Περιορίζεται η αστάθεια. Τα 6 μποφόρ το ανώτατο όριο της έντασης των ανέμων


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί Β-ΒΑ ανέμους στη χώρα μας, οι οποίοι κατά τόπους στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Αναφορικά με τους όμβρους και τις καταιγίδες, τα συγκεκριμένα φαινόμενα θα είναι σαφώς περιορισμένα σε σχέση με αυτά που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Πέμπτη (21/6), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία εξασθένηση των βόρειων ανέμων και ο περαιτέρω περιορισμός των όμβρων και των καταιγίδων στα ορεινά. Την Παρασκευή (22/6), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα κυρίως στη δυτική και τη βόρεια ορεινή Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για αυτή την εποχή επίπεδα. Το  Σαββατοκύριακο (23-24/6), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.


Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη Δ. Μακεδονία κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, το Α-ΝΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.


10 σχόλια:

  1. Και σήμερα είχε βοριαδάκι γύρω στα 6 beaufort στο Θυμάρι, διατηρώντας σε καλά επίπεδα τη θερμοκρασία, παρά τον ήλιο. Τελικά και στο Θυμάρι έβρεξε χθες, αλλά είχα φύγει για αυτό δεν πήρα χαμπάρι. Επί της ουσίας μόνο μέσα στο αυτοκίνητο νιώθεις πολλή ζέστη όταν σε χτυπάει ο ήλιος και έχει κίνηση, όπως στο κομμάτι από παλιό αεροδρόμιο ως Καλαμάκι στο ρεύμα προς Πειραιά, επειδή κάνουν έργα. Τα σπίτια όντως δεν έχουν "πυρώσει" και αυτό είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο για τη συνέχεια του καλοκαιριού. Ευχάριστη έκπληξη και η περιορισμένη δραστηριότητα των κουνουπιών μέχρι στιγμής. Και τις προάλλες έγραψε η Le Monde σε άρθρο της για τις 180 χιλιάδες είδη που απειλούνται στη Γαλλία, ότι έχει μειωθεί και ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων κατά 76% από το 1989.

    Συγκεκριμένα, πτώση παρουσιάζει ο αριθμός των πτηνών στη Γαλλία σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Γραφείου για τη Βιοποικιλότητα και ειδικά τα πουλιά του αγρού μειώθηκαν κατά 30% μεταξύ 1989 και 2017. Αυτή η συρρίκνωση επηρεάζει και τα πουλιά των πόλεων, όπως τα σπουργίτια του Παρισιού, ενώ εκείνα τα είδη που ζουν και στα αστικά κέντρα και στην εξοχή, προσαρμόζονται, δηλαδή, σε κάθε περιβάλλον, έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση άλλων ειδών. Τα πουλιά δεν είναι τα μόνα που απειλούνται, καθώς και οι νυχτερίδες είναι κατά 40% λιγότερες σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια.

    Αυτό έχει να κάνει και με τη μείωση κατά 76% της βιομάζας των ιπτάμενων εντόμων, όπως έδειξε μία έρευνα που έγινε από το 1989 ως το 2016 σε προστατευόμενες περιοχές της Γερμανίας. Συνολικά 180 χιλιάδες είδη απειλούνται στη Γαλλία και τα υπερπόντια εδάφη της, κάτι που σημαίνει ότι ένα είδος στα τρία κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η βασική αιτία αυτής της εκατόμβης είναι τα χημικά στις καλλιέργειες που αυξήθηκαν κατά 18% από την περίοδο 2009-11 ως την περίοδο 2013-15.

    Ρόλο έπαιξε επίσης και η αποψίλωση των φυσικών περιοχών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς μεταξύ 2006 και 2015 η μητροπολιτική Γαλλία έχασε 590 χιλιάδες εκτάρια δασών και αγρών. Σε κίνδυνο βρίσκονται επίσης και κάποια είδη ψαριών, όπως τα χέλια και ο σολωμός του Ατλαντικού, ο οποίος αναπαράγεται σε περίπου 50 γαλλικά ποτάμια (Ρήνος, Λίγηρας, Garonne, Dordogne κ.λ.π.). Κι αυτό διότι το ρεύμα που συχνάζει ο σολωμός έχει μειωθεί κατά 70% από το 1900. Με συνέπεια και ο αριθμός των σολωμών από 100 χιλιάδες που ήταν τον 19ο αιώνα να έχει πέσει σε 1.000 σήμερα, κάτω από το ελάχιστο όριο για τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων.
    https://www.lemonde.fr/biodiversite/article/2018/06/18/oiseaux-chauves-souris-et-saumons-en-tres-fort-declin-en-france_5317227_1652692.html

    Πολυάριθμο κοπάδι σαρδέλες φωτογράφισα, εξάλλου, σήμερα - μπορεί να ήταν και γαύρος, βέβαια, αλλά σίγουρα όχι αθερίνα, που δεν κάνει τόσο πυκνές συγκεντρώσεις. Τα ψαράκια εκτείνονταν σε καμιά εκατοστή μέτρα, κυριολεκτικά άνοιγες με τα χέρια σου... δρόμο για να περάσεις ανάμεσά τους. Φωτογράφισα κι ένα χταποδάκι, αλλά ήταν το ίδιο που είχα απαθανατίσει και πριν λίγο καιρό, άλλωστε, βρισκόταν στο ίδιο θαλάμι στον βυθό. Θα είχε τριτώσει το καλό, αν είχα προλάβει να κάνω διάσημο κι έναν πολύ μεγάλο κάβουρα βασιλικό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, σήμερα κόντρα στις προγνώσεις, δε νομίζω ότι έβγαλε η Αττική κάπου βροχή. Το πρωί που ξύπνησα είχε βοριαδάκι γερό, κακός οιωνός για αστάθεια νομίζω... Παρόλα αυτά, όλα καλά. Και τις βροχές μας είχαμε και τη δροσιά μας μαζί. Η θερμοκρασία στην Κηφισιά είναι χαμηλή μέρες τώρα (26,5 μέγιστη σήμερα και χθες, μόλις 25 το Σάββατο και 24 την Κυριακή)και τα σπίτια δροσερά για την εποχή. Και από ό,τι φαίνεται ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού θα κλείσει χωρίς κάτι ακραίο. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει κάτι για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, επειδή ο καιρός είναι σαν τα αμοιβαία, οι αποδόσεις των προηγούμενων μηνών δεν εγγυώνται τις μελλοντικές... Άλλωστε, ποιος περίμενε τόσο χαλαρό Ιούνιο μετά από τέτοιο χειμώνα και άνοιξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συνεχιζόμενος δυνατός αέρας καλα κρατάει και όσοι τόλμησαν να καθίσουν στην πλατεία του χωριού μου για να δουν τον αγώνα,πριν λήξει το ημίχρονο,γρήγορα το μετανιωσαν και μπήκαν μέσα στα καταστήματα.Η ψύχρα είναι έντονη (18 βαθμούς Έχει,Αλλά η αίσθηση είναι χαμηλότερη)και τα μπουφάν απαραίτητα.Στην απογευματινή μου βόλτα στα αμπέλια μου έψαξα να δω εάν υπήρχαν και άλλες φωλιές και αν είχαν αυγά και παρόλο που βρήκα πολλές,αυτο που στ'αλήθεια με"τρελανε",ήταν ότι βρήκα στα μοσχατα πολλές ρωγες γινωμένες και μάλιστα ορισμένες ήταν και αρκετά γλυκές.Ειναι απίστευτο,γιατι δεν έχουν αρχίσει να ωριμάζουν ούτε οι ποικιλίες και μιλάμε ότι έχουμε 19 Ιουνίου!!Στον οινολογο μου και σε έναν οινοποιο που έστειλα τις φωτογραφίες με πέρασαν για τρελό και μου ζήτησαν να πάνε μονοι τους να δουν.Τους είπα φυσικα να πάνε το πρωί να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι.Ειμαι πολύ περίεργος να μάθω σε μια περιοχή λίγο έξω από την θηβα και κοντά στο χωριό Βάγια(Ίσως ο Νίκος Παπάς που έχει περάσει σίγουρα απο εκεί να την έχει δει)με την ονομασία "τηγάνι",λόγω του ότι είναι περικλειστη και "βλέπει" μόνο τον νότο,πόσο έχουν ωριμάσει τα σταφύλια, καθώς πέρυσι φίλος μου τρυγισε τέλος Ιουλίου(Μαλαγουζια).Φαίνεται απίστευτο όχι μόνο λόγω βροχής και χαμηλών σχετικά θερμοκρασιών τις τελευταίες ημέρες,αλλα και γιατί μόλις την προηγούμενη Παρασκευή τελείωσε το θέρος στην περιοχή μου.Να το δούμε και αυτό και τι στον κόσμο.Καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι καταιγίδες του σαββατοκύριακου που μας πέρασε μου θύμισαν καλοκαίρι ετος 2002 όποιος θυμαται αν και μικρός τότε θυμάμαι στην Αθήνα που σκοτείνιαζε ο ουρανός 4-5 η ώρα το απόγευμα κάθε μέρα και γίνονταν ό κακός χαμός.Τότε οι ψυχρές λίμνες έκοβαν βόλτες ανενόχλητες επάνω από την Ευρώπη με καιρικές καταστάσεις ακραίες μέσα στο κατακαλόκαιρο! Από τις καταιγίδες που προηγήθηκαν το σαββατοκύριακο είχαμε ζημιές στο παλαιό Φάληρο σε ηλεκτρικές συσκευές από τις πτώσεις κεραυνών και συγκεκριμένα στο νεκροταφείο νέας Σμύρνης Καλλιθέας κοντά όπου κάηκαν τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Παρατηρούσα από την ταράτσα μου στο παλαιό Φάληρο την ώρα που πλησίαζε το καταιγιδοφόρο νέφος το Σάββατο και οι κεραυνοί έπεφταν συνεχώς σε συνδυασμό με απόκοσμη μαυρίλα. Όμορφες καιρικές συγκινήσεις που δυστυχώς έχουν και αντίκτυπο με καταστροφές . Την καληνύχτα μου στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο και σε όλους τους παιδόφιλους. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας με διορθώσετε! Για το λάθος του πληκτρολογιου!Σε όλους τους καιρόφιλους ήθελα να γράψω! Φραγκισκος απο παλαιό Φάληρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους,καλο θα είναι πριν στέλνουμε ένα μήνυμα να το τσεκαρουμε πρώτα,για να μην γίνονται παρεξηγήσεις,δυστηχως κ στην χώρα μας,τα τελευταία χρόνια,η παιδοφιλία έχει αυξηθεί,καλο μεσημέρι από τον ηλιόλουστο σήμερα βολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά έρχονται ακόμα πιο ωραίες καταστάσεις με έξαρση αστάθειας από την Κυριακή κ μετά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
    Μένει να το επιβεβαιώσει κ ο δάσκαλος αυτό κ να δούμε τη διάρκειά του ενώ κ η θερμ. μετά την πρόσκαιρη άνοδο αυτών των ημερών από το Σάββατο κ μετά φαίνεται να ξανά παίρνει την κατιούσα.
    Είναι αυτό που λέγαμε ότι κανένας μα κανένας δε μπορεί να προβλέψει το πώς θα εξελιχθεί προγνωστικά μια εποχή κ ειδικά το καλοκαίρι.
    Όλες οι εκπλήξεις λοιπόν ευπρόσδεκτες αρκεί να μην είναι ακραίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυνατές καταιγίδες και μπουρίνια είχαμ στην ανατολική και νοτιανατολική Ρόδο χθες, καθώς και στις ευρύτερες ορεινές περιοχές του νησιού. Καταστάσεις για φίλημα για το νησί των Ιπποτών Ιούνιο μήνα, αν και κάποιοι μάλλον δυσανασχέτησαν! Ακόμα και στην καυσωνομάνα και ξηρή Λίνδο είχαμε καλή καταιγίδα χθες. Δυστυχώς πάντως στην πόλη της Ρόδου που μένω δεν έριξε σταγόνα. Δεν πειράζει, είδαμε την Κυριακή και την Παρασκευή, εξάλλου στις περιοχές που έβρεξε ο υδροφόρος ορίζοντας το χρειάζονταν περισσότερο το νερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρωινό ήταν ιδιαίτερα κρύο,καθώς ο δυνατός ΒΔ άνεμος όχι μονο δεν σταμάτησε όλη νύχτα,αλλά απο το ξημερωμα ενισχύθηκε κι'άλλο και μάλιστα έφερε και πολλά σύννεφα που αυτην την ώρα έχουν πυκνώσει αρκετά.Η θερμοκρασία είναι στους 26.7.Λιγο πριν φύγω από την δουλειά πέρασε φίλος μου από το αεροδρομιο και μου είπε οτι ακριβως εγραψε ο Φώτης.Απο την Κυριακή μπαινουμε ξανά σε τροχια αστάθειας.Για να δούμε τι θα πει και ο δάσκαλος.Καλο μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή