Με περιορισμένη αστάθεια και βόρειους ανέμους ως 6 μποφόρ το Σαββατοκύριακο


Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο - Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στα ορεινά και η αισθητή θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Την Κυριακή (13/5) τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα (14/5) η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στη Β. Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Την  Τρίτη και την Τετάρτη (15-16/5) ο καιρός θα είναι αρκετά ζεστός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία αγγίξει τους 30 βαθμούς (ανατολικά και νότια).
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 12 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 Βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με παροδικούς όμβρους στην Κρήτη. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα όμβρων το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Χαρακτηριστική σήμερα πάντως(ευτυχώς) η απουσία έντονης αστάθειας στη θεσσαλονίκη αλλά κ σε πολλά ανατολικά ηπειρωτικά που χθές φαινόταν πως θα έβγαζε κ πάλι δυνατά πράγματα.
    Αντίθετα απο την Πίνδο κ δυτικότερα απο το μεσημέρι κ μετά έβγαλε μπουρίνια με πολλά ηλεκτρικά ενώ ακόμη κ τώρα βρέχει ποτιστικά κ η ατμόσφαιρα είναι πολύ όμορφη,καθαρή κ φθινοπωρινή!
    Ας χαρούμε λοιπόν τις δροσιές γιατί όπως είπε κ ο δάσκαλος απο Δευτέρα όλα δείχνουν ότι η κυκλοφορία θα γίνει νοτιοδυτική κ οι πρώτες περιοχές που επηρεάζονται απο ανομβρία κ ζέστη είναι συνήθως οι ανατολικές.Πάντως πιστεύω ότι έχει ακόμη να δώσει ο Μάϊος καιρικές συγκινήσεις.
    Καλό ΣΚ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To πρόσθεσα και αυτό στο "παλμαρέ" μου, αφού την Πέμπτη βούτηξα το πρωί στην Κύθνο και το απόγευμα στην Κέα. Συνολικά επισκέφτηκα 12 παραλίες στα δύο νησιά, εκ των οποίων οι οκτώ στην Κύθνο (Κανάλα, Λουτρά, Αγ. Στέφανος, Λεύκες, Ζογκάκι - Κουρί στα ανατολικά και Απόκρουση, Αγ. Δημήτριος και Μαρτινάκια στα δυτικά, η τελευταία είναι κοντά στο λιμάνι Μέριχας). Και άλλες τέσσερις στην Κέα - Ποίσσες και Κούνδουρος στα νοτιοανατολικά και Οτζιάς και Γιαλισκάρι στα βορειοανατολικά.

    Δεν έβρεξε καμία μέρα από το απόγευμα της Δευτέρας, ως το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά είχε δροσιά με διαστήματα συννεφιάς και τον βοριά, ενώ ειδικά σήμερα το πρωί είχε και ψύχρα. Είχε, όμως, και πάρα πολλά σκουπίδια σε όλες τις παραπάνω παραλίες και πρέπει να μάζεψα πάνω από 200 σακούλες και διάφορα άλλα πλαστικά. Το χειρότερο δεν είναι, όμως, αυτό, άλλωστε και στα δύο νησιά έχουν πάρα πολλούς κάδους ανακύκλωσης (και με θυρίδα) για να μην σηκώνεις το καπάκι, ενώ στην Κύθνο φροντίζουν και τις πάρα πολλές γάτες που έχει (αμέτρητες είναι και οι σαύρες, βλέπαμε καμιά 15αριά σε κάθε μπάνιο). Το πραγματικά άσχημο είναι ότι τα νησιά είναι ξεχασμένα τον χειμώνα.

    Για την Κύθνο έχει μόνο δύο δρομολόγια τη βδομάδα τον χειμώνα (Τετάρτη - Κυριακή), βέβαια, αν υπάρχει ανάγκη και κινδυνεύει κάποια ζωή θα έρθει ελικόπτερο για να παραλάβει έναν τραυματία ή, ασθενή. Κατά τα άλλα... ασπιρίνες για 1.000 περίπου ανθρώπους που ζουν μόνιμα τον χειμώνα στην Κύθνο, εκ των οποίων οι 50 στα Λουτρά, ένα ψαροχώρι, με καυτό ιαματικό νερό, που αναβλύζει από το βουνό. Τώρα μπορούσες να μπεις μόνο στη γούρνα που έχουν φτιάξει εκεί που το καυτό νερό φτάνει στη θάλασσα, καθώς το κτίριο που κάνεις ιαματικά λουτρά ήταν κλειστό. Όπως ήταν κλειστό και το σπήλαιο στη Δρυοπίδα (ανοίγει μόνο τα ΣΚ).

    Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πώς κυλάει η ζωή στο νησί τον χειμώνα. Κάποιος μου είπε ότι αρκετοί είναι αλκοολικοί, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν. Αν και δεν διαπίστωσα ιδίοις όμμασι κάτι τέτοιο, σίγουρα τα ελληνικά νησιά αξίζουν περισσότερη στήριξη τον χειμώνα. Καλύτερα να είχαν λιγότερη κίνηση το καλοκαίρι και να μην είχαν εικόνα εγκατάλειψης τον χειμώνα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω κάθε λέξη από τα σχόλια σου...πολλα Μικρά νησιά είναι πραγματικά ξεχασμένα από όλους το χειμώνα. Και η αίσθηση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη σε μικρά νησιά που είναι μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα (Νισυρος, Τήλος, Ψαρά, Αγαθονήσι). Και το χειρότερο είναι πως πια όλα τα μέτρα νησιωτικοτητας (π.χ χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές) τείνουν να καταργηθούν.

      Διαγραφή