«Το νυχτερινό ψύχος ήτο εφάμιλλον προς τον καύσωνα της ημέρας»


Η έναρξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου
Στις 16 Ιουνίου του 1913 η Βουλγαρία επιτέθηκε εναντίον των σερβικών και των ελληνικών δυνάμεων. Η «Πρωσία της Ανατολής», όπως την ονόμαζαν τότε, ήταν δυσαρεστημένη από την απώλεια σχεδόν όλης της Μακεδονίας, η οποία αποτελούσε τον κεντρικό στόχο των βουλγαρικών αλυτρωτικών οραμάτων. Οι ελληνοβουλγαρικές εχθροπραξίες άρχισαν με την εκκαθάριση της Θεσσαλονίκης από τους Βουλγάρους τη 17η Ιουνίου και συνεχίστηκαν ως το τέλος του πολέμου στην περιοχή που περικλείεται από τον Αξιό ποταμό στα δυτικά, την κοιλάδα του Νέστου ποταμού στα ανατολικά και τα υψώματα της Τζουμαγιάς, που σήμερα βρίσκονται εντός βουλγαρικού εδάφους, στα βόρεια. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος κράτησε μόλις ένα μήνα, αλλά ήταν αγριότερος και πιο αιματηρός από τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Τελικά, η Βουλγαρία πλήρωσε τον τυχοδιωκτισμό των ηγετών της µε πλήρη κατάρρευση. Η τελευταία μάχη διεξάχθηκε στις 17 Ιουλίου και ο πόλεμος τελείωσε τυπικά µε την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου στις 28 Ιουλίου 1913.



Θα υπέθετε κάποιος ότι λόγω εποχής ο καιρός στη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στις ελληνικές δυνάμεις, αλλά δεν είναι έτσι. Από τα μέσα Απριλίου του 1913 στη Μακεδονία η ζέστη στη διάρκεια της ημέρας άρχισε να γίνεται αισθητή, αλλά τη νύχτα το κρύο ήταν τσουχτερό. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του στρατιωτικού γιατρού  Κωνσταντίνου Ζ. Χριστόπουλου για τις θερμοκρασίες που επικράτησαν την πρώτη ημέρα της μάχης Κιλκίς-Λαχανά: «Το νυχτερινό ψύχος ήτο εφάμιλλον προς τον καύσωνα της ημέρας».1

Από τα ιστορικά κείμενα και τα ημερολόγια των πρωταγωνιστών του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου μαθαίνουμε ότι από τα τέλη Μαΐου η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας είχε ήδη φθάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ τον Ιούλιο στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των επιχειρήσεων παρατηρήθηκαν αρνητικές θερμοκρασίες. Υπάρχει αναφορά ότι στο Ρουσίνοβο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων η ελάχιστη θερμοκρασία είχε πέσει στους μείον 2 βαθμούς Κελσίου.2 Θυμίζω στο σημείο αυτό ότι σχετικά πρόσφατα, στις 1-6-1997, η ελάχιστη θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι είχε πέσει στους μείον 3 βαθμούς και η πάχνη είχε καταστρέψει, σχεδόν στο σύνολό τους, τις πατατοφυτείες.

Από το καλοκαιρινό κρύο στα βουνά της Μακεδονίας έχω και μια προσωπική εμπειρία. Τον Ιούλιο του 1974 στη διάρκεια των δραματικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο υπηρετούσα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Σιδηρόκαστρο. Τη νύχτα της 20ης προς την 21η του μήνα, ευρισκόμενοι σε πορεία προς τα οχυρά του Ρούπελ, καθίσαμε κάποια στιγμή να ξεκουραστούμε. Θυμάμαι που ακούμπησα την πλάτη μου σε μια αντιαρματική τσιμεντένια πυραμίδα και κουρασμένος όπως ήμουν με πήρε αμέσως ο ύπνος. Όμως, σε ελάχιστα λεπτά ξύπνησα από το διαπεραστικό κρύο και τη βροχή που είχε αρχίσει να πέφτει.

Γυρίζοντας στην περίοδο του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, πρέπει να αναφερθούμε και στα προβλήματα που δημιουργούσε στους στρατιώτες ο ανοιξιάτικος και στη συνέχεια ο καλοκαιρινός ήλιος. Πέρα από τα εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια που αρχικά κοκκίνιζαν και στη συνέχεια ξεφλούδιζαν, από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου άρχισαν να σημειώνονται και κρούσματα ηλίασης. Με αυτές τις συνθήκες, για τους Έλληνες στρατιώτες οι πορείες στη διάρκεια της ημέρας ήταν εξουθενωτικές: «Μόνο αν βαδίσει κανείς φορτωμένος εν μέσω πεδιάδων με αυτόν τον καύσωνα μπορεί να καταλάβει τι είναι. Ο χειμώνας είναι χιλιάδες φορές καλύτερος για μάχες και πορείες», σημειώνει στις αναμνήσεις του ανώτερος αξιωματικός.2

Προβλήματα στους Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες που διέμεναν στην ύπαιθρο δημιουργούσαν και οι συχνές καταιγίδες. Ενδεικτικά για το θέμα αυτό είναι όσα γράφει στο ημερολόγιό του ο  Κεφαλλονίτης στρατιώτης Διονύσιος Λιβιεράτος: «Είχομεν κατακλιθεί προς ύπνον οπόταν φοβερός ανεμοστρόβιλος μετά ραγδαίας βροχής μας καταρρίπτει δύο των ορθοστατών της σκηνής μας και μας αναγκάζει μέσω του πανδαιμονίου τούτου να εξέλθωμεν όπως διορθώσωμεν αυτήν, όπερ και κατορθώσαμεν αφού εννοείται εβράχημεν μέχρις οστέων (…) Δεν προφθάνομεν να εισέλθωμεν εις την σκηνήν μας οπότε δευτέρα και ισχυροτέρα ορμή ανέμου μας θραύει όλους τους ορθοστάτας και ρίπτει την σκηνήν εφ’ ημών».3

Μια σημαντική πληροφορία καιρικού ενδιαφέροντος μάς άφησε και ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Ιωάννης Βελισσαρίου, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 14η Ιουλίου στο αιματοβαμμένο ύψωμα 1378. Στο τελευταίο γράμμα που έστειλε στη γυναίκα του με ημερομηνία 9-7-1913 ο κατά τον βασιλιά Κωνσταντίνο «Ήρωας των Ηρώων» Βελισσαρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι Βούλγαροι, κυνηγημένοι από τους ευζώνους του, «κατέφυγαν στο απέναντι όρος με ύψος 2.661 μέτρων το οποίο είναι στολισμένο με άφθονο χιόνι».4 Το γεγονός ότι στις 9 Ιουλίου και με το νέο ημερολόγιο στις 22 Ιουλίου στο συγκεκριμένο βουνό υπήρχε άφθονο χιόνι είναι εντυπωσιακό και δείχνει ότι το κλίμα της εποχής εκείνης κατά πάσα πιθανότητα ήταν ψυχρότερο του σημερινού.   

Παραπομπές:
1 Κωνσταντίνου Ζ. Χριστόπουλου, ιατρού του 1ου Συντάγματος των Ευζώνων,  Πολεμικόν Ημερολόγιον εκ του Ελληνοβουλγαρικού Πολέμου, 1914.
2 Δοξάκη Κομήτη Ταγματάρχη, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913. Στρατιωτική Επιθεώρηση, Ιανουάριος-Απρίλιος 2013.
3 Διονυσίου Λιβιεράτου, Ώρες μάχης. Ημερολόγιο 23 Φεβρουαρίου – 5 Οκτωβρίου 1913. Ελληνική Ευρωεκδοτική, 1991.
4Τα Ανέκδοτα του Ήρωος των Ηρώων Ιωάννου Βελισσαρίου. Πολεμική Βιβλιοθήκη «Ακροπόλεως», 1913.

16 σχόλια:

  1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ23 Ιουνίου 2018 στις 9:51 π.μ.

    Κύριε Ζιακόπουλε ποιο είναι το βουνό με υψόμετρο 2661μ στο οποίο αναφέρεται ο Βελισσαρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς πρόκειται για κάποια δευτερεύουσα κορυφή της οροσειράς του Πιρίν, της οποίας το μέγιστο ύψος είναι 2.914 μέτρα (κορυφή Βίχρεν).

      Διαγραφή
    2. Όντως, έχει πολλή ψύχρα μετά από κάποιο υψόμετρο στα βουνά το καλοκαίρι και θυμάμαι που σκεπαζόμασταν με κουβέρτες τα βράδια στις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πίνδο και τον Όλυμπο στα τέλη της δεκαετίας του '80. Και το καταφύγιο ήταν πολύ πιο χαμηλά από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου που είναι ο Μύτικας (2.917 μέτρα) και το Σχολειό (2.911 μέτρα).

      Ομοίως και όσο καταδύεσαι στη θάλασσα είναι πιο κρύα τα νερά, ακόμα και σε μικρά βάθη. Ειδικά αν έχει νοτιά, άπνοια, κουφόβραση ή, συννεφόκαμα και έχουν ζεστάνει πολύ τα επιφανειακά νερά. Το χειρότερο στον βυθό δεν είναι, βέβαια, το κρύο, αλλά ο χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός, γνωστός και σαν "φάντασμα", ο μεγαλύτερος δολοφόνος στους ωκεανούς, όπως γράφει και το Skynews. Εξηγώντας ότι δίχτυα, πετονιές και δοχεία (για καβούρια και αστακούς), που χάνονται ή, εγκαταλείπονται ανοιχτά των ακτών μας παγιδεύουν για δεκαετίες τη θαλάσσια ζωή, καταδικάζοντάς την σε θάνατο.

      Περίπου 640 χιλιάδες τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο και ένα από τα μέρη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι και η προστατευμένη περιοχή του Milton Haven στην Ουαλία. Πρόκειται για ένα φυσικό λιμάνι, που είχε χρησιμοποιηθεί σαν λιμάνι τον Μεσαίωνα και κάτω από την επιφάνειά του υπάρχουν όλα τα είδη πλαστικού, συμπεριλαμβανομένων δοχείων για αστακούς και διχτυών. Εκτιμάται ότι το 58% του συνολικού πλαστικού στον ωκεανό είναι χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός. Δύτες προσπαθούν να απομακρύνουν όλη αυτή την πλαστική ρύπανση από το Milton Haven και ένας εξ αυτών ο Dave Kennnard εξηγεί ότι τα πουλιά παγιδεύονται και πεθαίνουν από τα δίχτυα και μετά κρέμονται από τα βράχια.
      https://news.sky.com/story/the-most-dangerous-killer-lurking-in-the-sea-11413909
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. NW Pindos
    Σε ότι αφορά τον καιρό: Τελικώς ο ήπιος χειμώνας (κυρίως θερμοκρασιακά) δεν συνεπάγεται κατ΄ ανάγκη ζεστό καλοκαίρι (ήδη ο Ιούνιος αποχωρεί).
    Μιας και γίνεται, όμως, αναφορά στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου 1913 (που βρίσκεται και στην επικαιρότητα): Η Συνθήκη αυτή υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1913 μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου και με αυτήν καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας-Ρουμανίας, Ελλάδας-Βουλγαρίας και Σερβίας-Βουλγαρίας. Δεν περιελήφθη διάταξη σχετική με τα σύνορα Ελλάδας - Σερβίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα (το Μάιο του 1913) μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας υπεγράφη διμερής συμφωνία, που ουσιαστικά αναγνωρίστηκε και από τη μετέπειτα Συνθήκη του Βουκουρεστίου (Ιουλίου 1913), βάσει της οποίας καθορίζεται ΚΟΙΝΗ μεθωριακή γραμμή, κοινά σύνορα δηλαδή μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας (όπως αυτή η μεθόριος καθορίστηκε μεταξύ τους). Πρακτικά αυτό σημαίνει, για να το εξηγήσουμε απλά, ότι μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας δεν νοείται, βάσει των αμέσως ανωτέρω Συνθηκών, η ΥΠΑΡΞΗ (η παρεμβολή δηλαδή) άλλου κράτους. Το κράτος αυτό σήμερα είναι η πΓΔΜ (Σκόπια). Το κράτος αυτό δημιουργήθηκε και διεκδίκησε αυτοτελή υπόσταση μετά τη διάλυση της πρώην ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας από το έτος 1991 και μετά. Για να δικαιολογήσει, όμως, την ύπαρξη του ως κράτος και την αυτοτελή του υπόσταση έπρεπε κάτι να επικαλεσθεί για να καταδείξει αυτοτέλεια ως έθνος. Επικαλέστηκε, λοιπόν, την ύπαρξη ΄΄Μακεδονικού έθνους΄΄διότι διαφορετικά (βάσει του διεθνούς δικαίου) δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτοτελή υπόσταση και αυτονομία. Αφ΄ ης στιγμής, όμως, δεν υφίσταται ΄΄Μακεδονικό έθνος΄΄ (γι αυτό οι πολίτες της πΓΔΜ αντιδρούν έντονα σήμερα στη συμφωνία) τίθεται εν αμφιβόλω η δικαιολογητική βάση της υπόστασης τους ως κράτος, την οποία έρχεται να ΄΄σώσει΄΄ η αναγραφή στις ταυτότητες τους του όρου ΄΄Μακεδόνες΄΄ (ήξεις αφήξεις δηλαδή). Σε κάθε, δε, περίπτωση λόγω της, βάσει Συνθηκών, κοινής μεθωρίου Ελλάδας - Σερβίας ανακύπτει το ζήτημα εάν η ονομασία του όποιου κράτους ανάμεσα τους απαιτεί τριμερή συμφωνία (Ελλάδας - Σερβίας και πΓΔΜ λόγω ισχύος των άνω Συνθηκών) και όχι διμερή συμφωνία μόνο μεταξύ Ελλάδας - πΓΔΜ. Τίθεται, επίσης, το ερώτημα τι αναγνώρισε η χώρα μας με το πΓΔΜ; σημαίνει δηλαδή ότι στην πρώην ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία υπήρχε Δημοκρατία της Μακεδονίας η οποία τώρα έγινε πρώην λόγω διάλυσης της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας; και είναι αυτό γεωγραφικός προσδιορισμός; Η υιοθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού (πιο σωστή λύση) ξεκινά από το γεγονός ότι στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου υπάρχει γεωγραφικά και μόνο γεωγραφικά Μακεδονία, που εκτείνεται και λίγο πιο βόρεια της χώρας μας κατά ένα μικρό ποσοστό (γεωγραφικά), πλην όμως αυτό ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία της Μακεδονίας, που ανήκει στην αρχαία Ελληνική Ιστορία. Γι αυτό αρκετοί σήμερα δέχονται ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι προτιμότερος του πΓΔΜ, που παραπέμπει σε αυτοτελές κράτος Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Όλο το θέμα κατά τη γνώμη μου ξεκινάει από το γεωγραφικό σκέλος της υπόθεσης και οι γείτονες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτό παραποιώντας την ιστορία. Από κει και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του διαχρονικά από το παρελθόν μέχρι σήμερα.
    Σχετικά με τον καιρό και πάλι: Ο καιρός του καλοκαιριού πάνω κάτω είναι ο ίδιος (ζέστη, ήλιος κλπ.). Το καλοκαίρι προσελκύουν το ενδιαφέρον είτε ακραία φαινόμενα (καύσωνες, καταιγίδες κλπ.), είτε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στα ορεινά τον Αύγουστο. Ο χειμώνας, δεν το συζητάμε, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω τον.κ.Ζιακοπουλο,για την ακόμα μια ομορφη ιστορια που μας έγραψε και έχει φυσικά άμεση σχέση με τον καιρό που πολλές φορές εχει παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλά γεγονότα.Πολυ ωραία συμπλήρωσε τα όσα έγραψε ο δάσκαλος και ο φίλος από την NW pindo.Τωρα οσο αφορά τον καιρό σήμερα ξεκίνησε πολύ καλά με ήλιο και λιγο αερα(δυτικο)που οσο περνουσε η ωρα δυνάμωνε και μαζί του έφερε πολλά σύννεφα και απο τις 2:30-3:30 παρολο που τα μπουμπουνητα έδιναν και έπαιρναν το μόνο κατάφεραν ήταν να φέρνουν λίγες σταγόνες βροχής,αλλα να ριξουν πολύ την θερμοκρασία.Σιγουρα όμως εδώ τριγύρω πρέπει να έριξε καταιγίδα.Αυτην την ώρα η συννεφιά είναι αρκετή και πιστεύω ότι είναι τα Προεόρτια σε αυτά που έρχονται.Οπως μέρες τώρα τα είπε ο Φώτης και συμπλήρωσε ο δάσκαλος στην χθεσινή του πρόβλεψη,τα σημάδια δείχνουν σημαντική αλλαγή του καιρού και πολύ σωστά το τόνισε και ο Χρήστος Σιμουλης και πρέπει τις επόμενες ημέρες να προσέξουν όλοι και στην στεριά και στην θάλασσα και να πάρουν τα μέτρα τους,καθώς πολύ σωστά είπε ο Χρήστος δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα απο την πολιτεία.Καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Ευχαριστώ Χριστόδουλε, συμπερασματικά δηλ. εμείς ως χώρα θα έπρεπε από την αρχή αρχή να αρνηθούμε τη συνδρομή των προϋποθέσεων ύπαρξης νέου κράτους (των Σκοπίων δηλαδή) λόγω μη συνδρομής των προϋποθέσεων ύπαρξης έθνους και να επιχειρηματολογίσουμε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει γεωγραφικά μακεδονικό έδαφος βορειότερα της χώρας μας συνδεόμενο με την αρχαία μακεδονική ιστορία μας. Βέβαια αυτά μπορεί να προβλήθηκαν, αυτό όμως που βλέπουμε είναι ότι φτάσαμε να μιλάμε για το όνομα και να είμαστε μπρος στο δίλημμα το μη χείρον βέλτιστον!!!! Γι αυτό λέω ο καθένας διαχρονικά ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Σας κούρασα αλλά ως βορειοελλαδίτης ήθελα να πω κάποια πράγματα με την ευκαιρία του άρθρου.
      Σχετικά με τον καιρό για να είμαι ειλικρινής όπως το χειμώνα θέλουμε χιόνια έτσι και το καλοκαίρι θέλουμε καλό και ωραίο ήλιο και όχι αυτή την αστάθεια, που επικρατεί τελευταία. Ενδιαφέρον θα έχουν και πάλι φέτος οι θερμοκρασίες στα ορεινά της Δ. Μακεδονίας από τα τέλη Ιουλίου και μετά τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και τις βραδυνές ώρες (στα 1000 μ. μπορεί να πέσει και στους 5-7 βαθμούς της κλίμακας κελσίου ειδικά αν βρέξει το βράδυ), όπως και το θερμοκρασιακό εύρος στα πεδινά τμήματα της Δ. Μακεδονίας (πέρσι η μεγαλύτερη διακύμανση που παρατήρησα ήταν 15 βαθμοί το πρωί και 37 το μεσημέρι, γι αυτό και δεν ζεσταίνεσαι όπως στις μεγαλουπόλεις στις οποίες πολλές φορές η ελάχιστη δεν πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς).

      Διαγραφή
    2. Ότι και να σήμαινε η λέξη Μακεδονία στους παλαιότερους χρόνους στις αρχές του 20ου αιώνα για τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής( Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία και Αγγλία) η Μακεδονία εκτεινόταν απο τις λίμνες Οχρίδα και Πρέσπες στα δυτικά ως τον ποταμό Νέστο στα ανατολικα απο τα βουνά του Σαρ της Ρηλας και της Ροδόπης στο βορρα ως την Πίνδο τον Όλυμπο και το Αιγαίο στο νότο.Όταν την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία φαινοταν έτοιμη να καταρρεύσει οι δυνάμεις τις εποχής θυμήθηκαν τα παραμελημενα συμφέροντα τους στη Μακεδονία.Ηταν λοιπον επόμενο να γίνει μεγάλο παρασκηνιακο παιχνίδι απο τους ισχυρούς της εποχής ανάλογα με τα συμφέροντα της καθε μιας χώρας.

      Διαγραφή
  4. Μπανάκι το πρωί και καταιγίδα το βραδάκι στην Αττική, με ηλεκτρικό υπερθέαμα! Αυτά είναι!! Το τέλειο καλοκαίρι! Μακάρι να πάει έτσι και τον Ιούλιο! (Και η Σουηδία πάει να πετάξει έξω την Γερμανία από το Μουντιάλ. Άψογα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς νίκησε η Γερμανία στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Και με νίκη 2-0 επί της Ν. Κορέας προκρίνεται σίγουρα ό,τι κι αν γίνει στο Μεξικό - Σουηδία. Με νίκη 1-0 προκρίνεται σίγουρα αν χάσει ή, φέρει ισοπαλία η Σουηδία ή, αν ηττηθεί το Μεξικό με 2-0.

      Αν χάσει, όμως, το Μεξικό με 1-0 θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία με ίδια διαφορά τερμάτων και προς το παρόν υστερεί η Γερμανία στις κόκκινες κάρτες (ναι, είναι κι αυτό κριτήριο). Αν ηττηθεί το Μεξικό με 2-1 προκρίνεται μαζί με τη Σουηδία και μένει εκτός η Γερμανία (με νίκη της 1-0), διότι θα έχει λιγότερα επιθετικά γκολ.

      Με ισοπαλίες και στα δύο ματς, προκρίνεται πρώτο το Μεξικό και για Σουηδία και Γερμανία θα μετρήσει ποια από τις δύο ισοπαλίες θα είναι με περισσότερα γκολ. Αν είναι με το ίδιο σκορ, πάμε πάλι στο κριτήριο των καρτών. Το πιθανότερο είναι, βέβαια, η διαχρονικά αχώνευτη Γερμανία να ρίξει 3-4 γκολάκια στη Ν. Κορέα και να πάρει και την πρώτη θέση του ομίλου, αποφεύγοντας έτσι και τη Βραζιλία (αν πάρει κι αυτή την πρωτιά) στους 16. Some guys get all the luck, που λέει και το τραγούδι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Μεξικό και Γερμανία θα περάσουν πιστεύω είναι οι καλύτερες ομάδες του ομίλου. Δεν βλέπω Σουηδία να κερδίζει το Μεξικό. Η Γερμανία χθες έπαιξε φοβερή μπάλλα, θα είναι άδικο να μείνει έξω. Αν τελικά περάσει νομίζω θα είναι φαβορί και για την κατάκτηση του παγκόσμιου. Επίσης, αν περάσει η Αργεντινή μετά την περιπέτεια, που περνάει στους ομίλους θα είναι μεταμορφωμένη πιστεύω. Η ομάδα, όμως, που βλέπω να κάνει μεγάλη πορεία (μέχρι και τελικό ενδεχομένως) είναι η Κροατία. Η πιο συντονισμένη και πλήρης ομάδα αυτή τη στιγμή.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει ούτε 0,001% να μείνει πλέον εκτός η Γερμανία, αφού θα τη νικήσει τη Ν. Κορέα. Παρά το γεγονός ότι και οι Ασιάτες έχουν κάποιες λίγες πιθανότητες πρόκρισης σε περίπτωση νίκης τους με 2-0 και ήττας με 1-0 της Σουηδίας από το Μεξικό. Αλλά αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας,τεκμηριωμενο,με τις παραπομπές του,κ τον μαγικό τρόπο που συνδεει ιστορικά με μετεωρολογικά γεγονονοτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία διόρθωση: Αν χάσει το Μεξικό 1-0, τότε αποκλείεται σε περίπτωση νίκης της Γερμανίας 1-0 επί της Ν. Κορέας, διότι στην τριπλή ισοβαθμία (και με Σουηδία μέσα) θα υστερεί στα επιθετικά γκολ. Αντίθετα, αν χάσει το Μεξικό με 2-1 προκρίνεται μαζί με τη Σουηδία και μένει εκτός η Γερμανία, εφόσον νικήσει με 1-0. Το ίδιο ισχύει και αν τα σκορ είναι Σουηδία - Μεξικό 3-2 και Γερμανία - Ν. Κορέα 2-1 κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δεύτερη διόρθωση: Αν έρθουν δύο ισοπαλίες με το ίδιο σκορ και πάλι προκρίνεται η Γερμανία σε βάρος της Σουηδίας, επειδή την έχει κερδίσει στο μεταξύ τους παιχνίδι και δεν θα χρειαστεί το κριτήριο των καρτών. Επίσης, η Γερμανία δεν μπορεί να βγει πρώτη με νίκη με οποιοδήποτε σκορ, αν πάρει έστω ισοπαλία το Μεξικό από τη Σουηδία. Σαλάτα τα έκανα με τα σενάρια τελικά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  7. ενδιαφερον αρθρο!συνδυαζει ιστορικα και μετεορολογικα στοιχεια με ωραιο τροπο.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περιμένοντας τη βροχή της ημέρας, είδα στα πεταχτά το ματς - παρωδία της Αγγλίας με τον Παναμά (6-1). Συνταρακτικά γεγονότα, για τα οποία υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση συμβαίνουν, εξάλλου, στη γειτονική του Παναμά, Νικαράγουα, όπου όπου άλλοι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένα βρέφος 15 μηνών, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε πάνω από 200 νεκρούς από τις 18 Απριλίου όταν και άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ορτέγκα με αίτημα να παραιτηθεί. Συγκεκριμένα δυνάμεις της τάξης και της πολιτοφυλακής επιτέθηκαν στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Μανάγκουα, με φοιτητές να κάνουν λόγο για ελεύθερους σκοπευτές, για ανθρώπους εκπαιδευμένους να σφαγιάζουν, για έναν άνισο πόλεμο.

    Στο πανεπιστήμιο σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 15 φοιτητές, ενώ από αδέσποτη σφαίρα σκοτώθηκε το μωρό σε άλλη συνοικία της πρωτεύουσας με τη μητέρα του να κατηγορεί την αστυνομία, που με τη σειρά της αποδίδει την ευθύνη σε εκείνους που έχουν καταλάβει τις γειτονιές. Η Αρχιεπισκοπή της Νικαράγουας ζητάει να διατηρηθεί ο διάλογος κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και να σταματήσουν οι επιθέσεις και οι σκοτωμοί, ενώ έστειλε και τέσσερις ιερείς στις περιοχές των συγκρούσεων για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

    Μία πορεία στη μνήμη των θυμάτων ματαιώθηκε και προκηρύχθηκε 48ωρη απεργία, σαν αυτή που είχε παραλύσει τη Νικαράγουα στις 14 Ιουνίου. Η εκκλησία καλεί τον πρόεδρο Ορτέγκα να κάνει πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο του 2019, αντί για το τέλος του 2021, αλλά ο 72χρονος πρώην αντάρτης που κυβερνά από το 2007 τηρεί σιγή ιχθύος. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της αμερικάνικης Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι συνταρακτικά, 212 νεκροί, 1.337 τραυματίες και πάνω από 500 συλληφθέντες.
    https://www.lemonde.fr/ameriques/article/2018/06/24/nicaragua-nouvelles-attaques-des-forces-de-l-ordre_5320283_3222.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή