Φταίει ο καιρός ή η ανικανότητά μας;


Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με πολλά κέντρα καλύπτει τη ΝΑ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο καιρός στην περιοχή μας θα είναι άστατος με όμβρους και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. Το διήμερο Πέμπτη -Παρασκευή (26-27/7), η αστάθεια του καιρού όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στη στεριά ή τη θάλασσα και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σαββατοκύριακο (28-29/7), οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
  
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στην ορεινή Κρήτη το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Μετα τον Ιούλιο του 1987 και τα 1300 θύματα απο τον καύσωνα(μας το θύμισε ο Γιώργος Λαμερας)θα εχουμε ακομη μια μαύρη σελιδα με τουλάχιστον 50 νεκρούς τον φετινο Ιούλιο.Φταίει το ζαβο το ριζικο μας ;Φταίει ο Θεός που μας μισεί ;Φταίει το κεφάλι το κακο μας ; Ποιός φταίει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κεφάλι το κακό μας, η ανοργανωσιά μας, η ανικανότητα του κράτους μας και η διαταξική αποθέωση της ρεμούλας. Και λέω διαταξική γιατί όλοι (πλούσιοι και φτωχοί) βάλαμε το χεράκι μας με πολλούς τρόπους για να προκύψει η τερατογένεση του Λεκανοπεδίου.

      Διαγραφή
  2. "Φταίει ο στρατηγός άνεμος"

    Μόνο θλιβερή μπορεί κανείς να πει την σημερινή ημέρα για όλη την Ελλάδα μετά από αυτή την τραγωδία.
    Ενώ υπήρξε προειδοποίηση από την Παρασκευή (ερασιτέχνες μετεωρολόγοι και μη),πριν έρθει το κύμα ζέστης οτι κατά την μετατόπιση-υποχώρηση της ζέστης θα ενισχυθούν οι αρχικά νοτιοδυτικοί δυτικοί άνεμοι και αργότερα δυτικοί βορειοδυτικοί ,δεν υπήρξε καμία ενέργεια.
    Στην βορειοανατολική Αττική και κυρίως στην Πεντέλη και στις προσήνεμες περιοχές είχε αρχίσει να φυσάει από την Κυριακή ο τοπικός άνεμος νοτιοδυτικός καταβάτης λίβας ο οποίος είναι επίφοβος (και χειρότερος από το μελτέμι) είχε ριπές στα 5-6 μποφόρ ενώ στην υπόλοιπη Αττική η Κυριακή κύλισε ομαλά χωρίς αέρα. Δεν θα μιλήσω καν για την Δευτέρα όπου υπήρχε προειδοποίηση για 4 (θα έπρεπε 5) σε όλο το νομό .Το ίδιο είχε γίνει και το 2007 μόλις άρχισε να υποχωρεί ο φοβερός καύσωνας τότε ,ο οποίος δεν μπορεί να συγκριθεί με τους 36-38οC που με τα χίλια ζόρια έφτασε η θερμοκρασία στην Αττική τοπικά σε κάποιες περιοχές τις προηγούμενες μέρες . Τότε είχε καεί η Πάρνηθα με την είσοδο του δυτικού βορειοδυτικού ,κλασική διάταξη και φορά ανέμων μετά από καύσωνα. (στην δική μας περίπτωση τώρα ήταν ακόμα πιο ενισχυμένοι για έμπαινε και διαταραχή από τα δυτικά βορειοδυτικά ,υπήρχε έντονο δυναμικό αίτιο που ήδη έδινε ισχυρά μπουρίνια στην κεντρική&βόρεια Ελλάδα).
    Όσον αφορά το μικροκλίμα και την γεωμορφολογία του εδάφους στην Πεντέλη αυτός ο δυτικός άνεμος (ΔΝΔ) που πνέει μπροστά στην νότια πλευρά αλλά και σε όλο το λεκανοπέδιο μέχρι την δυτική Αττική όπου από εκεί μπαίνει σαν δυτικός βορειοδυτικός (ΔΒΔ) ,ενώ στην βόρεια πλευρά της Πεντέλης λόγω του βουνού κατεβαίνει ώς (ΝΝΔ) και είναι άκρως ενισχυμένος. Όπως επίσης και στους υπόλοιπους ορεινούς όγκους π.χ. στην Πάρνηθα ο δυτικός βορειοδυτικός άνεμος που χτύπησε και εκεί ριπές άνω των 9-10 μποφόρ.(έχει βγάλει το Ε.Α.Α χάρτη με τις ριπές σε όλο το νομό από τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς).
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το Νταού Πεντέλης μέχρι τον Αγιο Ανδρέα-Μάτι-Ραφήνα-Ζούμπερι η φωτιά και άσχετος να είσαι ξέρεις οτι θα καταλήξει στην θάλασσα με τέτοια φορά ανέμων και τέτοια ένταση (βγαίνανε οι δήμαρχοι των περιοχών χωρίς ίχνος γνώσης γεωγραφίας και λέγανε οτι τους κατέβει πραγματικά). Ακούσαμε 500 φορές για το μικροκλίμα που φτιάχνει η φωτιά, το θερμικό χαμηλό και τις συνεχείς αλλαγές πορείας της φωτιάς ως δικαιολογία , είναι δυνατόν με τέτοια ένταση ανέμου και φορά η φωτιά να αλλάζει κατευθύνσεις? Υπάρχει μια βασική κατεύθυνση στην φωτιά λόγω διεύθυνση ανέμων ,τα υπόλοιπα μικρά μέτωπα που πετάγονται από εδώ και από εκεί οφείλονται και στην ίδια την δύναμη της φωτιάς που από μόνη της ενισχύει τον άνεμο ,από φλεγόμενα κουκουνάρια ,την θερμότητα κ.τ.λ. Δεν διαφωνώ για τις αλλαγές που έχει η φορά της φωτιάς λόγω του μικροκλίματος που φτιάχνει η ίδια αλλά αυτό γίνεται σε φωτιές που υπάρχει άνεμος 3-4 αντε 5 μποφόρ όπως οι περσινές φωτιές στον Κάλαμο για παράδειγμα.Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τέτοια η ένταση του ανέμου με η κατεύθυνση της φωτιάς ήταν προς το νερό και η ταχύτητα τρομακτική.

    Όπως και να έχει δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σχέδιο ,ούτε οργάνωση και κάθε φορά λέμε τα ίδια (ευθύνες κ.τ.λ) και αυτό θα συνεχίσει επ'άπειρον γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει διάθεση για τίποτα.Πρώτα πρέπει να μάθουμε γεωγραφία,γεωμορφολογία και κάποια βασικά πράγματα στην μετεωρολογία αλλιώς και οι ίδιοι οι πυροσβέστες-εθελοντές και οι ιθύνοντες γενικώς δεν μπορούν να δράσουν γιατί πολύ απλά είναι πιθανό και οι ίδιοι όπως οι κάτοικοι των εκει περιοχών να παγιδευτούν μέσα στις φλόγες.Θεωρώ βασικό κανείς όταν είναι μόνιμος κάτοικος να ξέρει 5 πράγματα για την περιοχή ,και δεν χρειάζεται να είναι καιρόφιλος ή ερασιτέχνης μετεωρολόγος ,δεν γίνεται εκεί που έχει περάσει όλη σου την ζωή να λες οτι ο χτεσινός άνεμος είναι μελτέμι και 9 μποφόρ βοριάς. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και από τα μελτέμι της Αγιάς Μαρκέλας περάσαμε στους νοτιάδες της Αγ.Μαρκέλας ,το φετινό καλοκαίρι συνεχίζει όπως και τα προηγούμενα να μην μοιάζει με κανονικό. Απουσία των μελτεμιών, πολλές βροχές (για εμας τους ερασιτέχνες δεν μας χαλάει) αλλά δεν είναι και αυτό φυσιολογικό , και τρομακτική πλέον εμμονή των δυτικών νοτιοδυτικών ανέμων εδώ και τουλάχιστον 5-6 χρόνια-καλοκαίρια. Ίσως να είναι κύκλος και να γυρίζει αλλά όπως και να έχει το κλίμα είναι ορατό οτι αλλάζει και γι'αυτό πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, οργανωμένοι αλλά και διαβασμένοι.

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έγραψα και χθες πρέπει να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Να προλαμβάνουμε όσο γίνεται και όχι να κλαίμε πάνω από τα ερείπια για την κακή μας μοίρα. Αυτή είναι η ορθή τακτική των ελεύθερων ανθρώπων. Η υποταγή στην μοίρα είναι ανατολίτικης προέλευσης (την ασπάζονταν και οι στωικοί αρχαίοι φιλόσοφοι), οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν και να καθορίζουν τη ζωή υους με βάση τα "άστρα". Είναι τελείως ξένη με τον σύγχρονο άνθρωπο του δυτικού πολιτισμού του οποίου θέλουμε να είμαστε μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συγκεκριμένη τραγωδία οφείλεται 100% σε εμπρησμό από πρόθεση, καθώς είχαμε συνολικά 15 εστίες σε ένα τόξο που έπιανε όλη τη βόρεια Αττική. Μόνο οι πυρκαγιές από εμπρησμό από πρόθεση έχουν, άλλωστε, πολλά θύματα, όπως συνέβη και το 2007, διότι οι εμπρηστές βάζουν πολλές φωτιές σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, που με τον αέρα γιγαντώνονται σε ένα τεράστιο μέτωπο. Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά από αμέλεια ή, φυσικό αίτιο σε ένα μόνο σημείο μπορεί και να την προλάβει η Πυροσβεστική πριν επεκταθεί. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, όμως, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κάνει κάτι.

    Γενικότερα, ισχύει ό,τι είπε το πρωί ένας ραδιοφωνικός παραγωγός στον Galaxy. "Δεν νιώθουμε ότι είμαστε μέρος της φύσης, αισθανόμαστε τον εαυτό μας έξω από αυτήν". Αυτή είναι η αλήθεια, έχουμε φτιάξει έναν άλλο (ψεύτικο τον λέω εγώ) κόσμο παράλληλα με τον πραγματικό. Το βλέπω και στη θάλασσα. Πόσοι πραγματικά την αντιλαμβάνονται ως αυτό που είναι, δηλαδή, ένα οικοσύστημα; Οι περισσότεροι τη θεωρούν σαν μία αχανή πισίνα ή, καφετέρια στην καλύτερη περίπτωση και σαν μία χαβούζα για να πετάνε τα σκουπίδια τους στη χειρότερη. Η φύση δέχεται μία απίστευτη πίεση από τον άνθρωπο και κάποτε φτάνει και η στιγμή που όλο αυτό του γυρίζει μπούμερανγκ. Γιατί στη σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων, πάντα θα είμαστε ο αδύναμος κρίκος. All we are is dust in the wind.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γεγονός οτι ολόκληρες περιοχές, που πριν τρεις δεκαετίες ήταν δάση, τις μετατρέψαμε σε κανονικές πόλεις "μέσα στα πεύκα", χωρίς σχέδιο, χωρίς έλεγχο, με λαδώματα, καταπατήσεις και αθρόες νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών, το γεγονός οτι φτιάξαμε οικιστικά τέρατα μέσα σε πευκόφυτες εκτάσεις, χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, χωρίς πρόνοιες για πυρασφάλεια και σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, είναι, κατά τη γνώμη μου, η βασική αιτία αυτής της τραγωδίας και άλλων που (φοβάμαι και απεύχομαι)οτι μπορεί να συμβούν στο μέλλον. Το έγκλημα της καταστροφής της Αττικής είναι διαχρονικό, διακομματικό και διαταξικό. Όσο για τον δόλο, πάνω στην αγανάκτησή μας αποφαινόμαστε και προεξοφλούμε οτι πρόκειται για εμπρησμό κάθε φορά που συμβαίνει μια καταστροφική πυρκαγιά. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ακόμα και οι πολλές ταυτόχρονες εστίες, όταν η ισχύς των ανέμων είναι όπως χτες, είναι ένδειξη αλλά όχι απόδειξη πρόθεσης. Για το 2007, Βαγγέλη, δεν υπήρξε ποτέ πόρισμα που να καταλογίζει τις τότε φονικές φωτιές σε "οργανωμένο σχέδιο" η απλά δόλο. Υπήρξαν μόνον εικασίες και σχετικές "θεωρίες συνωμοσίας". Η ΕΥΠ, την οποία πληρώνουμε από τους φόρους μας, έχει σήμερα τους μηχανισμούς και τα τεχνικά μέσα για να αποκαλύψει μια δολιοφθορά αλλά και (κυρίως) να την προλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 40 χρόνια φωτιές στην Αν. Αττική

    https://www.efsyn.gr/arthro/40-hronia-foties-stin-attiki

    "Τα παλαιότερα μέτωπα ήταν στις ίδιες ή σε κοντινές περιοχές με εκείνα όπου μαίνονται οι φετινές φωτιές.
    Οι αεροφωτογραφίες της περιοχής από το 1945 μέχρι σήμερα σε πληθώρα επιστημονικών μελετών και η περαιτέρω ανάλυσή τους δείχνουν πως τα σημεία απ' όπου ξεκίνησαν οι περισσότερες πυρκαγιές και η οικοδομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Αττικής έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.

    Μετά τις μεγάλες φωτιές του 1995, του 1998 και του 2000, το μεσογειακό πευκόδασος της Πεντέλης ξεπέρασε πια τα όρια της φυσικής αντοχής του απέναντι στη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε βάση επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κάτι λιγότερο από το 50% τω πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση και κάτι περισσότερο από 30% σε αμέλεια. Κι επειδή όπως έγραψες Γιώργο δεν έχουν διαλευκανθεί και όλες οι περιπτώσεις, μπορεί και το πραγματικό ποσοστό των εμπρησμών να είναι μεγαλύτερο. Σωστό είναι κι αυτό που είχες γράψει παλιότερα για ποινές χάδια. Εδώ έπιασαν επ' αυτοφώρω εμπρηστή στην Αμαλιάδα, τον οποίο είδε και βιντεοσκόπησε "επί τω έργω" πολίτης που κάλεσε την αστυνομία και την πυροσβεστική, αλλά επειδή η δίκη του ορίστηκε για σήμερα, χθες τον άφησαν ελεύθερο! Κι αυτό διότι και ο εμπρησμός θεωρείται πλημμέλημα αν δεν υπάρξουν νεκροί. Έγιναν επίσης πέντε προσαγωγές στον Νέο Βουτζά (αλλά μπορεί για πλιάτσικο και όχι για εμπρησμό) και ένα ακόμα άτομο είχε προσαχθεί την πρώτη μέρα των πυρκαγιών στην Κινέτα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Οι ποινές είναι όντως για γέλια και για κλάματα. Όπως και το δίκτυο της ΔΕΗ, που ενοχοποείται για πολλές και μεγάλες δασικές πυρκαγιές, όπως (επίσημο πόρισμα) η καταστροφή του δρυμού της Πάρνηθας το 2007. Βαγγέλη, εμπρηστές (από πρόθεση ή από αμέλεια) θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι αν και πώς προστατεύουμε το περιβάλλον και συνακόλουθα την ανθρώπινη ζωή. Το Μάτι ήταν ολόκληρο ένα μεγάλο νομιμοποιημένο αυθαίρετο και μια παγίδα όπου ανθρώπινες ζωές κάηκαν εγκλωβισμένοι σε ένα οικιστικό τερατούργημα. Είμαι αρκετά μεγάλος και θυμάμαι την ανατολική Αττική, πώς ήταν πριν 30 - 40 χρόνια. Χτίζουμε στα δάση, χτίζουμε στα ρέματα, χτίζουμε όπου γουστάρουμε. Κάποια στιγμή πληρώνουμε το τίμημα. Η "Ελλάς - Ελλήνων - Χριστιανών" της χούντας έδωσε τη θέση της στην Ελλάδα - Ελλήνων - Καταπατητών της μεταπολίτευσης και της ψεύτικης ευμάρειας. Αν οι νέες γενιές Ελλήνων δεν αλλάξουν τη νοοτροπία που κληρονόμησαν από τη γενιά μας και τις παλιότερες, τα ίδια και χειρότερα θα γίνονται σ΄αυτόν τον τόπο.

      Διαγραφή
  8. Ντροπή Ζιακόπουλε να χρησιμοποιείς ένα τόσο τραγικό γεγονός ως τίτλο για να διαφημίζεις τον εαυτό σου. Το ότι άνθρωποι με νοοτροπία σαν αυτή ήταν για χρόνια σε νευραλγικές θέσεις φταίει. Κρίμα και όταν ήμουν μικρός σε θαύμαζα, τώρα δεν υπάρχεις πια για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργο, άποψή μου είναι ότι όσο οι κάτοικοι αυτού του τόπου ρίχνουν το φταίξιμο στον καιρό, την κακή τους μοίρα ή στην οργή του Θεού δεν έχουν ελπίδες να αποτρέψουν παρόμοια τραγικά γεγονότα στο μέλλον. Λυπάμαι που εξέλαβες τον τίτλο ως διαφήμιση.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο, να το κοιτάξεις αυτό, αλήθεια στο λέω, γιατί τα τελευταία χρόνια κάπου το έχεις χάσει και κυνηγάς "δαίμονες". Κρίμα πραγματικά...

      Διαγραφή
  9. Χρήστος Σιμούλης24 Ιουλίου 2018 στις 11:40 μ.μ.

    Σήμερα την τιμητική τους είχαν δύο παραθαλάσσιες βορειοελλαδίτικες πόλεις: η Καλαμαριά και η Αλεξανδρούπολη με 28,8 mm έκαστη, το μέγιστο σ' όλη τη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πουθενά στο σχόλιο μου δεν εδειξα ίχνος ασεβειας προς τους άτυχους συνανθρώπους μας,(ποσο μάλιστα να πολιτικοποιησω το θεμα)και εγραψα τα ελαχιστα από όσα ήδη ξέρω,γι'αυτό και συνεχίζω να ελπίζω και να εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου για την οσο μικρότερες απώλειες μπορούμε να έχουμε.Το μπλοκ ανήκει σε άλλον και δεν μου επιτρέπεται να πω ότι πρέπει.Οποιος θέλει αποδείξεις δεν εχει παρα να βγει από την ανωνυμία που κρύβεται.Εγω ούτως ή άλλως γράφω επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Foivo θα συμφωνήσω μαζί σου
    Εγώ θα προχωρήσω ακόμη πιο πολυ στην βαθιά για πολλούς λογική.
    Αισθάνομαι συνυπεύθυνος με όλα αυτά που γίνονται από τον άνθρωπο.

    Συνυπεύθυνος γιατί ενώ ο Θεός μου έχει δώσει το μεγαλύτερο των μεγαλυτερων όπλο, την λογική. Εγώ δεν την έχω αξιοποιήσει για την αρμονική συνειπαρξη όλων.
    Ακούμε μονο σήμερα λόγια που πρέπει να ακούγονται συνέχεια. Τα υλικα δεν έχουν σημασία παρά μόνο η ανθρώπινη ζωή. Σήμερα θυμηθήκαμε αυτό που μόνο έπρεπε να έχουμε στο μυαλό μας καθημερινά.
    ΑΝ μας ένοιαζαν πραγματικά τα μη υλικά ΘΑ ΖΟΎΣΑΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιάννη συμφωνώ. Βάση του ποιτισμού μας πρέπει να είναι ο Άνθρωπος εναρμονισμένος με την Φύση. Όχι όμως με τον τρόπο που εναρμονίζονται τα ζώα, που είναι ενστικτώδης, αλλά με το μεγάλο όπλο όπως είπες που είναι η λογική. Από εκεί προκύπτει και η αγάπη μου για την μετεωρολογία. Η σκέψη λοιπόν θα μας βοηθήσει και άρα ο τίτλος του κ. Ζιακόπουλου ήταν απόλυτα εύστοχος κατά τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια μικρή διδακτική ιστορία περί νεοελληνικού κράτους και αντίστοιχου τρόπου σκέψης από τότε που υπηρετούσα ως μετεωρολόγος -παρατηρητής στην Ανδραβίδα Ηλείας.
    24 Αυγούστου 2007, Παρασκευή. Έχω υπηρεσία στον μετεωρολογικό σταθμό ενώ ακολουθεί 3ημερη άδεια και η προσμονή είναι μεγάλη. Το μεσημέρι προσέχω μια φωτιά δυτικά του μετεωρολογικού πύργου. Ενημερώνω τον προϊστάμενο βάρδιας. Μετά από λίγο μια δεύτερη και μετά μια τρίτη εστία. Ενημερώνω ξανά. Τα πράγματα ζορίζουν. Είναι η απαρχή της καταστροφής.
    Τις επόμενες μέρες πήγα να βοηθήσω στην πυρόσβεση ικανοποιώντας το διαχρονικό λαϊκό αίτημα για την παρουσία στρατού σε τέτοιες περατώσεις, άσχετα αν κινδυνέψαμε να καούμε ζωντανοί στο Σιμόπουλο όντας εφοδιασμένοι με… φτυάρια για να …σβησουμε(;) φλόγες 10 και πλέον μέτρων που κατέτρεχαν τα χωράφια με ασύλληπτη ταχύτητα.
    Μετά από μερικές ημέρες, την Τετάρτη 29 Αυγούστου, είμαι πάλι στο δωμάτιο υπηρεσίας και πίνω τον πρωινό μου καφέ παρακολουθώντας τα νέα από την τηλεόραση. Λόγω της πρωινής πάχνης η ορατότητα είναι (προσωρινά) πολύ περιορισμένη και σίγουρα πολύ κάτω από το όριο των 2 km το όποιο θεωρείται ασφαλές για τις πτήσεις. Τουτέστιν τα καναντερ είναι καθηλωμένα. Ενώ έχω στείλει το METAR με τα τελευταία δεδομένα, παρακολουθώ έκπληκτος γνωστό φωνακλά τηλεαστέρα-«δημοσιογράφο» με προϋπηρεσία στο ρεπορτάζ του υπουργείου άμυνας….(πιστεύω καταλάβατε ποιον περιγράφω) να χαλάει τον κόσμο αναρωτώμενος «γιατί η Ανδραβίδα δεν αφήνει τα αεροπλάνα να πετάξουν». Αφού κοίταξα το δωμάτιο για τυχόν κάμερες ή μικρόφωνα χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο διοικητής ο όποιος με διέταξε να «κάνω την ορατότητα 2km αμέσως». Ασφαλώς δεν το έκανα. Πήγα και ενημέρωσα τους προϊστάμενους βάρδιας και οι οποίοι όντως άλλαξαν την ορατότητα «με εντολή διοικητή» γιατί τον πίεζαν από το υπουργείο….
    (Και) Κάπως έτσι ασκήθηκε και φαντάζομαι συνεχίζει να ασκείται κρατική πολιτική και διοίκηση σε αυτή τη χώρα. Κατατρέχοντας από κάτω (κοινωνία) προς τα πάνω (κράτος) και όλο το νεοελληνικό σώμα. Σπέρνοντας αυθαίρετα, μπαζωμένα ρέματα, «εκτός σχεδίου», φραγμένες παραλίες, μεζονέτες μέσα στα δάση, αιολικά χωρίς περιβαλλοντικό σχέδιο και άλλα πολλά.
    Το μόνο παρήγορο είναι ότι αν καιγόμασταν υπέρ πατρίδος σε κάποιο από τα διάφορα τετ α τετ που είχαμε με τη φωτιά, ικανοποιώντας το πάνδημο «μα που είναι ο στρατός», ο συγκεκριμένος κύριος θα μας έκανε έναν καταπληκτικό τηλεοπτικό επικήδειο και η πατρίδα θα είχε μερικούς ήρωες ακόμα για να πορεύεται στο δύσβατο μέλλον.

    Νίκος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από τους φίλους που έχουν δημοσιεύσει σε αυτή την ανάρτηση, προκύπτει ότι μόνο ένας ενοχλήθηκε από τον τίτλο της. Τώρα, είτε όλοι οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβανομένου του κ. Ζιακόπουλου), είμαστε τελείως αναίσθητοι, είτε πρόκειται για μια παρεξήγηση από τον ένα φίλο. Βεβαίως δεν ισχύει το πρώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παντως γενικα το σεναριο καυσωνας με δυτικο ανεμο/βοειοδυτικο ανεμο στην συνεχεια που να καταστρεφει τα παντα εχει γινει ουκ ολιγες φορες σε αυτη την χωρα . Παραδειγματα: Το 2000 καηκε η Κορινθια και Αχαια (πανω απο 250.000 στρεμματα σε 2 μερες), το 2007 το Αιγιο, Παρνηθα, το 1998 ο Αυλωνας, και η Κεντρικη Ευβοια (Πισσωνας). Γενικα ειναι αδιανοητο να την πατουν ετσι ολος ο μηχανισμος ενω εχει γινει αυτο πολλες φορες οποτε η εκκενωση ειναι επιβεβλημενη για λογους ανθρωπινων ζωων και ανασφαλη τροπου διαφυγης - ειδικα σε περιοχες γυρω απο την Πεντελη οπου ζωνες μιξης δασικων εκτασεων και σπιτιων ειναι ο κανονας.... Τωρα ψαχνομαστε και γραφουμε τα ιδια και τα ιδια ενω ξερουμε ολοι τις ευθυνες. Τωρα ψαχνουμε για επικινδυνες περιοχες για να ξεχαστουν σε ενα χρονο ακριβως λεγοντας οτι ειμαστε προετοιμασμενοι ενω δεν ειμαστε.... Αυτο το σεναριο καταστροφης ειναι γνωστο οτι γινεται με τους ανεμους εδω και δεκαετιες και εδω η Πολιτικη προστασια κοιμηθηκε στην κυριολεξια και οταν πηρε χαμπαρι η φωτια ειχε ηδη τελειωσει στην θαλασσα. Ενω θεωρουσαν οι αρχες οτι η φωτια κινουταν προς Διωνη, Νταου Πεντελης -Αγιο Πετρο εμειναν εκτος θεσεων με ελλειπη μεσα γιατι κινηθηκε ανατολικα με 10 bf και ετρεχαν απο πισω χωρις να ξερουν που κατευθυνετε και κανεις δεν πηρε την αποφαση για εκκενωση στο Ματι στις 5:30 ενω εμπαινε στο Βουτσα σαρωνοντας την περιοχη. Για φανταστειτε να ειχε γινει αυτο βορειοτερα της Πεντελης .... στο Διονυσο προς Αγιο Πετρο και λιγες ωρες πιο πριν ...Τοτε το ευρος καταστροφης θα ηταν 5 φορες μεγαλυτερο και θα καλυπτε ολη τη Ανατολικη Αττικη απο Σχοινια μεχρι κατω απο την Ραφηνα και αν ηταν Κυριακη ..τι θα γινοταν?. Ποτε θα καταλαβει η πολιτικη προστασια οτι η ξαφνικη αλλαγη ανεμου απο νοτιο δυτικο/ανατολικο προς βορεια σε καθαρο ανατολικο με επιταχυνση ειναι το κλειδι της υποθεσης? Για φανταστειτε σεναριο καυσωνας 40-45 βαθμοι μετα την επομενη μερα 40 βαθμοι καυσωςνας με 6-7 δυτικο μεχρι το απογευμα βραδυ και ξαφνικη αλλαγη σε μελτεμι 7-8 με θερμοκρασια πανω απο 30 βραδυ με επικινδυνη φωτια στην Παρνηθα ... θα κινδυνεψει ολη η παρνηθα οπως το 2007 και οικισμοι και μετα τα ολα δυτικα υψωματα με ολους του οικισμους (Πατερας, Παστρα, Βιλια - Μανδρα, Ελευσινα, Νεα Περαμος) της Αττικης. Τετοια σεναρια τα σκεφτονται οι υπευθυνοι αν θεωρησουμε την κλιματικη αλλαγη ως γεγονος? Αν ειναι να ειμαι υπευθυνος για την Πολιτικη Προστασια με 3 Bf και απνοια μπορω και ο ιδιος ... Το 2009 πως χαθηκαν 210000 στρ με 40 Κμ μετωπο (Μελτεμι - ο μηχανισμος ειχε τον υπνο του δικαιου) Ενας λογος που τα φετινα ειναι η απογοητευση στο μεγαλειο ειναι οτι το φετινο καλοκαιρι εινια απο τα πλεον βροχερα εως πολυ βροχερα... Μια μερα ειχε προφανη κινδυνο και εγινε το χειροτερο σεναριο με 97 νεκρους - και αν υποθεσουμε οτι δεν γινοταν με τιποτε να χτυπθει η φωτια που ειναι λογικο ειναι ασυγχωρητο οτι καηκαν ανθρωποι ενω επρεπε να μην ανοιξει μυτη...(Και στο κατω κατω της γραφης γιατι προλαβαν τους ανθρωπους στον Αγιο ανδρεα να εκκενωσουν και οχι αυτους στο Ματι...?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διωρθωση καθαρα δυτικος ανεμος ..εγραψα ανατολικος (δυτικα προς ανατιολικα καθαρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή