Απ’ όλα έχει ο μπαξές του καιρού

Το επόμενο πενθήμερο ο μπαξές του καιρού έχει απ’ όλα: βροχές, καταιγίδες, χιόνια (αλλού με τη σέσουλα και αλλού πασπαλίσματα) και βέβαια μάχες ανέμων, η έκβαση των οποίων είναι καθοριστική για τη θερμοκρασία και όχι μόνο. Για τους φίλους του καιρού τα παραπάνω είναι συναρπαστικά, αλλά υπάρχει πάντα και η επικίνδυνη πλευρά τους. Αποκλεισμένα χωριά, χαμένοι ορειβάτες και πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα είναι τα μεγαλύτερα και συνηθέστερα προβλήματα στις περιπτώσεις αυτές και καλό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Σε ότι αφορά την ατμοσφαιρική κυκλοφορία των επόμενων ημερών, η συνεχής κάθοδος πολικών αερίων μαζών στις περιοχές της Ιταλίας και της κεντρικής Μεσογείου είναι καθοριστική για τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών που κατά περιόδους θα επηρεάζουν τον καιρό της χώρας. Τα βασικότερα σημεία της εξέλιξης του καιρού ως την Πρωτοχρονιά είναι τα παρακάτω:
Το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα (28-29/12) ο καιρός της χώρας θα επηρεαστεί από ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί στην Αδριατική και θα κινηθεί ανατολικά. Με τους νοτιάδες, που βαθμιαία στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, τα χιόνια σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η μάχη του χιονιού στα Γιάννενα και την Κόνιτσα είναι χαμένη, αλλά στη Φλώρινα ο αγώνας θα είναι αμφίρροπος. Σημειώνεται ότι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν σταδιακά σχεδόν όλη τη χώρα θα είναι κατά τόπους ισχυρές και ότι στη διάρκεια της Δευτέρας ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση με τους ανέμους πλέον να στρέφονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια σε Β-ΒΔ.
Την Τρίτη και την Τετάρτη (30-31/12) με την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων που στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ η εικόνα του καιρού θα είναι χειμωνιάτικη και στο προσκήνιο θα έλθουν οι χιονοπτώσεις. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην κεντρική Ελλάδα, αλλά θα χιονίσει, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και στην Ήπειρο. Πάντως, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της Ν-ΝΑ Στερεάς, καθώς και στα πεδινά της Πελοποννήσου δεν αναμένεται να χιονίσει.
Η Πρωτοχρονιά (1/1) θα είναι κρύα με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Α-ΒΑ ανέμους. Ο σημαντικός υετός θα περιοριστεί στην ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές κι έτσι οι περιοχές των χιονοπτώσεων περίπου θα είναι οι ίδιες με αυτές των τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου.
Σε ότι αφορά την Αττική, το χιόνι θα φθάσει στα βόρεια προάστια, αλλά με βάση τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία είναι δύσκολο να χιονίσει στην Αθήνα. Πάντως, την Πρωτοχρονιά δεν αποκλείεται να δούμε νιφάδες στις υψηλότερες περιοχές της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη χιονοπτώσεις αναμένονται Τρίτη προς Τετάρτη. Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω τοπικές προγνώσεις είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν. 

4 σχόλια:

  1. Σας παρακαλώ πείτε μού θά χιονίσει στήν Χαλκίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατάσταση είναι οριακή, ανυπόμονε φίλε μου. Θα χρειαστεί να περιμένουμε 1-2 μέρες ακόμη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως, υπάρχουν αρκετές ελπίδες.

      Διαγραφή
    2. http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?ext=1&lat=37.935222672064775&lon= 23.679245283018865

      Διαγραφή
  2. Κύριε Ζιακοπουλε σάς ευχαριστώ πολύ θά περιμένω καί τίς άλλες μέρες γιά τήν πρόγνωση τήν δική σας για Χαλκίδα και γενικότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή