Οκτώβριος, ο μήνας με τις τέσσερις εποχές

Ο Οκτώβριος δεν είναι μόνο φθινοπωρινός μήνας. Στη διάρκειά του αρκετές φορές βιώνουμε και τις άλλες τρεις εποχές: τη λεγόμενη δεύτερη άνοιξη με το πρόσκαιρο, έστω, ξανάνιωμα της φύσης, το μικρό καλοκαιράκι ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τις πρώτες αναγνωριστικές επισκέψεις του χειμώνα που δεν κρατούν πολύ, αλλά αρκετές φορές φέρνουν χιόνια στα βουνά ακόμα και της νότιας Ελλάδας. Δεν γνωρίζουμε αν το φετινό Οκτώβριο δούμε όλες τις εποχές, αλλά μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά πώς θα περάσει  το πρώτο του εξαήμερο.
Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η  περιοχή μας και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ενισχυμένου Β-ΒΑ ρεύματος ιδιαίτερα στα ανατολικά (6 με 7 μποφόρ). Με αυτό το δεδομένο, αρκετά χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με τις δυτικές περιοχές της χώρας, όπου οι κατεβατοί ΒΑ άνεμοι θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία ως τους 27 βαθμούς. Την Παρασκευή (2/10) θα επικρατήσουν περίπου οι ίδιες συνθήκες, αλλά το Σαββατοκύριακο (3-4/10) οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. Κατά τα άλλα, ως την Κυριακή δεν αναμένονται αξιόλογες βροχές στη χώρα, αλλά το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (5-6/10), είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια.     

Καλό μήνα, φίλοι μου

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1-10-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στη Θεσσαλία και την Α. Στερεά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 23 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 21 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου