Νέος κύκλος βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Στοκχόλμη, του Μάκη Αγγελή

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα, που θα αρχίσουν από τη ΒΔ Ελλάδα, ως αργά τη νύχτα θα επεκταθούν σε όλες τις δυτικές περιοχές της χώρας και κατά τόπους θα ενταθούν. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα επικρατήσουν σταδιακά άνεμοι νότιων διευθύνσεων, οι οποίοι στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, επισημαίνεται ότι θα είναι αρκετά χαμηλές οι ελάχιστες τιμές της. 


Την Τετάρτη (23/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ αλλά κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. 

38 σχόλια:

  1. Ενα διστακτικό χαμηλό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί στις ακτές της Βόρειας Αφρικής δίνει ελπίδες σε μας τους κατοίκους του νησιού του "Σασμού". Ίσως δώσει πολλά, ίσως ελάχιστα. Γιώργος Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για ποιο χαμηλό μιλάς, Γιώργο, αλλά ένα πέρασμα βροχών και καταιγίδων από τη νησί και κυρίως από τις δυτικές περιοχές του θα υπάρξει μεθαύριο (Τετάρτη).

      Διαγραφή
    2. Σε άλλο χαμηλό αναφέρεται σε περίπου μία εβδομάδα. Αλλά είναι μακριά.

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς γιά άλλη μία φορά η δυσφορία γιά την ΕΜΥ και τούς αρμόδιους φορείς είναι έντονη σε περιοχές της δυτικής Ελλάδος.
    Μετά και τα 71mm πού έπεσαν στην περιοχή Ρίου Αντίρριου και τα μικρό προβλήματα πού δημιουργήθηκαν σε αρκετά σημεία της περιοχής αλλά και στο δυτικό τόξο της Αχαΐας,σε άπειρα μηνύματα ο κόσμος στα "sosial" κάνει σύγκριση της προ ημερών αλλαγής όπου στάλθηκε μέχρι μήνυμα(δεν έκανε τίποτα σπουδαίο) και της τωρινής, "τρολάροντας" άσχημα.
    Θα το ξανά πω αλλά ευτυχώς πού υπάρχουν κάποια σάιτ και μπλογκ καιρού πού δίνουν στον καιρό την ενημέρωση πού πρέπει.

    Τέλος γιά τον αγαπητό ανώνυμο πού έσπευσε πάλι να βιαστεί,να τού πω ότι η κακοκαιρία στα δυτικά σήμερα λαμβάνει τέλος και όχι από χθες.
    Πληροφοριακά λοιπόν με μία πολύ σύντομη ματιά στούς σταθμούς έχουμε:
    Θεοδώριανα Άρτας 101mm
    Πράμαντα Ιωαννίνων 95mm
    Βουργαρελι Άρτας 90mm (και συνεχίζει)
    Αμφιλοχία 116mm
    Μενίδι Αιτωλοακαρνίας 100mm
    Ενώ και αρκετοί άλλοι σταθμοί έχουν 90 πλας χιλιοστά στα δυτικά.
    Καλό είναι λοιπόν να μη βιαζόμαστε και να μιλάμε με στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Φώτη. Το έρχεται - δεν έρχεται του Φόβου δημιούργησε κάποια σύγχυση, αλλά αυτό είναι πλέον παρελθόν. Επίκειται νέα διαταραχή, η οποία μπορεί να φαίνεται ότι έχει κάποια κοινά στοιχεία με την προηγούμενη ως προς τις περιοχές των έντονων φαινομένων (π.χ. Δ.Ελλάδα), αλλά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά πρέπει να αναλυθούν για να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους τα μοντέλα δίνουν κουβάρια υετού σε κάποιες περιοχές και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε αξία στα αποτελέσματα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Αυτός είναι πλέον ο ρόλος του Μετεωρολόγου-Προγνώστη!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς δάσκαλε!
      Αυτό με τα κουβάρια και το σωστό τελικό τσεκάρισμα από έναν μετεοπρογνώστη είναι πολύ πετυχημένο όπως το θέσατε.
      Δεν είναι καμιά διαταραχή όμοια με την άλλη.
      Περιμένουμε και από εσάς την επίσημη πρόγνωση για την νέα αλλαγή πού θα πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία αύριο(και εκεί όμως από πλευράς υετού όχι ολόκληρη τη χώρα).

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη αλλά εκ παραδρομής ξέχασα να διαβάσω την αναλυτική πρόγνωση των επόμενων ημερών πού αναρτήσατε.

      Διαγραφή
  3. Μας εξιτάρετε με την φωτογραφία κύριε Ζιακόπουλε!! Μήπως βλέπετε τίποτα καλό να έρχεται!! Για να δούμε αν αυτή την φορά ρίξει επιτέλους καλό νερό όπου χρειάζεται και φυσικά στην περιοχή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάκη μας ξεσηκώνεις και είναι νωρίς για εμάς της νότιας Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα από τη κάτασπρη Στοκχόλμη .Τρίτη μερα χιονόπτωσης με το ύψος του χιονιού να είναι γύρω στα 30 εκατοστά ,όχι και τόσο σύνηθες για Νοέμβριο .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη ευχαριστώ προσωπικά και γιά το υλικό πού μού στέλνεις από την χιονισμένη Στοκχόλμη.
      Νομίζω ότι τελικά ο υετός ήταν αρκετά πιό αυξημένος από αυτόν πού προέβλεψαν τα μοντέλα γιά την περιοχή.
      Μαγευτικά!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Μάκη με τα ωραία σου! Όταν το βλέπεις το ρημάδι, ξεχνάς προβλήματα και ανέχειες!

      Διαγραφή
    3. Ισως είναι από τα λίγα πράγματα....που δίνουν σε εναν αστικό ιστό ομορφιά...ισως η αναζήτηση του....να είναι η επανάσταση μας για ότι βλέπουμε καθημερινά..και ζητάμε από την φύση να παρέμβει....φέρτε το χιόνι κύριε οδηγέ!!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Επρεπε σαν εικονα εν'οψει της αυριανης κακοκαιριας να εδειχνε το σημα με το θαυμαστικο καθως η επομενη κακοκαιρια θα ειναι ιδαιτερως ισχυρη προκαλωντας προβληματα και κινδυνους.Να μην υποτιμουμε τα αυριανα λες και προκειται για μια ακομα απλη κακοκαιρια που θα ερθει.Να μην επαναληφθει λοιπον αυτη η τακτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, εδώ δεν κραυγάζουμε. Ενημερώνουμε ψύχραιμα και όταν πρέπει βάζουμε θαυμαστικά. Δεν είναι ανάγκη να μας κατσαδιάζεις. Είμαστε ευαίσθητοι και έχουμε ξεμάθει πλέον από παρατηρήσεις και μαλώματα που μας έκαναν όταν είμασταν παιδιά!

      Διαγραφή
  7. Πάντως παρατήρησα μεγάλη τοπικότητα στο νερό που (δεν )έπεσε και εν γένει στα φαινόμενα στην Ξάνθη. Όπου πιάσει το σύννεφο ☁️ είναι ο καιρός. Δεν βρέχει παντού το ίδιο ακόμα και σε απόσταση μερικών χλμ. Ιδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σε αυτό.
      Η τοπικότητα ακόμη καλά κρατεί παρόλο πού φτάνουμε στα τέλη Νοέμβρη.
      Πριν από λίγο μία σφοδρή καταιγίδα με χαλάζι έπληξε τα βόρεια της πόλης τού Αγρινίου με 20mm στο σταθμό μού μέσα ένα εικοσάλεπτο περίπου, πιό νότια στο σταθμό της πόλης 2,5mm ενώ ακόμη πιό νότια σχεδόν τίποτα!

      Διαγραφή
  8. Είχα την εντύπωση ότι αύριο Τρίτη 22/11 θα επικρατούσαν δυτικοί άνεμοι και θα γύριζε και πάλι σε πολύ ισχυρό νοτιά την Τετάρτη. Μακάρι να ισχύει το αντίθετο, δηλαδή, αυτό που αναφέρει η πρόγνωση, καθώς με εξυπηρετεί σε κάτι δικά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από σήμερα το απόγευμα οι δυτικοί άνεμοι θα στραφούν σε νότιους, οι οποίοι θα ενισχυθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα εξασθενήσουν σταδιακά στη διάρκεια της αυριανής μέρας.

      Από έναν σκίπερ.

      Διαγραφή
  9. Δυστυχώς πάλι λίγα πράματα βλέπω για την Αττική Τρίτη νύχτα-Τετάρτη μεσάνυχτα, μεν το ΝΔ ρευμα δίνει αρκετό νερό σε αρκετές περιοχές, αλλά για μας στα ανατολικά ηπειρωτικά δεν είναι και ότι καλύτερο. Κύριε Ζιακόπουλε το αυριανό χαμηλό αύριο στην Ιταλία το χαρακτηρίζεται ως μετεωρολογική βόμβα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε γεωγραφικό πλάτος 38 μοιρών η κρίσιμη τιμή της πτώσης της πίεσης στο κέντρο του χαμηλού είναι 17 hPa το 24ωρο. Για τη Μεσόγειο τα κρίσιμα όρια είναι 14 hPa το 24ωρο στις νοτιότερες περιοχές και 20 hPa το 24ωρο στις βορειότερες περιοχές της.

      Διαγραφή
    2. Ναι, βάση της επιστήμης της μετεωρολογίας πληρεί τις προϋποθέσεις καθώς αυτή τη στιγμή το βαρόμετρο πάνω από την Ιταλία δείχνει περίπου 1010mb πίεση,ενώ αύριο τέτοια ώρα και νωρίτερα η πίεση στο κέντρο τού χαμηλού θα βρίσκετε στα 985mb!(25 μονάδες κάτω)
      Η μανία των ανέμων θα είναι το πιό επικίνδυνο χαρακτηριστικό.
      Όσο γιά την Αττική πιστεύω ότι ένα ολιγόωρο πέρασμα από αξιόλογη μπόρα θα το έχει αυτή τη φορά ιδιαίτερα στα νοτιότερα τού νομού.

      Διαγραφή
    3. Όχι, Φώτη. Είναι λάθος αυτό που λες που το κάνουν ακόμα και επαγγελματίες μετεωρολόγοι. Η μετεωρολογική βόμβα προκύπτει όταν σε ένα χαμηλό των μέσων πλατών η πίεση στο κέντρο του πέφτει τουλάχιστον κατά 17 hPa σε 24 ώρες σε γ.π. 38 μοιρών ή κατά 20 hPa σε 24 ώρες στις βορειότερες περιοχές της Μεσογείου. Το χαμηλό που σχηματίστηκε ήδη στον Κόλπο του Λέοντα έχει πίεση στο κέντρο του μικρότερη από τα 1000 hPa και στην Α-ΒΑ πορεία του η πίεση στο κέντρο του δεν πέφτει κάτω από τα 984 hPa.

      Διαγραφή
    4. Ωχ, εγώ από βιασύνη κοίταξα την βαρομετρική πίεση αυτή τη στιγμή πάνω από την Ιταλία και το ίδιο αύριο με το βαρομετρικό χαμηλό στα 984 με 985 mb και έτσι το υπέθεσα με την απότομη πτώση της πίεσης.
      Οπότε δεν υφίσταται "βόμβα" με την έννοια τού όρου ή τουλάχιστον οριακά πληρεί τις προϋποθέσεις.
      Το χαμηλό σήμερα το απόγευμα πού σχηματίστηκε όπως γράψατε βάση χαρτών ήταν ήδη στα 998 με 999mb στο κέντρο.
      Οπότε ακόμη και στα 984mb να πέσει δεν....
      Εκτός και αν στην πράξη και όχι επί χάρτου, δούμε να βαθαίνει περαιτέρω.
      Πάντως έχετε δίκιο και καλά κάνατε και με διορθώσατε.
      Μιλάμε πάντα γιά την πίεση στο κέντρο τού χαμηλού και όχι στο γενικά.
      Απαράδεκτος και βιαστικός...

      Διαγραφή
    5. Μπράβο, Φώτη! Συνέχισε να "ορέγεσαι του ειδέναι" που θα έλεγε και ο Αριστοτέλης!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας και πάλι .Πλέον το χιόνι στη Στοκχόλμη περνάει τα 35+ εκατοστά και χιονίζει εντονότατα και τώρα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα αποτελέσματα τώρα του συνεδρίου στην Αίγυπτο δεν τα σχολιάζω....φυσικά οι στόχοι..περιορίστηκαν η μάλλον δεν τέθηκαν καν από τους συμμετέχοντες.Νομίζω ότι είναι διακριτή το φρενάρισμα....σε σχέση με τις ταχύτητες του παρελθόντος,αιτία ίσως η ενεργειακή κρίση.
    Φυσικά και δεν θα γίνω περισσότερο κριτικός,αλλά δύο διαπιστώσεις μπορώ να κανω
    α)Νομίζω οτι στην Αίγυπτο διακρίνεται πλεον το πολιτκό κέλυφος ενός θέματος που κατά κύριο λόγο ανήκει στην επιστήμη και σε κανέναν αλλον.
    β)Οι στρεβλωσεις από την αγκαλιά της πολιτικής και συγνώμη του μεγάλου εργου(λεφτά) της "πράσινης οικονομίας" φάνηκε στο συμπερασμα της δημιουργίας ενός ταμείου για τις πληγείσες περιοχές από την κλιματική αλλαγή,μας ενδιαφέρει αν πλημυρήσει μια περιοχή στην Ινδία η στην Κίνα και δεν μας ενδιαφέρει τι αέρα αναπνέουν εκεί κάθε στιγμή.
    Δεν λέω περισσότερα το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ειναι ευκαρία πλέον τώρα που ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος σε σχέση με το κλιμα,η επιστήμη να επαναστατήσει να ξεφύγει από τους χορηγούς της και να δώσει την πραγματική διάσταση της κλιματικής αλλαγής .....(θυμίζω τα μαύρα κουτιά του κλιματος που εσείς αναφέρατε κύριε Ζιακόπουλε) "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εδώ και πόσες ημέρες , το ένα χαμηλό πίσω από το άλλο.Εδω όμως στην κεντρική Κορινθια τίποτα.Οπως και στα δυτικά του νομού μας απ'ότι μας λέει ο φίλος και συντοπίτης Πέτρος.Οι πιο αδικημένες περιοχές στον καιρό ΝΔ ρεύματος, είναι οι ανατολικές περιοχές κατά μήκος της Πίνδου.Απο τη Μακεδονία μέχρι τη Λακωνία.
    Εμείς εδώ για να δούμε αξιόλογες βροχές, θέλουμε Α-ΝΑ άνεμο.Που είναι ο παλιός Νοέμβρης ο βροχαρης, που δεν άφηνε κανέναν παραπονούμενο;
    Εάν έχουμε και το φετινό χειμώνα λιγοστά νερά,τα προβλήματα από την ανομβρία εδώ στην περιοχή θα γίνουν ορατά πλέον.
    Τα ελαιόδεντρα έχουν να πιουν καλό νερό από το 2018.Η ελιά και το αμπέλι θέλουν να πιουν άφθονο νερό το χειμώνα για να έχουν καλή απόδοση.Αλλιως υπολειτουργεί η παραγωγή τους.Δυστυχως τα τελευταία χρόνια αυτό έχουμε πάθει.Επισης έχουν στερέψει και κάποιες γεωτρήσεις με βάθος άνω των 200μ.Αναρωτιεμαι τώρα.Με μπόρα ή καταιγίδα της ώρας, ή με μια πασπαλα χιόνι το χειμώνα, πως θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε τόσο βάθος; Πρέπει να προσαρμοστούμε σε καινούργια δεδομένα λοιπόν.
    Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα σε όλη την παρέα, και στον οικοδεσπότη κύριο Ζιακοπουλο.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όμορφο που είναι το χιονακι!Μου ήρθε η οσμή του τώρα που το είδα. Θα έρθει φέτος,το ξέρω...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για την τρίτη κύριε Ζιακόπουλε μάλλον αρκετά υψηλές θα θέλατε να γράψετε οσον αφορά τις ελάχιστες θερμοκρασίες.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε μου. Αύριο το πρωί οι θερμοκρασίες (οι ελάχιστες) θα είναι αρκετά χαμηλές.

      Διαγραφή
  15. Συγνώμη κύριε Ζιακόπουλε.Για την ιστορία...το αυριανό χαμηλό θα δώσει η μάλλον δίνει πολλά χιόνια στις Αλπεις αλλά και στην Αυστρία και την Σλοβενία...είναι αυτο που είπατε αλλο "ραχη" και άλλο η ¨"κοιλιά"..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που διαμορφώνουν τον καιρό στα μέσα γεωγραφικά πλάτη είναι τα μεγάλα ατμοσφαιρικά κύματα (κύματα Ρόσμπι) τα οποία φαίνονται καλά στη στάθμη των 500 hPa (ύψος γύρω στα 5,5 χιλιόμετρα). Αν είσαι κάτω από τη ράχη (ριτζ) ενός τέτοιου κύματος, στην επιφάνεια θα έχεις αντικυκλώνα, ενώ αν είσαι κάτω από την κοιλιά (τραφ), θα έχεις στην επιφάνεια βαρομετρικό χαμηλό. Οι περιοχές και οι χώρες που αναφέρεις είναι κάτω από την κοιλιά του μεγάλου κύματος και επηρεάζονται βασικά από το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που βλέπουμε στους επιφανειακούς χάρτες. Αυτή είναι η βασική πρόταση.

      Διαγραφή
  16. .Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε και προς επίρωση των χαμηλών θερμοκρασιών -0.5 τώρα στο Ανω Βόιο τώρα(22/11 07.30)."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενώ έχουμε βροχερό καιρό στα Γιάννενα σήμερα το πρωί είχαμε 1,4 βαθμούς με συννεφιά λίγα χιόνια στα ορεινά και περιμένουμε το καινούργιο χαμηλό. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κε Ζιακόπουλε μια ερώτηση μιας και πιάσαμε κουβέντα για ''κοιλιές'' και ''ράχες''. Στο βόρειο ημισφαίριο αναφερόμενος, βόρεια της ριτζ υπάρχει αντικυκλώνας και νότια της ριτζ βαρομετρικό χαμηλό (κυκλώνας) και αντίστροφα στις τραφ? Ευχαριστώ πολύ!
    ΣΤΕΛΙΟΣ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή