Ο Χίτλερ και οι Μετεωρολόγοι

 


Κυριακή σήμερα και είπα να αναρτήσω μια ενδιαφέρουσα μετεο-ιστορία, να χαλαρώσουμε λίγο και κυρίως να αποτοξινωθούμε από τα μοντέλα που μας έχουν τρελάνει. Βέβαια, κι εμείς δεν συμπεριφερόμαστε σωστά προς σ’ αυτά. Κυκλοθυμικοί και ανυπόμονοι τη μια τα ανεβάζουμε σε θρόνους θεών και βασιλιάδων και την άλλη τα απαξιώνουμε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Επομένως, πρέπει και αυτά να ηρεμήσουν, να ετοιμάσουν τις βαλίτσες της «Ελπίδας» και να καταστρώσουν το τελικό πρόγραμμα της επίσκεψής της στη χώρα μας.


Οι χειμώνες 1939-40, 1940-41 και 1941-42 ήταν ψυχροί χειμώνες για την Ευρώπη και μάλιστα ο τελευταίος από αυτούς ήταν για τη Γηραιά Ήπειρο ο ψυχρότερος χειμώνας του 20ού αιώνα. Όπως είναι γνωστό, η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα) ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941, αλλά σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών τα γερμανικά στρατεύματα καθηλώθηκαν από την αντίσταση των Σοβιετικών και την επέλαση του άγριου ρωσικού χειμώνα. Πόσο, όμως, προετοιμασμένοι ήταν οι Γερμανοί για έναν τόσο βαρύ χειμώνα στο ανατολικό μέτωπο; Ποιες ήταν οι  προβλέψεις των Μετεωρολόγων τους για το χειμώνα 1941-42 αλλά και για το χειμώνα 1942-43 που ήταν και αυτός πολύ ψυχρός και επηρέασε σημαντικά τις επιχειρήσεις;

Το φθινόπωρο του 1941, ο Γερμανός Μετεωρολόγος Φρανς Μπάουερ, που τη δεκαετία του 1930 είχε αποκτήσει τη φήμη ειδικού στην έκδοση εποχικών προγνώσεων, κλήθηκε να κάνει πρόγνωση του επερχόμενου χειμώνα στην ανατολική Ευρώπη. Ο Μπάουερ με βάση κάποιες συσχετίσεις των ηλιακών κύκλων και του κλίματος και κυρίως με τη χρησιμοποίηση στατιστικών στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από θερμοκρασιακής πλευράς ο χειμώνας 1941-42 στο ανατολικό μέτωπο θα ήταν κανονικός ή και μαλακότερος του κανονικού. Η πρόγνωση αυτή βασίστηκε στη θέση του Μπάουερ ότι ποτέ στην ιστορία του ευρωπαϊκού κλίματος δύο εξαιρετικά δριμείς χειμώνες, όπως ήταν οι χειμώνες 1939-40 και 1940-41, δεν ακολουθήθηκαν από τρίτο συνεχόμενο δριμύ χειμώνα.

Η φύση όμως είχε άλλα σχέδια και πολύ γρήγορα διέψευσε με δραματικό τρόπο τις προβλέψεις του Γερμανού Μετεωρολόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στις 8 Δεκεμβρίου μετέφεραν στον Φρανς Μπάουερ τις απίστευτα χαμηλές τιμές της θερμοκρασίας που είχαν καταγραφεί στη Ρωσία, αυτός εξέφρασε την άποψη ότι «οι παρατηρήσεις πρέπει να είναι λανθασμένες» και επέμενε στις προβλέψεις του για μαλακό χειμώνα.

Το καλοκαίρι του 1942 ζητήθηκε και πάλι από τον Φρανς Μπάουερ πρόγνωση της θερμοκρασίας του χειμώνα 1942-43 στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Ο Γερμανός Μετεωρολόγος απάντησε ότι ο χειμώνας δεν θα είναι ψυχρός, αλλά η πραγματικότητα και πάλι τον διέψευσε με αποτέλεσμα ο ίδιος και οι συνάδελφοί του να γίνουν αναξιόπιστοι στα μάτια των στρατιωτικών ηγετών της ναζιστικής Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Χίτλερ. Ο Χίτλερ δεν τα πήγαινε έτσι και αλλιώς καλά με τους Μετεωρολόγους ιδιαίτερα από τότε που του παρουσίαζαν στοιχεία για τους παλαιούς χειμώνες της Ρωσίας μεταξύ των οποίων ήταν και ο χειμώνας 1812-13. Λέγεται ότι το Δεκέμβριο του 1941 σε μια τέτοια παρουσίαση είπε οργισμένος: «Αυτοί οι καταραμένοι Μετεωρολόγοι, συνέχεια μιλούν για τον Ναπολέοντα».

Στις 26 Απριλίου του 1942, ο Χίτλερ σε λόγο που εκφώνησε ενώπιον του Ράιχσταγκ ανέφερε ότι το 1812 η γαλλική στρατιά κατά την υποχώρηση της συνάντησε μέγιστο ψύχος μείον 25 βαθμών Κελσίου, ενώ οι Γερμανοί το χειμώνα 1941-42 συνάντησαν θερμοκρασίες ακόμα και μείον 52 βαθμούς. Ο Γερμανός δικτάτορας είχε υποτιμήσει το ψύχος του 1812 και είχε υπερβάλει αναφορικά με το ψύχος του 1941-42 για προφανείς λόγους.

Ποια όμως είναι η αλήθεια για τις θερμοκρασίες που επικράτησαν στις επιχειρήσεις κατάκτησης της Ρωσίας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τον Αδόλφο Χίτλερ τους χειμώνες του 1812-13 και 1941-42;  Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στο διάστημα από την 6η ως την 9η Δεκεμβρίου 1812  η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 30 βαθμούς Ρεομίρου, δηλαδή στους μείον 37,5 βαθμούς Κελσίου. Τον Δεκέμβριο του 1941 και συγκεκριμένα την 5η του μήνα γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η θερμοκρασία έξω από τη Μόσχα έπεσε στους μείον 35 βαθμούς και στην περιοχή της Τούλας (160 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας) στους μείον 36 βαθμούς. Πάντως, ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι στη τελευταία φάση της προσπάθειας κατάληψης της Μόσχας από τους Γερμανούς και τις πρώτες ημέρες της θυελλώδους αντεπίθεσης των Σοβιετικών η θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο είχε πέσει ακόμα και στους μείον 40 βαθμούς. Σημειώνεται ότι η απολύτως ελάχιστη θερμοκρασία της Μόσχας είναι μείον 42,2 βαθμοί Κελσίου και σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1940.  

58 σχόλια:

  1. Πώς και δεν τον εκτέλεσαν κι αυτόν; Ή μηπως δεν γνωρίζουμε την τύχη του; Καλή Κυριακή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς τα συλλυπητήριά μου στον φίλο Χριστοδουλο.Για να καταλαβαίνουμε και το νόημα της ζωής και ότι όλοι οι τύποι καιρού είναι χαρά Θεού αρκεί να είμαστε γέροι και δυνατοί!Δάσκαλε οι βαλίτσες της Ελπίδας θα είναι γεμάτες?Ωχ συγνώμη είπατε αποτοξίνωση..Καλή Κυριακή σε όλους,Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας και εξ αφορμής αυτού θα ήθελα να επισημάνω πως παρατηρώντας σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα τα δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου της ΕΜΥ που διαθέτουν πυρανόμετρο εντοπίζω ιδιαίτερα χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα. Για παράδειγμα στους σταθμούς Αμπελοκήπων,Πετρούπολης, Πεντέλης, το solar radiation το Δεκέμβρη και Γενάρη του φετινού χειμώνα δύσκολα ξεπερνά (σε ηλιόλουστες μέρες πάντα) τα 500 watt/m2, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 800+ watt/m2. Το ενδιαφέρον μου για αυτά τα δεδομένα πηγάζει από την χρήση ενός αυτοσχέδιου ηλιακού θερμαντικού σώματος που έχω κατασκευάσει (solar air heater) για το εξοχικό σπίτι. Το ερώτημα μου είναι γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας (περίπου -60%) ενώ δεν ακούγεται τίποτε από τα ΜΜΕ, ενώ είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τόσο τη ΔΕΗ όσο και γενικότερα τους κατόχους μεγάλους και μικρούς φωτοβολταϊκών συστημάτων. Όπως και να χει μήπως τέλος αν μας ευνοήσουν βεβαίως και τα σηκώματα του αζορικού και οι συγκλίσεις, έχουμε φέτος χιόνια που θα θυμόμαστε για δεκαετίες; Και πάλι καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστόδουλε, συλλυπητήρια αγαπητέ φίλε.
    αναβάλλεται για λίγο το ραντεβού μας. σε περιμένω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κύριε Ζιακόπουλε παιρνοντας αφορμή από το άρθρο σας σημειώνω και εγώ τα ακόλουθα
    -Το δριμύ ψύχος έβρισκε ττους Γερμανούς καθηλωμένους στην λάσπη ...οπως παλιότερα είχατε γράψει, και ουσιαστικά αποτελείωνε την δουλειά της,το κλίμα της ρωσσίας είχε ακυρώσει με μοναδικό τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα των γερμανών δλδ την συνεχη κίνιση -επίθεση-διάρηξη.-κύκλωση.
    -Η περίφημη Γερμανική μέριμνα είχε πάει περίπατο καθώς τα υλικά που ειχαν οι Γερμανοί(χιτώνες-αντιψυκτικά) για το πρώτο έτος ηταν για το φθινόπωρο το γερμανικό κιόλας.
    -Η χιονοθύελλα ο Μπουράν και το κτηνωδες ψύχος επίλέγοταν από τους ρώσσους σαν ο πλέον κατάλληλος χρόνος για την εκδήλωση των επιθέσεων και αντεπιθλεσεων του;ς αιχμη δε είχαν σιβηριανά στρατεύματα ,για τους γερμανούς ηταν σαν να βγαίνουν δαίμονες μεσα από το χιόνι,η αντεπίθεση στην Μόσχα καιη επίθεση στο Στάλιγκραντ δυο παραδείγματα
    -Μέσα από το άρθρο σας φαίνεται οτι οι Γερμανί μετεορολόγοι ηταν εμμονικοί και αριθμολάγνοι σε αντίθεση με τους Βρεττανους και δεν ξερω τους Αμερικάνους που πρόβλεψαν με απόλυτη ακρίβεια το εξάωρο της απόβασης στην Νορμανδία.
    -Οτι γ΄ραφω όμως δεν ακυρώνει τον ηρωισμό ομως των ρώσσων οι οποίοι με συμβατικά στρατεύματα (πεζοι -ελαφροι οπλισμο) πεσαν μεχρι ενός εξω από την Μοσχα οταν οι συνθηκες για τους γερμανούς ηταν ακομα πολυ καλές στην αρχη της επιθεσης, και την ενακοψαν.
    Πολύ περισσοτερο δεν ακυρώνει το επος των ελληνικών στρατευμάτων που αντιμετώπισαν το χειμωνα 1940-41 σε υψομετρα 800 και 1000 μετρων επιτιθέμενοι κιολας καταλμβανοντας τις ράχες της Βορείου Ηπείρου.
    υ.γ. Από οτι βλπεπω η στρατιωτική ιστορία σας αρέσει....οποτε μπορείτε...μια εποχική ανάλυση για αυτους τους χειμώνες που ακολουθησαν μια ζεστη πενταετια στην Ευρώπη θα ηταν χρήσιμη
    ειμαι πολυ αισιόδοξος για την θεσσαλονικη για τα επερχομενα με βαση τους αεροχειμάρους που εσεις μας μάθατε. "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο δάσκαλος έχει ένα μοναδικό τρόπο να χαλαρώνει τα πράγματα όταν υπάρχει ένταση.

    Παρότι ο Φρανς Μπάουερ έπεσε έξω στην πρόβλεψη του δεν ήταν αυτός η αιτία που απέτυχε η επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα και ειδικά η επίθεση Τυφώνας (κατάληψη της Μόσχας). Απεναντίας η παγωνία ίσως και να βόλεψε την τελική Γερμανική επίθεση προς την Μόσχα.

    Έαν δούμε τα γεγονότα κατά την εκκίνηση της επίθεσης τυφώνας 2 Οκτωβρίου 1941, οι Γερμανοί καταφέρνουν να σπάσουν το ρώσικο μέτωπο στο Θύλακα Ρζεβ-Βυάσμα και Μπριανσκ-Ορελ, αιχμαλωτίζοντας κόντα στους 600.000 ρώσους στρατιώτες. Μεταξύ Βυάσμα και Μόσχα δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου Ρώσικος στρατός. Αυτό που καθυστέρησε τους Γερμανούς πέρα απο την εκκαθάριση των θυλάκων ήταν η λάσπη, η όποια δεν επέτρεπε τον ανεφοδιασμό των προωθημένων μονάδων.

    Η επιχείρηση τυφώνας πάτησε ένα pause ένα μήνα , μέχρι να έρθει η παγωνιά και να παγώσει η λάσπη ώστε να μπορέσουν να ανεφοδιαστούν και να προχωρήσουν οι μηχανοκίνητες δυνάμεις. Όταν ξεκίνησε πάλι ο Τυφώνας 15 Νοεμβρίου , οι Ρώσοι είχαν φέρει ενισχύσεις και ειδικές μονάδες από την Σιβηρία έτοιμες για χειμερινό πόλεμο.

    Η λάσπη έκοψε την επίθεση. Το πολύ κρυο αργότερα ταλαιπώρησε τον μη προετοιμασμένο γερμανικό στρατό αλλά είναι αμφίβολο οτι και με μαλακότερες συνθήκες δεν θα είχε τα ίδια προβλήματα. Υπήρχε η πρόβλεψη οτι θα είχαν τελειώσει όλα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, το όποιο δεν ήταν εφικό τελικά λόγω της λάσπης.Ο Γερμανικός στρατός είχε μείνει με καλοκαιρινό ιματισμό ο όποιος θα ήταν προβληματικός είτε έχει -10 είτε έχεις -50. Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρήθηκαν πολύ τα οχήματα.

    Συμπέρασμα, μη πυροβολείτε τους μετεωρολόγους.Την μάχη την χάνουν οι στρατηγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς επίρρωση όσων αναφέρετε, παραπέμπω τους αναγνώστες στην παλαιότερη ανάρτησή μου με τον τίτλο "Ρασπουτίτσα" της 5ης Απριλίου 2020 (Επιλογή Επικαιρα). Ο όρος ρασπουτίτσα χρησιμοποιείται κυρίως για τη λάσπη την εποχή της άνοιξης που λιώνουν τα χιόνια και οι δρόμοι γίνονται αδιάβατοι, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις βροχές του φθινοπώρου.

      Διαγραφή
    2. Και η μικρή ρασπουτίτσα της Αλβανίας το 1940, όπως την περιγράφει ο Ελύτης: "Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο".

      Διαγραφή
  7. Σαν σήμερα πέρυσι χιόνισε στα Γιάννενα μια"πέτσα" όχι κάτι σημαντικό.
    Βρέθηκαν στρατιώτες του Ναπολέωντος νεκροί σε εμβρυική θέση αυτό σημαίνει ότι το ψύχος ήταν τόσο μεγάλο που οι στρατιώτες κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατη κάθε προσπάθεια για να επιζήσουν και κάθισαν περιμένοντας τον θάνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν το ξεκίνημα της κακοκαιρίας Λέανδρος (16-18/1/21), που έφερε χιόνια σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Στην περίπτωση του Ναπολέοντα,στην περίπτωση του χίτλερ,αλλά και στην δική μας περίπτωση στη Μικρά Ασία,πέραν των λοιπών παραμέτρων επί του πεδίου,προβληματικός ήταν ο σχεδιασμός.Και τούτο γατί ο αντίπαλος διέθετε μεγάλο στρατηγικό βάθος,στοιχείο πολύ πλεονεκτικό σε παρόμοιες επιχειρήσεις.Κατά τα άλλα,σχετικά με τα επόμενα καιρικά,περιμένω να επικρατήσει η γαλανόλευκη της ημισελήνου!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνω ότι ο καιρός συνέβαλλε στο να κερδίσουν της μάχες οι Ρώσοι αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι είχαν και έναν μεγάλο στρατηγό τον Ζουκωφ που περικυκλώσε τους Γερμανούς στο Σταλιγκραντ και τους απεκοψε από κάθε είδους τροφοδοσία. Επίσης οι ρωσοι είχαν και ένα όπλο που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη "κατιούσα" και επίσης σε ενα πράγμα που υπερτερούσαν οι Γερμανοί στα τανκς τα παντσερ οι Ρώσοι τα εξουδετερωναν με σκυλιά αφηνωντας τα νηστικά τα εκπαιδευαν να βρίσκουν τροφή κάτω από τανκς και έτσι βάζοντας πάνω τους βόμβες τηλεκατευθηνομενες πήγαιναν κατω από τα παντσερ και οι Ρώσοι τα ανατιναζαν. αυτό εάν δεν κάνω λάθος ήταν ανακάλυψη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών μολοτωφ. Εάν κάνω κάπου λάθος με διωρθωνει κάποιος εννοείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλέπω δάσκαλε το βιντεακι με τον Χίτλερ σου έδωσε έμπνευση! Τιμή και δόξα στον Κόκκινο στρατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το πρώτο, έχεις δίκιο. Για το δεύτερο, μισή ευκαιρία να σου δοθεί, βάζεις γκολ! Επί της ουσίας δεν διαφωνώ. Απλά νομίζω ότι οι Ρώσοι πάνω από το κόμμα είχαν, έχουν και θα έχουν τη μάνα-γη τους, την πατρίδα τους!

      Διαγραφή
    2. Ο ι ρωσσοιείχαν κάποιες διαφορές..κυριε Ζιακόπουλε σε σχέση με τους Γερμανούς
      Σε επιτελικό επίπεδο οι γερμανοί στρατηγοί δεν πιανόταν ειδικά οι "αντιρησίες" του Χίτλερ ρόμμελ ,μανστάιν ηταν ουσιαστικά αήτητοι,οι Ρώσσοι απέναντι σε αυτό είχαν μια πολύ σκληρή πειθαρχία,,,που επέβαλε το ίδιο το κόμμα.
      Οι γερμανόί στρατιώτες ηταν από τους καλυτερους πολεμιστές-ισως οι καλύτεροι ηταν ομως λογικοί-αλλά οι ρώσσοι απέναντι στον γερμανικό ορθολογισμό ειχαν την σλαβικη τρέλλα...και ο καθένας τους θα μπορουσε να γίνει ηρωας..
      γενικώς...ο "Μπαρμπαρόσα" εχει πολλά διδάγματα το κυριότερο όμως ειναι πως πρέπει να μελετήσεις τον εχθρό και την χωρα του εργαστηριακά προτου τον αντιμετωπίσεις...αντίθετα ο Αλεξανδρος ας πουμε για το κλίμα του Κουρδιαστάν που διέσχισε διαβαζε την κυρου ανάβασις που ειχε όλα τα στοιχεία του εδάφους και του κλιματος που θα αντιμετώπιζε "θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Ακριβως εκει πονταρε και ο Πατερουλης. Ειχε ανακηρυξει τον πολεμο αυτον ως τον μεγαλο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ πολεμο.

      Διαγραφή
    4. Τιμή και δόξα στο κόκκινο και στους άλλους στρατούς του κόσμου που πολέμησαν τον ναζισμό! Κατά τα άλλα το καθεστώς της Ρωσίας εκείνη την εποχή δύσκολα δοξάζεται...και θα συμφωνήσω με τον δάσκαλο ότι η αγάπη των Ρώσων για την πατρίδα τους τότε και τώρα είναι μεγάλη.

      Διαγραφή
  11. Αν και άσχετο με το θέμα, έκανε σεισμό 5,4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική. Αισθάνθηκα να κουνιέμαι ελάχιστα και για ελάχιστο επίσης χρονικό διάστημα και νόμιζα ότι ήταν ιδέα μου. Αλλά διάβασα πριν λίγο ότι ο σεισμός της Χαλκιδικής έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική. Μακάρι να μην υπάρχουν επιπτώσεις.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρέπει να πούμε όμως ότι η πείνα και το ψύχος σκότωσε πολλούς Σοβιετικους εκείνο το χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο βαρύς ρώσικος χειμώνας ήταν μία από τις αιτίες που το προσδόκιμο ζωής αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης υποχώρησε στα 46 χρόνια απ' ό,τι είχα διαβάσει παλιότερα. Η βασική αιτία ήταν, βέβαια, ότι οι δωρεάν παροχές του κράτους κόπηκαν απότομα και πολύς κόσμος βίωσε πείνα, υποσιτισμό ή στράφηκε στον αλκοολισμό. Σταδιακά, βέβαια, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε.

    Σε κάθε περίπτωση ο ρώσικος χειμώνας πρέπει να είναι ανυπόφορος. Ένας γνωστός μου που είχε πάει να εργαστεί στη Μόσχα, είχε αναφέρει ότι στη Ρωσία έχουν κατηγορίες για τα παλτό, όπως εμείς για τον καφέ. Υπάρχουν, λοιπόν, το ελαφρύ, το μέτριο και το βαρύ. "Δεν θέλω να φανταστώ πώς θα είναι το βαρύ" έγραφε ο φίλος, ενώ ήταν φθινόπωρο ακόμα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πρέπει να τονίσουμε την φθορά των μεταφορικών μέσων και δυνάμεων (μεταφορικών αεροσκαφών και αλεξιπτωτιστών στη μάχη της Κρήτης και αρμάτων στη μάχη της ηπειρωτικής Ελλάδος αφού αυτά έφτασαν έως την Καλαμάτα)που συνέβαλλε στην αλλαγή του ρου της ιστορίας έξω από τη Μόσχα.Φυσικά δεν αμφισβητείται η θυσία εκατομμυρίων στρατιωτών του ερυθρού στρατού,η αξιοθαύμαστη αντοχή του λαού,η πλούσια βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων με τις νηοπομπές στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.Ο στρατός ,πόσο μάλλον ο γερμανικός δεν οδηγείται στην ήττα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών,οι γερμανοί στρατιώτες δεν ήταν με θερινά ρούχα,είχαν συμμάχους τους Φινλανδούς πολλοί από αυτούς ζούσαν στην ανατολική Πρωσσία πριν τον πόλεμο, είχαν πολεμήσει οι πατέρες τους 3 χρόνια στο ανατολικό μέτωπο στη διάρκεια του 1ο Παγκοσμίου Πολέμου,ξέραν πολύ καλά τη σημαίνει Δεκέμβριος-Ιανουάριος στις περιοχές αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ στα περισσότερα από τα παραπάνω ,τόσο με εσάς όσο και με τους περισσότερους φίλους πιο πριν στα σχόλια τους.
      Λίγες δικές μου παρατηρήσεις, στην εκστρατεία κατά της Ελλάδας, υπήρξε όντως μεγάλος αριθμός απωλειών όσο αφορά τα μεταγωγικά αεροπλάνα πράγμα που είχε επιπτώσεις στην εκστρατεία κατά των Σοβιετικών.
      Δεν είχε όμως καμμία επίπτωση στα τεθωρακισμένα αφού στην
      Ελλαδα επιχείρησε στην ουσία μόνο η 2 μεραρχία Πάντσερ.

      Επίσης τα τεθωρακισμένα των Σοβιετικών τα KV και T34-76 ήταν πολύ ανώτερα των γερμανικών ,απλά τα πρώτα 2 χρόνια του πολέμου οι Σοβιετικοί τα χρησιμοποιούσαν με λάθος τρόπο.

      Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Ρώσος χειμώνας έπαιξε κάποιο ρόλο αλλά δεν είναι αυτό η αιτία που χάθηκε ο πόλεμος για τους Γερμανούς.
      Ο κύριος ίσως λόγος είναι οι παρανοϊκές και αλλοπροσαλες επεμβάσεις του μεγαλομανής δεκανέα.

      Δημήτρης Αθηνα.

      Διαγραφή
  15. Για την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα μπορούμε να γράφουμε ατελείωτα.
    Όσο για τον καιρό στη Μόσχα, έχω την εντύπωση ότι πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, δεν είναι μια περιοχή που δέχεται σφοδρές χιονοπτώσεις. Μπορεί να μην ισχύει αυτό που λέω. Απλά έχω την αίσθηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην πρώτη χιονόπτωση του Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε στα δελτία ειδήσεων ως σχετικά ασυνήθιστο το ύψος χιονιού των 15 cm. έτσι λένε και τα στατιστικά: 116 μέρες χιονιού τον χρόνο, περισσότερος υετός το καλοκαίρι. από τη wikipedia, που την αναφέρει και ως παράδειγμα κλιματικής αλλαγής (συχνότεροι καύσωνες, πιο ήπιοι χειμώνες).

      Διαγραφή
  16. Τα βαρομετρικά μπαίνοντας από τον Ατλαντικό μέχρι να φτάσουν στην Ρωσία έχουν ξεφορτωσει το περισσότερο νερό γι αυτόν το λόγο δεν χιονιζει πολύ στην Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιπλέον, Δημήτρη, είναι χαρακτηριστικό της στέπας, του ηπειρωτικού κλίματος, αλλά και των συχνών χιονοπτώσεων, τα λίγα χιλιοστά.
      εντωμεταξύ, βλέπω να την πατάω σαν τον Μπάουερ (με την Ελπίδα, καπάκι στη Μήδεια)

      Διαγραφή
  17. Δάσκαλε αναγκαία η διευκρίνιση για τα "κατάντη" και "ανάντη".Στα αρχαία έχουμε το επίθετο
    ο κατάντης,η κατάντης ,το κάταντες =ο κατωφερής.Εξ αυτού το ρήμα καταντάω-ώ =κατέρχομαι,φθάνω,καταλήγω.Τα κατάντη όπως τα συνήθη (ο,η συνήθης-το σύνηθες).-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας. Μετά από την υπέροχη ιστορική αναδρομή ας ξαναθυμηθούμε τα αγαπημένα μας μοντέλα. Διαφαίνονται λοιπόν οι απανωτοί "νιφετοί" της "Σταχομαζώχτρας" του Παπαδιαμάντη. Ελπίζω να επαληθευθεί ο Αμερικάνος διότι σε αντίθετη περίπτωση στη Θεσσαλονίκη αντί για χιόνι μας βλέπω να μας επισκέπτεται η μαμά με τη γιαγιά Ντάλτον, ή ακόμη χειρότερα η Καλάμιτυ Τζέιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τσίγκλισες χθες, Χρήστο, μέρα χαλάρωσης και περισυλλογής και μάλιστα την ώρα που έβλεπα το ντέρμπι! Επί της ουσίας, καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες καθ' άπασαν την επικράτεια, με αποτέλεσμα κάποιοι να χαρούν και κάποιοι, ας ελπίσουμε οι λιγότεροι, να απογοητευθούν.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  19. Αν και δεν έλαβα απάντηση θα συνεχίσω να σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω. Σου είπα μια πιθανή αιτία. Τι ακριβώς θέλεις να ακούσεις χωρίς επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία και χωρίς σχετική μελέτη-έρευνα;

      Διαγραφή
  20. Χριστόδουλε συλλυπητήρια.Καλο παράδεισο να έχει το αγαπημένο σου πρόσωπο.Και καλό κουράγιο και δύναμη.

    Κύριε Ζιακοπουλε αναμφίβολα είστε το καλύτερο σάιτ στο διαδίκτυο.Συγχαρητηρια!!!
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. δασκαλε καλησπερα και καλη χρονια.αφησατε καποιες αιχμες για καποια καθυστερηση της εμυ εσχατως και ορθως.Ομως ακομα και οταν ησασταν εσεις στην εμυ , υπηρχε ενα ταμπου στα δελτια , η λεξη χιονι στην αθηνα.θυμαμαι δελτιο σε εναν απο τους 3 μεγαλους χιονιαδες του 2000 να αναφερει επι λεξει για αυριο προβλεπεται χιονονερο η χιονι και φυσικα ακολουθησε παναττικος χιονιας ως το κυμα.ευχαριστω
    υγ τα τελευταια χρονια εχει αλλαξει αυτη η νοοτροπια τουλαχιστον σε αυτο το κομματι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στους τρεις μεγαλύτερους χιονιάδες της Αθήνας τη 10ετία του 2000 (2002, 2004 και 2008) δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτό έγινε στο χιονιά του 2006, επειδή οι θερμοκρασίες στη χαμηλή τροπόσφαιρα ήταν οριακές.
      Οι αιχμές ήταν για την καθυστέρηση της έκδοσης έκτακτου δελτίου για τον "Διομήδη".
      Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας (πραγματικότητας που λέει και ο φίλος μας ο Π.Α.).
      Κατά τα άλλα, οι αποτυχημένες προγνώσεις από το 1991 ως το 2010 που είχα την ευθύνη των προγνώσεων είτε ως τμηματάρχης είτε ως διευθυντής: "του κόσμου όλα τα δάχτυλα"!

      Διαγραφή
    2. Το πενθημερο για τους αγροτες με εσας και τον συγχωρεμενο κυριο λαζανη και η τριημερη του επισης συγχωρεμενου κυριου λιναρδου στον αντ1 ηταν ενας απο τους λογους που αγαπησα τον καιρο.Ξεραμε οτι αυτη η τριπλετα ηταν εγγυηση!Και καποια αποτυχια, μεσα στο προγραμμα ειναι ,σε ολους τους επαγγελματικους χωρους . Σας ευχαριστουμε και αν μπορεσετε να επιβεβαιωσετε οτι to gfs υποχρηματοδοτειται τα τελευταια 4 χρονια και τα αποτελεσματα τα βλεπουμε στην πραξη!

      Διαγραφή
    3. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με την υποχρηματοδότηση ή μη του GFS.

      Διαγραφή
  22. Σήμερα η ΕΜΥ έχει πολύ περισσότερα μέσα στη διάθεσή της για να εκδίδει έγκαιρα έγκυρες προειδοποιήσεις σε σχέση με δεκαετίες πριν. Αυτό είναι το παράπονό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παγκόσμια ημέρα χιονιού ήταν η Κυριακή 16 Ιανουαρίου και διοργανώθηκαν 148 δράσεις σε 42 χώρες του κόσμου. Στον Παρνασσό έγιναν εκπτώσεις στα μαθήματα σκι για παιδιά, αλλά και σλάλομ επίδειξης κ.λ.π.

    Από το 2007 που καθιερώθηκε η παγκόσμια μέρα χιονιού, ο στόχος είναι να φέρει περισσότερο κόσμο κοντά στα χειμερινά σπορ και το βουνό. Όπως και να το κάνουμε, όμως, πουθενά σαν τη θάλασσα...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να μην ξέρουμε ούτε τις γιορτές μας! μας έβαλες τα γυαλιά, Βαγγέλη.
      ποια Μόσχα και ποιο Γιακούτσκ, αν επιβεβαιωθούν τα πρωινά τρεξίματα.
      καλημέρα σε Όλους.

      Διαγραφή
  24. Μια μικρή λογοτεχνική συνεισφορά σχετικά με τον τρομερό ρωσικό χειμώνα. Η περιγραφή αφορά στους εκτοπισμένους/κρατούμενους της σταλινικής περιόδου στα στρατόπεδα εργασίας στην περιοχή του σημερινού Μαγκαντάν (Γιακουτία).

    «Το θερμόμετρο δεν το έδειχναν στους εργάτες, αλλά και δεν χρειαζόταν, έβγαιναν για δουλειά με οποιαδήποτε θερμοκρασία. Κι ύστερα οι παλιοί προσδιόριζαν το βαθμό της παγωνιάς σχεδόν με ακρίβεια, χωρίς θερμόμετρο: αν επικρατεί ψυχρή ομίχλη, σημαίνει ότι έξω είναι σαράντα βαθμοί υπό το μηδέν﮲αν όταν ανασαίνεις ο αέρας βγαίνει με θόρυβο, αλλά ακόμα δεν δυσκολεύεσαι να ανασάνεις, σημαίνει σαράντα πέντε βαθμοί﮲ αν η αναπνοή είναι θορυβώδης και παρατηρείται λαχάνιασμα έχουμε πενήντα βαθμούς. Πάνω από πενήντα πέντε βαθμούς η ροχάλα σου πάγωνε στον αέρα. Οι ροχάλες πάγωναν στον αέρα δυο εβδομάδες τώρα.»

    (Βαρλάμ Σαλάμοφ, Ιστορίες από την Κολιμά, Εκδ. Ίνδικτος, Μετ.: Ε. Μπακοπούλου)

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιάννης απο Μυτιληνη17 Ιανουαρίου 2022 στις 1:14 π.μ.

    Χριστόδουλε συλλυπητήρια! Καλό Παράδεισο να έχει και καλή Ανάσταση το συγγενικό σου πρόσωπο.. Υπομονή.. Πίστη.. Αγάπη και Ελπίδα σε σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δάσκαλε καλή Κυριακή εύχομαι ολόψυχα να έχετε και το έπιασα το νόημα της ανάρτησης σας. προφανώς και ο φετινός χειμώνας Θα διαψεύσει όσους έλεγαν από την αρχή ότι δύο συνεχόμενοι βαριοίχειμώνες είναι φύσει αδύνατον για την Ελλάδα ,αλλά κάποιοι έχουν κοντή μνήμη ας θυμηθούμε τον μεγάλο χιόνια του Φεβρουαρίου του 1991 στην Πεύκη είχα μισό μέτρο χιόνι ,ακολούθησε ο επικός χειμώνας για τους ανατολικούς κυρίως του 92 Και φυσικά ο ασύλληπτης αγριότητας χειμώνας του 1993 για τους κεντρικούς και βόρειους κυρίως φίλους μας από κει και έπειτα ξεκίνησαν τα λεγόμενα Πέτρινα χρόνια μέχρι να έρθει το 2002..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Στον δρόμο που χάραξε ο κ. Ζιακόπουλος και το meteo.gr, κάνει λόγο για τρεις διαδοχικές ψυχρές εισβολές, αρχής γενομένης από χθες 16/1, την Τετάρτη 19/1 και το Σάββατο 22/1, τις οποίες και αποδίδει στη μετατόπιση του πολικού αεροχειμάρρου σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη από την κλιματική του θέση και την κάθοδο του προς τον νότο στο ύψος της Ρωσίας. Αναφέρεται και στην εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, δηλαδή, ουσιαστικά στην κλιματική αλλαγή, στην οποία κατά τη γνώμη μου οφείλονται οι πολλές ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις στην Ελλάδα και κυρίως στη νότια κατά τον αιώνα μας. Η σύγκριση με τις δεκαετίες 80 (από τα μέσα που θυμάμαι) και 90, όταν είχε πολλά χιόνια μόνο το 1991-92 και τότε λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Πινατούμπο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

    Για να μην είμαι, όμως, γκρινιάρης η Κυριακή 16/1, παρά την ξηρή ψυχρή εισβολή, όπως τη χαρακτηρίζει και το meteo.gr, μια χαρά μέρα ήταν, ακόμα και για μπάνιο, δεν κρύωνες καθόλου. Καλή μέρα είναι επίσης και σήμερα Δευτέρα, η λεγόμενη Blue Monday. Έχει ονομαστεί έτσι, επειδή είναι τσαγκαροδευτέρα, στα μέσα του Γενάρη (17/1 φέτος), όταν έχουν περάσει πια αρκετές μέρες από τις γιορτές, οι επόμενες αργούν και ο χειμώνας είναι ακόμα στο αποκορύφωμα του.

    Όλα αυτά προκαλούν μία μελαγχολία στον μέσο άνθρωπο, η οποία εντείνεται τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας, για να μην πω την τελευταία και πλέον δεκαετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Βλέποντας, όμως, αυτή τη λιακάδα και τη μπονάτσα, ξεφεύγεις έστω και για λίγο από όλα αυτά και από τη Blue Monday και αφήνεσαι στο απέραντο γαλάζιο. Τη θάλασσα, που είναι προσιτή για όλους, που στα νερά της μπορούν να κολυμπήσουν και ανάπηροι και να απελευθερωθούν για λίγο από το καροτσάκι τους, που γιατρεύει ακόμα και τις πιο τραυματισμένες ψυχές.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2094
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αναφέρεται και στην εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, δηλαδή, ουσιαστικά στην κλιματική αλλαγή, στην οποία κατά τη γνώμη μου οφείλονται οι πολλές ψυχρές εισβολές και χιονοπτώσεις στην Ελλάδα και κυρίως στη νότια κατά τον αιώνα μας."
      Όπως καταλαβαίνεις είσαι μόνος σου εναντίον, πρωτίστως των αριθμητικών δεδομένων και δευτερευόντως όλων εκείνων που ασχολούνται με τον καιρό και το κλίμα, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, λέγοντας τέτοιες ανακρίβειες και έχοντας τέτοια επιλεκτική μνήμη.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, έχεις δίκιο εσύ. Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει τον χειμώνα. Πέφτει σε χειμερία νάρκη μάλλον και ξυπνάει το καλοκαίρι. Οι χιονιάδες 2002, 2004, 2006, 2008, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019, 2021, 2022 προς απάντηση σου.

      Βρες μου εσύ τόσους πολλούς στην Αττική και αλλού στη νότια Ελλάδα το 1980 και το 1990, που χιόνισε μόνο τον χειμώνα 1991-92 λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης.

      Η κλιματική αλλαγή θα φέρει όλο και πιο έντονα φαινόμενα και όλο και πιο συχνά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι χιονοπτώσεις. Μακάρι να μην έχουμε θύματα με ό,τι έρχεται, διότι προβλήματα θα έχουμε σίγουρα.

      Και είναι λάθος αυτό που λένε ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει τον πλανήτη. Οι άνθρωποι θα κινδυνεύσουμε με αφανισμό. Ο πλανήτης μια χαρά θα είναι και χωρίς εμάς, απλά είμαστε πολύ αλαζόνες για να το παραδεχτούμε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  28. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Μέγαλος προσήνεμος χιονιάς από το κύριο τρέξιμο του ευρωπαϊκού για το Σ/Κ αλλά είναι νωρίς ακόμη και δε συμφωνούν ακόμη όλα τα προγνωστικά μοντέλα. Θέλει υπομονή!
    Αναμένουμε και νεότερα από το Δάσκαλο...
    Δημήτρης-Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι προσήνεμος, Δημήτρη. Ο αυλώνας μπαίνει στην Ελλάδα από τα βορειοδυτικά, επηρεάζοντας πρώτα τα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά. Στη συνέχεια διατρέχει, βέβαια, τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν ευνοεί για παράδειγμα τα πεδινά και παραθαλάσσια της Αττικής για χιόνι, σε αντίθεση με ό,τι θα συνέβαινε, αν ο αυλώνας έμπαινε από το Αιγαίο, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προσήνεμος.

      Βέβαια, επειδή η ψυχρή εισβολή αναμένεται ισχυρή και πολύ επικίνδυνη, σε δεύτερη φάση μπορεί να ευνοηθούν και τα ανατολικά προσήνεμα (για την Αττική αναφέρομαι κυρίως), όπως είχε γίνει με την Αριάδνη το 2017 και τον Τηλέμαχο το 2019. Όσον αφορά, όμως, το αρχικό μπάσιμο του αυλώνα από τα βορειοδυτικά, κάτι που "έδειξε" πρώτος ο τζίφος, σε αυτό συμφωνούν και το ευρωπαϊκό και το Icon και μόνο το UKMO τρέχει ένα πιο ανατολικό σενάριο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Κέντρο νότιος χιονιάς είπε μόλις για το ΣΚ ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  29. Ωραία η ιστορία (προσωπικά είμαι φαν, ανακαλύπτοντάς την ουσιαστικά μετά το σχολείο, έχοντας παρακολουθήσει 2ετές σεμνάριο και διαβάζοντας συχνά ιστορικού περιεχομένου βιβλία), αλλά τώρα καίγεται ο κ@λ@ς μας και όλο το blog κρέμεται από την επόμενη ανάρτηση του δάσκαλου για το Σαββατοκύριακο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολλή ομίχλη από την Κωπαιδα μέχρι την Θήβα,παγωνιά σε σημείο που να μην ξεπαγωνουν τα τζάμια των αυτοκινήτων με τίποτα και φυσικά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,περισσότερο από όσο στα ορεινά.
    Η συνέχεια φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.
    Χρόνια πολλά στον Αντώνη Καραβατακη και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Παρακαλείται ο Θάνος Κοτταρας να έρθει σε επικοινωνία με τον κ.Χρηστο στο τηλέφωνο 6945891574 για να παραλάβει το δώρο του για την ονομαστική του εορτή αύριο.
    Υ.Γ: Ευχαριστώ πολύ για τα συλλυπητήριά για έναν άνθρωπο που όντως αξίζει να έχει καλό παράδεισο.
    Έναν αγαπητό φίλο πρώτα και μετά μπατζανακη μου,αφού η φιλία μας είχε προηγηθεί κατά πολύ της συγγένειας.
    Ένας πολύ καθαρός και λεβέντης άνθρωπος από το Τροβατο Ευρυτανίας,μεγαλωμένος όμως στην περιοχή του αγαπητού Φώτη Ματραλη δηλαδή στην Αιτωλοακαρνανία.
    Στο μυαλό μου τριγυρίζουν πολλες και σημαντικές κουβέντες που μου είχε πει σαν συμβουλή,κρατάω την σημαντικότερη;Αν θες μια 2η οικογενεια μετά την δική σου,έχεις πέσει διάνα,μου είπε όταν γνώρισα την μετέπειτα γυναίκα μου.
    Φίλε και μπατζανακη μου σ'ευχαριστώ για όλα όσα μου είπες και ολα όσα ζήσαμε μαζί στα 30 και πλέον χρόνια της κοινής μας πορείας,εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε και που ξέρεις,κάποια στιγμή μπορεί να ξανανταμωσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε απολύτως κατανοώ το βαρύ συναίσθημα που σε διακατέχει.Ζωή σε σένα και τους αγαπημένους σου.---------Πέτρος Α.

      Διαγραφή
  31. Ο Ολύμπος (κεντροβόρειοι) και ο Κίσαββος (κεντρονότιοι) τα δυο βουνά μαλώνουν…Ποιος θα πάρει τη βροχή και ποιος θα πάρει χιόνι …Και πήρε ο Όλυμπος βροχή , ο Κισσαβος το χιόνι κι εμείς εδώ στην Κέρκυρα βροχή και ξηροβόρι! Καλημέρα σε όλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρε ω Αχιλλεύ!.Πάντα έλεγα ότι με έναν Κερκυραίο ποτέ κανείς δεν πλήττει!!.------Π.Α.

      Διαγραφή
  32. ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/1 , Τ850=-10, Τ500=-35...τι να περιμενουμε??
    https://www.windy.com/37.980/23.730/airgram?rain,2022012312,34.171,20.017,6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. διορθωστε στο προηγουμενο σχολιο αν θελετε , Τ850=-7

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Όταν ήμουν μαθητής και άρχιζα να μαθαίνω και να κάνω τα πρώτα μου μικρά μετεωρολογικά βήματα περίμενα με λαχτάρα την πρώτη χιονόστρωση στα Τρίκαλα. Στις συζητήσεις όμως με φίλους μου παρατηρούσαμε και συγκρίναμε με άλλες χρονιές αντίστοιχη συμπεριφορά του καιρού. Θέλω να πω ότι τότε ερχόταν το χιόνι σαν έκπληξη περισσότερο. Σήμερα με τους χάρτες τις δηλώσεις πολλών τηλεοπτικών μετεωρολόγων ή όχι έχει χαθεί αυτή η έκπληξη και συχνά αντικαταστάθηκε με υπερβολές ή αποτυχημένες προβλέψεις. Αναπολώ συχνά αυτή την αυθεντική προσμονή έστω και αν πολλές φορές αργούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή