Πόσο αλλάζει τις εποχές η κλιματική αλλαγή;

 

Άνοιξη στον Αϊ-Λιά της Κόνιτσας. Σταλμένη από φίλη για να ξε-πονέσω!



Κάθε εποχή τα ποσά της ενέργειας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο είναι γενικά σταθερά, καθοριζόμενα από τους νόμους της αστρονομίας. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο εποχών οι διαχρονικές αλλαγές του καιρού δεν οφείλονται σε αλλαγές των ποσών της ηλιακής ενέργειας που φθάνουν σε αυτή, αλλά είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των συνθηκών που επικρατούν στο οριακό στρώμα (παγοκάλυψη, χιονοκάλυψη και θερμοκρασίες ξηράς και θάλασσας) και του χρόνου που χρειάζεται η φύση να ξεπεράσει το παρελθόν και να ανταποκριθεί πλήρως στα νέα ενεργειακά δεδομένα που δημιουργούνται.


Τα παραπάνω εξακολουθούν να ισχύουν και στις μέρες μας, αλλά με την κλιματική αλλαγή προστίθεται συνεχώς στο σύστημα θερμότητα. Αυτή είναι η αιτία που το φθινόπωρο έρχεται όλο και πιο αργά, οι χειμώνες διαρκούν λιγότερο και είναι θερμότεροι, στα τέλη της άνοιξης παρατηρούμε όλο και πιο συχνά θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα και τα καλοκαίρια βιώνουμε πλέον εντονότερους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες. Πέρα από αυτά, σε αυτή οφείλονται και οι αλλαγές που παρατηρούνται στα χαρακτηριστικά του υετού, δηλαδή στην ένταση, τη διάρκεια και τη μορφή του.

του Τρύφωνα

Ψαθόπυργος Αχαΐας, του Παύλου Γρηγορίου 


50 σχόλια:

  1. Και όμως δάσκαλε είμαστε ακόμα στο σημείο που έχουμε διευθυντή μετεωρολογικού κέντρου να μας μιλάει για συνωμοσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω τοποθετηθεί παλιότερα στο θέμα. Δεν μου αρέσει η δημόσια αντιπαράθεση με συναδέλφους. Τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες συνεδρίων είναι οι ενδεδειγμένοι χώροι γι’ αυτό.

      Διαγραφή
  2. Έτσι είναι δάσκαλε τα πάτρια εδάφη τα πονάμε ,και οι τρεις φωτογραφίες υπέροχες,θα ξεχωρίσω όμως την πρώτη σαν "βουνίσιος "που είμαι ,τα βουνα αυτή την εποχή με τις μυρωδιές της άνοιξης και το κελάηδημα των πουλιών σε μαγεύουν ,παρά την παρατεταμένη ανομβρία εδώ στην περιοχή ,η καταπράσινη Όθρυς περιμένει καμία βροχουλα,όσο για την ανάρτηση δάσκαλε συμφωνώ όπως τα λέτε ,Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χαμηλό ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που δέχεται η περιοχή μας τον χειμώνα παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των θερμοκρασιών που επικρατούν.Με θερμοκρασίες στα 850hpa 8-10 βαθμούς δίνει μέγιστες 10-12 βαθμών ειδικά τον δεκέμβριο που έχει την μικρότερη διάρκεια ημέρας και το χαλότερο ποσοστό της ηλιακής ενέργειας.
    Ακούω μερικούς τον χειμώνα να πανικοβάλλονται και να κάνουν σαν παλαβοί για δέσιμο όταν πρόκειται για θερμή εισβολή.Ακόμα και αν έρθουν υποθετικά μιλώντας θερμοκρασίες 20 βαθμούς στα 850hpa δεν υπάρχει περίπτωση τον χειμώνα να κάνει θερμοκρασίες των 35 βαθμών λόγω αυτού που εξήγησα.Το πολύ-πολύ να κάνει κανά 27-28αρι και αυτό λόγω θερμού καταβάτη σε αυστηρά συγκεκριμένες περιοχές.
    Τέλος το να λέμε για καύσωνα και οτί βράζουμε στην ζέστη με αυτές τις θερμοκρασίες,συγνώμη που θα το πω αλλά αυτό έχει να κάνει με τα απωθημένα λόγω της έλλειψης του χιονιού όχι οτί φταίνε οι θερμοκρασίες αυτές καθ'αυτές παρά το γεγονός οτί αυτές ταιριάζουν περισσότερο για τον μάιο παρά για τον απρίλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν προσεγγίζεται με αυτό τον τρόπο αυτό που γράφεις. Θέμα κατακόρυφης θερμοβαθμίδας είναι που εξαρτάται από το προφίλ της υγρασίας, τη νέφωση κ.λπ. Δεν σας μέμφομαι που δεν τα γνωρίζετε καλά. Σας μέμφομαι γιατί κάνετε τον ψυχολόγο, τον κριτή και τον δάσκαλο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε το ξεκίνησες καλά στην αρχή αλλά το έχασες.
      Πραγματικά ότι να ναι.
      Μην προσπαθείτε με ανορθόδοξο τρόπο σκέψεως να πείσετε εμάς και τους εαυτούς σας ότι όλα είναι ρόδινα μέσα στη σφαίρα της φαντασίας σας που καλπάζει ανεξέλεγκτα!
      Και στην τελική, αν οι θερμές μεταφορές δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο μέσα στο χειμώνα και την άνοιξη, θα έρθει σύντομα η ώρα του καλοκαιριού όπου θα είναι πραγματική κόλαση.
      Αφήστε λοιπόν αυτού του είδους σχόλια, δεν πείθουν.

      Διαγραφή
  4. Μελτέμι με τα όλα του πάντως! Δεν εξηγείται αλλιώς βοριάδες να δροσίζουν την κάψα ενώ αυτή την περίοδο φέρνουν κρύο συνήθως και από την άλλη φρεσκάρουν προμεσημβρινές ώρες και ηρεμούν σημαντικά προς το βράδυ.
    Αν διαπιστώνω κάποια διαφορά σε σχέση με το καλοκαίρι είναι ότι το χαμηλό της Ανατολικής Μεσογείου δίνει βροχές στην Κύπρο σε αντίθεση με το καλοκαίρι.
    Μελτέμια λοιπόν το Νοέμβριο, τώρα πλέον και τον Απρίλιο και σταδιακά μπορεί καθ'όλη την ξηρή περίοδο του έτους που στο νέο κλίμα μας θα αρχίζει τον Οκτώβρη μετά την εποχή των τυφώνων της Μεσογείου το Σεπτέμβρη και θα λήγει πάλι με την έναρξη των μουσώνων Μάιο ή Ιούνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι θερμοκρασίες κάψας το 27αρια,πραγματικά έλεος με τις υστερικές υπερβολές που διαβάζουμε.

      Διαγραφή
    2. Δύο παρατηρήσεις;
      Α) Η έναρξη του μελτεμιού σηματοδοτείται από την εμφάνιση χαμηλού στην ανατολική Μεσόγειο λόγω θερμικού αιτίου.
      Β) Ανεξαρτήτως εποχής, για να υπάρξει ψυχρή μεταφορά προς την περιοχή μας με Β-ΒΑ ρεύμα, πρέπει οι θερμοκρασίες στα Β-ΒΑ Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα να είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που επικρατούν στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι βοριάδες λειτουργούν σαν τον αέρα του ανεμιστήρα.

      Διαγραφή
    3. Ακουσα κάπου τον όρο "θερμά μελτέμια"
      ισχύει?γιατί ως γνωστό τα μελτέμια συνοδεύεουν ψυχρότερες αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοανατολικά το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε περιμένω από εσάς απάντηση διότι βάζω το χέρι στην φωτιά οτί ξέρετε τι είναι τα θερμά μελτέμια.
      Δεν μπορεί οι ερασιτέχνες μετεορολόγοι που το χρησιμοποιούν τον όρο,να μιλούν στον "αέρα".

      Διαγραφή
    5. Για μένα φίλε ανώνυμε καμία απάντηση δεν πρέπει να σου δώσει ο Δάσκαλος γιατί πολύ απλά φαίνεται πως δεν παρακολουθείς τις αναρτήσεις...
      Βεβαίως και ισχύει ο όρος τους θερινούς μήνες και το έχουμε αναφέρει αρκετοί όπως και ο ίδιος ο Δάσκαλος ουκ ολίγες φορές.
      Μάλιστα η τελευταία φορά που αναφέρθηκε σε αυτό που ρωτάς ήταν σε σχόλιο χτες η προχτές αν δεν κάνω λάθος!
      Κουράζει με το να αναπαράγουμε τα ίδια και τα ίδια.

      Διαγραφή
  5. (στα τέλη της άνοιξης παρατηρούμε όλο και πιο συχνά θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα) υπερβάλεται εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου δεν «υπερβάλουμαι» εδώ!

      Διαγραφή
    2. Αν θεωρείτε τον Ιούνιο άνοιξη μέχρι τις 21 τότε πάω πάσο.

      Διαγραφή
    3. Στα σοβαρά τώρα, σε κάποιες δεκαετίες ο Μάιος θα θεωρείται καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    4. 6:51
      Μετεορολογικά θεωρείται άνοιξη μέχρι τις 21 ιουνίου που είναι το θερινό ηλιοστάσιο

      Διαγραφή
    5. Αν μιλήσουμε για Μάϊο θυμάμαι το άρθρο του 2020 με το 40αρι ότι είχε να συμβεί απ'το 1960.

      Διαγραφή
  6. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να μας διαφωτίσει ο κύριος Ζιακοπουλος.
    Υπάρχει κάποια σύνδεση των μουσώνων στην ινδια και στη ινδική υποηπειρο με τον ξηρό καιρό της Μεσογείου το καλοκαίρι;
    Γνωρίζω ήδη ότι το μελτέμι σχετίζεται άμεσα με αυτή την αιτια.
    Έχω παρατηρήσει ομως ότι όσα καλοκαίρια έχει η Ινδια καταρρακτώδεις βροχές (2021,2023) εμείς έχουμε πολλη ζεστη και καύσωνες, ενώ όταν η ινδια έχει πιο ασθενείς μουσώνες(2019,2022,2020) εμείς έχουμε πιο δροσερό καλοκαίρι και πιο πολλές ασταθειες.
    Ισχύει κάτι τέτοιο η είναι απλά συγκυριακο;
    Το παρατηρώ χρόνια και είχα πάντα την απορια.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα ξαναγράψει και εγώ παλαιότερα για τις τηλεσυνδέσεις μεταξύ Μεσογείου και θερινών Ινδικών μουσώνων.
      Σύμφωνα με κάποιες Διδακτορικές διατριβές που έχω διαβάσει η μουσωνική δραστηριότητα δεν συνδέεται με την υψηλής συχνότητας μεταβλητότητα των Ετησιών στην περιοχή του Αιγαίου. Αντιθέτως, βρέθηκε ότι η ενδοεποχιακή μεταβλητότητα των Ετησιών
      ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τη δυναμική των μέσων πλατών. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η μεταβλητότητα των Ετησιών στην κλίμακα αυτή διαμορφώνεται από την ένταση της σφήνας έξαρσης (δλδ αντικυκλωνική ράχη-υψηλή πίεση)
      που εκτείνεται πάνω από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και φτάνει μέχρι τα Βαλκάνια, η οποία με
      τη σειρά της καθορίζεται από τα συνοπτικά συστήματα που διέρχονται από τα μέσα πλάτη κατά τη
      διάρκεια του καλοκαιριού(εννοείτε μέσα και ο συνδυασμός του θερμικού χαμηλού στην Κύπρο)
      Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το (τυχαίο η και εξηγήσιμο) γεγονός ότι και πέρσι η μεγάλη ένταση των Ινδικών μουσώνων έφερε παρατεταμένα μελτέμια στο Αιγαίο Ιούλιο και Αύγουστο με αποτέλεσμα την έντονα ευσταθής ατμόσφαιρα και ανάπτυξη ξηροθερμικών συνθηκών.
      Θα ήθελα να διαβάσω πάνω στο θέμα και την άποψη του Δασκάλου.

      Διαγραφή
    2. Ο εστί μεθερμηνευόμενο, Φώτη και Γιάννη, ο σταθερός πυλώνας των μελτεμιών (χαμηλό Α. Μεσογείου) δύσκολα θα αλλάξει, αν και στο μακρινό μέλλον τίποτε δεν αποκλείεται. Ο κινητός πυλώνας τους (αντικυκλώνας των Β. Βαλκανίων είναι αυτός που στις διαχρονικές μεταβολές παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Έχουν ερευνηθεί και άλλες τηλεσυνδέσεις, αλλά για τις συσχετίσεις που προέκυψαν έχω τις αμφιβολίες μου.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε πολύ για την απάντηση.
      Εν ολίγοις, γέρνετε και εσείς προς την απλή εξήγηση και έχετε αμφιβολίες στα εξεζητημένα σενάρια.

      Διαγραφή
    4. Το 2002 ο ινδικός μουσώνας "'έριξε πιστόλι" και δεν πολυεμφανίστηκε. Η Ευρώπη είχε ιδιαίτερα κακό καιρό με ανεμοστρόβιλο στην Αθήνα και πλημμύρες στην Γλασκώβη. Πολύ μεγάλα ποσά υετού είχαν πέσει σε όλη την Ευρώπη εκείνο το καλοκαίρι, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Από την άλλη, ο Αζορικός αντικυκλώνας μετατοπίστηκε προς τις ΗΠΑ δίνοντας ένα πολύ ζεστό ξηρό καλοκαίρι. Οπότε είναι δύσκολο να συμπεράνουμε τι ακριβώς είχε να κάνει με εκείνο το ιδιαίτερα βροχερό καλοκαίρι. Το 2018 πάλι με τα πολύ μεγάλα ποσά υετού το διάστημα Μαίου-Αυγούστου στην Αττική για παράδειγμα υπήρχε έντονα πεδίου υψηλών πιέσεων βορειοδυτικά της Ελλάδας αλλά δεν επικράτησαν μελτέμια και μάλιστα επικράτησαν κυρίως βορειοδυτικοί άνεμοι γιατί οι πιέσεις ήταν χαμηλές κυρίως πάνω από τη Μαύρη θάλασσα, παρά την ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω υπάρχει σύνδεση του μουσώνα των Ινδιών με την ξηρασία της ανατολικής Μεσογείου το καλοκαίρι, όμως μπορεί να είναι απειροελάχιστη και το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο.

      Διαγραφή
    5. Πολύ σωστή παρατήρηση Μάριε...όπως και του Φώτη...και του Γιαννη και των άλλων συντρόφων...σήμερα δεν γράφω απλά διαβάζω και απολαμβάνω..."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Δεν νομίζω να οφείλεται η ένταση των μουσώνων στο κατά πόσο θερμά η δροσερά είναι τα ελληνικά καλοκαίρια.Εγώ έχω παρατηρήσει πάτως ότι όσα καλοκαίρια δεν έχουμε συχνά μελτέμια παρατηρήται αστάθεια με καταιγίδες στην ηπειρωτική ελλάδα όπως το καλοκαίρι του 2002,το 2005 και το 2014.

      Διαγραφή
    7. Πολύ σωστά τα αναφέρατε!

      Όντως, εκείνο το καλοκαίρι του 2002 είχε μεγάλης κλίμακας ακραία καιρικά φαινόμενα στην γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα μεγάλα ποσά υετού πολύ πάνω από τα κλιματικά δεδομένα των εκάστοτε χωρών της Ευρώπης ( συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας)

      Τότε η καιρική κατάσταση που επικρατούσε ήταν πρωτόγνωρη.
      Μπορεί να έπαιξε ρόλο και το φαινόμενο του EL NINO και οδήγησε , μάλλον , στην απουσία των εποχικών μουσώνων της Ινδίας και με την σειρά της όλης καιρικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στην ατμόσφαιρα επηρεάστηκε ευρύτερα
      η ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

      Στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη,εκείνο το καλοκαίρι, οι ψυχρές λίμνες και τα βαρομετρικά χαμηλά έκοβαν βόλτες ανενόχλητα λόγω ασυνήθιστης απουσίας υψηλών βαρομετρικών πιέσεων.
      Στην Ελλάδα καταγράφηκε πολυήμερη απουσία μελτεμιών+ τα μεγάλα ποσά υετού και αυτό συνέβαλε στις μειωμένες πυρκαγιές.



      Τότε ο Κηφισός ποταμός είχε πνίξει τους γείτονες του από τις πλημμύρες.
      Οι καταιγίδες τότε είχαν διάρκεια αρκετές φορές με σφοδρότητα αλλά και μεγάλες ραγδαιότητες που συνοδεύονταν και από ισχυρή έως ακραία ηλεκτρική δραστηριότητα.

      Στην Αθήνα θυμάμαι την καταιγίδα που εκδηλώθηκε το απόγευμα στης 8 Ιουλίου του 2002 που κράτησε 3-4 ώρες με έντονες ραγδαιότητες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι
      οι σταγόνες της βροχής ήταν πολύ χοντρές.

      Η αγάπη που είχα και έχω για τον καιρό με έκανε να θυμάμαι μέχρι σήμερα και τον ανεμοστρόβιλο στα Σπάτα και τις απογευματινές καταιγίδες που είχε η Αθήνα τους θερινούς μήνες του 2002 και σχεδόν σε καθημερινή βάση.

      Γενικά το έτος 2002 είχε πολύ υψηλές τιμές υετού τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα με τιμές σχεδόν τριπλάσιες από τα φυσιολογικά δεδομένα των μηνιαίων κλιματικών τιμών.

      Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.
      Ευχαριστούμε για τις όμορφες φωτογραφίες .





      Διαγραφή
  7. Τι ωραία φωτογραφία με το ανθισμένο δέντρο και το καταπράσινο άγριο τοπίο.Όλες είναι ωραίες με την πρώτη και την τελευταία να ξεχωρίζουν.Όσο για την πρώτη,αυτό θα πει ο ορισμός του ηπειρώτικης φύσης,μέσα στα βουνά και τα λαγκάδια.
    Θα θέλαμε να δούμε και άλλες φωτογραφίες από την ευρύτερη περιοχή της πατρίδας του κύριου Ζιακόπουλου τα γραμμοχώρια που στον μεσσαίωνα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω διαβάσει ονομαζόνταν ζερμούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας! Πέρυσι ο Απρίλιος στην περιοχή μας ήταν περίπου 1° Κελσίου χαμηλότερη η μέση θερμοκρασία και έπεσαν 133mm βροχής. Μάλιστα 27 Απριλίου χιόνισε πολύ στα γύρω ορεινά μέχρι τα 1.000 μέτρα. Φέτος ως τώρα η μέση θερμοκρασία είναι σχεδόν 5° Κελσίου πάνω και δεν έχει πέσει σταγόνα!!! 🤔🤔🤔🤔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας.
    Θα πάθουν τίποτα οι Βεδουίνοι από την πολλή βροχή. Μετά, λέει, το χαμηλό αυτό θα κινηθεί ΒΑ, θα εμπλουτιστεί στη Σύρτη και τσουπ, ... να το και στη χώρα μας. Ιδεώδες, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χαμηλό όταν θα φθάσει στη Σύρτη, θα έχει υποστεί ανήκεστη βλάβη στην υγεία του και στη συνέχεια της διαδρομής του δεν θα αναρρώσει λόγω ευστάθειας. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, σημαντικές βροχές δεν θα δώσει και σε αυτό ρόλο θα παίξουν οι υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την εξάτμηση και η πολλή σκόνη.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη! Έχω και το θράσος ενίοτε να κάνω πλάκες με τις ανορθογραφίες των άλλων, τρομάρα μου!

      Διαγραφή
    3. Και όμως, εγώ πιθανολογώ ότι το έγραψες με η κατά προληπτική αφομοίωση προς το ακολουθούν η της καταλήξεως . Η συνείδηση απούσα ! . -----===== Π.Α.

      Διαγραφή
    4. 1) Πού είναι οι γιατροί; Πού είναι το κράτος; Πού είναι η τεχνητή νοημοσύνη να επισκευάσει το χαμηλό;
      Τι κρίμα, τι κρίμα... https://www.youtube.com/watch?v=IfnSGn2mHvc

      2) Η ψυχρότερη κατοικημένη περιοχή της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι το οροπέδιο Λασιθίου με 10 β. μέση θερμοκρασία.

      Διαγραφή
    5. Η προσοχή διασπασμένη, η άνοια αρχόμενη και η βιασύνη μόνιμη!
      Με την ευκαιρία αυτή να προσθέσω ότι στο περί μελτεμιών σχόλιό μου ξέχασα να κλείσω την παρένθεση των… Β. Βαλκανίων. Ο φίλος μας ο Μιχάλης που το εντόπισε μάς θέλει όλους αψεγάδιαστους, Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, όπως ευχαριστούμε και τον Πέτρο που μας διδάσκει.

      Διαγραφή
    6. Εσύ, Χρήστο, τι χαλεύεις στην Κρήτη; Ο κίνδυνος για την πέρδικα δεν έρχεται από εκεί!

      Διαγραφή
    7. Μου έκανε εντύπωση η παρατήρηση, Δάσκαλε. Το πολύ όμορφο αυτό οροπέδιο διατηρεί κανονικές για την εποχή θ. τις ημέρες αυτές.
      Όσο για την πέρδικα στο αβγό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψοφολογήσει από τα ΒΔ.

      Διαγραφή
    8. Kύριε Χρήστο...αν και στην αρχή δεν πίστευα την περιπέτεια της Πέρδικας...μου φαίνεται το ερχόμενο ΣΚ...θα βρεί παγετό....του -1 -2 στα ΒΔ... βροχές κιόλας.Να πώ πιο ήρεμα συγχαρητήρια σε όλα τα νέα παιδιά από εμένα τον ""παππού"...Φώτη,Γιάννη από χανιά...,Μario p. και όσους ξέχασα για την συζήτηση τους περί μουσώνων και ελληνικού καλοκαιριού,γνώσεις σκέψεις σύνθεση συμπεράσματα...όλα αυτά λείπουν από τον ελληνικό δημόσιο λόγο...Μπράβο παιδιά!"θωμάς"

      Διαγραφή
  10. Άλλο ένα στοιχείο που δεν το έχουμε ως λαός αλλά ο δάσκαλος μας το διαθέτει. Να αναγνωρίζεις το λάθος σου με χιούμορ. Θέλει αυτοπεποίθηση και κυρίως σωστή παιδεία. Κατά τα άλλα τα Τρίκαλα πάνε από την μια θερμοκρασιακή ανατροπή στην άλλη. Στους 31 σήμερα και έχουμε ακόμα δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από παλιά έλεγα, Νίκο, ότι την άνοιξη και κυρίως αυτόν το μήνα το κριτήριο αν κάνει ζέστη στη χώρα μας είναι οι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας στη Θεσσαλία και όχι στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιώργου (Στυλιανάκη). Με τους νοτιάδες τα θερμοκρασιακά ρεκόρ στη Β. Κρήτη τα βλέπω σαν τα ρεκόρ στους αθλητικούς αγώνες που δεν αναγνωρίζονται λόγω ευνοϊκού ανέμου!

      Διαγραφή
    2. Και ο κάμπος της Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών έδωσε 32 σήμερα!

      Διαγραφή
    3. Θεωρώ πολύ εύστοχο αυτό με τον ευνοϊκό άνεμο. Θα το πω ξανά ότι ο δάσκαλος μας μέσα στην διαδικτυακή Ατακάμα έχει φυτέψει αυτό το μπλοκ. Πολλές φορές όταν με παίρνει από κάτω και δεν βλέπω πουθενά φως μια ματιά εδώ με κάνει για λίγο να ξεχνιέμαι. Σε ευχαριστώ Δημήτρη καλό βράδυ

      Διαγραφή
  11. αποφεύγουμε τον ήλιο σαν να είναι Ιούλιος, ενώ θα μπορούσαμε να τον ευχαριστιόμασταν περισσότερο , δεν έχει να κάνει με την ψυχολογία μας αν και η ΄΄ευχαρίστηση΄΄ έχει υποκειμενικά κριτήρια
    το ανησυχητικό είναι πως με μηδενική δυσκολία ο υποτροπικός κάνει πάρτι στην μεσόγειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαβάζω σε μετεορολογικά σάιτ από ερασιτέχνες μετεορολόγους οτί θα έρθει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα τέλη της άλλης εβδομάδας με χιόνια στις ορεινές περιοχές,κυρίως της μακεδονίας της ηπείρου και της θεσσαλίας.
    Οπότε θα χιονιστεί και η πατρίδα του κύριου Ζιακόπουλου η ζερμούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για καλό θα ξαναβάλω τις αλυσίδες μέσα στο αυτοκίνητο μήπως αποκλειστω από κανά χιόνι....!
      Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.
      Καλό Σαββατόβραδο σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε των 5:42 μ.μ. αυτό με τη Ζερμούπολη είναι ανοησία και σταμάτα του. Στην επαρχία της Κόνιτσας υπάρχει μόνο το χωριό Πλαγιά που παλαιότερα ονομάζονταν Ζέρμα. Πέραν αυτού ουδέν.

      Διαγραφή
  13. Τα δικά σας είναι ανώδυνα, δεν βγάζουν μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα από τα Τρίκαλα των 32 βαθμών. Για 0,3 γλίτωσε το ρεκόρ του 2016. Αύριο πιστεύω ότι θα το σπάσουμε και αυτό. Έτσι είναι ο... πρωταθλητισμός κάθε χρόνο καλύτεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή