Η παράταση της αστάθειας εγκυμονεί κινδύνους για την αγροτική παραγωγή


Οι συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την περιοχή μας εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Η παράταση αυτών των φαινομένων, τα οποία αυτή την εποχή συνήθως έχουν μεγάλη ένταση, εγκυμονεί κινδύνους για την αγροτική παραγωγή. Πάντως, το Σαββατοκύριακο (12-13/5), η δομή της ατμόσφαιρας τουλάχιστον πάνω από την ανατολική Ελλάδα θα γίνει πιο ευσταθής λόγω της επικράτησης ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων. Αυτό σημαίνει ότι οι καταιγίδες βασικά θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία. Η θερμοκρασία ως την Παρασκευή δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, αλλά το Σαββατοκύριακο θα πέσει λίγο κυρίως στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Με σχετική καλοκαιρία θα αρχίσει η νέα εβδομάδα.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Δ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 Βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στο Α. Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.


8 σχόλια:

  1. Και οι κίνδυνοι ξεκινήσαν καθώς η πρόσκαιρη 5λεπτη μπόρα με τα λίγα αστραπόβροντα που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι δε φανέρωνε το τι θα γινόνταν αργότερα.
    Κατακόρυφη ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών πάνω απο την πόλη πριν απο λίγο με αποτέλεσμα να ξεσπάσει δυνατό μπουρίνι αυτή τη ώρα με σφοδρούς ανέμους κ χαλάζι το οποίο έχει μετατραπεί αυτή τη στιγμή σε δυνατή βροχή.
    Ελπίζω σε άλλες περιοχές να μήν έβγαλε πιο βίαια φαινόμενα.
    Πάντως η αλήθεια είναι πως το χάρηκα ως καιρόφιλος με τον υδράργυρο γύρω στους 18β.
    Θα κοιμηθούμε ευχάριστα τουλάχιστον με συντροφιά την κουβερτούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά τους προφανείς κινδύνους της παρατεταμένης αστάθειας, ο τόπος είχε ανάγκη αυτές τις βροχές. Ίσως όχι τη ραγδαιότητα αυτή, αλλά το νερό το έχουμε απόλυτη ανάγκη. Κοιτούσα το σταθμό μου στην Κηφισιά: Έπεσαν την Κυριακή 33 χιλιοστά, τα μισά υπό μορφή καταιγίδας το μεσημέρι, τα υπόλοιπα ως ποτιστική βροχή έως τις 11 το βράδυ. Η αμέσως προηγούμενη ημέρα με διψήφιο αριθμό χιλιοστών ήταν προ 3 μηνών!!! Η 15η Φεβρουαρίου (15 χιλιοστά). Κατά τ' άλλα, είχαμε μια απρόσμενη 10λεπτη βροχούλα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το Σάββατο τίποτα, παρότι το λεκανοπέδιο είχε καταιγίδα, χθες πάλι τίποτα (ενώ Άνω Λιόσια κ Μενίδι που περνάω λόγω εργασίας ήταν εμφανές ότι σαρώθηκαν από καταιγίδα), σήμερα 2,5 χιλιοστά. Μακάρι να πάει έτσι όλη η εβδομάδα, λέω εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλίμονο και εκεί που δεν κάνει αστάθεια και ουτε εβρεξε την Δευτέρα που η αστάθεια ακουμπησε και λιγο την Κρήτη. Εγω ο ιδιος παθών, ημιορεινος ελαιώνας στο νομο λασιθιου με 25 περιπου μετρια δεντρα, τα μισά κιτρινισαν για να μην πω ξεράθηκαν απο την ανομβρία και σημερα αναγκάστηκα να τα κλαδεψω βαθια εκτος προγραμματος ενω του χρονου θα ειχαν πληρη σοδεια καθως η προηγουμενη ηταν 2 χρονια πριν. Πλεον χανω το χωραφι μου για τουλαχιστον 4-5 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόλυτα σωστός και επίκαιρος ο τίτλος του άρθρου σας, αγαπημένε μας Δάσκαλε.
    Παρ' όλα αυτά, αξιοσημείωτη και η τοπικότητα των φαινομένων, εδώ και εννιά μέρες τώρα.
    Σήμερα ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, ανατολικά της Καρδίτσας να ποτίζουν για να φυτρώσει βαμβάκι, ενώ 10-15 χλμ ανατολικότερα, μετά τους Σοφάδες, να "ανοίγουν αυλακιές" (όπως λένε) , για να φύγουν τα νερά απ' τα χωράφια που νεροκρατούν..
    Δυτικά της Καρδίτσας δε, έπεσε και χαλάζι, αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σημερινος υετος στα Γιάννενα 37,2 mm. http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina/
    Αρκετές ηταν οι βροντές την ωρα της καταιγίδας αναγκάζοντας τους πιλότους της βραδυνής πτήσης Αθήνα- Γιάννενα λιγο πριν προσγειωθεί το αεροσκάφος να επιστρέψουν στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη σύνηθες φαινόμενο για Ιωάννινα.
      Δε νομίζω να υπήρξε ούτε να υπάρξει κ τις υπόλοιπες μέρες αστάθειας κ να μη βγάλει στην πόλη έστω κάποια χιλιοστά βροχής.
      Πρωταθλητής με τέτοιες ατμοσφαιρικές διατάξεις πρώτα η Ήπειρος κ μετά τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
      Πάντως κ σε Αιτωλοακαρνανία σήμερα έβγαλε γενικευμένο κ έντονο υετό με κατα μέσο όρο 25 με 40mm αναλόγως την περιοχή οπού υπάρχουν σταθμοί.
      Θα έλεγα μετά το Μάρτιο σήμερα ήταν η πιο βροχερή μέρα για μας.
      Το ταμείο συνεχίζει!

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε καλημέρα

    Θα πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα την παρατεταμένη καλοκαιρία-ξηρασία και την πρώιμη ζέστη που έκανε από τον Μάρτιο μέχρι τώρα με αρκετές αστάθειες αλλά και ψύχρα για τα δεδομένα της εποχής . Ειναι πιθανό να δούμε και τον φίλτατο βοριά που δεν είδαμε το χειμώνα και μας έλειψε . Τα σπίτια εδώ στην Αττική ακόμα και στις ορεινές περιοχές ζεστάνανε απότομα μέχρι το τέλος Απρίλη ενώ κουνούπια έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους μήνες τώρα. Μπήκε όμως ο Μάιος και αλλάξανε οι ισορροπίες με αρκετή ψύχρα, αστάθειες οι οποίες όπως λέτε σωστά και στο άρθρο θα δημιουργήσουν προβλήματα στους αγρότες που την γλίτωσαν από τις παγωνιές του Μάρτη και τώρα φοβούνται το χαλάζι του Μάη.
    Πρώτο θέμα ο καιρός και στις ειδήσεις τις προηγούμενες μέρες ,αφύσικο να κάνει αστάθειες ο καιρός τον Μάη, αλλά τι να πει κανείς ο καθένας δημοσιογράφος και κανάλι λέει το δικό του . Σε λίγα χρόνια θα αποτελεί είδηση οτι έβρεξε και το χειμώνα ή χιόνισε στα βουνά. Το κλίμα αλλάζει και όποιος δεν το βλέπει είναι "τυφλός" .
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά από την χθεσινή ποτιστικη βροχή για ενα τετραωρο περίπου,σημερα το πρωί είχε ένα θαυμάσιο θέαμα.Τοσο ο κάμπος της Κωπαιδας,οσο και ο δικός μας,ήταν "χαμενοι"μέσα στο απέραντο άσπρο πέπλο της ομίχλης που δεν τους είχαμε δει ετσι,όλο τον χειμώνα.Με τον ηλιο να βγαίνει πίσω από την Διρφη και να "γλείφει"πανω απο το άσπρο αυτο πέπλο και να αντανακλά στα οποία χρώματα συναντά στο διάβα του,χαρίζοντας σε όποιον τα βλέπει απίστευτο θέαμα και σε μένα ένα την ευκαιρία να σταματήσω το αυτοκίνητο και χαζέψω αυτήν την απόλαυση.Ομορφιες που μονο η μάνα φύση μπορεί να μας χαρίσει και τυχεροί εμείς εδώ στην επαρχία Πούντα βλέπουμε.Οσα εγραψε ο Αντώνης από Καρδίτσα,τα διαπίστωσα και εγώ από κοντά αφου στις δύο μέρες που ήμουνα Θεσσαλία,οργωσα σχεδόν και τον νομο Καρδίτσας και τον νομο Τρικάλων.Και φανταστείτε οτι και οι δυο νομοι,οπως και η Δυτική Ελλάδα ήταν απο τις ευνοημενες φέτος από νερά.Πως να μην έχει δίκιο σε αυτά που λέει ο φίλος Δημήτρης απο Κρήτη για τα ελαιόδεντρα και πως να μην ξεραθούν απο την παρατεταμένη ανομβρία.Εδω ειχε"σκασει"η γη στην περιοχή μου από την ανομβρία Μαρτίου-Απριλίου.Οπως έγραψε και ο φίλος Ι.Κ το κλίμα αλλάζει και όποιος δεν το βλέπει μάλλον εθελοτυφλεί.Υ.Γ:Θέλω και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον κ.Ζιακοπουλο για τις καθημερινές του προβλέψεις,αλλα πολύ περισσότερο για όλα αυτά τα υπέροχα "διαμάντενια"άρθρα του και τις όμορφες ιστορίες που καθημερινά με ωραίο και κατανοητό τρόπο μας γοητευει.Ευχομαι από καρδιάς οτι το καλύτερο για εσάς και την οικογένεια σας.Αν και λίγο αργά,ΚΑΛΗΜΈΡΑ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή