Παλαίμαχε μετεωρολόγε, στο επόμενο δεκαήμερο, λέγε, τι βλέπεις;

 

- Βλέπω ένα τριήμερο άστατου καιρού με φαινόμενα κατά διαστήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Νομίζω ότι τα «μωρά» που θα προκαλέσουν αυτόν τον καιρό δεν θα αξιωθούν ονόματος, καθώς δεν φαίνονται ικανά να προκαλέσουν μεγάλης έκτασης προβλήματα. Απλά, θα αποτελέσουν το πρελούδιο του «Διομήδη».  

- Βλέπω την επέλαση των αλόγων του «Διομήδη» να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη στεριά και τη θάλασσα

- Βλέπω στο βορρά τη λευκοφορεμένη «Ελπίδα» αποφασισμένη για το προς το νότο ταξίδι της. Αυτό που σκέφτεται ακόμη είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει.

111 σχόλια:

  1. Δάσκαλε όχι μόνο παλαίμαχος μετεωρολόγος αλλά και ο καλύτερος θα έλεγα εγώ.Τωρα με αυτά που αναρτησαται ανάψτε φωτιές.Θεωρω ότι μετά από τόσο καιρό με υψηλές θερμοκρασίες άνοιξης ,τουλάχιστον εδώ στην Όθρυ ,ο καιρός θα ισοροπηση φέρνοντας χιόνια και στα πεδινά έτσι συνήθως γίνεται.Δασκαλε δεν μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες προγνώσεις πολλών ημερών ,άρα το έμπειρο μάτι σας κάτι βλέπει . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε ισως ηρθε η ωρα της λαμπας! Η "συμμαχια" αζορικου και σιβηρικου, παντα πιστευα πως ειναι μια ευνοικη κυκλοφορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανέλπιστα σαφής (για παλαίμαχος μετεωρολόγος)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλιστα. Το ταξίδι μετά από ένα μικρό διάλειμμα ξαναρχίζει. Λάβετε θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ.Ζιακοπουλε όχι και παλαίμαχος,εσείς τρέχετε με Φεράρι στα του καιρού.Ασχετα με το τι θα γίνει στα μελλοντικά καιρικά δρώμενα..θα διηγηθώ όσο μπορώ περιληπτικά μία περσινή ιστορία.30 Ιανουαρίου πέρσι Σάββατο ανεβάζετε την γνωστή πρόβλεψη για πιθανά χιόνια με φωτογραφία 10 με 12 μέρες,σε κουβέντα τότε με τον πατέρα μου(41 χρονών εγώ 72 ο πατέρας μου) του λέω μπορεί να χιονίσει σε καμιά δεκαριά μερες λιακάδες τότε με κορόιδευε.14 Φεβρουαρίου προς 15 Φεβρουαρίου στρωμένο χιόνι Χαλκίδα που κατοικούμε.Με ρωτάει τότε που το ονειρεύτηκες και βγήκε και του λέω Ζιακοπουλος..και απαντάει α ρε Ζιακοπουλος,Λαζάνης εγγύηση μου λέει με αυτούς πηγαίναμε στα χωράφια και σπερναμε(καιρός για αγρότες).Η γριά κότα έχει το ζουμί..ΥΓ:Αλήθεια θα ήθελα να μου πείτε αν μπορείτε τι ακριβώς βλέπατε πέρσι 10 με 12 μέρες πίσω και είχατε υποψία Χιόνια στην Ελλάδα?Να είστε πάντα καλά να μας ενημερώνετε.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Μπουρλότο" που έλεγε και η λατρεμένη μου Σαπφώ Νοταρά μας ανάψατε 😁. Σαν μετρημενος όμως άνθρωπος θα κρατήσω την τελευταία σας πρόταση: Η Ελπίδα του βορρά μελετάει ακόμα ποιον άξονα/δρομολόγιο θα ακολουθήσει για το νότο. Μπορεί ο δρόμος της να είναι από Βαλκάνια/Ελλάδα μπορεί ομως να προτιμήσει κ την κεντρική Μεσόγειο η και τη Μεση Ανατολή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ....βάλατε τον άνδρα μπροστά στα ευκολα και στην μεγάλη...απόφαση γυναίκα..!...παντως αν κατηφορίσει..η ελπίδα δεν βλεπω από πουθενά πως θα βγεί υετός"θωμάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φώτη πολύχρονος εύχομαι ότι επιθυμείς υγεία κ καλες προγνώσεις ως αντιπρόεδρος
    Δάσκαλε, ότι κ να γράψω..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννης απο Μυτιληνη6 Ιανουαρίου 2022 στις 10:41 μ.μ.

    Μας βαλανε στην πρίζα οι χάρτες.. Γυρνάτε και τον διακόπτη εσείς.. Ωραία.. Αναμένουμε και παρακολουθούμε.. Καληνύχτα απο το μερικώς συννεφιασμένο Γαλάτσι οπου βρισκομαι τωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε αυτό που προσωπικά δεν κατάλαβα από την ανάρτησή σας είναι το "προς το νότο ταξίδι της". Ο νότος είναι η Ελλάδα γενικά ή ο νότος της Ελλάδας?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Διομήδης και η Ελπίδα είναι ονόματα κακοκαιριών που δεν τα έχω δώσει εγώ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση κ. Ζιακόπουλε, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  11. Ελπίζω κύριε Ζιακοπουλε να μην βρεθεί ένας Η-ρακλης στο δρόμο του Διομήδη και τον πετάξει στα άλογα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία.Τώρα που βλέπει,μιλάει ο..... ποιητής!......Π.Α.

    Υ.γ.Τελικά η νήσος των Αζορών μήπως δεν είναι και τόσο ......κατηραμένη?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η φωτογραφία που ανεβάσετε είναι πολεμική..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καραβατακης Αντώνιος7 Ιανουαρίου 2022 στις 6:00 π.μ.

    Έκαστος στο είδος του κ ο Ζιακοπουλος στον καιρό του. Καλημέρα από την βροχερή Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προ ολίγων ημερών δεν φαινόταν κάτι καιρικά αξιόλογο ή έντονο έως τα μέσα του μήνα.Ομως θα έχουμε συντομα ενδιαφέρουσες εξελιξεις,όπως μας βεβαιώνει ο δάσκαλος μας, και ειδικά οι φρασεις του "άλογα του Διομήδη" και "λευκοφορεμενη ελπίδα"μου δημιουργούν την πεποίθηση ότι πάμε για δυνατη εισβολή με πιθανα χιόνια εδώ στην Θράκη...Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις 29 και στις 31 Δεκέμβρη πιθανολογούσαμε κακοκαιρία και για τη δυτ. Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Ο Διομήδης ήταν βασιλιάς της Θράκης ειρήσθω εν παρόδω (btw). Μήπως το συγκεκριμένο όνομα που έδωσε ο δάσκαλος Ζιακόπουλος μας προιδεάζει για το προς τα που θα καλπάσουν τα άλογά του? Μήπως το επίκεντρο του χιονιά είναι το αρχαίο βασίλειό του?

      Διαγραφή
    3. Κυρίως φαίνεται για δυτ. Μακεδονία, όπου εκτιμάται όχι μόνο ένταση, αλλά και διάρκεια των φαινομένων.

      Διαγραφή
    4. κυριε σιμουλη εγώ δευτέρα πάω πάνω τερμα τα 3αρια και αν ερθει δεν ερθει ο υετός σαλόνικα....παμε για μισομετρο με το καλό στο βόιο...με ξυλόσομπα και φακή!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Σωστός, φέτος όμως μας τη χάλασε τοπικά τη φακή και τα ρεβίθια ο καύσωνας.

      Διαγραφή
    6. Πάντως Χρήστο Τρίτη προς Τετάρτη βλέπω καλα χιόνια και στα πεδινά του Έβρου

      Διαγραφή
    7. Άρχεται ο βαθύς, βαρύς, διαρκής και αληθής χειμών. Όλοι θα πάρουμε απ' αυτόν σε διαφορετικούς χρόνους, άλλος λίγο, άλλος πολύ.

      Διαγραφή
  16. Να επισημανθεί ότι ο τρόπος που δίνονται τα ονόματα στις κακοκαιρίες έχει αλλάξει. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, πλέον τα ονόματα έχουν προαποφασιστεί και κάθε φορά που αναμένεται κακοκαιρία, της δίνεται ένα όνομα με αλφαβητική σειρά. Πλέον, έχουμε φτάσει στο Δ και μπορεί οι χιονόφιλοι να περιμένετε την... Ελπίδα, αλλά προηγείται ο Διομήδης, δυστυχώς. Και λέω δυστυχώς, διότι σήμερα το πρωί εμφάνισε ο τζίφος ξαφνικά χαμηλό με βαρομετρική πίεση 985 στο κέντρο του και μακάρι να είναι μία από τις γνωστές υπερβολές του.

    Το ευχάριστο είναι ότι δεν τον ακολουθεί ο Ευρωπαίος, που δίνει ευτυχώς πιο ήπιες καταστάσεις, όσον αφορά τις βροχές της προσεχούς Τρίτης. Και σύμφωνα με το δικό του τρέξιμο, πάντως, θα πέσει πολύ νερό, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις των Αμερικάνων για πολύ βροχερό και σχετικά ήπιο θερμοκρασιακά χειμώνα στη Μεσόγειο, κάτι που βλέπουμε μέχρι τώρα.

    Η επικείμενη ψυχρή εισβολή (13-15/1)είναι σχετικά μακριά, φαίνεται να επηρεάζει τα ανατολικά προσήνεμα, αλλά για θερμοκρασίες, υετό κ.λ.π., μάλλον τα μοντέλα ψάχνονται ακόμα. Μπορεί να κάτσει από ένα απλό ξεροβόρι, μέχρι έναν αξιοπρεπή χιονιά Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας κυρίως και Αττικής κατά δεύτερο λόγο. Αυτά έχει δείξει και η παράδοση και η στατιστική των τελευταίων ετών, άλλωστε.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια πολλά και καλά στους φίλους του μπλογκ που σήμερα γιορτάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιάννης απο Μυτιληνη7 Ιανουαρίου 2022 στις 12:46 μ.μ.

    Να είστε καλά κύριε Δημήτρη!! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!
    Χρόνια Πολλά, στις εορτάζουσες και εορτάζοντες των - άγιων - ημερών!
    Ευχαριστούμε δάσκαλε για άλλη μια φορά! Keep forecasting!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια πολλά στην πολυπληθέστερη ονοματικά ομάδα της Ζοκοπουλείου μετεοσυνάξεως.Στον συντοπίτη Ιωάννη Σικυώνιο,στον Γιάννη τον Θεσπρωτό,τον....ανυπόμονο,και σε όλους τούς άλλους.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έτη πολλά και ευλογημενα σε όλους τους εορτάζοντες ουσες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΑΣΚΑΛΕ ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά και από μένα στον Γιάννη τον Θεσπρωτό, τον Γιάννη από τη Μυτιλήνη και όσες και όσους ακόμα γιορτάζουν. Τελικά, στην ονομαστική τους εορτή μας έκανε καλή μέρα με λιακάδα και μπονάτσα εδώ στην Αττική. Όπως φαίνεται, όμως, από τη συνέχεια, κάθε μέρα δεν θα είναι του Αϊ Γιαννιού.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια πολλά κύριε Ζιακόπουλε,με υγεία και κάθε ευτυχία,προσωπική και οικογενειακή!
    Αν και τα ελληνικά σας είναι εξαιρετικά,η σεμνότητά σας ,σας έκανε να γράψετε για "παλαίμαχο μετεωρολόγο".Βέβαια μόνο παλαίμαχος δεν είστε,είμαι σίγουρος ότι ασχολείστε πολλές ώρες με τον καιρό καθημερινά.Ο "παλαίμαχος" με την έννοια ότι έχετε πολλές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία,ναι ισχύει.Αλλά είστε ενεργός,δεν έχετε αποσυρθεί,δεν είστε "retired" που λένε και οι Αγγλοαμερικανοί. Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους τους φίλους του μπλογκ(blog),ιδιαίτερα στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες.Μ.Σ. ΥΓ. Ελπίζω κάποια στιγμή να γράψετε κάτι για τις αναμνήσεις σας από τα σπουδαία πανηγύρια που γίνονταν τη δεκαετία του ΄70 στο ακριτικό Πωγώνι και ευτυχώς,έστω και ως μικρό παιδί, έζησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάμνηση 1η: Παραμονή ή ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1975 στο πανηγύρι της Καστανής (Καστάνιανης) μου έφυγε στα κλαρίνα σχεδόν ένας ολόκληρος μισθός (αν θυμάμαι καλά, ο έφεδρος ανθυπολοχαγός έπαιρνε τότε 5,5 χιλιάδες δραχμές το μήνα). Μετά από λίγες μέρες πήγα στην Κόνιτσα και έψαχνα στο πορτοφόλι της μάνας μου κανένα πενηντάρικο να αγοράσω τσιγάρα! Και μου έλεγε ο παππούς μου: "Τα χαρτιά και τα βιολιά σου τρώνε τα λεφτα". Εγώ του έλεγα να προσθέσουμε και τα ποτά. Όχι, απαντούσε. Πόσο θα πιεις; Πόσα ποτά θα κεράσεις;
      Ανάμνηση 2η: Μία ή δύο ημέρες μετά βρίσκομαι στο Περιστέρι. Ωραιότατο κι εκεί το πανηγύρι με την παράσταση να κλέβει ένας ομογενής εξ Αμερικής που είχε χρόνια να επιστρέψει στο χωριό. Ψηλός, ευτραφής φορούσε, θυμάμαι, ένα ανοιχτού χρώματος κοστούμι με σταυρωτό σακάκι. Σε κάθε τσέπη του σακακιού και του παντελονιού του είχε πακέτα πολλών χαρτονομισμάτων του ενός δολαρίου που τα συγκρατούσε ένα λαστιχάκι. Όταν, χορεύοντας, έφθανε μπροστά από τα όργανα, έβγαζε από την τσέπη ένα πακέτο, τραβούσε το λαστιχάκι και πετούσε όσο πιο ψηλά μπορούσε τα δολάρια. Το τι ακολουθούσε δεν περιγράφεται! Τα πιτσιρίκια του χωριού ορμούσαν και αυτά να αρπάξουν κανένα δολάριο και οι μισοί οργανοπαίκτες με τα ντέφια και τα βιολιά στα χέρια κυνηγούσαν παιδιά και δολάρια αντάμα! Μάταια εκλιπαρούσαν τον Ελληνοαμερικάνο να μην τραβάει τα λαστιχάκια!
      Αξέχαστο καλοκαίρι!
      Ευχαριστώ πολύ, Μιχάλη.
      Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να μας χαρίζεις τα ωραία σου κομμάτια ιστορίας στο Πρώτο Θέμα και αλλού.

      Διαγραφή
  25. Διαβάζω τον δάσκαλο, βλέπω τους χάρτες του GFS, διαβάζω την πρόβλεψη της ΕΜΥ...και δεν βρίσκω άκρη. Σκέφτομαι να πάψω να ασχολούμαι με την τελευταία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Προσπάθησα να κάνω καμιά εξωτερική δουλειά στην άδεια που είχα,αλλά η λάσπη μαζί με τις πρωινές ομίχλες και την ιδιαίτερα αυξημένη υγρασία ειδικά στον κάμπο(στα υψώματα λογω του πολύ δυνατού ανέμου ήταν κάπως καλύτερα)δεν μόυ άφησε και πολλά περιθώρια παρά μόνο να απολαύσω την φύση που ακόμη και αυτή την εποχή μπορεί να σου χαρίσει όμορφες εικόνες.
    Παρότι η θερμοκρασία ανέβηκε στους 17-18 στα υψώματα και στους 19-20 στον κάμπο,εδώ στην περιοχή μου,απεναντίας με αυτά που αναφέρει ο φίλος Χρήστος από Όθρυς,δεν είδα να έχουν ανθίσει ούτε λουλούδια ούτε και κάποια άλλα φυτά δέντρα και μόνο σήμερα βρήκα μια αμυγδαλιά που άρχισαν να φουσκώνουν τα "ματια" της.
    Βέβαια έχουν υπάρξει χρονιές που ήταν ολανθιστες πριν τα Χριστούγεννα.
    Στην περιοχή μου τουλάχιστον,αυτό που διαπίστωσα ήταν μια αναμονή για συνέχιση του χειμώνα που λογικά είναι ακόμη στην αρχή του.
    Βέβαια,για να ομολογήσω και την αποτυχία μου,δεν βγήκαν όσα είχα εκτιμήσει για τα χιόνια που περίμενά,παρά μόνο τα πολλά νερά που όντως έχουν πέσει σε πολλές περιοχές της χώρας.
    Με την "συμφωνη" γνώμη και των "μετεωρολογων" μου,πιστεύω πως τίποτα δεν χάθηκε ακόμη και πως έχουμε να απολαύσουμε όμορφα καιρικά δρώμενα.
    Ο τελευταίος λόγος είναι του ίδιου του καιρού.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία αποτυχία δεν είχες Χριστόδουλε. Αντίθετα, ο χειμώνας δεν θα είναι σαν το 2017-18, όπως έλεγα εγώ. Απλά, καθυστέρησε λίγο και φέτος, όπως συνέβη και πέρσι. Αλλά τα χιόνια τελικά έρχονται περίπου τις ίδιες μέρες με τον Γενάρη του 2021, αφού ο τζίφος δίνει -12 στη Θράκη, -10 στο Αιγαίο και -9 στην Αττική και τα μέρη σου (στα 850hPa) και αν υπάρχουν τέτοιες θερμοκρασίες (είναι που δεν έρχονται πολύ ψυχρές μάζες όπως παλιά), ο υετός θα βρεθεί. Ακόμα και με Aegean effect. Αν και την Πέμπτη 13/1 που θα έχει το δριμύ ψύχος, ο τζίφος έχει βγάλει και χαμηλό στη Ρόδο και αν επαληθευτεί η συγκεκριμένη εκτίμηση τότε χιονίζει σίγουρα στην Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία.

      Βήμα, βήμα, όμως, καθώς χρειάζεται καταρχάς προσοχή για τις βροχοπτώσεις της Τρίτης 11/1. Στο τελευταίο τρέξιμο του τζίφου, που πραγματικά ζωγραφίζει, φαίνεται να επηρεάζονται τελικά περισσότερο τα Δωδεκάνησα και η Θεσσαλία, αφού άλλαξε η κίνηση του χαμηλού, γλιτώνοντας τουλάχιστον και από τις πλημμύρες την Αττική. Επίσης, έκλεισε ωραία με λιακάδα και μπονάτσα η πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου στον πολύπαθο νομό μας, αλλά να που η αρχή δεν θα είναι αυτή τη φορά το ήμισυ του παντός. Τα σκίτσα του κ. Ζιακόπουλου (ήλιος, ήλιος με σύννεφα, βροχές, καταιγίδες, χιόνια) επαληθεύονται το ένα μετά το άλλο με βασανιστική ακρίβεια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Πιο φειδωλός, βασικά εντελώς διαφορετικός από τον τζίφο ο Ευρωπαίος. Στις βροχές της Τρίτης 11/1, πλημμυρίζει και την Αττική, την ψυχρή εισβολή την περιορίζει χρονικά, ουσιαστικά στις 13/11, καθώς στέλνει πολύ γρήγορα τον αυλώνα στην Τουρκία, ενώ η πιο χαμηλή θερμοκρασία που δίνει στα 850hPa για Αττική είναι -5 την Πέμπτη και την Κυριακή 17/1. Στη δεύτερη περίπτωση είναι και δέκα μέρες μετά, οπότε μπορεί να αλλάξουν πολλά, ενώ και πάλι ο αυλώνας είναι ανατολικότερα από τη χώρα μας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  27. οι αεροχείμαροι πάντως κύριε Ζιακόπουλε που εσείς μας μάθατε δινουν δημιουργία χαμηλού περίπου στις 14 ενώ τα μοντέλα δεν δίνουν τπτ τότε...για μετά ουσιαστικά δεν δίνουν τίποτα ενώ τα μοντέλα...τάζουν μηδείες περσεφόνες...κλπ"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εχω σχεδον σταματησει πλεον εδω και 3-4 χρονια να διαβαζω προβλεψεις για τον καιρο στο ιντερνετ η να βλεπω το δελτιο καιρου στα καναλια της τιβι...

    αφου με τα αριθμητικα μοντελα, τους εξαιρετικους χαρτες, και τα gribs, καθως και τους σταθμους, δορυφορους κλπ, μεσω ιντερνετ,
    βγαζω πλεον μονος μου τον καιρο για αυτο που με ενδιαφερει...


    αλλα αυτο το blog ειναι πραγματικη απολαυση απο τον δημιουργο του και κορυφαιο και για μενα μετεωρολογο...
    σχεδον καθε μερα η εστω αρκετες μερες την εβδομαδα, δεν γινεται να μην περασω και γω οπως και πολλοι αλλοι μια βολτα απο εδω, το απολαμβανω...
    οπως και ναχει, ευχαριστουμε και παλι για την ενημερωση, τις πληροφοριες, και τις ομορφες εικονες...

    χρονια πολλα σε ολους και καλη χρονια, υγεια, και τα υπολοιπα τα βρισκουμε...

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εικάζω ότι τα "άλογα του Διομήδη" είναι οι ατμοσφαιρικές διαταραχές του ερχόμενου τριημέρου. Όσο για την "Ελπίδα" είναι η Ρώσικη "αρκούδα" του βορρά που με τόση καρτέρια αναμέναμε! Σε κάθε περίπτωση και μόνο που φούντωσε η συζήτηση περί χιονιά, αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχιλλέα μου και λοιποί φίλοι, μερικές διευκρινίσεις σχετικά με το βασικό θέμα της ανάρτησης.
      Ο Διομήδης είναι το όνομα της κακοκαιρίας που θα ενσκήψει στη χώρα μας τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη (ανατολικά και νότια) και τα άλογά του είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι σφοδρές χιονοπτώσεις (ορεινά). Όσα αναμένονται το Σαββατοκύριακο αποτελούν το πρελούδιο του Διομήδη.
      Οι εκ της Ουκρανίας οπισθοδρομούσες ψυχρές αέριες, που θα επηρεάσουν τη χώρα με το πέρας του Διομήδη, θα αποτελέσουν είτε μια μικρή Ελπίδα (όνομα της επόμενης κακοκαιρίας) είτε το πρελούδιο μιας μεγάλης Ελπίδας που ίσως κατηφορίσει μερικές ημέρες αργότερα. Η μορφή και η κατανομή του υετού καθώς και η έντασή του και στις δύο περιπτώσεις θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση των κλάδων του πολικού αεροχειμάρρου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας κύριε Ζιακόπουλε!Περιμένουμε με αγωνία! Το πιθανότερο είναι εμείς εδώ στην Κέρκυρα να πάρουμε πολύ νερό και ξηροβόρι, ως συνήθως. Αλλά ας αφήσουμε την "Ελπίδα" να πεθάνει... τελευταία..! Να είστε πάντα καλά!

      Διαγραφή
  30. Κύριε Ζιακόπουλε καλή χρονιά με υγεία και καλές προγνώσεις! Η παραβολή της αχιονίας μου άρεσε πάρα πολύ!
    Χρήστος Λώλης από Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Χρήστο, για όλα. Εύχομαι με τη σειρά μου σε όλους σας καλή χρονιά με υγεία και προκοπή.
      Έχουν περάσει από την ΕΜΥ πολλά παιδιά. Κάποιοι από σας ξεχωρίζετε για τις γνώσεις και τη σεμνότητά σας. Να είστε πάντα καλά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Εγώ ανταποδίδοντας θα σημειώσω ότι χωρίς να το γνωρίζετε είστε ένας από τους ανθρώπους που με επηρέασαν θετικά στο να σπουδάσω μετεωρολογία. Σε αυτό συνέβαλε ο άρτιος τρόπος παρουσίασης της πρόγνωσης του καιρού στην ΕΡΤ τη δεκαετία του 80, ο οποίος ήταν ικανός να τονώσει το ενδιαφέρον ενός εφήβου ο όποιος αγαπάει τα καιρικά φαινόμενα. Να είστε πάντα καλά.

      Διαγραφή
  31. Χρειάζεται προσοχή στους κατοίκους της Ρόδου και των νοτίων Δωδεκανήσων γενικά τις επόμενες 3 μέρες. Τουλάχιστον. Για μετά, βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη το αναφέρω σε αρκετούς γνωστούς μου εδώ στο νησί. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε παλιότερα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω ότι ο δημος και η περιφέρεια το πήραν το μήνυμα

      Διαγραφή
    2. Θάνο, θυμάμαι πριν χρόνια σε μία μεγάλη πλημμύρα στη Ρόδο, που είχαν χαθεί τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσα τους και μία δασκάλα αν δεν απατώμαι, ενώ οι σοροί κάποιων είχαν φτάσει μέσω χειμάρρων στη θάλασσα και από εκεί στα παράλια της Τουρκίας. Δυστυχώς, διαχρονικά στην Ελλάδα, ο πολίτης δεν μπορεί να βασίζεται στις αρχές για την ασφάλεια του. Και για να είμαστε και δίκαιοι, μερικές φυσικές καταστροφές είναι τόσο βίαιες, που ακόμα κι ένα οργανωμένο κράτος δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά. Γιατί πολλές φορές είμαστε στο έλεος του καιρού απλά.

      Ως πολίτες ζητάμε, λοιπόν, τα βασικά. Όπως έκαναν οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης για παράδειγμα που κινήθηκαν νομικά, επειδή επειδή οι νέοι ιδιοκτήτες του Αστρέα Βουλιαγμένης - δύο funds από το Άμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, η τουρκική Dogus και εταιρίες σαουδαραβικών συμφερόντων, πήραν χαμηλότοκο ομολογιακό δάνειο 22 εκ. ευρώ στην Ελλάδα - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του bankingnews.gr - για να κατασκευάσουν δύο προβλήτες που θα διαθέτουν ελικοδρόμιο, μεγάλο πάρκινγκ και αρκετά μαγαζιά και γραφεία. Για όλα αυτά τα έργα θα αποψιλωθούν 4 στρέμματα με δέντρα, συν την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα 90 μεγάλα σκάφη που θα ελλιμενίζονται εκεί.

      Εδώ και πάνω από έναν χρόνο μπορεί να δει τους πλωτούς γερανούς να εκτελούν εργασίες όποιος περνάει από την περιοχή. Αν και έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά πλέγματα, η θάλασσα στον κόλπο της Βουλιαγμένης παίρνει συχνά, πυκνά ένα χρώμα καφετί, κάτι που παραπέμπει εκτός από τη διάβρωση των παραλιών και σε υποβάθμιση του παράκτιου οικοσυστήματος.
      https://www.bankingnews.gr/epixeiriseis/articles/605429/sovari-perivallontiki-alloiosi-ston-astera-vouliagmenis-me-epixorigisi-apo-to-tameio-eggyodosias
      B. ΣΠ.

      Διαγραφή
  32. Εμείς εδώ στην Άνδρο λίγη βροχή θέλουμε..Να μην πούμε το νερό νεράκι το καλοκαίρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρόνια πολλά,χρόνια με υγεία στούς δύο Γιάννηδες τού μπλογκ μας!
    Άξιο παρατήρησης σήμερα νομίζω πού διέφυγε από πολλούς οι νεροποντές της δυτικής νησιωτικής χώρας όπου έπεσαν 40 με με 80 τόνοι νερό,με τη γειτονική Λευκάδα να σπάει το πρώτο ρεκόρ υετού για το 2022 με 150 τόνους νερό ήδη μέσα σε μία μέρα!
    Εμείς εδώ στο Αγρίνιο βέβαια χαμπάρι δε πήραμε αλλά εδώ κ λίγη ώρα επιτελους μπήκε το μέτωπο και στην ξηρά,με βροχή και μπόλικα ηλεκτρικά να κοσμούν τον ουρανό μας τούτη τη νύχτα.Στο Παναιτωλικό λόγω κ της πτώσης της Τ πρέπει να χιονίζει απο τα 1700 περίπου μέτρα αρχικά.
    Καλή μας αρχή λοιπόν...
    Μεγάλη προσοχή σε όλα τα νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα τις επόμενες ημέρες καθώς θα πέσουν πάρα πολλά χιλιοστά.

    Αύριο βράδυ λογικά,μετά από μελέτη σε δείκτες κυκλοφορίας,μοντέλα και ensemble,θα έχω κατασταλάξει στο τι περίπου θα συμβεί έως τις 20 περίπου τού μήνα.
    Θα τα πούμε λοιπόν σταθερά και προσεκτικά,καλό ξημέρωμα.
    Υ.Γ.Ο δάσκαλος ήταν λιτός και ξεκάθαρος σε αυτά πού τόσο όμορφα ανέφερε.
    Ολα λοιπόν είναι θετικά,αλλά υπό προϋποθέσεις,ανεξαρτήτως τι σκέφτεται και τι θέλει ο καθένας με το μυαλό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παρατήρησα Φώτη και ηταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακές οι ραγδαιοτητες. Πάρα πολύ νερό είδα επίσης και σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο στους τοπικούς σταθμούς. Και πρέπει να βγήκαν κ εντυπωσιακές καταιγίδες και τη νύχτα που περασε. Ισως το επικρατούν ΝΑ stream να ευνοεί περισσότερα τα Επτάνησα με αποτέλεσμα τα δυτικά ηπειρωτικά να παίρνουν μικρότερη μερίδα του λέοντος (αν και τώρα που το ξαναβλέπω πολύ νερό έχει και η Μεσσηνία νοτιότερα)

      Διαγραφή
  34. Άρα Κ.Ζιακοπουλε δίνετε λίγες πιθανότητες για κάτι καλό στην "ελπίδα" της πρώτης φάσης και βλέπετε κάτι περισσότερο στην ίσως επερχόμενη κατάβαση συνέχεια της πρώτης..Μας στεναχωρησατε λίγο!Ειδωμεν,καλό βράδυ από Χαλκιδα.Γιαννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσα, ίσα αγαπητέ Γιάννη, αυτό που έγραψε ο κ. Ζιακόπουλος είναι ενθαρρυντικό για τους χιονόφιλους. Κι αυτό διότι η πρώτη ψυχρή εισβολή (13-14/1) θα ήταν light έτσι κι αλλιώς (άσε που ο τζίφος δίνει κεντροβόρειο χιονιά στο σημερινό 8/1 πρωινό του τρέξιμο, οπότε Χαλκίδα γιοκ), ενώ η δεύτερη (17/1) έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πολύ πιο ισχυρή, αλλά και να επηρεάσει τα ανατολικά προσήνεμα. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης έδειχνε από χθες 7/1 τον αυλώνα να κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά της χώρας μας και σήμερα ο τζίφος το ακολουθεί.

      Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μεσολαβεί ακόμα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη Κυριακή 17/1 και πολλά μπορεί να αλλάξουν, όπως για παράδειγμα να κινηθεί ο αυλώνα ανατολικότερα προς Τουρκία. Είναι μία κατάσταση ή όλα ή τίποτα, δηλαδή. Αυτό που ανέφερε ο κ. Ζιακόπουλος και το εξηγώ απλοϊκά όπως το κατάλαβα εγώ, είναι ότι η πρώτη ψυχρή εισβολή - αν βγει αρκετά έντονη - μπορεί να ακυρώσει τη δεύτερη. Αντίθετα, αν η πρώτη ψυχρή εισβολή είναι ήπια, τότε αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να δώσει το κάτι παραπάνω - που πάντα θέλουν οι χιονόφιλοι - η δεύτερη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  35. Καλό είναι να μην τρέξει γρήγορα αργά και σταθερά να φορτώσει χιονιά ορεινά και βροχές στα πεδινά οχι γρήγορο πέρασμα στα ανατολικά προσηνεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δυνατοί όμβροι τα μεσάνυχτα στην Αθήνα με οn-off εντάσεις. Πλούσιο καιρικό ενδιαφέρον και πολύ νερό. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Από τι δείχνει δικό μας είναι πάλι το κουλούρι.Γιαννης Ανώγεια καλημέρα δασκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντεκνε, θα πάρουν κι άλλοι κουλούρια και κουραμπιέδες!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε να υποθέσω ότι και για εμάς εδώ στην κεντρική Εύβοια θα περισσέψει κανένας κουραμπιές?
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Εσείς πρέπει να είστε διαβητικοί. Δεν κάνει να ζητάτε συνέχεια γλυκά

      Διαγραφή
    4. για τα παλικάρια συντρόφους εκ θεσσαλονίκης....παιδιά και εγώ και εσείς θα πάρουμε κάτι από κουλούρι και συγκεκριμένα την θρυλική τρύπα του...!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Kαλόοοοοοο!! Απόστολε.------Π.Α.

      Διαγραφή
    6. @Dimitris
      Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, αν εννοείς ότι θέλεις να χιονίσει στην κεντρική Εύβοια με έκανες να γελάω δυνατά για πολλή ώρα. Στην Εύβοια ρίχνει τεράστιες ποσότητες υετού με κάθε μορφή και όλο τον χρόνο. Ό,τι κακοκαιρία και να κάνει η Εύβοια είναι σχεδόν πάντα μέσα. Τι παράπονο να έχεις; Μάλλον είσαι φουλ χιονόφιλος οπότε δικαιολογείται η ανυπομονησία σου. Καλή χρονιά να σου ευχηθώ και καλά χιόνια !
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  38. Δυνατές βροχές με απότομη έναρξη και λήξη στο Γέρακα και αστραπές. Λες και είναι Σεπτέμβριος. Και επειδή αρέσουν σε πολλούς οι παραδόσεις, οι παππούδες μας έλεγαν ότι αν μέσα στην καρδιά του χειμώνα ακούς μπουμπουνητά, θα έχει κακοκαιρία για 3-4 μέρες σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mόνο μπουμπουνητά, καλά θα ήταν. Μπουρίνι είχαμε πριν μερικές ώρες, το οποίο φαινόταν να έρχεται αφού η μαυρίλα είχε εξαφανίσει την Αίγινα. Είναι, όμως, κι αυτή η ακαταμάχητη επιθυμία να βουτήξεις. Όταν το κύμα δυνάμωσε κι επιτάχυνε, κατάλαβα ότι έρχεται το μπουρίνι, αφού είχε αστραπές και βροντές πιο πριν. Μέχρι να βγω, έβρεχε ήδη καταρρακτωδώς. Αδυνατώντας να αλλάξω στην παραλία, προστατεύτηκα κάπως πίσω από δύο δέντρα, αλλά με έπιασε και χαλάζι περιμένοντας να περάσω απέναντι στην παραλιακή. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι με εξαίρεση αυτό το κολασμένο μισάωρο, είχε ακόμα και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια το Σάββατο. Λογικά, δεν θα είχαν ιδιαίτερα προβλήματα και τα πιτσιρίκια που είχαν βγει με τα Optimist (τα μικρότερα ιστιοπλοϊκά που υπάρχουν) για μάθημα στα ανοιχτά. Τα άσπρα τους πανιά ήταν τα μόνα που ξεχώριζαν μέσα στην απόλυτη μαυρίλα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  39. Και μετά σου λέει.....σοσιαλισμός!. Τα εμά,εμά και τα σα εμά και όλα μαζί μάσατα ,που έλεγε και ο αλησμόνητος Χάρυ Κλύν. Εν αναμονή πρελουδίου.Εστω ενός απλού κουρδίσματος των οργάνων...------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τελικά φαίνεται ότι εδώ στη Δ. Κορινθία-Α. Αχαία ο μαέστρος μας άφησε χωρίς πρελούδιο.Ας ελπίσουμε ότι για το κυρίως έργο μας επιφυλάσσει κάτι δυνατό.Κάτι,ας πούμε,σαν τα....carmina burana του 1981!.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή-Δευτέρα: πρόχειρα και σύντομα γεύματα.
      Τρίτη: το κυρίως πιάτο!

      Διαγραφή
    2. οπ κυριε Ζιακόπουλε την Τρίτη παίζουν τα βόρεια μου φαίνεται....ποτε με το καλό λεπτομέρειες?"θωμάς"

      Διαγραφή
  41. Πάντως στην γειτονική Ιταλία άρχισαν τα όργανα, σε πλήρη χρονική αρμονία με την εξέλιξη που προδιαγράφεται για μας : Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε ήδη ανακοίνωση για έντονες χιονοπτώσεις αύριο Κυριακή και ανεμοθύελλες με Β-ΒΑ ανέμους από Δευτέρα έως Τετάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα καθ’ ημάς, Γιώργο:
      (α) Από πλευράς επισήμων φορέων διακρίνω κάποια αργοπορία στην έκδοση προειδοποιήσεων για την επέλαση του «Διομήδη», η οποία οφείλεται περισσότερο στη χαλάρωση και την υπολειτουργία των Υπηρεσιών του Σαββατοκύριακου και λιγότερο στην όποια αμφιβολία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
      (β) Από πλευράς καιρόφιλων, οι οποίοι ως ένα βαθμό διαμορφώνουν τη γενικότερη αίσθηση για τα επερχόμενα, βλέπω τους προβολείς να στρέφονται προς την εν πολλοίς απρόβλεπτη ακόμη «Ελπίδα», υποβαθμίζοντας την επικινδυνότητα του «Διομήδη».
      Καλό βράδυ σε όλους σας.

      Διαγραφή
  42. Συνεχίζεται η ασυμφωνία των μοντέλων με τον τζίρο να κατεβάζει ψυχρή λίμνη στο Αιγαίο και τα χιόνια μέχρι τα παραθαλάσσια, αλλά τον Ευρωπαίο να είναι πολύ πιο φειδωλός. Αν και δίνει -6β. στα 850 hPa την Πέμπτη 13/1, διώχνει πολύ γρήγορα τον αυλώνα ανατολικά, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα, UKMO, Icon, Gem κ.λ.π.

    Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι οι πολλές βροχές της Τρίτης 11/1 και το πολύ κρύο από το απόγευμα της Τετάρτης και την Πέμπτη. Από Παρασκευή και 14 διαφαίνεται βελτίωση του καιρού, αλλά ας κρατήσουμε μια πισινή, εδώ μας έκατσε μπουρίνι στη θάλασσα και το μοναδικό μισάωρο στη μέρα (8/1) με βροχή. Τουλάχιστον, φωτογραφίσαμε και shelf cloud.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχε έτοιμη την φωτογραφική μηχανή Βαγγέλη γιατί έρχονται κι'αλλες καταιγίδες με μπόλικα χιλιοστά βροχόπτωσης. Θα πέσει πολύ νερό!! Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Φραγκίσκο, καλημέρα. Καταρχάς ελπίζω να είσαι ΟΚ και έτοιμος για να απολαύσεις τις καιρικές... απολαύσεις. Πάντα με προσοχή, βέβαια, διότι αυτό που έχω μάθει από τη θάλασσα είναι ότι μπορεί να αποτελεί απόλαυση, αλλά μπορεί να γίνει και κόλαση. Το ίδιο ισχύει και για τη βροχή και τη χιονόπτωση. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τουλάχιστον 22 τουρίστες πάγωσαν μέχρι θανάτου, καθώς χιλιάδες είχαν πάει να δουν τα χιόνια στην ορεινή περιοχή Μurree στο Πακιστάν, 24 μίλια από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, όπως αναφέρει ο Guardian. Tις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκε πολύ σφοδρή χιονόπτωση και οι δρόμοι προς το ορεινό θέρετρο έκλεισαν, εγκλωβίζοντας χιλιάδες αυτοκίνητα.

      Ο υπουργός Εσωτερικών Rashid Ahmed απέδωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ την τραγωδία στους τουρίστες που ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 15-20 χρόνια, προκαλώντας έτσι μία τεράστια κρίση. Κάποιοι από τους τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι 18 με 20 ώρες, χωρίς φαγητό, καταφύγιο και βοήθεια.

      O πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan δήλωσε σοκαρισμένος με τους θανάτους των τουριστών στο Murree, τους οποίους απέδωσε στην άνευ προηγουμένου χιονόπτωση και στο ότι πολλοί έσπευσαν στο σημείο, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες, που έπιασαν και τις τοπικές αρχές απροετοίμαστες. Η τοποθέτηση του προκάλεσε αρνητικά σχόλια από ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτικούς, που τον κατηγόρησαν για έλλειψη ευαισθησίας.
      https://www.theguardian.com/world/2022/jan/08/heavy-snow-traps-vehicles-pakistan-resort-murree
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Η ανάρρωση ολοκληρώθηκε Βαγγέλη μου και όλα καλά δόξα τω θεώ. Τα ξημερώματα δεν έκλεισα μάτι με την ανατροφοδότηση των καταιγίδων που έκανε ο Σαρωνικός. Είχε αρκετές ηλεκτρικές εκκενώσεις και καλό ποτιστικό νερό και ευτυχώς χωρίς καιρικές ακρότητες. Η καιρική συνέχεια φαίνεται ενδιαφέρον και πιθανόν έκτακτη μίας και αναμένουμε έντονες καταιγίδες. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή Κυριακή να έχουμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. Μπράβο Φραγκίσκο. Κι εγώ ξύπνησα από τις βροντές τα ξημερώματα και αρχικά νόμιζα ότι έπεσαν πράγματα από τον πάνω όροφο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  43. Έλλειψη σεβασμού στον Διομήδη όσοι κοιτάζουν από τώρα την Ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Παρακολουθώντας τα μοντέλα τις τελευταίες ημέρες,παρατηρώ πως όχι μόνο δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά η κατάσταση εξελισεται (όπως λέμε στα αγγλικά) progressive...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Λίγα λόγια μόνο σήμερα λόγω έλλειψης χρόνου μετά από μία "δυνατή" ματιά και ρεζουμέ των στοιχείων.
    Από σήμερα Κυριακή και από τα δυτικά,σοβαρή επιδείνωση με πολλά νερά,ανέμους και χιόνια στα ορεινά.
    Τρίτη η πιό δυνατή και επικίνδυνη μέρα καθώς πλην των πολλών νερών,η δυτική Μακεδονία με αρχηγούς Φλώρινα Πτολεμαίδα θα "φάνε πολύ χιόνι έως την Τετάρτη το πρωί-μεσημέρι περίπου.
    Ορεινές κατοικήσιμες περιοχές όπως Μέτσοβο Περτούλι Καρπενήσι θα δουν Τρίτη έως Τετάρτη 30 40εκ. ισως και μισό μέτρο χιόνι,στα κεντρικά της Ελλάδος αυτό το νούμερο κυρίως.
    Τα χιονοδρομικά των αντίστοιχων περιοχών ίσως ξεπέρασουν και το ένα μέτρο χιόνι!
    Πέμπτη Παρασκευή υποψία προσήνεμου χιονιά με τις πιθανότητες όμως ακόμη στο 50-50.
    Άνοδος της Τ από το Σάββατο και μετά σε όλη τη χώρα γιά κάποια 24ώρα και πιθανή ημιζωνική αρχικά κυκλοφορία στη συνέχεια με χαμηλά εκ δυσμάς,βροχές αρχικά με χιόνια στα ορεινά και πιθανό αργότερα χιονιά αυτή τη φορά κεντροβόρειας η ΒΔυτικής Ελλάδος.
    Γενικά άμείωτο ενδιαφέρον πανελλαδικά!
    Βράδυ αργά λογικά τα νεότερα και πιό ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Είμαι κι εγώ από Αγρίνιο και με ενδιαφέρει ο καιρός (κυρίως τον χειμώνα, για χιόνια στα βουνά κτλ.) της περιοχής. Αν δεν κάνω λάθος, διαχειρίζεσαι ένα blog όπου αναρτώνται σχετικά στοιχεία για τον καιρό. Μήπως θα μπορούσες να μου στείλεις το link, γιατί ψάχνω και δεν το βρίσκω.
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

      Χρήστος Παρθένης

      Διαγραφή
    2. κ. Ζιακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, αλλά απευθυνόμουν στον Φώτη Ματραλή και στο blog του

      Διαγραφή
    3. Γειά σου Χρήστο συντοπίτη.
      Μπορεί να είμαι ενεργός στο Facebook σε διάφορες ομάδες αναρτώντας πού και πού σχόλια καιρικά η βίντεο αλλά δικό μού μπλογκ δεν έχω.
      Στο μοναδικό μπλογκ πού συμμετέχω ενεργά αναφέροντας και τον καιρό της περιοχής μας είναι του κυρίου Ζιακόπούλου.

      Διαγραφή
    4. A μάλιστα. Νομίζω κάπου είχε πάρει το μάτι μου ένα blog που ασχολούνταν με τον καιρό της δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Αιτ/νιας, και είχα την εντύπωση ότι το διαχειριζόσουν εσύ. Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

      Ως ορειβάτης, χιονόφιλος (και χειμωνο-φιλος πρώτα απ' όλα) ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για το τι καιρό κάνει στα βουνά της Πίνδου και ιδιαίτερα στο Παναιτωλικό, το οποιο επισκεπτομαι συχνα χειμωνα-καλοκαιρι.

      Διαγραφή
  46. "πυρ,γυνή και θάλασσα" λέει ο Μένανδρος,αλλά καλά κάνει και ο Βαγγέλης και εφιστά την προσοχή μας στη βροχή και το χιόνι, ιδιαίτερα στα ορεινά.Εχω προσωπική εμπειρία σε ένα διάσελο στα 1300 μέτρα με σφοδρή χιονόπτωση.Η εικόνα μαγευτική,αλλά ,αν και νέος σχετικά,είχα αίσθηση του κινδύνου.Αναστροφή και κάθοδος.Τα ορεινά δεν αστειεύονται.Το χιόνι είναι λατρεμένο,αρκεί να το σεβόμαστε και να παίρνουμε τα μέτρα μας.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο είσαι φοβερός.Ότι θα σχολιαζες το θέμα tamam, με Αγγελόπουλο και Βέγγο,ούτε στην απώτερη φαντασία μου .Να πω ότι για συντομία είχα πάρει ένα δασικό χωματόδρομο,απ όπου σπάνια περνούσε κανείς.Στην αρχή της χιονόστρωσης,μη βλέποντας τις πέτρες,έσπασα το κάρτερ και ανέβηκε η θερμοκρασία στο θεό.Βγήκα έξω και ερριξα χιόνι στο ψυγείο. Ψευτολύση.Ευτυχώς με την αναστροφή και το συνεχόμενο κατήφορο σώθηκε η ...παρτίδα.Είπαμε,βουνό και χιονοθύελλα απαιτούν σεβασμό.Στη μνήμη μου έχουν μείνει κάτι νιφάδες σαν ....παλάμες.Να είσαι καλά και εύχομαι καλές βροχές και χιόνια στη Σαλονίκη.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ, το φαντάστηκα ότι θα σας αρέσει το απόσπασμα, επίσης να είστε καλά κ. καθηγητά.

      Διαγραφή
  47. Όλοι πάνω από την γυάλινη μπάλα προσπαθώντας να δουν τα καιρικά μελλούμενα ακόμα και της τόσο κοντινής ερχόμενης εβδομάδας.....
    Η εμπειρία φέρνει την σοφία και η γνώση επίσης μαζί, όμως πάνω απ' όλα η αγάπη για αυτήν την επιστήμη, οι εκπλήξεις πάντα μέσα στο πρόγραμμα, η πρόγνωση..... σαράντα χρόνια ενασχόλησης κι ακόμα μαθητής....της φύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ισχυρές βροχές έχουμε ήδη από νωρίς το πρωί εδώ στη Ρόδο μέχρι και αυτή την ώρα. Έχουν πέσει κάπου στα 50 χιλιοστά σήμερα. Από χθες είχαμε βροχή, αν και το κυρίως μενού χθες ήταν στα βόρεια Δωδεκάνησα (υπάρχουν ήδη κάποια προβλήματα στην Κάλυμνο).
    Φίλε Βαγγέλη Σπανε, αναφερόσουν στη μεγάλη πλημμύρα στις 22 Νοεμβρίου 2013 όπου 4 άνθρωποι παρασυρθηκαν κ πνίγηκαν στον Κρεμαστενο ποταμό, έξω από την Κρεμαστή (κοντά στο αεροδρόμιο για να σας δώσω μια εικόνα). Δυστυχώς μετά από 8 χρόνια, τα "βελτιωτικά έργα" είναι ακόμα σε εξέλιξη😑 (με εκτροπή κυκλοφορίας κλπ). Και το Νοέμβριο του 2020 στη μεγαλη νεροποντη είχε πνιγεί μια γυναίκα. Μακάρι να μην υπάρξουν προβλήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διορθωνω, Νοέμβριο του 2019 και όχι του 2020 ήταν η πλημμύρα που πνίγηκε η γυναίκα. Εξακολουθεί να βρέχει πολύ δυνατά εδώ

      Διαγραφή
    2. Ναι, Θάνο, αυτή την πλημμύρα εννοούσα, απλά δεν θυμόμουν ημερομηνία και αγνοούσα την τοποθεσία. Στο μεταξύ, αν βγουν αυτά που δίνει ο τζίφος, θα έχουμε θέματα. Τουλάχιστον, σήμερα Κυριακή 9/1 ήταν μια καλή μέρα, με λίγες βροχές, αρκετή συννεφιά, ήλιο μετά το μεσημέρι και μία θάλασσα λάδι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  49. Πάντως μετά και από τα τελευταία τρεξίματα, ο τζίφος μου θυμίζει πολιτικό που προεκλογικά μας τάζει ότι θα μας κάνει... Ελβετούς, ενώ ο Ευρωπαίος θυμίζει κυνικό φιλόσοφο που μας προτρέπει να μην πετάμε στα σύννεφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο απογευματινό τρέξιμο ο τζίφος στέλνει, πάντως, την ψυχρή λίμνη Τουρκία. Είναι, πάντως, το μοναδικό μοντέλο που δίνει αποκοπή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ανατολικά και ο Ευρωπαίος, διώχνει γρήγορα τον αυλώνα την Παρασκευή 14/1, αλλά η Τρίτη (από τη νύχτα της Δευτέρας για την ακρίβεια) θα έχει πολλά φαινόμενα και η Τετάρτη και η Πέμπτη πολύ κρύο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  50. Δάσκαλε κολυμβήθρα δεν βλέπω.Θα κρυώσει το μωρό!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αξιόλογες οι βροχές εδώ στην Κορινθία (κεντρική κ ανατολική), εχτές και μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον.Παρολο που έβρεχε κατά διαστήματα.
    Πέτρο δεν γνωρίζω τι γίνεται στα Δυτικά του νομού μας.
    Έπεται συνέχεια των βροχών και των καταιγίδων.Καταλληλες καιρικές συνθήκες στην εποχή τους.Αν έρθουν και τα χιόνια πολύ καλά πάμε από νερά.Θελω να πιστεύω ότι φέτος θα αποζημιωθούμε για τις δύο προηγούμενες χρονιές που είχαμε ανομβρία εδώ στην περιοχή μου.
    Από αύριο το πρωί, πρώτα ο Θεός,θα ασχοληθώ με τις απαραίτητες κτηνοτροφικές εργασίες, γιατί ακούω για χιόνια από την Τρίτη.
    Το χωριό μου βρίσκεται στα 850m και ο χιονιάς δεν αστειεύεται.Οταν έχεις κτηνοτροφική μονάδα θέλει μεγάλη προσοχή.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα του μπλογκ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Δημήτρη εδώ μονο 5mm .Ελπίζουμε στο κυρίως πιάτο.Το υψόμετρο σου είναι περίπου αυτό της Γκούρας ,της οποίας τον χειμώνα γνωρίζω καλά.Φρόντισε τα ζώα σου ."Ψυχούλες είναι κι αυτές",έλεγε η γιαγιά μου."Ο βοριάς που ταρνάκια παγώνει".......-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Δάσκαλε άμα πάρει το νεφαλοκατω κ κουτουλησει πάλι στο Ψηλορείτη ετσα πως δείχνει βράσε ρύζι.θα πλανταξουμε στα χιόνια πάλι.καλο βράδυ Ανώγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Καλησπέρα στον κύριο Ζιακόπουλο και σε όλη την παρέα!
    Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω κι εγώ από την πλευρά μου...
    Το πρώτο η αλλόκοτη στάση που κρατάει η ΕΜΥ στην επικείμενη κακοκαιρία της Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης...Σε άλλες πολύ πιο ασήμαντες μεταβολές καιρού, έβγαζε δύο ημέρες νωρίτερα ΕΔΕΚ(έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού) ή ΕΔΕΚΦ(έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων).
    Έχουμε φτάσει στο σημείο αύριο ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό να πλησιάσει την χώρα μας όπου θα δώσει έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες κατά τόπους καθώς και αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και η ΕΜΥ άφαντη!
    Λυπάμαι πολύ αλλά έχει καταστεί στην συνείδηση τουλάχιστον των φίλων του καιρού εντελώς αναξιόπιστη πλέον!!!
    Σε ότι αφορά ψυχρή εισβολή από Τετάρτη έως και Πέμπτη βράδυ,με τα σημερινά δεδομένα από τα προγνωστικά μοντέλα καιρού, φαίνεται πως όταν θα μπουν οι ψυχρές αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας, δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουμε υποστήριξη ούτε από επιφανειακό χαμηλό, ούτε στα 500hpa... Όλα αυτά με τα σημερινά δεδομένα πάντα.
    Όπως έγραψε και ένας φίλος πιο πριν, το GFS(αλλιώς...τζίφος) είναι σαν τους πολιτικούς που τάζουν λαγούς με πετραχήλια και τελικά δίνουν στο τέλος... ψίχουλα!
    Τουλάχιστον ας κρατήσουμε ότι για ένα διήμερο με τριήμερο θα νιώσουμε χειμώνα!
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα και αναμένουμε αύριο και την πρόγνωση από τον δάσκαλο που παραμένει και δεν είναι υπερβολή,ο πιο αξιόπιστος μετεωρολόγος αυτή την στιγμή στην χώρα!
    Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Δυστυχώς η ευτυχώς η Ελπίδα πεθαίνει η δεν πεθαίνει τελευταία;;;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Πω πω πω τι πακέτο ήταν αυτό με τα τρεξίματα του τζιφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή