Κακό, ψυχρό και ανάποδο φθινόπωρο του βοριά!

Ο Ληθαίος των Τρικάλων, του Νίκου Γκάγκα.


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά και νότια (βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ). Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 25 βαθμούς. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται νωρίς το πρωί θα είναι και πάλι χαμηλές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ίδιος καιρός θα συνεχιστεί στην περιοχή μας, τουλάχιστον ως την ερχόμενη Τρίτη (29/10). Έτσι, οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ καλές για όσους έχουν προγραμματίσει κάποιο ταξίδι στη στεριά ή τη θάλασσα, αλλά το πρόβλημα της λειψυδρίας για τη γεωργία, και όχι μόνο, θα γίνει οξύτερο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι (αξιόλογες) βροχές στη χώρα δεν προβλέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. 

13 σχόλια:

  1. Δάσκαλε υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ανομβρίας Ελλάδας Β.Αμερικής;Επειδή σε ορίσμενες πολιτείες στα βόρεια δεν έπεσε ούτε σταγόνα τον Οκτώβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη Β. Αμερική απέχουμε περί τα 2,5 κύματα Ρόσμπι. Το "σαμάρι αυτοί. σαμάρι κι εμείς" μπορεί να είναι το επικρατέστερο μοτίβο στη διάρκεια κάποιου μήνα.
      Καλησπέρα σε όους.

      Διαγραφή
    2. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε περισσότερα για τα κύματα ροσμπι εκτός αν το εχετε κάνει παλιότερα.

      Διαγραφή
    3. http://ziakopoulos.blogspot.com/2023/01/blog-post_7.html?m=1

      http://ziakopoulos.blogspot.com/2022/01/blog-post_41.html?m=1

      Τα έχουμε πει παλαιότερα επανειλημμένα.
      Κύματα Rossby και πολικός αεροχείμαρρος είναι το άλφα και το ωμέγα στην ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
      Αντικυκλώνες και χαμηλές πιέσεις είναι τα "απλά" των χαρτών καιρού.
      Διάβασε παραπάνω τα δύο άρθρα του Δασκάλου που ελπίζω να σε διαφωτίσουν.

      Διαγραφή
  2. Αξιοσημείωτο οτι δεν φαίνεται κατι στον ορίζοντα ... Η ελαιοσυγκομιδή εχει ηδη αρχίσει για την πιό πρώιμη σοδειά εδώ και δεκαετίες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού τον χειμώνα του 2022 είχαμε πολλά χιόνια βροχές και κρύα όλα καλά παιδιά.
    Τι και αν από τον Μάιο του 22 μέχρι τον Νοέμβριο του 24 πλην κάποιων λίγων εξαιρέσεων δεν βρέχει και δεν χιονίζει... Όλα καλά!
    Α ρε Βαγγέλη, ουπς συγνώμη ανώνυμε ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Αύγουστο του 22 είχε 5 μερες με καταιγίδα στην Αθήνα πράγμα εξαιρετικά σπάνιο.Παρολαυτα όχι δεν είναι όλα καλά αλλά πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το jet stream η τη δημιουργία χαμηλών μέχρι τώρα για τη θερμοκρασία ξέραμε.Δεν είμαι ο Β.ΣΠ

      Διαγραφή
  4. ------Τελικά θα κάνουμε τα ταξίδια μας......... ._


    ------- Το νερό του ποταμού στη φωτογραφία περισσότερο για λιμνάζον μου φαίνεται παρά για ρέον !.

    -------- Αγαπητέ Δημήτρη μένεις σε ένα μέρος με πλούσια ιστορία και ανοιχτούς ορίζοντες . Λέγεται ότι ανοιχτοί ορίζοντες συνεπάγονται και ανοιχτά μυαλά .Να είσαι πάντα καλά.

    ---------Όσο για τον χειμώνα του 2022,από τη στιγμή που κρύωσε η Καμήλα,δεν μπορεί παρά τα καιρικά ελέη του να ήσαν πλούσια !. ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η χαρά των τουριστικών προορισμών και των κολυμβητων το έκτρωμα που ζούμε τα τελευταία φθινόπωρα.Η κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της από τον υπερτουρισμο και τα, έσοδα. Η σεζόν συνεχώς ανοίγει. Σε λίγα χρόνια θα φτάνει ως Δεκέμβρη. Κύπρος γίναμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στους 2,3 βαθμούς έπεσε σήμερα η θερμοκρασία στα Γιάννενα πλησίον του αεροδρομίου(περιοχη Ελεουσας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή