Τα μελτέμια φεύγουν και η αστάθεια έρχεται


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά ανατολικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα εξασθενήσει με αποτέλεσμα και τη βαθμιαία πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με την προοπτική βροχών, είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι ή και καταιγίδες στα δυτικά. Το Σαββατοκύριακο (25-26/8), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και πιθανώς στις λοιπές ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη (ορεινά). Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 και την Κυριακή στα νοτιότερα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη Δευτέρα (27/8), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τρίτη (28/8), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Την Τετάρτη (29/8), το καλοκαίρι επιστρέφει στη χώρα.

Υ.Γ. Η πρόγνωση θα ανανεωθεί τη Δευτέρα, 27-8-2018.
Καλό ΠΣΚ σε όλους.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και τοπικά το πρωί στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Tο Skynews γράφει ότι το οστό ενός κοριτσιού που πέθανε πριν 90 χιλιάδες χρόνια και ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο της Σιβηρίας αποκάλυψε ότι ήταν μισή Νεάντερταλ και μισή Denisovan (ανθρώπινο υποείδος, που ζούσε από τη Σιβηρία ως τη νοτιοανατολική Ασία). Πρόκειται για ένα παράδειγμα διασταύρωσης διαφορετικών ανθρώπινων ειδών, που πλέον έχουν εξαφανιστεί. Ανήκει μάλιστα στην πρώτη γενιά ατόμων, που προήλθαν από διασταυρώσεις διαφορετικών ανθρώπινων ειδών. Οι σύγχρονοι μη Αφρικανοί άνθρωποι έχουν στοιχεία από το DNA των Νεάντερταλ και μερικοί ασιατικοί πληθυσμοί έχουν DNA των Denisovan, κάτι που δείχνει ότι οι homo sapiens (σύγχρονοι άνθρωποι), οι Νεάντερταλ και οι Denisovan διασταυρώνονταν.

    Καθώς οι Νεάντερταλ μετακινήθηκαν ανατολικά, συνάντησαν τους Denisovan και το 13χρονο κορίτσι που οι επιστήμονες ονόμασαν Denny ήταν το αποτέλεσμα της συνεύρεσης μίας μητέρας Νεάντερταλ και ενός πατέρα Denisovan. H ανακάλυψη ενός ατόμου πρώτης γενιάς που γεννήθηκε από γονείς διαφορετικών ανθρώπινων ειδών είμαι κάτι το εκπληκτικό και δείχνει ότι η επιστήμη θέλει πάντα και λίγη τύχη, σύμφωνα με τον Pontus Skoglund, καθηγητή γενετικής πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο Francis Crick. Το οστό της Denny είχε βρεθεί πριν μερικά χρόνια στο σπήλαιο της Σιβηρίας και οι πρώτες μελέτες είχαν καθορίσει το φύλο της και πότε πέθανε. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι είχε χρωμοσώματα Nεάντερταλ και Denisovan.

    Τα αρχαιότερα ευρήματα Νεάντερταλ στην Ευρώπη είναι 430 χιλιάδων ετών. Οι Νεάντερταλ εξαπλώθηκαν στη συνέχεια και στη νοτιοδυτική και κεντρική Ασία, αλλά εξαφανίστηκαν πριν 40 χιλιάδες χρόνια, όταν έφτασαν οι homo sapiens (σύγχρονοι άνθρωποι) από την Αφρική 60 χιλιάδες με 40 χιλιάδες χρόνια πριν, αν και η ανάλυση DNA δείχνει διασταυρώσεις ανάμεσα στα δύο είδη. Το υποείδος των αρχαϊκών ανθρώπων Denisovan ζούσε από τη Σιβηρία ως τη νοτιοανατολική Ασία και επίσης διασταυρώθηκε με τους σύγχρονους ανθρώπους. Ένα 3% με 5% του DNA των Denisovan έχουν οι Μελανήσιοι και οι Αβορίγγινες της Αυστραλίας και ένα 6% οι Παπούα.
    https://news.sky.com/story/cave-girls-mum-and-dad-were-from-different-ancient-human-species-11479703

    Άραγε οι άνθρωποι των σπηλαίων να ήταν πιο ευτυχισμένοι από εμάς; Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την παραπάνω ιστορία, αλλά και βλέποντας στη δαντελένια ακρογιαλιά έναν ψαροτουφεκά να έχει χτυπήσει ένα χταπόδι μια σταλιά. Μου είπε ότι το χτύπησε για δόλωμα (για να βγάλει κάνα ροφό, στήρα ή, σμέρνα) και επειδή τον ξέρω, συγκράτησα έναν άλλο λουόμενο κοντά στα 2 μέτρα που ήταν έτοιμος να του την πέσει. Περισσότερο αρνητική εντύπωση μου έκανε, άλλωστε, ένας άλλος ψαροτουφεκάς, όχι επειδή κυνηγούσε γόνο στα ρηχά, σαν ένα κοκκάλι που είδα και φωτογράφισα, αλλά επειδή είχε και το παιδάκι του μαζί. Με το ένα χέρι κρατούσε το ψαροτούφεκο και με το άλλο το παιδί που φορούσε και σωσίβιο, κάνοντάς με να αναρωτιέμαι αν είναι επικίνδυνο όλο αυτό.

    Σίγουρα είναι ακόμα επικίνδυνο δύο μέρες μετά την αιμοδοσία να κατεβαίνω στον βυθό, κι έτσι αρκέστηκα σε επιφανειακές φωτογραφίες με καλόγριες, ζαργάνες, μελανούρια, δύο κέφαλους, μία γόπα, μία μουρμούρα, μία σάλπα, ένα μπαρμπούνι κι ένα γαϊτανούρι. Μου έστειλαν μήνυμα για να μπω στο μητρώο εθελοντών αιμοδοτών με έναν μοναδικό κωδικό, αλλά προτιμώ να μην ενταχθώ και να δίνω αίμα αν έχω διάθεση και μπορώ. Γιατί θέλω να είμαι ανέμελος σαν τους ανθρώπους των σπηλαίων.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, ως παλιός εθελοντής αιμοδότης, σε συμβουλεύω να μπεις στο ηλεκτρονικό μητρώο. Έτσι κι αλλιώς, αίμα θα δίνεις όποτε εσύ το θέλεις, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση. Θα έχεις κάρτα αιμοδότη, θα καταγράφονται στο σύστημα οι αιμοδοσίες σου και θα έχεις την "προσωπική" σου τράπεζα αίματος για την περίπτωση που εσύ η κάποιος δικός σου χρειαστείτε αίμα. Εγώ δίνω αίμα τρεις φορές το χρόνο. Αντίθετα με την εσφαλμένη εντύπωση πολλών (λόγω άγνοιας και προκατάληψης), η αιμοδοσία όχι μόνο δεν εξασθενεί αλλά αντίθετα ωφελεί τον αιμοδότη, καθόσον η διαδικασία αναπλήρωσης του χαμένου αίματος είναι αναζωογονητική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

      Διαγραφή
  2. Η Μοnsantο έχει δεχτεί 8.000 αγωγές στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα καταδικάστηκε να αποζημιώσει με 289 εκ. δολ. έναν κηπουρό, όπως αναφέρει η Le Monde. H Bayer που εξαγόρασε τη Μοnsanto έναντι 54 δισ. ευρώ ήταν αυτή που αποκάλυψε ότι οι μηνύσεις έχουν φτάσει στις 8.000 από 5.000 που ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό. "Στα τέλη Ιουλίου είχαμε περίπου 8.000 υποθέσεις στις ΗΠΑ" δήλωσε τηλεφωνικά το αφεντικό της Bayer Werner Baumann, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η εταιρία θα υπερασπιστεί το προϊόν της.

    H Monsanto καταδικάστηκε στις αρχές Αυγούστου 2018 από ένα δικαστήριο στην Καλιφόρνια ότι δεν ενημέρωσε επαρκώς έναν κηπουρό, ο οποίος πάσχει από ανίατο καρκίνο για την επικινδυνότητα του φυτοφαρμάκου Roundup. Η απόφαση προκάλεσε πτώση της Bayer στο Χρηματιστήριο, βάζοντας σε νομικό κίνδυνο ακόμα και την εξαγορά της Monsanto, την οποία ο γερμανικός όμιλος άρχισε να ενσωματώνει την περασμένη εβδομάδα. H Bayer υποστηρίζει ότι "τίποτα δεν άλλαξε" στη στρατηγική και τους στόχους της και ότι "παραμένει πολύ αισιόδοξη σχετικά με το μέλλον των δραστηριοτήτων της". Ο όμιλος του Λεβερκούζεν που έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του στη δικαστική μάχη, ελπίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Φραντσίκσο θα ακυρωθεί με την έφεση που έχει κάνει και η οποία στηρίζεται στις επιστημονικές μελέτες για την "αθωότητα" του φυτοφαρμάκου. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της Bayer υποχώρησε κατά 1,79% φτάνοντας στα 81,94 ευρώ, ενώ έχει καταγράψει απώλειες 20% από την αρχή του 2018.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/08/23/glyphosate-8-000-procedures-aux-etats-unis-contre-monsanto_5345543_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλά από τη Βayer, ας περάσουμε σε μία άλλη γερμανική πολυεθνική τη Siemens, που διέψευσε ως αβάσιμο ρεπορτάζ του περιοδικού Manager Magasin ότι θα κάνει 20 χιλιάδες απολύσεις, όπως μεταδίδει το Reuters. "Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό πίσω από τα νούμερα που δημοσιεύει το περιοδικό" ανακοίνωσε η εταιρία, προσθέτοντας ότι ακόμα επεξεργάζεται λεπτομέρειες της νέας στρατηγικής της Vision 2020+. To Manager Magasin έγραψε ότι η Siemens σκοπεύει να μειώσει το κόστος προσωπικού, νομικών και οικονομικών υπηρεσιών της, επικαλούμενο σχόλια που έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής της Joe Kaeser σε επενδυτές τον Αύγουστο του 2018. Το ρεπορτάζ έρχεται με την αποκάλυψη από τη Siemens ότι σκοπεύει να συγχωνεύσει τις πέντε βιομηχανικές μονάδες της σε τρεις για να κάνει τη δομή της πιο λιτή.

    Με τις αλλαγές αυτές η Siemens προσδοκά σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και του περιθωρίου κερδών από τη βιομηχανική της επιχείρηση κατά 2% μεσοπρόθεσμα και σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη ανά μετοχή. Ο Όμιλος ανέφερε και ότι θα κάνει πιο ευέλικτη και λιτή τη λειτουργία των κεντρικών της, χωρίς να δώσει, ωστόσο, λεπτομέρειες για απολύσεις. Δεν σχολίασε επίσης το ρεπορτάζ του Manager Magasin, σύμφωνα με το οποίο ο Kaeser αναζητά "συμπαίκτη" για δραστηριότητες της εταιρίας και βρίσκεται σε συζητήσεις με κινέζικες επιχειρήσεις.
    https://www.reuters.com/article/us-siemens-jobs/siemens-denies-report-it-may-cut-20000-jobs-idUSKCN1L90TC?il=0

    Υ.Γ: Ακόμα μία σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση είχαμε αυτή τη φορά στα Κανάκια Σαλαμίνας. Εκεί όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Δυτικής Αττικής, στο οποίο είχε πιάσει άλλη μία φωτιά στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά τότε νομίζω από κεραυνό. Έχουν και ωραία παραλία τα Κανάκια, αν και περισσότερο μου αρέσει η νότια ακτογραμμή της Σαλαμίνας - Περιστέρια, Κολώνες, Πέρανι, Σατερλί. Πουθενά σαν το Θυμάρι, βέβαια, όπου την Παρασκευή φωτογράφισα και βασιλικό κάβουρα στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή. Και πολυάριθμο κοπάδι ζαργάνες μαζί με μελανούρια, καλόγριες, σάλπες, κεφαλόπουλα, κακαρέλους, σαργούς, σπάρους, μία μουρμούρα, δύο πέρκες και μία τσιπούρα. Στην κλασική ως τη μεγάλη αμμουδιά διαδρομή.

    Μοναδική παραφωνία ο ψαροτουφεκάς που βουτάει με το παιδί του αγκαλιά μαζί με την τρίαινα στα ρηχά. Στο μισό μέτρο κυριολεκτικά. Χτυπώντας γύλους, γαϊτανούρια, χειλούδες και μπαρμπούνια, όλα στο στάδιο του γόνου, όπως και τα χταπόδια τα μικρά.
    Βαγγέλης Σπανός
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετεωρολογική ανάλυση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018

    http://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=741

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται σκότωσε με αεροπορικές επιδρομές δεκάδες παιδιά για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, όπως επισημαίνει η Le Monde. Aυτοί οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερις γυναίκες που προσπαθούσαν να διαφύγουν μαζί με 26 παιδιά από μία εμπόλεμη ζώνη κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Βρίσκονταν σε χωριό που ελέγχουν οι αντάρτες Houthis, τους οποίους πολεμά ο σαουδαραβικός συνασπισμός από το 2015. Στις 9 Αυγούστου είχαν σκοτωθεί άλλοι 40 μαθητές στην Υεμένη, στην επαρχίας Saada στα βόρεια της χώρας.

    Οι ΗΠΑ που στηρίζουν τον συνασπισμό ζήτησαν να γίνει άμεσα έρευνα για τους βομβαρδισμούς της 9ης Αυγούστου, όμως, συχνά αυτές οι εσωτερικές έρευνες που διεξάγονται από το 2016 απαλλάσσουν τη Σ. Αραβία από τις ευθύνες της και αποδίδουν σε τεχνικά λάθη τους βομβαρδισμούς. Εδώ και δύο χρόνια αυτές οι έρευνες για τις παράνομες αεροπορικές επιδρομές ουσιαστικά αποκρύπτουν τα εγκλήματα πολέμου, αναφέρει η Sarah Leah Whitson, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή. Οι κυβερνήσεις που πωλούν όπλα στη Σ. Αραβία είναι συνυπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει στην Υεμένη, ενώ οι αντάρτες Houthis ποτέ δεν ζήτησαν έρευνα για τα εγκλήματα που διέπραξαν από το 2015.

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018 είναι προγραμματισμένη μία συνάντηση στη Γενεύη για να γίνουν διαπραγματεύσεις για ειρήνη, οι πρώτες εδώ και δύο χρόνια. Ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Martin Griffiths ελπίζει ότι οι Houthis θα αποχωρήσουν από το λιμάνι της Hodeida, που τους αποφέρει το 1/3 των εσόδων τους. Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την ειρήνη, ενδεχόμενο που ακόμα είναι μακριά. Σύμφωνα με τον Griffiths δεν υπάρχει επαρκής διεθνής στήριξη για την επίλυση μίας κρίσης που υπερβαίνει την Υεμένη. Διότι αυτός ο πόλεμος έχει γίνει περιφερειακός και διεθνής και κανένας δεν θέλει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.
    https://www.lemonde.fr/yemen/article/2018/08/24/au-yemen-la-coalition-saoudienne-accusee-de-dissimuler-des-crimes-de-guerres_5345925_1667193.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι άλλη σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση. Αυτή τη φορά ενός 32χρονου που κατηγορείται για την πρόκληση εννέα πυρκαγιών στην Εύβοια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι συγκεκριμένες φωτιές εκδηλώθηκαν από τις 2/6 ως τις 25/8/2018.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ θετικό το γεγονός οτι φέτος οι διωκτικές αρχές κάνουν καλή δουλειά στο θέμα των εμπρησμών. Βέβαια, τα προφίλ των δραστών στις πρόσφατες συλλήψεις (κτηνοτρόφοι που βάζουν φωτιές για βοσκοτόπια, ο άλλος που "τον κορόιδευε όλο το χωριό") δεν ανταποκρίνονται σε εικασίες για οργανωμένα σχέδια και κυκλώματα. Εκτός και αν προκύψει κάτι διαφορετικό στη διαδικασία της ανάκρισης.

      Διαγραφή