Απολογισμός καλοκαιριού 2017

Ιούνιος 2017:
Τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Ιουνίου πέρασαν με αρκετές βροχές και καταιγίδες που συχνά συνοδεύονταν από χαλάζι. Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα παρατηρήθηκε βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία τελικά έφθασε τα επίπεδα του καύσωνα. Τα πρώτα 40άρια παρατηρήθηκαν στις 28/6 και στις 30/6 η θερμοκρασία στην Ελευσίνα έφθασε τους 45 βαθμούς, που ωστόσο δεν αποτελούν ρεκόρ για την περιοχή. Ρεκόρ Ιουνίου αποτελούν οι 43 βαθμοί της Καλαμάτας και οι 41 βαθμοί της Σαντορίνης. Στο σύνολο των ημερών του Ιουνίου, οι θερμοκρασίες του μήνα ήταν λίγο υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.


Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του δεύτερου δεκαημέρου του μήνα η Ιβηρική Χερσόνησος επλήγη από ισχυρό καύσωνα και καταστροφικές πυρκαγιές με αποτέλεσμα στην Πορτογαλία και την Ισπανία να χάσουν τη ζωή τους 64 άνθρωποι.

Ιούλιος 2017:
Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών του Ιουνίου συνεχίστηκε και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και μάλιστα εντάθηκε. Η υψηλότερη θερμοκρασία παρατηρήθηκε στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου, όπου στις 1/7 κατεγράφη θερμοκρασία 45,9 βαθμών. Η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για την Κρήτη. Ρεκόρ αποτελούν και οι 45,5 βαθμοί που την ίδια μέρα παρατηρήθηκαν στη Λάρισα. Στις 1 και 2 Ιουλίου το θερμόμετρο έδειξε 45 βαθμούς στην Ελευσίνα, την Αθήνα, τη Μονεμβάσια, την Ορεστιάδα και την Παλαιοχώρα Χανίων.
Από 11 ως 14 Ιουλίου σημειώθηκε ηπιότερος καύσωνας με θερμοκρασίες ως τους 41 βαθμούς (Κόνιτσα, Λίνδος, Σπάρτη).
Στις 16 και 17 Ιουλίου παρατηρήθηκε εντονότατη ψυχρή εισβολή που προκάλεσε ισχυρές βροχές, και καταιγίδες και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, παρατηρήθηκαν στη Ζαγορά του Πηλίου (142 χιλιοστά), στη Μακρυνίτσα Πηλίου (110 χιλιοστά), στον Μαρμαρά Χαλκιδικής (102 χιλιοστά) και στην Καλαμάτα (83 χιλιοστά). Καταστροφές προκλήθηκαν ακόμα στην Αχαΐα, την Κορινθία και την Αιτωλοακαρνανία. Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, στις 17/7 στη Λάρισα ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 19 βαθμούς, που είναι η μικρότερη μέγιστη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί Ιούλιο μήνα στην περιοχή. Την ίδια μέρα χιόνισε στον Όλυμπο, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή.
Ο περίεργος Ιούλιος του 2017 έκλεισε με έναν ακόμα ήπιο καύσωνα που σημειώθηκε από τις 23 έως τις 25 του μήνα (μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 40 βαθμούς). Στο σύνολο των ημερών του, οι θερμοκρασίες του Ιουλίου ήταν υψηλότερες από τις κανονικές κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τους ανέμους, από τις 4 Ιουλίου ως τα τέλη του μήνα κυριάρχησαν τα μελτέμια με εντάσεις ως τα 8 μποφόρ.

Αύγουστος 2017:
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα ήταν πολύ ζεστό ιδιαίτερα στη ΒΔ Ελλάδα. Η υψηλότερη θερμοκρασία (42 βαθμοί) σημειώθηκε στην Κόνιτσα, στην οποία από τις 3 ως τις 12 Αυγούστου η μέγιστη θερμοκρασία ήταν συνεχώς μεγαλύτερη ή ίση των 38 βαθμών. Σε επίπεδο χώρας, ο μήνας ήταν θερμότερος του κανονικού, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να παρατηρούνται στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τα άλλα, οι βροχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια του μήνα ήταν περιορισμένες. Σε ότι αφορά τους ανέμους,, όπως και τον Ιούλιο, κυριάρχησαν τα μελτέμια με εντάσεις ως τα 8 μποφόρ.

Συμπερασματικά, το φετινό καλοκαίρι  ήταν αρκετά έως πολύ θερμότερο του κανονικού στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αυτό ισχύει για όλες τις μεσογειακές χώρες που δοκιμάστηκαν από ισχυρούς και παρατεταμένους καύσωνες και επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές. Αν σε αυτά προστεθεί η προβληματική σε αρκετές περιοχές διατήρηση των υδάτινων πόρων τη θερινή περίοδο, προκύπτει η εφιαλτική εικόνα, η οποία είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να παρατηρείται συχνότερα και να γίνεται όλο και χειρότερη.

Καλή Κυριακή, φίλοι μου


Υ.Γ. Ευχαριστώ το φίλο Χρήστο Πετρόπουλο για τη βοήθειά του στη σύνταξη του παρόντος απολογισμού.  

15 σχόλια:

  1. και συνεχίζεται απτόητο το καλοκαιράκι 2017 (εκτός από κανά δίωρο τα ξημερώματα, δίπλα σε ανοιχτό ΒΔ παράθυρο, χωρίς σεντόνι). καταπίνει και τα 2 πρώτα δεκαήμερα του Σεπτέμβρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατά τα άλλα όλα βαίνουν καλώς έτσι? Ας κάψουμε ακόμα κανένα δάσος ας λεηλατήσουμε και τα εναπομείναντα και σίγουρα θα δούμε και χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ Ιουνιος ο πιο βροχερος για Αθηνα μεταπολεμικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επάρκεια των υδάτινων πόρων δεν εξαρτάται από τις βροχές του καλοκαιριού, αλλά από την κατανομή και την ποσότητα του υετού την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου.

      Διαγραφή
  4. Η ιταλια φαινεται να εχει μπει σε καθαρο φθινοπωρο και να συνεχιζει ετσι με απανωτες διαταραχες ολο το μηνα και δεν ξεφευγει για ελλαδα ουτε ψιχαλα. Ουτε σημαδι να πουμε οτι αλλαζει κατι ειδικα στα ανατολικα. Απλα καλοκαιρι εκτος τη φυσιολογικη πτωση της θερμοκρασιας τα βραδια καθως πολλα μπορει να αλλαξει η κλιματικη αλλαγη αλλα οχι τη διαρκεια της ημερας αναλογως την εποχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλά οι Ιταλοί τράβηξαν τα πάνδεινα φέτος το καλοκαίρι. Πολύ χειρότερα από εμάς. Όλοι οι καύσωνες είχαν την Ιταλία στην καρδιά του κτήνους.

      Διαγραφή
    2. Μαζί με την Ιταλία όμως σχεδόν τα πάνδεινα τραβήξαμε και έμεις οι κάτοικοι της ΔΒΔ Ελλάδας το καλοκαίρι που μας πέρασε οπότε δεν είναι το πιο δίκαιο να μας πέρνουν και εμάς τα χαμηλάκια αυτά απο Ιταλία?
      Μη μείνουμε και το Φθινώπορο στην απ'έξω!

      Διαγραφή
  5. εδω τριπολη που ειμαι εγω ζεσταθηκα μονο τις 4 ημερες στο καυσωνα του ιουνιου, 2 ημερες στο καυσωνα τον πρωτο του ιουλιου και το πιο πολυ για 1 εβδομαδα στο καυσωνα του αυγουστου, τον ιουνιο ειδηκα τις νυχτες εκανε εως και κρυο οπως και το δευτερο μισο του αυγουστου, ειχαμε τα 3 χαμηλα φθινοπωρινου τυπου που ειχαμε καταιγιδες νυχτα αλλα και πρωινες ωρες αλλα αυτο που δεν μου αρεσε φετος το καλοκαιρι ηταν που δεν ειχαμε τις κλασσικες κουφες ασταθειες με τις πολλες καταιγιδες τα απογευματα στην τριπολη με τις υπολοιπες περιοχες τις πελοποννησου να μην παιρνουνε χαμπαρι απο ολο αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το καλοκαιρακι οντως συνεχιζεται προς το παρον εδω στην ανατολικη χωρα, με μονη διαφορα οτι τα μελτεμια εδωσαν τη θεση τους στους νοτιαδες με αυξημενη υγρασια!Λιγη υπομονη θελει και θα ερθουν και τα χαμηλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αυτό που λέει ο ανώνυμος φίλος, να προσθέσω ότι τώρα που πάψανε τα μελτέμια, οι αίσθηση της ζέστης είναι μεγαλύτερη τώρα παρά στο μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου. Οι συνθήκες θυμίζουν λίγο δυτική Ελλάδα. (βεβαίως, υπάρχει η δροσιά της νύχτας) αλλά το μεσημέρι δε στεκόσουν χθες από τη ζέστη. Αν θέλουμε να το δούμε από τη θετική πλευρά του πάντως, η παύση των μελτεμιών και η αντικατάστασή τους από νοτιάδες σηματοδοτούν και το τέλος της θερινής εποχής και την έλευση του φθινοπώρου με αργό, έστω, βηματισμό.

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάλι θα μιλήσω εμπειρικά, κάτι που προφανώς δεν αναιρεί τα μετρήσιμα στοιχεία που μας παρέθεσε ο κος Ζιακόπουλος: Στην Κηφισιά η ζέστη ήταν αφόρητη το 4ήμερο του καύσωνα στο τέλος Ιουνίου. Από το 2007 είχα να νιώσω τέτοια ενοχλητική ζέστη. Από εκεί και πέρα, ο Ιούνιος ήταν πολύ ευχάριστος και πρωτόγνωρα βροχερός. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κυμάνθηκαν σε νορμάλ επίπεδα κυρίως λόγω των μελτεμιών. Λίγες ζέστες όταν έκοβε το μελτέμι, απόλυτα αναμενόμενες για την εποχή, περισσότερα δροσερά διαλείμματα λόγω των ανέμων και βεβαίως το πρωτόγνωρα δροσερό 2ήμερο στα μέσα του Ιουλίου.
    Από την άλλη, θα πω ότι περνώντας 15 ημέρες σε νησί του Ιονίου και οι 15 ημέρες ήταν ενοχλητικά ζεστές και κυρίως υγρές. Διαβάζοντας ότι αυτό το πράγμα διήρκησε άλλο τόσο, έχω την αίσθηση ότι εκεί, ναι το καλοκαίρι ήταν ιδιαιτέρως βαρύ.
    Τέλος, συμπερασματικά και πολύ χοντρικά θα έλεγα ότι η δυτική χώρα πράγματι ταλαιπωρήθηκε αυτό το καλοκαίρι. Αντίθετα, η ανατολική ηπειρωτική χώρα, πέραν του ισχυρότατου καύσωνα, δεν έζησε κάτι ιδιαίτερο. Βεβαίως, τα νούμερα είναι αμείλικτα, καμιά φορά όμως όπως λέει και ο Σκουντής στο μπάσκετ "η στατιστική είναι ο ωραιότερος τρόπος να πεις ψέμματα". Από την άλλη, κάνοντας ένα άτυπο γκάλοπ με 3-4 φίλους και γείτονες που ουδεμία σχέση έχουν με τον καιρό 2 πράγματα θυμούνται: 1) τον καύσωνα 2) τις βροχές του Ιουνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mια παρατηρηση , προσπαθώντας να βαλω σε μια σειρα το καθε πραγμα. Ειναι αλλο το αν αισθανεται καποιος ζεστη και αλλο ποσο πανω ή κατω απο τα κλιματικα ειναι ενας μηνας , μια μερα , ενα ετος.
    Στη Μοσχα για παραδειγμα κανενας μας δεν θα ζεσταινοταν ακομα και στην πιο ακραια ζεστη για την περιοχη. Αυτο το υποκειμενικο δεν εχει καμμια σχεση με την αντικειμενικη αληθεια που λενε παντα η αριθμοι οτι πχ ηταν 8οC πανω απο τα κλιματικα η μεση μεγιστη θερμοκρασια καποιου Ιουλη!!
    Στην Τριπολη που αναφερθηκε πιο πανω η αποκλιση ηταν 1+ οC θετικη απο τα κλιματικα. Αλοιμονο αν καποιος ζεσταινοταν σε μια τετοια ορεινη περιοχη που το πρωι πεφτει στους 15οC το καλοκαιρι και δεν πιανει ευκολα πανω απο 35οC. Το καλοκαιρι ομως σε σχεση με το συνολο των καλοκαιριων απο το 1955 εως περυσι ηταν 1 και κατι βαθμοι πιο θερμο.
    Ολα ομορφα ξεκαθαρισμενα για να μην υπαρχουν αποριες!!
    Καλο φθινοπωρο στον κ.Ζιακοπουλο και τους υπολοιπους φιλους του Blog!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν κατι φτάνει στα όρια της υπέρ ανάλυσης ένας καλός τρόπος ειναι να ρωτήσουμε άτομα άσχετα για να δούμε αν κατάλαβαν κάτι και τι ειναι αυτο.Το χειμώνα που πέρασε οι κάτοικοι της Ηπείρου θυμήθηκαν το χειμώνα του 1987 τυχαίο ειναι;Ό,τι μενει στη μνήμη των ανθρώπων εχει σημασία γιατι ο βασικός λόγος που μένει ειναι οτι ηταν έντονο βέβαια αυτο δεν αναιρεί τα νούμερα που μας παραθέτει ο Βασίλης ή ο Κ.Ζιακοπουλος αλλα ο Ιούνιος θα μεινει στη μνήμη του κόσμου ως βροχερός και κρύος και ο Ιούλιος με τον Αύγουστο ως ζεστός και ξηρός φέρνοντας ολοι στην μνήμη τους το καλοκαιρι του 2007.

      Διαγραφή
    2. φιλε Βασιλη αν προσεξες ειπα οτι φετος δεν ειχε η τριπολη τις πολλες καταιγιδες τα μεσημερια και απογευματα εκτος απο τα 3 χαμηλα που επηρεασαν ολη σχεδον την ελλαδα, οσο για την ζεστη το ειπα συμφωνα με το μετεωρολογικο σταθμο που εχω και ειδα οτι το σπιτι μου αλλα και εξω εκανε πιο κρυο το πρωι αλλα και πολλα μεσημερια απλως ο +1 βαθμος εγινε απο καποιες μεγαλες ζεστες που εκανε και ανεβηκε ο μεσος ορος.

      Διαγραφή