Καλοκαιρινές καταιγίδες: σύντομες, αλλά συνήθως έντονες


Η δομή τη ατμόσφαιρας πάνω από τη χώρα παραμένει εξαιρετικά ασταθής με αποτέλεσμα και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) να εκδηλωθούν όμβροι και καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους οι καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, χαλάζι ή μεγάλης έντασης βροχές. Στα πελάγη, πάντως, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και στις περισσότερες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Το Σάββατο (28/7), η αστάθεια θα περιοριστεί στη ΒΑ Ελλάδα καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή (29/7), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (30-31/7), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Β-ΒΔ Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη . Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-7-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα νότια Δ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 30 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 29 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες έγραψε χθες ο κ. Ζιακόπουλος και σήμερα είδαμε βυθισμένα αμάξια (ας ελπίσουμε να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι - ήδη απεγκλωβίστηκε μία ηλικιωμένη) στο Μαρούσι. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είμαστε απροετοίμαστοι, λόγω της άναρχης και χωρίς σχέδιο δόμησης σε δάση, ρέματα κ.λ.π., που πολύ σωστά επισημαίνει με αναρτήσεις του ο Γιώργος Λαμέρας και τα χειρότερα έρχονται...

    Σύμφωνα, μάλιστα, με ρεπορτάζ του Skynews θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι, που θα σχετίζονται με τη ζέστη σε λιγότερο από 35 χρόνια, εκτός κι αν η κυβέρνηση της Βρετανίας αναλάβει δράση για να προετοιμάσει τη χώρα για ακραίους καύσωνες. Η προειδοποίηση που έχει γίνει είναι ότι ο αριθμός των ευάλωτων ανθρώπων, όπως οι ηλικιωμένοι που θα πεθαίνουν από τη ζέστη μπορεί να αυξηθεί σε 7.000 ετησίως μέχρι το 2050. Έτσι, οι υπουργοί σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βρετανία) πρέπει να διασφαλίσουν ότι σπίτια, νοσοκομεία, γραφεία, δίκτυα ύδρευσης και μεταφορών θα αντέξουν την αύξηση των θερμοκρασιών.

    Πάνω από 2.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει σε 10 μέρες το 2003, όταν ένας καύσωνας ώθησε τον υδράργυρο στους 38,5 βαθμούς Κελσίου, που είναι και ρεκόρ για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι αυτό το ρεκόρ μπορεί να σπάσει μέσα στην εβδομάδα και προειδοποιεί ότι κύματα ζέστης παρόμοιας έντασης θα εμφανίζονται κάθε χρόνο τη δεκαετία του 2040. Υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση άφησε τη χώρα απροετοίμαστη για τους καύσωνες και δεν έγινε σχεδόν τίποτα τα τελευταία 10 χρόνια. Οι προτάσεις που γίνονται είναι να αλλάξουν οι κανονισμοί για τη δόμηση έτσι ώστε τα σπίτια, τα νοσοκομεία και τα σχολεία να είναι λιγότερο ευάλωτα στη ζέστη και να έχουν περισσότερη επάρκεια σε νερό.

    Αλλά και να χτιστούν πιο πράσινες πόλεις, όπου ο κόσμος θα μπορεί να δροσίζεται τη νύχτα και να ανακουφίζεται όταν υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες. Όλα αυτά είναι αναγκαία, καθώς ο πληθυσμός γερνάει και είναι πιο ευάλωτος σε παθήσεις που έχουν να κάνουν με τη ζέστη. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση έρχεται ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η βόρεια Ευρώπη πλήττονται από κύματα ζέστης, που θα είναι όλο και πιο συχνά με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το κοινό δεν λαμβάνει συχνά σοβαρά τις προειδοποιήσεις για καύσωνα και έργο της κυβέρνησης είναι να ενημερώσει τους πολίτες για τα κύματα ζέστης. Συνήθως σημειώνονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πλέον μία θερμή εισβολή τον Οκτώβριο ή, τον Απρίλιο.
    https://news.sky.com/story/heat-related-deaths-set-to-hit-7000-a-year-by-2050-11448997
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο φωτιές από κεραυνούς η μία στον Όρμο Καταφυγή 1,5 - 2χλμ. μετά το Θυμάρι και η άλλη κοντά στο Σούνιο. Ευτυχώς δεν φυσάει, αρχικά είχε νοτιά και μετά γύρισε σε ασθενές βοριαδάκι, αν και δεν έχει απόλυτη συννεφιά όπως στην Αθήνα, καθώς ο ήλιος κυριαρχεί.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα. Εδώ και μερικές ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα τις Δευτέρας στην Ανατολική Αττική αναζητώ μια εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με τον καιρό και ειδικά με τον αέρα εκείνης της ημέρας. Δεν είμαι μετεωρολόγος ούτε έχω εξειδικευμένες γνώσεις μετεωρολογίας, αλλά μου αρέσει πολύ να παρατηρώ τα καιρικά φαινόμενα από όταν ήμουν μικρό παιδί. Αυτό που είδα την Δευτέρα μου έκανε τρομερή εντύπωση.
    Μένω στο Ελληνικό και σε καθημερινή βάση βλέπω τον Σαρωνικό. Αυτό που είδα την Δευτέρα ήταν κάτι το αρκετά ασυνήθιστο. Την Κυριακή τρομερός καύσωνας και άπνοια στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Την Δευτέρα η ημέρα ξεκίνησε σχεδόν με απόλυτη άπνοια και περίπου προς το μεσημέρι οι άνεμοι άρχισαν να ενισχύονται από τα Δυτικά παρασύροντας το σύννεφο του καπνού από την φωτιά που είχε ήδη ανάψει στην Κινέτα, πάνω από την Σαλαμίνα και στην συνέχεια προς την Αθήνα.
    Μέσα σε μερικές μόνο ώρες και ειδικότερα γύρω στις 16:00 η θάλασσα του Σαρωνικού στην ευρύτερη περιοχή μας ήταν ένα τεράστιο "πλυντήριο". Ο άνεμος λυσσομανούσε με τέτοια μανία, σε θυελλώδη επίπεδα κάνοντας την θάλασσα να "βράζει" από τα κύματα, που ήταν τελείως αφύσικο και αναπάντεχο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
    Και όλα αυτά μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας που εξασθένησε το ίδιο απότομα όπως είχε εμφανιστεί πριν από μερικές ώρες.
    Διαβάζοντας τις προγνώσεις των προηγούμενων ημερών και ενώ είχε γίνει από τους μετεωρολόγους αναφορά στο ότι ο καιρός θα χειροτερέψει μέσα στην εβδομάδα και θα έχουμε καταιγίδες στην Αθήνα απο την Τρίτη και μετά, δεν είχε γίνει κάποια επισήμανση για θυελλώδης ανέμους ειδικά την Δευτέρα στην Αθήνα, τον Σαρωνικό και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
    Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό που συνέβη. Είναι φυσιολογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα στο Θυμάρι μου έκανε εντύπωση ο έντονος δυτικός άνεμος που έπιασε από το απογευματάκι της Δευτέρας και από εκεί που είχε μπονάτσα, σήκωσε κύμα. Το meteo.gr είχε αναφέρει ότι θα είχε 5 beaufort δυτικό άνεμο τη Δευτέρα το μεσημέρι στην πρόγνωσή του για Ανάβυσσο από το Σάββατο. Δηλαδή, για Κορινθιακό μπορεί να έδινε και περισσότερα beaufort. Η πρόγνωση είχε γίνει, δηλαδή, αλλά περισσότερο δόθηκε βάση στις υψηλές θερμοκρασίες και τις καταιγίδες που θα ακολουθούσαν μεσοβδόμαδα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Εμπειρικά θα σου απαντήσω ότι αυτό που συνέβη στην Αττική κ την Κορινθία με τους ανέμους συνήθως είναι σπάνιο τέτοια εποχή κυρίως όσον αφορά τη διεύθυνση αυτών(δυτικοί) αλλά μπορεί να συμβεί κ πολλές φορές σε αρκετές περιοχές της χωράς!
      Ειδικά εν μέσω θερμής εισβολής(στα ανατολικά)κ με έναρξη αστάθειας(απο δυτικά)ως δυναμικό αίτιο οι κατεβατοί δυτικοί άνεμοι από την Πίνδο σε κεντροανατολικές περιοχές μπορούν να ξεπερνούν σε τοπικό επίπεδο κατά πολύ τα εκτιμώμενα μποφόρ που έχουν δώσει οι μετεωρολογικές αρχές ως γενική πρόγνωση ανέμων.
      (Έχει τύχει να βρίσκομαι στον πατραϊκό με ανατολικούς καταβάτες ανέμους κ ενώ οι γενικές προγνώσεις για τη δυτική χώρα δίναν μέγιστες εντάσεις 5 μποφόρ οι Ριπές φτάνανε ακόμη κ τα 8).
      Είναι κάποιες περιοχές που έχουν το δικό τους μικροκλίμα στο θέμα των ανέμων κ όχι μόνο κ σίγουρα αυτά τα "ανθρωπόμορφα τέρατα" είχαν προβλέψει όλες τις παραμέτρους πολύ καλά για να κάνουν τη δουλειά τούς.

      Διαγραφή
    3. Πρώτα απ'όλα σας ευχαριστώ πολύ για τις συγκεκριμένες και αναλυτικές εξηγήσεις.
      Αντιλαμβάνομαι λοιπόν πως παρόλο που τέτοια φαινόμενα είναι σπάνια (ή ήταν κατά το παρελθόν), θεωρούνται πλέον φυσιολογικά και ενδεχομένως και αναμενόμενα από εδώ και στο εξής, δεδομένων των κλιματικών αλλαγών.
      Κάνοντας πλέον και την σύνδεση με τις τραγικές φωτιές της Δευτέρας, καταλήγω συνειρμικά ότι πρέπει να είναι δυο τα τινά :
      1. Είτε η μοίρα έπαιξε ένα πολύ άσχημο, εξαιρετικά συγχρονισμένο και συντονισμένο θανάσιμο παιχνίδι, (καύσωνας, μικρόκλιμα, άπνοια και εναλλαγή με ξαφνικούς θυελλώδεις καταβατικους άνεμους προς την κατάλληλη κατεύθυνση, σπίθα από κολωνα της ΔΕΗ, γεωμορφολογία, κυκλωτική πορεία της φωτιάς, αστραπιαία εξάπλωση, πλήθος κόσμου στην περιοχή, κλπ)
      2. Είτε, αν και εφόσον αποδειχθεί ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση δλδ εμπρησμός από πρόθεση, αυτοί που τις άναψαν ήξεραν τι ακριβώς έκαναν, είχαν μελετήσει πολύ καλά όλες τις συνισταμένες, ήξεραν πότε και που και προς ποια κατεύθυνση να στοχεύσουν, συντόνισαν πολύ καλά το έργο τους με πολλαπλές εστίες και ο σκοπός τους (δεδομένου ότι τουλάχιστον για την Αν.Αττική δεν θεωρώ πως υπήρχε θέμα οικοπεδοποίησης σε ένα μέρος που είναι ήδη οικόπεδα και κατοικίες) ήταν ένας και πολύ συγκεκριμένος .... θάνατοι ... καταστροφή και θύματα.
      Η λογική μου με οδηγεί σε αυτά τα συμπεράσματα ....

      Διαγραφή
  3. Τριπολη απο προχθες τριτη μιλαμε ο χαμος,συνεχεις ισχυρες καταιγιδες με φοβερο αερα και παρα πολυ δυνατους κεραυνους μεσα στην πολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μπορούσε κάποιος να πει οτι το ήπιο και υγρό φετινό ελληνικό καλοκαίρι το "χρωστάμε" στην παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία που επικρατεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ας δούμε την θερμοκρασιακή απόκλιση στην Ευρώπη τις τελευταίες 60 μέρες, δηλαδή χοντρικά στο μέχρι τώρα διανυθέν μέρος του καλοκαιριού:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_240_t2anom_europe.png

    Μεγάλη κερδισμένη η Ιβηρική χερσόνησος που, μετά από συνεχόμενα θερμά και ξηρά καλοκαίρια με τεράστιες καταστροφές από δασικές φωτιές, φέτος απολαμβάνει ένα ευεργετικό καιρικό διάλειμμα, μιά μεγάλη ανάσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιαζόμουν να πω οτι μετά τις 23 του μήνα η αστάθεια έρχεται για να μείνει μεγάλο διάστημα κ τελικά έτσι πάει να συμβεί.Βέβαια για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται μονο η αστάθεια αλλά κ οι ψυχρές λίμνες που συχνά φέτος σουλατσάρουν στη Μεσόγειο κ την περιοχή μας.
      Η Ιβηρική πάντως μετά από ένα δυνατό χειμώνα κ μια δυνατή άνοιξη διανύει μέχρι στιγμής κ ένα δροσερό καλοκαίρι ως ανακούφιση-δικαίωση για τους προηγούμενους ανύπαρκτους χειμώνες κ τα καυτά καλοκαίρια που τους είχαν ταλαιπωρήσει.
      Μένει να δούμε τώρα κ εμείς μετά από αυτό το πολύ άστατο καλοκαίρι που διανύουμε ως απόρροια του ασυνήθιστα ξηρού κ θερμού θέρους της βόρειας Ευρώπης αν κ το Φθινόπωρο-χειμώνας που θ'ακολουθήσουν θα κυλήσουν στην ίδια προϋπάρχουσα Ρότα.

      Διαγραφή
  5. Kαλησπέρα σας

    Το έγραψα και στο άρθρο του κ.Ζιακόπουλου με τον τίτλο "Φταίει ο καιρός ή η ανικανότητα μας"
    Επειδή εγώ ασχολούμαι με την μετεωρολογία ,έχει ξαναγίνει αυτό και το 2007 στο πολυ μεγαλύτερο καύσωνα από αυτον που ειχαμε τώρα ,μετά από τα κύματα καύσωνα όταν έχουμε πτώση της θερμοκρασία η οποία έρχεται από τα δυτικά βορειοδυτικά (Ιταλία -Ιόνιο) και μάλιστα είχε πάρει φωτιά η Πάρνηθα. Πάλι ο λόγος κατά την άποψη μου είναι ο ίδιος με την σημερινή φωτιά, απλώς υπήρχε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά ,πίσω από αυτήν την πτώση της θερμοκρασίας ,υπήρχε το δυναμικό αίτιο από μια διαταραχή(ψυχρή λίμνη) από τα δυτικά που προκάλεσε από την Τρίτη και μετά αρκετή αστάθεια . Αυτός ήταν ο λόγος που βγήκε τόσο ενισχυμένος ο άνεμος και μάλιστα ξεκίνησε ΝΝΔ έγινε ΔΝΔ μετά Δ τέλος ΔΒΔ>ΒΒΔ .
    Τα τελευταία καλοκαιρία έχει αυξηθεί πολύ η συχνότητα των νοτιάδων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ,έχει εξαφανιστεί το μελτέμι οπότε πλέον θα έχουμε φωτιές με νοτιάδες . Η όλη ατμοσφαιρική κυκλοφορία συνεχίζει να είναι η ίδια με τον χειμώνα , με εκ δυσμας διαταραχές και διακοπές με καλό καιρό . Το κλίμα αλλάζει και κατά την γνώμη μου η αιτία των πυρκαγιών της Πάρνηθας αλλά και στο Μάτι είναι από ξύλινο πυλώνα της Δ.Ε.Η . Όποιος έχει υπάρξει εθελοντής δασοπυροσβέστης έχει δει άπειρες φορές το ίδιο πράγμα. Ξαφνικά γίνεται έκρηξη ,κόβεται το καλώδιο και πετάγεται σπίθα , ε μετά τελείωσε ,αναλαμβάνει ο άνεμος. Κλασικά αυτό γίνεται μετά από καύσωνα και στην συνέχεια απότομη ενίσχυση των ανέμων , μπλέκονται κλαδιά κιόλας γιατί ολοι οι πυλώνες είναι δίπλα σε δέντρα .
    Ι.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει αποδειχτεί από τι προκλήθηκε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, όπου εντοπίστηκαν 45 εστίες στην ευρύτερη περιοχή και εκρηκτικός μηχανισμός. Αυτά για την κολώνα της ΔΕΗ τα έβγαλε αναξιόπιστο και "κίτρινο" σάιτ και μετά υιοθέτησαν την "είδηση" κι άλλοι όπως συμβαίνει στο διαδίκτυο. Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και τα μεσάνυχτα προχθές στη Νέα Μάκρη σε κοντινές αποστάσεις. Και όλες αυτές οι περιπτώσεις "μυρίζουν" εμπρησμούς, στους οποίους οφείλεται το 90% των πυρκαγιών (εμπρησμοί από πρόθεση και αμέλεια), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το BBC. Δηλαδή, έτυχε και "έσκασε" οι πυλώνας της ΔΕΗ τη μοναδική μέρα του καλοκαιριού που λυσσομανούσε ο άνεμος και είχαν βάλει κι άλλη μεγάλη φωτιά σχεδόν ταυτόχρονα στην Κινέτα, διασπώντας τις δυνάμεις της πυροσβεστικής; Στην Κινέτα υπήρχαν και συμφέροντα που ήθελαν να καταστραφεί το δάσος.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Παιδιά, να μη βιαζόμαστε να βγάζουμε "πορίσματα" για τις ευθύνες. Όσο ανεύθυνη ήταν η αβασάνιστη δήλωση του δημάρχου Πεντέλης, άλλο τόσο επιπόλαιη είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για οργανωμένο σχέδιο με ενδείξεις και μόνο. Βαγγέλη, και η περίπτωση πρόκλησης φωτιάς από πυλώνα της ΔΕΗ νομικά υπάγεται στο αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια. Και έχει δυστυχώς λερωμένη τη φωλιά της η ΔΕΗ, με τελευταία γνωστή περίπτωση την περσινή μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο. Να μην βλέπουμε παντού συνωμοσίες αν δεν έχουμε αποδείξεις.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο, μου έχει πει συγγενικό μου πρόσωπο για φωτιές που έβαζε αδερφός δημάρχου τον έπιασαν, αλλά τελικά τον άφησαν. Πέρα από τα στοιχεία που δημοσίευσε και το BBC, σύμφωνα με τα οποία το 90% των πυρκαγιών στην Ευρώπη μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, πιστεύω ότι οι περισσότερες φωτιές είναι από εμπρησμούς, γιατί ο άνθρωπος είναι ικανός για το χειρότερο, όπως έχει αποδείξει με τη διαδρομή και την ιστορία του πάνω στη γη. Και δεν κρύβονται πάντα συμφέροντα πίσω από τους εμπρησμούς. Υπάρχουν και τύποι που βάζουν φωτιές για πλάκα, επειδή αυτό τους εξιτάρει. Το έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι όταν τους έπιασαν. Παρεμπιπτόντως, μία κοπέλα έγραψε πρόσφατα σε ένα άλλο σάιτ ότι από το 2004 ως το 2007 συνελήφθησαν 4.000 άνθρωποι για εμπρησμό, καταδικάστηκαν 700 και πήγε φυλακή ένας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Σωστά όλα όσα γράφεις Βαγγέλη. Και κοντά σ΄αυτά έχουμε και εμπρησμούς για βοσκοτόπια, εμπρησμούς για λόγους προσωπικών και κτηματικών διαφορών, εμπρησμούς από δασοπυροσβέστες που έχασαν τη δουλειά τους (Ελλάδα και Ιταλία πέρυσι), και τους γνωστούς εμπρησμούς από ηλιθιότητα. Για τη ΔΕΗ επιμένω οτι το δίκτυό της είναι ωρολογιακή βόμβα μέσα στα δάση. Και το λένε ειδικοί αυτό. Κατά τα άλλα, ας περιμένουμε τα πορίσματα των ανακρίσεων για Κινέτα και Μάτι. Και ας ελπίσουμε οτι δεν θα προσπαθήσουν να κουκουλώσουν οτιδήποτε.

      Διαγραφή
  6. Καμπάνια διαδικτυακής συλλογής υπογραφών ξεκίνησαν πολίτες μέσω της πλατφόρμας του AVAAZ, καλώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο και την κυβέρνηση να χαρακτηριστούν άμεσα ως αναδασωτέες οι καμένες δασικές εκτάσεις όπως ορίζει ο νόμος.

    "Χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια για τους καταπατητές. Στη μνήμη αυτής της τραγωδίας: κάντε τη στάχτη, δάσος", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Η καμπάνια έχει μαζέψει πάνω από 165.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες. Το ψήφισμα θα παραδοθεί στον αρμόδιο υπουργό.

    Σημειώνεται πως ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε να κηρυχθεί άμεσα η καμένη περιοχή ως αναδασωτέα, μιας και όπως σημείωσε στον Ρ/Σ "Στο Κόκκινο", κάτι τέτοιο αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.


    Εδώ υπογράφουμε: https://secure.avaaz.org/campaign/el/turn_ash_into_forest/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέγραψα ήδη στο Avaaz. Υπό έλεγχο τέθηκαν, εξάλλου, οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα από κεραυνούς νότια από το Θυμάρι. Μπράβο στους πυροσβέστες.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  7. Οι δέκα επιστημονικοί λόγοι της τραγωδίας σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα

    https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-deka-epistemonikoi-loyoi-tes-trayodias-semfona-me-ton-katheyete-eetheme-lekka_gr_5b59c02de4b0de86f4941752?utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Λευτερη την Τριτη εκοψα την Μαλαγουζια(12.8 βαθμους με οριακη αυξηση απο περυσι)και εχθες τα Σιραχ(13.1 και 10% περισσοτερα απο περυσι).Εχωντος καλως των πραγματων τελος της αλλης εβδομαδος κοβω τα Μοσχατα Αμβουργου.Την Κυριακη που μας περασε,στην Ασωπια και στο Αρμα(χωρια λιγο πιο πανω απο το Αεροδρομιο Ταναγρας,με χιλιαδες στρεμματα αμπελιων)κοπηκαν Μοσχατα με 12.6 βαθμους,με πολυ καλη παραγωγη και ποιοτητα.Τα ειδα τα αστραποβροντα που εγραψες,γιατι απο το χωριο μου βλεπω σχεδον ολη την Ευβοια και απο εσας εως τον Παρνασσο ολο το βραδυ δεν σταματησε καθολου κσι ενω απο την Θηβα εως το υψος του Υπστου εριξε"καρεκλες"σε εμας μονο κατι ψιχαλες εφερε.Σημερα ομως απο τις 11:30 ειχε 10-20λεπτες μπορες και απο τις 4 το απογευμα εως τωρα μουντο και κλειστο καιρο και παρολο που ειχε δυνατα αστραποβροντα,εβρεχε ποτιστικα(κατα διαστηματα λιγο πιο δυνατα)κσι η θερμοκρασια επεσε εντυπωσιακα απο τους 31.3 στους 20.2 αυτην την ωρα.Σε γυρω περιοχες εριξε μεχρι χαλαζι και στην Θηβα κατι σταγονες.Το μεσημερι που εφυγα απο Σχηματαρι εβρεχε εντονσ.Δεν ξερω αν εβρεξε και Χαλκιδα,αν εβρεξε και εχει πεσει και εκει η θερμοκρασια,μπορεις για τα στιγματα που ειπες να ριξεις λιγο θειαφι,οχι πολυ και μονο αργα το βραδυ και περισσοτερο στο χωμα κατω απο το κουτσουρο.Στο αν κρατηθουν θα παιξει ρολο ο καιρος τις επομενες,δηλαδη να μην εχει πολλες υγρασιες κτλ.Ευχομαι το καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή