Χωρίς σημαντικές καιρικές αλλαγές οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, η οποία προκαλεί Β-ΒΑ ανέμους στη χώρα, θα διατηρηθεί και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή). Επισημαίνεται ότι στα ανατολικά και τα νότια πελάγη η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 5 με 6 μποφόρ, αλλά δεν αποκλείεται στο Α-ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο οι βοριάδες να φθάσουν πρόσκαιρα και τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά της Δ-ΒΔ Ελλάδας και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (2-3/6) τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ως 6 μποφόρ (Αιγαίο) με τάση εξασθένησης από την Κυριακή. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τα απογεύματα στα κεντρικά και κυρίως τα βόρεια ορεινά. Η ένταση των ανέμων θα πέσει στα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι, φίλοι μου


Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στην Ήπειρο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και πιθανώς τοπικά στα Α-ΝΑ 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Καλό μήνα και καλό ,δροσερο καλοκαίρι σε όλους υγεία εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά, μάλλον ανέπνευσε η Αθήνα με την απεργία λεωφορείων και τρόλεϊ, αφού με εξαίρεση τις ώρες αιχμής, δεν είχε πολλή κίνηση. Η δε παραλιακή ήταν άδεια μετά τις 10 και στα δύο ρεύματα, ενώ και το ΚΤΕΛ άδειασε κατά το ήμισυ από το Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη. Όταν κατέβηκα στο Θυμάρι, όπου εκτός από μελανούρια, καλόγριες, σάλπες, σαργούς, κακαρέλους, μουρμούρες, γλώσσες, δράκαινες, μπαρμπούνια και γαϊτανούρια, απαθανάτισα και δύο μικρές τσιπούρες με τη μία να είναι και επιζήσασα από ψαροτούφεκο, είχαν απομείνει οκτώ άτομα που θα συνέχιζαν ως το τέλος μίας πανέμορφης διαδρομής. Όρμος Καταφυγή, Χάρακας, Λεγραινά και Σούνιο. Το τελευταίο σύνορο πριν το απέραντο γαλάζιο. Και αν μπορούσες να ταξιδεύεις με τα ρεύματα του βοριά θα διέσχιζες όλη τη Μεσόγειο νοερά, φτάνοντας στη διώρυγα του Σουέζ και μετά στην Ερυθρά. Εκεί, στο νοτιότερο άκρο της, βρίσκεται το λιμάνι της Χοντεϊντά.

    Αν ο σαουδαραβικός συνασπισμός κάνει γενικευμένη επίθεση στο λιμάνι της Χοντεϊντά, που ελέγχουν οι αντάρτες Houthis θα αποκοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού της Υεμένης και θα εκτοπιστούν άλλες 200 χιλιάδες άνθρωποι, όπως εκτιμά ο Guardian. Oι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται, μάλιστα, μόλις 8 μίλια από τη Χοντεϊντά και πολιορκώντας την, αλλά και απομονώνοντάς την από την πρωτεύουσα Σαναά, θεωρούν ότι θα πείσουν τους αντάρτες να παραδοθούν ακόμα και χωρίς μάχη.

    Οι δυτικές χώρες είχαν επιτυχημένα αποτρέψει κατά το πρόσφατο παρελθόν έναν βομβαρδισμό του λιμανιού της Υεμένης από τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίζοντας ότι η καταστροφή θα οδηγούσε σε γενικευμένο λιμό και πάρα πολλούς θανάτους. Από τη Χοντεϊντά εισάγεται το 80% της ανθρωπιστικής και εμπορικής βοήθειας προς την Υεμένη. Αλλά η προέλαση του σαουδαραβικού συνασπισμού τον κάνει πλέον να αγνοεί τις φωνές από τη Δύση ότι η ειρήνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί στην Υεμένη με στρατιωτικά μέσα. Οι μάχες έχουν εκτοπίσει ήδη 100 χιλιάδες ανθρώπους και άλλες 200 χιλιάδες θα έχουν την ίδια τύχη σε περίπτωση σύρραξης στο κέντρο της Χοντεϊντά.

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη υποστηρίζει ότι μία μάχη στη Χοντεϊντά θα βγάλει την ειρήνη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ο σαουδαραβικός συνασπισμός θέλει μέσω του λιμανιού να ελέγξει τις προμήθειες στην Υεμένη. Την ίδια στιγμή το Ιράν, που κατηγορείται από τη Σ. Αραβία ότι βοηθάει τους αντάρτες Houthis, δείχνει για πρώτη φορά προθυμία να συζητήσει με την Ευρώπη για ανθρωπιστικά θέματα στην Υεμένη. Πιεσμένο και από την απόφαση Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, το Ιράν θα έχει συνομιλίες με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών του.
    https://www.theguardian.com/world/2018/may/31/battle-for-rebel-held-yemen-port-may-trigger-humanitarian-disaster
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενόψη του πρώτου μήνα του θέρους, κάποια ενδιαφέροντα, θεωρώ, μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, από το σταθμό της ΕΜΥ στη Μίκρα Θεσσαλονίκης (κλασικός μετεωρολογικός κλωβός).
    Στην περίοδο 1993-2017 (25 χρόνια), οι 8 μήνες είχαν μέση μηνιαία τιμή θερμοκρασίας στο διάστημα [24.4, 24.9] (δηλαδή κοντά στην κανονική τιμή του Ιουνίου για την περίοδο 1959-1997 που ήταν 24.4°C) και οι υπόλοιποι 17, πάνω έως πολύ πάνω από το παραπάνω διάστημα (με ακραία τιμή αυτή του Ιουνίου 2012). Υπάρχει και ένα σχετικό γράφημα όπου όλα τα παραπάνω φαίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά.
    Κάποιοι, όπως είχε γράψει ένας φίλος, θα ελπίζουμε σε έναν "δροσερό" Ιούνιο ή ακόμα σε ένα από τα παλιά "δροσερό" καλοκαίρι, έστω και αν αυτό αποτελεί πλέον ακραίο γεγονός.

    Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεχίζουν στην περιοχή μου να πνέουν οι βόρειοι άνεμοι χαρίζοντας μας δροσερες ημέρες και αρκετά ψυχρές θα έλεγα νύχτες.Μαζι με τις πολύ χαμηλές υγρασίες έχουμε πολύ καθαρή ατμόσφαιρα και βεβαίως φθάνουμε αισίως στο τέλος του θερους των κριθαριων και απο εβδομάδα ξεκινούν τα σιτάρια,αφού η υγρασία τους(Για όσους ξέρουν)ειναι κοντα στο 10%.Επίσης ιδανικός είναι ο καιρός(στην περιοχή μου πάντα)Τόσο για τα αμπέλια,τα Τριφυλλια καθώς και τις ελιές.Ο βοριάς ξηρός οπως ειναι,κράτα χαμηλή την υγρασία και μακριά τις αρρώστιες.Αυτο που μου κανει ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα πολλά, πάρα πολλά φίδια που συναντώ κάθε μέρα.Πραγματικα δεν θυμάμαι ποτε αλλοτε να εχω δει τόσα πολλά.Επισης σήμερα είχα απολαυστικό θέαμα από τα δύο ζεύγη γερακιών που ολο το απόγευμα δεν σταμάτησαν λεπτό τις υπέροχες πτήσεις τους και μάλιστα με όμορφες επιδείξεις.Πολλές φορές σταμάτησε τις εργασίες και τα χάζευα.Ευχομαι καλό βράδυ σε όλους και καλό μήνα με υγεία πάνω από όλα.Καλο καλοκαίρι και ελπίζω ότι ο χειμώνας που θα έρθει να είναι "δυνατός"Και να είμαστε ολοι στο "μετρο"!!Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους κ καλό μήνα να έχουμε!
    Η κατάσταση λοιπόν εάν εξαιρέσουμε τις απογευματινές μπόρες που συχνά πυκνά μας κάνουν την τιμητική τους τουλάχιστον εδώ στα ηπειρωτικά κ μας δροσίζουν λίγο δεν αλλάζει κ ο Ιούνιος όπως όλα δείχνουν μας έρχεται φορτσάτος!
    Ίσως απο βδομάδα σε Θεσσαλία Κεντρική Μακεδονία ανατολική Στερεά κ Πελοπόννησος υπερβούμε κ τους 35β κ τα κλιματιστικά ειδικά εκεί θα πάρουν απο νωρίς μπροστά.
    Ο καιρός παιδιά πέρασε κ τώρα πιά θέλουμε δε θέλουμε θα χορέψουμε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς ανανεώνοντας το καιρικό μας ραντεβού για το Φθινόπωρο που ελπίζουμε επιτέλους να είναι όπως πρέπει.
    Κάλα μπάνια λοιπόν σε όλους με όσο το δυνατόν λιγότερες ζέστες κ καλό Καλοκαίρι κ επίσημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Χριστόδουλε δεν ξερω απο ποιά περιοχή γράφεις, απο τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω κάπου ανατολικά, ωστόσο το φετινό φαινόμενο με τα φίδια μάλλον είναι γενικευμένο καθώς τα ίδια νέα έρχονται καθημερινά και απο Γιάννενα.

    -κατα τ'αλλα η παρατεταμένη αστάθεια και υγρασία κατ επέκταση που στα ΔΒΔ μαλλον ταλαιπώρησε και ενδεχομένως δημιούργησε προβλήματα, πιθανώς μας αποχαιρετα απο την νέα εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Γιώργο Τελα,Καλημέρα.Η περιοχή μου βρίσκεται ανάμεσα Θήβα και Λιβαδειά κοντα στον κάμπο της Κωπαιδας,αλλα πιο ψηλά στους λόφους και δίπλα στο βουνο Ελικώνα,υψόμετρο 350 περίπου.Τα αμπέλια μου ομως ειναι στον καμπο που είναι η παια εθνικη οδο Θήβας- Λιβαδειάς με υψομετρο 70 μέτρα περίπου.Οι ελιές φθάνουν μέχρι 600 μέτρα και κοντα στο βουνό οπότε με τις παγωνιες εχουμε θέμα.Αυτο με τα φιδια φέτος είναι πρωτόγνωρο.Την Τρίτη πήγα στην αποθήκη μου να πάρω το χορτοκοπτικο και πάνω στην λαβή βρήκα τυλιγμένη μια οχιά.Πηρα τον φίλο μου που είναι ειδικός στα φίδια,την έπιασε αλλα μου ειπε ότι υπάρχει και δευτερη γιατί πανε ζευγάρι.Την άλλη μέρα έπιασε και την άλλη.Οταν πήγαμε στην δικη του αποθήκη την έβαλε μαζί με τις άλλες που εχει και μου έκανε και μια μικρή επίδειξη με μία δεντρογαλια 1.5 μέτρου.Εχω τραβηξει βίντεο το οποίο να δω πως θα το στείλω δεν ξέρω.Πολυ ωραίο παντως παιδια θα πάθετε πλακα πως τα χειριζεται ο άτιμος.Καλιο μεσημέρι.Υ.Γ.Φιλε Φώτη τα παλαιομανινα είναι δήμος Αστακού ή Ξηρομέρου;Είναι κοντά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή