Η θερμοκρασιακή εικόνα του περασμένου Ιανουαρίου

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Ιανουαρίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα την περίοδο 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.

8 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο βαθύ κόκκινο θα είναι ο Φβρουάριος αντίστοιχα. Χθες, η νύχτα θύμιζε Απρίλιο. Βγήκα για περίπατο και έβγαλα το μπουφάν μου μετά τα 15 λεπτά. Τραγική εικόνα. Α, και για να πατάμε στη γη, ουδεμία χειμερινήπροοπτική διαφαίνεται στα ensables. Όχι ταρατσόχιονο δεν πρόκειται να δούμε, έτσι όπως πάμε, ούτε στα έλατα δεν θα δούμε έτσι όπως πάμε. Βεβαίως, διαισθητικά, θεωρώ ότι θα έχουμε ψυχρό Μάρτιο (δε γίνεται να πάει 3ος σερί μήνας έτσι), αλλά τι να το κάνεις; Μόνο ο Λάμερας θα χαίρεται με κάτι τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη ακριβώς τα ίδια πιστεύω κ εγώ για την εξέλιξη του καιρού.Πήγαμε να αναθαρρήσουμε λίγο την προηγούμενη βδομάδα με τη βελτίωση των μοντέλων που κάτι έδειχνε αλλά τελικά τίποτα.Έτσι λοιπόν το μόνο καλό που φαίνεται για το υπόλοιπο του μήνα είναι οι βροχές που κ αυτές όμως φέτος έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα.Επικρατέστεροι άνεμοι όλο το μήνα θα'ναι οι νοτιάδες κ τα χιόνια πυκνά μόνο στις βορειότερες δυτικότερες περιοχές της χώρας όπως είναι φυσικό με τέτοια κυκλοφορία(κάτι είναι κ αυτό).
      Για τσουχτερό κρύο ούτε λόγος πιά!Επίσης η εκτίμηση για ψυχρό Μάρτιο έχει πια κλειδώσει απο το τρίο(Βαγγέλης,Γιώργος,Φώτης)!
      Για να δούμε λοιπόν τι ψάρια θα πιάσουμε!

      Διαγραφή
    2. Εκ παραδρομής παρέλειψα να πω πως όταν λέω παραπάνω βόρεια κ δυτικά εννοώ ορεινά,άντε κ ημιορεινά για τα χιόνια.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας.
    Πώς σας φαίνεται η παρακάτω ιδέα;
    http://www.protagon.gr/epikairotita/o-bil-gkeits-thelei-na-katharisei-tin-atmosfaira-44341561999

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Ζιακόπουλο αν είναι σύνηθες-φυσιολογικό φαινόμενο η απουσία του σιβηρικού αντικυκλώνα καθ'όλη τη διάρκεια ενός χειμώνα.Έχουν υπάρξει παρόμοιες χρονιές στο παρελθόν;Ρωτώ γιατί τους τελευταίους μήνες που παρακολουθώ τους χάρτες βλέπω συνεχώς τον εκτοπισμό του ψύχους από τον Αρκτικό Ωκεανό προς 2 μόνο κατευθύνσεις:Καναδάς-Ανατολική Ασία.Ως ένα σημείο είναι λογικό μιας και σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται και οι σκάφες του πολικού στροβίλου.Είναι όμως φυσιολογικό να μένει μόνο μια λεπτή δεσμίδα -10 στα 850 πάνω από τον Αρκτικό;Τι ψυχρές εισβολές να έχουμε εμείς όταν το -5 φτάνει μέχρι τις 90οΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 21 βαθμους χθες το βραδυ πριν τα μεσανυχτα στο Ηρακλειο της Κρητης με νοτιά και καποιον κόσμο να περπατάει με κοντομανικα την βραδυνη του βολτα παραδόξως και καποιους αλλους να περπατάνε με τα μπουφάν ακόμα πιο παραδόξως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το meteo.gr έχει βάλει κάτι χάρτες της Ελλάδας και λέει ότι η χιονοκάλυψη είναι 66% λιγότερη απ' ό,τι πέρσι. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το 2017 η χιονοκάλυψη ήταν μεγαλύτερη από τα κανονικά επίπεδα της εποχής (Φεβρουάριος). Και οι λιακάδες και οι μπονάτσες καλές είναι, πάντως.
    http://www.meteo.gr/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν να ειναι η ιδέα μου οτι δεν ειναι τοσο πορφύρα τα χρώματα. Ειδικά στο νότιο ημισφαίριο για καλοκαίρι δεν τα βλέπω τόσο άσχημα .

    Πόσο πάνω βγήκε ο Ιανουάριος άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή