Τυπικό Σαββατοκύριακο Μαΐου με αστάθεια κυρίως στα ορεινά


Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, κινούμενες από την Αλγερία-Τυνησία προς τη Μαύρη Θάλασσα, και η θερμική αστάθεια εξακολουθούν να αποτελούν τις αιτίες εκδήλωσης τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το Σαββατοκύριακο, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Χωρίς μεγάλες αλλαγές θα συνεχιστεί ο καιρός και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή και μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι ΝΑ και αργότερα Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή και μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή και μεμονωμένων καταιγίδων στο ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια ΝΑ έως ΝΔ περίπου ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Συνεχίζονται, λοιπόν, οι νοτιάδες, αλλά ευτυχώς χωρίς να φέρνουν για την ώρα σκουπίδια στις ακτές, μάλλον επειδή είναι ασθενείς. Κάποια στιγμή, βέβαια, θα έρθουν και τα πλαστικά που σύμφωνα με το Skynews έφτασαν ως το πιο απομακρυσμένο σημείο του νότιου Ειρηνικού, 1.700 μίλια μακριά από την πλησιέστερη κατοικημένη ακτή. Επίσης, οι πιο κοντινοί άνθρωποι στο συγκεκριμένο σημείο είναι αστροναύτες σε διαστημικό σταθμό 240 μίλια πάνω από τη γη.

    Οι επιστήμονες που κάνουν τις έρευνες με ειδικά εξοπλισμένα ιστιοπλοϊκά βρήκαν 9 με 27 κομματάκια πλαστικού ανά κυβικό μέτρο νερού, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι συγκεντρώσεις όταν κινήθηκαν από τη Νέα Ζηλανδία προς τις ακτές της Νότιας Αμερικής (57 μικροπλαστικά ανά κυβικό μέτρο νερού). Η ανάλυσή τους στο Κίελο της Γερμανίας έδειξε ότι κομματάκια από ένα πλαστικό μπουκάλι στον Τάμεση μπορούν να φτάσουν ως τη Νότια Αφρική.

    Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικού έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο και στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, αλλά όσοι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που άρχισε από πέρσι θεωρούν ότι πέρασαν το μήνυμά τους για να αλλάξει συμπεριφορά ο κόσμος.
    https://news.sky.com/story/plastic-pollution-reaches-worlds-remotest-spot-11376949

    Γιατί πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της θάλασσας. "Ζηλεύει η Αφροδίτη που έχεις τόση ομορφιά" που λέει και το τραγούδι. Το έβαλε το ράδιο καθώς πήγαινα για τη δαντελένια ακρογιαλιά μέσα στην απόλυτη συννεφιά. "Καλοκαιρινά ραντεβού πάνω στο σώμα σου, καλοκαιρινά σ' αγαπώ στην αμμουδιά, όλο το νησί ένα βότσαλο στα πόδια σου, ολόκληρη η γη η δική σου αγκαλιά". Aλλά δυστυχώς δεν πολυακούγονται αυτά τα τραγούδια πια.

    Και συγκροτήματα όπως οι Δυτικές Συνοικίες, οι Domenica, οι Εκείνος κι Εκείνος, τα Κίτρινα Ποδήλατα, τα Κόκκινα Σπαθιά, οι Πυξ Λαξ, οι Κατσιμιχαίοι οι Μπλε, οι Φατμέ, οι Ζιγκ Ζαγκ δεν βγαίνουν πια.

    Αν και η εποχή τους δεν είναι και τόσο τόσο παλιά. "Σαν να μην πέρασε για μέρα", που λέει και ένα ακόμα από τα τραγούδια που ακούγαμε "μια φορά... (να σε έβλεπα για λίγο)...". "Κι απόψε πάλι είσαι παντού, στο ίδιο πάντα ραντεβού, αγάπη του καλοκαιριού"...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασες τους "Χειμερινούς Κολυμβητές", του ιδιόρυθμου, σπηλαιώδους φωνής, αρχαιολόγου στο επάγγελμα, Αργύρη Μπακιρτζή. Ένα συγκρότημα που το όνομά του σε εκφράζει όσο κανένα άλλο.

      Διαγραφή
    2. Ξύλινα Σπαθιά είναι το όνομα του συγκροτήματος. Και ξέχασα και τις Τρύπες και τα Υπόγεια Ρεύματα, που μεσουρανούσαν επίσης εκείνη την εποχή. "Τι κρίμα, τι κρίμα, τι κρίμα..."
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Σωστά, έπρεπε να αρχίσω, μάλιστα, την αναφορά από τους Χειμερινούς Κολυμβητές...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Μετά από απουσία σχεδόν μιας εβδομάδας, επανέρχομαι με μια άνιση μάχη αξημέρωτα, 4 και μισή το πρωί , με δυο αλεπούδες στην μάντρα του σπιτιού, που δεν καταλάβαιναν τίποτα ούτε από τα γαβγίσματα του σκύλου ούτε από τις φωνές τις δικές μου και αποχωρήσαν οικειοθελώς, μετά από μισή ώρα, ατάραχες και ευτυχώς δίχως κανένα από τα γατιά μου, που ζαχάρωναν, στο στόμα τους. Μέρα μεσημέρι το περασμένο Σ/Κ και με αρκετή ανθρώπινη φασαρία πλησίασε στα δέκα μέτρα αλεπού, στον χώρο με τα αποφάγια για τα γατιά σε κελί του Αγίου Όρους. Εκεί όπου τις βραδινές καταιγίδες διαδέχονταν ένας πεντακάθαρος πολυέναστρος ουράνιος θόλος, που σε λιγότερο από μια ώρα φόρτωνε και ξαναέδινε αστραπές και καταιγίδα. Ένα υπέροχο τετραήμερο με συνθήκες χωρίς πούδρα σκόνης στα χωμάτινα μονοπάτια του Όρους, που για όσους γνωρίζουν δεν ξεπλένετε εύκολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Θέρμες εισβολές 1871-2013 στην Ελλάδα"

    https://e-meteolarissa.blogspot.gr, (Βασίλης Πανάκογλου)

    Επί τη ευκαιρία, περιμένουμε με ανυπομονησία την έκδοση του νέου βιβλίου του κ.Ζιακόπουλου, καιρικο-ιστορικού περιεχομένου. Θα ήταν ευχής έργον αν το είχαμε διαθέσιμο μέσα στο καλοκαίρι, όταν εμείς οι καιρόφιλοι πέφτουμε σε ..."θερινή νάρκη" και η εποχή προσφέρεται για διάβασμα, μετωρολογικού αλλά και γενικού περιεχομένου.
    Το καλοκαίρι συναρπάζει καιρικά μόνο την ολιγάριθμη καιροφιλική φράξια των "καυσωνολάγνων", που "κυνηγάνε" τα ρεκόρ ζέστης, όπως εμείς οι "κρυολάγνοι" τις αρνητικές θερμοκρασίες και τα χιόνια. Αν και, ως εξ απαλών ονύχων αριστερός, έχω συνηθίσει να ζώ μέσα σε φράξιες και διασπάσεις, αυτό το "γκρουπούσκουλο" των θερμολάγνων δεν μπόρεσα ποτέ μου να το καταλάβω.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να στε καλά,καλο σαββατοκύριακο,καλη ξεκούραση κ καλές βουτιες σε όλους,αντωνης,μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ωραία Κυριακή σήμερα για τη δύτ.Θεσσαλία και πολλές ηπειρωτικές περιοχές!Και απο τι φενεται η μέρα δε τελείωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή