Καιρός για λίγη γκρίνια Νο 2

Πηγή: http://pixshark.com/heat-waves-clipart.htm
Η θερμοκρασία παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές από περιοχή σε περιοχή και όταν για τις ανάγκες μιας γενικής πρόγνωσης καλούνται οι μετεωρολόγοι να καθορίσουν τα όρια της εικοσιτετράωρης κύμανσής της σ’ ένα γεωγραφικό διαμέρισμα, αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες. Το ζήτημα αποκτά περισσότερη σημασία στις περιόδους καύσωνα δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι ...ζεσταίνονται και μόνο με το άκουσμα μιας υψηλής θερμοκρασιακής τιμής. Ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του θέματος είναι ο καθορισμός των ορίων με τη χρησιμοποίηση  της μικρότερης ελάχιστης και της μεγαλύτερης μέγιστης θερμοκρασίας. Ωστόσο, με την προσέγγιση αυτή δεν γίνεται σωστή ενημέρωση. Ορισμένοι μιλούν για το που θα φθάσει η θερμοκρασία σαν να περιγράφουν τα τελευταία βήματα ενός κουνελιού-παιχνιδιού που το εγκαταλείπει η μπαταρία του: «Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς, χωρίς να αποκλείεται  το ενδεχόμενο σε κάποιες περιοχές να αγγίξει τους 38 ή  ακόμα και τους 39 βαθμούς».


Το παραπάνω ζήτημα το αντιμετωπίζεις όχι μόνο όταν αναφέρεσαι σε ένα γεωγραφικό διαμέρισμα με πολύπλοκο ανάγλυφο, ενδοχώρα και παράκτια ζώνη, αλλά και όταν μιλάς για μια μόνο μεγάλη πόλη. Η άποψή μου για το θέμα αυτό είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείς μια θερμοκρασιακή τιμή αντιπροσωπευτική π.χ. των μέγιστων θερμοκρασιών για να επιτύχεις μια γρήγορη ενημέρωση χωρίς τις παρενέργειες που προαναφέρθηκαν. Ένας δικός μου κανόνας είναι να αφήσεις την απολύτως υψηλότερη τιμή, που μπορεί να σημειωθεί π. χ. λόγω ενός τοπικού καταβατικού ρεύματος, και να χρησιμοποιήσεις το μέσο όρο των 4 ή 5 υψηλότερων θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθούν στην περιοχή. Θα μου πείτε ότι ο καθένας έχει την άποψή του και δεν θα διαφωνήσω επ’ αυτού. Ωστόσο, το μήνυμα για να φθάσει εύκολα στον πολίτη και να του αποβεί χρήσιμο θα πρέπει να είναι απλό και σύντομο.

Στο σημείο αυτό τίθεται και το θέμα της διάρκειας ενός δελτίου που με χαρά βλέπω ότι στα κανάλια συνεχώς μεγαλώνει. Όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί τα δελτία αυτά δεν απευθύνονται μόνο στους ερασιτέχνες μετεωρολόγους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τόσες πολλές πληροφορίες, ακόμα και όταν εστιάζουν μόνο στην περιοχή ενδιαφέροντός των. Από την άλλη πλευρά, στις περιόδους καιρικής μονοτονίας, που στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερο συχνές από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, η ανάγκη κάλυψης του μεγάλου χρόνου οδηγεί σε αδιάφορες αναφορές που επαναλαμβανόμενες κουράζουν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καιρική μονοτονία δημιουργεί εφησυχασμό, η ουσιαστική μετεωρολογική βοήθεια προς τους Έλληνες πολίτες είναι η έγκαιρη προειδοποίησή τους για τις μεταβολές εκείνες του καιρού που θα τους δημιουργήσουν προβλήματα. Η πρακτική που ακολουθείται εδώ από ορισμένους είναι η χωρίς δεύτερη κουβέντα ανακοίνωση της επερχόμενης κακοκαιρίας που «έσκασε μύτη» σε κάποιον προγνωστικό χάρτη. Το πιο πρόσφατο περιστατικό: πριν από μέρες διάβασα πρόγνωση ότι στις 15 και 16 αυτού του μήνα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 45 βαθμούς. Οι  συγκεκριμένες προγνώσεις δεν λαμβάνονται βέβαια υπόψη από τους αρμόδιους φορείς, αλλά διαχεόμενες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης προκαλούν σύγχυση στο κοινό. Από την άλλη πλευρά, τόσο οι περισσότερο σοβαρές όσο και οι επίσημες πηγές εκδίδουν με μεγάλη ευκολία έκτακτα δελτία στη λογική και πάλι του «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε». Όμως, έτσι χάνεται αξιοπιστία και κινδυνεύουμε να την πάθουμε όπως ο τσομπάνος με το λύκο. 

Γνωρίζω ότι κάποιες αναφορές του παρόντος άρθρου θα δυσαρεστήσουν ορισμένους, όπως ακριβώς συνέβη και με το προηγούμενο άρθρο. Όμως, δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά ούτε με ενδιαφέρει να τα έχω καλά με όλους. Απλά, με ενοχλεί πολύ η «κακοποίηση» της μετεωρολογίας και του επιχειρησιακού της κομματιού (πρόγνωση) από ανθρώπους που δεν σέβονται ούτε την επιστήμη ούτε τους πολίτες αυτής της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου