Αντιθέσεις...



Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων περιορίζονται στη ΒΑ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 26 και στα νότια τους 28 βαθμούς. Οι τιμές αυτές είναι κατά 4 με 6 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές αυτής της εποχής.


Το Σάββατο (6/4), δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και πρόσκαιρα στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο Πέλαγος 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Κυριακή (7/4), περίπου ως το μεσημέρι θα διατηρηθούν οι καιρικές συνθήκες του Σαββάτου, αλλά στη συνέχεια στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Β. Αιγαίο θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές - νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι σταδιακά και από τα ΒΑ θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση 4 με 6 μποφόρ με ενίσχυση από αργά το βράδυ στο Β. Αιγαίο στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. 

Τη Δευτέρα (8/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στην Α-ΝΑ Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. 

Την Τρίτη (9/4), δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. 

73 σχόλια:

  1. Η καιρική ανωμαλια που ζουμε με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρια έχουν προκαλέσει αρνητική ψυχολογία σε εμάς τους καιροφιλους και στους περισσοτερους φίλους του μπλογκ. Μπαίνω να διαβάσω σχόλια και διαπιστώνω γκρίνια, μουρμούρα, μπηχτές και αλληλομαχαιρωματα μεταξύ των συντρόφων με αφορμή και το γεγονός ότι επέστρεψε δριμύτερος και ο Βαγγέλης μετά από μακρα απουσία. Πολλοί φίλοι τσιμπάνε με αυτά που λέει και αρχίζουν την κοκορομαχια που δεν έχει τέλος. Εμένα προσωπικά με ενοχλεί αυτή η αντιπαράθεση και πιστεύω ότι το μπλογκ χάνει το σκοπό του που για μένα ο σκοπός πρέπει να είναι η ενημέρωση για τον καιρό, ο εμπλουτισμός των γνώσεων μας, η γόνιμη αντιπαραθεση και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Αυτα τα ολίγα.. Όσον αφορα τα καιρικά.. Ετοιμαστείτε για νέα θερμή εισβολή το ερχομενο σκ με επίκεντρο κυρίως τα Δυτικά και σε ένταση και σε διάρκεια καθώς θα επηρεάστουμε από τη θερμή μάζα της κεντροδυτικης Ευρώπης. Αντίθετα τα ανατολικά θα είναι σε καλυτερη μοίρα λόγω του βορείου ρευματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιάννη, κυκλοφορούν και αυτοί ανάμεσα μας, τι να κάνουμε. Καθώς το μπλογκ είναι το πλέον επιστημονικό στα του καιρού καθώς ο δάσκαλος είναι ίσως ο κορυφαίος που διαθέτουμε σήμερα σε αυτό το τομέα, πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις σε σχόλια που έντεχνα προκαλούν διότι παραπληροφορούν! Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή/κρίση είναι το μέγιστο πρόβλημα που πρέπει να λύσει άμεσα η ανθρωπότητα, συνεπώς το να γράφονται σε βαθμό Γκαιμπελικής προπαγάνδας αυτά που γράφονται, ΟΦΕΊΛΟΥΜΕ να απαντούμε για να αποτρέψουμε την συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας!

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι το μέγιστο πρόβλημα - χωρίς να υποτιμώ τη σοβαρότητα του - η κλιματική αλλαγή. Εντάξει, εδώ είναι καιρικό το blog, οπότε λογικά με το ζήτημα της υπερθέρμανσης καταπιάνεται, ωστόσο, μεγαλύτερα προβλήματα είναι η φτώχεια, οι πόλεμοι, οι ανισότητες, από τα οποία πεθαίνουν κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι. Και εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν, επειδή δεν υπάρχει η βούληση και όχι από κάποιο καιρικό φαινόμενο.

      Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αν αντιμετωπίζονταν οι ανισότητες, θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση και με την κλιματική αλλαγή, αφού το 80% των παγκόσμιων ρύπων παράγεται από μόλις 57 εταιρίες. Επίσης, 2.781 δισεκατομμυριούχοι έχουν μεγαλύτερη περιουσία (14,2 τρισ., αυξημένη κατά 2 τρισ. δολ. το 2023) από το ΑΕΠ κάθε χώρας, πλην της Κίνας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Guardian.

      Δεν είναι φυσιολογικό μία χούφτα άνθρωποι να έχουν δισεκατομμύρια και εκατομμύρια άλλοι να μην έχουν να φάνε ή να κοιμούνται στον δρόμο. Μάλιστα, έχει μεγαλώσει πια τόσο πολύ το χάσμα, που από πέρσι μία ομάδα δισεκατομμυριούχων ζητάει να φορολογηθεί περισσότερο με στόχο την όποια άμβλυνση των ανισοτήτων. Φανταστείτε, πού έχουμε φτάσει, για να λένε οι ίδιοι οι μεγιστάνες, "φορολογήστε μας, επιτέλους"!

      Επαναλαμβάνω ότι με όλα αυτά δεν υποτιμώ το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που, όμως, δεν είναι το μείζον, ειδικά για όσους - και δυστυχώς είναι πολλοί - που σήμερα που μιλάμε δεν έχουν έστω ένα πιάτο φαγητό. Τι θα πούμε, δηλαδή, σε αυτούς τους ανθρώπους; Ότι δεν πειράζει που δεν έχετε να φάτε ή που σας βομβαρδίζουν σήμερα, εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο;

      Μα, το σπίτι αυτών των ανθρώπων καίγεται σήμερα, αύριο θα είναι αργά. Για να δανειστώ και μία φράση που έγραψε κάποτε ένας ψαράς στα Μάταλα, εμπνευσμένος από τους χίπις της εποχής: "Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ".

      Αν γίνει, βρε παιδιά, παγκόσμιος πόλεμος - και δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα, αφού όλα κρέμονται σε μία κλωστή - θα θεωρείτε και τότε μεγαλύτερο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή; Το γράφω αυτό για να έρθουμε και λίγο στη θέση όσων ήδη ζουν σε εμπόλεμες ζώνες και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για την ανθρωπότητα.

      Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτές είναι: Κανένας άνθρωπος να μην σκοτώνεται σε πόλεμο, κανένας άνθρωπος να μην μένει νηστικός, κανένας άνθρωπος να μην κοιμάται στον δρόμο. Δεν είναι ουτοπικά όλα αυτά, θέμα βούλησης είναι.
      https://www.theguardian.com/business/2024/apr/02/world-gains-141-new-billionaires-in-amazing-year-for-rich-people

      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Iδού, όσο πιο συνοπτικά μπορούσα, η έρευνα που αποδεικνύει ότι η ακόρεστη δίψα για κέρδος ευθύνεται και για την κλιματική αλλαγή.

      Μόλις 57 εταιρίες εκπέμπουν, λοιπόν, το 80% των ρύπων από το 2016, έχοντας αυξήσει, μάλιστα, την παραγωγή ορυκτών καυσίμων μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, όπως επισημαίνει ο Guardian. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τους 122 μεγαλύτερους ρυπαντές στην ιστορία του πλανήτη, το 65% των κρατικών και το 55% των ιδιωτικών εταιριών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και τσιμέντου αύξησαν την παραγωγή τους τα τελευταία εφτά χρόνια.

      Μόνο η ExxonMobil παρήγαγε 3,6 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα σε αυτό το διάστημα, δηλαδή, το 1,4% της συνολικής ποσότητας παγκοσμίως και ακολούθησαν η Shell, η ΒΡ, η Chevron και η Total Energies με 1% έκαστη. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία επταετία αναλογεί, πάντως, στην Κίνα (25%) και ακολουθεί η Saudi Aramco (5%).

      Από το 1854, που λογίζεται ως το εναρκτήριο έτος της βιομηχανικής επανάστασης, η κρατική παραγωγή άνθρακα της Κίνας ευθυνόταν για το 14% των εκπομπών ρύπων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τριπλάσιο από της Saudi Aramco. Ακολουθούσαν η Chevron με 3%, η ΕxxonMobil με 2,8%, η Gazprom, η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Ιράν, η ΒΡ και η Shell με 2% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων έκαστη και η Coal India.

      Η συγκεκριμένη έρευνα της Carbon Majors βοήθησε να αλλάξει το αφήγημα για τους υπεύθυνους της κλιματικής κρίσης, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στις εταιρίες που βγάζουν κέρδος από τα ορυκτά καύσιμα και όχι στα φυσικά πρόσωπα που εν συνεχεία τα καίνε και τα μετατρέπουν σε απόβλητα με τη μορφή των εκπομπών ρύπων.

      https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/04/just-57-companies-linked-to-80-of-greenhouse-gas-emissions-since-2016
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Καπιταλισμο θέτε... Ελεύθερη οικονομία θέτε... Δε θέτε σφυρί και δρεπανι😉

      Διαγραφή
    5. Εμείς θέμε τη δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας με ρομπότ στη θέση των δούλων, Γιάννη!

      Διαγραφή
    6. Πάντως η Κίνα, η οποία αναφέρεται ως πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια στις εκπομπές CO2 , διαθέτει και σφυρί και δρεπάνι !. -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    7. Συγνώμη φίλε Π.Α. αλλά δεν είμαι, όπως νομίζω κι εσύ, της άποψης πως ότι δηλώσεις είσαι κιόλας στην πραγματικότητα. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών δηλώνουν Δημοκρατία.
      Είναι άραγε;

      Διαγραφή
    8. Κύριε Θεσπρωτέ, θα επιληφθούμε άμεσα στην πρωθυπουργάρα μας επίδομα αρνητικής ψυχολογίας καιρόφιλου. Θα ενημερωθείτε.

      Διαγραφή
    9. Αν έχουν παράπονα οι καιρόφιλοι, τι να πουν και όσοι περίμεναν να δουν την ολική έκλειψη του ηλίου τη Δευτέρα 8/4 στις ΗΠΑ, αλλά, σύμφωνα με το Reuters, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και το φαινόμενο (ορατό και σε τμήματα του Μεξικού και του Καναδά) θα επαναληφθεί στη βορειοαμερικάνικη ήπειρο το 2044;

      Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα, καθώς στη βόρεια Νέα Αγγλία και από το νότιο Μιζούρι ως την κεντρική Ιντιάνα ο ουρανός θα είναι καθαρός και η έκλειψη ηλίου ορατή.

      Αντίθετα, βροχές αναμένονται στο Τέξας, την Οκλαχόμα, το νότιο Αρκάνσας, το Οχάιο, τη βορειοδυτική Πενσυλβάνια και τη δυτική Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του φαινομένου, αλλά και καταιγίδες με κεραυνούς μετά το πέρας του, τη νύχτα της Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης 9/4.

      Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ το επισημαίνει αυτό, καθώς 1-4 εκ. τουρίστες θα ταξιδέψουν για να απολαύσουν την έκλειψη ηλίου και στην επιστροφή μπορεί να συναντήσουν επικίνδυνες συνθήκες και πλημμύρες.
      https://www.usnews.com/news/national-news/articles/2024-04-05/solar-eclipse-forecast-will-cloudy-weather-wreck-americas-view
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Απρίλη μου, Απρίλη μου ξανθέ...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνης-Καρδίτσα5 Απριλίου 2024 στις 2:42 μ.μ.

      Στο πρώτο κείμενό σου, και στην τελευταία παράγραφο, ξέχασες ίσως την πιο σημαντική προτεραιότητα Βαγγέλη: Την πρόσβαση όλων των ανθρώπων, σε πόσιμο νερό...
      Κατά τα άλλα, μια χαρά τα λες, αλλά τώρα μας πονάει το σήμερα εδώ, που παραμένει άνυδρο.. , κάτι που -τουλάχιστον- μας ανησυχεί..

      Διαγραφή
    2. Nαι, έχεις δίκιο για το νερό. Μάλιστα, σε χώρες της Αφρικής που μαστίζονται από την ανομβρία και την ξηρασία, μολύνεται συχνά, πυκνά και ο υδροφόρος ορίζοντας, επιδεινώνοντας τον πρόβλημα. Γενικά, γίνεται κατασπατάληση των πόρων της γης, που δεν είναι και ανεξάντλητοι. Διάβαζα πρόσφατα ότι τα τρόφιμα που πετάγονταν καθημερινά το 2022 (επειδή είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης) ισοδυναμούσαν με 1 δισ. γεύματα. Η αξία, δε, αυτών των τροφίμων που κατέληγαν στα σκουπίδια ήταν 1 τρισ. δολ.
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2024/03/28/un-milliard-de-repas-gaspilles-chaque-jour-dans-le-monde-selon-l-onu-c-est-tout-simplement-ahurissant_6224604_3244.html
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη παγωμένη Στοκχόλμη που ο αέρας πραγματικά ξυρίζει ..Μια νέα χιονόπτωση αναμένεται σήμερα βράδυ ελπίζω και τελευταία ..Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω στις κάμερες Μάκη ότι σας το έχει στρώσει, όπως το είχαμε εκτιμήσει τη Δευτέρα.

      Διαγραφή
  4. Το ξαναγράφω για να το δουν όλοι:Κάπου σε μια καιρική σελίδα διάβασα από κάποιον σχολιαστή οτί διανύουμε ημέρες κάψας πράγμα που είναι παντελώς λάθος καθώς αυτές οι θερμοκρασίες είναι ότι πρέπει για τον ανθρώπινο οργανισμό,διότι δεν έχει ούτε ζέστη,ούτε κρύο.
    Το ζητούμενο είναι να ρίξει μια δυο σταλαγματιές.
    Μην τραγικοποιούμε λάθος πράγματα με παραλογισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ακρίβεια, η ιδανική θερμοκρασία για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι 23 βαθμοί. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη θερμοκρασία είμαστε, οι άνθρωποι, περισσότερο αποδοτικοί. Όσο ανεβαίνει ή αντίστροφα πέφτει η θερμοκρασία από τους 23 βαθμούς, τόσο μειώνεται η απόδοση μας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Επίσης:Κύριε Ζιακόπουλε θα παρακαλούσα να αποφεύγατε να βάζετε φωτογραφίες με χιόνια Απρίλιο μήνα μιας και μας ανοίγετε την όρεξη για κάτι το οποίο μας έλλειψε από τους περισσότερους μέσα στον χειμώνα και πλεον είναι εκτός εποχής.
    Καταλαβαίνουμε πως θέλετε να δείξετε την διαφορά με την ανθισμένη κερασία στην απέναντι εικόνα,αλλά απλά με την σύσταση οτί τώρα πλέον θα πρέπει να μπαίνουν μόνο φωτογραφίες που ταιριάζουν με την εποχή τους.Ετσι λοιπόν θα προτιμούσαμε σε κάθε ανάρτηση να βάζετε εικόνες μόνο με ότι έχει σχέση με την άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 200 mm υετου τους τελευταίους 9 μήνες στην Ξάνθη και θερμοκρασία αρκετά άνω του μέσου όρου κατά το διάστημα αυτό σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του μετεο... Αυτά για όσους έχουν φαντασιώσεις για κρύα και βροχερή Ελλάδα. Τώρα όσον αφορά το άλλο έχουμε δημοκρατία και ο καθείς μπορεί να πει ότι του κατέβει. Εξάλλου δεν πληρώνει κανείς πρόστιμο για τις αρλούμπες που τσαμπουναει. Απλώς δεν γίνεται να απαξιώνει ο καθείς μας τους επιστήμονες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην επιστήμη του καιρού και του κλίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Μάκη όποτε μπορείς....και αν θές πες μας και για το κόστος θέρμανσης στην Σουηδία..και το τρόπο που παράγει αυτήν η χώρα ενέργεια.Κατά τα λοιπά....οι πρόωρα ζεστές θάλασσες σε συνδυασμό με την ανοιξιάτικη αστάθεια σε δεύτερο χρόνο μπορούν να προκαλέσουν αρκετά νερά.. με την πρώτη ψυχρή εισβολή...θυμίζω τον Σεπτέμβρη."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέτο Μάκη "Θωμά".
      Νέο παιδί είναι ο Γιαννιώτης Μάκης και ηλικιακά μικρότερος 😃.
      Δεν το ήξερες βέβαια, οπότε η ευγένεια προέχει.

      Διαγραφή
    2. Να σαι καλά Φώτη....και να ξέρεις διαβάζω πολύ προσεκτικά τις προγνώσεις σου....βρίσκω αθλο...την περιοχική πρόγνωση στο μικροκλίμα της Ελλάδας,όσον αφορά το κύριε....σε αυτό το blog λόγω της ποιότητας των μελών μ αρέσουν οι προσφωνήσεις...σχεδόν όλοι...το αξίζουν.....αγαπητέ Μάκη λοιπόν..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Να σαι καλά φίλε "Θωμά" και εγώ σε διαβάζω πάντα.
      Όσο για τον καιρό επιτέλους αρχίζουν και φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις για φθινοπωρινή αλλαγή με πτώση της Τ και βροχές πιθανόν αξιόλογες το διάστημα 12 με 15 του μήνα.
      Για την Κυριακή ούτε για τη σκόνη δεν θα είναι αυτό που θα πέσει(αν πέσει) πλην ίσως της βόρειας Κρήτης οπότε δεν ασχολούμαι και πολύ.
      Εύχομαι μετά τις νέες ζέστες πού έρχονται από σήμερα, να βραχεί καλά όλη η χώρα που το έχει τόσο ανάγκη.

      Διαγραφή
  8. Οσο αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής ναι μεν υπάρχει,αλλά δεν αντιμετωπίζεται δια μαγείας από την μια στιγμή στην άλλη,διότι υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα με σκοπιμότητες από πίσω πράγμα δικαιολογημένο διότι αποτελούν η ατμομηχανή της λειτουργίας της οικονομικού συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται.Ακόμα και να σταματήσουν παγκοσμίως οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ουσιών που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση,σύμφωνα με αναφορές ειδικών,θα συνεχίσει η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας για κάποια επιπλέον περίοδο ως απόρροια-επιπτώσεις αυτής.
    Τέλος δεν έχει νόημα να ληφθούν μέτρα μείωσης αποτυπώματος άνθρακα στην ευρωπαική ένωση ενώ στην υπόλοιπη ανθρωπότητα όχι.Το ίδιο ισχύει γενικότερα για τις ανάλογες λήψεις αποφάσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.Αν ένα πρόβλημα απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη,το να προσπαθεί ένα κράτος μεμονομένα ή έστω ένα σύνολο ορισμένων κρατών να τα αντιμετωπίσει μέσα από ένα πλαίσιο διαφόρων δράσεων,δεν έχει αξία αν η λύση δεν περιλαμβάνει συλλογικό περιεχόμενο από όλες τις χώρες όταν την ίδια στιγμή αυτά τα θέματα χρειάζονται απαραίτητα να περάσουν μέσα από την εφαρμογή μιας παγκόσμια λύση.
    Είτε όλοι μαζί είτε κανένας είναι το "μότο"της απάντησης σε προβλήματα παγκόσμιας εμβέλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φέτος θα ψοφήσει η πέρδικα "στης επαναστάσεως".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνης-Καρδίτσα5 Απριλίου 2024 στις 2:47 μ.μ.

      Η 25η Μαρτίου πέρασε Χρήστο. Για γίνε αν θες πιο σαφής..

      Διαγραφή
    2. Απαπα!!μακρια από εμάς!αλλος εθνικοφρων μας προεκυψε😄

      Διαγραφή
    3. Μακάρι να ψοφήσει όπως και η "επανάσταση".

      Διαγραφή
    4. ποιας επαναστάσεως;
      επίσης λέγοντας την φράση μακάρι να ψοφήσει όπως και η επανάσταση για ποια επανάσταση αναφέρεσαι;

      Διαγραφή
    5. https://www.youtube.com/watch?v=E412Z-bdGXw&ab_channel=VictoryMediaMusic

      Διαγραφή
    6. Πάντως εγώ προτιμώ τη version με την "Τουρκοπούλα"
      Σταύρος Κουγιουμτζής , αγαπημένος. Η ευγένεια προσωποποιημένη !---===Π.Α.

      Διαγραφή
    7. https://youtu.be/AYa7uikov1Y?si=9JmDJFVxowdYpUZU
      Αυτήν την "επανάσταση" εννοούσε ο Χρήστος Σιμούλης και μετά εγώ, φίλε ανώνυμε. Εξού και η κατάρα μου

      Διαγραφή
    8. 1) https://www.youtube.com/watch?v=vQo4fHsN-Qo
      2) https://www.youtube.com/watch?v=8VMRoysqhpQ
      3) Πού το βρήκες αυτό το βίντεο ρε Αποστόλη; Κυκλοφορούν ακόμη τα απαγορευμένα;
      Και για να τελειώνουμε: Σας προτείνω οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του αείμνηστου Πετσάλνικου στο Γράμμο, μπας και γίνετε κεντρώοι και ξεκολλήσετε από τις ακρότητες μια για πάντα.

      Διαγραφή
  10. Κάτι βλέπει ,κάτι βλέπει ο Χρήστος . Και είχα προγραμματίσει ανάβαση στον Παρνασσό στα μέσα της επόμενης εβδομάδας . Θα το αναβάλω , μπας και μαζέψει τίποτα......- Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τελείωσε ακόμη ο χειμώνας στα ορεινά-υπερορεινά, αγαπητέ Π. Α.

      Διαγραφή
  11. Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, η πυρκαγιά προκλήθηκε πιθανότατα από υπολείμματα καύσης καλλιεργειών που δεν είχαν σβήσει καλά σε λιόφυτο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλαδιά που έκαψε αγρότης κατά τη χθεσινή μέρα ίσως δεν είχαν σβήσει καλά και με την ένταση των βόρειων ανέμων εξελίχθηκε στη διάρκεια της νύχτας, τα κάρβουνα έδωσαν φλόγα που μεταδόθηκε σε κοντινό χειμαδιό κτηνοτρόφου και εν συνεχεία η φωτιά άρχισε να καίει μέσα σε χαράδρα και σε δασώδη περιοχή με πεύκα.


    ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ:
    Είμαστε στο 2024. Ως πότε θα καίμε τα κλαδιά από τα δέντρα που κλαδεύουμε στην ύπαιθρο με τον κίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά; Είναι το ίδιο να καις Γενάρη μήνα με 10 βαθμούς και το ίδιο 6 Απρίλη με 25; Όταν πνέουν ισχυροί ανέμοι; Επειδή επιτρέπεται από τον νόμο; Αντί να θρυμματίζονται τα κλαδιά τα καίμε; Πόσος ακόμα μεσαίωνας χωρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλοκ. Σήμερα βγήκαμε πρώτοι με 30 βαθμούς ελπίζω να μην πάει παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η φωτιά στο λασίθι που ξέσπασε παρακαλώ σε 3 διαφορετικές εστίες.....
    Οι χομπίστες εμπρηστές άρχησαν κυριολεκτικά το έργο τους αρχές Απρίλη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σήμερα η μεγάλη επέτειος της παροιμιώδους ελληνικής άμυνας στα οχυρά Ρούπελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέραν του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των αμυνομένων στα οχυρά Ρούπελ απέναντι στους "σιδηρόφρακτους " Ναζί , νομίζω ότι τα οχυρά αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τεχνικής απόψεως.
      Στο διαδίκτυο υπάρχει σχετικό δημοσίευμα του ομότιμου καθηγητή του Ε.Μ.Π. ,στην έδρα του οπλισμένου σκυροδέματος, Θεοδόση Τάσιου .

      Υ.γ. Λεωνίδας , Παλαιολόγος ,Παπαφλέσσας , Ρούπελ........! ------=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Τον Ιούλιο του 1974 στη διάρκεια των δραματικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο υπηρετούσα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Σιδηρόκαστρο. Τη νύχτα της 20ής προς την 21η του μήνα το τάγμα μου κινήθηκε προς τα οχυρά του Ρούπελ. Κοπιαστική πορεία σε φάλαγγα κατ’ άνδρα καθίσαμε κάποια στιγμή να ξεκουραστούμε. Θυμάμαι που ακούμπησα την πλάτη μου σε μια αντιαρματική τσιμεντένια πυραμίδα και κουρασμένος όπως ήμουν με πήρε αμέσως ο ύπνος. Όμως, σε ελάχιστα λεπτά ξύπνησα από το κρύο και τη βροχή που είχε αρχίσει να πέφτει. Τι κι αν ήταν μεσοκαλόκαιρο; Ο καιρός με τα βουνά συχνά δεν το λογαριάζουν. Κάποια στιγμή φθάσαμε στον προορισμό μας. Ανατριχίλα! Η μοίρα με είχε φέρει στο οχυρό με τα ματωμένα αχνάρια αυτών που το 1941, ενώ όλα είχαν πλέον κριθεί, είπαν: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται». Επί 40 και πλέον ημέρες είχα την τύχη να περπατήσω, να κοιμηθώ, να ανασάνω εκεί που οι ψυχές τους πλανιούνται ακόμα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Φοβερές στιγμές.
      Ήταν πολύ κρύος και βροχερός ο καιρός εκείνη την περίοδο, κατακαλόκαιρο. Θυμάμαι που επισκεφτήκαμε τον πατέρα μου (41 ετών τότε), επιστρατευμένο έφεδρο υπολοχαγό στο Κωσταράζι Καστοριάς, σε αντίσκηνα μέσα στη κοκκινόλασπη και στο κρύο.

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε ευχαριστούμε για τη μέθεξη στα τότε τραγικά γεγονότα .Θέλω να ελπίζω ότι έχουμε βάλει μυαλό΄.
      Χρήστο η τότε επιστράτευση απετέλεσε πελώριο φιάσκο για τους διοικούντες . -----==========Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Eγώ πάντως προσπαθώ από διαστροφή να καταλάβω ....τι νόημα είχε η κίνηση του τάγματος...στα οχυρά του Ρούπελ...ενω η Κύπρος καίγοταν....(!)...όσο για την μάχη των οχυρών ήταν μία μάχη...της στρατιωτικής γραφειοκρατίας...δλδ μία μάχη που ΄επρεπε να γίνει..καθώς η στρατηγική των Γερμανών δεν είχε καμμία σχέση με προσβολή οχυρωμένων θέσεων....σε ορεινές περιοχές...απλά τις προσπερνούσαν....από την άλλη οι υπερασπιστές των οχυρών θα αντιμετώπιζαν ένα τεράστιο όγκο πυρός χωρίς να μπορούν να αντεπιτεθούν..και χωρίς εφεδρείες.Κορυφαία στιγμή είναι όταν το ελληνικό πυροβολικό που παρόλο που αποκάλυψε τις θέσεις του συνέχισε να βάλει..μέχρι το τελευταίο κανόνι για να ανακόψει την επίθεση των γερμανών.
      Σίγουρα όμως αν δεν είμασταν απασχολημένοι στην Β.Ηπειρο οι Γερμανοί...θα αντιμετώπιζαν ενα λουτρό αίματος εκεί...ανεξάρτητα το αποτέλεσμα..και η Σερβία.βέβαια ..να αντιστεκόταν."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    6. Πλαγιοφυλακή του Δ' ΣΣ που θα πολεμούσε στον Έβρο. Τη Βουλγαρία τότε δεν μπορούσαμε να την εμπιστευτούμε. Το ότι την πάθαμε από σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ είναι άλλη ιστορία, η οποία δεν θα γινόταν χωρίς τους ξένους και τους δικούς ηλίθους και επίορκους αξιωματκούς.

      Διαγραφή
    7. Eχετε δίκαιο κύριε Ζιακόπουλε...όσο για την Κύπρο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο...ευχαρίστως με την αδεια σας σε άλλο χρόνο όμως...να το αναπτύξουμε εδώ...γιατί όχι....?.....είναι όμως πολύ πιο δύσκολο....από ότι φαίνεται και θέλει και παραδοχές.Πρόσκαιρη .βροχή αστάθειας.σήμερα στην Θεσσαλονίκη."θωμάς¨"

      Διαγραφή
  15. Τις τελευταίες 10 μέρες έχει δύο με 25 βαθμούς και τις υπόλοιπες άνω των 27. Μετά από πολλούς μήνες με ρεκόρ μέσους όρους πως γίνεται να μιλάνε ακόμα κάποιοι και να επιμένουν ότι θα πρέπει να έχουμε ενδείξεις για πολλά χρόνια συνεχόμενα ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα ως προς την κλιματική αλλαγή. Ε τότε ας το αφήσουμε για τις επόμενες γενιές να συνεχίσουν και αυτές τις μετρήσεις και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μόνο που θα χρειαστούν να το κάνουν με όργανα που δεν χρειάζονται ρεύμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ο πρώτος Απρίλιος της δεκαετίας, όμως, που συμβαίνει αυτό. Επίσης, δεν έχει τελειώσει ο μήνας, την πρώτη του εβδομάδα διανύσαμε. Στις 2 Απριλίου 2020 χιόνισε στην Αττική (ορεινά) και είχαμε πολύ κρύο και στα πεδινά - παραθαλάσσια, όπως και στις 7/4 εκείνη τη χρονιά. Πριν τέσσερα χρόνια, δηλαδή, είχαμε ακριβώς αντίθετο καιρό απ' ό,τι φέτος.

      Θυμάμαι κι ένα Πάσχα, που είχαμε ξεροβόρια χαμηλά και χιόνια ψηλά και πάλι στην Αττική, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, νομίζω το 2014 ήταν.

      Επί της ουσίας, αυτό που "δείχνει" πραγματικά την κλιματική αλλαγή δεν είναι ότι έχουμε μεγαλύτερες περιόδους με ζέστη, αλλά ότι όταν αυτή έρχεται είναι πιο έντονη και παίζει ρόλο και στην αύξηση των πυρκαγιών, που δυστυχώς, φέτος, άρχισαν από τον Απρίλιο.

      Το ίδιο ισχύει, όμως, και για το κρύο, που συνδυάζεται με πιο έντονα φαινόμενα. Προσωπικά, δεν θυμάμαι κόσμο να έχει αποκλειστεί στα σπίτια του και να μην έχει ρεύμα για μία βδομάδα, με συνέπεια να κοιμάται με μπουφάν, 2-3 ζακέτες και sleeping bag. Μέσα στο σπίτι του και μέσα στην Αθήνα. Και συνέβη αυτό δύο φορές στην τρέχουσα δεκαετία με τη Μήδεια (Φλεβάρης 2021) και την Ελπίδα (Γενάρης 2022).

      Δεν φέρνει, λοιπόν, μόνο ζέστη η κλιματική αλλαγή, αλλά όλα τα φαινόμενα, που είναι πιο έντονα και πιο καταστροφικά σε σχέση με το παρελθόν. Και φέτος, που εμείς είχαμε ζέστη, λοιπόν, στη Μογγολία πέθαναν 5 εκ. ζώα από το ψύχος και στις ΗΠΑ εκατοντάδες άνθρωποι, άστεγοι ή μέσα σε σπίτια που δεν είχαν ή που χάλασε η θέρμανση. Μην βλέπουμε τη μία όψη του νομίσματος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Παρεμπιπτόντως, το ότι η υπερθέρμανση δεν προκαλεί μόνο περισσότερη ζέστη, αλλά κάνει πιο έντονα όλα τα καιρικά φαινόμενα αποδείχτηκε για άλλη μία φορά στην Αυστραλία, όπου τουλάχιστον 152 άνθρωποι διασώθηκαν από πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία, όπως μεταδίδει το Reuters.

      Μόνο στο Σίδνεϊ, όπου έπεσαν 111 χιλιοστά βροχής (111 τόνοι νερού σε κάθε στρέμμα γης) σε 24 ώρες, έγιναν 72 διασώσεις, ενώ οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Παραλίγο να πέσει, δηλαδή, σε μία μέρα η βροχή ενός μήνα, που για το Σίδνεϊ είναι 121,5 χιλιοστά τον Απρίλιο. Η στάθμη των ποταμών που βρίσκονται κοντά στην αυστραλιανή μεγαλούπολη συνεχίζει να ανεβαίνει, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νέας Νότιας Ουαλίας δέχτηκαν 4.128 κλήσεις για βοήθεια.

      Πριν τέσσερα χρόνια συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο στην Αυστραλία, όπου έγιναν στάχτη τεράστιες εκτάσεις και δυστυχώς και εκατομμύρια ζώα και περίπου 20 άνθρωποι από τις φονικές πυρκαγιές. Πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν και σε εκείνη την περίπτωση για ερημοποίηση, όμως έκτοτε οι βροχές, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες έχουν, επίσης, αυξηθεί στη χώρα της Ωκεανίας.
      https://www.usnews.com/news/world/articles/2024-04-05/flood-hit-sydney-residents-urged-to-higher-ground-after-torrential-rains
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Κάπου διάβασα περι κλιματικών προσφύγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
    Η αλήθεια όμως είναι κάπως διαφορετική:Πρόκειται για λαθρομετανάστες που δεν αναγκάζονται από καμμία αρνητική συνθήκη που τους προκαλεί εκτοπισμό από τον τόπο διαμονής τους,και απλά μας τον σερβίρουν με την έννοια του πρόσφυγα με οποιονδήποτε τρόπο για να χρυσώσουν το χάπι και να το αποδεκτούν οι τοπικές κοινωνίες.Μάλιστα οι μετανάστευση συμφέρει να υπάρχει και για αυτό τον λόγο δεν αντιμετωπίζεται ριζικά από τις ευρωπαικές κυβερνήσεις.
    Εκεί που ευνοεί έχει να κάνει με την ομαλή λειτουργία της οικονομίας καθώς καλύπτουν θέσεις εργασίας που ντόπιοι τις αποφεύγουν ενώ παράλληλα συμβάλουν στην στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της φορολογίας θέμα που προκύπτει λόγω του δημογραφικού προβλήματος,ενώ παράλληλα διατηρήται η κατανάλοτικότητα στο οποίο στηρίζεται το καπιταλιστικό σύστημα.
    Δεν είναι τυχαίο οτί έχει πέσει "μάτσο"χρήμα για το συγκεκριμένο σκοπό ακόμα και μέχρι τις κρυφές επιδότησεις μκο που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο με στόχο να ενθαρυνθεί η μετανάστευση.
    Δεν είναι τυχαίο οτί προσπαθούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο και το σκ@τό παξιμάδι μπερδεύοντας εντεχνα με αριστοτεχνικό τρόπο τι εστί ο όρος παράνομος μετανάστης και τι πρόσφυγας για να γίνει αποδεκτό οι τόνοι λαθρομετανάστευσης που κατακλύζουν την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αντίθετο συμβαίνει, αποθαρρύνεται με κάθε τρόπο η μετανάστευση. Εδώ τις προάλλες, η λιβυκή ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος διασωστών, στο οποίο επέβαινε κι ένας Έλληνας. Αρκετά μέλη των ΜΚΟ τα σέρνουν, δε, από δίκη σε δίκη. Η μόνη λύση για να μειωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι.

      Και είναι πάρα πολλοί στη γειτονιά μας, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα. Γάζα, Λίβανος (κι εκεί γίνονται συγκρούσεις με Ισραήλ), Συρία (ακόμα υπάρχουν αψιμαχίες), Υεμένη, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, οι χώρες του Σαχέλ είναι υπό δικτατορία με ό,τι αυτό σημαίνει για πιθανούς διωγμούς και το ίδιο ισχύει και για το Αφγανιστάν. Ακόμα και μεταξύ Μαρόκου - Αλγερίας υπάρχουν εντάσεις, ενώ και η Αίγυπτος έχει τα δικά της θέματα. ΄

      Με τόσες εμπόλεμες ζώνες δεν χρειάζεται καν να επικαλεστούν τους κλιματικούς πρόσφυγες, που τους αναφέρουν σαν ένα ενδεχόμενο για το μέλλον απ' ό,τι έχω διαβάσει εγώ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου, υπάρχουν απ'όλα. Μην γενικεύεις τις καταστάσεις. Εξάλλου δεν νομίζω ότι λέει κανείς βάσιμα πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι λόγοι που μετακινούνται οι πρόσφυγες (και μετανάστες) σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την απορρύθμιση του κλίματος, ωστόσο αργά ή γρήγορα η κατηγορία των κλιματικών προσφύγων θα είναι αναπόφευκτα η πλειοψηφία.

      Διαγραφή
    3. Προς επίρρωση ότι οι όλο και περισσότεροι πόλεμοι "γεννούν" όλο και περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες και το ακόλουθο ρεπορτάζ του Guardian για την Κύπρο που ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, ανάλογη των 7,4 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε να δοθεί στην Αίγυπτο, καθώς σε μία βδομάδα έφτασαν 800 Σύροι μετανάστες με 15 βάρκες, μέσω Λιβάνου. Oι περισσότεροι είναι νέοι άνδρες, ενώ υπάρχουν και 100 ασυνόδευτα παιδιά, που αύξησαν σε 2.000 τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο φέτος, έναντι μόλις 78 την ίδια περίοδο πέρσι.

      Ανησυχία υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το γεγονός ότι ο Λίβανος φιλοξενεί 2 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία και δεν έχει τη δυνατότητα να τους συγκρατήσει. "Αν ζωγραφίσεις έναν κύκλο γύρω από την Κύπρο θα δεις χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, που μαστίζονται από τη βία, την αστάθεια και τον πόλεμο", δήλωσε σχετικά ο Hubert Faustmann, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

      "Αν ο πόλεμος κλιμακωθεί στον Λίβανο, θα έρθουν ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες στην Κύπρο, που θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με τον Λίβανο, όπως έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο", πρόσθεσε ο καθηγητής. Η κυπριακή κυβέρνηση αν και έχει πλέον τη δυνατότητα φιλοξενίας πολλών περισσότερων προσφύγων, θέλει, επίσης, να ζητήσει από τις Βρυξέλλες τον επαναπατρισμό κάποιων σε περιοχές της Συρίας που θεωρούνται, μετά από 13 χρόνια πολέμου, ασφαλείς. Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο έφτασαν και χιλιάδες Ισραηλινοί, μετά τις 7 Οκτωβρίου.
      https://www.theguardian.com/world/2024/apr/06/cyprus-calls-for-eu-help-to-manage-record-syrian-migration-from-lebanon
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Διαβάζοντας τα σχόλια σας από αυτά που έγραψα,έχω να πω οτί υπάρχουν λαθρομετανάστες που έχουν χώρες καταγωγής που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ούτε διώκονται λόγω πολιτικού καθεστώτως ως πολιτικοί αντιφρονούντες.Αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων σύμφωνα με μελέτες.
      Οντως υπάρχει αφόρητη ανέχεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη,με τα πλούτη να συγκεντρώνονται σε κράτη μόλις μετρημένα στα δάκτυλα,και οι κάτοικοι των φτωχών κρατών μεταναστεύουν για να κερδίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους ίδιους,όμως πρόκειται ξεκάθαρα για λαθρομετανάστευση χωρίς άδεια παραμονής και δικαιολογητικά η οποία επίτηδες δεν αντιμετωπίζεται με την πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών που σε αγαστή συνεργασία με μκο συνεργάζονται ώστε να κουβαληθούν όλο και περισσότεροι,με τις χώρες υποδοχής της εε να τους παρέχουν τζάμπα στέγαση,φαγητό και ένδυση συν επιδόματα από πάνω ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικους.
      Όταν ο άλλος σε κάποια τριτοκοσμική χώρα μαθαίνει οτί υπάρχουν αυτές οι παροχές στην ουσία ενθαρύνεις τον άλλο να το πράξει και διαιωνίζεις το μεταναστευτικό λόμπι που έχει στηθεί από κάποιους για να τα κονομήσουν.
      Εχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου;
      Εχουμε αναρωτηθεί ποτέ τον λόγο που τα χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου διατήθονται ως μυστικά κονδύλια στην συντήρηση φορέων που εμπλέκονται με το μεταναστευτικό;
      Η απάντηση έχει να κάνει οτί οι πολιτικές της ευρωπαικής ένωσης ΘΕΛΟΥΝ τους μετανάστες και να ΓΙΝΕΤΑΙ η μετανάστευση εξαιτίας των παραγόντων που γράφτηκαν στο παραπάνω σχόλιο,και σίγουρα δεν οφείλεται σε ανθρωπιστικούς λόγους και την ελεημοσύνη που θέλουν να μας πλασσάρουν τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

      Διαγραφή
    5. Από εμπόλεμες ζώνες έρχεται η συντριπτική πλειοψηφία: Συρία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Λιβύη και πολλές λοιπές χώρες της Αφρικής. Ακόμα και στη Νιγηρία, που δεν έχει πόλεμο, η Μπόκο Χαράμ απαγάγει σχεδόν κάθε βδομάδα εκατοντάδες μαθητές και ζητάει λύτρα από τους γονείς τους. Πολλά παιδιά σκοτώνονται και κορίτσια βιάζονται. Ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν πόλεμο (π.χ. Ιράν, Πακιστάν) τα τρομοκρατικά χτυπήματα με δεκάδες νεκρούς είναι αρκετά συχνά.

      Επίσης, όλοι αυτοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν έρχονται ταξιδάκι αναψυχής με κάνα κρουαζιερόπλοιο για να κάνουν τη μεγάλη ζωή στην Ευρώπη, αλλά μπαίνουν σε βάρκες - καρυδότσουφλα και πνίγονται κατά χιλιάδες στη Μεσόγειο. Θα έμπαινε ποτέ σώφρον άνθρωπος σε μία τέτοια βάρκα, αν δεν ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου;

      Όσο για την Ευρώπη, πληρώνει δισ. ευρώ την Τουρκία, τη Λιβύη και τώρα και την Αίγυπτο για να εμποδίζουν τους μετανάστες να φεύγουν. Η, δε, Βρετανία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρουάντα για να στέλνει εκεί όσους δεν θα πάρουν άσυλο, αλλά και με τη Γαλλία για να εμποδίζει με τη σειρά της μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη. Τα χειρότερα πρέπει να γίνονται σε κάτι Ουγγαρίες και Κροατίες που τους πυροβολούν στο ψαχνό, κιόλας.

      Αν ήθελε η Ευρώπη να φέρει μετανάστες στο έδαφος της, δεν θα τους άφηνε να θαλασσοπνίγονται, δεν θα είχε τη Frontex για μπαμπούλα, ενώ δεν θα είχαν και λόγο ύπαρξης οι ΜΚΟ.

      Διαγραφή
    6. Το θέμα δεν είναι από ποιους οι μεταναστεύσεις καθοδηγούνται ή ενθαρρύνονται, αλλά κατά πόσον οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Αυτό μας ενδιαφέρει στο παρόν μπλογκ. Και προς το παρόν οι περιβαλλοντικοί μετανάστες ή πρόσφυγες δεν είναι η πλειοψηφία, εκτός αν κάτι μου ξεφεύγει.

      Διαγραφή
    7. 7:49
      Αν οι πολιτικές της ευρώπης ήταν πράγματι εναντίον της μετανάστευσης δεν θα τους παρείχαν τίποτα δωρεάν ενώ αν συλλαμβάνονταν θα απελαύνονταν κατευθείαν.Οι μκο που ασχολούνται με την λαθρομετανάστευση θα είχε απαγορευτεί η δράση τους,που φουσκώνουν τα μυαλά στους ανθρώπους πατώντας πάνω στην ανέχεια και την απελπισία τους υποκινόντας και κατευθύνοντας τους δίνοντας τους αναλυτικές οδηγίες πως θα φτάσουν στον προορισμό τους,ακόμα φτάνοντας στο σημείο να τους δώσουν μετρητά στο χέρι για να πληρώσουν τους δουλέμπορους.
      Είναι καθοδηγούμενη και κατευθυνόμενη καθώς και ελεγχόμενη και για αυτό το τελευταίο μπαίνει η frontex και οι αντίστοιχες συμφωνίες με αυτές τις χώρες.
      Το συμπέρασμα:Η ευρώπη ΘΕΛΕΙ και ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ από ανάγκη τους λάθρο λόγω έλλειψης εργατικών χεριών σε ορισμένους τομείς της οικονομίας,το όποίο οφείλεται εν μέρει στο δημογραφικό πρόβλημα που προκαλεί αύξηση της αναλογίας συνταξιούχων προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.Δεν είναι τυχαίο που η πρωθυπουργός της Ιταλίας η Μελόνι είπε οτί η μετανάστευση είναι σε συνάρτηση με το ποσοστό γεννήσεων.
      Είναι πραγματικά ντροπή να υπάρχει τόση κοροιδία και αυταπάτη και να πιστεύουμε οτί μαζεύουν τους μετανάστες λόγω συμπόνιας και φιλεσπλαχνίας.Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από πίσω που αναφέρθηκαν και αυτό δεν παραβλέπεται.

      Διαγραφή
    8. Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Στυλιανάκη.
      Νομίζω επίσης ότι η κουβέντα πλαγιάζει πολύ και φεύγει εκτός κλίματος του μπλογκ.

      Διαγραφή
    9. Είναι υποχρεωμένοι, βρε παιδιά, να τους βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και οικονομικά και ηθικά με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης. Είναι σαν ένας παγκόσμιος νόμος. Δεν μπορούν να τους συλλάβουν, αφού είναι υποχρεωτικό να εξετάσουν τις αιτήσεις τους για άσυλο. Παρόλα αυτά πάρα πολλούς τους συλλαμβάνουν και τους απελαύνουν βίαια, καταστρατηγώντας τις διεθνείς συνθήκες.

      Κατά τα άλλα, η Ευρώπη δεν έχει κανένα σοβαρό σχέδιο για τη μετανάστευση. Βλέποντας και κάνοντας πηγαίνει, η ΕΕ, λειτουργώντας σπασμωδικά και αντιφατικά, όπως στις περιπτώσεις που δίνει εντολές να γυρίζουν πίσω τις βάρκες με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και όταν συμβαίνουν ναυάγια, κατηγορεί αυτούς από τους οποίους είχε ζητήσει να τους εμποδίσουν.

      Ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει, επίσης, ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι διακινητές και οι ΜΚΟ, άνθρωποι που στις χώρες τους γίνεται πόλεμος βρίσκονται υπό την απειλή κάποιας χούντας ή τρομοκρατικών ομάδων θα έκαναν τα πάντα για να φύγουν. Αυτή την απόγνωση τους εκμεταλλεύονται οι διακινητές, που είναι φυσικά κατάπτυστοι και οι ΜΚΟ. Δεν προκαλούν, όμως, ούτε οι διακινητές, ούτε οι ΜΚΟ τη μετανάστευση. Οι πόλεμοι την προκαλούν.

      Και αντί ο κόσμος να ενωθεί και να απαιτήσει να σταματήσουν οι πόλεμοι, χωρίζεται σε υπέρμαχους και πολέμιους των μεταναστών. Το αιώνιο διαίρει και βασίλευε. Να υπενθυμίσω ότι ακόμα και μετά τη μικρασιατική καταστροφή, αντιμετωπίστηκαν αν όχι με εχθρότητα, τουλάχιστον παγερά και αδιάφορα, οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και άλλες περιοχές. Και ήταν και Έλληνες. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε θέμα αλλοίωσης πληθυσμών, ούτε φθηνών εργατικών χεριών, αλλά ότι ξεχνάμε πως πρώτα απ' όλα είμαστε όλοι άνθρωποι.

      Σε ντοκιμαντέρ που είχε προβληθεί ένα καλοκαίρι στο θεατράκι που βρίσκεται στο λιμάνι της Π. Φώκαιας, έλεγαν όσοι είχαν έρθει από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας ότι τους άφηναν να μένουν σε σκηνές στην παραλία και μωρά είχαν πεθάνει τον χειμώνα από το κρύο, ενώ πήγαιναν με τα πόδια από την Ανάβυσσο στην Αθήνα για να πάρουν νερό και λίγο φαγητό.

      Τουρκόσπορους τους έλεγαν τότε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αν και είναι κοινά αποδεκτό πλέον ότι συνέβαλαν στην άνθιση του πολιτισμού και των τεχνών στην Ελλάδα. Ειδικά, στην Π. Φώκαια, οι Μικρασιάτες έμαθαν τους ντόπιους ακόμα και να ψαρεύουν.

      Με όλα αυτά δεν εννοώ ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν αντέχει και οικονομικά να το κάνει. Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί το σχέδιο των ποσοστώσεων, έτσι ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να φιλοξενούν αριθμό μεταναστών που να αντιστοιχεί στον πληθυσμό, την έκταση και το ΑΕΠ τους και να γίνει προσπάθεια να σταματήσουν οι πόλεμοι χθες!

      Δεν είναι τεράστιο, ούτε πρωτόγνωρο το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως το παρουσιάζουν, απλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιλυθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λίβανος και η Ιορδανία έχουν περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες (2 εκ. και 1,5 εκ. αντίστοιχα) απ' ό,τι ολόκληρη η Ευρώπη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Ερχόμενος σε καθημερινή επαφή(λόγω δουλειάς) με όλους όσους βρίσκονται στην πατρίδα μας(είτε στις δομές, είτε στα χωρια-πολεις) από πολλές χώρες του πλανήτη, διαπιστώνω όλο και περισσότερο πόσο μεγάλο δίκιο είχε σε όλα όσα έλεγε ο τεράστιος Κορνήλιος Καστοριάδης και τα οποία βγαίνουν με μαθηματική ακρίβεια, γι'αυτό και δεν θα χρησιμοποιήσω ούτε την λέξη πρόσφυγες,ούτε την λέξη μετανάστες,καθώς φαίνεται ολοκάθαρα ότι πρόκειται για μετακινήσεις πληθυσμών και εν συνεχεία για αλλοιώσεις των τοπικών πληθυσμών,όπου εκείνοι μετακινούνται.
    Το "παιχνιδι" που παίζεται στην παγκόσμια σκακιέρα,είναι για πολύ μεγάλους παίκτες και μάλιστα δείχνει να γίνεται πολύ επικίνδυνο καθώς οι "λαγοι" που χρησιμοποιούν μερικοί από τους μεγάλους παίκτες, είναι αδίστακτοι.
    Εμείς σαν Ελλάδα, όπως είναι γνωστό,δεν ειμαστε(δεν θέλουν να ειμαστε;)μεγάλοι παίκτες, αλλά πολύ μικροί και πρέπει να προσέχουμε την οποιαδήποτε κίνηση μας,καθώς η λαϊκή παροιμία λέει ξεκάθαρα πως όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πατάνε τα βατράχια.
    Νομίζω πως το καλύτερο που έχουμε σαν Ελλάδα, είναι να κρατάμε ουδέτερη στάση,απόσταση ασφαλείας και να ασχοληθούμε με την εσωτερική μετανάστευση που δεν θα αργήσει να έρθει...όπως και με το πρόβλημα της διατροφικής αλυσίδας (από την παραγωγή έως την κατανάλωση)που συνεχώς επιδεινώνεται και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
    Στα του καιρού τώρα, όλα βαίνουν "περιφημα" με το καλοκαίρι να δηλώνει βροντερό παρόν ενω όλα τα φυτά και τα δέντρα προσπαθούν σαστισμένα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
    Στα 45 χρόνια που ασχολούμαι με τα αμπέλια δεν έχω ξεκινήσει ποτέ να ξεβλαστωνω (καθάρισμα των λαιμαργων βλαστων)αρχές Απριλίου καθώς αυτό γινόταν τέλος του μήνα με αρχές Μαΐου.
    Τώρα όμως έχουν ξεπεράσει τα 20-25 εκατοστά στην περιοχή μου, ενώ πριν 3 ημέρες κοντά στην Λιβαδειά είδα βλαστάρια πάνω από 40 εκατοστά.!!!
    Οι υψηλές θερμοκρασίες διάρκειας έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα.
    Υ.Γ:Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένω αύριο να απολαύσω την ολική έκλειψη ηλίου και της νέας σελήνης καθώς τα δύο φαινόμενα θα λάβουν χώρα σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα δίνοντας την ευκαιρία ειδικά στους μυημένους να έρθουν σε επαφή με όμορφες στιγμές.
    Να περνάτε όμορφα και να προσέχετε τους εαυτούς σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου αγαπητέ Χριστόδουλε.
      Το "παιχνίδι" που αναφέρεις δεν είναι τωρινό.Ανάγεται στο απώτατο παρελθόν, για να μην πω ότι φθάνει μέχρι τον homo sapiens !
      H oυδετερότητα που εισηγείσαι δεν είναι πάντα επωφελής ,αλλά πολλές φορές ούτε και εφικτή .Αρκεί να δούμε τα όσα υπέστησαν οι Μήλιοι από τους Αθηναίους κατά τον Πελοπ/κό Πόλεμο ,επειδή οι πρώτοι δεν τους ακολούθησαν. Παλιό δόγμα των ισχυρών : "Όστις ουκ εστί μεθ ημών ,εστί καθ ημών " !.
      Να είσαι καλά. ------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ευτυχώς που τα μερομήνια και τα στοίχεια της φύσης έδειχναν ότι θα έρθει κάπου κάποτε ο χειμώνας.

      Διαγραφή
    3. To καθεστώς του πρόσφυγα έχει κατοχυρωθεί, πάντως, Χριστόδουλε, από το 1951 με τη Συνθήκη της Γενεύης, που ορίζει ότι δικαιούνται ασύλου, όσοι απειλούνται από πολέμους ή διώξεις λόγω πολιτικών / θρησκευτικών πεποιθήσεων κ.λ.π. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για έναν όρο που απλά χρησιμοποιούμε εμείς.

      Κατά τα άλλα, κανείς δεν διακινδυνεύει να μπει σε μία βάρκα (ο Θεός να την κάνει), συνήθως μαζί με τα παιδιά του, διακινδυνεύοντας να πνιγούν όλοι μαζί, αν δεν είναι ακόμα χειρότερες οι καταστάσεις που βιώνει στην πατρίδα του. Για παράδειγμα, διάβαζα σήμερα στη Le Monde ότι στη βόρεια Γάζα το 16,5% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποσιτίζεται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν τον πόλεμο ήταν 0,8%.

      Αλλά και συνολικά 300 χιλιάδες άτομα που έχουν εγκλωβιστεί στη βόρεια Γάζα, ζουν από τον Ιανουάριο με 245 θερμίδες έκαστος τη μέρα, ενώ ένας άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 2.100.
      https://www.lemonde.fr/international/article/2024/04/06/dans-le-nord-de-la-bande-de-gaza-un-quotidien-fait-de-survie_6226358_3210.html
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. 5:42
      Μου "αρέσει"που ορισμένοι είχαν δεδομένα τα χιόνια και τα κρύα στα μπαλκόνια τους και μάλιστα το πίστευαν οτί θα έρθει για φέτος.Αντι για αυτό έγιναν τα ακριβώς αντίθετα δείχνοντας οτί ο καιρός δεν προβλέπεται και τίποτα δεν είναι σίγουρο.

      Διαγραφή
    5. Χριστόδουλε η σκόπιμη αλλοίωση της σύνθεσης του ντόπιου πληθυσμού με το πλασάρισμα της πολυπολιτισμικότητας δεν έχει να κάνει με το υποτιθέμενη εξόντωση της πολιτισμικής ταυτότητας των λαών όπως και με το μπαστάρδεμα τους όπως δείχνει το εθνικιστικό μανιφέστο ορισμένων,το θέμα έχει να κάνει με οικονομικό υπόβαθρο που αναφέρθηκαν στα παραπάνω σχόλια.
      Αν συνεχίστει η πτώση του αριθμού γεννήσεων θα δούμε να χαλαρώνουν τα μέτρα που ασκούν κάποιο έλεγχο στις μεταναστευτικές ροές και θα δούμε να κατακλύζεται η ευρώπη από τσουνάμι μεταναστών για να μην παρουσιάστει ύφεση στις οικονομίες των κρατών λόγω μειωμένου ποσοστού ενεργά οικονομικά πληθυσμού και έλλειψη των εργατικών χεριών.
      Αν υπολογιστεί οτί οι μετανάστες που εγκαθίστανται κάνουν περισσότερα παιδιά από ότι οι ευρωπαίοι τότε με μαθηματική ακρίβεια σε μερικά χρόνια θα οδηγηθούμε στο να γίνουμε μειοψηφία μέσα στην ίδια μας την ήπειρο.
      Μάλιστα στην Γερμανία και σε χώρες της βόρειας ευρώπης πλησιάζουν οι μετανάστες το 30% σε σχέση με τους τοπικούς πληθυσμούς.

      Διαγραφή
    6. Ας πρόσεχαν ανώνυμε.
      Από το παρόν μπλογκ και τον Δάσκαλο ποτέ μα ποτέ δεν μιλήσαμε για ψυχρό η βαρύ χειμώνα.
      Το αντίθετο θα έλεγα εάν μας διάβαζες το χειμώνα.
      Τώρα κάποιες λίγες λανθασμένες εκτιμήσεις όλοι κάνουν ειδικά όταν μιλάμε για μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη.
      Για όλους τους υπόλοιπους που από τον Οκτώβρη έως και πριν λίγες μέρες έταζαν και ξανά έταζαν κακοκαιρίες και χιόνια είναι πια στην κρίση του καθενός να τους πιστεύει η να τους αγνοεί.
      Κάτι άλλο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε.

      Διαγραφή
    7. Φώτη το ίδιο τροπάριο ψέλνεται κάθε χρόνο από άτομα γνωστών καιρικών σελίδων λες και τους κούρδισαν για να αναπαράγουν cope paste τα λόγια τους επαναλαμβάνωντας τα όλη την ώρα.
      Οταν φαίνεται μια κακοκαιρία ικανή να δώσει χιόνια στα πεδινά σε κοντινές ώρες,τότε υπάρχει λόγος να πάρουμε στα σοβαρά αυτό που έρχεται όχι δέκα μέρες πίσω που κάποιοι εδώ μέσα έγραφαν να κανονίσουμε να γνωριστούμε από κόντα επ'ευκαιρίας της έλευσης χιονιά που φέτος ποτέ δεν ήρθε.
      Ακόμα και τώρα ψέλνεται το ίδιο τροπάριο για του χρόνου.
      Εχει γούστο όμως να μην κάνει τίποτα ούτε του χρόνου πράγμα που δεν θα ήθελα να ξαγίνει όχι μόνο επειδή μου αρέσουν τα χιόνια αλλά και για λόγους της φύσης που χρειάζεται χιόνια και κρύα την εποχή που πρέπει να τα κάνει.
      ΥΓ:Είχαν δεδομένα τα χιόνια,όχι τα κρύα,καθώς δεν στέκει σαν έκφραση "τα κρύα στα μπαλκόνια τους".

      Διαγραφή
    8. Στη Γερμανία ζουν εκατομμύρια μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία και πολλοί από αυτούς είναι και Έλληνες και αλλά και Τούρκοι. Είναι κάτι που έγινε σταδιακά σε διάστημα 80 σχεδόν ετών και δεν έχει καμία σχέση με το πρόσφατο κύμα μετανάστευσης που άρχισε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, βασικά εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.

      Οι πρώτοι (Έλληνες, Τούρκοι κ.λ.π.) που πήγαν στη Γερμανία και αλλού στη βόρεια Ευρώπη ήταν οικονομικοί μετανάστες, οι δεύτεροι έφυγαν από τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν κ.λ.π., λόγω των πολέμων. Αν δεν είχαν γίνει οι πόλεμοι, που δυστυχώς πληθαίνουν, καθώς έχουμε πλέον και εμφύλιους στο Σουδάν και την Αιθιοπία και τρομοκρατικές οργανώσεις - συμμορίες σε Νιγηρία (Μπόκο Χαράμ, Σομαλία (Αλ Σαμπαάμπ) και παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα σε Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και άλλες χώρες του Σαχέλ, δεν θα είχαν έρθει πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ευρώπη.

      Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, ούτε πολυπολιτισμικής αλλοίωσης, ούτε για φθηνά εργατικά χέρια στην Ευρώπη. Πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική υπάρχουν που πρέπει να σταματήσουν. Αυτή είναι η μόνη λύση.

      Να σημειωθεί ότι τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 το Αφγανιστάν ήταν μία χώρα υπόδειγμα, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και προοδευτικές αντιλήψεις και απόλυτη ελευθερία στις γυναίκες που σήμερα οι Ταλιμπάν δεν τις αφήνουν να πάνε ούτε σχολείο. Το ίδιο και η Συρία, που είχε φιλοξενήσει, μάλιστα, πολλούς Έλληνες πρόσφυγες, μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    9. Τέλος στα θέματα που αλλάζουν τη "φυσιογνωμία" του μπλογκ.

      Διαγραφή