Σάββατο με ήλιο, Κυριακή με συννεφιά και Καθαρά Δευτέρα με τοπικές βροχές

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στο Αιγαίο. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία την ημέρα θα σημειώσει άνοδο. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Κυριακή (18/2) θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις στη χώρα, αλλά βροχές δεν προβλέπονται. Οι βοριάδες μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει: μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της και μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της (ελάττωση του Ημερήσιου Θερμομετρικού Εύρους). Την Καθαρά Δευτέρα, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ περίπου με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη (20-21/2) ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές κατά περιόδους και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρές μεταβολές.
Καλό τριήμερο, φίλοι μου   

Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 16 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

45 σχόλια:

  1. Ψαροτουφεκάς έμεινε 4 ώρες σήμερα στη θάλασσα. Και δεν είχε και καλοκαιρία στο Θυμάρι. Για λίγο έριξε και χιονόνερο και είχε πολλή συννεφιά και κρύο σε συνδυασμό με το βοριά. Μέχρι να βγει μετά τις 12, μαζί με ένα θαμπό ουράνιο τόξο, ο ήλιος για τα καλά και να πάω για μία ηρωική 10λεπτη βουτιά. Όταν γύρισα, μου λέει ο πατέρας μου, "το πρωί στις 10:30 κολυμπούσε ένας ψαροτουφεκάς με στολή εκεί που είναι το καλοκαίρι οι ομπρέλες". Δεν έδωσα και ιδιαίτερη βάση, αλλά περιμένοντας μετά στις 14:15 στη στάση το ΚΤΕΛ, βλέπω έναν τύπο με χειμερινή στολή, αλλά μόνο το πάνω μέρος να βγαίνει στην παραλία με τις ομπρέλες.

    Παίρνω τηλέφωνο σπίτι το σηκώνει η μάνα μου, λέω να ρωτήσει τον πατέρα μου αν ο ψαροτουφεκάς φορούσε μόνο το πάνω μέρος της στολής και μου απαντούν ότι είχε ένα άσπρο αμάξι. Και τον βλέπω να φεύγει με ένα άσπρο αμάξι, μετά από τετράωρη βουτιά στα παγωμένα νερά. Θα ήταν άξιος πολλών συγχαρητηρίων, αν δεν σκότωνε αθώα πλάσματα της θάλασσας. Αν και απ' ό,τι είδα δεν είχε πιάσει τίποτα. Οπότε αφού έπιασα μία σακούλα, που είχα σταμπάρει από χθες στον βυθό και είδα και με άδεια χέρια τον ψαροτουφεκά, όλα καλά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ρε Βαγγέλη,μακάρι να είχαν όλοι αυτή τη νοοτροπία!

      Διαγραφή
  2. Συμφωνείτε και εσείς ότι είναι αθλιότητα αυτό που γίνεται με τους Κρέοντες τους Βίκτωρες και τους Κύκλωπες;Οι Αθηναίοι λέει αψηφούν τον Κρεόντα σε δελτίο των 8...ντρέπομαι για λογαριασμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν σήμερα, 16 Φλεβάρη 2008, ημέρα Σάββατο, τέτοια ώρα περίπου, ξεκινούσαν τα φαινόμενα του τελευταίου μεγάλου Αττικού χιονιά. Το φινάλε ήταν τη νύχτα της 17 προς 18, με επίκεντρο τα νότια και δυτικά τμήματα του νομού.

    Πέρασαν κι όλας δέκα χρόνια από τότε. Και ακόμα περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θα περιμένουμε, φίλτατε Γιώργο, ένα χρόνο ακόμα τουλάχιστον, και μακάρι να είναι μόνο ένας χρόνος. Τα μοντέλα σήμερα, παρότι δε συμφωνούν, άρχισαν να παρουσιάζουν το ίδιο μοτίβο. Χιονιάς Κεντρικής Ευρώπης, πιθανώς και Δυτικής Ευρώπης, πάντως όχι της Βαλκανικής χερσονήσου.
      Από το 2008 κι εντεύθεν πέρασαν 10 χειμώνες. Αρκετοί ήταν πρωτόγνωρα ήπιοι (2013-4 που δεν έπεσε ούτε νιφάδα Κηφισιά, ο φετινός που χιόνισε 2 φορές αλλά σε επίπεδο στατιστικής και το 2009-10 που είχαμε μία ημέρα υγρής χιονόπτωσης). Είχαμε και 3 χειμώνες αρκετά ψυχρούς (ο περυσινός μισός χειμώνας, το 2011-2012 και το 2014-5 αν δεν κάνω λάθος) με αρκετά χιονοεπεισόδια ακόμα και στην ίδια σεζόν, αλλά με μεσαίου βεληνεκούς χιονοπτώσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων.
      Τελικά, τουλάχιστον για εμάς η φετινή μακροπρόθεσμη πρόβλεψη που μας παρουσίασες αρχές Δεκεμβρίου ήταν εκνευριστικά ακριβής. Δε νομίζω ότι το ίδιο ισχύει για την Κεντρική Ευρώπη όπως π.χ. τη Γαλλία ή τo Benelux. Δεν εντρύφησα στη συγκεκριμένη ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να αποδώσει κανείς την αθλιότητα τούτου του χειμώνα στην κλιματική αλλαγή. Πιστεύω ότι απλά ότι το μοτίβο της φετινής σεζόν απλώς δεν ευνοούσε διατάξεις που μας βολεύουν.
      Ως χιονόφιλοι, δεν έχουμε να κάνουμε πολλά εκτός από τα περιμένουμε σαν την παλιά διαφήμιση του ουίσκι που οι παραγωγοί απλώς παίζανε με τους φελλούς. Ως καιρόφιλος ελπίζω σε μία άνοιξη με αρκετά νερά, απαραίτητα για την Ελλάδα μας πριν μπούμε στο υπέροχο (για κάποιους-και για μένα όταν είμαι διακοπές και όταν δεν κρατάει 6 μήνες) βαθύ ελληνικό καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς Γιώργο,και ήμουν κ εγώ εκεί!Που χάθηκαν οι Αττικοί χιονιάδες;
      Πάντως δε μας θέλει καθόλου η κυκλοφορία φέτος ειδικά εσάς τους Αττικάριους κ έτσι φαίνεται να πηγαίνει.

      Διαγραφή
    3. Κατεβαίνει πολύ ψύχος από το άλλο Σ/Κ στην Ευρώπη. Αυτό αποτυπώνεται εδώ και μέρες στα τρεξίματα των μοντέλων. Από Δευτέρα - Τρίτη θα έχουμε ασφαλέστερη εικόνα για το προς τα που τελικά θα κινηθεί, ανάλογα με τη διάταξη των αντικυκλωνικών συστημάτων. Ας μη μιλάμε από τώρα για καλοκαίρι. Και η ΑΕΚ έχασε χτες αλλά μπορεί να πάρει το διπλό μέσα στο Κίεβο (για να κάνουμε και ένα συνειρμό με τα ..."ουκρανικά συστήματα").

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή, η Αριάδνη πέρσι ήταν λίγη; Όχι φυσικά. Ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια (6-11/1) πανελλαδικός χιονιάς που θυμάμαι. Απλά στην Αττική το δριμύ ψύχος κράτησε από τις 7 ως τις 10 Γενάρη, ενώ στις 6 και τις 11/1 επικράτησαν ισχυροί νοτιάδες με τεράστια κύματα στον Σαρωνικό, κάτω από έναν μαυρισμένο ουρανό. Πολλές περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Εύβοια, Σποράδες) θάφτηκαν από το χιόνι, δυστυχώς είχαμε και δύο νεκρούς, ενώ πολλά κατάγματα καταγράφηκαν πανελλαδικά από γλιστρήματα, 40 μόνο στα Γιάννενα.

      Στην Αθήνα το χιόνι ήταν τόσο, όσο. Αφού και τα παιδιά το χάρηκαν πολύ παίζοντας χιονοπόλεμο και φτιάχοντας χιονάνθρωπο - θυμάμαι να τους γεμίζω κουβάδες με χιόνι από το αμάξι του πατέρα μου πριν κατέβω παραλία όταν βγήκε ο ήλιος. Και ο ήλιος που βγήκε, βοήθησε για να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Οπότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε χρόνια να δούμε χιόνια. Άλλωστε, σύμφωνα με το meteo.gr το 2017 η χιονοκάλυψη της Ελλάδας στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν τριπλάσια από το κανικό.

