Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι!


Νεαρές καλαμποκιές. Πηγή: Ραδιοτηλεοπτικό Τμήμα του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
«Κι όμως, υπάρχει ένα πρόγραμμα της ΕΤ-1 ελληνικό, ελληνικότατο, που ξεπερνά σε θεαματικότητα ακόμα και το σήριαλ "Τόλμη και γοητεία". Πρόκειται για το "Δελτίο καιρού για τους αγρότες", το οποίο βλέπουν κατά μέσο όρο 94% των τηλεθεατών ενώ την «Τόλμη και γοητεία» 85%» (Ελευθεροτυπία, 19-10-1989). 
Καλημέρα σε όλους



19 σχόλια:

  1. Μπορείτε να το επαναφέρετε κ.Ζιακόπουλε, διαδικτυακά, με σελίδα στο youtube. Με τη βοήθεια και των παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνη την εποχή περιμέναμε πως και πως το δελτίο καιρού για τους αγρότες.Οι αγρότες μπορει να μην εβλεπαν καποιες φορες το δελτίο εγω πολυ σπάνια να μην το έβλεπα λες και ειχα την σοδειά στο χωράφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς τα ίδια καιρό φίλος κ γω έτρεχα να μην χάσω δελτίο.αξεχαστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήταν μια μεγάλη βοήθεια, για την αγωνία που βιώνουν οι αγρότες, σε σχέση με την συμπεριφορά της φύσης στο θέμα του καιρού. Ο οποίος καιρός, σε συνάρτηση με τους χειρισμούς τους, παίζει βασικότατο ρόλο στην έκβαση της παραγωγής, άρα στην οικονομία τους.
    Ανεπανάληπτη καινοτομία τότε, βαθειά χαραγμένη στη μνήμη μας.
    Σας ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε, όπως και όλους όσους συνέβαλαν στις εκπομπές εκείνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ έβλεπα "Τόλμη και Γοητεία" και ήμουν με τον Ριτζ και την ατίθαση Μπρουκ για να τη σπάσω στα κορίτσια στο σχολείο που τους άρεσε περισσότερο ο ξανθός και γαλανομάτης Θορν και η Καρολάιν, επειδή ενσάρκωνε το πρότυπο του "καλού κοριτσιού". Πολύ μεγάλη καινοτομία για την εποχή το δελτίο καιρού για τους αγρότες, πάντως.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την εποχή εκείνη(1989)η Καρολάιν ηταν με τον Ριτζ αργότερα εκανε σχέση με τον Θορν.

      Διαγραφή
    2. Πάντως η "Τόλμη και γοητεία" συνεχίζεται ακόμη και σήμερα εν αντιθέσει, δυστυχώς με το δελτίο καιρού για τους αγρότες.
      Την καλησπέρα μου από τα καταιγιδάτα(για ακόμη μία ημέρα)Γιάννινα.
      Σέργιος

      Διαγραφή
    3. Ξεφύγαμε λιγο Γιώργο αλλα ηταν μια σαπουνόπερα που ολοι μιλούσαν για αυτη εκεινη την εποχή.

      Διαγραφή
  6. Και το σημαντικότερο όλων...νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό τις καιρικες τάσεις τις έπιανε σωστά, μέχρι κ την 5η ημέρα που παρουσίαζε τον καιρό. Έχουν περάσει από τότε σχεδόν 30 χρονιά, υπάρχει τόση τεχνολογία κ τεχνογνωσία πια στα τρεξίματα των διαφόρων καιρικών μοντέλων κ εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις "πηγαίνουν κουβά" κ αποτυγχάνουν στην προγνωσιμοτητα τους για μετά από 3 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παντα περιμενα τους χειμωνιατικους μηνες να ακουσω πως και πως τη φραση ΄΄πιθανοτητα για χιονια στα κεντρικα και βορεια πεδινα''
    οπου αμεσα το συνδυαζα μεσα με το ΄΄ωραια, παμε για χιονακι στην Αττικη΄΄.
    φυσικα το επομενο πρωι εσπευδα να ...προειδοποιησω καμαρωτος τον περιγυρο μου που φυσικα με την σειρα τους με κοιτουσαν απορημενοι τοσο για το θεμα οσο και για την ουσια της ειδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι μας θυμίσατε κε Ζιακόπουλε; Το δελτίο για τους αγρότες ήταν κάτι σαν Ευαγγέλιο για εμάς του λιλιπούτειους χιονόφιλους. Τι και αν, ως παιδιά της πόλης, δεν είχαμε δει καλά καλά ούτε χωράφι που λέει ο λόγος. Κρεμόμασταν από τα χείλη τα δικά σας, του κου Μελανίτη, του αείμνηστου Λαζάνη και της κας Καραμανή. Με θυμάμαι συχνά να κατεβαίνω στου παππού μου από κάτω από το σπίτι μου χειμώνα, όπου έκαιγε ασταμάτητα η ξυλόσομπα, μου έδινε μισή χούφτα φυστίκια Αιγίνης, ενίοτε και τη μικρή σοκολάτα υγείας Παυλίδη και βλέπαμε δελτίο ειδήσεων, δελτίο καιρού και αμέσως μετά τους Ρεπόρτερ (Χαρδαβέλλας, Λίανης και άλλος ένα που ξεχνάω). Πού μοντέλα, ίντερνετ και τέτοια. Η πρόγνωση σε βάθος 5 ημερών ήταν μία αιωνιότητα. όταν, δε, υποσχοόταν χιόνια εκεί προς το τέλος του πενταήμερου άναβε φωτιές στα παιδικά όνειρά μου. Το μόνο ψεγάδι ήταν το εικονίδιο που ήταν κάπου στη Λαμία και το επόμενο στην Πελοπόννησο. Όταν το ένα έδειχνε χιόνι και το άλλο χιόνι και βροχή, άντε να βγάλεις άκρη Κάπου εκεί ήρθε και το μαγικό 148 με τις προγνώσεις στις 9, στη 1 και στις 10 το βράδυ, άλλος καημός και αυτός. Προγενέστερα επικείμενης χιονόπτωσης, έπαιρνα συνεχώς με το που γυρνούσα από το σχολείο το 148 να μάθω τις εξελίξεις. Αν αργούσε (πράγμα όχι σπάνιο) να μπει η κασέτα με την ανανέωση θεωρούσα ότι κάτι εξαιρετικά σοβαρό θα είχε συμβεί, κάποια κοσμογονική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη πρόγνωση είχε γίνει. Τι κι αν φώναζε η μάνα μου για το φαγητό που θα κρυώσει, το θέμα ήταν να κρυώσει ο καιρός... Ωραίες εποχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρδαβέλλας, Λιάνης, Δημαράς ήταν το τρίο στην εκπομπή "Ρεπόρτερ". Και σε μία άλλη πιο ρομαντική εποχή. Με λιγότερα μέσα, αλλά περισσότερο μεράκι. Η εποχή της κασέτας, του βινύλιου, του βιβλίου, της φωτογραφικής μηχανής, που περίμενες μία βδομάδα για την εκτύπωση του φιλμ. Η εποχή με τα πρώτα PC με τα πρωτόγονα γραφικά, τα πολύχρωμα τετράδια και τα λευκώματα στο σχολείο, τα γκράφιτι στο θρανίο. Η εποχή με τα πάρτι σε σπίτια σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Τα θρυλικά 80'ς.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Ο καιρός για τους αγρότες ήταν για κάποιους από εμάς ότι είναι σήμερα ο ευρωπαίος η ο αμερικανός και όλα αυτά τα καλούδια το διαδυκτιου. Περίμενα πως και πως την ανανέωση κάθε Δευτέρα,Τετάρτη και Παρασκευή. Φυσικά μου άρεσαν πιο πολύ οι δεύτερες και οι παρασκευές που παρουσίαζε ο κ. Ζιακοπουλος. Μετά βέβαια το πήρε πάνω του. Και που να ήξερα ότι θα γίνω αγρότης. Αχ αυτή η ζωή...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλους,15 ,βαθμοί τώρα στο νησί,ψυχρα αρκετή,ο μαιος προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό του απριλιου,θερνοκρασιακα,καλο,ξημέρωμα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ μικρός όταν έβλεπα καιρό στην ΕΡΤ και έβλεπα τα εικονίδια με τα συννεφάκια και τις αστραπές απο κάτω,με έπιανε φόβος ούτε από τότε.Καταλαβενα τι θα τραβουσα αν έπιανε καταιγίδα στο χωριό μου.Αντιθετος λίγα χρόνια αργότερα όταν έβλεπα στα πενθήμερα για τους αγρότες αυτά τα εικονίδια,χαιρομουνα και ανυπομονούσα να έρθουν εκείνες οι μέρες.Οταν έδειχναν σκέτο ήλιο όλες τις μέρες με ποιανε απογοητευση και ελεγα πώς θά περάσουν αυτές οι μέρες με βαρετό καιρό.Την ώρα λοιπόν πού προβάλονταν το δελτίο για τους αγρότες προσεχες οι θαμώνες όλον των καφενείων,ήταν στραμενο το βλέμα τους όλων προς την τηλεόραση και δεν κουνιοτανε φύλλο.Μια χρονιά θυμάμαι ηπηρχε κάποιο διάστημα που έκανε κρύο για την εποχή και οι αγρότες εδώ διαμαρτύρονταν γι'αυτό.Έτυχε ήμουνα σ'ένα πρατήριο εδώ στο χωρίο όταν ξεκίναγε το δελτίο ήταν κάποιοι αγρότες εκεί και σταθηκανε "προσοχή"στη μικρή τηλ. για να το δούνε.Το είχατε παρουσιάσει εσείς τότε κ. Ζιακοπουλε και είχατε πει"χαμηλές θέρμ.επικρατούν στη χώρα περισσότερο από την δύτ.Ευρώπη,και αυτό συμβαίνει γιατί τα συστήματα δεν κινούνται απο Δ προςΑν.αλλά από Βορά προς Ν".Τότε κοιτιοντουσαν και λέγανε"Α...να γιατί κάνει τόσο κρύο,γιατί έρχονται απο πάνω".Στα σημερινά λίγο να πω,έντονα τα σύννεφα αστάθειας στην περιοχή αυτήν την ώρα που με κάνει να τα χαζεύω.Το αεροπλανάκι κόβει βολτες συνέχεια απο πάνω και ο ήχος του ακούγεται ανάμεσα στους άλλους ήχους του μεσημεριου,δηλ. των χελιδονιών,των σπουργίτων, των περιστεριών της δεκαοχτουρας...ελπίζω να ακούσω σε λίγο τον ήχο των μπουμπουνιτων! Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, αυτή η πρώτη θερινή περίοδος δροσιάς και αστάθειας (μια βδομάδα) έκλεισε για τα Τρίκαλα με τη μισάωρη καταιγίδα της Παρασκευής 11.5, που ήταν η βροχή που καθάρισε τη σκόνη και τη γύρη 1,5 μήνα, το πρώτο καλό νερό (βλ. διψήφιων χιλιοστών, Βαγγέλη Κ.) από την 25η Μαρτίου. δεν ξέρω τι από αυτήν έφτασε στο χωριό σου. παρά τη συνεισφορά της, ήδη οι αλλεργιογόνοι παράγοντες επανήλθαν στα πρότερα επίπεδα.

      Δεν αναφέραμε την ώρα του Καιρού για τους Αγρότες, ήταν 18:00??

      η Τόλμη προβαλλόταν στο prime time μετά το σχολείο, κατά το μεσημεριανό, πριν το φροντιστήριο, μια και όλοι είμαστε λίγο-πολύ σειρούλες.

      Σωστά Βαγγέλη Σπανέ, ο Μάιος είναι και ο μήνας των Καννών, ασυγκρίτως υψηλότερης αισθητικής διοργάνωση από τα Όσκαρ και γενικά ο μήνας των απονομών, με 4 ποδοσφαιρικούς πανευρωπαϊκούς τελικούς στην ελεύθερη TV, κατά τα θρυλικά, αξέχαστα και αξεπέραστα (μιας και ήμασταν παιδιά), 80's. Να δούμε τι θα μείνει ελεύθερο, στο τέλος, Γιώργο Λαμέρα..

      χρόνια πολλά στις Μαμάδες (τις, σχετικά και απόλυτα θεές, εδώ κολλάει Βαγγέλη).

      Διαγραφή
  12. Σήμερα είναι και η γιορτή της μητέρας, οπότε είναι επίκαιρο και το θεματάκι της Le Monde για τις 82 γυναίκες που έκαναν μία πρωτότυπη και συμβολική διαμαρτυρία στο κόκκινο χαλί στις Κάννες, ζητώντας μισθολογική ισότητα (και) στο σινεμά. Με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής (και απόλυτη θεά) Κέιτ Μπλάνσετ να δηλώνει ότι "είναι καιρός να έχουμε όλες πρόσβαση στις αγορές της βιομηχανίας μας (του θεάματος, δηλαδή)". Συμβολικός ήταν, εξάλλου, και ο αριθμός 82, καθώς τόσες γυναίκες έχουν διαγωνιστεί στις Κάννες από το 1946 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το φεστιβάλ, έναντι 1688 ανδρών. Επίσης, 71 άνδρες έχουν πάρει τον Χρυσό Φοίνικα, έναντι μόλις 2 γυναικών. Η μία, μάλιστα, τον πήρε τιμής ένεκεν πριν τρία χρόνια.
    http://www.lemonde.fr/festival-de-cannes/video/2018/05/13/cannes-2018-82-femmes-montent-les-marches-pour-l-egalite-salariale_5298242_766360.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή