Η ψύχρα σίγουρη, ο πολύς υετός στη Δ-ΒΔ αβέβαιος!

Για τη φουφού είναι νωρίς, αλλά τη ρότα του ο καιρός την αλλάζει!
Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, κινούνται από τον Ατλαντικό προς τη Δ. Ευρώπη. Για τη χώρα μας, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στα Β-ΒΑ Βαλκάνια και την Πέμπτη θα κινηθεί προς την περιοχή μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μας θα είναι οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο. 


Την Πέμπτη (17/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Α. Στερεά-Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και κατά τόπους στις Κυκλάδες, τα Κύθηρα, την Κρήτη και το Καρπάθιο Πέλαγος 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα ανατολικά και τα βόρεια θα είναι αισθητή. 

Την Παρασκευή, (18/10), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η σταδιακή εξασθένηση των βοριάδων, των οποίων η ένταση στο Αιγαίο το βράδυ θα πέσει στα 6 μποφόρ. 

Για το Σαββατοκύριακο (19-20/10), το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί συντόμως είναι αν ο αξιόλογος υετός στη Δ-ΒΔ Ελλάδα είναι υπεράκτιος, εφαπτόμενος των ακτών ή επί αυτών. Το ανατολικών διευθύνσεων επιφανειακό ρεύμα στην περιοχή δεν είναι ό,τι καλύτερο για κάτι σημαντικό, αλλά το δυναμικό αίτιο, όπως αποτυπώνεται στη μέση τροπόσφαιρα, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. 

59 σχόλια:

  1. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.
    Πάλι ψεύτικα θα πάει η χρονιά.Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους! Οπως λεει ο δασκαλος σιγουρη η ψυχρα η το κρυακι, και οσο πιο ανατολικα κινηθει η διαταραχη απο τα δυτικα, τοσο το καλυτερο για τα δυτικα. Κλασικη διαταξη που οι συγκλισεις θα καθορισουν που και ποσο θα βρεξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ιταλοί μιλάνε για τον πρώτο Medicane του 2024 στην περιοχή Καλαβρίας και γύρω, για αυτό το Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί Medicane και εδώ Αντικυκλέιν...

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή ήθελες medicane

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε μου. το Medicane τουλάχιστον θα έχει όνομα ..

      Διαγραφή
    4. Συγνώμη που παρεμβαίνω στην μεταξύ σας κουβέντα,αλλά εδώ δεν έγινε αναφορά στο ότι ο κύριος Στυλιανάκης στο σχόλιο του δεν θέλει medicane.Απλα ανέφερε οτί θα πιάσει την ιταλία.

      Διαγραφή
  4. Κάνει, πάντως, καταπληκτικές μέρες την τελευταία εβδομάδα. Η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη, η θερμοκρασία ευχάριστη και κάποιοι θύσανοι και σωρείτες να δίνουν μία πινελιά λευκού στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

    Απλά, Ελλάδα,
    Ηλέκτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα αυτά που περιγράφεις ,αγαπητή Ηλέκτρα, ισχύουν, μόνο που εμείς εδώ (Κορινθία) δυσκολευόμαστε να απολαύσουμε την καταπλήσσουσα αυτή ομορφιά , καθόσον εδώ η Περσεφόνη εξακολουθεί να κοιμάται στην αγκαλιά της γης !. ------========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορώ. Θα μεταναστεύσω στη Σκανδιναβία!

      Διαγραφή
    3. Αυτό θα κάνω και εγώ. Δεν παλεύεται άλλο εδώ πέρα. Το καιρός είναι αυτός!

      Διαγραφή
    4. τι καιρός όχι το καιρός.

      Διαγραφή
    5. Με την αναφορά σας για τη Σκανδιναβία, θυμήθηκα ένα ρητό που έχουν στη Σουηδία: "Δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά μόνο κακό ντύσιμο".

      Προτιμώ, πάντως, τα κοντομάνικα,
      Ηλέκτρα

      Διαγραφή
  5. Συνοπτικά
    α)Η Σιβηρία φέτος έχει κέφια και έχει χιονίσει εκεί αρκετά,τα ΝΔ κράσπεδα του Σιβηρικού θα χαιδέψουν ...Καύκασο και Τουρκία(αυτό δεν σημαίνει βέβαια τπτ για τον δικό μας χειμώνα ...όπως μάθαμε τα τελευταία τρία χρόνια)
    β) Ενώ σχεδόν όλοι βλέπουμε πόσο θα μας επηρεάσει το χαμηλό από τα δυτικά...δεν βλέπουμε εάν έχουμε δυτίκιση του αυλώνα από τα ανατολικά,με αυτά τα δεδομένα βάζω στοιχηματάκι για ορογραφικό υετό στα ΒΔ την Παρασκευή το πρωί και χιόνι σε Βόρεια Πίνδο και Νότιο Γράμμο από τα 1800 και πάνω.Ομοίως ΄βάζω στοίχημα πιο εύκολο ότι την Δευτέρα εδώ στο Ανω Βόιο θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες.
    γ)Αγνοώ την μεταβλητή (δεν την καταλαβαίνω) που εβαλε ο κ Ζιακόπουλος και που την έχει εξηγήσει πολλές φορές της μέσης τροπόσφαιρας.
    Για βροχές εν γένει...παρόλο που υπάρχουν κάποια αισιόδοξα post εγώ νομίζω ότι είναι μακριά καθώς μετά την ψυχρή μεταβολή του ΠΣΚ τον πρώτο λόγο τον έχει η ΒΔ Ευρώπη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον, η μέρα με τις περισσότερες βροχές θα είναι μεθαύριο, η Πέμπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Σαχάρα μας άρπαξε τις βροχές.
    Εύχομαι ο Νοέμβριος να μας αποζημιώσει γιατί ο Οκτώβριος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
    Έχει αλλάξει το κλίμα και επιβεβαιώνεται συνεχώς κάθε χρόνο.

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι παππάδες το ρίχνουν στις λιτανείες για να βρέξει:https://www.pentapostagma.gr/koinonia/7269957_o-kosmos-anakalyptei-xana-eylogimeno-oplo-tis-litaneias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λιτανεία είναι ένας παπάς μπροστά και ένα πλήθος να ακολουθεί.Ο παπάς κάνει την δουλειά του.Οι άλλοι τί κάνουν;

      Διαγραφή
    2. Οι αλλοι απλά ακολουθούν.

      Διαγραφή
    3. Εμαθα μάλιστα πως στη λιτανεία που έγινε στη Σύρο για να βρέξει, χοροστάτησε ο ίδιος ο μητροπολίτης Δωρόθεος (όχι δηλαδή ένας απλός παπάς). Και στην Άνδρο έμαθα ότι έγιναν παρόμοιες λιτανείες. Να αναφέρω επίσης πως στις λιτανείες οι άλλοι δεν ακολουθούν απλά, αλλά κάνουν δέηση και προσεύχονται μαζί με τον ιερέα. Εννοείται πως η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι υετικά τραγική
      Θάνος Κ (Ροδος)

      Διαγραφή
    4. Κρατάνε τα εξαπτέρυγα

      Διαγραφή
    5. Βοήθα Παναγιά μου! Κούνα και συ τα χέρια σου (κάνε κάτι για το κλίμα).

      Διαγραφή
  9. Τα καημένα τα ψάρια στα ανοιχτά του Ιονίου θα φάνε αμέτρητους τόνους νερού και ίσως πνιγούν...
    Από δω και πέρα μόνο με τρολάρισμα πρέπει να να αντιμετωπίζεται ο καιρός στην Ελλάδα.
    Υπάρχει μάλιστα μεγάλη πιθανότητα ο μήνας να τελειώσει χωρίς κανένα αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό στη χώρα μας και μετά τον Οκτώβριο του 23 και ο φετινός καπάκι να βγει τραγικός.
    Αν κάποια στοιχεία δίνουν αυτή τη στιγμή αλλαγή του καιρού προς το τέλος του μήνα, άνετα μπορεί για άλλη μια φορά να αποδομηθεί και αυτή.
    Άλλωστε γιατί να μην αποδομηθεί όταν αυτό συμβαίνει συνεχώς στη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο.
    Όλο έρχεται και στο τέλος μπουκάλα.
    Υ. Γ. Βλέπω αρκετοί προγνώστες στο διαδίκτυο αλλά και στα κανάλια αρχίζουν και το παίρνουν αλλιώς το θέμα με τις βροχές που συνεχώς έταζαν.
    Ελπίζω από δω και πέρα να είναι πιο προσεκτικοί.
    Δεν γίνετε να κυκλοφορώ έξω στην περιοχή μου και όλοι να μου λένε ότι έρχονται βροχές το Σαββατοκύριακο και μετά εγώ να κάθομαι να εξηγώ τα ανεξήγητα.
    Όσες γνώσεις μετεωρολογίας και να διαθέτει κάποιος, ποσώς νοιάζει τον κόσμο.
    Ο κόσμος είναι αυτός που μας κατεβάζει και μας ανεβάζει και πιστέψτε με,έχετε πέσει πολλοί στα μάτια τους αρκετοί από εσάς.
    Ηρεμήστε όλοι στην μετεωρολογική κοινότητα διότι εκτίθεστε κύριοι.
    Το πρόβλημα της ξηρασίας πια,είναι μεγάλο και ο κόσμος(αγροτικός κυρίως) κρέμεται από τα χείλη σας για μια σωστή ενημέρωση.
    Τίποτα άλλο.
    Παύω να μιλώ για καιρό προς το παρόν γιατί το ξερόκρυο και να έρθει τέτοια εποχή με αφήνει παντελώς αδιάφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καθαρά ιταλική κακοκαιρία με τα σημερινά πρωινά δεδομένα. Είδα συγκεντρωτικους υετους σε μοντέλο υψηλής ανάλυσης μέχρι την Δευτέρα βράδυ. Κατά μέσο όρο 60-70 mm βόρεια Ιταλία. Κεντρική 30-40mm και Καλαβρία-σικελια 150-350mm θα πέσουν σε ένα τριήμερο. Ακόμα η νησιωτική δυτική Ελλάδα και ειδικά η Κέρκυρα θεωρώ ότι είναι εντός καιρικου νυμφονος. Η υπόλοιπη Ελλάδα ακόμα και η ηπειρωτική δυτική είμαστε εντελώς ακάλεστοι σαν τους κακούς συγγενείς. Έτσι για να ευθυμησουμε λίγο με τα μελλούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλη την ωραία σας παρέα.
    Δεν έχω ξαναγράψει παρόλο που παρακολουθώ χρόνια το blog. Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση του Foti αλλά και το lifestyle στη παρουσίαση του καιρού που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός ότι τρέχουν με βαρύγδουπες δηλώσεις να προλάβουν καταστάσεις και ΑΝ τους βγει δε πρέπει να απογοητεύει και να αποθαρρύνει όσους ασχολούνται υπεύθυνα με τα του καιρού και ενδιαφέρονται πραγματικά να ενημερώσουν τον κόσμο . Εγώ προσωπικά το blog το διαφημίζω με κάθε ευκαιρία καθώς λόγω του επαγγέλματος μου σαν γεωπόνος με ρωτά ο κόσμος για τον καιρό και τους οδηγώ εδώ .
    Συνεχίστε την καλή δουλειά με πρωτεργάτη τον αξιολογότατο και αγαπητό δάσκαλο και να είστε βέβαιοι πολλοί ενημερώνονται από εσάς αθόρυβα. Καλή δύναμη.
    Υ.Γ. Μακάρι να μας λυπηθεί ο Μεγαλοδύναμος και να έρθουν βροχές και χιόνια φέτος γιατί ήδη απο την ερχόμενη άνοιξη θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Ρήγα.
      Να σαι καλά ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Καλημέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

      Διαγραφή
    2. Ούτε στο Ιόνιο θα βρέξει Φώτη με τα πρωινά στοιχεία.

      Διαγραφή
  12. Μπορεί να δοθεί κάποια επιστημονική εξήγηση για τη δυστοκία του καιρού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Δυστοκία με την κυριολεκτική έννοια, ότι δυσκολεύονται να γεννηθούν και να υπάρξουν αξιόλογες διαταραχές. Προσοχή, όχι ότι δεν δημιουργούνται πια κακοκαιρίες και συστήματα, αλλά ότι έχει γίνει πιο δύσκολη η εμφάνισή τους, π.χ. αργούν, αναβάλλονται, απομακρύνονται κλπ. . Με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγάλα τα κενά διαστήματα της καιρικής απραξίας και πολύ λιγότερες αθροιστικά σε μια σεζόν οι διαταραχές, με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον υετό. Μπορεί κάπως να εξηγηθεί αυτό το επίμονο πλέον φαινόμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι σαν αιώνιο καλοκαίρι με τα βαρομετρικά χαμηλά, σαν τα αποδημητικά πουλιά, να προτιμούν περισσότερο τα βορειότερα από τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που έχει ανάγκη περισσότερο ο τόπος είναι οι βροχές.
      Επίσης το ότι θα έχουμε θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οτί θα έχουμε βροχές και χιόνια στα ορεινά.
      Χωρίς υετό δεν μπα να έχει και -20,ηλιοφάνεια θα κάνει.

      Διαγραφή
  13. Πάμε πολύ καλά! https://www.iefimerida.gr/kosmos/erimos-sahara-plimmyrise-gia-proti-fora-edo-kai-dekaeties-eikones-binteo πλημμύρες στην Σαχάρα!! Εδώ θα γίνουμε σιγά σιγά έρημος...ζητώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αποπρώ με μερικούς που λένε για χιόνια το σκ.Μα για να χιονισει πρέπει να υπάρχει υετός ενώ υετός δεν θα υπάρχει πουθενά.Πως θα χιονίσει;Θαύμα θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαίρομαι γιατί τη δεκαετία του 1980 είχα βοηθήσει κι εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις στο να βγάλουμε τη μετεωρολογία από την ανυποληψία.
    Θλίβομαι γιατί στις μέρες μας η πιάτσα γέμισε από παρουσιαστές μοντέλων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν να τα διαβάζουν και να τα αξιολογούν σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Δάσκαλε, τίποτα παραπάνω.
      Ακόμη και σήμερα υπερβολές ακούμε...
      Απο αύριο θα χρειαστεί για άλλη μια φορά προσοχή εκτιμώ,στην πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.
      Τα μάτια μας 14.
      Στο επίκεντρο λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων ολόκληρο το Αιγαίο, τα ανατολικά ηπειρωτικά με τη Θράκη,η Κρήτη και από πλευράς δυτικής Ελλάδας περιοχές πέριξ του πατραϊκού κόλπου.

      Διαγραφή
  16. Το ότι θα πέσει η θερμοκρασία και θα μυρίσει φθινοπωρο είναι θετικό,όμως το θέμα είναι να ρίξει και καμμιά βροχή,αυτό έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος,ενώ μάλιστα αυτοί που δείχνουν χαρούμενοι για την πτώση της θερμοκρασίας,σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να παραπονιούνται διότι δεν βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συζητώντας με πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους της υπαίθρου για τις καινούργιες καιρικές καταστάσεις που βιώνουμε, καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο πόσο έχει αλλάξει το κλίμα.Μου λένε λοιπόν ότι την εποχή του τρύγου είχε λάσπη στα αμπέλια(βέβαια ο τρύγος τότε ήταν τέλη Σεπτεμβρίου κι όχι τέλη Αυγούστου που είναι τώρα) και επίσης του Άη Δημητρίου βγάζανε τα "πράματα"(πρόβατα) στα γρασιδια για να βοσκήσουν!Στις μέρες μας φτάσαμε να μαζεύουμε ελιές μέσα στην ξέρα και στη βρωμιά από τα άπλυτα δένδρα που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σημεία των καιρών οι υπερβολές προς εντυπωσιασμό και συλλογή likes και εισοδήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε ζιακοπουλε πως εξηγητε αυτό το +16 στα 850 που φαίνεται στάσιμο και εγκλωβισμένο σαν θερμή λίμνη ανάμεσα Κρήτη Κύπρο που και χθες και σήμερα ισως και αύριο αδυνατεί να εκδιώξει το βόρειο ρεύμα. Μάλιστα σήμερα αύριο φαίνεται μια μεγάλη αντίθεση μεταξύ Αθήνας Ρόδου με 6 και 16 στα 850 αντίστοιχα. Διαφορα 10 βαθμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπα , η ροπή προς εντυπωσιασμό ,Αντρέα, νομίζω ότι διατρέχει γενεές γενεών.Και είναι προσφιλής σε όλη την κοινωνική κλίμακα . Από πληβείους έως πατρικίους .Γι αυτό λέει και ο ποιητής :
    " Νάχαμε ένα βασιλιά
    με φωνή τρομπόνι
    και λυρί στο μέτωπο
    για να μας θαμπώνει ".
    Όταν δε συνδυάζεται και με εισόδημα ,καθίσταται ακατανίκητος . ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, κ. καθηγητά.
      Οι καλοί, καλοί (έτσι λένε στο χωριό μου) να ετοιμάζονται για Τσεπέλοβο.

      Διαγραφή
  21. Καιρός που ...εφάπτεται στα νησιά του Ιονίου είναι ο καιρός του Σαββατοκύριακου! Το ερώτημα είναι κατά πόσο η εφαπτομένη θα γίνει...τέμνουσα ή όχι, για να θυμηθείτε κύριε Ζιακόπουλε και την άλλη ιδιότητά σας, εκείνη του μαθηματικού! Την καλημέρα μου σε όλους τους φίλους του blog από την Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψυχίατρο πρέπει να αναζητήσουμε, Αχιλλέα, γιατί ο καιρός κατάντησε "εφαψίας".
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε έχει γυρίσματα όπως ξέρεις.Σου θυμίζω το άρθρο προ τριετίας ''γιατί πνίγηκε χθες η Αθήνα''.

      Διαγραφή
    3. Κάποιοι ανώνυμοι δεν καταλαβαίνετε κάτι!
      Πατάτε πάνω στην παρατεταμένη ξηρασία που προσωπικά αρχίζει και με βγάζει από τα ρούχα μου καθώς το χόμπι μου έχει γίνει πιο βαρετό από ποτέ(δεν μιλάω καν για πολύ κόσμο που εξαρτάται από τις βροχές), για να αναφέρετε παραδείγματα πλημμυρών πριν δύο τρία η δέκα χρόνια.
      Παντού και πάντα γίνονταν και θα γίνονται μέσα μέσα πλημμύρες και όλοι ξέρουμε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό γι αυτό ευθύνεται ο άνθρωπος.
      Προσωπικά και να με συγχωρείς διότι ως ανώνυμος που γράφεις δεν γνωρίζω τα πιστεύω σου, θα αντιδράσω πολύ άσχημα σε όποιον τολμήσει στο μέλλον και μου απαντήσει με κακεντρέχεια για τη χαρά που θα έχω όταν και αν έρθουν καταιγίδες και βροχές.
      Αφήστε μας στη μιζέρια μας.
      Υ. Γ. Αυτό πάει γενικά και όχι συγκεκριμένα.

      Διαγραφή
    4. Δεν υπάρχει κάποιος φυσιολογικός άνθρωπος κατα τη γνώμη μου που δεν θέλει όλες τις εποχές.Οταν όμως κάποιος πανηγυρίζει για ακραία καιρικά φαινόμενα δεν διαφέρει σε κάτι με αυτόν που θέλει όλο το χρόνο καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    5. Μην στενοχωριέσαι, καλέ μου άνθρωπε, για ό,τι δεν μπορείς να αλλάξεις ή έστω να επηρεάσεις. Τα χόμπι είναι για να μας φτιάχνουν τη διάθεση, όχι για να την χαλάνε. Άλλωστε, υπάρχουν, τόσες άσχημες ειδήσεις καθημερινά για να μας παίρνει από κάτω με την αναβροχιά.

      Για παράδειγμα, στην περιοχή σου, τη δυτική Ελλάδα, όπως και στην Πελοπόννησο, πάνω από το 35% των κατοίκων κινδυνεύει με φτώχεια, έναντι 26,1% του εθνικού και 21,4% του κοινοτικού μέσου όρου.

      Να είσαι χαρούμενος που έχεις μάθει να ερμηνεύεις τόσο καλά τα καιρικά φαινόμενα και να μην σκας για αυτά,

      Ηλέκτρα

      Διαγραφή
    6. Μαζί σου Φώτη...........! . -----====== Π.Α.

      Διαγραφή
  22. Κατόπιν της ανωτέρω στιχομυθίας μεταξύ χαρίεντος Κερκυραίου και "ευτραπέλου " δασκάλου , εγώ αναβοώ : " Χούφτοστην !, χούφτοστην ! ". ---===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. https://youtu.be/AtcjizS_RIQ?si=rp5QjgVj54wAkxkw
    Εννοείται πως θέλουμε το ακριβώς αντίθετο από τους στίχους του όμορφου τραγουδιού.
    Καλησπέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λέξη της κλασικής αρχαιότητας για τη βροχή ήταν υετός από το ρήμα ύω που σημαίνει βρέχω, στέλνω βροχή: «Ύσον, ύσον (βρέξε, βρέξε), ω φίλε Ζευ, κατά της αρούρης (γης) των Αθηναίων και των πεδίων». Από το ίδιο ρήμα παράγονται και οι Υάδες, οι αποκαλούμενες και βροχάστερα.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  24. Πότε θα λήξει η ξηρασία για να αποκτήσει ενδιαφέρον το χομπι μας που ειναι οι βροχές και οι καταιγίδες;Δεν μας ενδιαφέρει η αγροτική παραγωγή και τα αποθέματα του νερού εμείς το καπρίτσιο μας θέλουμε να κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λιγότερο εκτός μπλογκ!
      Εκτός από εριστικός είναι και επικίνδυνος βάζοντας μπροστά την αγροτιά που ξέρω από πρώτο χέρι(οικογένεια της γυναίκας μου) ότι κάνει αμάν μπας και βρέξει γιατί κοντεύουν να τα χάσουν όλα ολοκληρωτικά!

      Διαγραφή
    2. Κυκλοφορεί κάνα δίμηνο στο blog και τρολλάρει τους πάντες.

      Διαγραφή
  25. Φίλε ανώνυμε των 1:42μ.μ,το ανέκδοτο με τον μπεκρή το ξέρεις;
    Λέει λοιπόν ο μπεκρης:" Από το νερό έχουν πνίγει πολλοί. Από το κρασί όμως κανένας. " Έτσι λοιπόν σιγά σιγά θα το ρίξουμε στο κρασί και στο μεθύσι, γιατί έτσι όπως το πάει βροχή δεν βλέπουμε για να έχουμε νερό.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε. Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. -----Εικάζω ότι το σχόλιο του ανωνύμου 6:44 στοχεύει σε τρολάρισμα κάποιων από μας και , ίσως , πρωτίστως του Φώτη. Εντελώς ανυπόστατο και κακόγουστο.

    ------Από το εύστοχο σχόλιο του δασκάλου προκύπτει ότι οι λιτανείες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα . Τότε γινόταν επίκληση στη συνδρομή του νεφεληγερέτη ( ο αγείρων τας νεφέλας) Δία.
    Υετός : η ραγδαία βροχή (κυρίως) .
    Όμβρος : η σιγανή και συνεχόμενη .΄
    Ψεκάς : η ψιχάλα .
    ----============== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω την τριάδα των λέξεων της τρισχιλιετούς ιστορίας μας, Πέτρο: ψιάς*, ψεκάς, ψιχάλα!
      *«Ως έφατ’, ουδ’ απίθησε πατήρ ανδρών τε θεών τε αιματοέσσας δε ψιάδας κατέχευεν έραζε παίδα φίλον τιμών», Ραψωδία Π, στίχοι 458-460.

      Διαγραφή
    2. που τα θυμάστε όλα αυτά κύριε Ζιακόπουλε;

      Διαγραφή
    3. "Αιματοέσσας ψιάδας " = ματωμένες ψιχάλες . Δηλαδή ο Δίας (πατέρας και των ανδρων και των θεων) έστειλε κόκκινη βροχή (λασποβροχή ) για να τιμήσει τον νεκρό φίλο (΄΄εκφραση θλίψης ). ------=======Π.Α.

      Διαγραφή