο να κλείσει με 1000 χιλιοστά μηνιαίου υετου. Απίστευτα πράγματα που νομίζω αξίζουν μετεωρολογικής παρατήρησης κ ανάλυσης κ σε διεθνες ισως επίπεδο.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα στην κουλούρα και Βέροια Ημαθίας θα συνεχίσει να χιονίζει και αν ναι θα το στρώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι θα χιονίσει τόσο, ώστε να χρειαστείτε και εκχιονιστικά στους δρόμους.

      Διαγραφή
  8. Παίδες Ελλήνων των δυτικο-κεντρο-βόρειων περιοχών όποια μοντέλα βλέπετε εσείς, αυτά βλέπω κι εγώ. Οι ερωτήσεις για κάθε επί μέρους περιοχή ή πόλη της μορφής: θα χιονίσει ή όχι, θα το στρώσει ή όχι, πόσα εκατοστά θα βάλει, πότε θα αρχίσει να χιονίζει και πότε θα κόψει το χιονι δεν μπορούν να απαντηθούν.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Always to the point! (συγγνώμη για τα αγγλικά...αλλά ταιριάζει "γάντι")

      Στην Πάτρα και τα περίχωρα, σαρωτικό βραδινό περάσμα του μετώπου για καμιά ώρα με ανέμους μέχρι και 60km/h...και 12.4mm βροχής. Τα χιονάκια κατέβηκαν πιο χαμηλά στο Παναχαϊκό και Ερύμανθο, αλλά μέχρι εκεί. Φαίνεται οτι πάμε για άστατο καιρό τώρα με "άνοιξε-κλείσε". Ας χαρούν το χιόνι λοιπόν σε όσους "χτύπησε την πόρτα"!

      Βασίλης από Πάτρα

      Διαγραφή
  9. Παρένθεση χειμώνα σε μία παρατεταμένη φθινοπωροάνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. NW Pindos
    Πολύ νερό! Ευτυχώς πέφτουν οι θερμοκρασίες έστω και για τέσσερα 24ωρα μέχρι Παρασκευή (κάτι είναι κι αυτό) για να κρατήσουν το χιόνι να μη λοιώσει απότομα. Έχει πέσει πολύ νερό στα πεδινά. Πάντως εάν ο καιρός από ΣΚ και μετά μαλακώσει και συνεχίσουν να έρχονται και χαμηλά με νερό από δυτικά (άμα ξεκινήσει στα δυτικά δεν σταματά εύκολα, όσοι μένουν εκεί γνωρίζουν) τότε βλέπω βαρκούλες να αρμενίζουν μες στους κάμπους. Καλά στις φυσικές πηγές - βρύσες, δεν το συζητάμε, το νερό πρέπει να ρέει σε αφθονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο στη Μακεδονία :) για να εξαγριώσω το Γιώργο το Λάμερα, που με τη δύναμη της σκέψης των κατοίκων της κατάφερε να χιονίσει :) (προφανώς η σκέψη των νοτιότερων υστερεί σε τέτοια θέματα κι εξού ο ήπιος καιρός). Στα δικά μας, ωραία δυνατή καταιγίδα σήμερα το πρωί στο λεκανοπέδιο, πλέον έχει κοπάσει και ψιλοβρέχει. Κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα στα της Ευρώπης, με εντυπωσίασαν 3 πράγματα: 1) οι διψήφιες αρνητικές στη Κεντρική Ευρώπη, όπως π.χ. στο Βέλγιο 2) το 10ποντο στην (δύσκολη στο χιόνι) Ρώμη. Θυμάμαι ως φοιτητής το 1994, το πρώτο που ρώτησα εκεί είναι αν χιονίζει και μου είπαν έχει να χιονίσει από το 1981! Χαρά που πήρα... δεν περιγράφεται... Θα έλεγα η Ρώμη μοιάζει πολύ με πόλεις της Δυτικής Ελλάδος. Πολύ βροχή, αλλά στις ψυχρές εισβολές τη βγάζει συνήθως με ήλιο. Το κρύο όμως είναι τσουχτερό, αλλά αχρείαστο. Υποθέτω ότι τα Απέννινα όρη λειτουργούν όπως η Πίνδος πάνω κάτω. 3) Η Αγγλία ετοιμάζεται, νομίζω, για την απόλυτη χιονόπτωση. Δεν το συζητώ ότι ΚΑΙ ΕΚΕΙ ως φοιτητής δεν είδα τίποτα (και ήμουν 60 χλμ δυτικά του Manchester), μια μέρα σε 2 χρόνια κάτι on off της πλάκας έκανε. Νομίζω ότι το νησί θα ζήσει φοβερές στιγμές. Και μπράβο τους (που λέει κ ο Βουλαρίνος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ποθητό αρχίζει και το στρώνει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ίνα πληρωθή το ρηθέν..»
      Καλημέρα Χρήστο και λοιποί φίλοι της Θεσσαλονίκης...

      Διαγραφή
    2. Καλημερα κ. καθηγητά. Το' πατε κι έγινε.

      Διαγραφή
    3. Εμείς οι νότιοι δεν έχουμε την αξίωση να τουρτουρίζει όλη η Ευρώπη για να πάρουμε εμείς λίγο χιονάκι "από σπόντα". Ένας γερός αυλώνας από Β-ΒΑ, ένα χαμηλό στη Ρόδο, λίγο Aegean-effect, δυό μερούλες χιόνι συστημένο για προσήνεμα. Και δεν χρειάζεται να κρυώσουν όλοι για πάρτη μας. Είπαμε, πάνω απ΄όλα ...είμαστε άνθρωποι.

      Διαγραφή
    4. Οι ...συμμαχίες μας είναι με τους δυτικο-κεντροευρωπαίους και όχι με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους!

      Διαγραφή
    5. Γιώργο, αυτά ήταν ευσεβείς πόθοι μας για εμάς και πλέον ανήκουν στην κατηγορία "last year". Τουλάχιστον τα χιόνια της "Λητούς" τα χαίρονται οι φίλοι μας από Λαμία και πάνω, κάτι είναι κι αυτό.

      Εγώ το μόνο που κέρδισα σήμερα ήταν ένα ωραιότατο μπάνιο στις 8 σήμερα το πρωί, με την απίστευτη καταιγίδα που έριξε: για 150 μέτρα περπάτημα στην Καλλιθέα (από τον σταθμό ΗΣΑΠ μέχρι τη δουλειά μου) βράχηκα μέχρι το μεδούλι! Σκέψου να μην κρατούσα και ομπρλέλα!

      Από το ΣΚ πάντως τα μοντέλα δείχνουν ότι... η Αφρική είναι προ των πυλών και θα δούμε Τ 20+. Νοτιοδυτικό ρεύμα και άγιος ο Θεός φέτος.

      Καλή εβδομάδα σε όλους.
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  13. NW Pindos
    Ελβετικές Άλπεις η Πίνδος και η Ήπειρος σήμερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ξημερώματα κατα τις 04:00 χιόνισε και στα Γιάννενα αλλα ειχε προηγηθεί ισχυρή βροχή και δεν το έστρωσε παρα μόνο στα αυτοκίνητα

      Διαγραφή
  14. Στο κέντρο για πολύ λίγο το γύρισε σε χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη(και όχι σε όλες τις περιοχές). Κυριαρχεί η βροχή/χιονόβροχο και φυσικά ΔΕΝ το έστρωσε.Τώρα αν οι προγνώσεις ήταν επιτυχείς ο καθένας όπως το βλέπει...Στην Πολίχνη χιόνισε για κάποιες ώρες υγρή χιονόπτωση κατά βάση και τώρα έχουμε ένα είδος χιονόβροχου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΥΓ: Εντάθηκαν πάλι τα φαινόμενα στην Πολίχνη αλλά δυστυχώς η θερμοκρασία δεν είναι τόσο καλή και μάλιστα έχει τάσεις συνεχούς ανόδου. Τα ημιορεινά-ορεινά σχεδόν έχουν θαφτεί βέβαια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμ ...αυτά είναι! Δεν μας φθάνει που το βλέπουμε, θέλουμε να πατάμε και να κάνει χραπ-χρουπ που λέει κι ένας άλλος Θεσσαλονικός, ο Κώστας ο γιατρός από την Αγγλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τίθεται θέμα. Υπάρχουν σαφώς ωραιότερα πράγματα στην ζωή από την επιθυμία να χιονίσει και να κάνει χραπ-χρουπ. Απλά αναφορά έκανα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή εσφαλμένες εντυπώσεις.

      υγ: αυτή την στιγμή χιονίζει για τα καλά στην Πολίχνη. Για το κέντρο δεν έχω εικόνα.

      Διαγραφή
    2. Αυτο που συμβαίνει αυτη τη στιγμή σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης αξίζει πραγματικά! Γερή χιονόπτωση πολύ πυκνή και σφοδρή! Αν συνεχίσει θα το στρώσει!
      Επαναλαμβάνω δεν ξέρω τι γίνεται στο κέντρο! Αυτό ναι ΑΞΙΖΕΙ ΕΣΤΩ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ!

      Διαγραφή
  17. UPDATE: Χιονίζει καλά και στο κέντρο τώρα...
    Απλά η δυσκολία είναι στην χιονόστρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σε όλους από τη βροχερή μυτιληνη,τωρα κ εγώ μιλησα με έναν παλιό φίλο,μενει κέντρο Θεσσαλονικη,χιονιζει πολύ καλά,ωραιο το χιόνι να το βλέπεις να πέφτει,σε ταξιδεύει,οταν το στρώνει ξεκινάνε κ τα προβλήματα,μικρα ή μεγάλα,κ ζιακοπουλε,για τέταρτη,βραδυ,δινει το μετεο κλαμπ,χιονοπτωση στα ορεινά της Λεσβου,εχουμε ελπίδες;ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, διαβάζω καλά; όταν το στρώνει ξεκινάνε τα προβλήματα; Εννοείται ότι αυτό που θέλουμε είναι να αρχίσει να το στρώνει. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του χιονιού. Να αλλάξει μορφή το τοπίο και κυρίως μια αστική περιοχή. Σε προσωπικό επίπεδο πάντα, το να χιονίσει είναι πολύ όμορφο, μετά από 5 λεπτά όμως αρχίζω να ελέγχο τις επιφάνειες που περιμένω να βλέπουν να ασπρίσουν. Μετά, πάμε στις πιο δύσκολες επιφάνειες και στον έλεγχο του ύψους κ.ο.κ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από ένα πάλλευκο και την απόλυτη ησυχία που το συνοδεύει. Για μένα, δεν υπάρχει κάτι πιο καταθλιπτικό από το να χιονίζει και ταυτόχρονα να ακούω νερά στα λούκια, δείγμα ότι χιονίζει με θετικές θερμοκρασίες. Επίσης, να προσθέσω ότι από το 2004 και μετά, οι δήμοι το έχουν $&%*^* με τα αλάτια και τα εκχιονιστικά. Μη δουν 2 πόντους χιόνι, αμέσως να βγει ο χάρος παγανιά να το μαζέψει. Σπάει ένας αγωγός και τον κοιτάνε 10 μέρες να τρέχει νερό, μόνο στο χιόνι ξέρουν να στήνουν καραούλι με τόνους αλάτι μία εβδομάδα πριν.

      Διαγραφή
    2. Να το στρώνει και να το παγώνει κιόλας!! ΑΡΙΑΔΝΗ!

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη είσαι μεγάλος!! Συμφωνώ 1000%! Ιδιαίτερα για το αίσχος με τις αλατιέρες. Αφού πανικοβάλουν τον κόσμο οι "φορείς" και τα μέσα, δημόσια και ιδιωτικά, να μην κυκλοφορούν αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη (δε μιλάω για οδήγηση και αλυσίδες, ούτε για πραγματικά ευπαθείς ομάδες, εκεί πράγματι έχουν δίκιο), δηλαδή να μπαγλαρώνονται μικροί και μεγάλοι στα σπίτια και στα γραφεία, τα σχολεία να κλείνουν με δυό πόντους χιόνι, μετά ξαμολάνε και τις αλατιέρες, να μη μείνει τίποτα από τη λευκή μαγεία, να γίνουν όλα λασπόχιονο!

      Διαγραφή
    4. απολύτως συμφωνώ με τους συμφωνήσαντες. και παραπέμπω σε πρόσφατη αναφορά λευκών δρόμων για τη συμπλήρωση του εδαφίου χιονόστρωσης ταρατσών, βεραντών και αυλών. καταγγέλω δε, σ αυτό το σημείο, τον αγαπητό φίλο και γείτονα πρώην Δήμαρχο, διαμένοντα στη συνοικία που χρησιμοποιώ ως χιονορμητήριο/χιονοπαρατηρητήριο, για τον άμεσο καθαρισμό των δρόμων από το μισό μέτρο της 1ης Φεβρουαρίου 2012.

      Διαγραφή
  19. Τριπολη αν και δεν εγινε προβλεψη απο πουθενα εφερε μια προσκαιρη μετρια χιονοπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. δεν περιγράφω άλλο...

    http://www.protothema.gr/world/article/764824/fotografies-i-sfodroteri-hionoptosi-ton-teleutaion-6-eton-sti-romi-sta-leuka-to-kolossaio/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. NW Pindos
    Στα ορεινά της Ηπείρου - Πίνδου πάνω από τα 1600μ. έμαθα ότι το ύψος του χιονιού φτάνει τα 3,5μ+ (χωρίς ανεμοσούρια) και μέχρι ημιορεινά φτάνει σταδιακά τους 35-40 πόντους περίπου (στα κατοικήσιμα ορεινά-ορεινά σχεδόν 1,5μ). Το βράδυ επίσης μέχρι αύριο αναμένεται έξαρση φαινομένων με καμιά 30 χιλιοστά ακόμα αλλά το φοβερό είναι ότι διαφαίνεται στα 1500μ. θερμοκρασία γύρω στους -7 με Δ-ΝΔ ρεύμα!!! Καλά, εάν τον καιρό των τελευταίων 15 ημερών τον είχε βγάλει μέσα στο Γενάρη και είχαμε και κάποιες καλές παγωνιές μετά, δεν το συζητάμε, χειμώνα από τα παλιά θα είχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τελικά το γύρισε σε χιόνι και στα 100μ. τις πρώτες πρωινές ώρες στα Τρίκαλα.Το πρωί είχε δυο δάχτυλα που λέμε στην αυλή μου και πάνω στ'αγροτικό. Αργότερα βέβαια το γύρισε πάλι σε χιονόνερο η βροχή.Καλά για ψηλότερα δε το συζητώ Ελβετία όπως είπε και ο φίλος Pindos. Ευτηχως όμως θα το παγώσει τις επόμενες μέρες και δεν θα έχουμε κατεβασιες νερών γιατί ήδη είμαστε μες τις "βάρκες".Από ΣΚ λοιπόν αν με την άνοδο θερμοκρασίας έρθουν και βροχές ξανά ωπος λέει ο Pindos, τότε θα επηδεινωθει το πρόβλημα μιας και το έδαφος δεν μπορεί να αποροφυσει άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για κάποια λεπτά Γιώργο, εκεί γύρω στις 6 το πρωί. όποιος δεν ήταν ξύπνιος εκείνη την ώρα δεν το πήρε χαμπάρι αργότερα (δεν έπιασε ούτε για δείγμα). ίσα για μια νυχτερινή φωτογραφία με νιφάδες να χορεύουν πάνω από τον τρικυμισμένο Ληθαίο.
      από τα στοιχεία που κρατώ (φωτογραφίες κτλ) και από μνήμης, νομίζω ότι το νερό σήμερα στο ποτάμι είναι σε επίπεδα ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών (με βάση και κάποια σημάδια στις όχθες). ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης, αποτελούν και τα 214 mm του Φεβρουαρίου για τα 11 χρόνια λειτουργίας του σταθμού ΕΑΑ (και ακόμα δεν έχει κλείσει ο μήνας).

      η μέρα όμως σήμερα ανήκει στους Μακεδόνες και τους Θράκες.

      Διαγραφή
  23. Τα φαινόμενα στο Πήλιο και ειδικά στη Ζαγορά είναι όντως τόσο έντονα ή μήπως ο σταθμός έχει κάποιο πρόβλημα καταγραφής δεδομένων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μαγικη εικονα,σιγουρα πιο ομορφη και απο την Αριαδνη,απο πλευρας θεαματος,θερμοκρασια κοντα στο μηδεν ελαχιστο ανεμο πλεον και απαλες πυκνες πατσαβουρες που ελεγε και ο πατερας μου......ΥΠΕΡΟΧΑ

    Σταματης Γιαλοψος
    Δυτικη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή