Καιρικές μεροληψίες


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια, θα επηρεάσει τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, αναμένονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των βορειότερων περιοχών της χώρας και της Κρήτης. Το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (23-24/3) ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ με βασική ένταση τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή (25/3) ένα νέο χαμηλό που θα μας έλθει από τα Δ-ΝΔ θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ.

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Το βράδυ καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ΒΔ. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Το βράδυ ΒΔ. Θερμοκρασία από 5 έως 21 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Χιόνια στα βουνά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ και στα νότια ΝΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Βροχές κατά περιόδους. Το βράδυ πιθανή καταιγίδα. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 13 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Το χαμηλό της Κυριακής φαίνεται αξιοπρεπές για την εποχή. Μισό μέτρο (τουλάχιστον) χιόνι αυτές τις ημέρες μέχρι Κυριακή στις συνήθεις στο χιόνι ορεινές περιοχές θα το το βγάλει νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κρήτη

    Μάχη" με τις φλόγες έδωσε όλη τη νύχτα σύσσωμη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης και συνεχίζει, μέχρι αυτήν την ώρα το έργο της, χωρίς διακοπή. Τουλάχιστον 7-8 φωτιές εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρη την Κρήτη θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της που επιχειρούν για την κατάσβεση τους.

    Οι εστίες βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, καθώς βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη πυρκαγιές στην Κίσσαμο και τον Πλατανιά,στα Χανιά. Μάλιστα, σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες και άνθρωποι βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σε πολίτες στον κάμπο Κισσάμου ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την ασφάλεια τους.
    Φωτιές εκδηλώθηκαν ακόμα και στο Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο.

    http://www.news247.gr/koinonia/olonyxtia-maxh-me-tis-floges-sthn-krhth.6593158.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απογοητευτική η κατάσταση για την Κρήτη την ίδια στιγμή που στα Χανιά αυτή την ώρα έχουμε 27 ολόκληρους βαθμούς στη Φλώρινα είναι κολημένη στο 0 με χιονόπτωση ενώ στα δυτικά ο νοτιάς σαρώνει κ τις χερσαίες περιοχές με τις ριπές στην περιοχή μου να φτάνουν κ τα 8μποφόρ.
      Τεράστιες κ οι ποσότητες Αφρικάνικης σκόνης δτην ατμόσφαιρα.
      Και όμως Γιώργο εάν κατέβαινε λίγο πιο κάτω το ψύχος απο τα βαλκάνια σήμερα κ αύριο θα μιλούσαμε για ιστορικό χιονιά βόρειας Ελλάδος καθώς αυτές οι θερμές συνθήκες στη νότια Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκές για χιονουετό καλό σε Ήπειρο Μακεδονία Θράκη τέτοια εποχή.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα, πράγματι πολύ ανησυχητικό το θέμα των πυρκαγιών από Μάριο μήνα. Φοβάμαι ότι κάτι που ξεκινάει ως εξαίρεση, αρχίζει να επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα και στο τέλος θα γίνει κανόνας. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι (όχι τόσο για την Κρήτη, αλλά και για την Κρήτη γμτ, Μάρτιο μήνα έχουμε...) είναι πώς γίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε έναν πλούσιο υετικά χειμώνα.
    Κατά τ άλλα, κόντρα στη λογική που εκφράζαμε τον Φεβρουάριο για το μήνα αυτό, και ο Μάρτιος περνάει γλυκανάλατος, με άφθονη σκόνη, καθόλου κρύο κάτι σαν προχωρημένος Απρίλιος. Όμως, οι ιώσεις είναι σε έξαρση, σε αντίθεση με τα γραφόμενα του φίλου Βαγγέλη Σπανού που στην επιχειρηματολογία του για το πόσο ωραία είναι να έχουμε ήπιους χειμώνες σεμπεριελάμβανε και τις ιώσεις. Παρεμπιπτόντως, οι φωτιές δεν είναι η μόνη εξαίρεση αυτόν τον μήνα. Η άλλη εξαίρεση είναι ότι στην Κηφισιά έχω να βάλω καλοριφέρ μία εβδομάδα τώρα και η γυναίκα μου δεν το έχει πάρει καν χαμπάρι, που είναι το μόνιμο παράπονο της. Μιλάμε για Μάρτιο, που άλλες χρονιές έκαιγε κανονικά όπως τους άλλους μήνες. Αναμφίβολα, ένας πολύ κακός χειμώνας ο φετινός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν το 2018 εχει βρεξει τελευτάια φορά στην Κρήτη αρχές Φλέβάρη, συνολικά στο νησι εχουμε για το ετος απο 40-50 χιλιοστα βροχής κατα μεσο ορο (τοπικά μονο 70-100μμ) ενω κλεινουμε ηδη 35 σχεδον μερες συνεχή νοτιά με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με μέρες δυτικου ανεμου συν οτι εχουμε ξεπέρασει σε μέγιστες τους 25 βαθμους πάνω απο 6-7 φορές απο αρχές Φλεβάρη στη βόρεια κρητη, οι πρωιμες δασικες πυρκαγιες ειναι επακολουθες οπως και το γεγονος οτι ανθισαν σε καποιες περιοχες οι ελιές 1 μηνα πριν απο οτι επρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή