Είναι άδικο να κατηγορούνται για όλα ο μαΐστρος και τα μελτέμια…

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα είναι και πάλι ευνοϊκή για τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων στη χώρα μας με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και την Κρήτη. Την Παρασκευή (18/8) δεν προβλέπονται  βροχές. Οι βοριάδες στο Αιγαίο δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η  θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. Το Σαββατοκύριακο (19-20/8) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και η περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων.  Τέλος, τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού στη χώρα με βασικό χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17-8-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στην Κρήτη. Άνεμοι Β 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 33 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Δάσκαλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν τίθεται θέμα αν είναι άδικο η όχι. Όταν θεριεύουν οι φλόγες, οι άνθρωποι που βλέπουν τον τόπο τους να καταστρέφεται, εύχονται και προσεύχονται ένα πράγμα: Να κοπάσουν οι άνεμοι. Φυσικά ο άνεμος δεν είναι αυτουργός, γίνεται όμως εκ των πραγμάτων συνεργός. Προσωπικά, παρατηρώντας οτι τα καλοκαίρια που ήταν υγρά και λιγότερο ανεμώδη οι απώλειες από τις πυρκαγιές ήταν πάντοτε περιορισμένες, έχω κατ επανάληψη διατυπώσει την άποψή μου για τα μελτέμια και τους ανέμους γενικότερα. Χωρίς μελτέμια η φωτιά στον Κάλαμο θα είχε αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της. Με 1-2 μποφώρ παραπάνω, πιθανόν να είχε φτάσει στην Πάρνηθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο άνθρωπος όταν εμφανίστηκε σε αυτόν τον πλανήτη, βρήκε τους ανέμους, οι οποίοι άλλοτε στέκονταν αρωγοί στο έργο του και άλλοτε τον κατέστρεφαν. Οι πρόγονοί μας επέλεξαν τους τόπους που ίδρυσαν τις πόλεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τους επικρατούντες ανέμους με τα υπέρ και τα κατά τους. Οι σύγχρονες κοινωνίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ισχυρών ανέμων λαμβάνουν μέτρα. Τα μέτρα αυτά ενίοτε αποδεικνύονται ανεπαρκή, αλλά αυτό μόνο μπορούμε να κάνουμε. Ακόμα όμως και να μπορούσαμε να καταργήσουμε τους βοριάδες του καλοκαιριού μας, δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν συμφερότερο για μας. Θλίβομαι για την καταστροφή των σπιτιών των ανθρώπων και των δασών μας, αλλά πώς θα ήταν το καλοκαίρι μας χωρίς τα μελτεμια της ανατολικής Ελλάδας, το μαΐστρο της δυτικής Ελλάδας ή τον Βαρδάρη της Θεσσαλονίκης;
      Την Παρασκευή 18/8 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγαλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917. Το βασικό συμπέρασμα από τη μεγάλη πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου 1917 είναι ότι ο ισχυρός Βαρδάρης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωσή της. Άλλοι παράγοντες που δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για το ξεκίνημα και την εξάπλωση της φωτιάς ήταν η παρατεταμένη θερινή ανομβρία και ο προηγηθείς καύσωνας που είχαν μειώσει εξαιρετικά τα ποσοστά υγρασίας του εδάφους. Αν όμως ο Βαρδάρης ευθυνόταν για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η θαλάσσια αύρα και ως ένα βαθμό ο Χορτιάτης (ΒΑ άνεμος) ήταν αυτοί που βοήθησαν να περιοριστεί και στη συνέχεια να σταματήσει η φωτιά πριν κάψει και τις ανατολικές περιοχές της πόλης.
      Πέρα από τη λήψη μέτρων που θα στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτελεσματικότερη κατάσβεση των θερινών πυρκαγιών, αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως ανθρωπότητα είναι να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μια από τις οποίες είναι η εμφάνιση συχνότερων και ισχυρότερων επεισοδίων καύσωνα.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται φυσικά οτι δεν μπορούμε να ...καταργήσουμε τα μελτέμια. Στο βαθμό που ένας χιονόφιλος, για παράδειγμα, ζητάει 20 μέρες χιονόπτωσης για την Αθήνα, ενώ γνωρίζει καλά οτι το φυσιολογικό είναι δύο με τρεις μέρες, έτσι και εγώ εκφράζω την προσωπική μου "ουτοπική" προτίμηση (στην οποία και εμμένω). Θα προτιμούσα ένα περισσότερο "τροπικό" καλοκαίρι για την Ελλάδα. Και θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς μελτέμια αν το "αντάλλαγμα" ήταν μια πλούσια βλάστηση. Κατά τα άλλα, για τα μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φυσικά συμφωνώ μαζί σας. Αν και, για το τελευταίο, πολύ φοβάμαι οτι μπορεί να είναι πια κάπως αργά.

      Διαγραφή
  2. Εχει επισκεφθεί κανείς τροπικό κλίμα να δει πόσο ανυπόφορο είναι ???
    Ακομα και οι θαλασσες βράζουν ... Ενω η υγρασία και τα κουνούπια δημιουργούν ένα αποκρουστικό κοκτέιλ !!
    Πρόσεχε τί εύχεσαι Γιώργη ....
    Κλίμα σαν της μελτεμάτης Ελλάδας είναι βάλσαμο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περισοτερο τροπικη ειπε,οχι ντε και καλα Μπαχαμες...αλλα αν καποτε το κλιμα τις Ελλαδα αλαξει προς το χειροτερο καλητερα Μπαχαμες παρα Σ.Αραβια η μελτεματη Μυκονος!

      Διαγραφή
  3. Δεν υπάρχει ιδανικός καιρός (πέραν της Μόσχας το χειμώνα :) ). Κερδίζεις κάτι, χάνεις κάτι. Όπως στη ζωή, ιδανικές λύσεις δεν υφίστανται. Σε τροπικά κλίματα ζεις αγκαλιά με το aitr condition. Εδώ Κέρκυρα πήγα 10 μέρες και δεν την πάλευα. Φίλος που ζει Μαλαισία μου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τον καιρό εκεί. Το μελτέμι πάλι είναι υπέροχο, ανακουφιστικό, δροσερό, βάλσαμο. Όμως, ενέχει και κινδύνους. Ας βάλουμε κάτω τον ποπό μας λοιπόν να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Όπως έκαναν οι Ολλανδοί ζώντας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως κάνουν στο tromso ή στον Καναδά με τους -30.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είχα σκοπό να συνεχίσω την κουβέντα που ξεκινήσαμε χτες με το δάσκαλο αλλά, μιας και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα καιρικά θέματα αυτές τις μέρες, θα κάνω μία παρατήρηση, μια διευκρίνιση και μια ερώτηση:

    1) Υπάρχει το είδες αυτό του μελτεμιού, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο δάσκαλος, που λειτουργεί ως ανεμιστήρας και όχι ως κλιματιστικό, αυτό που εγώ λέω "θερμό" μελτέμι. Και μάλιστα φαίνεται πως τα τελευταία καλοκαίρια έχει τη τάση να εμφανίζεται όλο και συχνότερα. Αυτό το μελτέμι δε δροσίζει, μόνο ζημιά κάνει ξεραίνοντας τα πάντα.

    2) Δεν είπα οτι θα ήθελα τροπικό κλίμα (αδύνατον άλλωστε για την περιοχή μας) αλλά ένα περισσότερο "τροπικό" καλοκαίρι. Δηλαδή λιγότερο ανεμώδες, με περισσότερη αστάθεια, υγρασία και υετό. Έχει συμβεί αυτό κάποια από τα τελευταία καλοκαίρια και οι ζημιές στα δάση ήταν σαφώς περιορισμένες και αν στερηθήκαμε και λίγο το μελτέμι, νομίζω πως άξιζε τον "κόπο". Στο κάτω-κάτω είχαμε τη δροσιά από τις καταιγίδες.

    3) 'Οταν έχουμε κάπου δασικές πυρκαγιές σε εξέλιξη, με ισχυρούς ανέμους, θα υπάρξει αλήθεια κάποιος που θα προτιμήσει να καούν τα πάντα προκειμένου να μη χάσει εκείνος τη δροσιά του; Θα υπάρξει σίγουρα, γιατί η χώρα μας είναι γεμάτη "εαυτούληδες", όχι όμως, σε καμιά περίπτωση, εδώ σ αυτό το μπλογκ. Άλλωστε, ένας καιρόφιλος δεν νοείται να μην είναι και υποψιασμένος και ευαίσθητος ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις προηγουμενες ημερες με τη ζεστη και το μελτεμη στην Αν Ελλαδα,οι δυτικοι διαμαρτηρονταν για τις συνθηκες που επικρατουσαν εκει,τωρα βλεπω ευλογιες και ευχες για τη μελτεματη Ελλαδα...περα απ'αυτο(σε τρπικα μερη δεν πηγα)τα περισσοτερα ντοκιμαντερ που ειδα απο τροπικα μερη ειχαν τετοια καθαρη ατμοσφαιρα που θα ζηλευε ο περιζητητος αυτων των ημερων Μαιστρος της Δ Ελλαδας ,που σημενει εχει αλαγες εκει ο καιρος αν δεν κανω λαθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή