Γρήγορο πέρασμα βροχών και καταιγίδων κατά τόπους ισχυρών

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το σύστημα αυτό θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά, τη ΒΔ Πελοπόννησο και τη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 27 βαθμούς. Το Σάββατο (8/10), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν γρήγορα στη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο, για να σταματήσουν κι εκεί πριν από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα γίνουν Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Κυριακή (9/10), ο καιρός θα είναι ήπιος με περιορισμένες πιθανότητες βροχής στην Α. Θεσσαλία και τη Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.     

  
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-10-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές μετά το μεσημέρι στη Μακεδονία. Τη νύχτα τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα βόρεια. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 και το βράδυ 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ΒΔ 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Ν 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Τη νύχτα καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.


10 σχόλια:

  1. δασκαλεεε βγαλε προγνωσηηη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, παιδιά. Σήμερα ταξίδευα σχεδόν όλη την ημέρα.

      Ες αύριον τα σπουδαία!

      Διαγραφή
  2. Καλή ξεκούραση τότε δάσκαλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε,θα μπορούσατε να κάνετε ένα σχόλιο για την χθεσινή τροπική καταιγίδα ,αν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι,που ευτυχώς δεν είχε μεγάλη διάρκεια και μας έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χαρακτηρισμός μιας καταιγίδας ως τροπικής είναι ενισχυτικός της έντασης του φαινομένου και με αυτή την έννοια χρησιμοποιείται κυρίως από δημοσιογράφους και από αυτούς που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου ή να δικαιολογήσουν τις καταστροφές, αν είναι υπεύθυνοι για τη λήψη προληπτικών μέτρων και αμέλησαν να το κάνουν. Για τους γνωρίζοντες τη συνοπτική κλιματολογία του τόπου μας, ο χαρακτηρισμός "φθινοπωρινή καταιγίδα" είναι επαρκής.
      Αναφορικά με την πρόγνωσή της, επιβεβαιώνεται η άποψη ενός παλιού συναδέλφου στην ΕΜΥ που έλεγε ότι το φθινόπωρο αν απουσιάζουν οι βοριάδες (ευστάθεια), να βάζετε πάντα στην πρόγνωση μια πιθανότητα καταιγίδας. Το θέμα όμως δεν είναι απλά να βάζει κάποιος μια πιθανότητα στην πρόγνωσή του ώστε να επαληθευτεί. Το ζήτημα είναι να μπορεί να δίνει μια αξιόπιστη πρόγνωση για την ένταση αυτών των φαινομένων ώστε να προφυλλάσσεται ο κόσμος. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει όταν τα προγνωστικά μοντέλα δεν υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

      Διαγραφή
  4. Πολυ νερο τελικα στη Θεσσαλια 15-20μμ αναλογα την πολη. Φαινεται παντως οτι η ατμοσφαιρα εχει μια ευαισθησια φετος που με το παραμικρο βρεχει απο τον Σεπτεμβριο και μετα. Καλη ξεκουραση κυριε Ζιακοπουλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, φίλε μου Βασίλη. Καλή Κυριακή σε σένα και στους φίλους που μας διαβάζουν.

      Διαγραφή
  5. Ο καιρος στην ελλαδα εδω και χρονια δε χαριζει. Απο καπου αλλου παιρνει τις βροχες και καπου αλλου πνιγει. Θα το διαπιστωσετε αν βρειτε ενα χαρτη ετησιου υετου και διαπιστωσετε οτι υπαρχουν περιοχες που τον 10ο μηνα ετους εχουν πιασει το 200% του κλιματικου υετου αλλα αλλες τον ιδιο μηνα ουτε το 25% ενω υπαρχουν και περιοχες στη μεσσαρα κρητης που το 2016 εχει βρεξει μονο το γεναρη... Αλλα δε νομιζω να βρειτε ευκολα τετοιο χαρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή