Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

 

Περιοχή Όρμα του Νομού Πέλλας, του Τρύφωνα

Στα χρόνια που έρχονται, με τα αδιέξοδα να αυξάνονται συνεχώς, η ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο θα γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Στις προσπάθειές μας να ανακαλύψουμε ή να κατασκευάσουμε το χάρτη της σωτηρίας μας μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά η φιλοσοφία ως σύντροφος και συνοδοιπόρος της επιστήμης. Η φιλοσοφία με τον κριτικό στοχασμό της θα μας δείξει το δρόμο και η επιστήμη με την τεχνολογία θα μας βοηθήσουν να τον περπατήσουμε. Πεποίθησή μου είναι ότι το σωστό δρόμο μπορούμε να τον βρούμε μόνο αν απλώσουμε το χέρι μας προς τους άλλους ανθρώπους και τη φύση. Σε τελική ανάλυση, για να θυμηθούμε και τον Τάσο Λειβαδίτη, «Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει» (Απόσπασμα από τον τρίτο τόμο της τριλογίας ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, 2013).

26 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχη επισήμανση δάσκαλε! κι επειδή η επίγνωση αληθειών ευδοκιμεί, ανθίζει και καρποφορεί σε καθαρές συνειδήσεις, η αυτογνωσία και η κάθαρση των παθών, οφείλει να προηγείται της φιλοσοφικής ενατένισης. Χτίζουμε σε γερό και καθαρό έδαφος. Αλλιώς επιτυγχάνουμε απλά επικαλύψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μ.Βασίλειος αξιολογεί κάθε πλάσμα με βάση δύο αρχές: 1.ότι ο Θεός έπαλσε τα πάντα “καλά λίαν”, ως πολύ καλά – τέλεια για τα ανθρώπινα μέτρα, και 2. ότι “…ουδέν περιττόν ουδέ ελλείπον εν τοις κτισθείσι δυνατόν ευρεθήναι”, δεν μπορεί να βρει κανείς τίποτε περιττό ή άχρηστο στη φύση. Επίσης στην Εξαημερον λέει ο Μ. Βασίλειος: “Σπόροι που για εσένα άνθρωπε είναι δηλητήριο, αποτελούν θρεπτική τροφή για τα πουλιά και ουσίες που σε βλάπτουν είναι θεραπευτικές και ευεργετικές για τα ψάρια”Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο τη σκέψη του, μπορούμε ίσως να πούμε ότι ο Μ. Βασίλειος παροτρύνοντας τον άνθρωπο να διδαχθεί και να παραδειγματισθεί από τα φυτά και τα ζώα, δείχνει ότι αντιλαμβάνεται όχι αποκλειστικά ως άρχοντα, αλλά και ως οργανικό μέλος της φύσης. Μέσα στη ζωή του πελαργού βλέπει την φροντίδα των παιδιών προς τους γέροντες γονείς, την συμπεριφορά της τρυγόνας προβάλει ως παράδειγμα συζυγικής αφοσίωσης για άνδρες και γυναίκες. Παρατηρώντας την πρόσκαιρη ομορφιά των λουλουδιών, την αντιπαραβάλει με τον βραχύ χρόνο της ανθρώπινης ζωής και παίρνει αφορμή για να καταδικάσει την αυθαιρεσία των πολιτικών αρχόντων προς το λαό. Στον κόσμο της θάλασσας όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, ψέγει τη λαίμαργη επιθυμία για πλουτισμό.
    Αυτές τις μέρες που έρχονται σκέφτομαι όλο και περισσότερο λόγια των Πατέρων της εκκλησίας μας. Καλησπέρα στους φίλους του μπλοκ αλλά και στον δάσκαλο μας που πάντα με κάνει να σκέφτομαι έξω από το Πλατωνικό σπήλαιο που θέλουν να μας έχουν σε όλη την διάρκεια της ζωής μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από βροχερή Ήπειρο... Σήμερα είναι η δική μας μέρα όχι η προχτεσινή. Εχουμε από το πρωί βροχές και έντονες καταιγίδες. Συστημένο για εμάς το σημερινό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ παρά την θετική ενέργεια του post του κυρίου Ζιακόπουλου....θα γκρινιάξω...!!Λοιπον είδαμε περίπου 1000001 φωτογραφίαες και βίντεο....των επικεφαλής της πολιτικής προστασίας όπου προβλήθηκε το "επιτελικό κράτος" και τα ωραία μάχιμα μπουφανάκια της πολιτικής προστασίας.Και φυσικά οι περισσότεροι δεχθήκαμε καλώς η κακώς τα μνμ του 112.ΩΓΑΊΑ!!που ελεγε μια δασκάλα μου που δεν μπορούσε να πει το ρ,όμως ενα επιτελικό κράτος που θέλει να είναι σοβαρό και είναι κιόλας και πολύπαθο...καλά θα ήταν να ασχοληθεί σε ανύποπτο χρόνο με έργο και πραγματική δουλειά προκειμένου εξασφαλίσει ότι όταν έρθει το πρόβλημα έχει πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν αυτό να είναι ο καταλύτης για μία καταστροφή.
    Εχετε ποτέ ακούσει όλοι αυτοί να μιλούν για υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ ?το ξέρετε ότι η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση της Ε.Ε. με μόλις το 11% του δικτύου να έιναι κάτω από το έδαφος?θεωρώ ότι οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουν τι σημαίνει το υπέργειο δίκτυο σε περίπτωση πυρκαγιάς ,πλημμύρας εντονης χιονόπτωσης.
    Δεν θα τους ακούσετε δυστηχώς...και λεφτά η Ε.Ε. εγκρίνει και μάλιστα τα ζητά αυτά τα έργα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστά τα λέει ο Θωμάς. Αυτό το κράτος, θεός να το κάνει, μας επιφυλάσσει πολλά κακά. Δεν θέλω να γίνομαι αρνητικός και απαισιόδοξος, αλλά κάθε φορά που βλέπω ρεπορτάζ με τίτλο "έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός' θέλω να σπάσω την οθόνη. Δεν λύνεται κανένα θέμα με στημένα ρεπορτάζ, κάμερες και ψεύτικα έργα. Βρίσκεται σε εξέλιξη και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με τελείως αντιεπιστημονικούς και πρόχειρους τρόπους από ό,τι μαθαίνω. Δεν καταλαβαίνω πότε θα αρχίσουμε να επενδύουμε σε έργα και όχι σε ψευτομπαλώματα και επικοινωνιακά τερτίπια που μόνο κοστίζουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

      Διαγραφή
    2. Αν και συμφωνώ, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις με τα γραφόμενα σου, "Θωμά", εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχει αρχίσει το έργο υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ στα νότια προάστια της Αθήνας και όλη η λεωφόρος Αμφιθέας είναι σκαμμένη και στα δύο ρεύματα. Σε πολλά σημεία έχουν περάσει τα καλώδια και τοποθέτησαν και νέα πεζοδρόμια. Η σκόνη σηκώνεται, βέβαια, ακόμα για πλάκα, για να κινηθείς πεζός στην Αμφιθέας πρέπει να είσαι ένας μικρός Τεντόγλου, ώστε να περνάς τα σκάμματα, αλλά αξίζει τον κόπο η ταλαιπωρία.

      Τα αναφέρω όλα αυτά με αφορμή το σχόλιο σου, αλλά για να επισημαίνουμε και τα θετικά.

      Διαγραφή
    3. Καλά είναι τα λόγια τα μεγάλα αλλά έχετε σκεφτεί πόσο ορεινή και βραχώδης είναι η χώρα μας? Για να γίνει υπόγειο το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (το δίκτυο δεν ανήκει στη ΔΕΗ πλέον αλλά στη θυγατρική της) θα χρειαστούν όλα τα πακέτα ΕΣΠΑ. Από την άλλη τα αστικά δίκτυα έχουν δημοτικό φωτισμό, έχουν χρήματα οι δήμοι να βάλουν δικές τους κολώνες δημοτικού φωτισμού για να γίνει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ υπόγειο? Οπότε ξεχάστε το...

      Διαγραφή
    4. Eυχαριστώ ανώνυμε των 05.19...για την πληροφορία..μακάρι να έχει ξεκινήσει κάτι...!!Να σαι καλά και εσύ Marie p. δεν γίνεται να μας ζαλίζουν με το επιτελικό κράτος ...και να μην μας μιλάν καθόλου...για την ασφάλεια των υποδομών..."θωμάς"
      Με το συμπάθειο κύριε Ζιακόπουλε...από τις "καλύτερες" στιγμές του επιτελικού κράτους..ήταν κάτι φώτο Περιφερειάρχη...μία μέρα πριν την "Ελπίδα" με κάτι jeep και μηχανές τρισδιάστατες..και κάτι φωσφωριζέ..μπουφανάκια.....την επόμενη μέρα χάσαμε από το χιόνι..και τις μηχανές και τον Περιφερειάρχη.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Νώντα με κάθε σεβασμό...στα γραφόμενα σου,τα χρήματα κατ αρχήν που χρειάζονται πιθανώς να μην τα γνωρίζεις εσύ με ακρίβεια ουτε και εγώ....,από την άλλη τα κονδύλια της Ε.Ε. είναι...δικά μας λεφτά...που αποδίδονται στην Ε.Ε. από το Φ.Π,Α. ,το ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου είναι το πιο εύκολο...(δουλειά ενός νόμου η Υ.Α..) είναι,εφόσον αιτηθείς αυτά τα λεφτά..γι αυτό το έργο θα σου χορηγηθούν άμεσα...για το ξεχάστε το συμφωνώ....στην χώρα του μετρίου....και του προεκλογικού χρόνου δυστηχώς δεν περιμένω τπτ....αλλά θα γκρινιάξω.Τα λόγια τα μεγάλα...μας αξίζουν...φίλτατε....ως δικαίωμα μας."θωμάς"

      Διαγραφή
  5. Του ανταποκριτή μας….
    Καμένα Βούρλα, 14/4/2024: Ο καιρός τη Mεγάλη εβδομάδα αλλά και το Πάσχα, σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία θα είναι άστατος με βροχοπτώσεις, με τον υδράργυρο να πέφτει σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες κοντά δηλαδή από 19 με 23 βαθμούς Κελσίου. Τα στοιχεία δεν θα είναι επικίνδυνα ωστόσο θα έχουμε έναν άστατο καιρό με βροχοπτώσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα που θα κρατήσει μέχρι και το Πάσχα.
    Καμένα Βούρλα, 21/4/2024: την περίοδο του Πάσχα ο καιρός θα περιλαμβάνει αρκετά σκαμπανεβάσματα, ωστόσο σε γενικές γραμμές θα είναι αίθριος. Επομένως, οι συνθήκες των γιορτών θα είναι ιδανικές, την ώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ετέρου ανταποκριτή μας: Πολικός αροχείμαρρος θα χτυπήσει την Ελλάδα!
    Δύσμοιρος πολίτης αυτής της χώρας: Σταματήστε τις ανοησίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ζιακόπουλε το βρισίδι που είδα σε σχόλια κάτω από προγνώσεις γνωστού "μετεωρολόγου' μεγάλου καναλιού τις προάλλες δεν είχε όρια! Δεν είμαι υπέρ του υβρεολογίου και της τοξικότητας μέσω των social media, ωστόσο δίνει μια εικόνα περί των συναισθημάτων που προκαλούνται στον απλό κόσμο.

      Διαγραφή
    2. Χάχα χάχα έτσι ακριβώς, πάει η κολοτούμπα σ'άλλο τόπο!
      Και όμως, όλοι αυτοί που έχουν αρχίσει εδώ και 10 μέρες και μας προβλέπουν τον καιρό της Μ. Εβδομάδας(που πολύ πιθανόν πάλι θα ξανά αλλάξουν την εκτίμησή τους) έχουν πολύ κόσμο που τους παρακολουθεί και κρέμονται από τα χείλη τους.
      Δυστυχώς ο άνθρωπος και ειδικά ο Έλληνας ζει και ηδονίζεται για κάτι τέτοια...

      Διαγραφή
    3. Φώτη υπάρχει κόσμος που δεν πολυασχολείται με τον καιρό και δεν γνωρίζει από μετερολογικούς όρους ούτε οτί οι ασφαλείς προγνώσεις διαρκούν 3-4 μπροστά.Ετσι είναι εύκολο να πέσει θύμα των παχιών λόγων που λέγονται για εντυπωσιασμό χωρίς όμως να φέρουν αξία.

      Διαγραφή
    4. Το καταλαβαίνω φίλε μου, και εδώ μπαίνει η αυστηροποίηση με την επιβολή νόμων και ποινικών ευθυνών σε όσους αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις ακόμη και σε sosial media.
      Και δεν αναφέρομαι μόνο σε προγνώστες καιρού η μετεωρολόγους,αλλά πολύ περισσότερο σε όλη την σάπια δημοσιογραφία που ταλανίζει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια,με βαρύγδουπους τίτλους και εκφράσεις που ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν την σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν.
      Ασχολούμαι με την επιστήμη της μετεωρολογίας,το κλίμα και την πρόβλεψη φαινομένων επί 15 και βάλε συναπτά έτη.
      Έχω φτάσει πιά στο σημείο που παρότι δεν διαθέτω πτυχία μετεωρολογίας καθώς η κατάρτισή μου είναι εντελώς διαφορετική από το αντικείμενο αυτό,κάποιες φορές να γυρίζω την πλάτη και να αδιαφορώ παντελώς στις μπούρδες που γράφονται και κάποιες άλλες να γίνομαι έντονα καυστικός αδιαφορώντας τι θα πει ο καθένας.
      Φαντάζομαι την ατελείωτη υπομονή που έχει ο Δάσκαλος με τόσα χρόνια εμπειρίας και γνώσης όταν ακούει όλα αυτά και καταφέρνει να αντιδρά κατά την άποψή μου,αρκετά ήπια...

      Διαγραφή
  7. Ο καιρός του Πάσχα πάντα είναι δυσκολότερος θεωρώ, στην πρόγνωση του αρκετές μέρες πριν σε σχέση με Χριστούγεννα κτλ. Η ισχνή προγνωσιμοτητα της εποχής, αδύναμα βαρομετρικά που είναι φτερά στον άνεμο των υποτροπικών διαθέσεων και αλλάζουν πορεία κάθε μέρα...αν δεν έρθει Σάββατο του Λαζάρου δεν μπορούμε να ξέρουμε τίποτα για το Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι όμως έβγαλαν πρόγνωση για βροχές την μέρα του πάσχα όπως και για τα χριστούγεννα που έδιναν βροχές και χιόνια 20 μέρες νωρίτερα από αυτά και το τελικό αποτέλεσμα ήταν να έχει λιακάδες.

      Διαγραφή
  8. ------Το "φιλοσοφείν " σε συναλληλία με το "γεωμετρείν ". Οι έννοιες κατά Πλάτωνα.
    -------Ιδιαιτέρως διδακτικός ο αλληγορικός " μύθος του σπηλαίου" στον Πλάτωνα.
    ------Μήπως ,κατά μίαν έννοια, ο άνθρωπος καλώς έκανε και προοδευτικά εξετράπη , έντινι μέτρω, του " κατά φύσιν ζειν " ;..
    ------- " Χαίρε η φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα,
    χαίρε η τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα ". Αλήθεια ,γιατί διαφοροποιεί ο ποιητής -υμνογράφος τα ρήματα ;.
    -----------Αγαπητέ Γιάννη ......Παραμυθένιε ,ο εδώ ταχυδρόμος ούτε παραλαμβάνει ,ούτε παραδίδει "συστημένα" . Να δούμε πότε θα περάσουμε στην .....αταξική μετεοκοινωνία !!!. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας! Είμαι και εγώ ένας μακροχρόνιος ακόλουθος της ιστοσελίδας σας και η σημερινή σας ανάρτηση με ώθησε να γράψω. Έχετε απόλυτα δίκιο, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα που μόδα έγινε η <>,οι έννοιες επιστήμη & φύση καταπατούνται καθημερινά. Η ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα ,αντί να λειτουργεί ως τροφή για σκέψη, λόγω της νοοτροπίας μας, έχει δημιουργήσει έναν ιδιότυπο στρατό ημιμαθών ,που προσπαθούν μάλιστα να επιβάλουν τις απόψεις τους ,έχοντας πρωτίστως πείσει τον εαυτό τους ότι επειδή διάβασαν 2-3 άρθρα ,μπορούν να θεωρούνται <>. Όσον αφορά την φύση και τον σεβασμό σε αυτή, αρκεί να παρακολουθήσουμε την συμπεριφορά ,ιδιαίτερα των ανθρώπων των πόλεων σε οποιοδήποτε <> πρασίνου υπάρχει στις πόλεις τους ,χρησιμοποιώντας τον ως το <> σημείο εναπόθεσης των απορριμμάτων τους, προκειμένου να κρατούν καθαρούς τους προσωπικούς τους χώρους (όπως πχ των αυτοκινήτων τους).Συγνώμη εάν κούρασα…. Με εκτίμηση Αντώνης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη σύγχρονη εποχή είναι όλο και πιο συχνός ο εναγκαλισμός επιστήμης - εξουσίας, που προκαλεί σε ένα βαθμό και τη δυσπιστία.

      Διαγραφή
  10. Έρχονται 35αρια,σκόνη , βροχές, υγρασία κλπ. σύμφωνα με τον κ. Τετραφύλλια πως τον λένε. Πάνε τα τριφύλλια με λίγα λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό, Δάσκαλε.
      Ημέρα της γης σήμερα και κολοκύθια τούμπανα, ή, αν προτιμάτε, με τη ρίγανη.

      Διαγραφή
    2. Ma , Τσατρα φύλλιας είναι το ακριβές όνομα .Με πρώτο συνθετικό το ίδιο με το του επιρρήματος "τσάτρα -πάτρα" ,προερχομένου από το Τούρκικο "catra-patra" ,προερχομένου από το Ελληνικό -Μεσαιωνικό "σάταλα -πάταλα " (αντιδάνειο) .

      "Πού να βρώ την ψυχή μου,
      το τετράφυλλο δάκρυ ".
      Το απέδωσαν πολλοί ,ουδείς όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης .------====Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Θα προτιμούσα με τη ρίγανη , αν και δε με αφήνουν αδιάφορο και τα "κολοκύθια εις το πάτερον".
      Βλ. και την έκφραση : " Έτερον εκάτερον ,κολοκύθια εις το πάτερον " ! - --------------======Π.Α.

      Διαγραφή