Επίκαιρα και χρηστικά

- Μια πλημμύρα θεωρείται πλημμύρα τήξης του χιονιού όταν το λιώσιμο του χιονιού είναι η κύρια αιτία της επιφανειακής απορροής του νερού. Αν το κορεσμένο από νερό έδαφος πριν από τη χιονόπτωση και  το παγωμένο έδαφος περιορίζουν την ποσότητα του επιπλέον νερού που μπορεί να απορροφήσει το έδαφος, το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού είναι αυτό από το οποίο θα παραχθεί νερό που δεν θα μπορεί να απορροφήσει το έδαφος.  Τo γρήγορο λιώσιμο του χιονιού παρατηρείται όταν ο καιρός είναι ζεστός και εκτεταμένες ισχυρές βροχές πέσουν πάνω στο χιόνι (Rain-On-Snow). Αν και το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο την άνοιξη, μπορεί να παρατηρηθεί και το χειμώνα. Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο αυτό δεν συνέβη, γιατί, με τη Ν-ΝΑ κίνηση του χαμηλού του Ιονίου, το ρεύμα στην Αττικοβοιωτία και την Εύβοια παρέμεινε ΒΑ (το έδειχναν όλα τα μοντέλα), με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ανέβει η θερμοκρασία, αλλά να δημιουργηθούν συνθήκες ατμοσφαιρικής ευστάθειας που ήταν αρνητικές για την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.


-Στο θέμα της μετεωρολογικής ενημέρωσης του κοινού στη χώρα μας έχουμε φθάσει σε χαμηλά επίπεδα.  Όλο και πιο συχνά βλέπουμε παρουσιαστές του καιρού, και όχι μόνο, να διαγκωνίζονται για τα εύσημα της πιο επιτυχημένης πρόγνωσης, απαξιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο, που μάλλον έχει αφεθεί στην τύχη του, και να ανταγωνίζονται για το ποιος πρώτος από όλους θα αναγγείλει θεομηνίες, τρομοκρατώντας τους πολίτες και προκαταλαμβάνοντας τους πάντες. Αν αυτό σε μια φιλελεύθερη κοινωνία δεν μπορείς να το απαγορεύσεις, μήπως ήρθε η ώρα να μπει τουλάχιστον κάποια τάξη; Η ανευθυνότητα από ανθρώπους που επηρεάζουν την κοινή γνώμη δεν πρέπει να έχει συνέπειες;  Κύριοι της Πολιτείας, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ είναι αναγκαίο να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί με μετεωρολόγους - προγνώστες που διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και ταλέντο. Αυτοί οι μετεωρολόγοι δεν θα είναι απλά οι μεσάζοντες μεταξύ των υπολογιστών και του κοινού, αλλά με τις αποφάσεις που θα παίρνουν θα μπορούν να προσθέτουν αξία στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα των μοντέλων.

-Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, το αρκετά βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί την Τρίτη στο Β. Ιόνιο και στη συνέχεια θα κινηθεί αργά ΝΑ - Α - ΒΑ θα μας φέρει μπόλικο νερό και ισχυρούς ανέμους. Αναφορικά με τη μορφή του υετού, θα χιονίσει στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Ηπείρου) καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με αρκετά χαμηλό υψόμετρο.

Καλή Κυριακή φίλοι μου


68 σχόλια:

  1. Αντε κ η Θεσσαλονίκη να χιονιστει κ ολη η β Ελλάδα.
    Είδατε τελικά πως η φύση όλα τα φτιάχνει,κανένας παραπονουμενος.
    Κώστας Αθήνα
    Καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννενα ακόμη δεν είδαν χιόνι

      Διαγραφή
    2. Μη βιάζεσαι, θα σκονταψει ο χιονιας κ δεν θα χιονίσει όντως
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  2. Κυριε ζιακοπουλε επειδή πολλα ακουγονται για την κακοκαιρία της Τρίτης και ήθελα την γνώμη σας για καρδιτσα από τι υψόμετρο πιστευετε οτι μπορουμε να δουμε χιονόπτωση... Ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε φίλε,
      Χιουμοριστικά σου λέω ότι από τα 386,5 μέτρα θα χιονίσει.
      ΥΓ: είναι πιο εύκολο να πιάσει κανείς το τζόκερ παρά μετεωρολόγος το υψόμετρο και μάλιστα 2-3 μέρες πριν (πάντα χιουμοριστικά)
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Φιλε αποι την θεσσαλονικη χιουμοριστικα επεσες εξω η προγνωση λεει για 376,5 μετρα και δευτερον νομιζω ρωτησα τον κυριο ζιακοπουλο και οχι εσενα.Αυτο που ρωτησα ειναι με βαση τα σημερινα δεδομενα περιπου το υψομετρο στην περιοχη μου και οχι αν ριξει χιονι εξω απο την πορτα μου..(παντα χιουμοριστικα )Πετρος απο καρδιτσα

      Διαγραφή
    3. δες εδω υψομετρα χιονιου για Θεσσαλια

      https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/thessalia/snowline/20220202-0000z.html

      Διαγραφή
    4. Έλα, Πέτρο. Μη χαλάς το κλίμα! Αύριο θα έχουμε πιο καλή εικόνα για την πεδινή Θεσσαλία. Η κατάσταση είναι οριακή.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ κ ζιακοπουλε και Ιωάννη...

      Διαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος30 Ιανουαρίου 2022 στις 11:34 π.μ.

    Καλημέρα Δάσκαλε, μακάρι κάποια στιγμή οι εκάστοτε κυβερνώντες να σταματήσουν να ανακατεύονται σε όλα.Αυτο το πολιτικό κόστος....... Από την μια θέλουν να γίνουν πολιτικοί, όταν όμως έρθει η ώρα της κρίσης κ τρέμει η θέση τους συμπεριφέρονται εντελώς ανάξια του αξιώματος τους. Ελλάς το μεγαλείο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά το ξηροβόρι, ώρα για κλασσικό σύστημα δυτικού τύπου με βροχές! Συνηθισμένα τα "βουνά" (η Κέρκυρα) απ'τα "χιόνια"(βροχές και καταιγίδες! Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα!!Σας παρακολουθώ αρκετά χρόνια πρώτη φορά γράφω στο blog σας.Σας θαυμάζω τόσο για τις γνώσεις σας όσο και για τον τρόπο σας!!Έχω διαβάσει τα 2 πρώτα βιβλία σας!!! Έχω ήδη αγοράσει το τρίτο!Θέλω να σας ρωτήσω κάτι.Υπάρχει διαφορά στις λέξεις ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ και ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ?Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω, ναι. Η πρόγνωση είναι η γνώση εκ των προτέρων, ενώ η πρόβλεψη ενέχει ρίσκο και αβεβαιότητες. Νομίζω ότι για τον καιρό θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τη λέξη πρόβλεψη, αλλά βλέπεις τα μοντέλα μάς έκαναν... παντογνώστες! Πάντως, επί του θέματος καλή θα ήταν και η συνδρομή των άριστων φιλολόγων που διαθέτει το μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. Αν μου επιτρέπετε, και σύμφωνα με το λεξικό πάντα, πρόγνωση θεωρείται η εκ των προτέρων γνώση, η πρόβλεψη βάσει δεδομένων, ενώ πρόβλεψη είναι η προαίσθηση, η πρόνοια ή η έγκαιρη φροντίδα για το μέλλον.
      Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για συνώνυμα. Σε ό,τι αφορά στα μετεωρολογικά, νομίζω ότι ο όρος πρόγνωση, όπως επισημαίνετε, κ. Ζιακόπουλε, δίνει άλλη βαρύτητα... άλλο να ξέρεις από πριν κι άλλο να βλέπεις από πριν!
      Το ένα είναι γνώση και το άλλο αίσθηση!

      Δήμητρα (φιλόλογος)- Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε Δήμητρα γιά την ανάλυση των δύο εννοιών.

      Διαγραφή
  6. κυριε Ζιακόπουλε κατ αρχην υπάρχει ποινικο αδικημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων...εκεί ο μυνητής κάλιστα θα μπορουσε να είναι η ΕΜΥ,δεν νομίζω να εχει αφεθεί στην τύχη η ΕΜΥ και συνεχή δελτια τυπου βγάζει...και προσπαθεί να ενημερώσει..αλλά πια κανένας δεν καταφεύγει εκει ..βλεπετε ως λαος μας αρέσουν οι κραυγές,τελος...θα πρόσθετα οτι η ΕΜΥ θελει δεν θέλει εχει καλους προγνώστες που μπορουν να επεμβούν στις προγνώσεις...το θεμα ειναι..να μπορούν να εξωτερικέυσουν το έργο τους....ας μην ξεχνάμε τέλος οτι η ΕΜΥ παραμένει μια στρατιωτική υπηρεσία...."θωμάς'
    Υ.γ δεν σας ρωτάω για την θεσσαλονίκη την ξέρω την τύχη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα,

    Το χειρότερο που κάνουν όλοι αυτοί οι τρομολάγνοι καταστροφολόγοι κατά την γνώμη μου-επειδή πάντα υπερβάλουν ώς προς τις προβλέψεις τους αλλά σπάνια επαληθεύονται-είναι ότι έχουν δημιουργήσει στους αποδέκτες, το σύνδρομο "του ψευτη βοσκού", που φώναζε για αστείο σε βοήθεια τους συχχωριανούς του ότι επιτίθεται ο λύκος στα πρόβατα του, αλλά όταν τελικά αυτό έγινε, κανένας δεν τον πίστεψε.
    Αυτό σε συνδιασμό με το ότι οι προγνώσεις της ΕΜΥ ενόψη επικύνδυνων καιρικών φαινομένων, διατυπώνονται με τέτοιο τρόπο, που φαίνεται ότι πιο πολύ έχουν σκοπό να προστατέψουν την υπηρεσία από τις επιπτώσεις μιας "λανθασμένης" πρόγνωσης, παρά να ενημερώσουν την κοινωνία, δημιουργούν τουλάχιστον σύγχυση στους αποδέκτες, τα αποτελέσματα της οποίας είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
    Χρήστος Θεσσαλονίκη(300μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι οι μετεωρολόγοι δεν μας ενημέρωσαν ότι θα έχουμε μισό μέτρο χιόνι στο κέντρο και στα βόρεια προάστια.
    Εντάξει. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγράφω από φβ
      -Καλοκαίρια και χειμώνες περιμένω να φανείς...
      -Μητροπάνος?
      -Όχι,κρατικός μηχανισμός.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, πολιτικός είναι, ψάχνει άλλοθι και δικαιολογίες . Ότι χιόνισε υπερβολικά είναι αλήθεια. Ότι ήταν ατυχία ότι χιόνισε καθημερινή και ημέρα αντί για ΣΚ ή νυχτα είναι επίσης αλήθεια. Αλλά όφειλε αυτός (μέσω των επιλογών του φυσικά) να βρει τις βέλτιστες δυνατές λύσεις.

      Διαγραφή
  9. Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.Αν και είμαι μαθηματικός και όχι φιλόλογος,με βάση το ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ της Ακαδημίας Αθηνών,"πρόβλεψη",είναι 'εκτίμηση βασισμένη σε στοιχεία ή σε διαίσθηση για κάτι που πρόκειται ή ενδέχεται να συμβεί' και 'ειδικότερα,η πρόγνωση του καιρού'."Πρόγνωση",είναι η 'πρόβλεψη γεγονότος με βάση συγκεκριμένα στοιχεία'.Η λ. πρόβλεψις είναι μεσαιωνική(6ος-7ος αι.),ενώ η λ. πρόγνωσις,αρχαία(υπάρχει στον Ιπποκράτη)(ΛΕΞΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΗΜΩΔΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ του Εμμανουήλ Κριαρά).Να αναφέρω και πως με την "Ελπίδα",ανακάλυψαν ξαφνικά τον κύριο Ζιακόπουλο όλα σχεδόν τα μεγάλα σάιτ.Μέχρι πριν 10 μέρες τον αγνοούσαν...Εξαιρείται ένα,το γνωρίζει ο κύριος Ζιακόπουλος.Κάτι είναι κι αυτό.Όσο για τις ευθύνες,καθώς γνωρίζω κάποια πράγματα παραπάνω,νομίζω ότι η ΕΜΥ πρέπει να επικαιροποεί τα έκτακτα δελτία της.Από Παρασκευή μεσημέρι έως Κυριακή βράδυ,αλλάζουν πάρα πολλά...Να είστε όλες και όλοι καλά.Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ότι δεν έδωσε η «ελπίδα» στην δυτική Φθιωτιδα,το έδωσε το μικρό και ανώνυμο συστημα.Ειχαμε λοιπόν χθες το Σάββατο τουλάχιστον 25 εκ πάνω από τα 500μ.Εκλεισε ο δρόμος,περιμέναμε,τον άνοιξαν όλα καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O tempora, o mores! Η σύγχυση αποτελεί χαρακτηριστικό της εποχής μας και αποτελεί πιστεύω, μεγάλο θέμα συζήτησης. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου δάσκαλε. Φωτεινοί φορείς του καινούργιου και σοφότερου, όσοι καταφέρνουν να φυλάττουν Θερμοπύλες, να κρατούν σταθερές τις αληθείς αξίες τους και να ισορροπούν στο κέντρο τους. Ένας βασικός παράγοντας που κρατά σταθερή την σύνταξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου, είναι η αγάπη του γι αυτό με το οποίο ασχολείται και συνακόλουθα προάγει! Άλλωστε η αγάπη είναι η ανώτατη συμπαντική δύναμη. Η προαγωγή των ανθρώπινων κοινωνιών, επιτυγχάνεται όταν το κάθε μέλος της απλά κάνει αυτό που αγαπά. Το "μυστικό" βρίσκεται στη Σύνθεση και σύγκλιση των ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες και προσανατολισμούς. Το ανέφικτο του ανταγωνισμού και της αποκλειστικής κατοχής γνώσης, έχει επιβληθεί σαν πρότυπο μέχρι τώρα, με σαφείς στόχους: τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τον ευκολότερο χειρισμό των ανθρώπων. Ο κ. Ζιακόπουλος αποτελεί δυνατό παράδειγμα ανθρώπου που αγαπά, μελετά, προάγει αυτό που του αρέσει στη ζωή του. Πόσο ευτυχέστεροι θα ήμασταν όλοι αν ασχολούμασταν με αυτό που αρέσει στον καθένα... Στην ιδεατή πλην όχι ανέφικτη αυτή εκδοχή, οι επιμέρους διαφωνίες στις απόψεις των ανθρώπων, γίνονται φυσιολογικά αποδεκτές ή και παραμερίζονται, γιατί είναι βαθειά εδρταιωμένη στον καθένα η αξία της σύγκλισης. Δεν ευδοκιμεί ο φόβος της απόρριψης. Είθε σύντομα να συγκλίνουμε όλοι, με το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα μας, σε μια τέτοια κοινωνία. Οι καιροί ου μενετοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κenan βαφτίστηκε η χιονοθύελλα που πλήττει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ με ανέμους 120 χλμ/ώρα και χαρακτηρίστηκε και μετεωρολογική βόμβα, εξαιτίας της μεγάλης και απότομης πτώσης της βαρομετρικής πίεσης όπως αναφέρει σε νεότερη ενημέρωση της η Le Monde. Τα, δε, 60 εκατοστά χιονιού συνιστούν ισοφάριση του ρεκόρ του 2003 στη Βοστώνη, όπου τα πάντα έχουν παραλύσει. Το ρεύμα έχει κοπεί σε 95 χιλιάδες νοικοκυριά και σε ορισμένα σημεία της πόλης το χιόνι φτάνει τα 70 εκατοστά.

    Στη Νέα Υόρκη έχουν αναλάβει δράση τα εκχιονιστικά για να καθαρίσουν λίγο τους δρόμους, ενώ το Σέντραλ Παρκ έχει καλυφθεί με 20 εκατοστά χιονιού και όλα τα δρομολόγια των τρένων έχουν ακυρωθεί, όπως και 3.500 πτήσεις. Το τεράστιο δίκτυο του μετρό της αμερικάνικης μεγαλούπολης θα χρησιμεύσει αυτές τις μέρες σαν καταφύγιο (οι συρμοί του) για χιλιάδες άστεγους, οι οποίοι καταδεικνύουν και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Στα βόρεια της πόλης, στο Λονγκ Άιλαντ όπου το χιόνι έφτασε τα 60 εκατοστά μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, πιθανότατα από το ψύχος μέσα στο αυτοκίνητο της.

    Τα φτυάρια που έσπευσαν να αγοράσουν πάρα πολλοί Αμερικάνοι, βγήκαν και στη Μασαχουσέτη, όπου 90 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ακόμα και στη Φλόριντα φοβούνται μήπως παγώσουν τα ιγκουάνα, όπως πέρσι από τις πολικές θερμοκρασίες.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2022/01/29/aux-etats-unis-plus-de-3000-vols-annules-avant-une-tempete-dans-le-nord-est-du-pays_6111479_3210.html

    Αντίθετα, στην Αττική με +12 βαθμούς και αρκετή ηλιοφάνεια ήταν καλούτσικη η Κυριακή (30/1). Στη χιονισμένη πριν από λιγότερο από μία βδομάδα του Φαλήρου ακτή κολυμπούσαν κυρίως σάλπες, μελανούρια και σαργοί. Ο χειμώνας θα συνεχίσει να μας πολιορκεί, αλλά σταδιακά σε όλο και βορειότερα γεωγραφικά πλάτη θα υποχωρεί. Και το προσεχές Σαββατοκύριακο (5-6/2), αλλά και μετά Δευτέρα - Τρίτη (7-8/2) μπορεί να επαληθευτεί και η λαϊκή ρήση ότι ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι άμα κάνει και κακιώσει,μες στο χιόνι θα μας χώσει.

      Διαγραφή
    2. Μας έχωσε πέρσι στο χιόνι ο Φεβρουάριος - για Αττική μιλάω - δύσκολο να το επαναλάβει και φέτος. Αν και επειδή πέρσι παρά τη Μήδεια βγήκε θερμότερος από τον μέσο όρο του, κρατάω και μια πισινή. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ιανουάριος πέρσι ήταν θερμότερος και φέτος όχι απλά βγήκε ψυχρότερος, αλλά μας έθαψε στην Αττική.

      Αν έπρεπε, πάντως, οπωσδήποτε να κάνω μια πρόβλεψη και όχι φυσικά πρόγνωση - μιας και αναλύθηκαν στα παρόντα σχόλια οι διαφορές τους - θα ήταν ότι για την Αττική το δυνατό κομμάτι του χειμώνα πέρασε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  13. Το θετικό με την επικείμενη "κακοκαιρία" είναι ότι θα έχει κάποια διάρκεια, έτσι πιθανολογείται α) αρκετός υετός και β) μετατροπή της βροχής σε χιόνι.
    Ωστόσο, το γεγονός ότι χιόνισε στη νότια χώρα δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση το χιόνι και στο Βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Κυριακή σε όλους!
      Δεν υπάρχει πιο ιδανικός χιονιάς από αυτόν της 1ης Φεβρουαρίου. Έστω κι αν δεν αφορά όλα τα πεδινά έστω κι αν δεν χιονίσει παραλία Θεσσαλονίκης. Το λέω γιατί θα διαρκέσει λίγο αλλά ίσως έντονα και βεβαίως τις επόμενες μέρες θα έχει ήλιο και θερμοκρασίες άνω του μηδενός. Δεν θέλουμε αποκλεισμούς και δυσκολίες μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ας το χαρούμε λοιπόν χωρίς προβλήματα. Δάσκαλε αναμένουμε αύριο βράδυ τις λεπτομέρειες. Και μην αρχίσετε φίλοι να ρωτάτε από ποιο ύψος θα χιονίσει και πόσο γιατί προβλέπω τον δάσκαλο να βγάζει στο εξής προγνώσεις τύπου ΕΜΥ και να μας σιχτιρίζει κανονικά.
      Καλό χιονοπολεμο!
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  14. Κύριε Ζιακοπουλε καλησπέρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί απορούν για τους τηλεμετεωρολογους όταν εδώ και χρόνια τα δελτία ειδήσεων ανταγωνίζονται στην είδηση με την μεγαλύτερη συμφορά και πόνο. Όταν η τρίχα γίνεται τριχιά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί επαναλαμβάνουν τα ίδια ενώ επανειλημμένα εκτίθενται. Προφανώς η έκπτωση στην επιστημονική τους ακεραιότητα είναι χωρίς τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες πάρα πολλές αλήθειες στις πέντε αράδες, φίλε μου!
      Κάποτε που έγραψα ένα προσγειωμένο άρθρο για μια εφημερίδα μου είπαν ότι "αν γράφουμε αυτά, δεν πουλάμε!"
      Γενικά υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα σωστής ενημέρωσης και δημοκρατίας το οποίο πριν από χρόνια η εκτελεστική εξουσία αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να λύσει με το νόμο περί βασικού μετόχου. Ο κόσμος το γνωρίζει και προσπαθεί με ανοργάνωτες σπασμωδικές κινήσεις να βρει διεξοδο στο διαδίκτυο. Δεν είμαι αισιόδοξος, η Φάρμα των Ζώων και ο Μεγάλος Αδελφός με έχουν στοιχειώσει.

      Διαγραφή
  15. Την ικανότητα του Met Office να τεκμηριώνει τους υπολογισμούς της για τα 261 δισεκατομμύρια στερλίνες οικονομικό όφελος των προγνώσεών του στην χώρα του, το Ην.Βασίλειο, δεν την έχει κανένας μετεωρολόγος.

    https://www.metoffice.gov.uk/binaries/content/assets/metofficegovuk/migrated/pdf/4/pwscg_benefits_report.pdf

    Την ικανότητα να αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία της μετεωρολογίας δεν την έχουν ούτε οι μετεωρολόγοι, ούτε οι υπολογιστές τους, αλλά κάποιοι άλλοι, είτε λέγονται λογιστές, αναλογιστές, οικονομολόγοι, ασφαλιστές, δικηγόροι, επιβάτες, γεωργοί, πλοίαρχοι ή αεροπόροι. Είναι αντίληψη μιας ολόκληρης κοινωνίας. Σε μια χώρα που ξέρουμε ποια σχέση έχει με την οικονομία και το χρήμα, με νοοτροπία που δεν διακρίνει διαφορά στο μετεωρολόγο από τον αστρολόγο και νομίζει ότι το μισό χρόνο κάθεται, με την αυταπάτη ότι από ένα προγνώστη Χ διαλογής σε κάθε τραπέζι αποφάσεων και μπόλικους φιλότιμους ερασιτέχνες (που βάζουν τα έξοδα από την τσέπη τους βεβαίως) θα σωθούν περιουσίες και ζωές, εγώ δεν περιμένω προκοπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παιδιά, πήρατε χαμπάρι τι γίνεται στη Σκωτία με τον άνεμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρίως σε Δανία και η Σουηδία, που τις σαρώνει η κακοκαιρία Μάλικ. Το περίεργο είναι ότι δεν έχει χιόνια, αλλά σφοδρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους που στοίχισαν τη ζωή σε μια γυναίκα στη Δανία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Φίλε ανώνυμε μην λες για Φλεβάρη κ αν φλεβισει γιατί στην χώρα μας Φλεβάρης κ Μάρτης έχουν ρεκόρ χιονιαδων κ προϊστορία! 4 κ 5 τουλάχιστον η ανατολική ακτή των ΗΠΑ είχε φοβερούς χιόνια δες φέτος Χριστούγεννα κ πρωτοχρονιά 20 βαθμούς κ μία κ μοναδική φορά τώρα έχουν χιόνια της προκοπής!! Να μην επαναλάβω πως μέχρι πρωτοχρονιά Σικάγο Ντένβερ κλπ είχαν πρωτοφανή αχιονια!!!! Ο κ Ζιακοπουλος έχει δηλώσει πως ο χειμώνας δεν τελείωσε κ την προηγούμενη Δευτέρα όταν η Αθήνα πνίγονταν στο χιόνι η Ν Υόρκη είχε λαμπρο ήλιο... Τέλος μήπως κ οι δημοσιογράφοι πρέπει να σταματήσουν μία για πάντα τις υπερβολές κ με τον καιρό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοκαίρι θα μυρίσει από το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, αυτό έχει αρχίσει να διαφαίνεται στα μοντέλα και αναφέρομαι στην Αττική. Το ότι θα μυρίσει καλοκαίρι, δεν σημαίνει, βέβαια, και ότι θα έρθει το καλοκαίρι. Μην τα μπερδεύουμε, ο καιρός θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα ακόμα, απλά θα κάνει και η άνοιξη τα πρώτα της σκιρτήματα.

      Τα είδα και στον βυθό τα πρώιμα σημάδια της άνοιξης και ήταν ο πρώτος γόνος που έχει εκκολαφθεί για φέτος. Τέλος, για τη Νέα Υόρκη και τις υπόλοιπες ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ αυτός ήταν ο δεύτερος χιονιάς τον φετινό Ιανουάριο, σύμφωνα με όσα έγραφε το κείμενο της Le Monde τουλάχιστον.

      Όσο για τους χιονιάδες Φεβρουαρίου Μαρτίου και αναφέρομαι πάντα στην Αττική, συνήθως συμβαίνουν όταν έχει προηγηθεί ένας ήπιος Ιανουάριος. Η Ελπίδα μας ταλαιπώρησε, αλλά σε μεγάλο βαθμό διασφάλισε ότι δεν θα βιώσουμε κάτι ανάλογο για το υπόλοιπο του χειμώνα. Το ίδιο είχε γίνει το 2017 με την Αριάδνη, το 2019 με τον Τηλέμαχο και πέρσι με τη Μήδεια, όταν τους δυνατούς χιονιάδες ακολούθησαν πιο ήπιες κακοκαιρίες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, άπαιχτος! Σχεδόν όλοι κοιτούν προς το βορρά κι εσύ κοιτάς προς το νότο. Λαγωνικά για ταράνδους και πολικές αρκούδες και λαγωνικό για καμήλες και στρουθοκαμήλους! Σε αγέλη λαγών να βάλεις ένα μπεκατσόσκυλο, αυτό το χαβά του. Μπεκάτσες θα ψάχνει!

      Διαγραφή
    3. Ποικιλία να υπάρχει, κ. Ζιακόπουλε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Πάντως το 2019 μετά τον Τηλέμαχο του Γενάρη συνεχίστηκε το μοτίβο με αρκετές χιονοκακοκαιριες κ το Φλεβάρη (Ωκεανιδα κλπ). Τίποτα δεν είναι θεσφατο Βαγγέλη μου

      Διαγραφή
    5. Καλά εννοείται ότι τίποτα δεν μπορούμε να προδικάσουμε για το μέλλον γενικά και για τον καιρό ειδικά. Απλά, με τον νόμο των πιθανοτήτων ανέφερα ότι δύσκολα θα δούμε κάτι εφάμιλλο της Ελπίδας στο λεκανοπέδιο. Και στην Ωκεανίδα τότε τα χιόνια είχαν περιοριστεί στα ορεινά της Αττικής. Ήταν 23-25 Φλεβάρη του 2019, πάνω από 1,5 μήνα μετά τον Τηλέμαχο (8/1), που είχε σημειωθεί νωρίτερα από ό,τι η Ελπίδα φέτος, οπότε υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για μια δυναμική επιστροφή του χειμώνα. Πάντως, το κύριο χαρακτηριστικό της Ωκεανίδας στην Αττική ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι. Νόμιζα ότι τους είχα βιώσει στη θάλασσα, αλλά όταν πήγαμε Πάρνηθα, μια ριπή θα με έριχνε κάτω, αν δεν έπαιρνα ενστικτωδώς αγκαλιά μια κολώνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Θυμάμαι μαλιστα ότι στις 16 Φεβρουαρίου που ήμουν για ένα γάμο στην Αθήνα είχε επίσης δυνατό βορια κ χιονόνερο και στο καπάκι την επόμενη εβδομάδα ήρθε η Ωκεανιδα με ομοίως παγερους κ ισχυρούς βοριάδες. Γενικά όλο το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019 ήταν θυμαμαι αρκετά ψυχρό (ειδικά στις προσηνεμες στο βορια περιοχές)

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα κυριε Ζιακοπουλε. Ασχολούμαι λιγο με τον καιρό τα τελευταία χρόνια, βλέπω χάρτες κτλ. Προφανώς δε μπορώ να κάνω προγνώσεις και να ξέρω ακριβώς τι καιρό θα κάνει, πέρα από το να καταλάβω κάποια πολύ βασικά. Θα θελα να πάρω καποιο/α βιβλία μετεωρολογιας για να μάθω παραπάνω πράγματα. Τα δικά σας βιβλία θα με βοηθήσουν να κατανοήσω κάποια πράγματα και να μάθω να διαβάζω καλύτερα χάρτες; Δεν ειναι το σωστο μέρος γι αυτή την ερώτηση αλλά δεν ήξερα που αλλού μπορούσα να σας την κάνω. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που έγραψα τον πρώτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό και ακόμα δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς βιβλία έχω γράψει. Δεν είναι ούτε εκλαϊκευμένη μετεωρολογία ούτε επιστημονικό σύγγραμμα. Ένα υβρίδιο είναι στο οποίο προσπάθησα αγωνιωδώς να συμπεριλάβω όλα τα περί γνώσης, πρόγνωσης και ελέγχου του καιρού με σεβασμό προς την επιστήμη και την αλήθεια (πραγματικότητα). Δεν γνωρίζω σε ποιους ακριβώς απευθύνεται και η επιλογή των επιμέρους θεμάτων που διαπραγματεύεται έγινε με υποκειμενικά κριτήρια. Η ανάγνωση των μετεωρολογικών χαρτών είναι ένα δύσκολο θέμα γιατί προϋποθέτει καλή γνώση της τετραδιάστατης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα. Επειδή ο κ.Ζιακοπουλος δεν νομίζω να σου πει "πάρε τα βιβλία μου" θα σου πω από προσωπική πείρα. Είναι εξαιρετικά βιβλία που, κατ'εμέ οποίος ασχολείται - επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά - πρέπει να τα έχει και να τα συμβουλεύεται. Υψηλού επιπέδου και με πρακτικές αναφορές. Εξαιρετική τριλογία.
      Σχετικά με τους προγνώστες του ιντερνετ και της ΤV.Σίγουρα εχει παίξει μεγάλο ρόλο η αδηφαγία των ΜΜΕ και ειδικά τώρα στην εποχή του ίντερνετ, αλλά και το εύκολο βήμα που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε σε site, ως ειδικός. Ταπεινή μου άποψη, αλλά σε αυτό όμως, έχουν συντελέσει και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα η ξύλινη και απρόσωπη γλώσσα της ΕΜΥ. Οι γνωστές γενικόλογες προβλέψεις που δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοούν και ποιες περιοχές περιλαμβάνονται.
      Αν αυτό δεν αλλάξει θα διεκδικούν χώρο διάφοροι...και θα υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται από την ΕΜΥ καθώς οι πολίτες δεν θα την εμπιστεύονται.
      Όσον αφορά την Ελπιδα...στην σύσκεψη των υπηρεσιών δεν ειμασταν και υποθέτουμε όλοι ότι έγινε ενημέρωση σχετικά με την επικινδυνότητα και την μεγάλη πιθανότητα να έρθουν νωρίτερα οι σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοστρωσεις από το πρωί της Δευτερας.
      Αλλά...έχει δώσει ποτέ η ΕΜΥ πρόβλεψη χιονόστρωσης; Μήπως είναι υπερβολή αυτό; Την ίδια στιγμή που στην Αμερική αναφέρονται σε αυτό ως αποτέλεσμα ισχυρών φαινομένων και δίνουν κανονικά πρόβλεψη;
      Είναι εξοικειωμένοι οι επιχειρησιακοί μετεωρολόγοι με τις ιδιαίτερότητες του λεκανοπεδίου; Επιχειρησιακά μπορούν και λόγω εμπειρίας να δουν την κίνηση των φαινομένων και την πιθανή επιδείνωση ή τις συγκλίσεις ανέμων που αλλάζουν τα στοιχεία; Ενημερώνουν και μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σε real time με βάση την εξέλιξη και την δορυφορική; Ασχολούνται με επιμονή και επιμέλεια; Έχουν τα εργαλεία να το κάνουν; έχουν εξελίξει περιοχικα
      Μοντέλα όπως άλλοι φορείς; Είναι το cosmo αξιοπιστο; Υποθέτουμε βέβαια ότι αγαπούν το αντικείμενο τους όπως πολλοί ερασιτεχνες.
      Ή είμαστε ακόμη στο 2008 με την γνωστή δήλωση τ χειρότερα έχουν περάσει και ελάχιστες ώρες αργότερα θάφτηκε το λεκανοπέδιο; Τα τελευταια χρόνια και ιδιαίτερα από την Μήδεια βλέπουμε ότι η ΕΜΥ έχει βελτιωθεί. Εχουν μάθει από λάθη αλλά υπάρχει ακομη η τάση για υποτίμηση τέτοιων κακοκαιριών. Αποψη μου, βέβαια, αλλά όσο δεν υπάρχει επικοινωνία με τον πολίτη, real time ενημέρωση με σαφήνεια στις προβλέψεις, τόσο περισσότερο μη κατάλληλοι θα κερδίζουν χώρο. Να πούμε βέβαια ότι αυτό έδωσε τον χώρο και σε αξιόλογες προσπάθειες που έχουν βοηθήσει πολύ. Και ο συναγωνισμός καλό τους κάνει.Αρκει να γίνει ο διαχωρισμός της Ήρας από το Στάχυ.
      ΘΝ

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την απάντηση κ. Ζιακοπουλε και σενα ανώνυμε. Έχουμε καταλάβει τι άνθρωπος είστε και σας σεβόμαστε όλοι. Ευχαριστούμε πολύ!

      Διαγραφή
    4. @ΘΝ, οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου του λεκανοπεδίου μπορούν να φανούν από μοντέλα υψηλής οριζόντιας ανάλυσης, με τα γεωγραφικά σημεία που προσομοιώνει να απέχουν λιγότερο από χιλιόμετρο. Διαφορετικά οι "ιδιαιτερότητες" περιορίζονται σε διάφορες γενικές συνθήκες και καταστάσεις π.χ. η επίδραση της θάλασσας στα παράκτια, της εκτροπής του ανέμου στα ανοίγματα των υψωμάτων και το γεγονός της χαμηλότερης θερμοκρασίας στα ΒΠ το χειμώνα κλπ. προβλέψιμα πράγματα δηλαδή που γίνονται γνωστά. Δεν κάνουν την διαφορά στην επιχειρησιακή πρόγνωση και πιστεύω ότι το ίδιο θα πουν ακόμη και επαγγελματίες που δουλεύουν σε ένα αεροδρόμιο δεκαετίες, σαν σύγκριση.

      Ένα μοντέλο όπως το COSMO που έχει γύρω στα 5 χιλιόμετρα διακριτικότητα, "πιάνει" την θαλάσσια αύρα του καλοκαιριού. Αλλά δεν "πιάνει" όλες τις καταιγίδες. Το COSMO στο σάιτ της ΕΜΥ παίζει ακόμη, αλλά τα ραντάρ αναβοσβήνουν (έχουν και μικρές εικόνες) ενώ πιο παλιά έβγαινε και εικόνα από δίκτυο ηλεκτρικών εκκενώσεων που σταμάτησε. Γιατί άραγε; Περιμένουμε μετά να κάνουν και tweets;

      Με απλά λόγια, καλές οι αποκτημένες γνώσεις σε βάθος, αλλά τα κατάλληλα εργαλεία με την εμπειρία της χρήσης τους θα συμπληρώσουν μια πρόγνωση για να φτάσει επιχειρησιακές προδιαγραφές.

      Διαγραφή
  19. Πρόγνωση-Πρόβλεψη.Στην προκειμένη περίπτωση,ως οπαδός του εμπειρισμού και του John Loccke,πολύ γνωστό το απόφθεγμά του "ουδέν εν τη νοήσει ,ό μη πρότερον εν τη αισθήσει",θεωρώ ότι η γνώση αποκτάται μέσω των αισθήσεων,και μάλιστα της κυριοτέρας εξ αυτών,της οράσεως.Φυσικά τα προιόντα των αισθήσεων(αισθήματα) τυγχάνουν λογικής επεξεργασίας.Κατ αυτή την έννοια προηγείται η πρόβλεψη και έπεται η πρόγνωση.Προ-βλέπω και ακολούθως προ-γιγνώσκω.Κατά τα άλλα(το χρηστικόν που λέει και ο δάσκαλος) νομίζω ότι τελικά άνετα μπορεί να εκληφθούν ως συνώνυμα.-------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η κρίση αξιών και ηθών βαθαίνει στη χώρα, πως θα μπορούσε η πρόγνωση του καιρού να μείνει έξω από το "τσίρκο"? Εδώ το καιρικό έγινε αφορμή για μομφή! Αν δεν σοβαρευτούμε θα έρθουν πολύ χειρότερα...αν δεν προσαρμόσουμε την ζωή μας στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης σύντομα, οι 102 αδικοχαμένοι στο Μάτι θα είναι η καθημερινότητα μας. Ο χρόνος για χαβαλέ και ψηφοφοθηρία τελείωσε. Ας σοβαρευτούμε οι από κάτω μπας και πάρουν χαμπάρι και οι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως καθημερινότητα θα γίνει και η καταστροφή το καλοκαίρι που πέρασε,οι νεκροί της πανδημίας και όλα αυτά τα δεινά.Να τα λέμε όλα.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Στο ίδιο μονοπάτι περπατάμε, απλά εγώ δεν προσπάθησα να δώσω συγχωροχάρτι σε κανένα, επικαλούμενος τι έγινε φέτος ή πριν δέκα χρόνια. Ανέφερα απλά την φυσική καταστροφή που στοίχισε τόσες ζωές, την χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών -εκτός σεισμών- για να δώσω έμφαση ότι ήρθε η ώρα να στρωθούμε στη δουλειά για να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης που έρχονται. Ο δικαστής δίκασε τους έχοντες τις ποινικές ευθύνες και ο λαός τους έχοντες τις πολιτικές ευθύνες για το Μάτι, όχι εγώ.

      Διαγραφή
    3. Ναι, απλά ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, θα συνέβαινε με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος

      Διαγραφή
    4. Είσαι κυβέρνηση και τρέμεις μη σου κάτσει κάποια σοβαρή κακοκαιρία με επιπτώσεις που θα σε βλάψουν. Όταν γίνεις αντιπολίτευση, περιμένεις να εκμεταλλευτείς τα προβλήματα που προκαλεί μια κακοκαιρία. Όταν ξαναγίνεις κυβέρνηση, κάνεις σχέδια επί χάρτου ώστε όταν ενσκήψει η θεομηνία, να περιορίσεις τις επιπτώσεις. Η πραγματικότητα, όμως, εκεί έξω συχνά κονιορτοποιεί τα σχέδια. Τότε κάνεις άλλα πιο ρεαλιστικά σχέδια. Ποιος, όμως, θα εφαρμόσει (υλοποιήσει) τα καινούργια σχέδια; Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός με τις διαιωνιζόμενες αδυναμίες του, την έλλειψη αξιοκρατίας στη στελέχωσή του και τη νοοτροπία του προσωπικού του που συνοψίζεται στη φράση: βρέξει - χιονίσει τη θέση μου δεν τη χάνω. Γιατί δεν αποφασίζει κάποια κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα; Προφανώς, γιατί δεν θα ξαναγίνει κυβέρνηση. Αδιέξοδο!

      Διαγραφή
    5. Φταίει ο Τσίπρας,αυτοί που έκαναν το Μάτι μια ποντικοπαγίδα,ο Μητσοτάκης που διόρισε αυτούς που παραιτήθηκαν,ο κακός μας ο καιρός...Αυτή η έρμη χώρα δεν είχε και δεν θα έχει κράτος και υπηρεσίες.Συμφωνώ με τον κ.Ζιακόπουλο.Κύριε Νώντα συμφωνώ και με εσάς.Καλό βράδυ
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Όπερ σημαίνει ότι ΚΑΙ στη δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα.Κατά τα άλλα "καθρέπτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω!.-----Π.Α.

      Διαγραφή
    7. NW Pindos
      Όταν την Κυριακή 23-1 τοποθετείται ο Δάσκαλος και λέει: χιονολαίλαπες, χιονοκαταιγίδες, επικίνδυνα φαινόμενα κλπ. κλπ. και μάλιστα με χάρτη που δείχνει την Αττική στο επίκεντρο των φαινομένων με αστραπές και καταιγίδες, τότε οι αρμόδιοι την αμέσως επόμενη ώρα οφείλουν να βγουν και να κηρύξουν αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσωπικά μόλις διάβασα την πρόγνωση της περασμένης Κυριακής θεώρησα ότι η αργία θα ήταν θέμα ωρών. Δυστυχώς αργία δεν κηρύχθηκε αλλά αυτό έγινε κατόπιν εορτής. Και βγήκε δεκάδες χιλιάδες κόσμου να πάει στις δουλειές του και ξαφνικά ειδοποιήθηκαν να γυρίσουν πίσω και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.
      Τα αντανακλαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι αστραπιαία. Παραδέχομαι τον Δάσκαλο ξέρετε γιατί; Γιατί δεν μίλησε απλά για μία κακοκαιρία έστω και έντονη, αλλά προχώρησε παραπέρα και προέβλεψε με ακρίβεια και με λεπτομέρειες το φαινόμενο (χιονοκαταιγίδες, χιονολαίλαπες κλπ.).
      Τι άλλο, λοιπόν, περίμεναν να πει ένας μετεωρολόγος για να κηρυχθεί αργία; Ότι θα κατέβει η αρκτική στη χώρα; (τρόπος του λέγειν). Και οικονομικά να το δει κανείς, ποια οικονομική αλυσίδα δηλαδή θα διακόπτονταν μέσα σε μία ημέρα; Η μόνη δικαιολογία θα μπορούσε να είναι ότι δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι πρόκειται να συμβεί επακριβώς (αν ήξερα τι θα γινόταν, μπορεί να πει ένας αρμόδιος, θα κήρυττα αργία). Πέραν, όμως, του ότι υπήρξε ακριβής πρόβλεψη, είναι προτιμότερο να λειτουργήσεις προληπτικά και ας πέσεις έξω για μία ημέρα (στην περίπτωση αυτή άλλωστε έχεις ως πρώτης τάξεως επιχείρημα τις προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων μετεωρολόγων), παρά να ρισκάρεις ευχόμενος να πάνε όλα καλά, να χάσεις τον ύπνο σου και στο τέλος να χάσεις το παιχνίδι και να κινδυνέψει κόσμος. Τα ζυγίζεις όλα αυτά και η απόφαση είναι απλή. Νομίζω αυτά τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές σε αυτό το blog και στο παρελθόν.

      Διαγραφή
    8. Δημήτρη,με την άδειά σου,να προσθέσω ως επίλογο τον επίλογο στους "Μοιραίους" του Βάρναλη "δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,προσμένουμε, ίσως,κάποιο θάμα".Καληνύχτα.-------------Π.Α.

      Διαγραφή
    9. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Αττικής φίλε από την Πίνδο έχει ενοχληθεί - για να το γράψω κομψά - για την κωλυσιεργία μετά τη χιονόπτωση και όχι για την αργία που δεν δόθηκε πριν. Κι αυτόν διότι δεν καθάρισαν τους δρόμους, ενώ ο καιρός είχε φτιάξει από την Τρίτη, με συνέπεια να γλιστράει ο κόσμος και να σπάει τα πόδια και τα χέρια του, ενώ έχασε τη ζωή του κι ένας ηλικιωμένος.

      Ξέρεις γιατί δεν βγήκαν να καθαρίσουν τα χιόνια; Διότι επικαλέστηκαν την αργία στο δημόσιο, που δόθηκε μέρες που δεν χιόνιζε, που ο ήλιος είχε βγει και που το μόνο πρόβλημα ήταν να μην παγώσουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια. Δεν ξέρω πόσο εύκολο ήταν να επανασυνδεθεί το ρεύμα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν πολλά και δικαιολογημένα παράπονα από όσους έμειναν χωρίς φως και θέρμανση τόσες μέρες.

      Το ζητούμενο, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου δεν ήταν τόσο η αργία (στα νότια προάστια για παράδειγμα μπορούσες να κυκλοφορήσεις όλες τις μέρες, διότι ποτέ δεν είναι ίδια τα φαινόμενα σε όλη την Αττική που συναντάς και τις τέσσερις ζώνες κλίματος που υπάρχουν στην Ελλάδα) πριν την κακοκαιρία, αλλά η δουλειά που δεν έγινε μετά από αυτήν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα σε όλους,
    Αντιγράφω από το λεξικό Μπαμπινιώτη: " πρόγνωση/πρόβλεψη: Συχνά οι δύο λέξεις χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ως ταυτόσημες. Ωστόσο η πρόγνωση είναι στατική έννοια και αποτελεί το αποτέλεσμα της πρόβλεψης που έχει δυναμική σημασία".
    Δηλαδή, με απλά λόγια οι μετεωρολόγοι έχουν τη δυνατότητα πρόβλεψης του καιρού κι εμείς, οι αδαείς, παρακολουθούμε την πρόγνωση του καιρού στην οποία οδηγεί η μελέτη διαφόρων παραμέτρων και στοιχείων από τους μετεωρολόγους, δηλαδή η πρόβλεψη.

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. το GFS δινει αρκετα χιονια σε ΒΔ ορεινα
    https://meteologix.com/gr/model-charts/standard/ipeiros/snow-depth/20220202-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά χιόνια στα ΒΔ ορεινά!Ελα ανήκουστο!
      Θα ζηλέψουν οι καμήλες της ερημου

      Διαγραφή
  23. NW Pindos
    Ο καιρός ο δικός μας είναι της ερχόμενης Τρίτης (χαμηλό από Β. Ιόνιο) και ρεύμα ΝΔ. Αν και όχι τόσο ισχυρός, εκτιμώ ότι θα αφήσει στα ορεινά καμιά 60 εκατοστά χιόνι τουλάχιστον (από τα 1200μ. κυρίως και πάνω και λιγότερο στα ημιορεινά).
    Ο χειμώνας, σημειωτέον, δεν τελείωσε με την «Ελπίδα». Δεν είναι λίγες οι φορές που έπεσαν απίστευτα χιόνια μέσα στον Φλεβάρη. Μάλιστα, στα ανατολικά προσήνεμα, ο κατεξοχήν μήνας που φέρνει χιόνι είναι ο Φλεβάρης. Η «Ελπίδα» δημιούργησε προβλήματα γιατί επρόκειτο για χιόνι «Γεναριάτικο» όπως λένε στα χωριά. Το χιόνι του Γενάρη, υπόψιν, είναι το πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση και στη Δ. Μακεδονία (στα πεδινά της) όταν χιονίζει το Γενάρη δημιουργούνται συνθήκες χιονοκάλυψης ακόμη και πάνω από ένα μήνα (λόγω θερμοκρασιών). Παρεμπιπτόντως, οι ανατολικές ΗΠΑ πλήττονται από σφοδρές χιονοθύελλες και δεν ξέρω εάν αυτό θα επηρεάσει τη γενικότερη κυκλοφορία και τον καιρό της Ευρώπης το επόμενο διάστημα. Ο χειμώνας πάντως δεν τελείωσε. Από αύριο και μετά αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ".....πλήθος χιονομανών ανήλθον εις την Ακρόπολιν και ιδίως εις τον Λυκαβηττόν διά να θαυμάσουν το ονειρώδες θέαμα της παλλεύκου πόλεως".Απόσπασμα από ρεπορτάζ για τον χιονιά 2-6 Φεβρουαρίου του 1929 στην Αθήνα με μισό μετρο χιόνι.Από σημερινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής όπου γίνεται αναφορά και σε άλλους μεγάλους χιονιάδες.Κάτι κοινό "μα που είναι το κράτος"!!.----------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χειμώνας του 1928-29 ήταν ένας από τους πιο βαρείς χειμώνες του 20ού αιώνα για την πατρίδα μας και ίσως κάποτε αφιερώσουμε ολόκληρο άρθρο επ’ αυτού. Σήμερα, ας αρκεστούμε σε λίγες γραμμές που έχουν σχέση με το πρώτο ζήτημα που θίγουμε στα σημερινά «Επίκαιρα και χρηστικά». Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου του 1929 τρομερές χιονοπτώσεις και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με το ΣΚΡΙΠ της 6ης Φεβρουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη το χιόνι είχε φθάσει τους 5 πόδας (περί τα 1,5 μέτρα) και είχαν σημειωθεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 25 ετών. Η ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων χιονιού στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη βόρεια Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νέα δοκιμασία που ακολούθησε. Από τις 13 Φεβρουαρίου στα Βαλκάνια επικράτησαν Ν-ΝΑ άνεμοι που έφεραν βροχές και, το σημαντικότερο, ανέβασαν απότομα τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού. Το πρώτο ποτάμι που πλημμύρισε ήταν ο Στρυμόνας για να ακολουθήσουν ο Έβρος, ο Νέστος, ο Γαλλικός και ο Αξιός. Οι καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες και οι κάτοικοι της Θράκης και των περισσοτέρων περιοχών της Μακεδονίας βρέθηκαν σε εξαιρετικά δεινή θέση. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και πολλοί χάθηκαν. Πάρα πολλά μικρά και μεγάλα ζώα πνίγηκαν και σοδειές καταστράφηκαν.

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα.
    Αρνητική εξέλιξη: Το αναμενόμενο χαμηλό δείχνει α) ν' αρχίζει να "κουρελιάζεται" και β) να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Πάλι μας βλέπω για παρακλήσεις στον Άγιο Τρύφωνα και στην Υπαπαντή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα τέλειο σχόλιο Χρήστο! Πάντως και μόνο που αύριο θα έρθει ο Μητσοτάκης στην πόλη και μαζί του και το χαμηλό με χιόνια (έστω σε κάποιες πόλεις του βορρά) είναι ευτυχής σύμπτωση
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Κωνσταντίνε, μπορεί να μας φέρει λίγη αύρα χιονιού από την αττική Οδό.

      Διαγραφή