Χειμώνας…

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αρχίζει για την περιοχή μας περίοδος χειμωνιάτικου καιρού που θα κρατήσει αρκετές ημέρες. Εννοείται ότι τόσο από μέρα σε μέρα όσο και από περιοχή σε περιοχή οι διαφορές που θα παρουσιάζει ο καιρός θα είναι αξιόλογες, αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πέσει πολύ νερό είτε ως βροχή είτε ως χιόνι. Τα βασικότερα σημεία της εξέλιξης του καιρού το επόμενο εξαήμερο είναι τα παρακάτω:
Α. Το ψυχρό μέτωπο που από σήμερα το βράδυ θα αρχίσει να επηρεάζει τις Β-ΒΔ περιοχές της χώρας κινείται πολύ γρήγορα ανατολικά και έτσι οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα είναι πρόσκαιρες. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές, αλλά τα χιόνια δεν θα φθάσουν στις παραλίες.
Β. Η δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή της περιόδου, που θα επηρεάσει τη χώρα το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα (28-29/12), θα φέρει πολύ νερό. Επειδή εμπροσθοφυλακή της διαταραχής αυτής είναι οι νοτιάδες (7 με 9 μποφόρ), τα χιόνια σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά στην αρχή της διαδικασίας στην Ήπειρο και τη δυτική-κεντρική Μακεδονία θα χιονίσει για λίγο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Πάντως, τη Δευτέρα με την άφιξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις Β-ΒΔ περιοχές τα χιόνια θα πάρουν και πάλι ...τον κατήφορο.
Γ. Το τριήμερο Τρίτη-Πέμπτη (30/12-1/1) θα είναι καθαρά χειμωνιάτικο με κρύο και χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Οι συνθήκες σύγκλισης που θα δημιουργηθούν το τριήμερο αυτό (μου θυμίζουν Γεναρη του 2006) θα προκαλέσουν πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική χώρα. Χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα (Πρωτοχρονιά), αλλά είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε γι αυτές με σιγουριά. Οι ανυπομονούντες χιονόφιλοι θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να μην γκρινιάζουν για τα πισωγυρίσματα των μοντέλων. Όπως έγραψα και κάπου αλλού στο μπλογκ, τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού είναι γεννημένα για να κάνουν "κωλοτούμπες". Αν δεν τις έκαναν δεν θα ήταν επιστημονικά εργαλεία, αλλά προφητείες σχεδόν πάντα ανεκπλήρωτες. 

Χρόνια πολλά, φίλοι μου


             
Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-12-2014

Βόρεια Ελλάδα:
Στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις και στα πεδινά βροχές ή χιονόνερο. Δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγο και σε πεδινές περιοχές. Γρήγορη βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Στην Ήπειρο δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγο και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν πολύ γρήγορα. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους 7 μποφόρ. Στα νότια τις πρωινές ώρες οι άνεμοι θα είναι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως τις προμεσημβρινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις και στις παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Στη συνέχεια βελτίωση. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Σας παρακαλώ πείτε μού στην Χαλκίδα θα χιονισει;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακοπουλε σας ευχαριστούμε ειλικρινά που μας δίνετε τα φώτα σας.Ειστε το απόλυτο πρότυπο για όλους τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους και για όλους τους μελλοντικούς μετεωρολόγους ένας εκ των οποίων είμαι κ εγώ.Πραγματικα σας ευχαριστώ κ σας εύχομαι να έχετε μια καλή χρόνια με υγεία πάνω από όλα.Η ΠΕΙΡΑ ΣΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή