Το «απολωλός» χαμηλό!



Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η περιοχή μας θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ψύχρα θα είναι αισθητή κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (10 & 11/4), δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού, βροχές στη χώρα δεν αναμένονται τουλάχιστον ως την Κυριακή (14/4). Επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι Β-ΒΑ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. 

42 σχόλια:

  1. Εγώ τι να πω!
    Ότι στην Κύπρο αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες ενώ προχτες έπεσε χαλάζι σε πολλές περιοχές;
    Ότι στη μεση Ανατολή αναμένονται καταιγίδες;
    Ότι στη βόρεια Αίγυπτο σήμερα βρέχει καταρρακτωδώς; Η ότι αύριο στην έρημο της Αλγερίας περιμένουν καταστροφικές καταιγίδες;
    Παντου βρέχει εκτός από την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη. Κάτι φαινόταν για σήμερα αλλά κατευθειαν η «κανονικοτητα» αποκαταστάθηκε με τις γνωστές ξηρό θερμικές συνθήκες να κυριαρχούν και παλι. Έτσι για να μην κακόμαθαίνουμε.
    Υπομονή θα πω και κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε Γιάννη. Δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά ο τροχός για την Κρήτη. Πάει, να το ξεχάσουμε το κλίμα του ξέραμε. Η ανακατανομή υετού που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή, έστειλε όλο τον καλό υετό πολύ ανατολικότερα ή νοτιότερα της Κρήτης. Η Κύπρος, καθώς και η Εγγύς και Μέση Ανατολή ζουν μια νέα χρυσή εποχή βροχοπτώσεων. Τα λέω εδώ και πολλά χρόνια στους φίλους καιρόφιλους της Κρήτης, αλλά δεν πείθονται. Ιδού και οι αποδείξεις πλέον.

      Διαγραφή
    2. Η τοποθέτηση σας στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

      Διαγραφή
    3. Η επιστημονική τεκμηρίωση είναι ότι όλα συμβαίνουν λόγω ανόδου θερμοκρασίας και αιτιολογουνται ετσι.Αρα ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει

      Διαγραφή
    4. Δεν ξέρω αν στερείται η όχι αλλά αυτή τη στιγμή είναι η πραγματικότητα.
      Δεν γίνεται να βρέχει τόσο πολύ στην Κύπρο στο Ισραηλ και στην Αίγυπτο και εμείς να έχουμε 1,5 μήνα να δούμε βροχή. Και δεν είναι μόνο η Κρήτη. Άμα πιάσουμε όλες τις περιοχές της Ελλαδας θα πρέπει να γραφω μέχρι αύριο.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  2. Πάλι άρχισαν οι γκρίνιες για τον καιρό;
    Καταλαβαίνω πως υπάρχει ανομβρία,και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αλλά δεν μπορεί τώρα να μετατρέψουνμε το blog σε ένα ατελείωτο ηπειρώτικο μοιρολόι και να βγάζουμε τα απωθημένα μας εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί Ηπειρώτικο παρακαλώ !. Χάθηκε το Μανιάτικο ,που είναι αυθεντικότερο και πιστοποιημένο ; . =====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. *σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή

      Διαγραφή
    3. Μανιάτικο!!
      Ακόμα ένας λόγος που σας συμπάθησα περισσότερο =====Π.Α.
      Έχω μια γιαγιά που κατάγεται από τον Κότρωνα Μάνης.
      Την καλησπέρα μου σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
  3. Αχ βρε Γιάννη πόσο δίκιο έχεις! Αλλά που να το βρεις.Και όχι μόνο εσύ. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέπω και προδρομικά μελτέμια πριν μεσιάσει ο Απρίλης! Καλά πάμε! Όλα φυσιολογικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει σχέση η διάταξη των ημερών αυτών με την διάταξη των συστημάτων το καλοκαίρι. Ούτε οι θερμοκρασίες της θάλασσας και του άερα. Κακώς λοιπόν μιλάτε για μελτέμι, έστω και προδρομικό.

      Διαγραφή
  5. Για λίγα δευτερόλεπτα,βλέποντας τον χάρτη με την επισήμανση του απολωλότος , αναθάρρησα ,θεωρώντας ότι κάτι καλό μας επιφυλάσσει.
    Διαβάζοντας το κείμενο , προσγειώθηκα.........! . -----=====Π.Α.
    Υ.γ. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από την επιτέλους ανοιξιάτικη Στοκχόλμη .Μεγιστη πάνω από 13-14c πραγματική απόλαυση .Οσο για τη θέρμανση εδώ από οσο γνωρίζω χρησιμοποιούν γεωθερμία …και σε σχέση με Ελλάδα θεωρώ βγαίνει πιο οικονομικά φίλε <>.Μάκης από Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου θύμισε τέλη δεκαετίας 80 το "απολωλός χαμηλό" όταν είμουν παιδί ...που είχε γίνει πρόβλεψη για βροχές και δεν ήρθαν καθόλου....και τότε στο βραδινό δελτίο καιρού της ΕΡΤ (δεν θυμάμαι ποιος μετεωρολόγος ήταν) απολογούμενος είπε ότι οι βροχές που περιμέναμε στην χώρα μας δεν ήρθαν γιατί το βαρομετρικό χαμηλό που περιμέναμε τελικά κινήθηκε προς τις ακτές της βορείας Αφρικής...μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό και έχει χαραχθεί στην μνήμη μου, ενώ ταυτόχρονα ως παιδί είχα νιώσει απογοήτευση που δεν ήρθαν οι βροχές...γενικά τα χαμηλά αυτά τις Κεντρικής Μεσογείου στις μεταβατικές εποχές της Άνοιξης και του φθινοπώρου είναι αρκετά δύσκολα στην πρόβλεψη γιατί καραδοκεί ο κίνδυνός της οπισθοδρόμησης προς τα δυτικά...

    Με εκτίμηση
    Τόλης Δημήτριος -Αχαρναί Αττικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κατάσταση στην Κρήτη, όσο και αν είναι δυσοίωνη, δεν είναι πρωτοφανής. Ας μην επαναλάβω την λίστα με τις έντονες ξηρασίες που έχομε ζήσει στην Κρήτη διαχρονικά, οι οποίες τις περισσότερες φορές ήταν κοινές και σε όλο το Αιγαίο και στη Νότια Ελλάδα και οδήγησαν σε λιτανείες, ομαδικές μεταναστεύσεις κ.ά. Φέτος μάλιστα, ίδια ή και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στη ΝΑ Ιταλία -Σικελία, στην ανατολική Ισπανία, ακόμη και στη Νότια Γαλλία, περιοχές όπου ήδη έχουν επιβληθεί πρωτοφανείς περιορισμοί στο νερό. Οντως βρέχει πολύ στην άκρα Α-ΝΑ Μεσόγειο, όπως έγινε και με τα άλλα χαμηλά που πέρασαν από την Ελλάδα προς τα ΝΑ αλλά φέτος ήταν ασθενικά και επηρέασαν ξώφαρτσα μόνο την Κρήτη ενώ ήταν πλουσιοπάροχα για εκεί. Όμως δεν δέχομαι τις γενικότητες ότι τελειώσαμε, δεν ξαναβρέχει κλπ. Η κανονικότητα ή και έντονα φαινόμενα θα ξανάρθουν στο νησί, εξάλλου το 2019 και λιγότερο το 2020, 2021, δεν είναι δα και μακρυά. Είναι κατανοητή η βραχεία μνήμη ή η άγνοια σε τέτοια θέματα, ιδίως όταν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί με την μετεωρολογική ιστορία ενός τόπου, αλλά τόση απογοήτευση και μάλιστα από μη αγρότες την θεωρώ τουλάχιστον υπερβολική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, κ. Στυλιανάκη.

      Διαγραφή
    2. Άλλη μια φορά που συμφωνώ απόλυτα.

      Διαγραφή
    3. Mε όλο τον σεβασμό, κ. Στυλιανάκη, αλλά μην δικάζουμε και τα συναισθήματα του κόσμου. Άλλωστε, όταν συνέχεια τους λένε ότι αν κάνει από τώρα τόση ζέστη, θα καούμε το καλοκαίρι και για ερημοποίηση της Κρήτης, απογοήτευση θα νιώσουν. Να παρατηρήσω, επίσης, ότι επειδή διαβάζω ανελλιπώς ξένο τύπο, οι "πρωτοφανείς περιορισμοί", που έχουν επιβληθεί στη Βαρκελώνη είναι ότι έκλεισαν οι δημόσιες πισίνες. Μην νομίζει, δηλαδή, ο κόσμος ότι υπάρχει δελτίο στο νερό ή κάτι παρόμοιο.

      Τι να πουν και σε μεγάλα τμήματα της Ρωσίας και του Καζακστάν, τότε, που μολύνθηκε το νερό, λόγω υπερχείλισης του Ουράλη ποταμού από το λιώσιμο του πάγου και των χιονιών και χιλιάδες άνθρωποι πίνουν πλέον εμφιαλωμένο, κάνουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και περιμένουν στις πλημμυρισμένες πόλεις τους να υποχωρήσει το φαινόμενο κατά τις 20 Απριλίου.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Βρε άνθρωπε του Θεού εδώ έχουμε καεί στην Θράκη με πρωτοφανεις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και έχουμε ξεραθεί από την ανομβρία καθώς οι αγρότες μας ποτίζουν για να σπειρουν καλαμπόκι, ηλίανθο κλπ και εσύ τσαμπουνας μονίμως ιστορίες για αγρίους για παγωνιες, λιώσιμο χιονιού πάγων

      Διαγραφή
    5. Kαι στη Θεσσαλία είναι ακόμα πολλά σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις κάτω από τα βρωμόνερα του Daniel, αγαπητέ. Έχασαν δικούς τους ανθρώπους, εκατομμύρια ζώα, εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κι εσείς γκρινιάζετε για το πότισμα. Μην βλέπετε μόνο τη μία όψη του νομίσματος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Αντιπερισπασμός για έωλη δημιουργία εντυπώσεων.

      Διαγραφή
  9. Eυχαριστώ Μάκη,,,,,γεωθερμία δεν την ήξερα και την googlara....πολύ ενδιαφέρουσα...καθαρή...ενέργεια....και απρόσκοπτη παοοχή της.
    Όσο αφορά....το χαμηλό που μας άφησε....μένω στα γραφόμενα του κυρίου Ζιακόπουλου και τίς θερμές θάλασσες και την εξ των εσω θέρμανση παρατηρείστε στον χάρτη ότι εχουμε ανικυκλωνική διάσπαση της τράφ από θερμό αντικυκλώνα του Αντλαντικού,ομοίως το χαμηλό της Ανατολικής Μεσογείου εφθασε εκεί μεσω της πίεσης της αντικυκλώνικης σφήνας των Βαλκανίων που έχει σαν βάση της την θερμή ράχη ...της Κεντρικής Μεσογείου.
    Τέλος εφόσον δεχθούμε τις θερμές θάλλασες από τα δυτικά....νομίζω ότι θα έχουμε πολλές περιπέτειες τα επόμενα χρόνια...μόνο παρήγορο...είναι ότι το βασικό χαρακτηριστικό του θερμού αέρα δεν είναι η κατά μεσηβρινό η κατά πλάτος....διάχυση του αλλά η καθ ύψος....ανάπτυξη του.....εδώ ίσως έχουμε το επόμενο επεισόδιο..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο- Μέση Ανατολή, μήπως είναι η μετατόπιση του Σιβηρικου ανατολικότερα; Λέω εγώ τώρα με αυτό που αντιλαμβάνομαι.
    Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τον Ιούνιο του 2023 όλοι οι μήνες ήταν θερμότεροι από τον μέσο όρο τους, όπως επισημαίνει η Le Monde. Ο Μάρτιος του 2024 ήταν κατά 1,68 βαθμούς θερμότερος από τα επίπεδα της περιόδου 1850-1900, ενώ η θετική απόκλιση τους 12 τελευταίους μήνες ήταν +1,58 βαθμοί σε σχέση με τον 19ο αιώνα. Πάνω, δηλαδή, και από το όριο του +1,5 βαθμού που είχε τεθεί στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

    Ωστόσο, αυτές οι θετικές ανωμαλίες θα πρέπει να καταγραφούν για μία 20ετία, έτσι ώστε να θεωρηθεί ότι αφορούν το κλίμα και όχι τον καιρό μίας χρονιάς, διευκρινίζει η Samatha Burgess από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Copernicus. H ίδια, βέβαια, προσθέτει ότι είμαστε κοντά στα όρια, καθώς και η θερμοκρασία των ωκεανών ήταν η πιο ζεστή όλων των εποχών τον Μάρτιο με 21,07 βαθμούς (δεν υπολογίζονται οι τιμές κοντά στους πόλους).

    "Είναι απίστευτα ασυνήθιστο και αυτή η υπερθέρμανση απειλεί και τη θαλάσσια ζωή, ενώ εκλύει και περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να είναι πιο έντονες οι βροχές και οι καταιγίδες και μειώνει την απορρόφηση αερίων του θερμοκηπίου, που στο 90% παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες", αναφέρει, επίσης, η Samantha. Επιπλέον, λειψυδρία βιώνουν το Βιετνάμ, η Καταλονία (η Βαρκελώνη όπου έκλεισαν τις πισίνες και τα ποτιστικά στα πάρκα) και τα νοτιότερα τμήματα της Αφρικής. Μάλιστα, μετά το Μαλάουι και τη Ζάμπια, απειλούνται με λιμό 2,7 εκ. άνθρωποι στη Ζιμπάμπουε.

    Η Μπογκοτά (πρωτεύουσα της Κολομβίας) έβαλε δελτίο στο πόσιμο νερό και οι φόβοι για λειψυδρία κυριαρχούν στην προεκλογική περίοδο στο Μεξικό. Βίοι αντίθετοι στη Ρωσία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία που πλήττονται από μεγάλες πλημμύρες. Ωστόσο, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε κάθε καιρικό φαινόμενο πρέπει να αποδεικνύεται από επιστημονικές έρευνες. Είναι, όμως, κοινά αποδεκτό ότι η υπερθέρμανση αυξάνει την υγρασία (μέσω της εξάτμισης υδρατμών) στην ατμόσφαιρα και την ένταση των βροχοπτώσεων.

    Από τον Ιούνιο του 2023, η γη βρίσκεται υπό την επίδραση του φαινομένου Ελ Νίνιο, που γενικά ανεβάζει τις θερμοκρασίες. Το πικ του ήταν τον Δεκέμβριο, αλλά ακόμα ανεβάζει τις θερμοκρασίες. Αργότερα μέσα στο 2024 αναμένεται να επικρατήσει το Λα Νίνια, μετά από μία ουδέτερη περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

    Το 2023 αυξήθηκαν, επίσης, περαιτέρω οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και μονοξειδίου του αζώτου, των τριών αερίων του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα. Αυξήθηκαν, έστω και κατά 0,1%, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 2022 και 2023, φτάνοντας τους 35,8 γιγατόνους. Τα ψάρια του Σαρωνικού δεν επηρεάζονται, πάντως, από τις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι όπως τα βλέπω τουλάχιστον...
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2024/04/09/mars-devient-le-dixieme-mois-consecutif-a-battre-son-record-de-temperature-sur-terre-et-en-mers_6226771_3244.html
    B. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άνοιξαν οι ουρανοί στην Κύπρο με πανίσχυρες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.
    Σφοδρή κακοκαιρία και με διάρκεια θα έλεγα.
    Εμείς εδώ σήμερα πλην της πρωινής ψύχρας, λιακάδα και 26αρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν δούμε σε μακροσκοπική κλίμακα το ζήτημα του κρητικού κλίματος, η Κρήτη έχει χάσει τα τελευταία 30-40 χρόνια ένα σημαντικό ποσοστό του υετού που είχε παλιότερα - επαναλαμβάνω, σε μακροσκοπικό επίπεδο. Το αν υπάρχουν σκόρπιες καλές χρονιές (ακόμη και πολύ πρόσφατες) δεν αλλάζει το γενικό μοτίβο και τη γενική τάση, που είναι αμφότερα σε πτωτική τροχιά ως προς τον υετό. Επίσης, η αναλογία καλών και κακών υδρολογικών περιόδων εντός μιας δοσμένης δεκαετίας ή εικοσαετίας έχει μεταβληθεί επί τα χείρω πλέον, καθώς είναι 50% καλές-50% κακές, ίσως και 40% καλές-60% κακές, ενώ παλιότερα αυτή η αναλογία ήταν σαφώς υπέρ των καλών (π.χ. 70-30 ή και 80-20). Αντίστοιχα έχει συρρικνωθεί αισθητά - αν όχι δραματικά - η λεγόμενη υγρή-βροχερή περίοδος του έτους, η οποία ενώ κάποτε άρχιζε στα σίγουρα τον Οκτώβριο και έληγε τον Απρίλιο, τώρα πλέον τείνει να καθιερωθεί να αρχίζει το Νοέμβριο ή και τον Δεκέμβριο και να λήγει το Μάρτιο ή και τον Φεβρουάριο. "Πακέτο" με αυτές τις αλλαγές έχουν επηρεαστεί και οι ετήσιες μέρες υετού, οι ετήσιες μέρες νέφωσης και οι ετήσιες μέρες ηλιοφάνειας στο νησί. Οι πρώτες και οι δεύτερες είναι σαφέστατα λιγότερες κατά μέσο όρο, ενώ οι τρίτες σαφέστατα αυξημένες. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολύ μεγάλη αύξηση των μέσων τιμών θερμοκρασίας στην Κρήτη, μηνιαίων αλλά και ετήσιων, συγκρινόμενων με εκείνες προ 30 ή 40 ετών. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα νέο θερμοκρασιακό προφίλ, πολύ διαφορετικό σε πολλές επιμέρους παραμέτρους σε σχέση με το παρελθόν (π.χ. αριθμός ημερών με τροπικές νύχτες, ημέρες με μονοψήφιες ελάχιστες ή μέγιστες στις πόλεις κλπ.). Όσοι ζούμε εδώ και πολλές δεκαετίες στην Κρήτη και παρατηρούμε στα σοβαρά τον καιρό, έχουμε ζήσει στο πετσί μας όλες αυτές τις αλλαγές και καλό θα ήταν όσοι αμέσως σπεύδουν να μας κατηγορήσουν ως υπερβολικούς, αδαείς ή αμνήμονες να το σκεφτούν ξανά και να ψάξουν με λίγο πιο επιστημονικό και αναλυτικό τρόπο το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία όλα αυτά. Εγώ αναφέρομαι ότι παράλληλα με την πτώση των ημερών υετού στην Κρήτη έχει αυξηθεί ο υετός στη Μέση Ανατολή. Το ότι έχουν μειωθεί οι μέρες υετού έχει συμβεί σε όλη την Ελλάδα όπως και ότι έχει αυξηθεί η μέση θερμοκρασία. Όμως το ότι στην Κύπρο και τη Μέση ανατολή έχει αυξηθεί η βροχόπτωση στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Στα έτη που έχει el ninio πολλες φορές βλέπουμε στη Μέση Ανατολή αυξημένο υετό, όμως γενικευμένη διαπίστωση ότι η Μέση Ανατολή έχει πιο πολλές βροχές δεν μπορεί να γίνει .Ειδικά το Ιράν έχει διατυπώσει ότι αντιμετώπισε σοβαρές ξηρασίες τα περασμένα χρόνια. Για να διατυπωθεί μια εικόνα για την τάση του υετού θέλει δεκαετίες παρακολούθησης. Ακόμα και στην Καλιφόρνια που έχει διατυπωθεί ότι η κλιματική αλλαγή συνδέθηκε με τη γιγαντιαία ξηρασία των περασμένων ετών, τώρα διατυπώθηκε ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται με τα γιγαντιαία ποσά κατακρημνίσεων φέτος και πέρυσι. Η σύνδεση κλιματικής αλλαγής και ολικού ποσού υετού είναι περίπλοκη.

      Διαγραφή
    2. Είστε ο καθηγητής κ. Λουπάσης, που έγραφε και παλιότερα στο blog, αγαπητέ Παναγιώτη; Σχετικά με την Κρήτη, δεν νομίζω ότι έχει σε καμία περίπτωση θέμα με τη λειψυδρία, ανάλογο της Βαρκελώνης, όπου έχουν ληφθεί και μέτρα.

      Κι εκεί, όμως, το πραγματικό πρόβλημα είναι ο υπερβολικός τουρισμός που πιέζει πόρους και υποδομές και έχει προκαλέσει ακόμα και διαδηλώσεις από τους ντόπιους, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια. Οξύτερο είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα στη Ίμπιζα, όπου μάγειρας στο επάγγελμα αποκάλυψε ότι μένει στο αμάξι του, επειδή έχουν εκτοξευτεί τα ενοίκια., λόγω του υπερβολικού τουρισμού. Και δεν είναι ο μόνος.
      https://www.bbc.com/news/business-68730891

      Από όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων το αν μία πόλη / περιοχή / νησί θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας και όχι μόνο η ανομβρία. Και ο Βόλος είχε (έχει;) θέματα με το νερό,. αλλά για άλλους λόγους, ενώ στη θέση σας θα ανησυχούσα πιο πολύ για το γεγονός ότι η Κρήτη που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, έμεινε π.χ. με 4 από 5 ΜΕΘ στο Λασίθι και με 52 από 62 μόνιμους νοσοκομειακούς γιατρούς.
      Με εκτίμηση,
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Κανείς δεν είπε ότι οι βροχές δεν έχουν τάση μείωσης (και στην Κρήτη), που τα δύο τελευταία χρόνια έχει γίνει επικίνδυνη και ότι η θερμοκρασία δεν αυξάνεται στα πλαίαια της κλιματικής αλλαγής. Απλά, η μείωση των βροχών την τελευταία διετία δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Τα στοιχεία που έχω – τουλάχιστον για τα Χανιά – όχι μόνο από το 2000 αλλά από τις αρχές του 20ού αιώνα και τα περιγραφικά και βιβλιογραφικά στοιχεία για τους προηγούμενους αιώνες, δείχνουν καθαρά αυτό που όλοι ξέρομε αλλά ξεχνάμε υπό την πίεση του παρόντος, δηλαδή πως φαινόμενα ακόμα πιο έντονης και γενικευμένης ξηρασίας επαναλαμβάνονται περιοδικά και όσα έγιναν θα ξαναγίνουν. Για την Κρήτη παραπέμπω στη μελέτη των Jeanne GROVE - Annalisa CONTERIO "The climate of Crete in the sixteenth and seventeenth centuries", 1995 και για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια γενικά βλ. προχείρως εργασίες Ι. Τελελή «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ» που ο κ. Ζιακόπουλος μου υπέδειξε παλαιότερα, Δημ. Και Μαρίας Παπανικολάου «Παλαιοκλιματικές αλλαγές, Επιτροπή μελέτης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής», 2011 ιδίως σ. 22, Ελένης Ξοπλάκη κ.ά Modelling Climate and Societal Resilience in the Eastern Mediterranean in the Last Millennium», Human Ecology, 2018, συλλογική εργασία Ε. Ξοπλάκη, Παν. Μαχαίρα και JUERG LUTERBACHER "Variability of climate in meridional Balkans during the periods 1675–1715 and 1780–1830 and its impacts on human life", Climate Change, 2001, σ. 581-614, άλλη συλλογική εργασία Ξοπλάκη, Ι. Τελελή, Dominik Fleitmann, Juerg Luterbacher, Sebastian Wagner, John Haldon, Eduardo Zorita, Andrea Toreti και Adam Izbebski "The Medieval Climate Anomaly and Byzantium : A review of the evidence on climatic fluctuations, economic performance and societal change", Quaterary Science Reviews, 2015, κ.ά. κ.ά.

      Διαγραφή
    4. Η Μεσόγειος, η θερμοκρασία και ο Βαγγέλης δεν δένονται με σχοινιά!
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
  14. Στο 22% έφτασε η χιονοκάλυψη φέτος τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, προφανώς κατά τις δύο κακοκαιρίες στο τελευταίο δεκαήμερο του (20-22 και 28-31/1/24). Περίπου το 20% της επιφάνειας στη χώρα μας ήταν, επίσης, καλυμμένο από χιόνι και στα μέσα Δεκεμβρίου, απ' ό,τι διακρίνω στο γράφημα του meteo.gr. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η χιονοκάλυψη ξεπέρασε τον μέσο όρο της περιόδου 2004-23, αλλά από τα μέσα Φεβρουαρίου υποχώρησε κάτω από το 3%.

    Και σε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό βρίσκεται σήμερα, μάλιστα, από τις 21 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου μειώθηκαν στο μισό (από 1.450 σε 720 τετρ. χιλιόμετρα) οι εκτάσεις που είναι καλυμμένες με χιόνι στη χώρα μας.

    Μία κακή χρονιά ήταν, βέβαια, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην 20ετία 2004-23 η χιονοκάλυψη είχε φτάσει κάποιους χειμώνες στο 80% (Ιανουάριος), στο 75% (Φεβρουάριος) και στο 60% (Δεκέμβριος). Και τον Μάρτιο κάποιους χειμώνες η χιονοκάλυψη είχε αγγίξει το 40%, ενώ τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο το 10%.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3193
    B. ΣΠ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η αλήθεια για τις αλλαγές στο κλίμα βρίσκεται στους κινητούς μέσους όρους όλων των κλιματικών παραμέτρων. Όποιος θέλει μπορεί να βρει τα διαγράμματα με τους κινητούς μέσους όρους για να διαπιστώσει τι συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μέσοι όροι των κλιματικών παραμέτρων αλλάζουν διότι το κλίμα της γης ποτέ δεν ήταν σταθερό από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης γη.Από εκεί προκύπτουν οι διάφορες εποχές των παγετώνων,και οι αντίστοιχες θερμές περίοδοι.
      Τίποτα δεν είναι σταθερό το κλίμα πάντοτε άλλαζε λόγω μιας σειράς διάφορων παραγόντων όπως οι αυξομειώσεις της έντασης της ηλιακης ακτινοβολίας,οι εκρήξεις υπερηφαιστείων και στο τώρα,λόγω των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

      Διαγραφή
  16. Κύριε Ζιακόπουλε κατάγεστε από το χωριό πυξαριά της κόνιτσας που βρίσκεται δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Κατάγομαι από το χωριό Αμάραντος που και αυτό βρίσκεται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

      Διαγραφή
  17. Ένα έχω να πω.
    Αυτό που γίνετε φέτος στη χώρα μας προσωπικά δεν το έχω ξανά ζήσει.
    Τα χαμηλά που μας πλησιάζουν συνεχώς στρίβουν και όπου φύγουν φύγουν.
    Ίσως ο Απρίλης σπάσει ρεκόρ ανομβρίας και ζέστης στο τέλος του με αυτά που βλέπω.
    Έχουμε τον πόνο μας εμείς οι καιρόφιλοι έχουμε και μερικούς να μας πείθουν ότι όλα είναι καλά.
    Έλεος κάπου..
    Ήδη και η διαταραχή στις 16 με 18 που φαινόταν ισχυρή, τείνει προς ψίχουλα με κάποια πτώση μόνο της Τ σε φυσιολογικά επίπεδα.
    Να δούμε τελικά τι θα γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη απογοήτευση ο Απρίλιος. Φύγαμε και Μάιο και βλέπουμε.

      Διαγραφή
    2. Για τις 17-20 του μηνός φαίνεται οτι θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές στην χώρα.Μένει αν συνεχίσει να διατηρηθεί στις προβλέψεις.

      Διαγραφή
  18. Δάσκαλε ευχές για χρόνια πολλά στον γιο σου για την ονομαστική γιορτή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ και ανταποδίδουμε, Νώντα. Εμείς, δεν ξέρω πώς και γιατί, γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε κι εγώ παρομοίως! Πίστευα ότι η παράδοση που κρατούσε από τον παππού μου είχε να κάνει με την τοπική γιορτή (Υπαπαντή είναι η πολιούχος της Καλαμάτας). Τώρα με βάζεις να το ψάξω...

      Διαγραφή