      Πολύ σωστά γράφει ο Βαγγέλης Κ. ότι και ο χειμώνας 2014-15 είχε πολλές ψυχρές εισβολές και μάλιστα σχεδόν 10 μέρες σερί τον Φλεβάρη με ένα μικρό διάλειμμα ενδιάμεσα (9-12/2 και 18/2). Συμφωνώ και με τον Γιώργο Λαμέρα ότι είναι νωρίς να λέμε για καλοκαίρι. Άλλωστε, στους ήπιους χειμώνες, οι τελευταίες κρύες μέρες πάνε αρκετά αργά. Όπως στις 14 Μαρτίου 2016 που είχα βουτήξει στη Σαλαμίνα με μονοψήφια θερμοκρασία, θυελλώδη βοριά και πολύ κύμα ακόμα και στα αβαθή στα Βασιλικά.

      Σε ρηχά νερά δεν έχουμε σχεδόν ποτέ μεγάλα κύματα. Κι αυτό διότι το κύμα στην πραγματικότητα πάει πάνω - κάτω και χρειάζεται ένα σχετικό βάθος για να πάρει ύψος. Όμως εκείνη τη μέρα είχε ένα μέτρο κύμα και στα αβαθή Βασιλικά και παγωνιά. Ένας πρώην συμφοιτητής μου που γύριζε οικογενειακώς από τις Κυκλάδες,μου είχε πει ότι όλοι ξερνούσαν και έκλαιγαν στο καράβι, νομίζοντας ότι θα βουλιάξει.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Μήπως το μάζεψαν ήδη τα μοντέλα το ψύχος για το άλλο ΣΚ; Γιατί ένα σάιτ που έχει πρόγνωση 10 ημερών, χθες το βράδυ έδινε μονοψήφιες θερμοκρασίες και χιονόνερο για το άλλο ΣΚ και σήμερα το πρωί το γύρισε στους 15-16 βαθμούς πάλι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Η υπουργός Υπερπόντιων περιοχών της Γαλλίας Annick Girardin ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει στα 2 εκ. ευρώ ετησίως τη χρηματοδότηση για την ανάληψη δράσης κατά των καρχαριών στο νησί Reunioν, όπως αναφέρει η Liberation. O στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των λουόμενων και όσων επιδίδονται σε θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς από το 2011 έχουν γίνει 21 επιθέσεις καρχαριών,εκ των οποίων εννέα ήταν θανατηφόρες. Τα θύματα ήταν κυρίως σέρφερ.

    Όπως είπε η υπουργός το κράτος ουσιαστικά ανταποκρίθηκε στις οχλήσεις που είχε από το γαλλόφωνο νησάκι του Ινδικού Ωκεανού για να ξαναδώσει στους κατοίκους του πρόσβαση με ασφάλεια στη θάλασσα.Η διπλασίαση της χρηματοδότησης θα επιτρέψει τη βελτίωση της ασφάλειας στις ζώνες των λουόμενων και στη δημιουργία νέων ασφαλών ζωνών για θαλάσσιες δραστηριότητες. Παράλληλα, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα περιορισμού της αλιείας 2018-21, με την ενισχυμένη συμμετοχή του κράτους για τον έλεγχο των πληθυσμών του καρχαρία ταύρου, αλλά και για τη διατήρηση των θαλάσσιων αποθεμάτων.
    http://www.liberation.fr/direct/element/lutte-anti-requin-a-la-reunion-les-financements-doubles-par-le-ministere-des-outre-mer_77780/
    Το καλύτερο θα ήταν, βέβαια, να έφτιαχναν κάνα νοσοκομείο ή, σχολείο με τα 2 εκ. στη Reunion και να άφηναν και τους καρχαρίες στην ησυχία τους.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικότερα φαίνεται, πάντως, ότι οι Γάλλοι τα έχουν τα θεματάκια τους με τη θάλασσα, καθώς όπως γράφει η Le Monde το διοικητικό δικαστήριο της Ρεν επέβαλε στο γαλλικό κράτος να πληρώσει 556.509 ευρώ αποζημίωση σε παραθαλάσσια κοινότητα. Κι αυτό επειδή το κράτος δεν μερίμνησε για να εμποδίσει την εξάπλωση της πράσινης άλγης (φύκια που βγαίνουν στη ρύπανση), σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία της θάλασσας από ρύπανση που προέρχεται από τη γεωργία.

      Οι αρχές, που κατηγορούνται ότι αν είχαν ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες η άλγη δεν θα είχε εξαπλωθεί τόσο πολύ, θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση. Η πληγείσα κοινότητα είχε επωμιστεί με την αποκομιδή της πράσινης άλγης το 2014, το 2015 και το 2016. Μάλιστα, μεταξύ 2010-16 μάζευαν κατά μέσο όρο 3.860 τόνους φυκιών το χρόνο, ενώ το πικ ήταν το 2009 με 20 χιλιάδες τόνους.
      http://www.lemonde.fr/planete/article/2018/02/16/l-etat-condamne-a-verser-plus-de-500-000-euros-a-saint-brieuc-pour-n-avoir-pas-su-empecher-la-proliferation-d-algues-vertes_5258262_3244.html
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Για γερά νεύρα καταστάσεις!
    Ο τζίφος στη νυχτερινή του ανανέωση ξαναφέρνει(όπως πριν λίγες μέρες)απο τέλη του μήνα κ μετά όλη τη ρωσία προς τα μέρη μας.Τα -12 κ τα -16 στα 850 πάνε σύννεφο.Τέλειο το σέναριο καθώς δείχνει κ κυκλογέννεση στη μεσόγειο.Ελπίζω να μήν τα καταστρέψει πάλι όλα στο επόμενο run.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Φώτη ότι το πήραν ήδη πίσω τα μοντέλα. Μπορεί να το επαναφέρουν, βέβαια. Πάντως, σάιτ που κάνει πρόγνωση 10 και πλέον ημερών, ενώ χθες το βράδυ έδινε μονοψήφιες θερμοκρασίες και χιονόνερο για 27 και 28 Φλεβάρη, σήμερα το πρωί το γύρισε πάλι στους 15-16 βαθμούς.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Δεν έχασε η ΑΕΚ προχτές, όπως εκ παραδρομής έγραψα, ισοπαλία ήρθε. Όπως σαν "ισοπαλία" νομίζω πως πρέπει να δούμε και τον μέχρι τώρα χειμώνα. Αυτή η πολική μπάλλα τώρα, με την κυκλοφορία τύπου Ωμέγα που διαφαίνεται, μπορεί να πάει όπου θέλει. Θα δούμε πολλές ανατροπές στα τρεξίματα και μακάρι τελικά να έρθει το "διπλό", έστω και κόντρα στα προγνωστικά που θέλουν πρόκριση της Ντυναμό.

      Διαγραφή
    3. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα.
      Νοτιοδυτική κυκλοφορία κ άγιος ο θεός!
      Πήγα να αναθαρρήσω χθές λίγο αλλά μάταια.
      Ο τζίφος ως γνωστόν τα πήρε πάλι όλα πίσω αλλά τουλάχιστον οινοτιάδες είναι σίγουρο ότι θα συνεχίζουν να δίνουν πολλά νερά εκ νέου στις γνωστές περιοχές.
      Μοναδική θετική ελπίδα για κάτι δυνατό ο χρόνος που υπάρχει ακόμη για να φτιάξουν τα μοντέλα.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα ,Φώτη αν έρθει αυτο που φαίνεται , πώς θα το πούμε; όχι Αριάδνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤτΕ: Zημιά 700 δις για την οικονομία ως το 2100 λόγω κλιματικής αλλαγής
    Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ υψηλό για την ελληνική οικονομία εάν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος ενόψει της συμμετοχής του Γιάννη Στουρνάρα στην περιφερειακή συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα, την Παρασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ευρωπαϊκό(νομίζω) φέρνει καλα νέα για εμάς τους χιονόφιλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ευρωπαϊκό, ακόμα και στα σημερινό του πρωϊνό τρέξιμο, δίνει ελπίδες για τη βόρεια χώρα. Πολύ πιθανό όμως να ακολουθήσει κάποια στιγμή την τάση του GFS, οπότε... Πάντως, εξακολουθώ να πιστεύω οτι αυτή η (μάλλον χαμένη) ευκαιρία δεν θα είναι η μοναδική για φέτος.

      Διαγραφή
    2. Στο σχόλιό μου διάβαζε: Δε θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία για φέτος.

      Διαγραφή
  9. Το ευρωπαικο στο τελευταιο του τρεξιμο μας βαζει στην κυριολεξια στην πριζα για το αλλο Σαββατο και για αρκετες μερες ..όχι και τοσο μακρυα..το αμερικανικο απο την αλλη μαζευεται..και δινει χειμωνιατικες συνθηκες για το ιδιο διαστημα ουτε 2 μοιρες βοριοτερα.
    ολα θα κριθουν στις λεπτομερειες και νομιζω οτι την Τριτη θα εχουμε καλυτερη αποψη και συγκλιση των προγνωστικων μοντελων ..αναμενουμε φυσικα τα φωτα και τη γνωμη των ειδικων..παντως πανευρωπαικα ερχεται πολυ σοβαρο ψυχος
    Καλη Σαρακοστη
    Ηλιας απο Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. P.S. Η Αεκαρα δεν εχασε στο ΟΑΚΑ , εφερε ισοπαλια και παραμενει αηττητη για δεκαδες ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ζεστή μέρα η σημερινή. Αν δεν ήταν υπεύθυνος συννεφιά τα δωδεκαρια θα ήταν 20αρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά τα στοιχεία για το σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα αλλα η κατάσταση είναι οριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή σαρακοστή σε όλους,ο βοριάς πού φυσάει λίγο βοηθησε τους χαρταετους να πετάξουν, βέβαια αρχισε ψιχαλα τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σαρακοστή Κωνσταντίνε κ σε σένα κ σε όλους τους φίλους όπως κ στον δάσκαλο.
      Μακάρι να'ρθει ο Μίνωας(πατέρας της Αριάδνης) απο το ΣΚ κ μετά κωνσταντίνε για να είναι ακόμη κ πιο δυνατός αλλά τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν το προβάδισμα να το έχει η βόρεια χώρα αν κ τα στοιχεία είναι ακόμη ρευστά.Πιστεύω όπως είπε κ ο Γιώργος όμως ότι ουσιαστικά αν κ στο τέλος του χειμώνα απο εδώ κ στο εξής θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες για κάτι καλό σε αρκετές περιοχές είτε με πεδινά χιόνια είτε με ορεινά ημιορεινά χιόνια.
      Μέσα στη βδομάδα αυτή θα ξεκαθαρίσουν πολλά πιστεύω.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα στην παρέα.τέρμα το διάλειμμα,τα κεφάλια μέσα τώρα,χα-χα.. τολμώ λοιπόν να ρωτήσω αν έχει κάποιος άποψη για τα δυο σενάρια που υποστηρίζουν οι δυο φίλοι μας( ευρωπαϊκό και αμερικανικό). Μου κάνει πάλι εντύπωση η σχετική συμφωνία στα ενσαμπλ τους αλλά η διαφορά μεταξύ των δυο σεναρίων είναι σημαντική θεωρώ. Θα μου πείτε βέβαια να κάνω υπομονή 2-3 μέρες αλλά ρωτάω μπας και γίνει λίγη κουβέντα. Έχω παρατηρήσει πάντως πως όταν το ευρωπαϊκό επιμένει έτσι συνήθως έχει προβλέψει σωστά..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή σαρακοστή σε όλες/ους.

    Τα μοντέλα δίνουν ελπίδες και μετά από λίγες ώρες τις παίρνουν πίσω για να τις ξαναδώσουν μετά και τούμπαλιν! Απλά αναμονή και θα δείξει (οι αμερικανοί το ονομάζουν βέβαια gambler's fallacy, αλλά ποιος τους δίνει σημασία!). Πάντως εγώ χθες ήμουν σε 2 μέτρα χιόνι στο χιονοδρομικό στο Βελούχι, οπότε την πήρα την τζούρα μου!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δε θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία για φέτος ή δε θα είναι η τελευταία μας χαμένη ευκαιρία για φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραμένω αισιόδοξος για το Μάρτη Βαγγέλη. Για καλά χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά και ίσως και μια αξιοπρεπή χιονόπτωση - χιονόστρωση στα βόρεια της Αττικής. Η ανακατωσούρα του παρατηρείται στην κυκλοφορία έχει αναπτερώσει τις όποιες ελπίδες μου. Άλλωστε, ...στην αναμπουμπούλα ο λύκος (και ο χιονόφιλος) χαίρεται.

      Διαγραφή
    2. Απλώς επισημαίνω ότι μίλησες και τούμπαραν όλα προς gfs (το κακό σενάριο) :) Όλοι πλέον λένε ότι το κρύο πάει κεντρική Ευρώπη έως και Βρετανία και αφήνουν τη λεκάνη της Μεσογείου εκτός παιχνιδιού. Υποθέτω θα υπάρχουν κάποια υποσενάρια θετικά, αλλά είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα μετά την αποψινή κωλοτούμπα. Νομίζω φάγαμε ακόμα ένα γκολ αυτό το χειμώνα και το ματσάκι πλέον δε γυρίζει. Βρε, ούτε το γκολ της τιμής δεν προλαβαίνουμε να βάλουμε πλέον (άσχετο και σχετικό μαζί γιατί έκανες τον παραλληλισμό τις προάλλες, και η ΑΕΚ πάντως δεν το γυρίζει. Πάντως, θα ζήσει σε συνθήκες -10 βαθμών έστω και για ένα βράδυ).

      Διαγραφή
    3. εαν ειναι η οχι η τελευταια ευκαιρια για φετος θα δουμε!τα παντα να περιμενουμε απο τον καιρο!εδω συγκεκριμενα στην καρδιτσα εχει χιονισει και 25η μαρτιου!
      λογικα βορεια ελλαδα και αρχες απριλη πεδινα θα πηρε καποιες λιγες χρονιες!στην αθηνα ποια ημερομηνια χιονισε το αργοτερο μεχρι το κυμα;

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    4. Κύμα Αθήνα νομίζω παραμονές 25ης Μαρτίου 2003, ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος. Πιο ηπειρωτικά στην Αττική όμως έχει χιονίσει και Απρίλιο. Κηφισιά, π.χ. θυμάμαι το 1997 νομίζω 7/4 ήταν με χιονόπτωση/χιονόστρωση σε κεραμίδια κ αμάξια και προ 2 ετών Μ. Πέμπτη με υγρή χιονόπτωση.

      Διαγραφή
  17. Παρακολουθώντας σχολαστικά το τριήμερο (όπου ο Δάσκαλος έκανε εορταστική αποχή-νηστεία, και πολύ καλά έπραξε, τον έχουμε ζαλίσει με τα σχόλιά μας!) τις παλινωδίες των μοντέλων, τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά μοντέλα, την προγνωστική εικόνα της Ευρώπης τις τελευταίες μέρες και, αποστασιοποιούμενος όσο γίνεται από το εθνικό (καιρικό) συμφέρον, καταλήγω στο συμπέρασμα οτι το ισχυρό επεισόδια αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης (που έχει ήδη πιάσει ταβάνι) έχει κάνει άνω-κάτω την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Ελπίζω η συνέπειες αυτής της "απορρύθμισης" να μην εξαντληθούν στην ισχυρότατη πολική εισβολή της 25ης Φεβρουαρίου προς κεντρική Ευρώπη, αλλά να δώσουν και άλλα πράγματα στην συνέχεια, με την ευχή να έρθει και η σειρά μας. Άλλωστε, σύμφωνα με τα λίγα που γνωρίζω, οι επιπτώσεις των ΑΣΘ στη γενική κυκλοφορία εκτείνονται από μέρες εως και εβδομάδες μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είδα κ απο το λίνκ που μας είχες δώσει Γιώργο η ΑΣΘ είναι στο αποκορύφωμα της αυτή τη στιγμή.
      Όσο για τον δάσκαλο πιστεύω να πέρασε πολύ καλά στον διπλανό μου κ πολύ όμορφο νομό Φωκίδας

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα και καλή σαρακοστή σε όλους.
    Αυτό που εισέπραξα από την ολιγοήμερη παραμονή μου στη Φωκίδα είναι ότι "είναι λίγο νωρίς για την άνοιξη και λίγο αργά για το χειμώνα".
    Όσο για τα μεσοπρόθεσμα μοντέλα, θέλουν ακόμα το χρόνο τους για να μας δείξουν τι ακριβώς θα γίνει τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη και τις πρώτες μέρες του Μάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτη η μπαλα ψυχους ειναι στην Ευρώπη για να παιξει με τα νευρα μας. Δεν φθανει που ο φετινος χειμώνας ήταν αυτός που ήταν, έρχεται τώρα αυτή στα χασομέρια να μας δείξει πως χιονίζει στη Σεβίλλη ή στη Λισαβώνα. Προβλέπονταο δράματα στα ελληνικά καιροσάιτ με τις εικόνες που μας έρχονται κι ευελπιστούμε σε κανά σούρτα φερτα να μας πεταξει κ εμάς κανένα ξεροκόμματο κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ακριβώς όπως τα λέει ο κύριος Ζιακόπουλος είναι. Λίγο νωρίς για άνοιξη, λίγο αργά για τον χειμώνα. Συνεχίστηκε, πάντως, η παράδοση που θέλει την Καθαρά Δευτέρα να είναι μουντή - συννεφιασμένη ή, βροχερή. Και σαν να μην έφτανε αυτό μου έβαλε τα γυαλιά κι ένας χειμερινός κολυμβητής στα Βασιλικά. Στη χειμωνιάτικη παραλία μας στη Σαλαμίνα. Έμεινε πάνω από 20 λεπτά στα παγωμένα νερά, τη στιγμή που βγήκα στα 13-14 λεπτά ασθμαίνοντας. Κρύωνα τόσο πολύ, που αρχικά τραύλιζα κατά την ομιλία. Σαν να βγήκες από τον οδοντίατρο είσαι, μου λένε από την παρέα, ενώ ο τύπος κολυμπούσε ακόμα. Εντάξει, εσύ φοράς και μάσκα, βουτάς και το κεφάλι, κατεβαίνεις και στον βυθό, πήγαν να με παρηγορήσουν μετά, όταν είχα φορέσει ζιβάγκο, πουλόβερ, φόρμες και αντιανεμικά. Την ίδια στιγμή που εκείνος ήταν ακόμα με το μαγιό και την πετσέτα χαλαρός και χαμογελαστός στην ακρογιαλιά. Anyway, χρόνια πολλά!
    Βαγγέλης Σπανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ήταν ο Τάσος Μπουγάς;Είναι και αυτός χειμερινός κολυμβητής.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, δεν ξέρω την ηλικία σου, ελπίζω όμως, σε κάθε περίπτωση, να τσεκάρεις τακτικά την καρδιά σου. Εγώ το κάνω ανά διετία, και δεν είμαι και χειμερινός κολυμβητής.

      Διαγραφή
    3. Έκανα γενικές εξετάσεις φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2011, είχα δώσει και αίμα πέρσι. Και μία υγιής καρδιά μπορεί να ζοριστεί αν εκτεθεί σε ακραίες συνθήκες. Από την άλλη, μία χειμερινή κολυμβήτρια 83 χρονών, που είναι καρδιοπαθής, κολυμπάει σχεδόν κάθε μέρα. Λέει ότι αυτό τη βοηθάει και νιώθει καλύτερα. Ο κανόνας είναι ότι η χειμερινή κολύμβηση σε θωρακίζει, αλλά αν το παρακάνεις κινδυνεύεις με υποθερμία, ανακοπή και υποξία (εφόσον κατεβαίνεις κάτω από τα 5 μέτρα στον βυθό το τελευταίο).
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα σε όλους,σημερα στο νησί δεν μπόρεσαμε,να πεταξουμε, τον χαρταετό,υπομονη να κανουμε....το είπε κ ο κύριος ζιακοπουλος,για την συνεχεια του καιρού,το σίγουρο είναι ότι θα μας έρθει βροχή που τη χρειαζομαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μήπως τελικά πρέπει να χωνέψουμε την νοτιοδυτική κυκλοφορία που είχαν προβλέψει για μας απο την αρχή τα εποχικά μοντέλα αλλά κ απο το άρθρο του δασκάλου στις αρχές του χειμώνα?
    Δυστηχώς το μόνο καλό που αρχίζουν να παγιώνουν τα μοντέλα είναι κ πάλι τα πολλά νερά.
    Τα βουνά μας να παραμείνουν άσπρα κ δε πειράζει,τι να κάνουμε.
    Οριακά τα αμέσως επόμενα run των μοντέλων θα δείξουν αν είναι ν'αλλάξει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο πιο αστατος μηνας του φετινου χειμωνα φαινεται να ειναι ο φετινος φεβρουαριος οπως φαινεται με το θεμα του αρκετου κρυου στη περοχη μας να ειναι ανοιχτο προς τα τελη του μηνα ακομα, χωρις να φαινεται ξεκαθαρα σε ποα περιοχη θα εκδηλωθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή