Τρίτη αξιολόγηση της έντασης - επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων της Τρίτης (30/1)

Α) Οι διαφορές μεταξύ των δύο βασικών μοντέλων είναι εμφανείς τόσο ως προς τις καθ’ ύψος θερμοκρασίες όσο και ως προς την κατανομή του υετού. Συγκεκριμένα, στη χαμηλή τροπόσφαιρα πάνω από την Α. Στερεά - Εύβοια οι θερμοκρασίες του ECMWF είναι κατά 1 με 1,5 βαθμούς υψηλότερες από τις αντίστοιχες θερμοκρασίες του GFS. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή ανάλυση (00:00 UTC), στην οποία η θερμοκρασία στην Αθήνα στο ύψος των 1.500 μέτρων ήταν μείον -4 βαθμοί όπως προέβλεπε το ECMWF και όχι μείον 5 βαθμοί που έλεγε το GFS. Ένας βαθμός διαφοράς σημαίνει μεταβολή του υψομέτρου χιονόπτωσης ακόμα και κατά 100 με 150 μέτρα. Αναφορικά με την κατανομή του υετού, γενικά η προσομοίωση του GFS φαίνεται ρεαλιστικότερη, αλλά όχι και ως προς τη μορφή που θα έχει αυτός σε οριακές περιπτώσεις.

 

Β) Για την Αττική ως κρίσιμα υψόμετρα χιονόπτωσης θεωρούνται τα 200 με 250 μέτρα και ως κρίσιμα υψόμετρα χιονόστρωσης τα 300 με 350 μέτρα. Προφανώς, ανεβαίνοντας τη Νέα Οδό προς τη Λαμία τα υψόμετρα χιονόπτωσης - χιονόστρωσης θα κατεβαίνουν. Μεγαλύτερα των  αρχικώς εκτιμηθέντων θα είναι τα υψόμετρα χιονόπτωσης και στην Εύβοια, στην οποία δεν βλέπω αξιόλογες χιονοπτώσεις στις δυτικές, νότιες και ανατολικές  - νοτιοανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές. Στη Β-ΒΑ Εύβοια και τη Μαγνησία τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Έτσι, αναφορικά με τις προ δύο ημερών εκτιμήσεις μου, τα πράγματα για τη Χαλκίδα δυσκολεύουν, αλλά στον Βόλο δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια τα πραγματικά υψόμετρα χιονόπτωσης - χιονόστρωσης μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές προς τα πάνω ή προς τα κάτω αποκλίσεις από τα μέσα υψόμετρα που προαναφέρθηκαν. Το πεδίο των επιφανειακών ανέμων, ο προσανατολισμός των περιοχών, η καθ’ ύψος κατανομή της υγρασίας και οι εγκλωβισμοί ψύχους είναι οι βασικοί λόγοι. Θετικά για τις προς τα κάτω αποκλίσεις των υψομέτρων είναι: (α) οι τοπικές χιονοκαταιγίδες, (β) ο πολύς υετός και (γ) η ισχυρή θερμοκρασιακή υποστήριξη από τη μέση τροπόσφαιρα. Αρνητικό θεωρείται η θερμική νησίδα. Προφανώς, τη νύχτα και το πρωί ευνοούνται περισσότερο οι συνθήκες χιονόστρωσης.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω εκτεθέντα δεν αναιρούν το βασικό σημείο της πρόγνωσης που λέει ότι στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου θα επικρατήσει αξιόλογης έντασης κακοκαιρία. Προβλήματα θα δημιουργήσουν και οι άνεμοι τόσο στη στεριά (ακόμα και χιονοθύελλες) όσο και στη θάλασσα.

 

Γ) Αξιόλογης έντασης κακοκαιρία θα επικρατήσει και στην Κρήτη με βασικά χαρακτηριστικά: (α) τις συνεχείς και κατά τόπους ή περιόδους ισχυρές βροχές, (β) τις έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και (γ) τους πολύ ισχυρούς ανέμους. 

79 σχόλια:

  1. Καλησπέρα δάσκαλε και καλή χρονιά, καθώς δεν τα εχουμε πει! Ευχαριστούμε για τις αναλυτικότατες αξιολογήσεις της κακοκαιρίας! Απο δω και πέρα νομίζω πως θα μιλήσει ο καιρός στο nowcast να δούμε τι θα μας φέρει και που. Το βασικότερο είναι να μην δημιουργήσει για μια ακόμη χρονιά προβλήματα και φυσικά να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Προς το παρόν ας απολάυσουμε τον ήλιο που για λίγο έκανε την εμφάνισή του στο λεκανοπέδιο και ας περιμένουμε μέχρι αύριο μήπως και δούμε μια άσπρη μέρα. Χαιρετισμούς σε όλη τη παρέα του μπλόγκ που ξέρω (όπως και γω άλλωστε) πως περιμέναμε πως και πως την τρίτη αξιολόγηση σας για να δούμε τα μελλούμενα.
    Καλή συνέχεια!
    Δημήτρης (Ψυχικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε ευχαριστούμε για την συνεχή ενημέρωση.Χαλκιδα χάθηκε το ματσάκι αλλά έχουμε ένα Φεβρουαριο μπροστά μας για Ντάλτον κ.τ.λ.Ισως πήραμε ένα μεζεδάκι πριν το κύριο γεύμα....Δάσκαλε συγγνώμη για την ερώτηση του Σαββάτου περί Χαλκιδας αν χιονισει(δηλ στην πόρτα μας)!!!Απλώς θεωρούμαι χιονοτρελλαμενος εκ φύσεως....Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη όταν ρωτάς για Χαλκίδα ρωτάς εκ μέρους και πολλών άλλων αναγνωστών (ένας είμαι και εγώ καθώς εκεί είναι το πατρικό της συζύγου μου) οπότε δε νομίζω να έχει πρόβλημα ο δάσκαλος.

      Η Χαλκίδα είναι εξάλλου πρωτεύουσα νομού που βρίσκεται στο επίκεντρο της συγκεκριμένης κακοκαιρίας.

      Τώρα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην περιοχή μου το Μαρούσι η θερμοκρασία από τις 18:00 και μετά πέφτει συνεχώς. Στις 18:20 έπιασε χαμηλό 24ωρου με 3,7 °C και αρκετή βροχή.
      Η μέγιστη θερμοκρασία το μεσημέρι ήταν περίπου 7,5°C.

      Μετά τα μεσάνυχτα διατηρώ μια κρυφή ελπίδα για ασθενή έστω χιονόπτωση.

      Διαγραφή
    2. Ο δάσκαλος μπορεί να ξεχωρίσει πρόσωπα και πράγματα.

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε τελικά Βοιωτία θα έχει αξιόλογο χιονιά; Από 300 μέτρα και πάνω; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα δάσκαλε...Θήβα θα έχουμε χιονόστρωση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαφέστατος και κατανοητός δάσκαλε, ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σας. Όλες οι προγνώσεις χιονιού και ειδικά αυτές που αφορούν την Αθήνα έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η συγκεκριμένη ίσως και να είναι μία από τις πλέον δυσκολότερες. Ίδωμεν τι θα μας πει τελικά ο καιρός αύριο.....Καλή συνέχεια χειμώνα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε πολύ για όλα δάσκαλε.Νομιζω ότι πλέον είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα το βράδυ και για όλη την αυριανή μέρα το μόνο που κοιτάμε είναι ο ουρανός.Καλα φαινόμενα σε όσους τα δουν και κυρίως χωρίς προβλήματα!!Και όχι απογοήτευση από όσους δεν τα δουν,Ο Φλεβάρης τώρα έρχεται και μπορεί φίλοι μου να κακιωσει για να πάρει σάρκα και οστά το δεύτερο μισό της γνωστής παροιμίας..Γιώργος Περιστέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Φλεβάρης και αν φλεβισει, καλοκαίρι θα μυρίσει 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν του δώσει και κακιώσει μες στο χιόνι να μας χώσει.

      Διαγραφή
    2. ...μα αν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει

      Διαγραφή
    3. Δεν χρειάζονται απαντήσεις σε αυτά, παίδες.

      Διαγραφή
  9. Χιονιάς λοιπόν..ορεινών -ημιορεινών και υπερβόρειων με κρίσιμο ζητούμενο τον αξιόλογο υετό.Ενα άλλο ζητούμενο είναι όμως τα αντανακλαστικά της Πολιτικής Προστασίας που αυτήν η συμβατική κακοκαιρία είναι μία ευκαιρία να ασκηθεί.Επειδή η λήθη είναι το κλειδί για αυτούς που θέλουν να καλύψουν κάτι θυμίζω.
    α)Τον Αύγουστο το "επιτελικό κράτος" βλέπει τον Εβρο να καίγεται αρχικά μιλά για κλιματική κρίση και στην Βούλη μιλά μάλλον για εμπρησμό χωρίς να μάθουμε ποτέ το αποτέλεσμα της έρευνας(προκαταρτκική εξέταση).Στον ίδιο χρόνο ανακοινώνεται
    ι)Η εμπλοκή της Δασικής Υπηρεσίας και η αποψίλωση των δασών με την εποπτεία της από την εύφλεκτη βιομάζα
    ιι)Drone αισθητήρες και άλλα μέσα επιτήρησης των δασών.
    β)Τον Σεπτέμβρη ενω όλα τα μοντέλα δίνουν 500mm ....ουδέν προληπτικό μέτρο λαμβάνεται πρίν την κακοκαιρία(απαγόρευση κυκλοφορίας..κλπ) και ο Μπέος σαν τον Ιησού περπατά στο νερό κ προσπαθεί να αποτρέψει(!) την κυκλοφορία.
    Κύριοι δεν ξεχνούμε φέτος....θα σας δώ πόσο μάγκες είστε."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλεπω οτι η Αμαρυνθος εχει στρωμενο χιονι παντου..Εκτος αν μας τρολαρουν οι ιδιοκτητες της καμερας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως και κοιταζεις την καμερα της Σετας η οποια ειναι στα ψηλα της Αμαρυνθου και στα 750 μετρα

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, μήπως εννοείτε την καμερα στη Σεττα;

      Διαγραφή
  11. Η ΒΑ Πελοπόννησο μάλλον θα πάρει ότι περισσέψει από την Εύβοια και την Αττικοβοιωτία.
    Το πρωί πασπαλισε λίγο εδώ στα 850 υψόμετρο στο χωριό μου.Τιποτε άλλο μέχρι στιγμής.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγνώμη κ Ζιακοπουλε με όλο τον σεβασμό χρειάζονται απαντήσεις γιατί ο Φλεβάρης έχει προϊστορία σε μεγάλους χιονιαδες στην χώρα μας κ στην πόλη μου τον βολο έχω άπειρα παραδείγματα σε χρονιές από το 1955 κ μετά!!! ξεχνάω το όνομα του αειμνήστου καθηγητή για τις σηβιρικες γλώσσες που φθάνουν μέχρι κ την Αθήνα κ όλον τον Φλεβάρη όπως έγραφε στο βιβλίο γεωγραφίας δημοτικού τα παλιά χρόνια!!!Ο μεγαλύτερος χιονιάς πάντως στον βολο ήταν τον Μάρτιο του 1987 που από τότε κ μετά έχουν ακολουθήσει ευτυχώς
    αρκετοί για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα με τον Φλεβάρη να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως χρειάζονται απαντήσεις, φίλε μου, αλλά χρειάζονται και κάποια αντικειμενικά στοιχεία στα οποία αυτές να βασίζονται. Ο υποφαινόμενος χρησιμοποιεί συχνά παροιμίες, αλλά μόνο όταν υπάρχει προοπτική επαλήθευσης. Για το μήνα που έρχεται σε λίγες μέρες, όλα είναι ακόμη ρευστά.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα, μετά τη συνεχή βελτίωση των μοντέλων τις τελευταίες ημέρες, αρχίζει το θερμοκρασιακο μάζεμα που είναι κρίσιμο σε τόσο οριακές καταστάσεις.... Επί του πρακταιου.... Στην πλατεία της Πολιτείας στα 360 μετά από καθαρή βαριά χιονόπτωση το απόγευμα, έχει πλέον γυρίσει κυρίως σε χιονόνερο με τη θερμοκρασία στους 2 βαθμους, ένεκα της υγρασίας που έχει εκτοξευθεί... Το παρακολουθούμε, όμως αισιόδοξος δεν είμαι.... Νομίζω ότι αν έχουμε μια ελπίδα ειναι από τον άνεμο, , θερμοκρασία δε βλέπω κέφι, υετό πάντως έχουμε μπόλικο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες, Βαγγέλη. Να συμπληρώσω απλά ότι αυτό που γίνεται σε άλλες ιστοσελίδες με τη συνεχή παρακολούθηση των επιφανειακών θερμοκρασιών μού θυμίζει τον εαυτό μου, μαθητή ακόμα του Γυμνασίου της Κόνιτσας, να ξεροσταλίαζει μπροστά στο φαρκακείο της μικρής μας πόλης, κοιτώντας ένα θερμόμετρο που ήταν κρεμασμένο στον τοίχο του και να μην καταλαβαινει γιατί κάποιες φορές χιόνιζε με 3 βαθμούς και καποιες άλλες δεν χιόνιζε με 2 βαθμούς. Τα κατακόρυφα προφίλ της θερμοκρασίας και της σχεικής υγρασίας στην κατώτερη τροπόσφαιρα μετρούν και όχι οι επιφανειακές θερμοκρσίες του αέρα.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Τώρα το βράδυ βέβαια το ξαναγύρισε σε καθαρό χιόνι με ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας (1.2) με κάτι σαν στρώσιμο στα αμάξια.... Καλομαθαμε 3 χρόνια και δε μας κάνει εντύπωση....
      Αυτό με το θερμόμετρο στο
      φαρμακείο μου θύμισε κάτι ευτράπελο. Είχα πάρει ένα golf κάποτε κι έδειχνε εξωτερική θερμοκρασία με ακέραιο αριθμό. Είχα σκεφθεί να το πουλήσω γι αυτό τον λόγο.... Το 0.5 που πηδαγε το θεωρούσα τερατώδες σε μια χιονοκακοκαιρια.... Μεταξύ μας, ακόμα το ίδιο πιστεύω....

      Διαγραφή
  14. Χειμώνας Αττικής - Χειμώνας Θράκης 10-0! Έχουμε συντριβεί δυστυχώς καθώς βροχές δεν έχουμε, κρύο δεν έχουμε, χιόνια φυσικά δεν έχουμε αλλά μια μόνιμη ηλιοφάνεια χωρίς τίποτε άλλο. Εύχομαι να το χαρούν οι φίλοι όπου χιονίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η (συχνή) επικράτηση ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας είναι βασικό χαρακτηριστικό του χειμερινού κλίματος στην περιοχή μας. Αυτά όμως που είναι καθοριστικά για τον υετό στη Θράκη και γενικότερα στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα είναι η εμφανής μείωση της συχνότητας διέλευσης υφέσεων που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τα ΒΔ, Δ ή ΝΔ προς τα ΝΑ, Α ή ΒΑ αντίστοιχα και η όλο και πιο σπάνια γένεση υφέσεων στην κεντρική Μεσόγειο - Ιόνιο στη διάρκεια των εισβολών πολικών αερίων μαζών στις συγκεκριμένες περιοχές. Ο καιρός του ΒΑ ρεύματος, όσο συχνός και να είναι, από μόνος του δεν μπορεί να καλύψει το υετικό έλειμμα της χώρας χωρίς τις υφέσεις που προαναφέρθηκαν ούτε αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για εκείνους που νομίζουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει αφήσει ανέπαφη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία των προηγούμενων δεκαετιών στην περιοχή μας.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε ,δεν έχεις ανάγκη της δικής μου επιστημονικής επιβεβαίωσης .Την εμπειρική όμως μπορώ να την δώσω ανεπιφύλακτα ,καθώς εδώ είναι η πέμπτη σ υ ν ε χ ό μ ε ν η χρονιά πού έχουμε τον ίδιο τύπο καιρού .
      Νομίζω ότι σωστά η συζήτηση μετατίθεται από τον καιρό στο κλίμα.
      Να είσαι καλά να τα λες, με το κύρος που έχεις. -----=====Π.Α. .

      Διαγραφή
    3. Με δεδομένο ότι οι θάλασσες γενικότερα είναι θερμότερες από ότι παλιότερα το πρόβλημα πρέπει να είναι το πού "σκάει" ο πολικος αεροχειμαρρος. Μάλλον υποθέτω ότι προτιμά τη διαδρομή μεσω Αιγαίου και Τουρκίας.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ, Πέτρο.
      Επί του βασικού θέματος των σχολίων, νομίζω ότι οι διεθνείς οργανισμοί και γενικότερα οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον καιρό και το κλίμα δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε, όπως έπρεπε, τις απόψεις μας για την κλιματική αλλαγή στο ευρύ κοινό για πολλούς και διαφόρους λόγους. Κατά τη γνώμη μου, ένας σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε επαρκείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις (ευρήματα ερευνών) για το πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και κατ’ επέκταση στον καιρό, στη βιόσφαιρα και άλλους τομείς. Η φυσική μεταβλητότητα και γενικότερα η πολυπλοκότητα του κλιματικού συστήματος είναι οι αιτίες της αδυναμίας μας. Να το πω με ένα παράδειγμα. Η σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο των πνευμόνων αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας γιατί η έρευνα έδειξε ισχυρότατη συσχέτιση που έπεισε τους πάντες. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το εξαιρετικά πολύπλοκο κλιματικό σύστημα με τις πάμπολλες θετικές και αρνητικές αναδράσεις στη λειτουργία του.

      Διαγραφή
  15. Ο υετός που κατεβάζει το βόρειο Αιγαίο είναι αρκετός.
    Καλά φαινόμενα να έχουμε, όπου έχουμε, είτε με την μορφή χιονόπτωσης ή βροχής.
    Απολαύστε το!
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άνω Μελίσσια στα 370 m παρόμοια κατάσταση με Πολιτεία. Χιόνι βαρύ το απόγευμα κατά διαστήματα, χιόνι ξανά πριν καμιά ώρα και μετά γύρισε σε βροχή με ίδια θερμοκρασία. Η ελάχιστη θερμοκρασία μέχρι στιγμής στους 1,3 βαθμούς. Γενικά η μέρα είχε βροχή, χιονόνερο, χιονοσφαιρίδια και χιόνι.
    Μου κάνει εντήυπωση η θερμοκρασία στην Πάρνηθα που όλη μέρα σήμερα είναι κολλημένη γύρω στους -3 και τώρα έχει πέσει στους -3,5 ενώ με βάση τα μοντέλα θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη πτώση. Να δούμε και προς το ξημέρωμα που θεωρητικά θα υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για χιόνι.
    Από υετό πάντως δεν έχουμε παράπονο! 15,0 mm για σήμερα, 7,0 mm χθες και θα πέσουν αρκετά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρη, τόσο εσείς όσο και η Πολιτεία θα έχετε χιονόστρωση αργότερα. Μην ανησυχείτε. Εμείς εδώ στο Γέρακα, θα αρκεστουμε με χιονόπτωση απλή. Δεν παραπονιέμαι. Μια χαρά.
      Καληνύχτα σε όλους.

      Διαγραφή
  17. Και η απογευματινή ραδιοβολιση Ελληνικού 17Ζ έδωσε -4.7 στο Ελληνικο και πάει ρολόι με το ευρωπαϊκό και 1.3βκ πάνω από το -6 του τζίφου. Οπότε συνεχίζει να απογοητεύει τους εραστές του Αμερικανού το πραγματικο θερμοκρασιακό προφίλ. Χιονοχαλαζο και τώρα βροχή στην Λάρισα με 3 βκ αυτή την ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντος για το φεβρουάριο από ό,τι βλέπω ο αζωρικός φαίνεται να καταρρέει που σημαίνει ότι η ατλαντική ροή μπαίνει μπροστά παράλληλα μαζεύεται αξιόλογη ποσότητα ψύχους βορειοανατολικά μας που σημαίνει εάν έχουμε κάποια κάθοδο αυλώνα και συναντηθεί με κάποιο χαμηλό πρώτη υποψηφιότητα θέτει για σοβαρή χιονόπτωση η βόρειο ελλάδα άρα κατά πάσα πιθανότητα ήταν και το κύκνιο άσμα για τα ανατολικά και νότια αυτή η ασθενική κακοκαιρία που ούτε καν δεν κατάφερε στο λεκανοπέδιο από τα 400 και κάτω να φέρει κάποια αξιοπρεπή χιονόπτωση με τόσο καυτό άραγε αιγαίο το οποίο με τους βορείοανατολικούς ανέμους προκάλεσαν μέσα στη νύχτα άνοδο της θερμοκρασίας και στην ανατολική αττική αλλά και στην εύβοια απορώ πως υπάρχουν ακόμα αρνητές της υπερθέρμανσης του πλανήτη τι άλλο θέλουν να δουν μπροστά στα μάτια τους εκτός και από τους 32 βαθμούς που είχαμε στη μάλαγα τις ισπανίας πριν λίγες ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ικανά τα ζεστά νερά του πελάγους να "χαλάσουν" το ατμοσφαιρικό θερμοκρασιακό προφίλ;
      Ερώτηση κάνω. Δεν ειρωνεύομαι.

      Διαγραφή
  19. Mα δεν ήταν ποτέ πεδινός χιονιάς !
    - Γιατί κλείνεις την εθνική οδό στο ύψος της λυκόβρυσης , όπου διοχετεύονται 3 λωρίδες σε ένα στενό δρομάκι ??
    ...η απάντηση δική σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελικά το GFS έπεσε πιο κοντά στην πρόγνωση του για την περιοχή μου, σε αντίθεση με το ECMWF που έδινε χαμηλότερη θερμοκρασία 2 βαθμούς περίπου και ασθενής χιονόπτωση ή χιονόνερο. Εδώ στο Μαρούσι στα 230μ. υψόμετρο δεν έπεσε κάτω από 3°C.

    Τουλάχιστον χιονίστηκε λίγο η Αττική σε βορειότερα σημεία αλλά και στα ορεινά. Επθσης χιόνι είδαν και η Βοιωτία με την Εύβοια.

    Πήραμε μια πρώτη γεύση Χειμώνα με την γλυκιά προσμονή του χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα στην παρέα! Θέλω να ελπίζω ότι δεν έχει τελειώσει η κακοκαιρία, αλλά η ψυχρή μάζα στην ανώτερη τροπόσσφαιρα αρχίζει και κινείται νότια. Τελικά μείναμε από υετό εδώ στα πέριξ της Πεντέλης (Άνω Μελίσσια) με 2,0 mm μόλις και κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις κατά τις 5 και τις 7 το πρωί. Πρέπει να είχε και χιονοχάλαζο γιατί ακόμα στις σκεπές έχει κρατήσει κάτι που φαίνεται σαν παγωμένο χιόνι (ελάχιστο). Η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 1,4 βαθμούς και όπως βλέπω την Πεντέλη η χιονόστρωση (όχι ιδιαίτερη) πρέπει να ξεκινάει από τα 450-500 m.
    Από ότι φαίνεται στην Πεντέλη δε μας έκανε τη χάρη η σύγκλιση, καθώς όπως φαίνεται και στο δορυφόρο υπάρχει μία γραμμή σύγκλισης με ηλεκτρικά στην Πάρνηθα και δυτικά και άλλη μία στο ύψος της νότιας Εύβοιας (κάβο ντ' όρο) και οριακά ανατολικά της Αττικής. Να δούμε στη συνέχεια αν θα ευνοηθούμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους.
    Κεντρική Κορινθια χιονακι τρεις-τεσσερις πόντους.Λιγα πράγματα μέχρι στιγμής. Και αυτό στα 850 υψόμετρο.
    Συντοπίτη Πέτρο, όντως είναι η πέμπτη σερί χρονιά που λείπει ο αξιόλογος χειμώνας.
    Τριών ιεραρχών σήμερα.Βοηθεια μας.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μετά από την άνιση μάχη και διπλή προσπάθεια - με αρκετά πυκνή συννεφιά - της χιονονιφάδας να εμφανισθεί εψές στη Θεσσαλονίκη, πέσαμε υπέρ βωμών και εστιών. Πάθαμε ότι είπε η Θεοδώρα Τζάκρη στους αγρότες της Βέροιας.
    And the winner is ...... Ζερίκι Βοιωτίας. Αναμένουμε ραπόρτο Χριστόδουλου.
    Την καλημέρα μου σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εκτός από τα πολλά συγχαρητήρια που έχει λάβει ο κύριος Ζιακόπουλος και ο Φώτης κατά καιρούς, σειρά έχει να λάβει από μένα και ο Αλέξανδρος Μήτσης ο οποίος εδώ και μέρες, τόνισε ότι δε θα είναι πεδινός ο χιονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας σοβαρός πρόγνωστης δε μίλησε για πεδινό χιόνι στην Αθήνα. Ο Αλέξανδρος είπε το αυτονόητο. Αυτό δηλαδή που είχαμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας!

      Διαγραφή
    2. Τα 200 με 250 μέτρα τι είναι; Δεν είναι πεδινά;

      Διαγραφή
    3. Όχι απόλυτα.. Ημιπεδινα θα έλεγα... Μα σε αυτά τα υψομετρα όλοι λέγανε για χιόνι.. Ακομη και ο δάσκαλος πριν μέρες. Και χτες αλλάξανε τα στοιχεία και τα υψομετρα ανέβηκαν. Επομενως έγινε αναθεώρηση των προγνωσεων. Πράγμα που είναι λογικό.

      Διαγραφή
  25. Η κυρία Σούζη...χθές μίλησε για 200 έως 250 mm στην Κρήτη..μακάρι,...νομίζω ότι το η τάση του ανατολικού και όχι του καθαρού ΒΑ stream...ηταν εκείνο που ναι μεν έδωσε τα καλά 500...αλλά όχι ικανοποιητικά 850...από την άλλη το ανατολικό stream πάλι δίνει τα χιόνια δυτικά της πόλης της Αθήνας(συγκλίσεις)...Πάμε δυνατά για τον Φεβρουάριο σύντροφοι."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πάμε δυνατά! Μπες να δεις λίγο τα πρωινά τρεξίματα. Άνετα χάνεται όλος ο Φλεβαρης!

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιάννη με όλο τον σεβασμό και με αγάπη θα σου πω ότι δεν χάθηκε κανένας Φλεβάρης,τα τρεξίματα και η ανάλυση τούς ειδικά τα μακρινά είναι για τους επιστήμονες όπως ο δάσκαλος η για παιδιά με μεγάλη εξοικείωση όπως ο Φώτης Λίγο αισιοδοξία κάνει καλό!!Πολύ φιλικά Γιώργος Περιστέρι!!

      Διαγραφή
  26. Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν ξημέρωσε η αυγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξημέρωσε φίλε μου αλλά δεν ήταν αυτό που περιμένανε πολλοί φίλοι από Αττική. Πολύ ψηλότερα τα χιόνια τελικά!

      Διαγραφή
  27. Η ευχάριστη έκπληξη από θέμα ποσότητας υετού είναι η συνήθως υστερούσα σε αυτό τον τομέα περιοχή μου στα Μέγαρα! Έπρεπε ένας καιρός χιονιάς με ανεβασμένες θερμοκρασίες να έρθει για να δούμε την ποιοτικότερη βροχόπτωση για φέτος μιας και λείπουν τα συστήματα με ΝΝΑ ή και Ανατολικό ρεύμα που μας ευνοούν σε υετό και συνήθως την περίοδο Νοεμβρίου Ιανουαρίου παρουσιάζουν μέγιστο. Φέτος τα χάσαμε αυτά τα συστήματα. Και ούτε βλέπω κάτι στον ορίζοντα.
    Όσο για τα χιόνια η Δυτική Αττική έχει την τιμητική της σε αυτή την κακοκαιρία καθώς ανεβοκατεβαίνουν τα υψόμετρα και φθάνουν κατά περιόδους νιφάδες στην πόλη την ώρα της εντονότερης βροχής ενώ τα 350μ είναι άσπρα! Μάζευε νερό και ας είναι και στάλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ψυχρές εισβολές σαν την παρούσα,τις προηγούμενες δεκαετίες απλά δεν συνέβαιναν. Κατά την γνώμη μου ο φετινός χειμώνας αποτελεί ένα ακόμη milestone στην ξέφρενη κατρακύλα της κλιματικής αλλαγής.καλημερα
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι, η παρούσα κακοκαιρία είναι από τις κλασικές μπασταρδεμενες κακοκαιρίες των πέτρινων χρόνων.... Ή ακόμα ακόμα και των ζαβων ετών της τρέχουσας 20ετιας.

      Διαγραφή
    2. Οκ αλλά με -6 στα 850h να έχουμε οριακά -1 στα 600μ στα κεντρικα,δεύτερη φορά φετος,με ελάχιστο υετό,ούτε τα πέτρινα χρόνια.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  29. Στην περιοχή μου τον Βόλο ο χιονιάς ήταν κατώτερος τον προσδοκιών δεν πειράζει πάμε για άλλα καλύτερα ευχαριστούμε δάσκαλε για τον χρόνο που αφιερώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νοτιοδυτική Μαγνησία στο Όρος Όθρυς , ελαφρή χιονόπτωση από τα 500 Μ και πάνω τίποτα το ιδιαίτερο με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σήμερα αλλά το κρύο τσουχτερό, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η διαφορά είναι ότι στο παρελθόν (δεκαετίες ΄80 και ΄90) υπήρχε καί ποικιλία κακοκαιριών (κεντροβόρειες και ανατολικοπροσήνεμες) καί περισσότερος υετός, καί χαμηλότερες θερμοκρασίες καί μεγαλύτερη διάρκειά τους. Τώρα υπάρχουν καιρικές εμμονές (προς την καλοκαιρία κυρίως και προς τις περιοχές που πλήττονται από τις
    πολύ λίγες και σπάνιες κακοκαιρίες). Αυτό είναι που δημιουργεί την αίσθηση της αδικίας και του εκνευρισμού γενικότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Και στην Κρήτη, με επιφύλαξη επιδείνωσης κατά τις επόμενες ώρες της ημέρας και ιδίως τη νύχτα προς Τετάρτη, μέχρι στιγμής όλες οι παράμετροι του δεύτερου κύματος της τρέχουσας κακοκαιρίας στην Κρήτη (θερμοκρασία, άνεμος και κυρίως υετός) είναι αισθητά κατώτερες αυτών που περιμέναμε. Προς το παρόν το πρώτο κύμα έδωσε περισσότερα φαινόμενα (και ελπίδες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κάποιες φορές εμείς οι χιονοτρελαμένοι αφήνουμε το συναίσθημα να υπερισχύσει των δεδομένων με οτι αυτο συνεπάγεται. Ας ελπίσουμε οτι ο Φλεβάρης θα μας φέρει κάποιο απο τα δώρα του και δεν θα μυρίσει καλοκαίρι! Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα, οι ραδιοβολισεις που γίναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να δούμε το κατακόρυφο προφίλ θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας το πρωί τουλάχιστον δειξαν πόσο σημαντικές είναι σε βραχυπρόθεσμες προγνώσεις και πόσο βοηθάει τους μετεωρολόγους στην έγκυρη ενημέρωση. Μακάρι να κρατούσαν έστω τις ραδιοβολισεις που είναι σημαντικές. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση και πάλι κ. Ζιακοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν.... Ή αλλιώς expectations vs reality διπλό από τα αποδυτήρια με τρόπο εμφατικό. Χιονιάς οπωσδήποτε όχι πεδινός, οπωσδήποτε όχι ημιπεδινος, οριακά ημιορεινός.... Εδώ ούτε τα υπερβόρεια δεν είδαν κάτι σημαντικό....(βγάζω Ιπποκράτειο Πολιτεία). Ουσιαστικά χιόνι κανονικό, με στρώσιμο έχουμε πάνω από τα 500 και πάλι λίγα λέω.. Εντάξει, τα βουνά έβαλαν μπόλικο, πάντως ούτε υετό είχαμε τόσο συγκλονιστικό όσο αναμέναμε.... Μια καλή χειμερινή ημέρα ήταν που θα έπρεπε όλα να λειτουργούν ρολόι και να συνεχιζόταν η ζωή κανονικά. Αντίθετα, η επιλογή ήταν να φυλάξουμε τον κ#€# μας μη γίνει καμία στραβή στη βάρδια μας.... Πάμε γι αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δάσκαλε τελικά η Τρίπολη άσπρισε από γερή πασπάλα το πρωί εκτός απο το ''μεζεδάκι'' της Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η παραμορφωτική εικόνα των ΜΜΕ… για μια κακοκαιρία της πλάκας, για έναν χιονιά που δεν ήρθε/γεννηθηκε ποτέ… δείχναν την στενή Εύβοιας με λίγα εκατοστά χιονιού ενώ εκεί έχουν συνηθίσει να ρίχνει μισό μέτρο. Αν και άσχετος αντιλήφθηκα στο τέλος ότι θα είναι σαν τον χιονιά του προηγούμενου ΣΚ… ο οποίος πάλι καλά με λίγα εκατοστά χιονόστρωση πόλεις όπως Βέροια, γιαννιτσα. Αλεξάνδρεια κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπορεί τα χιόνια να μην ήρθαν στα χαμηλά της Αττικής, αλλά χθες και σήμερα έχουμε πάρει μια καλή γεύση από χειμώνα. Ας χαρούμε το σήμερα, μιας και το αύριο είναι στα χέρια άλλου! Πριν από λίγο ακούστηκε και μια βροντή κοντά στον Κολωνό (Αθήνα, χώρος εργασίας). On - off βροχή ποτιστική ή ψιχάλα/ψεκάδα. Έκλεισε για τα καλά ο καιρός, ενώ 2-3 φορές ο ήλιος είχε κάνει αισθητή την παρουσία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μπορεί τα στρωσίματα να είναι πάνω από τα 500 m στην Αττική (στην Πεντέλη τουλάχιστον, ίσως στα δυτικά να είναι λίγο χαμηλότερα), αλλά το έχουμε ευχαριστηθεί. Τουλάχιστον 3 αστραπές έχω δει από τα Άνω Μελίσσια και έχω ακούσει αρκετά περισσότερες βροντές. Λόγω θερμοκρασιών βέβαια στην καλύτερη είχαμε υγρό χιόνι, πολύ χιονοχάλαζο (δεν ξέρω πώς λέγεται επιστημονικά το παγωμένο σαν μπαλάκι χιόνι) και ενίοτε καθαρή χιονόπτωση, με ολίγον από βροχή και 10,8 mm σήμερα έως τώρα. Αν η έξαρση του μεσημεριού είχε γίνει τα ξημερώματα μπορεί και οι χιονοστρώσεις να είχαν κατέβει λίγο χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, με -4.7 βαθμούς στα 850 που ήταν η ραδιοβόληση στο Ελληνικό, εδώ δε στρώνει. Θέλει ένα -6...
    Ωραίο χειμερινό διάλειμμα λοιπόν, με καλό χιόνι στα ορεινά-ημιορεινά της Αττικής.
    Αν μπορεί να απαντήσει ο κ. Ζιακόπουλος γιατί υπήρχε τέτοια διαφορά στις θερμοκρασίες μεταξύ ECMWF και GFS; Είναι θέμα data assimilation ή αρχικών συνθηκών; Γιατί ουσιαστικά μιλάμε για nowcast. Δεν είναι ότι τα μάζεψε το GFS τελευταία στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα σας. Μάλλον δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο αυτή η Αυγή!! Προφανώς δεν έχει αρκετό κρύο ούτε αρκετό υετό. Πάμε τώρα να δούμε αν κάνει κάτι ο Χειμώνας μετά τα μέσα Φλεβάρη. Έρχονται οι "αγαπημένες " Αλκυωνίδες από ότι φαίνεται! Εδώ πάντως στο Παγγαίο έχουμε ηλιοφάνεια από 22 Ιανουαρίου και θα συνεχίσει για πολύ ακόμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα σε όλους!
    Είμαστε στην Πάρνηθα και μιλάμε για τρομερές καταστάσεις. Έχουν εξαφανιστεί όλα στον ορίζοντα και Ορατότης zero. Από το ύψος του τελεφερίκ ούτε για αστείο η ανάβαση.
    Πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις και αέρας.
    Από της 12:00 μέχρι τώρα 15:50 έχει βάλει πολύ χιόνι.
    Εύχομαι να γυρίσουμε ζωντανοί 🤣😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σημερινή ραδιοβοληση. -35 στα 500 (μια χαρά) , -4.1 στα 850. Με άλλα λόγια που πας ρε Καραμητρο με -4.1??? Θυμίζω ότι ο απαισιόδοξος Ευρωπαίος έδινε -5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. NW Pindos
    Ο Δάσκαλος πολύ σωστά τα προέβλεψε τα πράγματα για τη θερμική νησίδα κλπ. όταν κανείς δεν αναφερόταν στο ζήτημα αυτό (προσωπικά, με όρους καθημερινούς, το αντιλαμβάνομαι σαν ένα κατάλοιπο θερμού τομέα στην ατμόσφαιρα). Με την ευκαιρία να πούμε, για άλλη μία φορά, κάτι γενικότερο σχετικά με τις θερμοκρασίες. Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας έχει μετατοπισθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη (σύμφωνα με διαπιστώσεις ειδικών). Η Θεσσαλονίκη με ένα κλασικό καλό χειμωνιάτικο καιρό είχε στο παρελθόν μέγιστη γύρω στους 12-14 βαθμούς, τα πεδινά της δυτικής Μακεδονίας γύρω στους 8-10, τα ορεινά γύρω στους 6-8 και πάει λέγοντας. Όταν είχαμε την έλευση χαμηλών από τα δυτικά, η ύπαρξη των κρασπέδων του Σιβηρικού σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη από ότι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τη διάρκεια των φαινομένων και μια απλή πτώση των θερμοκρασιών έφερνε χιόνια στα ορεινά τα οποία σιγά σιγά κατέβαιναν. Είχαμε και νοτιάδες, σαφέστατα, και θερμοκρασίες υψηλές για χειμώνα κάποιες ημέρες, που μπορεί να έλιωναν τα χιόνια, αλλά τα πράγματα πάλι άλλαζαν με φυσιολογικό τρόπο κ.ο.κ. Περιμένουμε τώρα να συμβεί το ίδιο όταν 12-14 βαθμούς μέγιστη, για αρκετές ημέρες, έχουν οι πόλεις της Δ. Μακεδονίας; Πως θα γίνει αυτό; Η Θεσσαλονίκη χιονιζόταν πάντα με σύγκληση Β-ΒΑ με χαμηλό από ΝΔ. Και να συμβεί τέτοια σύγκληση όλα πρέπει πλέον να γίνουν σε ένα 24ωρο!!
    Ωστόσο, αυτό που θέλω να σημειώσω είναι το εξής: Το να λέμε ξανά και ξανά ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή (ναι όντως υπάρχει) αυτό είναι μια απλή διαπίστωση. Όσο αυτή η διαπίστωση επαναλαμβάνεται δεν είναι τίποτε άλλο από μία επαναλαμβανόμενη διαπίστωση. Αυτό το στάδιο, όμως, έχει παρέλθει πλέον. Το αμέσως επόμενο ερώτημα, όπως σε όλα τα πράγματα, είναι ποιες είναι οι ειδικότερες αιτίες αυτού του φαινομένου και οι αρνητικές επιπτώσεις του π.χ. για τη χώρα μας, για να τις ξέρουμε ακριβώς και, το βασικότερο όλων, τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Ωραίες οι διαπιστώσεις αλλά σε όλα τα πράγματα, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει και το «δια ταύτα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πλειοψηφία των ανθρώπων είτε δεν αποδέχεται την κλιματική αλλαγή είτε δεν τους ενδιαφέρει το θέμα, σαν να συμβαίνει σε έναν άλλο μακρινό πλανήτη. Οπότε,σωστά τα λες, αλλά θεωρώ ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που αναφέρεις. Δυστυχώς.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  44. Πολύ κράξιμο πάντως πέφτει και θα πέσει για τους ανταγωνιστές προγνώστες της τηλεόρασης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Η αλλοκοτοχαζοκαιρία ποτέ δεν πεθαίνει,
    δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά.
    Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει (κάποιο ισχνό ,βιαστικό,κρύο γιουρούσι)
    και ξανά προς τη δόξα τραβά ( 20άρια).
    Υ.γ. Δυτική Κορινθία και κοντινή Αχαία ελάβομεν : "Μηδέν εις το πηλήκιον " (αυτό δεν είναι της Θεοδώρας) .Έτσι ο Γενάρης κλείνει με 25 mm , kai αυτά με 8ράκια .Λακέρδας το ανάγνώσμα !. ------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ένα μεγάλο ευχαριστώ πραγματικά για τις αξιόλογες προβλέψεις σας. Είστε από τους μοναδικούς αν όχι ο μοναδικός που είπε για την Αττική το φαινόμενο της θερμής νησίδας και ενημέρωσε ότι μπορεί τα υψόμετρα να πάνε και παραπάνω. Όλοι οι άλλοι, βγήκαν σήμερα και μιλούσαν για αστοχίες. Βγήκαν κατόπιν εορτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Παρακολουθώντας πολλούς μετεωρολόγους, είστε ο μοναδικός που βγήκε από πριν και ενημέρωσε για την Αττική, ότι μπορεί τα υψόμετρα να πάνε και παραπάνω. Όλοι οι άλλοι, βγήκαν κατόπιν εορτής και άρχισαν να λένε για αστοχίες λόγο Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση:

    Είναι κατανοητό ένα μοντέλο (GFS) να πέσει έξω στην εκτίμηση temp 850hp. Πως γίνεται όμως να συνεχίζει να παίρνει ως αρχική συνθήκη την λάθος εκτίμηση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύλογη η απορία, Στάθη.
      Η εξήγηση είναι ότι η ανάλυση του μοντέλου δεν ταυτίζεται με τις σημειακές παρατηρήσεις των ραδιοβολήσεων εκείνης της ώρας. Είναι η λεγόμενη τετραδιάστατη μεταβαλλόμενη ανάλυση που είναι μια μικρής διάρκειας πρόγνωση βασισμένη στην ανάλυση της προηγούμενης προγνωστικής ώρας και προσαρμοσμένη (διορθωμένη) με βάση τις πραγματικές μετρήσεις της τελευταίας ραδιοβόλησης.

      Διαγραφή