Αστάθειας συνέχεια…


Αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη ΝΑ Ευρώπη με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) στην περιοχή μας να επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη). Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (23/6), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το Β-ΒΑ Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Την Κυριακή (24/6), η καιρική αστάθεια θα συνεχιστεί κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο σε όλη τη χώρα. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα μεταφερθούν από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ιδιαίτερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Α. Αιγαίο και πιθανώς το απόγευμα στην ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Μου φαίνεται λίγο περίεργο να συνεχίσει με ασταθειες και καταιγίδες το καλοκαίρι.Το πιο ποθανο είναι να επιστρέψουμε στον ωραίο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ξηρό καιρο(άσχετα αν ορισμένοι το ξεχνούν συνεχώς αυτό).Αυτο που με ανησυχεί όμως είναι μήπως η ξηρασία συνεχιστεί μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ειδικά στη νότια Ελλάδα και Κρήτη που δεν έπεσε σταγόνα από αυτές τις βροχές και έχουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.Καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι ξηρό σε όλη την Ελλαδα αλλά κυρίως στις νησιωτικές περιοχές,βεβαίως δεν είναι και τόσο βροχερό οπως ειναι τον τέλευταίο μήνα. Στην κρητη έπεσαν βροχες έντονες, πού αναφερεσαι; λαθος πληροφόρηση. ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟΤΙΣΤΟ αυτό το τελευταίο διάστημα

      Διαγραφή
    2. Να συνεχιστεί λοιπόν (κι ας είναι περιεργο) η αστάθεια και να πάρουν στο εξής καλά νερά όλοι και ιδίως η νότια Ελλάδα και η Κρήτη! Ας κάνει μια φορά ένα δροσερό και υγρό καλοκαίρι, μιά χαρά! Έτσι κι αλλιώς ο χειμώνας και η άνοιξη που μας πέρασαν μόνο κλιματικά ομαλοί δεν ήταν.

      Διαγραφή
    3. Αναφερομαι στην πολη των Χανιων η οποια δεν βραχηκε καθολου εκτος απο την ενδοχωρα του νομου.Στις υπολοιπες πολεις τησ κρητης επεσαν βροχες.Εδω ετσι κι αλλιως ειναι εξαιρετικα σπανιες οι καλοκαιρινες βροχες λογω των ΒΔ-Δ ανεμων.Επιπλεον παρα τις σποραδικες καταιγιδες στην υπηρωτικη ελλαδα το ελληνικο καλοκαιρι ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ξηρο ακομη και στα Γιαννενα τις πιο πολλες χρονιες.Τελοσπαντων ως φαινεται οι θερμοκρασιες θα παραμενουν ηπιες ευτυχως.Ομως το καλοκαιρι εχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ακομα και δεν ξερουμε τι μασ επιφυλασσει.Μπορει να ερθει ενασ τραγικος καυσωνας αργοτερα.Το ελληνικο καλοκαιρι δεν υπηρξε ΠΟΤΕ ουτε υγρο ουτε τροπικο ουτε δροσερο!Καλη συνεχεια!

      Διαγραφή
    4. Αναφορικά με την τελευταία σου πρόταση για το ελληνικό καλοκαίρι, η διπίστωση σου είναι σωστή. Αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Και για τα καιρικά, μιας και η κλιματική αλλαγή - απορρύθμιση είναι εδώ και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Προσωπικά έχω εκφράσει παλιότερα την προτίμησή μου: Αν είναι να αλλάξει το κλίμα της Ελλάδας, προτιμώ να αλλάξει προς το τροπικό παρά προς το υποτροπικό τύπου Σαχάρας. Αν και, από τα λίγα που γνωρίζω, το τελευταίο είναι πολύ πιθανότερο με δεδομένη τη γεωγραφική θέση της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, ως καιρόφιλος δικαιούμαι να ονειρεύομαι υγρά, δροσερά καλοκαίρια και βαρβάτους χειμώνες. Η ...φαντασία στην εξουσία!

      Διαγραφή
  2. Τελικά, περισσότερες εκπλήξεις επιφυλάσσει ο καιρός απ' ό,τι το μουντιάλ μέχρι στιγμής. Παρεμπιπτόντως, μπράβο στους παίκτες της εθνικής Ισπανίας Ίσκο και Πικέ που απομάκρυναν δύο πουλάκια από τον αγωνιστικό χώρο στο ματς με το Ιράν (1-0). Και μιας και πριν από λίγο έπαιξε η Αυστραλία με τη Δανία (1-1), το Reuters περιγράφει γλαφυρά ότι στις γεμάτες φοίνικες παραλίες του νησιού των Χριστουγέννων, μία λωρίδα γης στον Ινδικό Ωκεανό ανάμεσα στην Ινδονησία και την Αυστραλία τα πλαστικά συσσωρεύονται στην άμμο και σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή. Κυρίως πλαστικές σακούλες και συσκευασίες μίας χρήσης καλύπτουν την ακρογιαλιά του αυστραλιανού νησιού, από όπου εθελοντές μάζεψαν 1,5 τόνο σκουπιδιών πρόσφατα. Αυτή η εικόνα αυξάνει τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική καταστροφή από το πλαστικό παγκοσμίως. "Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κάνει μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον" δήλωσε η Heidi Taylor, διευθύντρια της οργάνωσης Taragona Blue, που μαζεύει σκουπίδια από τις παραλίες. Περίπου 8 εκ. τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα ετησίως, σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα στην Ταϊλάνδη, όπου μία φάλαινα που πέθανε είχε καταπιεί 80 σακούλες.

    Οι χελώνες γύρω από το νησί των Χριστουγέννων είναι επίσης ευάλωτες, διότι μπερδεύουν τις μέδουσες, που είναι η κύρια πηγή τροφής τους με τις σακούλες, οι οποίες φράζουν το έντερό τους με συνέπεια να μην μπορούν να καταδυθούν. Έτσι μένουν κοντά στην επιφάνεια, όπου κινδυνεύουν από τα αρπακτικά, αλλά και από βάρκες. Λιγότερο από το 1/10 του πλαστικού έχει ανακυκλωθεί παγκοσμίως και αυτή την εβδομάδα το μεγαλύτερο παντοπωλείο της Αυστραλίας Woolworths Group Ltd ανακοίνωσε ότι σταματάει να διανέμει δωρεάν τις πλαστικές σακούλες, αλλά και να πουλάει πλαστικά καλαμάκια από το τέλος του 2018. Η Ταϊλάνδη που κατασκευάζει 4 με 5 δις. πλαστικές σακούλες ετησίως, επί συνόλου 5 τρις. παγκοσμίως, θα μειώσει την παραγωγή στο μισό μέχρι το 2027.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-environment-plastics/plastic-waste-washes-up-on-australias-distant-shores-rings-change-at-the-checkout-idUSKBN1JH0CT?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρώτο εικοσαήμερο του φετινού Ιουνίου στη Μίκρα Θεσ/νίκης (ΕΜΥ), είχε μέση θερμοκρασία 26,1 C ή απόκλιση +1,7 C από την κλιματική τιμή (1959-1997) 24,4 C του μήνα. Σε σχέση με τις νεότερες κλιματικές τιμές, 1970-2000 και 1980-2010, οι αποκλίσεις είναι +1,5 C και +1,2 C αντίστοιχα (με επιφύλαξη οι νεότερες κλιματικές τιμές διότι δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα). Τώρα, για να έχει ολόκληρος ο φετινός Ιούνιος τις κανονικές τιμές, πρέπει το υπόλοιπο δεκαήμερο να έχει αρνητικές αποκλίσεις -3,4 C έως -2,0 C, ανάλογα σε ποια κανονική περίοδο αναφερόμαστε. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το σταθμό της ΕΜΥ στη Λάρισα.
    Δύσκολο φαίνεται να είναι ακόμα και κανονικός ο Ιούνιος αλλά το μέλλον θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παροτι η ημερα ξεκινησε με πολλη συννεφιά,αερα και αρκετη ψύχρα νωρις το πρωΐ,αλλά και σχετική δροσιά στην συνέχεια,ο ήλιος που έκανε την εμφάνιση του κατά διαστηματα,έφερε την θερμοκρασία κοντά στους 29 βαθμούς.Καθώς νύχτωσε όμως, μετά απο πολλες ημέρες και νύχτες Ο άνεμος κόπασε και έτσι μπορέσαμε επιτέλους να απολαύσουμε στην πλατεία τον αγώνα και τα παιδιά να γεμίσουν με τις φωνές τους και το παιχνίδι τους κάθε γωνιά αυτης.Φίλε Λευτέρη κάθε μέρα που περνά δεν βλέπω μονο ρώγες ,αλλά και τσαμπιά που τα μισά και πλέον έχουν κόκκινισει και τρώγονται.Πάνω στις ανησυχίες που εξέφρασαν τόσο ο Θάνος οσο και ο Αντώνης,σαφώς και είναι ετσι οπως τα λενε,γιατί τα έχω ακούσει και εγώ στην δουλειά μου,από πολύ κόσμο σε διάφορες περιοχές τριγύρω,αλλά ευτυχώς εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα.Σε μια περιοχή που παλιά εθριβε αμπελιών,εδώ και μια 20ετια,ειμαι Ο μόνος που έχω αμπέλια και μάλιστα τα τελευταία 10 ΧΡΌΝΙΑ έχω δίπλα μου μόνο σιτηρά, οπότε υπάρχει λίγη υγρασία,που μαζί με την πρωτοβουλία μου να γυρίσω στις παραδοσιακες μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούσαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας,εκτός του ότι τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακα,δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερα προβλήματα (σκάσιμο της ρωγας,συστήματα,σπασίματα κτλ)και φυσικά η γεύση του κρασιού και του τσίπουρου ειναι απο τα "παλιά"που λεμε.Καποια στιγμη θα δοκιμάσετε και θα καταλάβετε τι εννοώ.Καλο βραδυ σε ολους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποια μοντέλα επιμένουν για πολύ έντονα φαινόμενα την προσεχή Τρίτη. Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύει ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματά του διά της τεχνολογίας και διά της ευνομούμενου κράτους, στο οποίο ζει. Όμως όταν του έρχεται η συμφορά από φυσικό φαινόμενο, μένει άναυδος και φωνάζει πού είναι το κράτος και η ψηφιακή τεχνολογία, αν είναι σε θέση να το πράξει αυτό! Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στον καιρό και στην ξηρά και στην θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή