Ένα ακόμα Σαββατοκύριακο με άστατο καιρό


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες τη ΒΑ Ελλάδα. Το απόγευμα τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις λοιπές ηπειρωτικές περιοχές και την ορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στα βόρεια θα πέσει λίγο η θερμοκρασία. Την Κυριακή (24/6), η καιρική αστάθεια θα συνεχιστεί κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα (25/6), οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη Ν. Ιταλία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες βασικά στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι, πάντως, δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Την Τρίτη (26/6), θα επικρατήσει φθινοπωρινού τύπου κακοκαιρία στη χώρα (εξαιρούνται οι νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές της) με ισχυρές και σχετικά μεγάλης διάρκειας βροχές και καταιγίδες, οι οποίες είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα (πλημμυρικά φαινόμενα, ζημιές στην αγροτική παραγωγή κ.λπ.).
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως σε Α. Μακεδονία, Θράκη και Χαλκιδική. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ τα απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 και τοπικά στο Ν. Ιόνιο 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Β-ΒΑ Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι στα βόρεια ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 28 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. Σήμερα και χθες ήταν, δηλαδή, ένα διάλειμμα στην αστάθεια με αρκετή ζέστη, σαν να ήθελε να δείξει το καλοκαίρι ότι ήρθε και με τη βούλα (θερινό ηλιοστάσιο). Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο υποδέχτηκαν τον χειμώνα και νότια από την Αυστραλία στο νησί της Τασμανίας 1.537 άνθρωποι τον καλωσόρισαν με μία βουτιά στα νερά του ποταμού της πρωτεύουσας Χόμπαρτ, κι ενώ η θερμοκρασία ήταν στους 7 βαθμούς Κελσίου, όπως γράφει ο Guardian. Έγινε νέο ρεκόρ συμμετοχής στο event που διοργανώνεται κάθε χρόνο με το που μπαίνει ο χειμώνας και με τους κολυμβητές να πέφτουν στο ποτάμι γυμνοί, φορώντας μόνο ένα κόκκινο σκουφάκι.

    Ανάμεσά τους ξεχώρισε ένας 74χρονος, που δεν τον εμπόδισε το γεγονός ότι είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης και όπως δήλωσε μετά "το νερό δεν ήταν τόσο παγωμένο, όσο περίμενα, έξω έκανε περισσότερο κρύο". Στην προσπάθειά του, τον βοήθησαν δύο γυναίκες, που βούτηξαν κι αυτές στα νερά του ποταμού, τα οποία είχαν θερμοκρασία 14 βαθμών με τον 74χρονο να υποστηρίζει ότι "τα κορίτσια ήταν πιο αγχωμένα", προφανώς επειδή έπρεπε να μείνουν γυμνές μπροστά σε εκατοντάδες. Μία άλλη 26χρονη, που γιόρτασε τα γενέθλιά της με την παγωμένη βουτιά είπε ότι "νιώθεις να καίγεσαι από το κρύο και δυσκολεύεσαι να πάρεις αναπνοή, αλλά είναι πολύ συναρπαστικό", περιγράφοντας και με μόνο μία φράση τη χειμερινή κολύμβηση. Respect στους χειμερινούς κολυμβητές της Τανζανίας σε κάθε περίπτωση, αφού τα νερά των ποταμών είναι πολύ πιο κρύα από αυτά της θάλασσας.
    https://www.theguardian.com/culture/2018/jun/22/exhilarating-1537-brave-cold-dark-mofo-nude-winter-solstice-swim

    Η θάλασσα έχει, όμως, πολύ περισσότερες πικρές ιστορίες να διηγηθεί, που σε κάνουν να παγώσεις, όπως αυτή που περιγράφει η Le Monde για τους 200 μετανάστες που πνίγηκαν μόλις σε δύο μέρες στην κεντρική Μεσόγειο, ανεβάζοντας σε 1.000 τον αριθμό των νεκρών το 2018. H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε σοκαρισμένη για τους θανάτους και ζήτησε άμεση διεθνή κινητοποίηση για τις προσπάθειες διάσωσης στη θάλασσα. "Αυτό το τραγικό συμβάν μας υπενθυμίζει το πώς οι πόλεμοι και η φτώχεια οδηγούν ανθρώπους να κάνουν ένα ταξίδι απελπισίας, που τους κοστίζει τις οικονομίες, την αξιοπρέπειά τους και τελικά και τη ζωή τους" ανέφερε χαρακτηριστικά η Ύπατη Αρμοστεία.

    Προσθέτοντας ότι ποτέ δεν ήταν πιο επείγον να βελτιωθούν οι συνθήκες στη Λιβύη και σε άλλες χώρες, να δοθούν σίγουρες εναλλακτικές και να διασώζονται οι άνθρωποι στη θάλασσα. Οι 200 νεκροί ήταν από τρία διαφορετικά περιστατικά και σε ένα από αυτά διασώθηκαν μόνο 5 από 100 συνολικά επιβαίνοντες σε μία βάρκα. Σε ένα άλλο συμβάν πέθαναν 70 από τους 130 και στο τρίτο περιστατικό οι επιζώντες ανέφεραν στις αρχές ότι χάθηκαν άλλοι 50 άνθρωποι που ήταν αρχικά μαζί τους. Αυτές οι τραγωδίες ανέβασαν σε πάνω από 1.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από την αρχή του 2018 στην κεντρική Μεσόγειο και το καλοκαίρι τα δρομολόγια αναμένεται να αυξηθούν λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για τη ναυσιπλοϊα στη θάλασσα.
    https://www.lemonde.fr/europe/article/2018/06/22/plus-de-mille-migrants-noyes-en-mediterranee-centrale-depuis-janvier_5319395_3214.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπου έχω γράψει Τανζανία, το σωστό είναι Τασμανία.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,να στε καλά,καλο σαββατοκύριακο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας φάγατε χιονόφιλοι και λάτρεις του χειμώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως η Αθήνα έβγαλε σήμερα Σάββατο την πιο έντονη αστάθεια πανελλαδικά από ότι είδα στους μετεωρολογικούς σταθμού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή