Προς ομαλοποίηση ο καιρός


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Δ-ΒΔ ρεύματος εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Αναφορικά με τις άλλες βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ΒΑ Αιγαίο. Το Σαββατοκύριακο (30/6-1/7), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς (ηπειρωτικά).

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-6-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών ή και καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 27 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Σε ύφεση ήταν σήμερα το κύμα στο Θυμάρι. Είχε, βέβαια, φουσκοθαλασσιά από τα απομεινάρια του νοτιά και καθώς τον διαδεχόταν ο δυτικός άνεμος πια. Αλλά σε αντίθεση με χθες, σήμερα φάνηκε και ο βυθός, όπου φωτογράφισα μεταξύ άλλων έναν γύλο που είχε αρπάξει έναν μικρό κάβουρα και μία τεράστια σακούλα, πριν τη μαζέψω. Σήμερα αρχίζει και η διήμερη σύνοδος στην ΕΕ για τους μετανάστες και το άσυλο με τα κράτη μέλη να προσπαθούν να βρουν λύσεις στα θέματα που τους διχάζουν, αλλά τη Le Monde να επισημαίνει ότι οι αφίξεις προσφύγων έχουν μειωθεί πάρα πολύ από την κρίση του 2015. Συγκεκριμένα, από το 2014 πάνω από 1,8 εκ. μετανάστες έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές.

    Αλλά μετά το αποκορύφωμα του 2015, όταν πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ κατευθύνονταν προς την Ελλάδα, έχει γίνει η κεντρική Μεσόγειος και συγκεκριμένα η διαδρομή Λιβύη - Ιταλία η πιο πολυσύχναστη, κυρίως για μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. Αν και οι αφίξεις σήμερα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης το 2014, η διαχείρισή τους έχει γίνει ο λόγος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο σχεδιάγραμμα που παρουσιάζει η Le Monde φαίνεται πώς από το 2015 οι αφίξεις μετατοπίστηκαν από την Ελλάδα προς την κεντρική (Ιταλία) και τη δυτική (Ισπανία) Μεσόγειο και είναι και μειώθηκαν από 1.015.848 σε 43.694 στα τρία αυτά χρόνια. Η μεταναστευτική κρίση, δηλαδή, είναι πλέον ένας μύθος.
    https://www.lemonde.fr/europe/article/2018/06/28/migrations-vers-l-europe-les-chiffres-et-les-routes_5322410_3214.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως προς ομαλοποίηση τείνει ο καιρός σταδιακά όπως φαίνεται καθώς το σύστημα απομακρύνεται σιγά σιγά αλλά η αστάθεια κυρίως στα δυτικοβόρεια θα παραμείνει κ το επόμενο διήμερο.Πάντως τα έντονα φαινόμενα έφτασαν τελικά κ στη δυτική Στερεά καθώς από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες χθες μέχρι κ αυτή τη στιγμή εκδηλώνονται δυνατές μπόρες κ με μεγάλη ένταση θα έλεγα με αποτέλεσμα μικροπλημμυρών κατά τόπους.Πολύ χαμηλές κ οι θερμοκρασίες καθώς σήμερα πρέπει να είναι άλλη μια μέρα που στην περιοχή μου η τιμές ίσως αποτελούν ρεκόρ για την εποχή με ελάχιστη 16β το πρωί κ μέγιστη με τα κάποια ανοίγματα που είχαμε τους 22.5 μόλις βαθμούς.Στα ορεινά δε απ' ότι μαθαίνω τα τζάκια κ τα αερόθερμα έχουν πάρει μπροστά εδώ κ κάμποσες μέρες τώρα.Εγω πάντως θα τολμούσα να πω τη δική μου εκτίμηση για το 1ο 15ημερο του Ιουλίου(Όπως έκανα πάλι στις αρχές Ιουνίου κ θα ξανά κάνω έστω κ με Ρίσκο πράγμα που περιμένω κ από τον φίλτατο Γιώργο Λ. ο οποίος μας διαφωτίζει συχνά από τα σάιτ με τα εποχικά μοντέλα που μας δίνει)οτι σαφώς θα ομαλοποιηθεί ο καιρός το επόμενο διάστημα κ οι θερμοκρασίες θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα,όμως δε βλέπω σε καμία περίπτωση αυτό το διάστημα κάποιο επεισόδιο καύσωνα(ευτυχώς)ενώ δεν αποκλείεται να μας επισκεφθεί εκ νέου έντονη αστάθεια προς το τέλος του 1ου 10ημέρου του Ιουλίου.
    Τέλος να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για τα γεγονότα σε Κεντρική Μακεδονία κ δυτική Αττική γι αυτές τις τραγικές καταστάσεις που βίωσαν οι άνθρωποι εκεί με τα σπίτια τους όμως θα το ξανά λέω κ θα το ξανά φωνάζω ότι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάντια αυτή είναι ο ίδιος ο άνθρωπος κ η ίδια η πολιτεία(πλήθος με μπαζωμένα Ρέματα,χτίσιμο οικοδομών πάνω σε Ρέματα,συνεχή απουσία αντιπλημμυρικών έργων κ.α).
    Ο καιρός κ η φύση κάνει τον κύκλο της κ πιστέψτε με δεν κάνει κάτι που δεν έχει ξανά κάνει στο παρελθόν. Ας αφήσουμε λοιπόν τον καιρό στην ησυχία του να μας χαρίζει το οποιοδήποτε φαινόμενο κ να κοιτάξει ο καθένας πως θα κάνει τούτο τον κόσμο καλύτερο.Ζούμε σε ευλογημένο τόπο μην το ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμησή σου για την εξέλιξη του καιρού Φώτη. Και για τις καταστροφές έχεις δίκιο απόλυτο. Αυτή η χώρα, που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή, είναι χτισμένη στην τύχη. Τα ακραία φαινόμενα, που θα αυξάνονται όσο θα καλπάζει η κλιματική αλλαγή, θα βρουν εύκολους στόχους στη χώρα μας. Δυστυχώς!

      Διαγραφή