Τελευταίες αναλαμπές...




Διαδρομή Τρίκαλα-Άρτα, 23-3-2018. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

20 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες εικόνες έστω κ σε έναν πολύ μέτριο χειμώνα ακόμη κ τώρα αρχές άνοιξης μας κάνουν να πάρουμε τα βουνά κ όπως φαίνεται στη δυτική Πίνδο θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις (μάλλον ταιλευταίες)για λίγες μέρες ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο γερασμένος και αναιμικος χειμώνας τώρα που φεύγει εκτός απο τα άσχημα που του χρεωνουμε πρεπει να πουμε για το καλο πρόσωπο που έδειξε στην βορειοδυτική Πίνδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσες τέτοιες φωτογραφίες και να βάλετε δε θα "θαψετε" τα αφρικανικά έκτροπα των τελευταίων ημερών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόλο που δεν μου αρέσει να απαντώ σε ανώνυμους, υπενθυμίζω ότι η μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στη χώρα πιο συχνά από όσο εμφανίζονται τα χιόνια ακόμα και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας. Τα αφρικανικά έκτροπα, όπως τα αποκαλείτε, ασφαλώς είναι δυσάρεστα, αλλά δεν είναι ικανά να αλλάξουν το χαρακτήρα του κλίματος αυτής της χώρας που ήταν και προς το παρόν εξακολουθεί να είναι θαυμάσιο.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω ότι τα "αφρικανικά έκτροπα" θα επαναληφθούν το επόμενο διήμερο αλλά και τις εβδομάδες που ακολουθούν. Άνοιξη γαρ!

      Διαγραφή
    3. Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο του κ.Ζιακόπουλου, είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν το μπλογκ το πόσο επίμονα και τεκμηριωμένα αναφέρεται κάθε τόσο στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειές της και με πόση υπομονή αλλά και επιστημονική πληρότητα απαντάει στον (καλοπροαίρετο η μη) αντίλογο των "σκεπτικιστών". Μόνο για "θάψιμο" δεν μπορούμε να τον ψέξουμε. Κατά τα άλλα, προσωπικά αποδέχομαι την διατύπωση "αφρικανικά έκτροπα", δεδομένου οτι φέτος έχει παραγίνει η κατάσταση με τις θερμές εισβολές και τη σκόνη. Το πρόσφατο φαινόμενο άλλωστε αξιολογείται ήδη ως ένα από τα εντονότερα της δεκαετίας.

      http://www.meteo.gr/articles_all.cfm

      Διαγραφή
    4. η πίκρα δικαιολογείται, ειδικά για τους Κρήτες. από φοιτητές μαθαίνω ότι τις τελευταίες δυο μέρες δεν ενδείκνυτο η κυκλοφορία και στις επιφάνειες το είχε "στρώσει". ας μας τα πουν ακριβέστερα οι φίλοι από το νησί.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ζιακόπουλε, συμπαθάτε με αλλά αυτό (http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png) δεν το λες (φυσιολογική) άνοιξη, ιδιαίτερα όταν διαδέχεται έναν ανάλογο "χειμώνα". Αν πάμε έτσι ως το καλοκαίρι, καήκαμε (κυριολεκτικά). Τώρα βέβαια ίσως είναι κάπως "ξεπερασμένο" να μιλάμε πια για φυσιολογικό καιρό και κλίμα, τι να πω...

      Διαγραφή
    6. Τρεις παρατηρήσεις;:
      α) Η έννοια της «φυσιολογικότητας» του καιρού ή του κλίματος ταυτίζεται με την έννοια της «κανονικότητας», δηλαδή των μικρών αποκλίσεων από τις μέσες (κανονικές) τιμές. Όταν λέμε αφύσικος καιρός, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε ακραίες (πολύ σπάνιες) καιρικές ή κλιματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι 35 βαθμοί στις αρχές κάποιου Απριλίου είναι αφύσικο γεγονός, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να διέπεται από τους φυσικούς νόμους.
      β) Ο ΟΗΕ, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών, την ορίζει ως «την αλλαγή του κλίματος που αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες η οποία μεταβάλλει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του πλανήτη και προστίθεται στις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια συγκρίσιμων χρονικών περιόδων». Αυτό στην περίπτωσή μας σημαίνει ότι από τριακονταετία σε τριακονταετία δημιουργούνται νέες κανονικότητες και με αυτό τον τρόπο θα φθάσουμε σε μια εποχή που ένα σημερινό ακραίο γεγονός θα γίνει φυσιολογικό (κανονικό).
      γ) Ο περασμένος ήπιος χειμώνας και η τωρινή ζεστή άνοιξη (αν εξελιχθεί έτσι ως το τέλος) δεν προοιωνίζονται ένα καυτό καλοκαίρι. Λόγω της φυσικής μεταβλητότητας μπορούν να παρατηρηθούν καλά (δροσερά) καλοκαίρια ακόμα και με το κριτήριο της παλαιάς κανονικότητας. Ωστόσο, σε έναν ταχέως θερμαινόμενο πλανήτη οι πιθανότητες για τέτοια «καλούδια» όσο περνούν τα χρόνια θα βαίνουν μειούμενες.
      Καλό Σαββατόβραδο σε όλους.

      Διαγραφή
    7. Η έμφαση στην τελευταία πρόταση του δασκάλου. Θα μας φάει η νέα (καιρική) τάξη πραγμάτων.

      Διαγραφή
  4. και αλληλένδετα, όμορφο και άγριο χαρακτήρα έχει και το τοπίο της χώρας. τόσο, που η απευθείας διασύνδεση Τρικάλων-Άρτας παραμένει και σήμερα ελαφρώς θεωρητική, παρά τη σήραγγα της Γκρόπας (σημαντικό έργο για την περιοχή). Σπύρο, από την έξοδο της σήραγγας είναι η τελευταία φωτογραφία?
    καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα δάσκαλε κ χρόνια πολλά για εχθές κ για αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπυρίδων Μπαλαδήμας24 Μαρτίου 2018 στις 2:53 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Παππά καλησπέρα
    πράγματι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από την έξοδο της σήραγγας
    Το εντυπωσιακό σε όλη την διαδρομή από τα Τρίκαλα για την Άρτα,ήταν τα νερά που έτρεχαν παντού από μικρά ρυάκια ως εντυπωσιακοί μίνι καταρράκτες,ενδεικτικό του έντονα υετφόρου χειμώνα στη περιοχή
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και η καιρική αθλιότητα συνεχίζεται... Ένας κακός χειμώνας που θύμιζε πρώιμη άνοιξη έδωσε τη θέση του σε μία κακή άνοιξη που θυμίζει πρώιμο καλοκαίρι. Βλέπω τα ensables και τα 30αρια δεν είναι μακριά τη Μ. Εβδομάδα... Τι θα γίνει στη συνέχεια; Πηγαίναμε μήνα μήνα από το Δεκέμβριο και λέγαμε δεν μπορεί... όλα κύκλος είναι, θα αλλάξει το καιρικό μοτίβο. Άμ δε. Συνεχίζει με την ίδια επιμονή. Και άλλες χρονιές είχαμε κακές περιόδους, ερχόταν όμως κάποια εξισορρόπηση μετά (π.χ ένα θερμό χειμώνα τον ακολουθούσε μία δροσερή άνοιξη, ή, όπως πέρυσι, το πολύ ψυχρό πρώτο μισό του χειμώνα το ακολούθησε ένας πολύ ήπιος Φεβρουάριος-Μάρτιος, αυτή η φετινή επιμονή είναι πρωτόγνωρη σε μένα τουλάχιστον). Κάποτε θα αλλάξει, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Ας ελπίσουμε να γίνει όταν πρέπει, διαφορετικά το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι! Το αήττητο σερί της Αφρικής συνεχίζεται εδώ και μήνες. Δεν είναι φυσιολογική ανοιξιάτικη αντεπίθεσι, είναι καθολική επικράτηση καιρικής ανωμαλίας με εντυπωσιακή επαναληψιμότητα στο μοτίβο γενικής κυκλοφορίας και ανησυχητική ως προς το που μπορεί να φτάσει. Είναι σωστή βέβαια η παρατήρηση του κ.Ζιακόπουλου οτι οι θερμές σκονο-εισβολές είναι συχνότερες στα μέρη μας από τους χιονιάδες, αλλά σε ετήσια βάση, ναι. Όχι μέσα στο χειμώνα τόσα επεισόδια όσα φέτος. Και όταν ο χειμώνας έχει φέρει τόση ζέστη και σκόνη, αφού η κυκλοφορία δεν αλλάζει, να τι μπορεί τώρα και κάνει η άνοιξη!

      Πάλι καλά που έβρεξε φέτος, όμως, με την συγκεκριμένη κυκλοφορία, στην Κρήτη έχουμε λειψυδρία και στην Ήπειρο και στο Πήλιο κατολισθήσεις από τη διάβρωση του εδάφους. Για τη συνέχεια, το εποχικό CFS δείχνει τα ίδια για τον Απρίλιο και τάση για ομαλοποίηση στη συνέχεια, αλλά ποιός μπορεί να βασιστεί; Έκανε και αυτό τις ...κυβιστήσεις του φέτος.

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

      Το κακό είναι οτι, όπου δεν βρέχει και όπου δεν θα βρέξει, μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ομαλοποίηση θα έχουν ξεραθεί τα πάντα. Και το μαζικό ξέσπασμα της φωτιάς στα δάση, που είδαμε πρόσφατα στην Κρήτη και όχι μόνο, ενδέχεται να αποτελεί μια ιδέα μόνο του τι πρόκειται να συμβεί το καλοκαίρι, ιδιαίτερα αν επικρατήσει ανεμώδης καιρός και αν η ψυχροπολεμική ένταση στην περιοχή συνεχιστεί και ενταθεί. Γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τέτοια κίνητρα στις μέρες μας, όπως και ο δάσκαλος πρόσφατα αναγνώρισε.

      Διαγραφή
    2. καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους, στον Βαγγέλη Κ., στον Βαγγέλη Σπανό, στις Ευαγγελίες και Λίτσες όπου ελληνικής μετεωρολογικής γης.
      Σπύρο, όλη αυτή η περιοχή από Σαμαρίνα μέχρι Δ. Αργιθέα είναι επίγειος παράδεισος και ευνοείται από τον Ηπειρώτικο καιρό που πρωτοστάτησε φέτος. είναι χαρακτηριστικό, στις επιστροφές απ το βουνό τα κυριακάτικα καλοκαιρινά απογεύματα, μετά τις τελευταίες κατηφοριές, πιάνοντας Πύλη ή Μουζάκι σου έρχεται με τη μία η κάψα στο πρόσωπο.
      χτες είχαμε καλοκαιρινή καταιγίδα με πολύ ηλεκτρισμό και χαλάζι!! στα Τρίκαλα. θα μου πεις, "άσε μας ρε Παππά στον πόνο μας", αλλά πρέπει να αναπληρώσω τον Γιώργο (Τρ.) που τα αναφέρει αυτά..

      Διαγραφή
    3. Σπυρίδων Μπαλαδήμας25 Μαρτίου 2018 στις 1:01 μ.μ.

      Καλημέρα και χρόνια πολλά.
      συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σας.
      Μακάρι να μπορούσα να επισκέπτομαι συχνότερα την ευρύτερη περιοχή καθώς οι εικόνες που περιγράφετε είναι αρκετά σπάνιες για μας που ζούμε στο λεκανοπέδιο.
      Με εκτίμηση
      Σπυρίδων Μπαλαδήμας

      Διαγραφή
    4. Καλά το είπες Νίκο καλοκαίρινη καταιγίδα παρόλο το κρύο που έκανε,η καταιγίδα αυτή δημιουργήθηκε ξαφνικά απ'το πουθενά(για μένα)πάνω απ'τα κεφάλια μας και ξέσπασε και κόπασε κυρίως πάνω απο τη πόλη απο τι φαίνετε,δεν ήρθε δηλ. ούτε από δύτ.ούτε απο ανατολικα...και σήμερα μ'αυτή τη συννεφιά και τη βροχή πού προβλέπετε η μέρα θυμηζει τέλη Νοεμβριου.Προβλέπετε πως θα έχουμε και φρέσκο χιόνι απο κάποιο ύψος και πάνω και έτσι παρόλο πού όπως φαίνετε θα καλοκαιριάσει αργότερα,θα προλάβουμε να ψήσουμε τον οβελία κάτω απ'τις κατάσπρες βουνοκορφες.Χρόνια πολλά λοιπόν σ'όλους τους Έλληνες για την εθνική μας εορτή και στους Βαγγέληδες και Ευαγγελιες σχολιαστες η μη του μπλογκ.

      Διαγραφή
    5. Πάντως Γιώργο σε δυτική Στερεά βάζει εκ νέου φρέσκό χιόνι σήμερα πάνω απο τα 1200 με 1300 περίπου μέτρα οπότε κ η δυτική Θεσσαλία πιστεύω απο το απόγευμα θα βάλει κ αρκετό νερό κ χιόνι στα βουνά.
      Τώρα για τη χθεσινή καταιγίδα στα Τρίκαλα όντως το φαινόμενο είχε καλοκαιρινή τοπικότητα καθώς κοιτώντας τους δορυφόρους δεν είρθε απο τα δυτικά απλώς δημιουργήθηκε στην περιοχή κ μετά κινούμενη ανατολικά εξασθένησε σημαντικά χωρίς να επηρεάσει άλλες περιοχές σημαντικά.
      Τις κάνει κ ο Μάρτης αυτές τις ξαφνικές αστάθειες καμιά φορά.

      Διαγραφή