Μέρες ώριμου καλοκαιριού


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με μέγιστη ένταση στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ. Αναφορικά με τις λοιπές μετεωρολογικές παραμέτρους, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όσο και την Παρασκευή (31/8), οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Το Σαββατοκύριακο (1-2/9), ως προς τον υετό και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αλλαγές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για μικρή εξασθένηση των βόρειων ανέμων στα πελάγη, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.
  
Πέμπτη,  30 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Tο καλοκαίρι του 2018 ήταν το δεύτερο πιο θερμό στην ιστορία της Γαλλίας, αλλά αρκετά πίσω από εκείνο του 2003 και τον φονικό καύσωνα τότε, όπως επισημαίνει η Le Monde, επικαλούμενη το France Meteo. To 2003 η μέση θερμοκρασία ήταν 23,1 βαθμοί Κελσίου, ξεπερνώντας κατά 3,2 βαθμούς τον καλοκαιρινό μέσο όρο. Στην τρίτη θέση έρχονται τα καλοκαίρια του 2015 και του 2017 με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει κατά 1,5 βαθμό τον μέσο όρο, ενώ το καλοκαίρι του 2018 που τυπικά ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου τον ξεπέρασε σχεδόν κατά 2 βαθμούς. Η ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού ήταν και το επίμονο κύμα ζέστης μεταξύ 24 Ιουλίου και 8 Αυγούστου με τις θερμοκρασίες σταθερά πάνω από τις κλιματικές τιμές σε αυτό το διάστημα. Aν και είναι δύσκολο να αποδοθούν όλα αυτά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η άνοδος των θερμοκρασιών είχε καταγραφεί σαν τάση στα κλιματικά μοντέλα.

    Μάλιστα, στη βορειοανατολική Γαλλία που περιλαμβάνει και το Παρίσι υπήρχαν 26 μέρες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών το 2018 έναντι 21 το 2003. Τα αντίστοιχα νούμερα για την ευρύτερη περιοχή της Λιλ (βορειοδυτική Γαλλία ) ήταν 15 μέρες το 2018 και 11 μέρες το 2003 με θερμοκρασίες +30. Οι βροχοπτώσεις ήταν ελαφρώς λιγότερες απ' ό,τι συνήθως, με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ στα βορειοανατολικά με λίγες βροχές και πολλή ζέστη παρατηρήθηκε και ξηρασία στα εδάφη. Ο ήλιος ήταν καλός με υπερβολικό ηλιακό φως σε όλη τη χώρα. Αλλά και σε αυτό το θερμό καλοκαίρι, υπήρξαν και κάποιες πολύ ψυχρές μέρες με παγετό, που οφείλονται σε φρέσκες αέριες μάζες από τη βορειοδυτική Ευρώπη, οι οποίες έκαναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου φθινοπωρινό. Συγκεκριμένα, στις 26 Αυγούστου καταγράφηκε ακόμα και αρνητική θερμοκρασία (-0,9), καταρρίπτοντας το ρεκόρ για τον Αύγουστο, ενώ στη Ρεμς ο υδράργυρος ανέβηκε μόλις στους 0,9 βαθμούς. Παγετός τον Αύγουστο, όπως λέει και το Meteo France.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/08/28/l-ete-2018-le-deuxieme-plus-chaud-de-l-histoire-en-france_5347182_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το φετινο καλοκαιρι λοιπον φτανει στο τελος του.ενα αρκετα δροσερο και βροχερο καλοκαιρι.αναμενουμε το φθινοπωρο και τον πολυποθητο χειμωνα οπου σε αυτον ελπιζουμε να φερει το "ποθουμενο"στις ταρατσες μας οπου εκεινο δεν ηρθε περυσι.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τούς έχουμε κ λέμε:
    1ον είμαστε καιρόφιλοι ή κρυολάγνοι ή χιονολάγνοι ή ότι άλλο θέλετε κ επειδή χόμπι μας κ ενασχόλησή μας τις ελεύθερες μας ώρες είναι ο καιρός μας αρέσει να συζητάμε εδώ μέσα(καιρικό σάιτ είναι μη το ξεχνάμε)ότι βλέπουμε κ μπορεί να συμβεί.
    2ον Εμείς βλέπουμε κ αναρτούμε εδώ στοιχεία με βάση εποχικής στατιστικής,τάσεις εποχικών μοντέλων ή ακόμη κ σημάδια της φύσης(Π.χ.μερομήνια)
    Κανένας δεν είπε ότι θα συμβούν ντε κ καλά αλλά αν παρακολουθείτε τα σχόλια του μπλογκ από παλιά θα δείτε ότι πολλές φορές ότι έχουμε πει συχνά επαληθεύεται.
    3ον κ τελευταίο όσον αφορά για την ανάρτηση του δασκάλου "είναι νωρίς για πραγματικό φθινόπωρο" δε νομίζω να είπε κανείς το αντίθετο,απλά είπαμε ότι σιγά σιγά μέσα στο Σεπτέμβρη κ κυρίως τον Οκτώβρη υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ενδιαφέρον στον καιρό.
    Φιλικά κ καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσυπογραφω καθε λεξη του Φωτη.Μου αρεσει βεβαια και οτι δεν πτοειτε με τιποτα και ο Γιωργος Λαμερας.Γουστο μας και καπελο μας, που μας αρεσει το κρυο και το χιονι.Οπως λεει και ο δασκαλος,ολα ειναι παιδια μας,αλλα καμια φορα(καλως η κακως)δειχνουμε αδυναμια σε ενα απο αυτα.Πριν λιγες ημερες ημουνα,ορεινη Αργιθεα.Για τρεις ημερες ειχαμε"χειμωνα"με πολλη βροχη και κρυο(αναψαν πολλα τζακια).Δεν θα με "χαλαγε"καθολου, να ειχε βαλει η Καραβα λιγο χιονι στην κορυφη,να ανεβω να το απολαυσω!!Αλλα ημουν...ατυχος,κριμα.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σταθερά χαμηλές ελάχιστες έκαναν το καλοκαίρι ανεκτό έως άνετο. για τη συνέχεια, αναφορικά με τον υετό, έχω μια επιφύλαξη, γιατί αν δούμε τις μέχρι σήμερα τιμές του 2018, είναι στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τις κλιματικές (αλλού έβρεξε χειμώνα, αλλού καλοκαίρι (μη μου πεις φίλε για την Κρήτη!)). μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει έτσι και να έχουμε μια από τις πιο βροχερές χρονιές, μπορεί και να αλλάξει τροπάρι. ποιος τον ξέρει?

    Περί ευχών, νομίζω περισσότερο χιουμοριστικά είναι τα σχόλια. βάσει λογικής, είναι άτοπο ο Β να έχει το δικαίωμα έκφρασης δυσαρέσκειας για τις λασποεπιθυμίες του Α, χωρίς ο Α πρώτα να έχει δικαίωμα να τις εκφράσει!!

    Προς το παρόν δεν έχουμε λάσπες, αλλά χορτάρια και ήταν πραγματικά ασυνήθιστο να βλέπεις τον θεσσαλικό κάμπο σχεδόν πράσινο, Αύγουστο μήνα. μήπως δεν αρέσει στα παιδιά να παίζουν με το νερό και το χώμα? αυτή η επαφή μειώνεται και αυτό είναι και το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, η απομάκρυνση από τη Φύση και τη φύση μας.

    Καλημέρα, Καλή Χρονιά (θα έλεγα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς δηλαδή μην σου πω πάλι για την Κρήτη;Εκτός και αν θεωρείς ότι Ελλάδα είναι μόνο η ηπειρωτική.Τι να αγνοήσω ότι η Κρήτη και τα νησιά φέτος είχαν φοβερή λειψυδρια.Οτι οι ταμιευτήρες έχουν αδειάσει;Ότι έχουμε όλο το καλοκαίρι διακοπές νερού η ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γενικά;
      Η ένσταση μου αφορά ότι γενικεύετε αυθαίρετα κύριε μου χωρίς να αναφέρετε και τις εξαιρέσεις στον κανόνα.Εμεις εδώ ζήσαμε μια πολύ ξηρή χρόνια φέτος να αγνοήσω την πραγματικότητα;
      Δεν επιτίθεμαι αμπλα θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα...

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε, έχουμε γράψει εδώ μέσα κατά κόρον φέτος για την τραγική λειψυδρία της Κρήτης. Αν έμπαινες τακτικά στο μπλογκ θα ήξερες οτι το έχουμε αναδείξει το πρόβλημα με έμφαση. Η άποψή μου για την Κρήτη είναι οτι αποτελεί τον πιο "εύκολο στόχο" της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, λόγω της θέσης της στο χάρτη. Άμεσα εκτεθειμένη στην μετατόπιση των υποτροπικών υψηλών πιέσεων προς βορράν, συμπεριφορά της γενικής κυκλοφορίας που συσχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Πολύ κακό αυτό για το μέλλον του νησιού βεβαίως και μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
    3. Το «μη μου πεις για την Κρήτη» πήγαινε 1) στις πολλαπλές αναφορές που έχουν γίνει εδώ, 2) στη χρήση του όρου «ηπειρωτική». Υπάρχει και ειδικό υδρολογικό παρατηρητήριο Κρήτης του ΕΑΑ, οποιοσδήποτε στοιχειωδώς ενασχολούμενος με τον καιρό γνωρίζει το θέμα.

      Αναφέρθηκα στην ηπειρωτική Ελλάδα και το πρώτο οκτάμηνο του 2018. Δείτε τα νούμερα 10-15 σταθμών-πόλεων και εξηγήστε μας που είναι η «αυθαίρετη γενίκευση κύριε μου». Αυθαίρετη είναι η επίθεση, συνήθης στο διαδίκτυο, πλινθοκεραμικού τύπου, στο πνεύμα «αφού δεν έβρεξε στο χωριό μου, μη μιλάτε για τη βροχή στο δικό σας», που καθιστά δύσκολο το απλό, να ανταλλάξεις, δηλαδή, δυο κουβέντες με πέντε ανθρώπους, δυο φορές το μήνα, εκτός κι αν κάθε φορά που μιλάς πρέπει να υποσημειώνεις τη λειψυδρία ή τις ευχές για την αποφυγή πλημμυρών, κάπου στην υφήλιο, την πείνα στην Αφρική και πάει λέγοντας.

      Αλίμονο όμως, γι αυτό είναι οι άνθρωποι, για να επιτιθέμεθα ο ένας στον άλλο (καμιά φορά γίνεται και το αντίστροφο, που λέει και ο Γούντι).

      καλημέρα

      Διαγραφή
    4. Δεν έχεις άδικο δυστυχως
      Πάντως οφείλω να σε ενημερώσω ότι παραδόξως η θερμοκρασία δεν έχει ξεφύγει εντελώς τα τελευταία χρόνια εδώ...η μέση θερμοκρασία της ΕΜΥ για το 1957-1997 στα Χανιά ήταν 18.1.Συμφωνα με τον κλιματικό Άτλαντα για το 1977-2002 παραμένει στα 18.1 ενώ ο υετος σταθερά μεταξύ 620-650mm.την περίοδο όμως 2000-2017 όπως και παντού πήγε στο 18.8 ενώ ο υετος παραμένει στα 640mm με μικρή αύξηση την τελευταία δεκαετία.Δηλαδη δεν ειδαμε τόσο θεαματική αύξηση όπως η θεσσαλονικη για παράδειγμα που κάποτε είχε δροσερά καλοκαίρια και τώρα κόλαση.Οι μέρες ξηρασίας σίγουρα αυξάνονται ωστόσο η αλλαγή εδώ δεν υπήρξε τόσο θεαματική.Επισης στο κεντρο της πόλης σύμφωνα με το ΕΑΑ η μέση είναι λίγο χαμηλότερη λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα.Επομενως υπάρχει μια ακρίδα φωτός στον ορίζοντα...
      Γιάννης-χανια

      Διαγραφή
    5. Δεν θεωρω οτι θα μπορουσε να δωθει πιο ορθη απαντηση στο τραγικο θεμα της ανομβριας στην κρητη απο αυτη του κυριου λαμερα. Ο υποτροπικος πλεον ανεβαινει και μπλοκαρει την κυκλοφορια εξοστρακιζοντας τις βροχες λιγο βορειοτερα σε σχεδον ΚΑΘΕ χειμερινη διαταραχη τα τελευταια χρονια. Ειναι τοσο τοπικο αλλα μονιμο και επαναλαμβανομενο το φαινομενο στο νησι που μαλλον λιγοι ασχολουνται.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα.
    Δε θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου Καλοκαίρι χωρίς ούτε έναν καύσωνα.
    Υπέροχο Καλοκαίρι ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο μια μερα εφτασε στα ηπειρωτικα τους 40 βαθμους.μονο στις 22 ιουλιου.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  7. Ο Σεπτέμβριος τις τελευταίες δεκαετίες στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας μας είναι ένας καλοκαιρινός μήνας με ότι "καλοκαιρινό" μπορεί αυτό να συνεπάγεται (μπόρες αστάθειας, μελτέμια, ζέστες- όλα στο καλοκαιρινό παιχνίδι είναι). Απλά το Σεπτέμβριο συνήθως έχουμε και την εμφάνιση (εκεί κατά τα μέσα του μήνα συνήθως) του πρώτου οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού με αρκετές βροχές το οποίο όμως συνήθως δεν "περνάει" πάνω από την Πίνδο. Ακομα όμως και αυτό το διάστημα βροχών στα δυτικά πολλές φορές εναλλάσσεται και εκεί με μέρες ζέστης. Η πάλη του καλοκαιριού δηλαδή με το φθινόπωρο, μέχρι την τελική επικράτηση του δεύτερου γύρω στον Οκτώβριο. Επιπλέον ας μην παραβλέπουμε και το μεγάλωμα της νύχτας το Σεπτέμβριο το οποίο συντελεί σε χαμηλότερες ελάχιστες ακόμα και στα παραθαλάσσια καθώς και σε μια διαφορετική ψυχολογία γενικώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρίες και κύριοι: Δεν υπάρχει τίποτε ομορφότερο καιρικά απ' το να βιώσεις την εμπειρία της χιονόπτωσης στα πεδινά της Κ. Μακεδονίας στις 27 Οκτωβρίου δύο φορές, 1989 και 1997. Είπατε τίποτα χιονοπολέμιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτον το φθινόπωρο στην Ελλάδα δεν ερχόταν ΠΟΤΕ τον Σεπτέμβριο ούτε καν στη βόρεια Ελλάδα μόνο αν εξαιρέσουμε ορεινά η ημιορεινά τμήματα της βεβαια...
    Δευτερον και εγώ είμαι καιρό φίλος και αγαπώ το κρύο παρολο που ζω σε ένα ζεστό μέρος που ποτέ δεν χιονίζει ούτε έχει παγωνιά ωστόσο έχω αποδεχθεί ότι ζω σε μια χώρα ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ στη ΝΟΤΙΑ Ευρώπη και όχι στη Σουηδία πχ.Καποιοι αναφέρεστε σε δροσερά καλοκαίρια και χιόνια στην Αθήνα χωρίς να αποδέχεστε ότι στο μεσογειακο κλίμα που καλύπτει την πλειοψηφία της χώρας και ποσό μάλλον σε ένα αστικό κεντρο 4 εκ ανθρώπων κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο και όχι συνηθισμένο...
    Νομίζω δεν είναι παράλογα όλα αυτά που γραφω και ελπίζω να μην μου επιτεθεί κανείς...καλησπερα!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτα που γραφεις εννοειται πως δεν ειναι παραλογα αλλα καποιοι δεν θα κατσουν να το υπολογιζουν και θα σκεφτονται μανιωδως περιμενοντας να χιονιστουν οι δρομοι εξω απο τα σπιτια τους.αυτο σκεφτονται,αυτο λογαριαζουν,αυτο υπολογιζουν!δεν τους νοιαζει τιποτα παραπανω,τιποτα αλλο, σε εναν χειμωνα απο αυτα που μολις εγραψα,ενω επισης αν δεν πραγματοποιηθουν θα πεσεουν τονοι δυρασκειας πραγμα που καντανταει κουραστικο και εκνευρηστικο.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  10. Βλέπω αρχίσαμε σιγά-σιγά να ανταμώνουμε ξανά. Και μάλιστα με ωραία και εύστοχα σχόλια. Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανένα φίλο, ξεχώρισα το σχόλιο του Θάνου για το καιρικό προφίλ του ελληνικού Σεπτέμβρη. Σωστό και ρεαλιστικό και το σχόλιο του Γιάννη από τα Χανιά. Όμως εμείς οι καιρόφιλοι είμαστε και λίγο αιθεροβάμονες μέσα στην τρέλα μας, μαξιμαλιστές στο έπακρο. Τέλος, θέλω να επισημάνω οτι, το φετινό καλοκαίρι, ένα υπέροχο καλοκαίρι με δροσιές, νερά και χωρίς καύσωνες (όπως σωστά έγραψε ο Αποστόλης), ίσως να κάνουμε χρόνια να το ξαναδούμε. Μην ξεχνάμε οτι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Άλλο που εμάς φέτος το καλοκαίρι δεν μας άγγιξε. Είμασταν από τους λίγους τυχερούς παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή