Βελτίωση του καιρού


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά κυρίως της Δ-ΒΔ Ελλάδας και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά θα είναι αισθητή. Το Σαββατοκύριακο (18-19/8), το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση των βοριάδων, οι οποίοι την Κυριακή στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Δ. Μακεδονία και την Ήπειρο. Ο ίδιος καιρός θα επικρατήσει και στις αρχές της νέας εβδομάδας.

Υ.Γ. Η πρόγνωση θα ανανεωθεί τη Δευτέρα 20-8-2018 


Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Η γυναίκα που θέλει να μετασχηματίσει τον αμερικάνικο καπιταλισμό. Πρόκειται για την Elizabeth Warren, γερουσιαστή στη Μασαχουσέτη, που θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και η οποία αποκάλυψε το σχέδιό της για έναν νόμο που θα υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρίες να κάνουν αναδιανομή του πλούτου, δίνοντας σημαντικότερο ρόλο στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, όπως γράφει ο Guardian. To νομοσχέδιο της Warren στοχεύει να αλλάξει το μοντέλο των εταιριών που κυνηγούν τα κέρδη για τους μετόχους σε βάρος των εργαζόμενων. Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο οι εταιρίες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. δολ. δεν θα πρέπει να σκέφτονται μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων, αλλά και τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τις πόλεις όπου δραστηριοποιούνται.

    Μάλιστα, όποιος έχει μετοχές στην εταιρία, θα μπορεί να τη μηνύσει, αν θεωρήσει ότι οι διευθυντές δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρίες θα μπορούν να εκλέγουν το 40% του εκτελεστικού συμβουλίου και τουλάχιστον 3.500 δημόσιες εταιρίες και εκατοντάδες ιδιωτικές θα πρέπει να συμμορφωθούν με όλα αυτά. Σε άρθρο της στη Wall Street Journal η Warren υποστήριξε ότι αναζητά μία θεμελιώδη αλλαγή στις πρακτικές των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι η "εμμονή για τη μεγιστοποίηση των εσόδων για τους μετόχους σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρίες στην Αμερική κάνουν απλά τους πλούσιους, πλουσιότερους".

    Από το 2007 ως το 2016 το 93% από τα κέρδη των μεγάλων εταιριών κατέληγε στους μετόχους, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1980, όταν τα μισά έσοδα πήγαιναν στους μετόχους και τα άλλα μισά στους εργαζόμενους και σε άλλες προτεραιότητες. "Οι πραγματικοί μισθοί έχουν βαλτώσει, ενώ η παραγωγικότητα αυξάνεται και οι εργάτες δεν παίρνουν αυτό που αξίζουν" συμπλήρωσε η Warren, αν και μερικοί επέκριναν τις ιδέες της, λέγοντας ότι ουσιαστικά προτείνει μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά και ότι δεν μπορεί να πει στις εταιρίες τι θα κάνουν και ότι οι προτάσεις της θα οδηγήσουν σε μία τελματώδη κατάσταση, παγώνοντας την οικονομία. Κάποιοι ακαδημαϊκοί ενέκριναν, όμως, την προσέγγισή της και αν και θα την ήθελαν ακόμα πιο ριζοσπαστική, θεωρούν ότι είναι ένα πρώτο και αποφασιστικό βήμα.
    https://www.theguardian.com/us-news/2018/aug/15/elizabeth-warren-accountable-capitalism-act-richest-companies
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη δεκαετία του 80 και γενικότερα πριν την κατάρρευση των καθεστώτων του "υπαρκτού σοσιαλισμού", τα πράγματα για τους εργαζόμενους ήταν καλύτερα, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης και ένας βασικός λόγος ήταν το "αντίπαλο δέος". Είτε μας άρεσαν είτε δε μας άρεσαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα της εποχής, για τους εργαζόμενους στον καπιταλιστικό κόσμο η ύπαρξή τους ήταν ευλογία! Η Warren δεν έχει καμμιά τύχη. Ζούμε στον αιώνα του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού με ...απάνθρωπο πρόσωπο. Σε λίγο το "δίλημμα" θα είναι (αν δεν είναι ήδη) μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και νεοφασισμού. Άστα να πάνε Βαγγέλη!

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω σ'αυτά που είπε ο Γιώργος και ειδηκα ότι η Warren δεν έχει καμιά τύχη.Και να το πω και πιο λαϊκά και συγνώμη για τη φράση θα τη φάνε λάχανο!

      Διαγραφή
  2. To έχω ξανακούσει αυτό, δηλαδή, ότι για να αποτραπεί πιθανή στροφή των πολιτών σε κομμουνιστικά κόμματα, οι χώρες της Δύσης παρείχαν πολλά δικαιώματα στους εργαζόμενους τη δεκαετία του 1980. Μετά την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης πολλαπλασιάστηκαν και οι πόλεμοι ανά τον κόσμο - όχι ότι δεν ήταν αρκετοί και πριν, αλλά η κατάσταση άρχισε σιγά, σιγά να ξεφεύγει. Αλλά και σχετικά με τον καιρό ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα... Αφού στη Γαλλία 865 κοινότητες επλήγησαν από πλημμύρες και θάφτηκαν στις λάσπες από τα τέλη Μαϊου ως τις αρχές Ιουλίου 2018, όπως γράφει η Le Monde, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών. Η διυπουργική επιτροπή χειρίστηκε, μάλιστα, 1.766 κοινοτικά αιτήματα σε αυτή τη βροχερή περίοδο.

    Οι πληγείσες κοινότητες βρίσκονται στην Ile de France (ευρύτερη περιοχή του Παρισιού), αλλά και στα ακόλουθα διαμερίσματα: Nord, Pas-de-Calais, Finistère, Charente-Maritime, Charente, Cher, Dordogne, Gironde, Landes, Haute-Garonne, Ariège, Aude, Alpes-de-Haute-Provence, Bas-Rhin et Haut-Rhin, Côtes-d’Armor, Oise. Γενικότερα, ο αριθμός των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από διάφορες κοινότητες λόγω των πλημμυρών και της λάσπης ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017. Σε απόλυτους αριθμούς ήταν 4.410 μεταξύ Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, έναντι 1.747 την ίδια περίοδο το 2017, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Gerard Collomb.

    Ως τα μέσα Ιουλίου 2018 η επιτροπή χειρίστηκε και 723 περιστατικά επανυδάτωσης του εδάφους από την ξηρασία του 2017. Ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε την ταχύτητα ανταπόκρισης σε αυτά τα αιτήματα των κοινοτήτων, χάρη σε μία μεγάλη κινητοποίηση των περιφερειακών υπηρεσιών του Meteo France και των αρμόδιων νομών. Μετά την κακοκαιρία του φετινού καλοκαιριού, η διυπουργική επιτροπή θα εξετάσει νέα αιτήματα κοινοτήτων τις επόμενες εβδομάδες.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2018/08/16/intemperies-865-communes-en-etat-de-catastrophe-naturelle_5343191_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν πραγματικά θέλει η Warren να μετασχηματίσει τους οικονομικούς συσχετισμούς, αμφιβάλλω αν θα φτάσει ως το χρίσμα. μέχρι ποιο σημείο ριζοσπαστικών αλλαγών μπορεί να φτάσει κάποιος προερχόμενος απ τους Δημοκρατικούς? μέχρι το ObamaCare? ούτε και αυτό δεν άντεξε..η δε Χίλαρυ, κάθε άλλο παρά στήριξης από μεγαλοσυμφέροντα στερούνταν. αυτό της καταλόγισε και το εκλογικό σώμα.

    περισσότερο ενδιαφέρον είχε η πορεία του Σάντερς. κινητοποίησε σημαντικά απροσδόκητα μεγάλα τμήματα πληθυσμού (τηρουμένων των αμερικάνικων αναλογιών), αλλά δεν ξέρω τη συνέχεια (το follow up, που λένε και στο χωριό μου..)

    είναι αυτό που ο πάλαι ποτέ "υπαρκτός" χαρακτήριζε ως αναποτελεσματικό "ρεφορμισμό" ή "ρεβιζιονισμό", τη βελτίωση δηλαδή κάποιων όρων, σε αντίθεση με την επαναστατική ανατροπή τους. στον αντίποδα είναι το "εφικτό" Vs επαναστατική θεωρία στα χαρτιά. διαλέγετε και παίρνετε.

    στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής τάσσομαι υπέρ της δεύτερης πολιτικής, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ούτε πρακτικές της πρώτης.

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους,καλα που φρεσκαρε σήμερα το μελτέμι στο νησί κ οι συνθήκες είναι πιο ανθρώπινες,λιγοτερη υγρασία κ ποιο καθαρή ατμόσφαιρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ενας φιλος μου ασχολειται με την γεωργια και εχει φιλους οι οποιοι ασχολουνται χρονια του λενε πως παρατηρουν καποια πραγματα και λενε για βαρυχειμωνια,ενας τσοπανης του ειπε τα βελανίδια στα δέντρα είναι πολύ φουσκωμένα για την εποχή...σημάδι λέει δύσκολου χειμωνα και τελος το πεταγμα των πουλιων.πιστευεται πως αυτα ισχυουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα πολυπιστεύουμε, θα θέλαμε όμως να τα πιστεύουμε και μακάρι να μας κάτσουν!

      Διαγραφή
  6. Ο Vladimir Putin παρευρέθηκε στον γάμο της αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Karin Kneissl, η οποία επικρίθηκε επειδή τον κάλεσε, όπως μεταδίδει το BBC. O Putin της έδωσε λουλούδια και χόρεψε μαζί της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη νότια Αυστρία. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Kneissl ότι υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ με τη συγκεκριμένη επιλογή του καλεσμένου της.
    Ο Putin έκανε μία στάση στην Αυστρία, πριν μεταβεί στη Γερμανία για συνομιλίες με την καγκελάριο Angela Merkel.

    H 53χρονη Kneissl παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Wolfgang Meilinger σε μία τελετή στη μικρή πόλη Gamlitz, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία. Η Kneissl είναι ακαδημαϊκός και δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ενώ επιλέχθηκε για υπουργός Εξωτερικών από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο συμμετέχει στη συγκυβέρνηση. Ο Putin προσκλήθηκε στον γάμο κατά τη διάρκεια μίας πρόσφατης επίσκεψής του στην Αυστρία. Υπήρχε μία έντονη συζήτηση σχετικά με την εμφάνιση του Ρώσου προέδρου στον γάμο μέχρι που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα. Μέλη του κόμματος των Πρασίνων ήταν μεταξύ αυτών που ζητούσαν από την υπουργό να παραιτηθεί, εξαιτίας της πρόσκλησης.

    Μερικοί πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για επιβάρυνση των φορολογούμενων, εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας λόγω της επίσκεψης Putin. Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει, εξάλλου, ανεπίσημες συνομιλίες το Σάββατο 18/8 με τη Γερμανίδα καγκελάριο για μία σειρά θεμάτων, όπως τις πιέσεις που δέχεται η Γερμανία από τις ΗΠΑ για να σταματήσει τις εργασίες στον Βόρειο Αγωγό 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η Merkel ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσουν για την πιθανότητα μίας συνάντησης για τη Συρία με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα από το μήτινγκ του Σαββάτου 18/8.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-45229235
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για 16 σταθμούς της ΕΜΥ (οι περισσότεροι κλασικοί κλωβοί), οι μέσες τιμές θερμοκρασίας των 17 πρώτων ημερών του Αυγούστου 2018 και σε παρένθεση οι αποκλίσεις τους από τη μέση τιμή του μήνα της περιόδου:

    α) 1971-2000

    29,1 (+3,2) ..... ΚΕΡΚΥΡΑ
    28,2 (+3,0) ..... ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
    27,6 (+2,5) ..... ΛΗΜΝΟΣ
    28,1 (+2,1) ..... ΜΙΚΡΑ
    26,8 (+2,1) ..... ΣΚΥΡΟΣ
    29,0 (+2,0) ..... ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    28,4 (+1,8) ..... ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    27,5 (+1,7) ..... ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    29,3 (+1,5) ..... ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    27,4 (+1,5) ..... ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    27,2 (+1,5) ..... ΛΑΡΙΣΑ
    26,2 (+1,5) ..... ΝΑΞΟΣ
    27,4 (+1,5) ..... ΣΟΥΔΑ
    28,0 (+1,2) ..... ΡΟΔΟΣ
    25,1 (+1,0) ..... ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    23,2 (-0,7) ...... ΤΡΙΠΟΛΗ

    β) 2000-2017

    29,1 (+1,3) ..... ΚΕΡΚΥΡΑ
    27,6 (+0,9) ..... ΛΗΜΝΟΣ
    28,2 (+0,7) ..... ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
    26,8 (+0,6) ..... ΣΚΥΡΟΣ
    27,5 (+0,4) ..... ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    28,1 (+0,4) ..... ΜΙΚΡΑ
    26,2 (+0,1) ..... ΝΑΞΟΣ
    27,4 (+0,1) ..... ΣΟΥΔΑ
    28,4 ( 0,0) ...... ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    28,0 ( 0,0) ...... ΡΟΔΟΣ
    29,3 (-0,1) ...... ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    27,2 (-0,4) ...... ΛΑΡΙΣΑ
    23,2 (-1,6) ...... ΤΡΙΠΟΛΗ

    Να πούμε εδώ ότι οι μέσες τιμές των 18 ετών της περιόδου 2000-2017, δεν συνιστούν κλιματικές τιμές. Για τους σταθμούς ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ και ΖΑΚΥΝΘΟΣ, η περίοδος 2000-2017 δεν είναι πλήρης. Επίσης, οι τελικές αποκλίσεις για τον φετινό Αύγουστο θα υπολογιστούν βεβαίως στο τέλος του μήνα.

    Καλό Σαβ/κο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέρυσι ειδα να έρχονται στα Γιάννενα καποια αποδημητικά πουλια τον Ιούλιο ενω έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε τον Σεπτέμβριο και σκέφτηκα κατι ασυνήθιστο θα έχουμε τον χειμώνα και φυσικά ήλπιζα να ειναι βαρύς χειμώνας αλλα τελικά ηταν ενας συνηθισμένος με κλίση προς ήπιος.Τώρα για τα βελανίδια το 2011 το άκουσα αυτο και όντως ο χειμώνας 2011-12 ηταν βαρύς αλλα σε τι ποσοστό συμβαίνει αυτο ή ειναι τυχαίο δεν γνωρίζω εύχομαι να επαληθευτεί και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετα απο ενα 10ημερο συνεχους τρεξιματος για να μαζεψουμε τις ποικιλιες ολης της παρεας(εμεις εδω ακομη εχουμε μεινει στα "παλια"και βοηθαμε ο ενας τον αλλον,για να μην πληρωνουμε,φορτωτικα και μεταφορικα)καταφερα να αποδρασω για λιγο στα βουνα της Αργιθεας και ετσι βρηκα τον χρονο για να ξαναμπω στο κλιμα του μπλοκ και να διαβασω ολα τα σχολια σας,τα περισσοτερα ακρως ενδιαφεροντα.Χρωσταω και μια απαντηση στον Νικο Παπα(τον οποιο και εκτιμω ιδιαιτερως,μιας και ηταν και η αφορμη που "μπηκα" στο μπλοκ).Περσινα,ξινα,σταφυλια βεβαια,αλλα οτι εχει σχεση με τον καιρο και το κλιμα,ποτε δεν ειναι αργα.(Μιας και λεμε για σταφυλια:Θερος-τρυγος-πολεμος,λεγανε οι παλιοι.Και αν το θερος,εδω και πολλα χρονια ,εχει γινει ευκολη υποθεση με τις μηχανες,ο τρυγος παραμενει πραγματικος πολεμος).Λοιπον φιλε Νικο,εχεις δικιο σε αυτο που εγραψες,καθως στην περιοχη που εμενες(ΚΤΕΛ)ειναι οντως ανοιχτα και τα βραδια "κατεβαζει"πολυ πραγμα απο τον Παρνασσο.Με τον ηλιο να δυει γρηγορα πισω απο τον Ελικωνα,ειναι απολυτως λογικο να δροσιζει πολυ τα βραδια.Το "κακο" με αυτον τον καιρο τον χειμωνα,ειναι οτι το βουνο παιρνει την μεριδα του λεοντος της υγρασιας και στην Λιβαδεια μενει μονο το κρυο.Αντιθετως ο καιρος αυτος,"χτυπαει"αλυπητα την περιοχη μου,βρισκοντας"περασμα"αναμεσα στα δυο βουνα(Παρνασσο-Ελικωνα)και μας"θαβει"στην κυριολεξια στο χιονι.Αυτον τον καιρο τον λεμε"Ζαγαριτη",που βγαινει απο το πσρατσουκλι που εχει δωθει στην ανατολικη κορυφη του Ελικωνα(Μοτσαρα,1526 υψομετρο).Τον ορο "Μεγας",φυσικα και τον ξερω και λεγεται ετσι,γιατι εκτος απο δροσια το καλοκαιρι,τον χειμωνα "κατεβαινοντας"απο το βουνο,φερνει μαζι του παγωνια τετοια που κανει μεγαλες ζημιες σε πολλες περιοχες,ξεκινωντας απο την Κωπαιδα και φθανει,οσο και να φαινεται παραξενο,εως και τον κομβο της Ριτσωνας!!μια αποσταση 80 και πλεον χιλιομετρων,στην ευθεια.Η ιδια αυτη παγωνια,πληττει επισης και τον καμπο τον δικο μας(Βαρυκο),οσο και τον καμπο της Θηβας,καθως "περναει"μεσα απο το στενο περασμα(Στενη το λεμε και ειναι το ιδιο περασμα που χρησιμοποιησε και ο Μεγας Αλεξανδρος για μπει στον καμπο της Θηβας,καθως λογω της λιμνης δεν υπηρχε αλλος δρομος)και δεν αφηνει τιποτα ορθιο.Παγωνια μεγαλη κατεβαινει και απο τον Ελικωνα με αυτον τον καιρο,αλλα,αυτη η παγωνια ακολουθει αλλη πορεια.Ξεκινα απο την κοιλαδα των μουσων,συνεχιζει στον καμπο των Θεσπιων,καμπο Λευκτρων,καμπο Πλαταιων,περνα αναμεσα Ερυθρες και στρατοπεδου Θηβας και "πεφτει"στον καμπο στον καμπο Καλλιθεας-Ασωπιας εως και λιγο πριν το αεδρομιο της Ταναγρας.Σε μια αποσταση 50 και πλεον χιλιομετρων "καιει"σπαρτα και αμπελια που θριβουν στην περιοχη.Ελπιζω φιλε μου,εστω και καθυστερημενα,να ελυσα καποιες αποριες σου.Ζητω συγνωμγη αλλα η εποχη ειναι πολυ δυσκολη για μενα.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με ένα δυσάρεστο ξημέρωσε η Κυριακή, καθώς χάσαμε την Τάρα, το μεγάλο και ωραίο μας μαύρο σκυλί. Χτυπημένη από το καλαζάρ έφυγε τα ξημερώματα για το μεγάλο ταξίδι. Όταν έφτασα στο Θυμάρι κατά τις 9:30 το πρωί την είχαν ήδη θάψει. Τιμής ένεκεν έβγαλα μία φωτογραφία τα άλλα δύο σκυλάκια, την Λίζα και την Κανέλα, που κάθονταν με τη γάτα, εκεί που μέχρι και χθες ξεκουραζόταν και η Τάρα.

    Ο βοριάς φυσούσε τόσο μανιασμένα που δεν είχε και πολύ κόσμο για Κυριακή στην παραλία με τις ομπρέλες, τη μεγάλη αμμουδιά και την αγαπημένη μου ακτή. Ένας αρουραίος τρόμαξε μάλιστα μερικές λουόμενες, κι εγώ φόβισα έναν ψαροτουφεκά λέγοντας ότι τα ρεύματα ήταν πολύ ισχυρά. Σε τέτοιο βαθμό που δυσκολευόσουν να κατέβεις στον βυθό. Δεν ήταν και εντελώς ψέματα, βέβαια, αυτό. Αλλά σίγουρα έβαλε σε δεύτερες σκέψεις τον ψαροτουφεκά, που έμεινε τελικά στα ρηχά. Για μια φορά τα ψάρια, τα χταπόδια και τα βασιλικά καβούρια ήταν λεύτερα. Mετά πήγα στα σκουπίδια και τα πλαστικά που είχα μαζέψει από τη δαντελένια ακρογιαλιά και τα κρυστάλλινα νερά. Το ράδιο έβαλε το "Super girl", θυμίζοντάς μου και πάλι την Τάρα. Όπως λέει και το τραγούδι, "Αnd then she'd say, It's OK, I got lost on the way, but I 'm a super girl and super girls don't cry".
    Βαγγέλης Σπανός


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρόωρο φθινόπωρο στη δυτ. Μακεδονία τις προηγούμενες ημέρες. Βροχή και καταιγίδα κάθε μέρα, ψύχρα με ζακέτα και κουβέρτα το βράδυ, και το σημαντικότερο: ούτε οι ντομάτες γίνονται, ούτε τα πεπόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρήστο φταίει η καθημερινή βροχή για τις ντομάτες και τα πεπόνια και οχι η θερμοκρασία η οποια ειναι καλή π.χ. στην Κοζάνη η ελάχιστη κυμαίνεται 16 με 18 βαθμούς.Πρόσφατα αγόρασα πεπόνια απο την Κόνιτσα απο τους ίδιους τους παραγωγούς και μου ειπαν οτι η ποιότητα τους υποβαθμίστηκε φετος απο τις συνεχείς βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Jim, φταίει και η θερμοκρασία. Στη Νεάπολη Κοζάνης ήταν από 14 ως 15. Για να μην πούμε για τη Βωβούσα π.χ. που είναι μονοψήφιες.

      Διαγραφή