Αρχή του τέλους για την ασυνήθιστη ζέστη των τελευταίων ημερών

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, οι άνεμοι από Ν-ΝΔ θα στραφούν σταδιακά σε Δ-ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας βασικά στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές τη χώρας. Την Πέμπτη (21/9) τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (22/9) πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Το Σαββατοκύριακο (23-24/9) γενικά δεν προβλέπονται βροχές και οι ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.  

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-9-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ορεινά της δυτικής και της ανατολικής Μακεδονίας. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 και αργότερα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Ν 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Ένα ...άκρως φυσιολογικό ελληνικό καλοκαίρι (όπως έλεγαν κάποιοι, δυστυχώς και από τον χώρο των επαϊόντων) έχει δώσει τη θέση του σε έναν ...εξίσου φυσιολογικά θερμό Σεπτέμβριο.Προσωπικά δεν θυμάμαι τέτοιες θερμοκρασίες στο δεύτερο μισό κανενός Σεπτέμβρη. Στο πρώτο, ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πότε επιτέλους θα έρθουν αξιόλογες βροχές στη χώρα μας;Οι ελαιώνες διψούν πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως πολλα ασυνηθιστα εγιναν φετος και ρεκορ απο το Γεναρη και μεχρι σημερα...για να δουμε απο 'δω και περα και ειδικα το Χειμωνα τι αλλο ασυνηθιστο θα γινει...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω, με την παγκόσμια εξέλιξη του κλίματος (υπερθέμανση) και με δεδομένο οτι συμβαίνει στην περιοχή μας τα τελευταία 10 χρόνια, το πιθανότερο "ασυνήθιστο" θα ήταν απανωτές θερμές εισβολές μεσα στο χειμώνα και το λιγότερο πιθανό κάτι σαν τον Γενάρη με την Αριάδνη. Φυσικά, ανάμεσα σ αυτά υπάρχει μεγάλη "γκάμα" δυνατοτήτων, όμως φοβάμαι πως τα πάντα, ανεξαρτήτως εποχών, έχουν πάρει πια μιά μόνιμη κλίση προς το θερμό σενάριο.

      Διαγραφή
    2. Το κακό Γιώργο δεν είναι οτι βρισκόμαστε σε διαρκή θέρμανση. Το κακο είναι οτι το μυαλουδάκι μας θέλει να τα σκέφτεται όλα ρομαντικά και ρόδινα. Δεν κοιτάει ο απλος ο κοσμος οτι ανοιγει την πορτα καλοκαιρινο πρωινο και μπαινει μποχα/ζεστη και οχι η παλια δροσια. Εχει ξεχασει οτι προ 1995 κοιμομασταν με σεντονακι και πικε τα καλοκαιρια αφου οι ελαχιστες ηταν μεσογειακες. Τωρα δεν ειναι πια μεσογειακο το καλοκαιρι. Ειναι κατι απο σαχαρα αλλα αδυνατω να καταλαβω την αντιδραση του κοσμου οταν του μιλαει ενας επιστημονας της μετεωρολογιας!!!

      Διαγραφή
  4. Δηλαδή ρε Γιώργο θες να πεις ότι ας πούμε θα κάνουμε χριστούγεννα με 30 βαθμους?λίγο τραβηγμένο δεν έιναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με 30 όχι. Με 20 και 22 και 24, μπορεί. Έχει ξαναγίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια. Και όταν έγραψα για θερμές εισβολές, φυσικά δεν εννοούσα θερινού τύπου εισβολές. Αλλοίμονο αν βρισκόμασταν ήδη από τώρα εκεί που πιθανόν να φτάσουμε (αν τα πράγματα συνεχίσουν την πορεία τους) σε εκατό χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι οι υπερβολές από όλους και η καταστροφολογία πρέπει να έχει όρια... Το γεγονός ότι είχαμε ως τώρα και όπως φαίνεται ως 25/9 τουλάχιστον θερμό και χωρίς βροχές Σεπτέμβρη δε σημαίνει ότι αλλάζει το κλίμα! Άλλωστε όπως θυμάστε όλοι ο Ιούνιος ήταν πολύ βροχερός για περιοχές της χώρας που δε βρέχει τόσο εκείνη την περίοδο. Βεβαίως διάγουμε περίοδο ανομβρίας αλλά νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε την κανονική είσοδο του φθινοπώρου δηλ.21/9 και έπειτα να περιμένουμε αξιόλογες βροχές. Ο καιρός δεν ειναι καθε χρόνος ίδιος,κανει κύκλους και δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Παραμένουμε μια κανονική μεσογειακή χώρα με εύκρατο κλίμα στην οποία για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα το κρύο κρατά περίπου 3-4μηνες καιαντίστοιχα η έντονη ζέστη 2-3 μήνες ενώ παράλληλα άλλες περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έχουν πολύ σταθερότερες θερμοκρασίες χειμωνα-καλοκαίρι. Τίποτε επομένως δεν έχει αλλάξει τόσο ανησυχητικά οπως με ευκολία λέγεται. Το γενονος ότι οι μεγαλες πόλεις της χώρας ειναι αφιλόξενες οφείλεται σε άλλους παράγοντες

      Διαγραφή
  5. Άσχετο με τα παραπάνω αλλά έχω μια απορία.Γιατί οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας τόσο σε επίπεδο βορείου ημισφαιρίου-και κυρίως στην Αρκτική-όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ εντονότερες τους χειμερινούς μήνες;Όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί το χειμώνα η πολική ζώνη ψύχεται έντονα, καθώς δεν δέχεται καθόλου ηλιακή ακτινοβολία, εν αντιθέσει με την υποτροπική ζώνη, όπου η ψύξη είναι συγκριτικά σαφώς ασθενέτερη. Το απότέλεσμα είναι οτι στη ζώνη ανάμιξης (30 με 60 μοίρες γεωγρ.πλάτος) αναπτύσσεται έντονη οριζόντια θερμοβαθμίδα, με συνέπεια τις ισχυρές μεσημβρινές (κάθετες) ροές στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, προς αποκατάσταση των θερμοκρασιακών διαφορών βορρά - νότου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πάει καλά το πράγμα με τις βροχοπτώσεις πανελλαδικά. Δεν θα βγει σε καλό όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή