Μεγάλες εντάσεις βροχής και την Παρασκευή


Η κίνηση μιας διαταραχής στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα από τα Β. Βαλκάνια προς την περιοχή μας και η θερμική αστάθεια θα προκαλέσουν και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) όμβρους και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι και πάλι έντονα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν σταδιακά βόρειοι άνεμοι και θα πέσει λίγο η θερμοκρασία. Το Σάββατο (12/5) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν βασικά στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (13/5) τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (14-15/5) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αν και κάποιοι όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα γίνουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.    


Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 Βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Δε ξέρω τι λένε τα κανάλια με το γνωστό υπερβολικό τους ύφος αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η Θεσσαλονίκη καθάρισε με τη σημερινή βροχόπτωση.Γλιτώσαμε επιτέλους από την ενοχλητική γύρη,τη σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες αφού ακόμα και τα ξημερώματα η θερμοκρασία μέσα στη πόλη δυσκολευόταν να πέσει κάτω από τους 21 βαθμούς.Σίγουρα αν κινδύνεψαν άνθρωποι είναι θλιβερό αλλά ως γνωστόν δε φταίει το νερό που πέφτει αλλά τα μπαζώματα χειμάρρων και οι γνωστές πολεοδομικές παραβάσεις.Αν δεν είχαν κινδυνέψει οι άνθρωποι η βροχόπτωση θα ήταν "ένα δώρο θεού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα υπάρχουν υπερβολές.
      Ξέρουμε τέτοια εποχή ότι όταν βγάζει αστάθεια(μή ξεχνάμε ότι υπάρχει κ έκτακτο δελτίο για όλα τα ηπειρωτικά από την εμυ)τα φαινόμενα βγάζουν μεγάλες ραγδαιότητες ανέμους κ.α.
      Αν η πολιτική προστασία της κάθε περιοχής κ η πολεοδομία δεν κάνει ποτέ σωστά τη δουλειά της δε φταίει ο καιρός.
      Όπως λες παρατήρησα κ εγώ ότι ακόμη κ τις τελευταίες μέρες που έχει κάμψη η θερμοκρασία,στη Θεσσαλονίκη δεν υποχωρεί τα βράδια στο κέντρο κάτω απο τους 20β την ώρα που εδώ στην περιοχή μου κάθε πρωί παίζουμε με 13αρια.
      Χαρά θεού ήταν λοιπόν η σημερινή νεροποντή για τη Θεσσαλονίκη για να καθαρίσει επιτέλους η ατμόσφαιρα μιάς κ τις προηγούμενες ημέρες λόγω τοπικότητας δεν είχε βγάλει κάτι το ιδιαίτερο.
      Με την κατάλληλη προσοχή κ τα σωστά μέτρα οι βροχές όσο κ έντονες να είναι τέτοια εποχή είναι ευλογία καθώς ακολουθεί το ξηρό Ελληνικό καλοκαίρι.
      Επιτέλους εκεί έξω ας καταλάβουν τι θέλουν γιατί στο τέλος θα μας πούν ότι η βροχή το Μάη είναι αφύσικη.
      Εγώ πάντως περιμένω την αυριανή έντονη μέρα αστάθειας με αγωνία!

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη αγαπητέ Σταύρε αλλά χωρίς να γνωρίζω τι είπαν τα κανάλια -συμφωνώ ότι 9 φορες στις δέκα υπερβάλλουν- σήμερα το κέντρο τουλάχιστον (ιδίοις όμμασιν) "πνίγηκε" εξαιτίας του τεράστιου όγκου νερού που έπεσε μέσα σε 1 ώρα.
      Ακόμη κι αν δεν ήταν πόλη αλλά χωράφια δε θα προλάβαινε η γη να απορροφήσει το νερό σε καμία περίπτωση. Ακόμα κι αν όλη η πόλη ήταν ένα ρέμα/ένα ποτάμι αυτό θα είχε υπερχειλίσει.
      Σύμφωνα με το meteo έπεσαν:
      74 χιλιοστά στο Επταπύργιο (απόσταση 1 χιλιομέτρου από "κέντρο") και
      17 χιλιοστά στην Καλαμαριά(απόσταση 9 χιλιόμετρων από "κέντρο").
      Η ραγδαιότητα και τοπικότητα του φαινομένου είναι αδιαμφισβήτητη. Ως προς τις συνέπειες έχω διαφορετική άποψη. Η πόλη όχι μόνο δεν καθάρισε αλλά βρώμισε...λάσπη, σκουπίδια ακόμη και νεκρά ποντίκια που πνίγηκαν και βγήκαν στην επιφάνεια. ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ σπίτια, καταστήματα (ακόμη και ισόγεια) και νερό για ακόμη μια φορά δεν υπάρχει λόγω θολότητας, ρεύμα κομμένο σε αρκετά σπίτια. ΕΥΤΥΧΩΣ δεν θρηνήσαμε θύματα κι αυτό είναι πράγματι ευχάριστο.ΑΥτό που μας έσωσε από το ΑΚΡΑΙΟ καιρικό φαινόμενο είναι η κλίση του κέντρου που ωθούσε τα νερά στον Θερμαϊκό κόλπο.
      Θα ήθελα να ακούσω την άποψη και τις πληροφορίες του δασκάλου.
      Κωσταντίνος από Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    3. Σε ποια περιοχή μένεις; Συκιές Νεάπολη Κέντρο κι εγώ δεν ξέρω πού αλλού υπήρξε θεομηνία... Καλαμαριά για παράδειγμα έζησαν μια συνηθισμένη καταιγίδα "άλλος καιρός"... Δεν αποτελεί δώρο θεού για όσους πλημμυρίσαμε. Ο κ.Ζιακόπουλος πολύ πρόσφατα μίλησε για τα υπερ και τα κατά των καταιγίδων αλλα σήμερα αυτό δεν ήταν καταιγίδα αλλά κατακλυσμός.

      Διαγραφή
    4. Ένα τέτοιο φαινόμενο δεν αποτελεί ΧΑΡΑ ΘΕΟΥ σε καμία περίπτωση. Θα τολμούσα να πω με κάθε σεβασμό ότι ειναι μια λεκτική υπερβολή. Βεβαίως δεν είναι αφύσικο αφού συμβαινει στη φύση αλλά είναι ακραίο, επικίνδυνο και ασύνηθες με την έννοια ότι συμβαίνει αλλά σπανιότατα, όχι ότι είναι εξωπραγματικό αλλά αν δεν χαρακτηριστεί ακραίο,τότε τι χαρακτηρίζουμε έτσι;
      Βασίλης Παπαδόπουλος

      Διαγραφή
    5. οταν βλεπεις αμαξια να παρασυρονται απο τα νερα,ατομα να κυνδυνευει η ζωη τους,υλικες ζημιες,και ενα σωρο αλλα προβληματα δεν θα το χαρακτηριζαμε και "δωρο θεου"ασχετως αν απο οπτικη αποψη ηταν κατι συναρπαστικο και αξιζε!

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  2. Να παραθέσουμε και τα στοιχεία βροχόπτωσης (τζίρος) για το α΄ 10ήμερο Μαΐου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που υποσχεθήκαμε :
    1) Κέντρο πόλης - Διαγώνιος : 95 mm (κ. Τσιουκανάρας - meteothes.gr),
    2) Καλαμαριά - Καραμπουρνάκι : 45 mm (ΕΑΑ),
    3) Επταπύργιο : 129 mm (ΕΑΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Χρήστο! Αν έχεις στη διάθεσή σου και τα χθεσινά μπορείς να τα γράψεις για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της "καταιγίδας"

      Διαγραφή
    2. Τα αντίστοιχα χθεσινά είναι: 63 mm, 17 mm και 74 mm με μεγάλες όμως ραγδαιότητες, όπως ανέφερε χθες ο κ. καθηγητής.

      Διαγραφή
  3. Ενδεικτικά οι επιπτώσεις της χθεσινής καταιγίδας:
    https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/thessaloniki-nees-eikones-katastrofis-kai-xaous-kleista-sxoleia-kai-perioxes-xoris-nero-kai-reyma-pics-vids/2514891/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μια υπέροχη μπόρα ξυπνήσαμε εδώ στην πόλη της Ρόδου, την οποία διαδέχθηκε αυτή τη στιγμή μια όμορφη λιακάδα με καθαρό ορίζοντα και μέτριο άνεμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά πέραν της άποψης-γνώμης του δασκάλου που θα μας φιαφωτίσει εγώ επιμένω κ θα ξανά πω ότι ήταν ένα ακραίο φαινόμενο μεν αλλά σίγουρα έχει ξανά συμβει κ όταν υπάρχουν σωστές υποδομές π.χ Γιάννενα,Άρτα,Αγρίνιο σπάνια παρατηρούνται πλυμμηρικά φαινόμενα ακόμη κ σε τέτοιες ραγδαιότητες.
    Ήταν ένα φαινόμενο ακραίο κ πολύ τοπικό μόνο στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο μπορεί να ξανά συμβεί εκεί σε δύο ή κ παραπάνω χρόνια κ τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ αλλά σέβομαι την άποψη σου, όπως η Αριάδνη πέρυσι και δεν είχε ξανασυμβεί για 50 τουλάχιστον χρόνια κάτι τέτοιο συνέβη χτες πολύ σπάνιο και βέβαια αρκετά τοπικό σε έκταση(ουδεμία σχέση με την έκταση της Αριάδνης, συνέκρινα με αυτήν μόνο λόγω σπανιότητας εμφάνισης στην ίδια περιοχή). Ουδεμία υποδομή μπορεί να απορροφήσει τέτοια ποσότητα νερού. Ας είμαστε ρεαλιστές.

      Διαγραφή
    2. Μα εννοείτε ότι το νερό που έπεσε μέσα σε μία ώρα είναι ακραίο αλλά όπως είπες κ εσύ το φαινόμενο ήταν πολύ τοπικό κ σε μικρή κλίμακα κ σίγουρα έχει ξανά συμβεί σε άλλες περιοχές απλώς εκεί που έχει ξανά συμβεί μπορεί να είναι κάποιο ημιορεινό χωριό κ να μην υπάρχει σταθμός κ γι'αυτό δεν πήρε μεγάλη έκταση.
      Θέλω να καταλήξω ότι υπήρξαν προβλήματα αλλά αυτά ήταν αναμενόμενα να συμβούν σε τοπικό επίπεδο αφού υπήρξαν εδώ κ πολλές μέρες προειδοποιήσεις κ απο εδώ μέσα αλλά κ από την εμυ.
      Έτυχε η καταιγίδα να κάνει focus εκεί κ τίποτα παραπάνω.
      Οι εκφράσεις απο τα ΜΜΕ "αφύσικα φαινόμενα" κ "Μάιο έχουμε γιατί βρέχει ή γιατί κάνει ψύχρα" πιστεύω είναι αστεία κ κάνουν κακό στην κοινή γνώμη.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα Φώτη! Όσο για τα ΜΜΕ, απλά τραγικά. "Αφύσικα φαινόμενα" οι καταιγίδες τον Μάιο, τι άλλο θ΄ακούσουμε! Ήταν όμως φυσικό και ωραίο το "καλοκαίρι" και η ξηρασία και οι δασικές φωτιές το Μάρτιο και τον Απρίλιο! Εκεί δεν είδα να "διαμαρτύρεται" ο Τύπος!

      Διαγραφή
  6. Συμφωνω κι εγω οτι δεν ειναι θεμα υποδομης το να απορροφηθει τετοια ποσοτητα νερου τοσο αμεσα. Δεν αντιμετωπιζεται ενα τετοιο φαινομενο ουτε ειναι δυνατον να υπαρξει προβλεψη για κατι που συμβαινει τοσο σπανια. Μονο υπομονη, τι αλλο, και να ευχεται κανεις να περασει γρηγορα. Προσωπικα φοβηθηκα πολυ χθες, κινουμενη απο το κεντρο της Θεσσαλονικης προς τα ανατολικα, οταν για μιση ωρα με "πετροβολουσε" το χαλαζι μεσα στο αυτοκινητο. Αυτο δεν το εχω ξαναζησει.
    Δημητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το επίπεδο προστασίας από τις πλημμύρες εξαρτάται από το κόστος, την επιθυμία της κοινωνίας, τη εν δυνάμει ζημία, την επίδραση στο περιβάλλον και άλλους παράγοντες. Η προστασία δεν είναι ποτέ απόλυτη και αυτό ισχύει πρωτίστως για τις ξαφνικές πλημμύρες (flash floods) που οφείλονται σε τοπικές πολύ μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις.
    Καλό βραδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα...παρ όλες τις προβλέψεις, ΣΤΑΓΌΝΑ ΔΕΝ ΈΠΕΣΕ ΠΆΛΙ ΣΤΗΝ ΚΡΉΤΗ ΣΉΜΕΡΑ.....Δύσκολο μέρος προγνωστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή