Οι καταιγίδες του Ιουνίου δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά όχι κι έτσι!


Η χώρα επηρεάζεται από τον ασθενή συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 5 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι ψυχρές αέριες μάζες που εξακολουθούν να βρίσκονται στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα πάνω από την περιοχή μας θα είναι η βασική αιτία για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς. Το διήμερο  Τετάρτη - Πέμπτη (20-21/6), η αστάθεια θα περιοριστεί αρκετά και οι ΒΑ άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν πρόσκαιρα στα 6 μποφόρ. Τέλος, την Παρασκευή και το Σάββατο (22-23/6), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Β-ΒΔ το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 28 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Όντως είχαν μεγάλη ένταση οι καταιγίδες κυρίως το Σάββατο το πρωί (από Αγ. Μαρίνα ως Λαγονήσι), αλλά και το απόγευμα (από Βάρκιζα ως Βάρη), όπως και την Κυριακή. Σήμερα, στο Θυμάρι δεν έπεσε σταγόνα, ωστόσο, οι δρόμοι ήταν βρεγμένοι από Βούλα μέχρι Φάληρο. Πρέπει να ανέβηκε και λίγο η θερμοκρασία μετά (συννεφόκαμα), μαζί με το πολιτικό θερμόμετρο. Το χειρότερο απ' όλα ήταν ότι ακροδεξιοί διέδιδαν στο διαδίκτυο ότι μία γυναίκα που συμμετείχε στη διαδήλωση στις Πρέσπες χτυπήθηκε και χαροπαλεύει. To χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα αρρωστημένα μυαλά θα ήθελαν ακόμα και νεκρούς, νομίζοντας ότι έτσι θα ρίξουν ή, θα πλήξουν την κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν οφείλεται μόνο σε αυτό (μάλλον όχι), αλλά από όταν ήρθε η Χρυσή Αυγή στο πολιτικό προσκήνιο, έγινε πιο επιθετικός και πιο χυδαίος ο δημόσιος λόγος. Και κυριαρχεί η ρητορική του μίσους όχι μόνο σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά ακόμα και σε καθημερινές κουβέντες.

    Αλλά ότι ζούμε σε μία ζούγκλα αποδεικνύεται και από το ρεπορτάζ του Guardian ότι παιδιά μεταναστών τα στοιβάζουν ανά 20 σε κλουβιά στις ΗΠΑ. Με συνέπεια να αντιδράσει ακόμα και η Melania Τrump, που μέσω της εκπροσώπου της δήλωσε ότι μισεί να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους. Προσθέτοντας ότι "χρειαζόμαστε μία χώρα που να ακολουθεί τους νόμους, αλλά και την καρδιά"... Και εκφράζοντας την ελπίδα για μία επιτυχημένη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό. Ανάλογες τοποθετήσεις είχε κάνει στο παρελθόν και η Barbara Bush χαρακτηρίζοντας την πολιτική της μηδενικής ανοχής, απάνθρωπη και ανήθικη. Η παρέμβαση της Melania έγινε μετά από αποκάλυψη ότι παιδιά μεταναστών φυλάσσονται σε κλουβιά μέσα σε αποθήκες στο Τέξας. Σε ένα κλουβί, μάλιστα, είχαν βάλει 20 παιδιά. Τουλάχιστον 2.000 παιδιά μεταναστών έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ.

    Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει νόμος για να μην χωρίζονται οι οικογένειες και με τις διώξεις να έχουν γίνει πιο αυστηρές, όλο και περισσότεροι γονείς μετανάστες που φτάνουν στις ΗΠΑ, φυλακίζονται και απομακρύνονται από τα παιδιά τους. Πριν ακολουθήσει αυτή την πολιτική ο Trump, όσοι δεν είχαν ποινικό μητρώο, απλά αναφέρονταν ως υποψήφιοι για απέλαση, κι έτσι δεν χωρίζονταν οι οικογένειες. Ο Αμερικάνος πρόεδρος κατηγορεί, ωστόσο, τους Δημοκρατικούς ότι ένας δικός τους νόμος, που ενεργοποιήθηκε το 2008 από τον Bush, εστίαζε στη βοήθεια των παιδιών που φτάνουν στα σύνορα χωρίς τους γονείς τους, αλλά δεν προέβλεπε κάτι για να μην χωρίζονται οικογένειες. Γιατροί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αφήσει ψυχικά τραύματα στα παιδιά και να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ μερικά διασχίζουν και μόνα τους τα σύνορα. Οι Δημοκρατικοί έκαναν και διαδηλώσεις στα κέντρα κράτησης, τη στιγμή που ο Trump έπαιζε γκολφ. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι μετανάστες φεύγουν κυρίως από την Κεντρική Αμερική για να γλιτώσουν τη βία και να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτή, αλλά τελικά βιώνουν τον τρόμο και στις ΗΠΑ.
    https://www.theguardian.com/us-news/2018/jun/17/us-immigration-family-separations-beto-orourke-texas
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα από τις χορταστικές για εμάς τους καιρόφιλους βροχές και καταιγίδες, μεγάλη υπόθεση, ιδιαίτερα για όσους μένουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ψύξη των κτηρίων - θερμοσυσσωρευτών όπου κατοικούμε. Ανεκτίμητη ανακούφιση και συμβολή της αστάθειας στην ποιότητα ζωής μας, έστω και προσωρινή. Μακάρι να ήταν πιο "τροπικό" το καλοκαίρι μας, να είχαμε τέτοιες μπόρες δροσιστικές και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω αλλά όχι μόνο στα αστικά κέντρα δεν δροσίζουν οι καταιγίδες αλλά αντιθέτως δημιουργούν μια αφόρητη κατασταση ένα κοκτέιλ ζέστης και υγρασίας η γνωστή κουφόβραση.Επισης είναι εξαιρετικά κουραστικό όταν συμβαίνει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ όπως τον τελευταίο ενάμιση μήνα στη θεσσαλονικη.Επιπλεον οι συχνές καταιγίδες το καλοκαίρι θα κατέστρεφαν όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες μας και τα καλοκαιρινά μπάνια μας.Τελος η χώρα μας θα ήταν ήδη χρεοκοπημένη καθώς δεν θα υπήρχε τουρισμός εάν έβρεχε τόσο.Δεν είναι τυχαίο που και οι επιστήμονες και απλοί άνθρωποι θεωρούν ευλογημένο και υγιές το μεσογειακό κλίμα.ωραιες οι βροχές αλλά μέχρι ένα σημείο.Καλο «υγρό» ως φαίνεται καλοκαίρι φίλτατε!

      Διαγραφή
  3. Οι τελευταίες νύχτες, με την θερμοκρασία κοντά στους 22ο, ήταν απολαυστικές με ένα φυσικό δροσισμό από την ρέφλα του παραθύρου. Στην Χαλκίδα ήταν παρά πολύ λίγο το νερό, αρκετά μπαμ μπουμ και όμορφες εκκενώσεις γύρω – γύρω από την πόλη. Ο θόρυβος του μπουμπουνητού ενοχλεί κάποιους που προτιμούν κλειστά παράθυρα με ανοιχτό το κρεμαστό ψυγείο και την θερμοκρασία στο τηλεκοντρόλ σε βαθμούς για βιτρίνα συντήρησης χασάπικου! Και μετά αναρωτιόμαστε, γιατί μας συμβαίνουν διάφορα σε αυτή την έρημη χώρα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχθές το μεσημέρι φεύγοντας από το Σχηματάρι στο ύψος του Υπάτου έως και έξω απο την θηβα ένα δυνατό μπουρίνι σάρωσε τα πάντα.Φτάνοντας στο χωριό μου και ενώ είχε "μαυρίσει"ο ουρανός και τα μπουμπουνητα έδιναν και έπαιρναν το μόνο που κατάφεραν να δώσουν,3-4 φορές ηταν πεντάλεπτες σποραδικές καταιγίδες.Στις γύρω περιοχές όμως έριξε πολύ νερό και χαλάζι.Το βράδυ ήταν αρκετά ψυχρό και τα παράθυρα κλειστά.Στην πλατεία δεν ήταν ούτε ένας,καθώς ο αέρας συνεχίζε δυνατός.Το πρωινό ήταν ιδιαίτερα κρύο και η εικόνα που αντίκρισα με έκανε να σταματήσω στην εισοδοβτου χωριού και να βγάλω φωτογραφίες.Οπως έγραψε και ο Βαγγέλης ο Σπανός,ετσι και σε μας θύμιζε Ιανουάριο.Ολα τα βουνά ήταν καλυμμένα από μαύρα συννεφα.Λογω του υψομέτρου και της καθαρής ατμόσφαιρας,φαίνονταν καθαρά τα βουνά από την κεντρική Εύβοια ως την βόρεια,από τον Παρνασσό,Ελικώνα,Κιθαιρώνα μεχρι της κορυφές της Πάρνηθας να έχουν ακριβώς την ίδια όμορφη εικόνα,που την συμπλήρωνε,(επιτελους)η ομιχλη στην Κωπαιδα,που ηταν αρκετα πυκνη και αφηνε να εξεχουν μονο οι κορυφες απο τις λευκες και τις ιτιες.Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή