Στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα η τελευταία πράξη της μέτριας εντάσεως κακοκαιρίας

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τον καιρό της χώρας αναμένεται να κινηθεί προς την Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) οι βροχές, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) να περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και σταδιακά να εξασθενήσουν. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και οι θερμοκρασίες θα είναι σχετικά χαμηλές. Το Σαββατοκύριακο (17-18/2), γενικά  δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσει η Β. Κρήτη το πρωί του Σαββάτου. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο και θα ανέβουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Καθαρά Δευτέρα, τοπικές βροχές αναμένονται στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.    

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Α-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 12 βαθμούς.

29 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα σας!

    Όσον αφορά την συγκεκριμένη κακοκαιρία ο απολογισμός δεν ήταν άσχημος αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι και καλύτερος. Μέχρι τώρα τουλάχιστον οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατέβηκαν αρκετά χαμηλά σε Φθιώτιδα και σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας μάλιστα είδαμε και χιονόστρωση ακόμα και στα 300-400 μέτρα (π.χ. Πολύδροσο).Όσον αφορά την Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις κατέβηακν μέχρι τα 850-900 μέτρα ενώ οι χιονοστρώσεις πάνω από τα 1000 μέτρα( δεν κατέβηκε εδώ τόσο το χιόνι γιατί το συνεσφιγμένο έδρασε πιο πολύ στην κεντική Ελλάδα ,ενώ ο θερμός τομέας του χαμηλού που ήταν αρκετά κοντά στην Πελοπόννησο-δυτική Ελλάδα δεν άφησε πολλά περιθώρια τουλάχιστον μέχρι τώρα στις 4μ.μ -έαν το απόγευμα βγάλει κάτι λογικά θα κατέβουν και πιο χαμηλά πρόσκαιρα). Χιονόπτωση υπήρξε και στην Πάρνηθα("υπό αυτές τις συνθήκες όχι κάτι που δεν το περίμενε κανείς" ) .Στην Ήπειρο έπεσε καλό χιόνι από οτι είδα ενώ δεν είμαι σίγουρος για τα υψόμετρα, σίγουρα η χιονόστρωση έφτασε τα 900-1000 μέτρα ,ενώ η χιονόπτωση ίσως να κατέβηκε μέχρι τα 800 μέτρα. Στην δυτική Μακεδονία δεν είχε και πολύ υετό, αλλά βάση θερμοκρασιών πολύ πιθανό να χιόνιζε άνετα πάνω από τα 500 μέτρα.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα σωστός ο κ. Ζιακόπουλος, καθώς όντως η κακοκαιρία - τουλάχιστον για τη νότια Αττική - ήταν μέτρια. Πολλή βροχή (σε ένταση, δηλαδή, δεν είχε), πολύ κύμα στο Θυμάρι δεν είχε, αλλά με τη συννεφιά να έχει εξαπλωθεί παντού, σίγουρα ταίριαζε το τραγούδι που έβαλε το ράδιο, ενώ κατέβαινα στην ακρογιαλιά. "Here comes the rain again" (να, πάλι έρχεται η βροχή) από τους Eurythmics. Και όπως λέει και η μεγάλη Άννι Λένοξ, "Ι want to walk in the open wind, I want to talk like lovers do, want to dive into your ocean" (θέλω να περπατήσω κόντρα στον άνεμο, θέλω να μιλήσω όπως οι ερωτευμένοι, θέλω να βουτήξω στον ωκεανό σου".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κολύμπησες και σήμερα ρε μπαγάσα! Άπαιχτος ο Βαγγέλης.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιώργο δες αυτό που λέγαμε και χθες στις 200 ώρες του τζίφου το -5 να πιάνει κορυφή.Και αντί να έχουμε το αναμενόμενο που θα ήταν κάποιος ισχυρός εκτοπισμός ψυχρών μαζών τουλάχιστον προς την ανατολική Ευρώπη και την Ρωσία δε βλέπουμε τίποτα πέρα της Σιβηρίας.Φαντάζεστε τι ψυχρές εισβολές θα είχαμε αν τα -5 φτάναν εκεί πάνω και πριν 30 χρόνια;Και αν προσέξει κάποιος αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς τον φετινό χειμώνα και ίσος να είναι και η αιτία της πρωτοφανούς χαμηλής παγοκάλυψης πάνω από το SVALBARD.Το θέμα είναι ότι ακόμα και ένα γιγαντιαίο ατλαντικό ridge να διασχίσει όλο τον αρκτικό και να πιάσει Ειρηνικό ωκεανό εμείς πάλι ψυχρή εισβολή δε θα δούμε.Το ψύχος χάνει χρόνο με το χρόνο έδαφος και δε ξέρει που να τρέξει να κρυφτεί. Κλιματολόγος σε πανεπιστήμιο του Καναδά ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια ο Αρκτικός Ωκεανός θα παγώνει κατά το ήμισυ μόνο από τη μεριά που κοιτάζει προς τον Ειρηνικό και το υπόλοιπο μισό τμήμα θα είναι μαύρο.
      Το συμπέρασμα είναι ξεχάστε τους χειμώνες με τη παλιά τους μορφή.

      Διαγραφή
    3. Έγινε ένα μικροατύχημα στον δρόμο ακριβώς πάνω από την παραλία σήμερα και όπως είχαν βγει από τα αυτοκίνητα περιμένοντας την οδική βοήθεια και τον πραγματογνώμονα, αρχικά νόμιζα ότι χάζευαν εμένα. Ναι, τόσο ψώνιο...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Φίλε ανώνυμε, αυτό ακριβώς βλέπω κι εγώ. Δεν είμαι σε θέση να πω αν συμβαίνει ήδη, αλλά προς τα εκεί πάει το πράγμα. Η όποια αιτία διαταραχής του πολικού στροβίλου θα κατεβάσει κρύο νοτιότερα, αλλά πόσο κρύο υπάρχει πλέον για να κατεβάσει και πόσο νότια μπορεί να το φτάσει, εφόσον ο πολικός στρόβιλος προοδευτικά συρρικνώνεται; Είχαμε βέβαια φέτος δύο η τρεις (δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό) χιονοστρώσεις σε ευρύτατες εκτάσεις του νότιου Τέξας, όπως και αυλώνες που έφτασαν το χιόνι στη βόρεια Αφρικά, οπότε φαίνεται πως το κρύο αντιστέκεται ακόμα.

      Φίλε Βαγγέλη, μου αρέσουν οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται.

      Διαγραφή
  3. Το ότι το χιόνι είναι και επικίνδυνο έρχεται να μας υπενθυμίσει η Le Monde, που γράφει ότι οι τρεις σκιέρ που αγνοούνταν από χθες βράδυ στην περιοχή Hautes Pyrenees, βρέθηκαν σήμερα νεκροί, κάτω από μία χιονοστιβάδα. Οι δύο ήταν ηλικίας 38 ετών και ο τρίτος 29 χρονών, ενώ σύμφωνα με τις αρχές η χιονοστιβάδα έπεσε σε σημείο εκτός της πίστας του σκι. Ακόμα ένας σκιέρ, 19 χρονών αυτός, έχασε, εξάλλου, τη ζωή του από χιονοστιβάδα, πάλι στα Hautes Pyrenees, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των τελευταίων ημερών.
    http://www.lemonde.fr/climat/article/2018/02/15/hautes-pyrenees-trois-skieurs-tues-par-une-avalanche_5257448_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προφανώς δεν είναι, Βαγγέλη. καταλαβαίνω το "κυνήγι της αδρεναλίνης" και μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια στεκόμαστε με σεβασμό, αλλά ποια αδήριτη ανάγκη επιτάσσει να βρεθείς στα Πυρηναία (με) αυτόν τον καιρό, κάτω απ το Στεφάνι χειμώνα, στο Καϊμακτσαλάν την ημέρα της κακοκαιρίας και στη Βασιλίτσα νύχτα?

      Διαγραφή
    2. Είναι το πάθος που κάνει τον άνθρωπο να αψηφά - κακώς, βέβαια - τον κίνδυνο. Και για να αντισταθείς στο πάθος σου, πρέπει να νικήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Για αυτό βλέπουμε, άλλωστε, και τόσους ανθρώπους εθισμένους στον τζόγο, το ποτό, τα ναρκωτικά κ.λ.π. Από την άλλη, όλα τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα όταν εκδηλώνονται με μεγάλη ένταση και διάρκεια. Και το χιόνι και η βροχή (καταιγίδα) και οι δυνατοί άνεμοι και ο καυτός ήλιος το καλοκαίρι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. "το χιόνι πρέπει να το σέβεσαι", είπε ο Θ. Βέγγος, με την κινηματογραφική φωνή του Θ. Αγγελόπουλου, σε μια αξέχαστη σκηνή, πολλαπλών αναφορών, με τον Harvey Keitel. σχετικό απόσπασμα στο youtube: η Ελλάδα πεθαίνει - το βλέμμα του Οδυσσέα

      Διαγραφή
  4. Νικο Παππα ημουνα στη δουλεια απο το πρωι γι αυτο απαντω τωρα στο σχολιο σου.Δεν περιμενα και σημερα να χιονισει πεδινα ομως πρεπει να εχουμε παλι στην περιοχη μας το χαμηλοτερο υψομετρο χιονοπτωσης(εκτος λογικα Δ Μακεδονιας)στην Καλαμπακα το πρωι χιονιζε παλι και εδω κατω ειχαμε στις 6:15 το πρωι 4β.και αργοτερα τα ξερεις με τη βροχη και τον αερα...οσο για τον Πηνειο ειναι σχεδον μονιμα φετος ανεβασμενος πολες φορες επικυνδηνα και εχουμε πλημηρες κατα τοπους οπως προχθες περιοχη Φαρκαδονας κλπ.Παντως για ενα κλικ παλι δεν ειδαμε το επυθημητο για την εποχη στα πεδινα...δεν ξερω αν μεχρι το τελος κανει κατι,ακουω παντως αισιοδοξα σεναρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα 320 μέτρα λίγα χιλιόμετρα βορειότερα απο τα Φάρσαλα σήμερα ξεκίνησε με βροχή, μετά το γύρισε σε χιόνι και αμέσως το έστρωσε με πυκνή χιονόπτωση,δεν έστρωσε και παρα πολύ βέβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους.
    Δάσκαλε τελικά μας την έκανε η Ήπειρος καθώς τα χιόνια δε κατέβηκαν ούτε στιγμή κάτω απο τα 750μ όπως έμαθα.Τρίπολη μία απο τα ίδια καθώς όπως έμαθα τα χιόνια περιορίζονται πάνω απο τα 900μ.
    Δυτική Μακεδονία ευννοούν οι θερμ. για χαμηλά χιόνια αλλά ο υετός σχεδόν ανύπαρκτος.
    Τέλος φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι προγνώσεις για την υπόλοιπη χώρα κ κυρίως για τα κεντρικά ηπειρωτικά καθώς σε ανατολική Αιτωλ/νια,Φωκίδα κ Ευρυτανία που μπορώ να ελέγξω τα χιόνια ακόμη κ τώρα πέφτουν πάνω απο τα 600μ περίπου ενώ στην υπόλοιπη βόρεια Στερεά κ πιο κάτω.Πολύ καλά πήγαν οι προγνώσεις κ για Θεσσαλία όπως ακούω απο άλλους φίλους του blog εδώ μέσα.
    Πάντως όπως κ να έχει ήταν μία περίεργη κακοκαιρία με τοπικότητες κ πάλι ενώ πιστεύω ότι ρόλο για τα υψόμετρα κάθε περιοχής έπαιξε κ η θέση-κίνηση του χαμηλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε άλλο ρεπορτάζ της η Le Monde αναφέρει ότι η Κομισιόν πρότεινε να δώσει 1,3 εκ. ευρώ στην Ελλάδα για τις ζημιές από τον σεισμό της Λέσβου. Για να εκταμιευτεί το ποσό χρειάζεται η έγκριση των κρατών - μελών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ίδιο ισχύει για άλλες χώρες, που θέλει να βοηθήσει οικονομικά η Κομισιόν για τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν. Συγκεκριμένα, προτίθεται να διαθέσει 49 εκ. ευρώ στα γαλλόφωνα νησιά Αγ. Μαρτίνος και Γουαδελούπη, που επλήγησαν από τους τυφώνες Ίρμα και Μαρία στην Καραϊβική, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ.

    Επίσης θέλει να δώσει 50,6 εκ. για τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, που αποδυνάμωσαν και τις υπηρεσίες διάσωσης της χώρας και άλλα 3,2 εκ. ευρώ, επίσης για φωτιές, στην Ισπανία.
    http://www.lemonde.fr/climat/article/2018/02/15/bruxelles-propose-49-millions-d-euros-pour-les-degats-provoques-par-les-ouragans-irma-et-maria_5257504_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήδη απολαμβάνω τα ωραία φωτορρυθμικα στο νυχτερινό ουρανό της Ρόδου. Πριν λίγο μάλιστα έβρεχε με ιδιαίτερη ραγδαιοτητα. Από το μεσημέρι βρέχει γενικά, ενώ στα βορειότερα Δωδεκάνησα (από Κω και βορειότερα χονδρικά) έβρεχε από χθες βράδυ. Και όπως λέει κ ο κος Ζιακοπουλος φαίνεται κ συνέχεια αύριο για εδω. Αυτό πάντως που δεν περίμενα κ με εξέπληξε είναι το ότι βρέχει με μονοψηφιες θερμοκρασίες αυτή τη στιγμή παρακαλώ. Πλάκα ΘΑ χει να δούμε καμία κορφή του Ατταβυρου αύριο χιονισμενη.
    Γιώργο Λαμερα ξέχασα χτες να σου πω ότι ομοίως λατρεύω τις ομιχλες κ ειδικά πάνω από τη θάλασσα (κάνουν βέβαια δύσκολη τη ναυσιπλοΐα). Αντιπαθώ φυσικά την αιθαλομιχλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα το 3ο δεκαήμερο:Προσωπική μου άποψη δε νομίζω.Δε ξέρω που τα βλέπετε όλα αυτά τα σενάρια αλλά καλύτερα να συνειδητοποιήσουμε ότι χειμώνα φέτος δε θα δούμε.Μας κάνει που και που τη χάρη κανά χαμηλό της πλάκας και έρχεται.Και τι πάει να πει αυτό;Καιρός Νοεμβρίου.Οι χειμερινές συνθήκες και τα χρώματα του χειμώνα δε πρόκειται να διεισδύσουν στα αστικά κέντρα.Όταν η θερμοκρασία θα επανέλθει στα επίπεδα 20 χρόνων πριν θα ξαναδούμε original χειμώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία φίλε ανώνυμε!
      Φύγε λοιπόν απο τα μεγάλα αστικά κέντρα κ πήγαινε σε επαρχεία ή χωριό στα κεντρικά ή βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.Εκεί πίστεψέ με ότι έστω κ με της πλάκας χειμώνα φέτος όπως λές κάτι καλό θα δείς.
      Ακόμη κ να μην κατέβει κάτι δυνατό το 3ο δεκαήμερο σίγουρα σε κάποιες περιοχές κ κυριώς στα ορεινά ο χειμώνας(και οι βροχές)θα συνεχιστεί οπότε ας μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα που αφορούν όλη τη χώρα.

      Διαγραφή
  10. Φίλε ανωνυμε θα σε παρακαλούσα να μην είσαι έτσι αρνητικός κ απαξιωτικος,μπορει να λες ότι είναι προσωπική σου ή άποψη,αλλα ο τρόπος που μιλάς απαξιωνει κ τον μετεωρολόγο μας αλλά κ όλο το μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος τολμά να εκφράσει μια διαφορετική από την "κυρίαρχη" τάση του μπλογκ χαρακτηρίζεται απαξιωτικός... Είναι απλά μια άποψη. Σας παρακαλώ να είστε περισσότερο δεκτικοί οι "θαμώνες" του μπλογκ, διαφορετικά να ζητούνται διαπιστευτήρια προτού κάποιος τολμήσει να αρθρώσει μίαν άλλη άποψη.
      Αλέξανδρος από Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ φίλε Αντώνη δεν έχω καμία πρόθεση ούτε να απαξιώσω κανέναν ούτε να αντιδικήσω μαζί του.Την άποψή μου-εκτίμησή μου λέω και νομίζω ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε.

      Όσον αφορά αυτό στο οποίο διαφωνείς για τα αστικά κέντρα σε ρωτώ.Τα καυσαέρια καιόλα τα υπόλοιπα δεν υπήρχαν και πριν 10-20 χρόνια;Τότε γιατί χιόνιζε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και τώρα δε χιονίζει ούτε στη Φλώρινα;

      Η άποψή μου είναι ότι χειμώνα φέτος δεν είδαμε και δε θα δούμε.Τζούρες σκόρπιες πήραμε από δω και απο κει.Αν η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσεται έτσι και τα επόμενα χρόνια σεπολλές περιχοές θα ξεχάσουμε τι θα πει χιόνι.

      Διαγραφή
    3. Εθισμένος με τα αυστηρά και απόλυτα μαθηματικά, όταν άκουσα για πρώτη φορά τους δασκάλους μου στην ΕΜΥ να μιλούν για μετεωρολογία, είχα σχεδόν ενοχληθεί από τα "ίσως", "ενδεχομένως", "σχεδόν", ¨περίπου" κ.ά. που χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά. Στην πορεία κατάλαβα ότι η πρόγνωση του καιρού είναι και θα είναι για πάρα πολλά ακόμα χρόνια πιθανολογική.

      Οι τίτλοι των αναρτήσεών μου στο μπλογκ με παιδεύουν πολύ, καθώς δεν είναι εύκολο με ελάχιστες λέξεις να αναφερθείς στην εξέλιξη του καιρού, η οποία, πέρα από αβέβαιη, παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Στον τίτλο της χθεσινής μου ανάρτησης δεν λέω «όλα τα ενδεχόμενα», αλλά «σχεδόν όλα τα ενδεχόμενα». Όμως μεγαλύτερη αξία έχει ο λόγος για τον οποίο έκανα τη συγκεκριμένη αναφορά. Αυτός έχει να κάνει με την αναμενόμενη ωμέγα μπλόκινγκ κυκλοφορία στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεβούν ψυχρότερες αέριες μάζες προς την περιοχή μας. Αυτό φαίνεται και από τη μεγάλη διασπορά των μελών του EPS στα σχετικά διαγράμματα. Είναι πιθανό τελικά στην περιοχή μας να επικρατήσει η ΝΔ κυκλοφορία, αλλά στο θέμα αυτό δεν έχει τίποτε ακόμη κριθεί οριστικά.

      Οι κατηγορηματικές εκφράσεις του τύπου «δεν θα χιονίσει φέτος στα πεδινά», «να ξεχάσουμε το χιόνι» κ.λπ., ακόμα και αν δεν είναι προβοκατόρικες, δεν συνάδουν με τα μετεωρολογικά ήθη αυτού του χώρου. Και κάτι ακόμα. Σε αυτό το μπλογκ αποφεύγουμε να εκφράζουμε την άποψή μας, όταν αυτή δεν στηρίζεται σε κάποια αντικειμενικά δεδομένα.

      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
  11. Όλοι γνωρίζουμε ότι στα αστικά κέντρα οι κλιματολογικές συνθήκες διαφοροποιουνται,κ επηρεάζονται,απο καυσαέριο,κλιματιστικα,εργοστασια,κτλπ,ολα αυτά δηλαδή που μολύνουν την ατμόσφαιρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στα ημιορεινά των Τρικάλων με το ζόρι 10 πόντους χιόνι και ο νότος το λιώνει σιγά σιγά.Καλο ήταν και αυτό.
    Όχι τίποτε άλλο γιατί τα δένδρα ήταν έτοιμα να βγάλουν φύλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πώς λέει ο Τσίπρας τη μία μέρα "δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα" και την άλλη μέρα "τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης μπλα μπλα μπλα"; Καπως έτσι κι εμείς. Χθες ήμασταν με το Ευρωπαϊκό μοντέλο, το καλό, το στιβαρό, που τρέχει 2 φορές τη μέρα γιατί δεν υπάρχει λόγος να τρέχει παραπάνω, όχι η αμερικανιά που τρέχει 4 φορές τη μέρα για το θεαθήναι οι μισές. Σήμερα είμαστε με το GFS όμως. Γιατί; Γιατί αφήνει ελπίδες. Ποια είναι αλήθεια; έλα μου ντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους,ολοι μας είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτό το μπλογκ,αλεξανδρε από Θεσσαλονικη,πιστευω ότι ή απάντηση του κ ζιακοπουλου,καλυψε όλες τις απορίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους.

    Όσο εμείς οι πικραμένοι και απογοητευμένοι χιονόφιλοι "τσακωνόμαστε" για το ποιος είναι ο καλύτερος καιρός (υποκειμενικά, σύμφωνα με τα θέλω του καθενός μας) και προσπαθούμε να "πιαστούμε" από τις +300h προβλέψεις του ενός ή του άλλου μοντέλου μπας και δούμε άσπρη μέρα, η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα κι αδίστακτη και η μητέρα φύση προσπαθεί να ανταπεξέλθει, αλλά τα δεδομένα είναι εναντίον μας. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες της Πιονγκτσάνγκ το 98% του χιονιού στην πιο κρύα γωνιά της Νότιας Κορέας είναι τεχνητό:

    http://www.cnn.gr/reportaz/video/9525/xeimerinoi-olympiakoi-agones-dimioyrgontas-texnito-xioni-stin-piongktsangk

    Γιώργο Λαμέρα (και λοιποί... ταρατσάκηδες, μιας και μας βγήκε το όνομα) μήπως αυτή είναι η λύση για να δούμε χιόνι στις ταράτσες μας εδώ στα μεγάλα αστικά κέντρα; :-)

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελευταία (ξανα)διάβασα τον τρίτο τόμο της τριλογίας του κ.Ζιακόπουλου, "Ο έλεγχος" (του καιρού και του κλίματος δηλαδή). Περιττό να πω οτι "κόλλησα" κανονικά στη σελίδα 73, στο εδάφιο περί τεχνητής χιονόπτωσης. Όπου και διεκτραγωδείται το πάθημα των Κινέζων το Νοέμβριο του 2009, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη ανομβρία, πραγματοποίησαν σπορά νεφών, με αποτέλεσμα, αντί για ποτιστικές βροχές, κάτι να στραβώσει και να προκληθεί χιονοχάος στο Πεκίνο! Φαντάζομαι τους ...αλλαλαγμούς χαράς των χιονόφιλων, αν ένα τέτοιο υπέροχο λάθος συνέβαινε εδώ σ εμάς!

      Διαγραφή
  16. NW Pindos
    Πάντως αυτή τη στιγμή πάνω από τα 1350μ. της Πίνδου έχει περισσότερο χιόνι από ότι πέρσι τέτοια εποχή με την Αριάδνη (το χιόνι ξεκινάει περίπου από τα 900 μ.). Πάνω, δε, από τα 1750μ. το χιόνι ξεπερνά τα δύο μέτρα. Το τοπίο είναι φαντασμαγορικό, δεν το συζητάμε. Απείρου κάλους ομορφιά και αν αύριο ξαστερώσει δεν θα παίζεται η κατάσταση (μπλε ουρανός με ήλιο και φρέσκο χιόνι). Η Αριάδνη πέρσι μπορεί να έφερε πολύ κρύο, όμως στα μέρη αυτά το ψύχος και οι ΒΑ, όπως έχουμε σημειώσει και άλλες φορές, δεν φέρνουν πολύ χιόνι όπως στις προσήνεμες στους ΒΑ ανέμους περιοχές. Σε ότι αφορά τον καιρό μια γενική παρατήρηση που έχω γενικότερα να κάνω και επαναλαμβάνω, από εμπειρία και μόνο, είναι ότι κάθε χειμώνα (από παρατήρηση δεκαετιών) είτε αργά, είτε γρήγορα το πολύ χιόνι στα ορεινά θα το ρίξει, μπορεί να είναι Δεκέμβρη, μπορεί Γενάρη, μπορεί Φλεβάρη, πάντως κάποια στιγμή θα είναι. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και βάσει προγνώσεων υετού, που έχουν εκδοθεί (σε επίπεδο 7 ημερών) με χαμηλό από δυτικά και με υετό από Τρίτη έως Παρασκευή (στην ορεινή - ορεινή όμως Πίνδο διότι φαίνεται να ανεβαίνουν λίγο οι θερμοκρασίες) γύρω στα 100 χιλιοστά (αν μείνουν έτσι τα στοιχεία) καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει πάλι πάνω από τα 1300μ. Πρέπει, όμως, να κάνει και μια γερή παγωνιά για να ΄΄δέσει΄΄καλά το χιόνι, που έχει ρίξει μέχρι στιγμής. Περιμένουμε να δούμε την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση για εκείνες τις ημέρες από το παρόν site. Προσωπικά όταν διαβάζω τη φράση ΄ισχυρές βροχές και καταιγίδες΄΄ χωρίς τους όρους ΄΄τοπικές ή σποραδικές΄΄ τότε λέω πάμε πολύ καλά για καλά χιόνια στα ορεινά. Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σχεση εχει η περσινη Αριαδνη με το καιρο που κανει τωρα...περιση τα 2 χαμηλα που ακολουθησαν την Αριαδνη απο δυτικα το πρωτο εφερε χιονια πεδινα-ορεινα και το 2ο(Θυσεας νομιζω)εφερε μπολικα χιονια ορεινα-ημιορεινα και ετσι ειχαμε μεγαλα υψη χιονιου σ'ολη την Πινδο ΓΕΝΑΡΗ. Τωρα εχουμε Φλεβαρη...χειμωνα με χειμωνα συγκρινουμε οχι ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΑΡΙΑΔΝΗ.

      Διαγραφή