Ενισχύεται η αστάθεια


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις τόσο στην κεντρική όσο και στην ανατολική Μεσόγειο με συνέπεια την επικράτηση ΝΑ έως ΒΑ ανέμων εντάσεως 4 με 5 μποφόρ. Παράλληλα, οι ψυχρές μάζες που μεταφέρονται στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας δημιουργούν συνθήκες αστάθειας με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την Πέμπτη (24/5) η αστάθεια θα συνεχιστεί και μάλιστα στη Β. Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ενταθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο (25-27/5) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας.


Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη Μακεδονία κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 Βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι και τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Και σήμερα (βορειο)ανατολικός ήταν άνεμος, χαρίζοντας την απόλυτη διαύγεια στο απέραντο γαλάζιο, όπου κοπάδια μελανούρια καλόγριες και γαϊτανούρια έκαναν το καθιερωμένο καλοκαιρινό τους χορευτικό. Ωραίες και οι εικόνες με την αθερίνα στην επιφάνεια και τις σάλπες, τους κακαρέλους, τις μουρμούρες, τις δράκαινες, τους σπάρους και τους σαργούς στον βυθό.

    Η "μεγάλη εικόνα" δεν είναι, όμως, και τόσο καλή, αφού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian αν και τα 7,6 δισ. άνθρωποι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,01% των έμβιων όντων στη γη, έχουν οδηγήσει σε εξαφάνιση το 83% των άγριων θηλαστικών και τα μισά φυτά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα βακτήρια αντιπροσωπεύουν το 13%, τα φυτά το 82% και μόλις το 5% της συνολικής βιομάζας αντιστοιχεί σε όλα τα υπόλοιπα πλάσματα, έντομα, ψάρια και ζώα. Επίσης η υποβρύχια ζωή αποτελεί το 1% της βιομάζας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκεται στην ξηρά και το 1/8 αυτής, δηλαδή, τα βακτήρια κάτω από την επιφάνεια. Η μετάλλαξη του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει, εξάλλου, τους επιστήμονες να ορίσουν μία νέα γεωλογική εποχή, το Ανθρωπόκαινο, που αρχίζει από τότε που χρονολογούνται τα παλιότερα οστά κοτόπουλων.

    Τα πουλερικά αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των πουλιών, ενώ το μόνο το 30% είναι άγρια πτηνά. Ακόμα πιο δυσανάλογη είναι η εικόνα στα θηλαστικά, καθώς το 60% είναι βοοειδή και γουρούνια, δηλαδή, οικόσιτα, το 36% άνθρωποι και μόλις το 4% άγρια ζώα. Η καταστροφή των άγριων ενδιαιτημάτων, εξαιτίας της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και της ανάπτυξης έχει σημάνει την έναρξη της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στη γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Και περίπου τα μισά ζώα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Μόνο το 1/6 των άγριων θηλαστικών (από ποντίκια μέχρι ελέφαντες) έχει απομείνει, ενώ η φαλαινοθηρία των τελευταίων τριών αιώνων έχει αφήσει στους ωκεανούς μόνο το 1/5 των θαλάσσιων θηλαστικών σε σχέση με όσα υπήρχαν πριν τη βιομηχανική εποχή και πριν ο άνθρωπος γίνει αγρότης.

    "Υπάρχει μία δυσαναλογία σχετικά με την παρουσία μας στη γη" λέει ένας επιστήμονας που έγινε για αυτόν τον λόγο χορτοφάγος και εξηγεί ότι όταν λύνει ένα παζλ με τις κόρες του βάζει μία καμηλοπάρδαλη, δίπλα σε έναν ελέφαντα και έναν ρινόκερο, αλλά στην πραγματική ζωή θα έβαζε τρεις αγελάδες δίπλα σε μία κότα. Παρά την κυριαρχία, ωστόσο, του ανθρώπου στη γη, η βιομάζα των ιών και των σκουληκιών είναι τριπλάσια από τη δική μας, των ψαριών 12πλάσια και των μανιταριών 200πλάσια.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/may/21/human-race-just-001-of-all-life-but-has-destroyed-over-80-of-wild-mammals-study
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα σας κ. Ζιακοπουλε.Μια ερωτηση οσον αφορα τους ανεμους το Τριημερο στο Αιγαιο,και συγκεκριμενα στο κρντρικο και στον Καφηρεα.Απο ο,τι λεγεται,το 7αρι μοιαζει σιγουρο για ολες αυτες της ημερες.Εσεις πιστευτε οτι "παιζει" να βγαλει και 8αρι ,και αν ναι,ποιες ημερες ??παντα μιλω για κεντρικο και Καφηρεα.Σας ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή