Καλοκαίρι 2018: μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, η αστάθεια παραμένει!


Στη ΝΑ Ευρώπη η διάταξη των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων παραμένει ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας βόρειων ανέμων ασθενούς έως μέτριας εντάσεως. Παράλληλα, στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας εξακολουθούν να λιμνάζουν ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα τη συνέχιση των όμβρων και των καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μέγιστες τιμές της. Την Τετάρτη (1/8), η εικόνα του καιρού στη χώρα δεν θα αλλάξει σημαντικά, αλλά την Πέμπτη (2/8) αναμένεται μικρή ενίσχυση των βόρειων ανέμων (μελτεμιών) στα ανατολικά. Την Παρασκευή (3/8) και κυρίως το Σαββατοκύριακο (4-5/8) οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ και στην ανατολική Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.  
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. To χειρότερό μας καλοκαίρι. Μέχρι το επόμενο...

    Με αφορμή τη θερμοκρασία των 42,6 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μίας ολόκληρης μέρας (25-26/6) στο Ομάν για πρώτη φορά στα χρονικά, αλλά και των 70 νεκρών από τον καύσωνα στον Καναδά και ακόμα περισσότερων στην Ιαπωνία η Liberation γράφει πως πολλά κράτη δεν έχουν τη δυνατότητα να προστατέψουν τους πολίτες τους. Στην Καλιφόρνια υπάρχουν έξι νεκροί από τις πυρκαγιές, στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή έρχεται πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν (τα έτη 2016, 2015, 2017, 2014 ήταν τα πιο θερμά με αυτή τη σειρά και το 2018 μπορεί να τα ξεπεράσει), ενώ μία έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι η ζέστη μπορεί να προκαλεί ετησίως 7.000 θανάτους ως το 2050.

    Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται τουλάχιστον 20 μέρες τον χρόνο σε θερμοκρασίες και υγρασία που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο. Μέχρι το 2100 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 48% αν δεν μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αν αυξηθούν, θα φτάσει στο 74%. Η ζέστη θα επηρεάσει επίσης την ποιότητα και την ποσότητα του νερού και της τροφής, ενώ οι φωτιές θα προκαλούν τοξικούς καπνούς για τον άνθρωπο και τα ζώα. Επιπτώσεις θα υπάρχουν και στην υγεία, καθώς η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ για την αντιμετώπιση του στρες, αλλά και των ψυχικών προβλημάτων που συνεπάγεται επίσης και περισσότερη (ενδοοικογενειακή) βία.

    Παράλληλα, μία θερμοκρασία πολύ υψηλή ή, πολύ χαμηλή μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αναμένεται άνοδος των ασθενειών, με το 63% επί συνόλου 157 παθογόνων ιών να αναπτύσσονται εξαιτίας κλιματικών παραγόντων και της υπερθέρμανσης. Η ζέστη είναι επίσης συνώνυμο της ρύπανσης όπως αποδείχτηκε πρόσφατα στην πόλη Ρεν της Γαλλίας και μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, βρογχικές ασθένειες και ερεθισμούς στα μάτια. Παρεμπιπτόντως, η Γαλλία μετά τον καύσωνα του 2003 άρχισε να παίρνει μέτρα πρόληψης, ενώ στις ΗΠΑ πάνω από 130 ομάδες προστασίας των εργαζόμενων αναπτύχθηκαν στις 17 Ιουλίου για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι του 2018 οι καύσωνες προκάλεσαν πολλούς θανάτους, ενώ η ακραία ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες παραγωγής ίσες με 2.000 δισ. δολ. παγκοσμίως.

    Στη Γαλλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πίνουν το λιγότερο τρία λίτρα νερό τη μέρα ή, και να σταματούν τη δουλειά σε έκτακτες συνθήκες. Δεν επηρεάζονται, όμως, μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα και τα φυτά. Τα πουλιά των δέντρων ανεβαίνουν σε μεγαλύτερα και πιο ψυχρά υψόμετρα, στους ωκεανούς καταλήγει το 93% της θερμότητας που συνδέεται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με συνέπεια την οξίνισή τους. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ορισμένα θαλάσσια είδη, όπως τα μαλάκια και τα κοράλλια, ενώ και τα ψάρια μεταναστεύουν βορειότερα.
    http://www.liberation.fr/planete/2018/07/29/la-vie-dans-un-monde-trop-chaud_1669639
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρός ήταν κ για λίγο μελτεμακι στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,καλη εβδομάδα,ηδη ένα ελαφρύ μελτεμακι το έχουμε από σημερα μυτιληνη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Skynews προειδοποιεί τους αδειούχους που θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες προς τη νοτιοδυτική Ευρώπη ότι αναμένονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Οι μετεωρολόγοι συμβουλεύουν, λοιπόν, τους τουρίστες που θα βρεθούν στην Ισπανία και την Πορτογαλία να προετοιμαστούν για ακραία ζέστη, μένοντας σε εσωτερικούς χώρους τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, αλλά και ενυδατωμένοι. Ο πολύ ζεστός καιρός οφείλεται σε αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική που θα δημιουργήσουν συνθήκες ηλιοφάνειας και ξηρασίας σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, αλλά και τη νοτιοδυτική Γαλλία.

    Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να σπάσουν τα ρεκόρ όλων των εποχών της Ισπανίας (47,3 βαθμοί) και της Πορτογαλίας (47,4 βαθμοί), ενώ 40άρια θα σημειωθούν τοπικά και στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ακόμα και οι 48 βαθμοί είναι πιθανοί στην ενδοχώρα της Πορτογαλίας και τις πεδιάδες της Ισπανίας. Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ κατέχει η Ελλάδα από το 1977, όταν ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 48 βαθμούς στην Αθήνα.

    Η ένταση και η διάρκεια του καύσωνα θα επηρεάσουν τους ευάλωτους ανθρώπους, ενώ οι Βρετανοί τουρίστες θα δυσκολευτούν να εγκλιματιστούν. Προβλήματα στις συγκοινωνίες, ειδικά στους σιδηρόδρομους, είναι επίσης πιθανά, ενώ αυξημένος είναι και ο κίνδυνος για πυρκαγιές. Κι όλα αυτά μετά τις πιο φονικές πυρκαγιές από το 1900 στην Ευρώπη, που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Αττική. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας στην 30ήμερη πρόβλεψή της ανέφερε ότι και τον Αύγουστο θα επικρατήσει ξηρός και ζεστός καιρός με πολλή ηλιοφάνεια.

    Οι καταιγίδες και οι άνεμοι 60 μιλίων την ώρα από τον Ατλαντικό που έπληξαν τη Βρετανία την περασμένη Παρασκευή, έβαλαν τέλος σε 58 μέρες ξηρασίας. Οι θερμοκρασίες υποχώρησαν κάτω από τους 20 βαθμούς σε διάφορα μέρη της χώρας, ενώ τα ύψη βροχής έφτασαν τις τρεις ίντσες (7,5 εκατοστά περίπου), ωστόσο, τα 30άρια θα επανέλθουν τις επόμενες μέρες στη νότια Αγγλία. Βορειοδυτικά θα υπάρχει συννεφιά με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής, αλλά μεγάλα τμήματα θα έχουν αίθριο και ξηρό καιρό. Το ίδιο θα συμβεί και το ΣΚ στο νότιο μισό του Ηνωμένου Βασιλείου.
    https://news.sky.com/story/british-holidaymakers-warned-as-southwestern-europe-temperatures-could-break-records-11454207
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως αν ισχύσουν κ τα σημερινά στοιχεία των μοντέλων για το ερχόμενο ΣΚ για το εσωτερικό της Πορτογαλίας κ της νότιας Ισπανίας τότε δεν αποκλείεται να σπάσουν εκεί οι τιμές κ το ρεκόρ των 48β της Αθήνας.

      Διαγραφή
  5. Επειδή δεν εχω χρόνο για να παρακολουθήσω τις καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη αλλα και στον υπόλοιπο κόσμο θα ήθελα να ρωτήσω τον Γιώργο Λαμερα που παρατηρεί και έξω απο τα συνορα μας τον καιρό οι περιοχές που εχουν καύσωνα ή γενικοτερα θερμο καλοκαίρι τον χειμωνα που πέρασε ειχαν ψυχρό χειμώνα ή οχι ;Έτσι για να δούμε αν σχετίζεται ο κρύος χειμωνας με το θερμό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόκληρη η Ευρώπη, πλην του ΝΑ τμήματός της, είχε πολύ κρύο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ιδιαίτερα η Σκανδιναβικές χώρες. Προσωπικά, με βάση τις λίγες γνώσεις μου, δεν νομίζω οτι υπάρχει τεκμηριωμένος καιρικός συσχετισμός χειμώνα - καλοκαιριού.

      Πηγές (όπου μπορεί κάποιος να βρει μηνιαίους χάρτες αποκλίσεων για το παρελθόν):

      https://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/

      http://models.weatherbell.com/temperature.php

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολυ Γιώργο.

      Διαγραφή
  6. Κύριε Ζιακοπουλε γράψτε ένα άρθρο την άποψη σας για την τραγωδία της ανατολικής Αττικής. Ο λόγος σας έχει μεγάλη σημασία. Φυσικά μας ενδιαφέρει μια συνολική άποψη,όχι μόνο μετεωρολογικης φύσεως! Καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα, ωραία αστραπόβροντα από τις 4 έως τις 5 τα ξημερώματα και με καλή βροχή να τα συνοδεύει. Το πρωί γύρω στις 7 η θερμοκρασία στους 21ο C αλλά η υψηλή υγρασία έκανε την αίσθηση δυσφορίας έντονη. Χριστόδουλε καλά κρασιά (με τέτοιους βαθμούς, σίγουρα).
    Η μαλαγουζιά από τις περιοχές σας, που έχω την τύχη να δοκιμάζω τα πέντε τελευταία χρόνια, είναι αρωματικότατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πεντε ημέρες με πολλή υγρασία και ομίχλες τόσο στον κάμπο της Κωπαιδας οσο και στον δικό μας ηταν βέβαιο ότι θα "εβγαζε"καιρό.Απο το βράδυ γέμισε σύννεφα και απο τις 5:30 το πρωί άρχισε να βρέχει και όσο περνούσε η ώρα τόσο δυνάμωνε και τα αστραποβροντα έδιναν και έπαιρναν.Ο ίδιος καιρός με συνόδεψε ως την δουλειά μου.Τωρα εχει ηλιο,αλλα τα σημάδια "δειχνουν"οτι η αστάθεια θα έχει συνέχεια για αρκετές ημέρες ακόμα.Πριν λίγο ένα μικρό πουλάκι που τώρα μαθαίνει να πετά χτύπησε πανω στο παράθυρο στην προσπάθεια του να φτάσει ενα δεντράκι.Το πήρα και το ανέβασα ψηλά.Αρχισε να φωνάζει και σε 2-3 λεπτά ήρθε και το πηρε η μητέρα του.Το πήγε στο απέναντι δέντρο ψηλά στα κλαδιά όπου λογικά έχει την φωλιά.Αρχισε να πετά πάνω απο "μαγαζι"μου σαν να ήθελε να με ευχαριστησε.Αφησα στο παράθυρο λίγο ψωμάκι και λίγο τυρί.Τα τίμησε δέοντος.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την 1η Αυγούστου η ανθρωπότητα θα έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη για το 2018

    "...Την 1η Αυγούστου, η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει το σύνολο των πόρων που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα σ' έναν χρόνο και θα ζήσει «με πίστωση» για πέντε μήνες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, η οποία υπογραμμίζει πως η ημερομηνία αυτή έρχεται όλο και πιο νωρίς.

    Η 1η Αυγούστου είναι «η ημερομηνία κατά την οποία θα έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερα δένδρα, νερό, καλλιεργήσιμα εδάφη και ψάρια απ' όσα η Γη μπορεί να μας παράσχει μέσα σ' έναν χρόνο για να τραφούμε, να στεγαστούμε και να μετακινηθούμε και θα έχουμε εκπέμψει περισσότερο άνθρακα απ' όσον μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση», εξηγεί η Βαλερί Γκραμόν του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), εταίρου της Global Footprint Network."

    https://tvxs.gr/news/kosmos/tin-1i-aygoystoy-i-anthropotita-tha-exei-eksantlisei-toys-fysikoys-poroys-toy-planiti-gi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα,εαν κερδίζεις 5 κ ξοδευεις 10 αργά ή γρήγορα θα βρεθείς σε οικονομικό αδιέξοδο,σκεφτειτε τι μας περιμένει δυστηχως με την εξάντληση των φυσικών πόρων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή