Καλοκαιριού συνέχεια, αλλά η καμπή του χρόνου δεν κρύβεται!


Η χώρα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με το θερμικό χαμηλό της Α. Μεσογείου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των βόρειων ανέμων με βασική ένταση τα 4 με 5 μποφόρ (ανατολικά και νότια πελάγη). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων στη Β-ΒΔ ορεινή Ελλάδα και στη διάρκεια της ημέρας θα κάνει αρκετή ζέστη. Το Σαββατοκύριακο (1-2/9), το πρώτο ημερολογιακά φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι γενικά καλοκαιρινός με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ανέμους ως τα 5 μποφόρ και μέγιστες θερμοκρασίες κατά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές αυτής της εποχής. Πάντως, υπάρχει και ένα καιρικό στοιχείο που δείχνει καθαρά την καμπή του χρόνου. Είναι οι χαμηλές ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τη Δευτέρα (3/9), στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να βρέξει τοπικά και πρόσκαιρα στη ΒΔ Ελλάδα. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.

Υ.Γ. Η πρόγνωση θα ανανεωθεί τη Δευτέρα, 3-9-2018.

Καλό ΠΣΚ και καλό μήνα, φίλοι μου


Παρασκευή,  31 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Δ. Μακεδονίας. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

41 σχόλια:

  1. A modern day hero. Έτσι τον αποκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Michael Gove που ήταν μαζί με πλήθος κόσμου στην παραλία Shakespeare, όταν ο Lewis Pugh ολοκλήρωνε μετά από 49 μέρες το μεγάλο ταξίδι του. Το μεγάλο κολύμπι από την Κορνουάλη ως το Ντόβερ, μία απόσταση 530 χιλιομέτρων, την οποία ολοκλήρωσε 24 ώρες πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζε. Αλλά ο Lewis Pugh δεν είναι ένας ήρωας της σύγχρονης εποχής για όλα τα παραπάνω, αλλά για όσα πιστεύει και έγραψε σε μία σύντομη αναδρομή που έκανε για την περιπέτειά του στο Skynews.

    Mέχρι σήμερα δεν είχε κολυμπήσει ούτε το μισό διάστημα των 50 ημερών και δεν είχε ιδέα πόσο δύσκολο θα ήταν το εγχείρημά του. Όταν έφτασε στο Μπράιτον, πίστευε ότι και μόνο η αίσθηση ότι τα λευκά βράχια του Ντόβερ ήταν τόσο κοντά πια, θα τον έσπρωχνε ως το τέλος, αλλά ένιωθε όλο και πιο κουρασμένος, καθώς τα χιλιόμετρα, η έλλειψη ύπνου και ένας τραυματισμός λειτουργούσαν σωρευτικά. Ανάλογα προβλήματα είχε όλη η ομάδα του, καθώς ξυπνούσαν στις τέσσερις τα ξημερώματα, το κολύμπι ολοκληρωνόταν στις 6 το απόγευμα, μετά απαντούσαν σε e-mail και έγραφαν στο blog και έπεφταν στο κρεβάτι τα μεσάνυχτα για μόλις τέσσερις ώρες ύπνου.

    Δεν ήταν, όμως, όλες οι εκπλήξεις δυσάρεστες. Μία από τις πιο ευχάριστες ήταν το καλωσόρισμα του κόσμου σε όλη αυτή τη διαδρομή, στο Πλύμουθ, το Πόρτσμουθ, το Μπράιτον. Ο κόσμος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα και ανάμεσα σε αυτούς που ξεχώρισε ήταν η Terry Portman με τις έξυπνες ιδέες και το χιούμορ της, η φυσιοθεραπεύτρια Candice Davis με το μαγικό της άγγιγμα στον ώμο του, αν και εκείνη είχε προβλήματα υγείας και ο γιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπόρνμουθ Craig Roberts, που τον βοήθησε να φτάσει ως το τέλος.

    Υπήρχαν επίσης και φάροι έμπνευσης, όπως η κοινότητα του Lyme Bay που κάνει προσπάθεια να προστατέψει το θαλάσσιο περιβάλλον και οι επιστήμονες στο Πόρτσμουθ που αγωνίζονται να σώσουν τα τελευταία απομεινάρια της μεγαλύτερης αποικίας στρειδιών στον βυθό της περιοχής. Κάτι ανάλογο κάνουν και στο Πλύμουθ, αλλά παρά τις προσπάθειες, η κατάσταση επιδεινώνεται στους ωκεανούς. O Lewis Pugh δηλώνει σοκαρισμένος από την ελάχιστη θαλάσσια ζωή που είδε σε 50 μέρες, λίγα δελφίνια, μία χελώνα που καταδύθηκε μόλις τον αντιλήφθηκε, ένα μοναχικό καρχαρία, ενώ οι πάρα πολλές μέδουσες είναι μία ακόμα απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι μεγάλες μηχανότρατες που σαρώνουν κάθε ζωντανό πλάσμα στο διάβα τους, έχουν μία καταστροφική επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον.

    Οι θάλασσές μας βιώνουν κρίση και χρειάζεται δράση τώρα. Για αυτό και ο Lewis Pugh στέλνει το μήνυμα στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Παιδείας, σε όλους τους αρμόδιους φορείς για να προστατέψουν τους ωκεανούς. Για να αποκατασταθεί κάτι που λεηλατήθηκε για 300 χρόνια. Είναι δύσκολο, αλλά αν κάθε άνθρωπος, κάθε οικογένεια, κάθε σχολείο, κάθε κοινότητα, αν όλοι προσπαθήσουμε, μπορεί να γίνει.
    https://news.sky.com/story/the-long-swim-lewis-pugh-says-the-real-work-begins-now-as-epic-journey-concludes-11484895
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι άλλος ένας ήρωας και μάλιστα με σχεδόν τα διπλάσια χρόνια από τον Lewis Pugh. Bρετανός είναι και αυτός, αλλά 95 χρονών και βετεράνος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και έγινε ο γηραιότερος δύτης, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ σε ένα ναυάγιο ανοιχτά της Κύπρου, όπως μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για τον Ray Wooley, που έκλεισε τα 95 στις 28 Αυγούστου και καταδύθηκε για 44 λεπτά σε βάθος 40,6 μέτρων, ενώ πέρσι που ήταν 94 χρονών είχε κατέβει στα 38,1 μέτρα βάθος για 41 λεπτά. "Τα καταφέραμε, νιώθω υπέροχα, είναι πολύ ωραίο να σπάω το ρεκόρ μου ξανά και ελπίζω να επιστρέψω του χρόνου, μαζί με όλους εσάς" ανέφερε ο Wooley μετά την κατάδυση με δεκάδες ακόμα αυτοδύτες στο ναυάγιο του "Ζηνοβία" που βυθίστηκε 2 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λάρνακας το 1980 στο παρθενικό του ταξίδι.

      Ο Wooley είναι από τη βορειοδυτική Αγγλία, αλλά ζει στην Κύπρο και επισκέφτηκε για πρώτη φορά το ναυάγιο το 1982. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ασυρματιστής, ενώ καταδύεται για 58 χρόνια. "Προσπαθώ να αποδείξω στον εαυτό μου και ελπίζω και σε άλλους ανθρώπους ότι η άσκηση, ειδικά όταν φτάνεις στην ηλικία μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα". Η "Ζηνοβία" είναι ένα πολύ δημοφιλές ναυάγιο για τους δύτες και κάθε χρόνο την επισκέπτονται περίπου 60 χιλιάδες.

      Kι εγώ κατέβηκα ίσαμε τα 5 μέτρα βάθος την Κυριακή. Αλλά εντάξει, ήμουν και σχετικά άυπνος. Το μπάνιο στη θάλασσα, πάντως, σε αναζωογονεί και για αυτό μάζεψα και μερικά σκουπίδια από τα κρυστάλλινα νερά και τη δαντελένια ακρογιαλιά. Και τον χειμώνα νιώθεις να έχεις πολλές δυνάμεις μετά το μπάνιο, παρά το κρύο. Σιγά, σιγά, όμως, πέφτεις μετά. Σαν τις όμορφες εικόνες του βυθού που ξεθωριάζουν στη μνήμη, καθώς όσο περνάει γίνονται σταδιακά μια γλυκιά ανάμνηση.
      https://www.reuters.com/article/us-cyprus-diving-record/at-95-ww2-vet-breaks-own-record-as-oldest-scuba-diver-idUSKCN1LH3IX?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Ο Αύγουστος αγωνίζεται να περισώσει την ...τιμή του φετινού καλοκαιριού δίνοντας τα ρέστα του στο φινάλε. Τσοντάρει και ο Σεπτέμβρης στο έμπα του. Μπάνια για όλους για μιά βδομάδα ακόμα και μετά για τους πιο σκληραγωγημένους. Ο τζίφος μας εύχεται (μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη) καλό φθινόπωρο, σε πρώτο χρόνο. Για το ...βάθος, θα δείξει. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για κανονικό έως πολύ βροχερό φθινόπωρο. Για το χειμώνα, δε νομίζω οτι μπορούμε να μιλάμε από τώρα. Αν επαναληφθεί η καλοκαιρινή καιρική ανωμαλία (θερμός βορράς - "ψυχρός" νότος) και τον χειμώνα, μπορούμε να ελπίζουμε σε ωραία πράγματα. Αν αντιστραφεί όμως, τη βάψαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν και τόσο «ψυχρός» ο νότος το φετινό καλοκαίρι...ίσα ίσα οι σταθμοί του βορά όπως η Λάρισα και η θεσσαλονικη είχαν μέσους όρους κοντά στις κλιματικές και σταθμοί όπως τα Χανιά και το Ηράκλειο 1 βαθμό σχεδόν πάνω...εξαίρεση η Κέρκυρα τον Αύγουστο...εγώ νόμιζα ότι αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κυρίως σε ότι αφορά Τία βροχές όπως τον Δεκέμβριο του 2016 που ήταν παντελώς ανομβρος στα βόρεια και υπερβολικά βροχερός και συννεφιασμένος εδώ στην Κρήτη...θα δείξει ευχομαι τουλάχιστον εμείς εδώ να πάρουμε βροχές γιατί τις χρειαζόμαστε σίγουρα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τόπο...ήδη οι συνέπειες της έντονης λειψυδρίας είναι εμφανείς και τώρα τίθενται θέματα ως προς την επάρκεια υδροδοτησης ολόκληρης της πόλης του Ρεθύμνου όπως διάβασα...
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Με βορρά - νότο εννοούσα την θερμοκρασιακή αντίθεση βόρειας και νότιας Ευρώπης.

      Διαγραφή
  3. Η κλιματική αλλαγή και η αλλαγή ώρας που (επιτέλους) καταργείται...

    Ο πρωθυπουργός των νήσων Σαμόα τη χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή "υπαρκτή απειλή για όλη την οικογένεια του Ειρηνικού", υπερθεματίζοντας ότι όποιος παγκόσμιος ηγέτης αρνείται την ύπαρξή της είναι ανόητος θα πρέπει να πάει στο ψυχιατρείο, όπως αναφέρει ο Guardian. O λόγος για τον Tuilaepa Sailele, που σε ομιλία του κατά την επίσκεψή του στο Σίδνεϋ επέπληξε τους ηγέτες που δεν παίρνουν σοβαρά την κλιματική αλλαγή, ξεχωρίζοντας την Αυστραλία, όπως και την Ινδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ που είναι οι τρεις χώρες οι οποίες ευθύνονται για όλη αυτή την καταστροφή.

    Μιλώντας λίγες μέρες πριν το φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού στο Nauru o πρωθυπουργός της Σαμόα στάθηκε στη δέσμευση της Αυστραλίας να ελαχιστοποιήσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων του Ειρηνικού. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ενώ θεωρείται ότι η κλιματική αλλαγή έρχεται αργά, οι επιπτώσεις της είναι ήδη ορατές από τους ανθρώπους που ζουν στα νησιά του Ειρηνικού και χρειάζεται μεγαλύτερη φιλοδοξία για να περιοριστεί η υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό, με τα νησιά του Ειρηνικού να ζητούν δράση από τις άλλες χώρες.

    Ο Sailele είπε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται "πολιτικά κότσια" από τους ηγέτες. "Ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε τις αιτίες, ξέρουμε τις λύσεις και αυτό που απομένει είναι το πολιτικό σθένος, τα πολιτικά κότσια για να βγούμε και να πούμε στον κόσμο τι να κάνει για να αποφύγει μία βέβαιη καταστροφή. Η ομιλία του Sailele έρχεται μία βδομάδα πριν το φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού στο Nauru, όπου η Αυστραλία αναμένεται να ερωτηθεί για τις εκπομπές ρύπων. Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison δέχεται πιέσεις για να εγκαταλείψει τη δέσμευση της χώρας να μειώσει τις εκπομπές ρύπων με βάση τη συμφωνία του Παρισιού.

    Ο προκάτοχός του Malcolm Turnbull θα έδινε το παρών στο φόρουμ, αλλά ο Morrison θα στείλει μάλλον την υπουργό Εξωτερικών Marisa Payne, μία κίνηση που το κόμμα της αντιπολίτευσης των Εργατικών χαρακτήρισε προσβολή προς τις γειτονικές χώρες, αλλά και στρατηγικό λάθος. Ο Saliele στάθηκε κατά την ομιλία του και στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό, που έχει γίνει ένας όλο και περισσότερο διαφιλονικούμενος χώρος. "Οι μεγάλες δυνάμεις επιδιώκουν στρατηγικές για να επεκτείνουν την επιρροή τους, δημιουργώντας μία αίσθηση ανασφάλειας".
    https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/31/world-leaders-who-deny-climate-change-should-go-to-mental-hospital-samoan-pm

    Πόσο σωστά μιλάει ο πρωθυπουργός της Σαμόα και πόσο δήθεν και υποκριτές είναι οι ηγέτες του δυτικού κόσμου. Kαι όχι μόνο, αφού το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους πολίτες στον δυτικό και "πολιτισμένο" κόσμο. To μόνο θετικό, άλλωστε, που έκαναν τα τελευταία χρόνια πολιτικοί και πολίτες του δυτικού κόσμου είναι η κατάργηση της αλλαγής ώρας για την οποία απομένουν τα τυπικά. Με δεδομένη την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών υπέρ της κατάργησης και την πρόθεση της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου να σταματήσει η αλλαγή ώρας, φέτος τον Οκτώβριο δεν θα πάνε τα ρολόγια μία ώρα πίσω και η μέρα τον χειμώνα θα είναι κατά μία ώρα μεγαλύτερη. Δεν θα νυχτώνει, δηλαδή, στις 5 και, αλλά στις 6 και. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μέρα δεν θα είναι μία ώρα μεγαλύτερη! Η διάρκεια της ημέρας είναι σταθερή. Ξεχνάτε να αναφέρετε ότι τα χειμωνιάτικα πρωινά, λ.χ. τον Δεκέμβριο, ενώ με τη χειμερινή ώρα ο ήλιος ανατέλλει στις 07:45, με την κατάργηση της θα ανατέλλει 08:45!
      Πάνος

      Διαγραφή
    2. Άλλιώς βλέπουν τα πράγματα οι κάτοικοι του Κιριμπάτι και αλλιώς οι οικοπεδούχοι (κράτη ή εταιρείες) των μεγάλων γεωγραφικων πλατών, Βαγγέλη μου. Οι πρώτοι θα χάσουν την πατρίδα τους και οι δεύτεροι θα αυξήσουν την περιουσία τους. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η ταύτιση των απόψεων περί της κλιματικής αλλαγής μεταξύ των δεύτερων και εκείνων των αφελών που θεωρούν την κλιματική αλλαγή παγκοσμια συνωμοσία για να βγάζουν κάποιοι χρήματα.

      Διαγραφή
    3. Έχετε δίκιο, έκανα λανθασμένη διατύπωση. Εννοούσα ότι θα νυχτώνει μία ώρα αργότερα τον χειμώνα. Ασφαλώς και η διάρκεια της ημέρας θα είναι ίδια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το επίκεντρο του σεισμού (5,1 R, 10:10) είναι πολύ κοντά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, στα βουνά πίσω από τη Λίμνη Πλαστήρα. μιλάμε για 20 km και 30 km απόσταση, σε ευθεία γραμμή από τις δύο πόλεις.

    Κάποιες απορίες έχω, αν διαβάζει κάποιος ειδικότερος..

    Oι ορεινοί όγκοι, αν θυμάμαι σωστά, απορροφούν μέρος της ενέργειας? (με ότι αυτό συνεπάγεται για τον συσχετισμό επικέντρου-κάμπου)(θάλασσα δεν έχουμε, ηπειρωτική Ελλάδα)

    Στο καλό σενάριο (κύριος σεισμός) είναι πιθανά κάποια τεσσάρια, ίσως και 5άρι, ως μετασεισμοί? (ήδη έγινε ένας μικρός, 11:27)

    Ο σεισμός σε Γρεβενά-Κοζάνη το 1995, έγινε σε θεωρούμενη σχετικά ασεισμική περιοχή, κοντά σε τεχνητή λίμνη? (το «σχετικά» αφορά τη χώρα μας, καμιά περιοχή της οποίας δεν είναι εντελώς ασεισμική).

    Δε θεωρείται ισχυρός ένας σεισμός των 5,1 R, με μικρό εστιακό βάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To 80% των Ευρωπαίων ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας (η ψηφοφορία διεξαγόταν μέχρι τις 16 Αυγούστου). Κάτι που σημαίνει ότι μόλις ληφθεί και επισήμως η απόφαση, το χειμώνα θα νυχτώνει το νωρίτερο στις 6+ και το καλοκαίρι θα νυχτώνει το αργότερο στις 8+. Αυτό είναι το μοναδικό θετικό του φετινού καλοκαιριού, που ήταν μακράν το χειρότερο της δεκαετίας από τη στιγμή που είχαμε 98 νεκρούς από την πυρκαγιά. Μάλιστα, οι φετινές συνθήκες έπαιξαν το ρόλο τους, τόσο για τη φονική πυρκαγιά, όσο και για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου (16 νεκροί μέχρι στιγμής), σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί. Ένας καθηγητής (μου διαφεύγει το όνομα και η ειδικότητά του) είπε πρόσφατα ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα έχει τροπικές καταιγίδες, αλλά σε γενικές γραμμές άνυδρο κλίμα. Ό,τι χειρότερο, δηλαδή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελη καταρχήν να δούμε ποια ώρα θα μείνει...η θερινή ή η χειμερινή; δεν γίνεται ταυτόχρονα αυτό που λες, δηλαδή το χειμώνα να νυχτώνει το νωρίτερο στις 6 και το καλοκαίρι να νυχτώνει το αργότερο στις 8...αν παραμείνει η θερινή (ΜΑΚΑΡΙ!)τότε όντως το χειμώνα θα νυχτώνει στις 6 κι όχι στις 5 και το καλοκαίρι όπως τώρα θα νυχτώνει 9 το καλοκαίρι

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο. Απ' ό,τι διάβασα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους ποια ώρα θα επιλέξει, αν και τα αρμόδια όργανα πιέζουν για μία ενιαία γραμμή. Λογικά, οι περισσότερες χώρες θα επιλέξουν τη θερινή χώρα, άλλωστε, το θέμα ανακίνησαν από τον ευρωπαϊκό βορρά και κυρίως η Φινλανδία, όπου τον χειμώνα νύχτωνε πριν τις 3 το μεσημέρι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Το φετινό καλοκαίρι ήταν υπέροχο από καιρική άποψη για τη χώρα μας γιατί μετά από πολλά χρόνια δεν υποφέραμε από καύσωνες και παρατεταμένες ζέστες, γιατί οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν απρόσμενα χαμηλές, γιατί έπεσαν νερά που έσωσαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών από φωτιές. Η καταστροφή στο Μάτι οφείλεται σε δεκάδες λόγους και αιτίες προτού φτάσουμε να την αποδώσουμε στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν για ένα και μόνο (!!!) 24ωρο. Δεν υπάρχει σύγκριση με το καλοκαίρι του 2007, που ήταν ολόκληρο καιρικά ακραίο, με καθολική ξηρασία και συνεχείς καύσωνες. Για φαντάσου να ήταν έτσι και φέτος τι θα γινόταν από φωτιές!

      Διαγραφή
    4. To καλοκαίρι του 2018 θα το θυμόμαστε για αυτή την τραγωδία, όμως. Αυτή ήταν που τελικά το προσδιόρισε Από την άλλη, οι καύσωνες είναι ανεπιθύμητοι σίγουρα, αλλά δεν συνεπάγονται απαραίτητα και καταστροφές. Το 2017 για παράδειγμα είχαμε πολλούς καύσωνες, αλλά δεν χάθηκαν άνθρωποι, όπως και φέτος στην Ιβηρική Χερσόνησο, που χτύπησε 45άρια. Νομίζω ότι και αυτές οι βροχές - καταιγίδες - πλημμύρες που έκανε φέτος το καλοκαίρι είναι ένα άλλο πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής, που έχει πολλές μορφές. Είναι σαν μία λερναία ύδρα του καιρού. Γλιτώνεις από τον καύσωνα σε βρίσκει η πλημμύρα. Τη σκαπουλάρεις από την καταιγίδα, σε σαρώνει ο άνεμος. Ακόμα και από κεραυνούς είχαμε θύματα φέτος το καλοκαίρι. Αν είναι δυνατόν.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Τρέμετε λάτρεις του χειμώνα!
    Γιούνκερ: Η Κομισιόν θα προτείνει σήμερα την κατάργηση της χειμερινής ώρας
    https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/144860/gioynker-h-komision-tha-proteinei-simera-tin-katargisi-tis-xeimerinis-oras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τρέμαμε αν μπορούσαν να ...μικρύνουν τη νύχτα. Όποια ώρα και να ισχύσει, οι χειμωνολάτρες δε μασάμε! Το θέμα είναι να έχουμε χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Εάν πάντως ισχύει ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια από τις 2 ώρες(χειμερινή-θερινή) θα θέλει να ορίσει τότε νομίζω ότι η χειμερινή θα είναι κ η πιο σωστή.
      Το λέω αυτό γιατί το να νυχτώνει 6 αντί για 5 το χειμώνα δε τρέχει κ κάτι,το να σηκώνεσαι το πρωί στις 9 με νεφοκαλυψη κ να είναι ακόμη νύχτα αυτό πάει πολύ!

      Διαγραφή
    3. η αίσθηση σου Φώτη είναι σωστή, η χειμερινή ήταν και η μοναδική που υπήρχε, όταν κάπου στη δεκαετία του '70 υιοθετήθηκε η θερινή. αν τώρα, δεν αλλάξει η ώρα τον Οκτώβρη (για μια τελευταία φορά), θα συμβεί αυτό που λες, που είναι λίγο αντιλειτουργικό, γι αυτούς που ξυπνάνε νωρίς..

      Διαγραφή
  7. μια απορια!αν ο καυσωνας που συνεβη αρχες αυγουστου στην ιβηρικη χερσονησο,συνεβενε τελη ιουνιου θα ξεπερνουνταν τα ευρωπαικα ρεκορ;
    κανω αυτην την ερωτηση καθως αρχες αυγουστου οι μερες εχουν μικροτερη διαρκεια σε σχεση με την διαρκεια των ημερων στα τελη ιουνιου.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυς ντορος για το τιποτα!!Σχετικα με την κλιματικη αλλαγη..Το 92 θα θυμουνται οι παλιοτεροι καποιοι μιλουσαν για ερημοποιηση της σικελιας και της κρητης..και οχι μονο..Αληθεια μετα απο 26 χρονια οι τρομολαγνοι τι εχουν να πουν??.Ναι..Υπαρχει κλιματικη αλλαγη αλλα αυτη η καραμελα πρεπει καποια στιγμη να τελειωσει..Αηδια καταντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω που μένεις φίλε uknown,αλλά πέρα από τον υετο και τις θερμοκρασίες δεν βλέπεις κάποια διαφορά στα χιόνια στην Ελλάδα γενικώς σε σχέση με τις δεκαετίες 80-90 μιας που ανέφερες?

      Διαγραφή
    2. Η προηγούμενη "καραμέλα", άγνωστε φίλε, έλεγε ότι οι χλωροφθοράνθρακες καταστρέφουν το στρατοσφαιρικό όζον που μας προστατεύει από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η επιμονή κάποιων επιστημόνων έφερε αποτελέσματα και τώρα οι θάνατοι από τον καρκίνο του δέρματος είναι λιγότεροι. Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, επιχειρήματα της μορφής ότι κάποιοι έπεσαν έξω στους χρόνους ερημοποίησης περιοχών της Γης δεν την αναιρούν. Δυστυχώς, οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα, την κρυόσφαιρα, τη γεώσφαιρα και τη βιόσφαιρα του παλνήτη μας είναι τόσο πολλές και τόσο εμφανείς που δεν αφήνουν περιθώρια σφάλματος της επιστήμης.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  9. Θερμοκρασιακές αποκλίσεις του θερινού τριμήνου για την Ευρώπη:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_360_t2anom_europe.png

    και για τον Κόσμο:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_360_t2anom_globe.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλους,ο παππούς έλεγε,σοφος άνθρωπος,εγω μεγάλωσα με μία ώρα,εννοουσε τη χειμερινή,τι πάει να πει έλεγε θερινή,θα συμφώνησω μέ τό φωτη,μπορει οι βορειοευρωπαιοι να προτιμούνε την θερινή ώρα,ομως εδώ ελλαδιτσα ταιριάζει ή χειμερινή ώρα,καλο μήνα σε όλους κ καλή συνέχεια του καλοκαιριού,εδω μυτιληνη αργεί ακόμη το φθινόπωρο,απο μέσα οκτωβρη θα έλεγα κ μετα....καλό βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν απαντώ σαν ειδικός,γιατί δεν ειμαι.Δεν γνωρίζω αν απορροφά ένα βουνό, μέρος της ενέργειας ενός σεισμού,αλλα θυμάμαι πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε ο Κιθαιρωνας στο χωριό Πλαταιές το 1981,οταν ο Εγκέλαδος μέσω αυτού "πέρασε"δυο φορές μέσα από το χωριό,σε ένα ανάποδο "ν" και δεν άφησε ούτε ένα σπίτι όρθιο.Ειναι το μοναδικο χωριό στα μέρη μας που ολα τα σπιτια ειναι μετά το 1981.Τωρα από όσα μου ανέφεραν συγγενείς και φίλοι από την περιοχή της Αργιθεας,ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και με πολλή "μουγκρητό".Οι δε πτώσεις τεράστιων βράχων από τα"στεφανια"ειδικά,αλλα και απο αλλα σημεία,ήταν κάτι το τρομερό,οσο αναφορά το θόρυβο από το κατρακυλισμα.Εκλεισε ο δρόμος για την Παναγία και εγκλωβίστηκαν προσκυνητές.Τα νερά σε υψόμετρο 1000-1200,έγιναν κόκκινα και στα 1600-1700,λεμονάδα.Ελπίζω να μην υπάρχει συνέχεια.Καλο βράδυ σε όλους και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το να είσαι εν κινήσει στους ορεινούς δρόμους κατά τη διάρκεια του σεισμού ήταν το πιο επικίνδυνο. καταστροφές έγιναν σε παλιά πέτρινα (μεγάλη ρωγμή στην εκκλησία Μεταμόρφωσης Ανθηρού, κατασκευής 1897). υποθέτω ότι η διαφορά στα ορεινά είναι το πετρώδες έδαφος, όπου η μετάδοση των κυμάτων είναι δυσκολότερη, σε σχέση για παράδειγμα με τα αργιλώδη πεδινά (οι γνωστές λάσπες που λέγαμε). από την άλλη, όπως αναφέρθηκε, η πέτρα ως υλικό μπορεί να είναι δυνατότερη, αλλά πολλά από τα σπίτια αυτά είναι πολύ παλιά και δεν χτίστηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό (του '81 νομίζω).

      Διαγραφή
  12. Για την απόφαση της Κομισιόν να καταργήσει την αλλαγή ώρας δύο φορές τον χρόνο και να διατηρήσει μόνιμα τη θερινή ώρα, γράφει και το Bloomberg. Kάνοντας παράλληλα αναφορά και στη δημόσια διαβούλευση που έγινε για το θέμα, με τον Jean Claude Juncker να επισημαίνει ότι "εκατομμύρια συμμετείχαν σε αυτήν και είναι της άποψης ότι η θερινή ώρα θα πρέπει να ισχύει για όλο το έτος στο μέλλον και έτσι θα γίνει, ο κόσμος το θέλει και θα το κάνουμε". Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έλαβε 4,6 εκ. απαντήσεις, τις περισσότερες για οποιοδήποτε θέμα έχει τεθεί προς διαβούλευση στην ΕΕ, με το 84% να είναι υπέρ του να μπει ένα τέλος στις αλλαγές ώρας.

    Αν και κάθε ένα από τα 28 κράτη - μέλη μπορεί να επιλέξει τη δική του ζώνη ώρας, οι αλλαγές από τη θερινή στη χειμερινή ώρα ρυθμίζονται κεντρικά. Για να καταργηθούν χρειάζεται η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο. Τα 3/4 όσων απάντησαν στην έρευνα της Κομισιόν υποστήριξαν ότι η αλλαγή ώρας δύο φορές τον χρόνο είναι "αρνητική" ή, "πολύ αρνητική εμπειρία", επικαλούμενοι τις επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των τροχαίων και την έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι "είναι προτεραιότητα να σταματήσουμε την αλλαγή ώρας". Για μία φορά οι Γερμανοί θα κάνουν το σωστό.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-31/europe-should-be-on-summertime-forever-eu-s-juncker-says?srnd=premium-europe
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως όσον αφορά τον σεισμό,κάποιοι εδώ στα Τρίκαλα άρχισαν να λένε τα γνωστά δηλ. ότι το προηγούμενο απόγευμα-βράδυ είχε ζέστη και κουφόβραση σημάδη για το σεισμό.Ξέρω ότι αυτά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.Στο σεισμό των Γρεβενών το 95,πάλι συσχέτισαν τον καιρό με το σεισμό.Όντως η μέρα τότε ήταν πολύ μηστυρια. Φύσαγε δυνατός ζεστός νοτιας,η μέρα θολή και ένα χρώμα στην ατμοσφαιρα που δεν μπορούσες να πεις τι χρώμα ήταν.Θυμάσαι Νίκο;Μετά το σεισμό η ατμοσφαιρα νομίζω είχε καθαρίσει και όλο αυτό και σαν μικρότερος που ήμουνα δεν το θεώρησα παράλογο να έχει σχέση ο καιρός.Καλό μήνα σε όλους και υπομονή τώρα σ'όλους τους λάτρεις του ΒΑφρικανικου Καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τη θυμάμαι τη συζήτηση αυτή, δεν πολυθυμάμαι τον καιρό των ημερών εκείνων, πρέπει να ήμουν Θεσσαλονίκη. προσχωρώ στην άποψη ότι δεν παίζει ρόλο ο καιρός, όπως νομίζω ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και αυτό για τις λίμνες που ανέφερα στο πρώτο σχόλιο..εδώ μιλάμε για σύγκρουση λιθοσφαιρικών πλακών, τα υπόλοιπα φαίνονται ψιλολόγια μπροστά σε αυτή τη δυναμική.

      μαθαίνω πάντως ότι έχουν γίνει αισθητοί πολλοί μικροι μετασεισμοί σε μικρή ακτίνα (γύρω από τα χωριά Αργιθέα, Κούκος), αλλά μόνο ένας ήταν σημαντικός και σε μεγαλύτερη ακτίνα αισθητός (4,2, χτες 1 ώρα μετά τον κύριο).

      μια τελευταία υπομονή για τη ζέστη. το μειονέκτημα τον Σεπτέμβριο είναι η αυξημένη υγρασία, που θα καταστήσει τα συνεχόμενα 35άρια λιγότερο ανεκτά.

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάλι Γιώργο είμαι βέβαιος ότι ζέστη,κουφόβραση ή υγρασία δε σχετίζονται με τους σεισμούς.Το άκουγα κ εγώ από όταν ήμουν μικρός αλλά με τα χρόνια διαπίστωσα(κυρίως από μελέτες των επιστημόνων)ότι δεν σχετίζονται καιρός-σεισμός μεταξύ τούς.Ασε που κ στατιστικά(έχω μανία βλέπεις με τα στατιστικά)αν το πάρεις πολλοί δυνατοί σεισμοί στη Ελλάδα έχουν γίνει κυρίως στο διάστημα άνοιξη-φθινόπωρο κ όχι τόσο πολύ καλοκαίρι.Πάντως ο σεισμός σας έγινε αρκετά αισθητός κ στην κεντροβόρεια Αιτωλοακαρνανία.

      Διαγραφή
    3. Πάρτε και δύο λινκς για να παρακολουθείτε τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο:

      http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent_eq_2d_el.htm

      http://www.gein.noa.gr/el/

      Άντε, δεν έχετε παράπονο. Σας έχω δώσει τόσον καιρό ένα σωρό ιντερνετικές πηγές.

      Διαγραφή
    4. Φώτη, λένε επίσης ότι όταν γίνεται σεισμός δυτικά στο Ιόνιο κυρίως,θα έρθει κακοκαιρία με βροχές απο το Ιόνιο.Συμπτωματικά όμως έχει συμβεί αυτό δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει στο παρελθόν...

      Διαγραφή
    5. Κοίτα Γιώργο πάλι θα σε πάω παρελθοντικά!Σε αυτό που λες όντως έχει συμβεί με πρόσφατο παράδειγμα τους συνεχόμενους σεισμούς στην Κεφαλονιά τον Ιανουάριο-φεβρουάριο 2014 αν θυμάμαι Καλά.Τότε με κάθε σεισμό έμπαινε απ'το Ιόνιο κ από ένα χαμηλό κ τούς είχε τελειώσει τότε τούς ανθρώπους.Πάντως επιστημονικά πάλι αυτά τα δύο σε συνδέονται μεταξύ τούς.

      Διαγραφή
    6. Η πλειοψηφία των σεισμών έχει εστιακά βάθη της τάξης των 5 χλμ.
      Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες επηρεάζουν το υπέδαφος έως ένα βάθος της τάξης των 10 μέτρων.
      Οπότε δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ καιρικών συνθηκών και σεισμών.

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ. Παλαιότερα έλεγαν ότι ένας ισχυρός αντικυκλώνας (αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση) μπορεί να επηρεάσει το υπέδαφος, αλλά για την επιστήμη η σύνδεση αυτής της υπόθεσης με την πρόκληση σεισμών είναι ανύπαρκτη.

      Διαγραφή
  14. Για 22 σταθμούς της ΕΜΥ (οι περισσότεροι κλασικοί κλωβοί), οι μέσες τιμές θερμοκρασίας του Αυγούστου 2018 και σε παρένθεση οι αποκλίσεις τους από τη μέση τιμή της περιόδου:

    α) 1971-2000

    28,3 (+3,1) ..... ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
    28,5 (+2,6) ..... ΚΕΡΚΥΡΑ
    27,4 (+2,3) ..... ΛΗΜΝΟΣ
    28,0 (+2,0) ..... ΜΙΚΡΑ
    28,5 (+1,9) ..... ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    26,4 (+1,7) ..... ΣΚΥΡΟΣ
    28,6 (+1,6) ..... ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    27,3 (+1,5) ..... ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    26,1 (+1,4) ..... ΝΑΞΟΣ
    29,1 (+1,3) ..... ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    27,2 (+1,3) ..... ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    26,9 (+1,2) ..... ΛΑΡΙΣΑ
    26,9 (+1,0) ..... ΣΟΥΔΑ
    27,6 (+0,8) ..... ΡΟΔΟΣ
    24,4 (+0,3) ..... ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    23,4 (-0,5) ...... ΤΡΙΠΟΛΗ
    27,9 () ............ ΑΚΤΙΟ
    27,1 () ............ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ
    22,7 () ............ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    24,0 () ............ ΚΟΖΑΝΗ
    26,2 () ............ ΛΑΜΙΑ
    26,8 () ............ ΤΑΤΟΙ

    β) 2000-2017

    27,9 (+1,0) ..... ΑΚΤΙΟ
    28,3 (+0,8) ..... ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
    28,5 (+0,7) ..... ΚΕΡΚΥΡΑ
    27,4 (+0,7) ..... ΛΗΜΝΟΣ
    28,0 (+0,3) ..... ΜΙΚΡΑ
    27,3 (+0,2) ..... ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    26,4 (+0,2) ..... ΣΚΥΡΟΣ
    27,1 (+0,1) ..... ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ
    28,5 (+0,1) ..... ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    26,1 (+0,0) ..... ΝΑΞΟΣ
    27,2 (-0,2) ...... ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    29,1 (-0,3) ...... ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    28,6 (-0,3) ...... ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    27,6 (-0,4) ...... ΡΟΔΟΣ
    26,9 (-0,4) ...... ΣΟΥΔΑ
    26,9 (-0,7) ...... ΛΑΡΙΣΑ
    24,0 (-1,0) ...... ΚΟΖΑΝΗ
    26,8 (-1,0) ...... ΤΑΤΟΙ
    26,2 (-1,2) ...... ΛΑΜΙΑ
    23,4 (-1,4) ...... ΤΡΙΠΟΛΗ
    22,7 (-1,7) ...... ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    24,4 (-1,8) ...... ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Να πούμε ότι οι μέσες τιμές των 18 ετών της περιόδου 2000-2017, δεν αποτελούν κλιματικές τιμές. Για τους σταθμούς ΑΚΤΙΟ, ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΤΑΤΟΙ και ΛΑΜΙΑ, η μέσες μηνιαίες του Αυγούστου της περιόδου 1971-2000 δεν είναι γνωστές. Επίσης, για τους σταθμούς ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΤΑΤΟΙ και ΛΑΜΙΑ, η περίοδος 2000-2017 δεν είναι πλήρης (8-10 χρόνια).

    Για τις μέσες του καλοκαιριού, την επόμενη εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, όπως θα ξέρεις, στις περισσότερες πηγές οι αποκλίσεις μετριούνται με βάση το διάστημα (κλιματολογία) 1981 - 2010.

      Διαγραφή
    2. Αυτό ναι ισχύει για χώρες οι οποίες έχουν υπολογίσει κλιματικές τιμές για αυτό το διάστημα. Για την Ελλάδα όμως δεν είμαι σίγουρος ή δεν έχω υπόψη αυτές τις τιμές. Αν υπάρχει κάποια επίσημη πηγή για αυτό το διάστημα (1981-2010) καλό θα ήταν να το ξέρουμε :)

      Πριν από μερικά χρόνια είχα επικοινωνήσει με το παρακάτω link, και μου είπαν ότι οι αποκλίσεις υπολογίζονται σε σχέση με το διάστημα 1971-2000

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/europe.shtml

      Πάντως νομίζω είναι χρήσιμο να έχεις και εικόνα των μεταβολών μεγάλης διάρκειας (π.χ. τριακονταετιών)

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει και αυτό το site της NASA, όπου μπορείς να επιλέξεις την περίοδο βάσης (αναφοράς) και να δεις τις εκάστοτε αποκλίσεις.

      https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

      Διαγραφή
    4. Ενδιαφέρον για αποκλίσεις σε πλανητική κλίμακα. Ευχαριστώ Γιώργο!

      Θυμήθηκα και μία σελίδα της NASA, όπου υπάρχουν σχεδόν όλοι οι σταθμοί του πλανήτη με όλες τις χρονοσειρές τους:

      https://data.giss.nasa.gov/gistemp/stdata/

      Το παρακάτω είναι περίπου για Ελλάδα (μέσα σε μια ακτίνα με επίκεντρο τη Λάρισα):

      https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_find.cgi?lat=39.63&lon=22.42&ds=5&dt=1

      Διαγραφή