Καιρικοί προβληματισμοί

Το πρότυπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των τριών
 κυττάρων (Από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ
 ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ,τόμος Ι «Η γνώση»)
Με βάση τον καιρό των δύο πρώτων εβδομάδων του Νοεμβρίου και τις προβλεπόμενες συνθήκες της τρίτης εβδομάδας του, αυτό που με ξενίζει περισσότερο στο φετινό Νοέμβριο δεν είναι τόσο η ανομβρία όσο ο συνδυασμός των πολλών ωρών ηλιοφάνειας με τις υψηλές θερμοκρασίες. Νοέμβριοι με λίγα νερά και λίγες ώρες ηλιοφάνειας, είτε θερμότεροι είτε ψυχρότεροι του κανονικού, δεν είναι συνηθισμένοι, αλλά εξηγούνται εύκολα με όρους ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, και οι δύο τύποι συνδέονται με εμμονή ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας εμποδισμού τύπου Ωμέγα (omega blocking) σχετικά μεγάλου πλάτους στην περιοχή της Ευρώπης. 


Στην πρώτη περίπτωση (θερμότεροι Νοέμβριοι) η χώρα επηρεάζεται από το δυτικό σκέλος του blocking με νοτιάδες και αρκετή συννεφιά, αλλά λίγες σχετικά βροχές, καθώς τα χαμηλά συνήθως δεν έρχονται από τη Δ. Μεσόγειο προς την περιοχή μας. Στη δεύτερη περίπτωση (ψυχρότεροι Νοέμβριοι) η περιοχή μας επηρεάζεται από το ανατολικό σκέλος του blocking με επίμονο Β-ΒΑ ρεύμα, που, όταν οι θερμοκρασίες είναι αρκούντως χαμηλές, φέρνει στην ανατολική κυρίως Ελλάδα συννεφιά και ασθενείς βροχές.

Ο φετινός Νοέμβρης στην Ευρώπη ξεκίνησε με μεγάλου πλάτους omega blocking ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία όμως μετατράπηκε σε ζωνική κυκλοφορία των μεγάλων γεωγραφικών πλατών και στις νότιες περιοχές της ηπείρου μας εγκαταστάθηκε αντικυκλώνας. Στην περίπτωση αυτή έχουμε αδυναμία του πολικού αεροχειμάρρου να κατεβεί σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και ταυτόχρονη μετατόπιση του υποτροπικού αεροχειμάρρου προς το βορρά. Θα έλεγε κάποιος ότι αυτές τις μέρες παρακολουθούμε ατμοσφαιρική κυκλοφορία καλοκαιριού, η οποία είναι η μόνη που εξασφαλίζει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και υψηλές θερμοκρασίες. Από το καλοκαιρινό σκηνικό δεν λείπουν και τα «μελτέμια», δηλαδή οι Β-ΒΑ άνεμοι που επικρατούν στη χώρα με το πέρασμα μιας διαταραχής από τα Β. Βαλκάνια. Αν οι πιέσεις στην Α. Μεσόγειο δεν ήταν καμιά δεκαριά εκτοπασκάλ παραπάνω  από τις καλοκαιρινές τιμές, θα είχαμε πολύ πιο ισχυρούς βόρειους ανέμους, κάτι σαν τα αυγουστιάτικα μελτέμια.

Με τη μετατόπιση των βασικών τροχιών των υφέσεων σε περιοχές με μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και την προς τον πόλο παράλληλη μετατόπιση του υποτροπικού αεροχειμάρρου, στην πραγματικότητα μετατοπίζεται η ζώνη των υποτροπικών υψηλών πιέσεων προς τα γεωγραφικά πλάτη των 35 ή και των 40ο.  Δηλαδή, το κύτταρο Hadley του προτύπου της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των τριών κυττάρων (βλέπε σχήμα) δεν «κλείνει» στις 30ο, , αλλά  βορειότερα. Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι το πρότυπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των τριών κυττάρων είναι θεωρητικό. Στη ζώνη του Ισημερινού δεν υπάρχει ένα κύτταρο κυκλοφορίας, αλλά πολλά κύτταρα, τα οποία συνεχώς  μετατοπίζονται, συγχωνεύονται ή διαλύονται με πολύπλοκες διαδικασίες. 

Όπως είναι γνωστό, κανονικός καιρός το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο στην περιοχή μας παρατηρείται  με ζωνική κυκλοφορία στη νότια και όχι στη βόρεια Ευρώπη. Βέβαια, κάποιες φορές η κυκλοφορία γίνεται μεσημβρινή, αλλά δεν είναι αυτός ο κανόνας. Με βάση αυτά, ο καιρός στη χώρα μας δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί με μία ή δύο ήπιες ψυχρές εισβολές ή με το πέρασμα ενός αποκομμένου χαμηλού από την περιοχή μας στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, έστω κι αν αυτό δώσει αξιόλογες βροχές. Συστηματικούς νοτιάδες θέλουμε για να σωθεί η υετική παρτίδα, έστω και το Δεκέμβριο.

Τις σοβαρές κλιματικές αποκλίσεις μπορεί κάποιος να τις αποδώσει στη φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος. Όμως, δεν είναι συνετό να αγνοηθεί το γεγονός ότι το 2014 και το 2015 είναι τα πιο θερμά έτη που έχει βιώσει ο πλανήτης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Όσο για την κλιματική αλλαγή, αυτή είναι παρούσα και πάνω της έρχεται να προστεθεί το φετινό ισχυρό Ελ Νίνιο. Στα δεδομένα αυτά είναι πιθανό να οφείλεται η τάση μετατόπισης των υποτροπικών υψηλών πιέσεων προς γεωγραφικά πλάτη μεγαλύτερα των 30ο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών. Αν αυτό, που δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί, κάποιοι το αμφισβητούν, δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες αλλάζουν. Δεν γνωρίζουμε πώς και κατά περιοχές προς ποια κατεύθυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση αλλάζουν με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε σιγά-σιγά από το κλίμα που ξέρουμε και που ως τώρα θεωρούμε κανονικό. 

16 σχόλια:





  1. Αυτη ειναι η πιο ευφυης προσεγγιση της παρουσας καταστασης ....μπραβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είχαμε τέτοια κυκλοφορία το καλοκαίρι, ενδεχομένως θα μιλούσαμε για ακραίο καύσωνα, αν όχι για τις μέγιστες θερμοκρασίες, σίγουρα για τη διάρκεια και την εμμονή του. Είμαστε τυχεροί που τα αλλεπάλληλα θερμοκρασιακά ρεκόρ που σημειώνονται στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια δεν έχουν μέχρι τώρα επηρεάσει ιδιαίτερα τη χώρα μας κατά τη θερινή περίοδο. Αλλά ως πότε θα είμαστε τυχεροί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειστε ο μονον μετεωρολογοσ που μιλαει για την καιρικη ανωμαλια που βιωνουμε μερικοι συναδελφισασ το ριχνουν στην πλακα και λενε γλυτονουμε το κοστοσ θερμανσησ για μα γινουν αρεστει στον φτωχο ελληνα ο καλοσ καιροσ ειναι καθε καιροσ στην ωρα του και οχι καθε μερα λιακαδα λιγο πριν τον χειμωνα λεσ και εχουμε ιουλιο ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε αυτο το λες για το σακη, το δευτερο καλυτερο μετα τον ζιακο αλλα αυτος που δεν ειναι καιροφιλος θελει καθε μερα ηλιο για να πηγαινει βολτες και για την θερμανση, μονο οι καιροφιλοι θελουν κρυο και χιονια και ας πληρωνουνε πιο πολυ θερμανση!!!

      Διαγραφή
  4. αν δεν κανος λαθος κ. ζιακοπουλε και ο νοεμβριος του 1991 ηταν απο τους πιο ηπιους αλλα μετα ακουλουθησε ο χειμωνας 1991/1992 με πολλες ψυχρες εισβολες μεχρι αρχες απριλιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως η κυκλοφορία που περιγράφετε αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς οτι το accuweather έβγαλε ως πρόβλεψη του χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η κλιματικη αλαγη δεν ειναι τιποτα αλλο απο τησ εμονεσ που παρουσιαζει ο καιροσ για παραδειγμα λογο τησ θερμανσησ τησ σαχαρασ ο αντικυκλονασ μπορει και ειναι πανυσχηροσ ακομα και μεσα στον χειμωνα και μπορει να κρατισει και πανω απο 40 μερεσ οταν στο παρελθον ειχαι διαρκεια περιπου 20 μερεσ τετοια εποχη εν ολιγησ παιζει παιχνιδι η σαχαρα μεσα στον χειμωνα και οχι η ρωσια που ψυχεται πλεων πολυ αργα μεσα στον δεκεμβριο και αργουν να ερθουν ψυχρεσ μαζεσ για να δημιουργηθουν βαρομετρικα χαμηλα στην ζεστη μεσογειο ακουω γνωμεσ αμα εχω λαθοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν εγραφες και ελληνικα ισως να μπορουσαμε να απαντησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα τελευταια χρονια ο σιβηρικος αντικυκλωνας απο ρωσια δεν εχει την δυναμικη οπως παλια για να εχουμε καλες κατεβασιες ψυχους λογω οτι δεν εχει τοσο συσσορευμενο κρυο και χιονοσκεπες εδαφος, οσο για τη σαχαρα δεν το ξερω καλα αυτο η σαχαρα παντα ζεστη ηταν, ο ζιακο θα μπορουσε να μα το πει καλα, να εισαι καλα φιλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ. Ζιακόπουλε έχετε ταλέντο στην εκλαΐκευση. Διαθέτετε επίσης ευαίσθητες κεραίες και απαντάτε με αξιοθαύμαστη διορατικότητα στις ανησυχιές ημών των καιρόφιλων...Το σημαντικότερο όμως είναι ότι λέτε τα πράγματα με το όνομά τους.

    Θα μιλήσω εκ βαθέων. Ζω στη Γερμανία, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας τα τελευταία 2 χρόνια. Προφανώς δεν είναι Βαυαρία αλλά οι φίλοι που απέκτησα - και είναι άνθρωποι που διανύουν την 3η προς 4η δεκαετία της ζωής του όπως εγώ - αναπολούν την καιρική ποικιλία των παιδικών τους χρόνων. Τότε που βροχές, άνεμοι ακόμα και χιονιάδες συνόδευαν τα καρναβαλικά (ναι, το καρναβάλι εδώ κυρήσσεται επίσημα 11/11) και Χριστουγεννιάτικα προεόρτια. Για να μην πω για το πόσο συχνά θυμούνται λευκά Χριστούγεννα από χιόνι που στρώθηκε και παρέμεινε στρωμένο κάποια στιγμή μέσα στο Δεκέμβρη.

    Τους απαντώ ότι δεν είναι μόνοι...Σαν παιδί στο Βόλο παρατηρούσα τη χιονοκουρτίνα στο Πήλιο και έβαζα στοίχημα για το ακριβές σημείο της διαδρομής προς την Πορταριά όπου το χιόνι θα "αρχίσει να πιάνει στην άσφαλτο". Στο Βόλο χιόνιζε σπάνια κι αυτό αργά κατά το Φλεβάρη. Έβρεχε όμως επίμονα και θυμάμαι εκείνη τη μυρουδιά του Νοτιά που τα σημερινά παιδιά του δημοτικού ίσως αγνοούν.

    Διαβάζω τους φίλους στις καιρικές ομάδες, την αγωνία τους να δουν έναν αυλώνα να εξορμά προς τη Μεσόγειο και τα μαλώματά τους λες και η διελκυστίνδα των καιρικών τους ορέξεων θα μπορούσε να επηρεάσει την τροχιά των ψυχρών αερίων μαζών. Ακούω πολλούς να προτιμούν την καιρική απραξία μπροστά στο ενδεχόμενο "να φύγει ο Δεκέμβρης με άθλιους νοτιάδες".

    Ο σχολιασμός είναι εκ βαθέων γιατί έχει το χαρακτήρα εξομολόγησης. Οι καιρικές ομάδες και τα φόρα εντείνουν τη μοναξιά μου κ. Ζιακόπουλε. Ως γιατρός γνωρίζω πολύ καλά, ειδικά από τα χρόνια του αγροτικού, ότι ο άρρωστος γλυκαίνει η ψυχή του πολύ πριν αρχίσει τη θεραπεία, όταν ο γιατρός εντοπίζει το πρόβλημα δικαιώνοντας την ανησυχία του και ερμηνεύοντας τα συμπτώματά του.

    Ο καιρός πάσχει και είναι μια παρηγοριά να διαβάζω τα κείμενά σας και να διαπιστώνω ότι οι ανησυχίες μου είναι εύλογες κι ότι η παρέκκλιση από την κανονικότητα δεν είναι μια υποκειμενική αντίληψη ενός "εμμονικού με την κλιματική αλλαγή" αλλά μια μαθηματικά τεκμηριωμένη διαπίστωση.

    Σας ευχαριστώ ειλικρινά που παραμένετε στις επάλξεις για να μας υπενθυμίζετε με το παράδειγμά σας πώς μπορούν να συνδυάζονται η επιστήμη, η ανθρώπινη έγνοια και η μετριοφροσύνη για το καλό της κοινότητας.

    Με εκτίμηση,

    Σωτήρης Λάκης
    Παθολογοανατόμος
    Κολωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, γιατρέ.

      Μου άρεσε η φράση που έγραψες "ο καιρός πάσχει"

      Να είσαι καλά "εκεί στα ξένα πού 'σαι", όπως λέει το ηπειρώτικο τραγούδι.

      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
    2. Γιατρε ο βολος συχνα απο τι εχω δει κανει καλα χιονια δεκεμβριο και αρχες γενερη, φλεβαρη πιο πολυ αθηνα

      Διαγραφή
  10. Ο σιβηρικος αντικυκλωνας ποτε δεν ηταν η καλυτερη προυποθεση για εναν ιστορικο χιονια στην ελλαδα. Πιο πολυ κρυα και νεφωσεις με ψεκαδες η μυγοχιονο κανει και αυτο διοτι το προκαλει ο μηχανισμος του αιγαιου. Αν δειτε καλα οι περισσοτεροι αυλωνες δυσκολα ερχονται γεματοι στην ελλαδα απο μαυρη θαλλασα με σιβηρικο. Ειτε καποιες χιονομπαλες φευγουν προς βαλκανια, ειτε ταξιδευουν προς κεντρικη ευρωπη, ειτε εγκλωβιζονται σε ενα γεωγραφικο μερος μεχρι να εξαυλωθουν. Απλα εχουν την δυνατοτητα να μεταφερουν στο υψος των 850hpa πολυ κρυες μαζες εστω και αν τα συστηματα ταξιδευουν για αλλες πολιτειες... Αυτο που θελει η χωρα μας ειναι μια καθαρα μεσημβρινη κυκλοφορια, με αλλεπαληλες ανοδους του αζορικο αντικυκλωνα και μετεπειτα εισβολη του προς δυτικοκεντρικη ευρωπη, ωστε να σπρωξει τους αυλωνες προς την περιοχη μας. η ενας συνδυασμος αζορικου και σιβηρικου που θα ενωθουν. Γενικα δυσκολα βγαινει ενας καλος χιονιας στην χωρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για το σιβηρικο αντικυκλωνα το ειπα επειδη το ειπε ο φιλος, οι καλοι χιονιαδες ερχονται οπως το περιγραφεις παραπανω εσυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι φιλε. Δυστυχως τα τελευταια χρονια δεν εχει κατσει ενας ιστορικος χιονιας στα ανατολικα ηπειρωτικα. Ακομα και περυσι καποιων ωρων χιονοεξαρσεις θα τους χαρακτηριζα τους χιονιαδες που ηρθαν. Καιροφιλος-χιονοφιλος ειμαι και εγω (παιδι της λαμπας)! Με προβληματιζει ιδιαιτερα η καιρικη συμπεριφορα του καιρου. Ειναι οπως τα λεει ο δασκαλος στο αρθρο του. Ολο και περισσοτερες αντικυκλωνικες συνθηκες, ολο και λιγοτερα συστηματα στην νοτια ευρωπη, και οταν καποιο χαμηλο θα μπαινει, αυτο θα το χαρακτηριζει η σοφροτητα του. Και πως να μην γινει αυτο... Π.χ τωρα. 15 μερες με 22c+, και η παραμικρη λιμνη να μπει θα κανει κατι ισχυρο. Ας ελπισουμε οτι θα σταματησει γρηγορα αυτη η κυκλοφορια, να βγει μια παρελαση χαμηλων για ενα χρονικο διαστημα, και τελος να δωσει επιτελους εναν 36ωρο χιονια αυτος ο χειμωνας που θα ερθει!!!!

      Διαγραφή